|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Życie wyjątkowe - mamusie majowo-czerwcowe |
|
31 | 44,29% |
| Idzie idzie wiosna, nasze dzieci rosną jak na drożdżach - mamusie majowo-czerwcowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Ten duży to tatuś a ja jestem mamusia, za pare tygodni przywitamy dzidziusia - mamusie maj-czer |
|
5 | 7,14% |
| Trzeciego trymestru uroki czujemy i przez zakupy bankrutujemy - V-VI- 2011 |
|
12 | 17,14% |
| Miłość ogromna w nas skumulowana czeka na szczęśliwe rozwiązania - mamusie V-VI |
|
0 | 0% |
| Istotka mała w nas rośnie i rośnie a my czekamy cierpliwie na wiosnę -V-VI |
|
2 | 2,86% |
| Przytulić tak bardzo maleństwa już chcemy, zaraz z miłości eksplodujemy - V-VI |
|
7 | 10,00% |
| Nosimy w sobie małe serduszka, wkrótce przywitamy naszego maluszka - mamusie maj-czerwiec 2011 |
|
13 | 18,57% |
| Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer
ja ostatnio jak robiłam w szafie porządek to nie mogłam się nadziwic ile ja mam "małych" ciuchów
i jak jak mogłam narzekac że nie mam sie w o ubrać ![]() teraz to dopiero nie mam...
|
#3092 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer
Witam brzucholinki
Ja dziś mam już mega doła...i w ogóle zła chodzę i warczę na wszystkich. Znowu zasnęłam o 5 rano Nie zasmucam, znikam ![]() Aaaa miałam tylko napisac, że pisząc o kanadyjkach miałam na myśli domy drewniane szkieletowe, a nie z bali
|
|
#3093 |
|
Zadomowienie
|
Czego ludzie nie wymyślą:
http://izismile.com/2011/02/21/contr...l_17_pics.html Dziewczonka, trzymaj się! Jutro będzie lepiej. Edytowane przez Weredka Czas edycji: 2011-02-21 o 13:53 |
|
|
|
#3094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3095 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za pocieszenie z tym siedzeniem w domu. Ja to sie na kurke domowa nie nadaje
mary ty siedzisz od grudnia...ja od początku... Wczoraj mi mama przyniosła od cioci chlebek domowej roboty. Dorzucę ful ziaren i będzie pysznie! Właśnie muszę poszukać dobrej mąki. Chodz w przepisie jest krupczatka ![]() Tak czytam o mieszkaniach i sie nic nie wypowiadam bo mi już ten temat bokiem wychodzi! W czerwcu nam murarze przychodzą...zaczynamy... jak pomyśle to mnie głowa boli Buteleczki mam zamiar kupić 2, małe, anty-kolkowe. Jak coś to będę kupować więcej na gwałt ![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]() To tak jak ten odcinek Krecika w którym odbiera poród. Tak mi sie wydaje że może byc to przydatne w objaśnieniu dziecku co i jak. |
|
|
|
|
#3096 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3097 |
|
Zadomowienie
|
A no! wróciła
Kochana Ddaaiissyy ![]() Wróciłam bardzo zadowolona, ale też i trochę hmm.. zagubiona, albo wściekła.. nie wiem jak określić stan mojego ducha Mój synuś miał nazywać się Wojtuś.. długo zastanawiałam się nad imieniem, przechodziłam wszytskei rozterki związane z wyborem.. ale wkońcu stanęło na Wojtku, bo był to jedyny zgodny typ mój i męża! Ale teraz to ja już nie wiem czy chce Wojtusia.. szybciutko opowiem o co chodzi.. Oboje z mężem jesteśmy bardzo związani z Niemcami - mąż tu studiował i pracował przez pewnien czas, ja współpracowałam z jedną z uczelnii z DE.. Mamy tu znajmoych i przyjaciół. Teraz mieszkamy w