|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chyba przydały by ci się wakacje od nich wszystkich ![]()
![]() |
#4622 |
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
gabisun..nie da sie z nim gadac..on juz postnowił swoje..ale jak załagodziłam syt z mamą to on takie cyry wczoraj odprawiał
![]() klarissa..zebys wiedziała, jestem tak zmeczona zeszok...domik chory..ciagle ryczy i marudzi, mąz mnie nie wspiera i zachowuje sie karygodnie, rodzice obrazeni, i nawt Patrol zaczyna marudzić w nocy i noce mam zarwane..nic tylko zucic wszytko i wyjechać do Indi ![]() ![]()
#4623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czyli co zamierzasz? zgodzić się na jego warunki czy po prostu zostać u mamy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4624 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie. Jakiś tydzień temu zaczęłam podawać mojej dzidzi marchewę, bardzo jej smakuje! I tak pomyślałam, że może spróbuję z soczkiem. Chcę wyciskać sama. Tylko pytanie czy można podawać 5- miesięczemu dziecku sok z surowej marchwi? Może powinnam go najpierw podgotować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4625 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1. chce narazie mieszkac tu gdzie mieszkamy, bo szkoda kasy tracic na wynajem 2. chce sie budowac tam gdzie ja nie chce..czyli 200 metrow od tesciów i jakies 150 metrow od gigantycznej chodowli lisów a której cucnie niemiłosiernie 3. nie wiem sam kiedy ta jego działka bedzie na niego przepisana 4, nie ma tam nawet jeszcze drogi doprowadzonej i w najblizsze 3-4 lata napewno nie bedzie. Ja chce sie wyprowadzić ale kazdy grosz który mamy to mąż zarobił i ja mam go..o do gadania!! Jemu jest tu dobrze narazie bo w sumie to widzi mame 5 minut dziennie wiec to coona mysli ma daleko gdzies... Sytuacja bez wyjscia i tyle..
![]() |
#4626 |
Zakorzenienie
|
Paula ale do tej pory z niej ładnie jadł,ale może mu się znudziła,więc musze kupić inne i zobaczyć.
Nika no ja się też mojej mamy pytałam jak nas karmiła,to zupki butelką szły Klarissa bo to już różnie piszą,mówią już nie wiadomo kogo słuchać.Moja mama nam podawała gluten 5-6msc,a bratu po roku(on najmłodszy) bo był już zakaz,żeby wcześniej nie dawać,teraz znów,że po 4msc-ale każda z nas zrobi jak uważa,bo nieraz przez te schematy żywienia można zgłupieć nieraz. onevittoria no ja nie mogę na skład słoiczków spojrzeć,bo mam do niego 30km i ciekawe czy w składzie mają cukier,sól,ale jak ktoś ma blisko to może da relacje.No a inne produkty fajnie wiedziec kto produkuje,no ale żeby było tanie to pod nieznaną nazwa trzeba ![]() hagar różnią się składem PL są z dodatkiem cukru,soli,a w DE bez dodatku cukru i soli(chyba,że później jak Weronisia mówiła 8msc jakies dodatku cukru)
#4627 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
kupny soczek, ale może nie mam racji ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez onevittoria Czas edycji: 2011-02-18 o 12:38 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4628 |
Zakorzenienie
|
Aanczeka napiszę ci w klubie bo to chyba bardziej prywatne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4629 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas tez snieg, niestety. Mieso ja bede kupowac w sklepie, nie mam wyjscia. Ale slyszalam juz o kilku "zaufanych" sklepikach w okolicy. Przejde sie i zobacze. W jednym z nich zamawiamy krolika, calego, bo inaczej nie sprowadzaja, za malo osob kupuje. A w innym maja tylko mrozone. Tak wiec nastepny w kolejnosci po indyku jest krolik ![]() ![]() Co do sloiczkow, to przeciez na niektorych pisza, ze to MOM, ale wcale nie oznacza, ze w innych jest jak najlepsze mieso. Wiadomo, ze fabryka zarobic musi. Nie pisza dokladnie jakie miesa uzywaja, tylko np. "Mieso cielece", "Mieso z indyka", a nie wiemy jaka to dokladnie