Polsce, ale mąż nadal pracuje dla niemieckiej firmy.. ma niemieckie obywatelstwo, ja za niedługo też będę mieć, bo mam już papiery złożone.. jesteśmy nawet tu zameldowani, mamy ubezpieczenie.. no wsio! Dzidziuś z czasem też na pewno nabędzie po nas szwabskie obywatelstwo ( ![]() Wojtek to typowo polskie, słowiańskie imię, nie ma tłumaczenia w j.niemieckim, nawet po angielsku ciężko coś znaleźć, chociaż odpowiednikiem jest Albert (jak dla mnie dwa różne imiona).. Teraz jak spotykaliśmy się czy to z przyjaciółmi męża ze studiów, czy z pracy (wszyscy Niemcy), nikt nie znał imienia Wojtek.. tak jakby to było jakieś dziwaczne lub egzotyczne imię.. każdy dopytywał się mnie po dwa razy.. jak? Woj.. jak? Woj..co? Fojtek? ![]() ![]() No i zonk! Wybraliśmy chyba najgorsze imię jakie mogłby być!! Każde inne byłoby lepsze, choćby przez to, że ma jakieś tłumaczenie.. gdybyśmy ochrzcili małego np. Piotr, w DE byłby Peterem i nie byłoby problemu, czy np. Tomek w PL, Tomas w DE.. a Wojtek, to Wojtek.. i w DE brzmi fikuśnie!! Zaczynam zastanawiać się nad uniwersalnym imieniem, nie typowo słowiańskim.. Ale to takie trudne.. Najbardziej chciałabym imię, które wszędzie brzmi tak samo, np. Sebastian, Aleksander.. czy to w PL, czy w DE, czy w USA! Sama mam takie imię i wiem jak łatwo jest przedstawiać sie za granicą.. Więc temat przerabiamy od początku.. tyle, że albo mi się jakieś imię nie podoba, albo mężowi, ale coś tam.. mam już dość!! A poza tym wyrodna matka ze mnie!! Zwracam się do brzuszka już od dłuższego czasu Wojtuś.. a jak teraz zmienię to synuś zgupieje jeszcze!! Mam dość! Opadam z sił...nie chciałabym doprowadzić do sytuacji, gdzie powiedzmy zamieszkalibyśmy na stałe w DE, synuś poszedłby do szkoły i czuł się jak dziwak z imieniem, którego nikt nie zna, albo nie umie zapamiętać!! Strasznie się rozpisałam.. wybaczcie! Dałam upust swoim rozterkom.. |
|
|
|
#3098 | |
|
Wtajemniczenie
|
24kasia - no to u mnie to samo, też czuję się jak słonik a miałam jeszcze kilka tyg. temu sporo energii i też lepiej śpi mi się na prawej stronie
Cytat:
Kurcze to ja już sobie dziś wytłumaczyłam to nocne wstawanie na siku, bo obliczyłam, że budzę się średnio co 3,5h na sik czyli mniej więcej tak jak do dzidzi no i wiadomo niedługo jeszcze częściej będę wstawać czyli to jest taka zaprawa No ale 43h bez snu... ![]() Dziewczynki, jak czuć wyraźnie kolkę dzidzi na boku, na wysokości pępka to tam jest główka? Bo na ostatnim usg właśnie tak mała leżała ale miałam wrażenie, że się ostatnio przekręciła a wychodzi na to, że chyba jednak nie. W ogóle to mała teraz częściej się wypina niż kopie, wcześniej było na odwrót, więcej kopniaków a teraz czuję jak wypina pupę lub plecy jak się okręca. A w ogóle to czkawka trwająca 9 minut to normalne? Tak długo dzidzie czkają? Grazin - heh, u mnie podobnie, brzuch mi faluje ale jak zaczynam nagrywać to się mała uspokaja
|
|
#3099 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
oj bardzo!![]() zadzieram kiece i lece robic obiad
|
|
|
#3100 |
|
Wtajemniczenie
|
Lolka głowa do góry. Ja też już zwracałam się do brzucha per Marcel, ale ostatnio (w sumie od początku) nie jestem przekonana do tego imienia, za to TŻ tak. no i szukam jakiejś inspiracji imiennej..