czesc. Ale to tylko moje mysli ![]() A co do roznicy.. Pamietam, ze jak bylam mala i mama nam gotowala jakies swojskie mieso to nigdy nie chcialam jesc. Zwlaszcza krolika ![]() ![]() U nas tez nocki niezbyt ciekawe, bo moj ksiaze chce chodzic spac o 3 w nocy i wstawac nie wiem o ktorej. Dzisiaj go obudzilam o 12 i teraz bede sie meczyc, zeby nie spal po 16, moze padnie kolo 19-22... Tylko klopot w tym, ze on uwielbia drzemki w ciagu dnia, ale takie po conajmniej 2 godziny... A na kupki - jablko, sliwka. Duze ilosci wody. I na co komu snieg... I widze ze nie jestem jedyna niewyspana ![]() Cytat:
![]() Aaa wlasnie, na te kupki ![]() Ja musze lekarki spytac, kiedy mamy gluten wprowadzac, jak moj maly to alergik... Na FB pisaly ze po 10 czy 12m, ale mi sie wydaje ze to za pozno Cytat:
Co do schematow zywieniowych - nie mam zamiaru tak do konca sie stosowac. Jak patrze po znajomych to nawet 2-letnie dzieci dostaja juz 1 butelke mleka, ale BEZ kaszki, a wedlug schematow bardzo szybko sie rezygnuje z samego mleka i daje tylko z kaszka. Moje dziecko kaszki nie cierpi (tak jak wszystkiego co slodkie) i nie wyobrazam sobie wciskac mu na sile mleka z kaszka ![]() Zwyklego biszkopta bym w zyciu takiemu malenstwu nie dala, tak jak czekolady i innych. Dziwne, nie widzialam tam posta o biszkoptach ![]() Cytat:
![]() ![]() Polskie moga miec dodatek soli i cukru - przynajmniej te z HiPPa. A o innych czytalam, ze lepsze mieso jest w niemieckich, to chyba Gerber czy Bobovita.. Zawsze mi sie myla ![]() Cytat:
A z tym co mowil to naprawde przesadzil. Zachowal sie tak, jak by w ogole nie byl wychowany. Ja bym sie spalila ze wstydu, gdybym cos powiedziala o rodzicach TZ, a oni mogliby to uslyszec. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4630 |
Zakorzenienie
|
Paula dzięki za info o kaszce
![]() ![]() Jeśli zaufany sklepik to może mięsk onie będzie takie złe, najgorsze to chyba takie z marketu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4631 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w markecie boje sie kupowac nawet dla nas. W tesco wiecznie nie do konca oskubane. Kilka razy zobaczylam i mi sie odechcialo ![]()
![]() |
#4632 |
Rozeznanie
|
Czesc dziewczyny
![]() Zaglądam, ale nie mam za bardzo czasu nic napisac. Wiktoria ma gorączke drugi dzień. Byłysmy u pediatry, ale powiedziała, że nic jej nie jest. Uszka ok, brzuszek tez, gardełko bez zmian. Tylko ta gorączka. Albo ma trzydniówke zdaniem pani doktor, albo nastepne zeby ida i stad ta temperatura. Ja od jakiegos czasu jestem chora i bylam pewna ze to ja ja zarazilam. Zreszta powiedzialam to lekarce i cos pomarudzila, że moze dopiero cos tam sie rozwija u mojego dziecka, ale narazie zadnych zmian nie ma. Dzis juz troszke lepiej, narazie spi, ale wydaje mi sie znowu zbyt ciepla i chyba spowrotem podam paracetamol, ostatnią dawke dostała o 5 rano. Nasza doktor uważa że u takich dzieci do 38 stopni to nie gorączka, za goraczke uważa sie temperature powyzej 38. Znowu rozmowa o schetmatach zywieniowych, nie wypowiem się bo kompletnie tego nie czytam. Jeśli mialabym sie stosowac do niektorych to moje dziecko pierwszego lizaka dostaloby w nagrode za zdaną mature ![]() ![]() Nika dla synusia dużo zdróweczka z okazji półroczku ![]() ![]() ![]() W domu mam taki bałagan że potykam się dosłownie o rzeczy, nie mam siły nic robic. Męczy mnie gardło i katar troche, osłabiona jestem ogólnie. W aptece nic mi nie dala, powiedzila ze moge tylko (karmie piersia) paracetamol co 8 godz. A przeciez czytalam tutaj że w Polsce sa dostepne jakies specyfiki dla chorych karmiacych. Sprzedala mi cukierki miodowo-cytrynowe ![]() Mam pytanka: - jeśli daję Wikusi paracetamol na zbicie goraczki ( 1 ml syropku co 6 godzin) to czy sama tez moge łyknac tableteke, bo niby sladowe ilosci przenikaja do mleka matki i niewiem czy wtedy nie przekrocze dawki zalecanej dla dziecka? - czy karmiąc piersia można biegac? ostatnio kupiłam sobie adidasy specjalne do biegania a kolezanka mi powiedziala ze pokarm mi sie spali jesli bede biegac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4633 |
Zadomowienie
|
Paula nie pamietam która napisała że daje te biszkopty
![]() ![]() edit: znalazłam cellaris tak napisała ![]()
Dominik ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/fc3318da74.png?html Patryk ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/9c622ad2ca.png?html Patryczkowe kły ![]() Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-02-18 o 13:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#4634 |
BAN stały
|
Dzidzia dzięki
![]() Później Wam odpiszę, bo nie mam czasa dziś, ale powiem tylko Paula, że mąz dostał mleczko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4635 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4636 | |
Zakorzenienie
|
Klarissa pokazałam siostrze ten schemat który zaproponowała ci twoja pani doktor to się niestety za głowe złapała... nie chce ci tu robić wody z mózgu ale Kacha która jest dietetykiem mówi że to stare zalecenia.. i po to je zmieniają żeby udoskonalać coś a nie siedzieć w starych rzeczach.. ona jest na tym punkie skrzywiona.. chyba jak każdy "specjalista" w danej dziedzinie..
podała mi dwa linki i powiedziała że to jest aktualny schemat owszem nie trzeba mur beton się go trzymać bo jedne dzieci jedzą mnie inne więcej ale po to go "ktoś na górze" zmienił żeby dzieciak wcześniej dostał gluten odpowiednio w danym czasie dopiero biszkopty zółtko mięso.. itd proszę Schemat żywienia dziecka karmionego piersią schemat żywienia dziecka karmionego mm każda mama wie co jest najlepsze dla jej dziecka, i każda z nas zrobi co uważa ogromnie ważne jest mieć zaufanie do lekarza ale nie można ślepo w niego patrzeć szczególnie jak utknął w "starszych" zaleceniach i nie patrzy w przód... Cytat:
idę czytać was dalejj aaaa gabisun dopytałam o to mrożenie - powiedziała mi że można normalnie ugotować zimniaka marchew brokuła pietruszkę seler co tam chcemy zrobić papkę warzywną i podzielić na porcje i pozamrażać i potem jeden "słoiczek" mrożony rozmrażasz dodajesz np brokuła czy tam trochę szpinaku czy coś "sezonowego" albo np ryż no i grzejesz... i może takie zamrożone być do miesiąca śmiało, dłużej mówiła że lepiej nie ale miesiac na pewno... no i radziła też osobno mrozić warzywa a osobno mieso ale nie wiem czemu bo jeszcze nie nie odpisała... ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- aaneczka ty to boroczko masz przeboje... kasika84 myślę że możesz dzidzia hmmm a czemu nie mogłabyś biegać? trzymam kciuki za Wiktorię i jeszcze raz napisze co do schematów - to tylko poglądowe dane ja teżnie trzymam się ich sztywno bo Pat je więcej objętościowo i nie wszystko stamtąd ale skoro zalecają dla zdrowia dziecka by unikać celialki robić tą ekspozycję na gluten wcześniej to myślę że po coś to każą.. a każda z nas i tak zrobi po swojemu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4637 |
Zakorzenienie
|
Marucha ale to co podałaś linki to jest dokładnie to samo, co ja mam słowo w słowo z tym, że nie przepisywałam dokładnie słowo w słowo z kartki bo mi się tyle pisać nie chciało. Ale to jest dokładnie to samo
![]() Moja pediatra uważa, że nie trzeba w 5 miesiącu glutenu, chyba, że ktoś chce. Wiadomo, że nikt nie musi się do tego stosować, ja sama nie wiem czy się zastosuję ![]()
#4638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Martucha - co do ziemniaka - jak mrozilam taki z dodatkiem wody, zeby nie byl za suchy to po odmrozeniu wychodzila z niego guma ![]() Dobrze wiedziec, ze miesiac moze polezec ![]()
![]() |
#4639 |
Zakorzenienie
|