![]() nie mieliście żadnych innych typów oprócz Wojciecha? btw. to naprawdę będzie w DE aż taki problem dla niego?
|
|
#3101 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3102 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do ulozenia to ja nie wiem jak to jest. Dzisiaj mala miala czkawke, i czulam to ponizej pepka wiec by sie zgadzalo ze glowke ma na dole. A czkawka trwala chyba dluzej niz 9min i sie tym nie przejelam... ![]() ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- co do sikania budze sie o polnocy, pozniej okolo 3 w nocy i o 5 rano jak Tż wstaje do pracy...b uuuu
|
|
|
#3103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dorkabl co do siedzenia w domu to ja mam takie dni w które podobnie jak ty reaguję, że ja się chyba do tego nie nadaję, ale mam tez takie dni w których jestem zadowolona że jestem w domu, no i nadrobiłam moje zaległości książkowe tak do 5 miesiąca bo teraz mi się już nie chce czytać, chyba mam przesyt, ale teraz za to poświęcam duzo czasu na rozglądanie się za wszystkim co dla małego muszę zorganizować, bo na początku jakoś nie miałam do tego pociągu , a co do ubierań to nie kupuję mam jedną parę spodni ciążowych zakupionych przeze mnie, trzy pary dostałam, jakoś mnie nie ciągnie do zakupów dla siebie, wychodzę z założenia że wolę sobie coś kupić po porodzie jak juz będę miała szczuplejszą figurę ( oby tak było )butelkę dzisiaj kupiłam mała plastikową lovi, antykolkowa bez BPA, a co do dużej to właśnie się zastanawiam jaką, jeszcze trochę was poczytam i na pewno coś wybiorę
|
|
#3104 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powiem ci kochana, że u mnie mocnym argumentem ze strony mojego tż było to,że imię dla naszego maluszka jest uniwersalne.... Gdyby nasze, lub jego życie się tak potoczyło i trzeba by było wyjechać to nie będzie większego problemu z odmiana imienia.... wydaje mi się,że skoro jesteście tak związani z innym krajem i rozważacie możliwość osiedlenia się tam na stałe to jak najbardziej powinniście się zastanowić nad jakiś uniwersalnym imieniem I ja do swojego brzuszka tez mówiłam już Bartuś, a teraz Piotruś się z niego zrobił ![]() Ale to tylko moje zdanie, do którego też byłam długo przekonywana ![]() 24kasia86mój tz znowu jak słyszy że nie mam się w co ubrać to karze mi kupować ciuchy ciązowe ![]() ja mu tłumaczę, że za duzo nie ma co bo to tylko w sumie na chwilę,ale on i tak dalej swoje dlatego, ja juz nie narzekam głośno bo szkoda mi kasy na takie worki ![]() wole dzidzi coś kupić a sobie jak juz urodzę
|
|
#3105 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
A ja dalej wcinam moje truskawy i ...wafelki...
w tzn miedzyczasie tworze barszczyk czerwony na szybko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
witamy Mary![]() u mnie niestety sloneczko zaszlo i szykuje sie chyba jakas mrozna burza sniezna...az strach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i tez sie czuje jak slonik a im wieksza sie czuje tym neistety wiecej jem ![]() moja Zosia tez raczej sie wypina, przekreca normalnie cay brzuch mi chodzi, natomiast w nocy jak spie na lewym boku to dostaje kopniaki, chyba lewegi nie lubi, stad czesciej spie na prawym ![]() moja mala ma czkawke srednio 3-4 razy dziennie, wczoraj wieczorem to chyba trwala z 15 minut, naprawde,TZ sie smial, ale pytalam mojaj psiapsioly co ma dwojke dzieci, mowila, ze oboje mialy czkawke czesta i dluga w brzuszku ![]() Cytat:
i niby sobie pomyslelismy no tak jakby byla Helena to i po pl i po norwesku tak samo a Zosia... ale dlagtego bedzie Sofia Helena bo tu nie czytaja Z a w Polsce i tak wszyscy beda mowic zosia. A z Wojtkiem faktycznie problem. a zadnego innego imienia nie macie? Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do domkow szkieletowych to jak masz pytania to pisz, z tego akurat jestem na biezaco bo tu budujemy same takie konstrukcje wlasciwie ![]() [QUOTE=ddaaiissyy;25243977]a co to fride ?????? a ja chyba obejrze sobie odcinek MAD MANA, bo jakas nietomna jestem |
|||||||
|
|
|
#3106 |
|
Zadomowienie
|
Lolka - albo mój Miśko
po niemiecku to Michael ![]() Ja chyba też mam nawrót 1 trymestru spać mi się chce, taka nietomna jestem a nie wspomne o zachciankach.... Dziś z lodówki nie wychodze! Najpierw zjadłam kanapke z Nutellą i jak skończyłam zagryzłam kabanosem A teraz wcinam kotlety mielone z ziemniaczkami, ogórkami ze śmietaną i sosem koperkowym
|
|
#3107 |
|
Zadomowienie
|
Cos tam mi dzis z rana czkało w brzuszku. Myślę ze trwało to dobre, 5-7 minut
|
|
|
|
#3108 |
|
Wtajemniczenie
|
ja ostatnio miałam poranne mdłości i całe śniadanie wylądowało w wc niestety....
i znowu senna jestem... ale widzę, że nie tylko mnie to męczy chyba ten pierwszy trymestr nie daje nam o sobie zapomniec ![]() zauważyłam,że mnie zgada dopada tylko jak zjem ziemniaki ![]() czy gotowane, czy frytki czy placki....odstawiłam ostatnio całkowicie... a jak mi się chce to kupuje frytki mrożone i po nich nie mam.... ale ile tam ziemniaka w środku jest.. ![]() ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- własnie dzwoniła do mnie jakaś babak i próbowała mi wisnąc jakaś bielizne popromocyjnej cenie zastanawiam się tylko skąd oni mają mój nr i dane skoro nigdzie tel. nie podawałam a tel i tak na tz jest zarejestrowany ![]() bo ja głupia mogłam się zapytać skąd ma moje dane
|
#3109 |
|
Zadomowienie
|
jestem zła muszę się wyżalić, dzisiaj kupiłam butelkę i parę drobnostek dla małego przyjechałam do domu zadowolona i co.... i słyszę od mojej mamy ale po co ty to już kupiłaś???? mówię że chcemy pomalować pokój w marcu a ona że może dopiero w kwietniu przed swiętami bo po co tak wcześnie, że chce jeszcze kupić to i tamto a ona mi mówi że przeciez moge sobie to kupic póżniej jak sie mały urodzi
, całe zadowolenie z dzisiejszych zakupów poszło nie powiem gdzie, tak to jest jak mieszka sie z rodzicami wyżaliłam się musiałam, teraz jest mi lżej czuję się jak ten kotek YouTube - Depresja Kota
|
#3110 | |
|
Wtajemniczenie
|
24kasia, anula no to długość czkawek zbliżona
Ja tak zwróciłam uwagę bo dziś po raz pierwszy mierzyłam jej czas Wyczkała się, powypinała, teraz też coś majstruje. Och gdyby mieć tak to przenośne usg ![]() anula no to wiem jaką sobie jutro zupkę zrobię - czerwony barszczyk Gdyby nie to, że dziś się już w kuchni nastałam, zagniotłam chleb i bułki tureckie, to już bym buraki obierała ale nie chcę się forsować ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
|
|
#3111 |
|
Zadomowienie
|
zosiaaanic sie nie przejmuj, ja mam to samo. Wszelkie nawet próby rozmów o zakupach kończą się zdaniem"a po co ci teraz, masz jeszcze czas". Dlatego nic mamą nie mówię o zakupach
Myślę ze to pozostałości po tym ze i im "nie pozwolono" wcześniej nic kupować. Nawet jak by chciały to na półce i tak było by to samo co 2,3 miechy wcześniej
|
|
|
|
#3112 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.youtube.com/watch?v=q1o4rH6ps_c
a tak ruszał się ostatnio mój Synuś z rana oczywiście jak nagrywać zaczęłam, to słabiej szalał... a i filmik od 1:45 min już można wyłączyć, bo nic się dalej nie rusza, a nie wiem jak to obciąć
Marcelek 30.05.2011 Edytowane przez the_sania Czas edycji: 2011-02-21 o 15:28 |
|
|
|
#3113 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Saniu czyli inspiracji imiennej szukamy razem ![]() dołączam do Ciebie!Cytat:
I ja od razu sobie myślę, że dobrzy rodzice.. nie skazali swoje dzieci na problemy z imieniem! Ojć.. Cytat:
Cytat:
W DE słownik tłumaczy Wojciecha jako Adalbrecht.. ale w praktyce tego się nie używa i nikt nie zna tego tłumaczenia.. poza tym nigdy w życiu nie chciałabym, żeby na mojego synusia mówili Adalbrecht ![]() Dziękuję dziewczynki Wam za wasze zdania i rady A teraz szykuję się na wizytkę do gina.. Strasznie się, że zobaczę się z synusiem ![]() |
||||
|
|
|
#3114 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