Klarissa to nie wiem czemu piszesz że zupełnie inaczej niż tu piszemy... hmm bo jak ktoś mnie pyta o radę to polecam jak jest w tym schemacie - bo to są identyczne schematy jak te z "mlek" bebiko idt tylko tamte kolorowiej przedstawione.. ale taka różnica może dlatego że inaczej się karmi jak jest mm a inaczej pierś... no nie wiem skąd to nieporozumienie
![]() ![]() ![]() ![]() a u ciebie co przeważa mm czy pierś w ilości posiłków? bo to co przeważa to do takiego systemu powinnaś niby się stosować.. a z glutenem zrobisz jak będziesz uważać ![]() Paula wiesz co ona jest zagranicą jak ją dorwę nma skypie albo gg to powiem żeby dokładnie napisała jak zrobić z tym ziemniakiem żeby nie wyszedł ochydny ![]() no i ona właśnie mówiła ze takie zamrożone do miesiąca dłużej nie ale miesiąc jest ok ![]()
![]() |
#4640 |
Wtajemniczenie
|
Nie pisze nic ale was czytam...DAwidek dalej chory eh..... niech sobie idzie ta choroba ;(
#4641 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Dominik ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/fc3318da74.png?html Patryk ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/9c622ad2ca.png?html Patryczkowe kły ![]() Edytowane przez aaneczka1984 Czas edycji: 2011-02-18 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4642 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() My też gorączkujemy już drugi dzień ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4643 |
Zakorzenienie
|
Aaneczka ale sobie chyba tego ziemniaka solisz
![]() ![]() Martucha dzięki za info ![]() ![]() kurcze aj zamroziłam razem z kurą teraz zupki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2011-02-19 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4644 | ||
Rozeznanie
|
hej mamusie,
ja dziś miałam pobudkę o 7, na szczęście teraz mała ucina sobie drzemkę, niestety zaraz na pewno się obudzi ![]() u nas nocka średnia. mała śpi bardo nie spokojnie. mimo tego że zjada po kąpieli 180 ml mm to po niecałej godzinie budzi się już z płaczem i szuka cyca, potem znów po godzinie chce jeść. tak już jest od kilku dni że zasypia ok 20.30 a potem ok 21 i 22 budzi się na jedzenie, potem przesypia różnie 2-4 h. nie wiem czy to głód, czy problem z brzuszkiem. muszę pogadać o tym z pediatrą. może jak jej będę zagęszczać mleko na noc to będzie lepiej. Cytat:
Cytat:
![]() mam nadzieję że córcia czuje się już lepiej. co do tego biegania to nic takiego nie słyszałam. trochę nie możliwe mi się to wydaje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Zakorzenienie
|
witam z rana
![]() widzę jedzonko dalej na tapecie ![]() laski kupiłam brokuła i nie wiem co z nim zrobić... z samym ziemniakiem go podać? moje dziecię uwielbia dynie ![]() ![]() ![]() ![]() aaa we czwartek idziemy pierwszy raz na basen ![]() ![]()
#4646 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do butelki wlewam 80ml zupki ze słoiczka i dolewam wody dla dzieci tak żeby wyszło 100-120ml. Daje mu przez smoczek trójprzepływowy ale przez I. Cytat:
![]() ![]() Moje dziecko spało jak zabite, za to ja nie mogłam spać ![]() Cytat:
U maluchów radzi się wstrzymać ze zbijaniem aż do 39 stopni. Co do bałaganu, się nie przejmuj. Ja nie mam gorączki a mam bałagan ![]() ![]() Co do paracetamolu, to śmiało możesz łykać ![]() Nowością jest to, że karmiąc piersią można łykać Ibuprofen (do niedawna był zabroniony) z tym że Ibuprofen w śladowych ilościach przenika do pokarmu, dlatego zaleca się go połknąć tuż po karmieniu. Ibuprofen znika z pokarmu w przeciągu 2 godzin a więc zdąrzy zniknąć przed kolejnym karmieniem. ![]() A jeśli chodzi o bieganie, to możesz jeśli masz porządny stanik. Chodzi o to, że piersi teraz sa ciężkie i podczas biegania za bardzo 'podskakują' i mięśnie mogą tego nie wytrzymać. Ale jak sie ma stanik, który porzadnie trzyma piersi na miejscu, to bieganie jest dozwolone. ![]() Aaneczka współczuję atmosfery w domu. Nie wiem co bym zrobiła na twoim miejscu. Widzisz.... ja nie zamieszkałabym z rodzicami za nic w świecie. Błagali mnie, wzięli nawet kredyt, żeby wykończyć górę domu dla nas a ja... wolałam wynajmować mieszkanie za 2000zł miesięcznie. A jak finansowo zaczęło być źle, to ... znowu wyprowadziłam sie do Niemiec. Ojciec dał mi nawet spory kawał ziemii, żebyśmy budowali, ale się nie odważyłam wziąć tak wielkiej kwoty na kredyt i myślę, że dobrze zrobiłam. Myślę, że wy w końcu też znajdziecie jakieś sensowne rozwiązanie. ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
![]() Dopiero jak mroziłam później starszym już dzieciom, to zupki, w której była śmietana po rozmrożeniu były jakby zważone ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-02-19 o 09:02 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4647 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ale tak to nic się z tym dziać nie będzie ![]() ![]() ![]() mam pytanie.. zaczynamy gotować ![]() ![]() ![]() Lepiej mieć mrożone warzywa w stylu hortex - brokuły szpinak marchewka plus pomrożone po porcjowane mięsko, i codziennie czy raz na dwa dni to gotować (i to co na 2 dzień dawać do lodówki) i na bieżąco tylko dodać czy ryż czy ziemniaka? czy lepiej ugotować obiadu dużo i dać do słoika i potem z zamrażarki wyciągać... bo jak ugotuje jeden obiad i dam do słoików to kilka dni będzie jadł to samo.. i nie to mu się w końcu znudzi.. i jak wy gotujecie na kilka dni to dodajecie co.. marchew ziemniak (ew ryż) pietruszkę (korzeń? czy nać pod koniec gotowania) seler? co jeszcze brokuł szpinak? pomidora?? bo skoro jest "pomidorówka" i mu nie szkodzi to też? wiecie no chce info od kogoś kto ma doświadczenie ![]() ![]() proszę o jasne informacje jak chłop krowie na granicy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- wiecie co znalazłam na jakimś forum przepisy dla dziecka tu macie kilka linków... jakby weny wam brakło ![]() 1 2 3 4 5
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-02-19 o 10:58 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4648 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() U nas już nie ma piersiowych posiłków, jest tylko mm, ale mi pediatra powiedziała, że mimo wszystko przy karmieniu mieszanym tak jak ja stosowałam należy dietę rozszerzać jak dla piersiowego dziecka ponieważ układ trawienny rozwija się wolniej niż u dzieci karmionych mm od urodzenia. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Sorry, ale większej głupoty dawno nie czytałam. Może jakbyś jakiś sport uprawiała wyczynowo i robiła po 10h treningów dziennie to pewnie by to miało jakiś wpływ, ale nie sądzę, że jak sobie pobiegasz to coś ci się stanie. Co do instruktorki to się nie wypowiadam, ludzie różne dziwne rzeczy robią bo im się wydaje, że tak jest dobrze... to niech se robią jak chcą, i życie sobie chcą utrudniać ![]()
![]() |
#4649 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ale u nas sie soli dopiero po ugotowaniu, no chyba ze młode sa i całe jemy to wtedy solimy przed ugotowaniem ![]() Weronisiu..ja tez mam nadzieje ze wkoncu nam sie wszystko ułozy ![]() matrucha..u nas ziemniak to podstawa..bo mamuśka ryżu i makaronu nie lubi ![]() ja dziś strasznie zmęczona jestem, bo miałam koszmarna nocke..mam chore dzieciaki i spac mi nie dali..jak nie urok to sraczka .. ![]()
![]() |
#4650 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny nie było mnie troszke ale Was zaraz nadrobię jak tylko syn pozwoli
![]() My już w Krakowie Plany się zmieniły bo moja mam zachorowała i na dwa dni mieliśmy iść do teściów i poszliśmy wczoraj rano ale, zaczął sie horror naspraszali gości do oglądania Franka (Traktowali go jak małpę w zoo) Cio Cio Chcesz ..w końcu Tz odpowiedział Uwaga ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.