oczywiście nie jest miło, ale nie ma co się przejmować. częstszymi zakupami już je przyzwyczaiłam. a i moja mama sama mi ciuszki co chwilę przynosi. teściowa nie. "po co ci przewijak?" ![]() nasi rodzice już to przerabiali, a więc ich to nie rusza jak nas. no i pewnie wytłumacz, że jak są tacy mądrzy, to niech kupią wszystko na ostatnią chwilę.... eeeee olej to
|
|
|
#3115 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja juz mamie nawet nie mówie że cos kupiłam bo to zawsze kończyło sie awanturą... robie swoje i tyle ![]() a jakby się dowiedziała, że wózek i łóżeczko już są to by dopiero szału dostała ja mojej kiedys powiedziałam, że jesli jest taka przesądna to niech nie kracze, że cos będzie nie tak, bo jak będzie, to będzie jej wina bo tak gadała i nieszczęście ściągnęła..i od tamtej pory mam spokój
|
|
#3116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wspolczuje co ale musisz mamie wyperswadowac, ze to twoja sprawa kiedy zaczniesz kupowac rzeczy dla maluszka... oczywiscie lagodnie bo ja jakbym takie cos uslyszala, to bym wpadla w szal jak ja sie ciesze, ze nie mam takich proiblemow ![]() Cytat:
![]() a mi sie tetra suszy ![]() ale to fajnie wyglada dobrze, ze w dzisiejszych czsac nie trzeba dziecku tetry zakladac, bo bym cale mieszkanie w niej miala teraz a tak to 10b sztuk fajnie wyglada i pije maslanke na zdrowie!! |
||
|
|
|
#3117 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
trzymam kciuki za wybór imienia bo wiem jakie to trudne wbrew pozorom i za wizytę tez mocno ściskam
|
|
#3118 |
|
Zadomowienie
|
moj maly dalej sie obija, no w kogo to sie wdalo?
wsatwilam u siebie na profilu kilka zdj
|
#3119 | |
|
Wtajemniczenie
|
lolcia Ty sie kochana nie przejmuj... do samego porodu jak go zobaczysz to nadasz mu imie takie jakie jemu bedzie pasowalo
Moj synek bedzie mieszkal z nami w Angli, a bedzie mial na imie Antoni. Proste do zapamietania, bez polskich znakow. Nie zamierzam go nazywac Anthony lub Anton bedzie po Polsku ANTONI!!! Moj kuzyn nazwal swojego syna po sobie [on ma na imie Marcin] a zeby bylo zangielszczone to nadal Martin. Wszyscy i tak mowia na niego Marcyś. Mojego brata syn jest Olivier. powiem, Ci ze nie takie latwe dla anglikow. Oliver ok, ale Olivier? Jest naprawde wiele pieknych imion i macie jeszcze czas na zastanowienie wiec bez paniki My tu zawsze pomozemy dobrym slowem i swoje propozycje zaproponujemy. moje propozycje na dzisaj to:Oskar, Filip, Aleksander, Damian, Lukasz... jak cos sobie przypomne to napisze ![]() Cytat:
Kochane bylam na zakupkach Kupilam:-koszula do karmienia -4 biale tery, 3 kolorowe -flanela - 2x ceratka do lozeczka -frida do noska -komplecik bluzeczka i spodenki w lumpku ![]() KOSMETYKI: -Oilatum 500ml [nie soft] -Oilatum Soft krem - Nivea delikatny zel do mycia ciala i wlosow I mam pytanko odnosnie TANTUM ROSA w saszetkach... ile saszetek potrzeba mniej wiecej? bo to dosc drogi specyfik
|
|
#3120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak ja w ogóle mogłam narzekac ze jestem gruba Musimy potem sie sprezyc aby wrócic do swoich "cywilnych" patałaszków Dobrym plusem jest to, ze nagle bedziemy mieć tyyyyyyyyle "nowej" garderoby w głowach sie nam poprzewraca ![]() Ale słodko Twoj małż zapytał.............. Mój też 1 raz poczuł ale dość delikatnie i jakoś na nim to wrazenia nie zrobiło Lolka hmmm no to Ci wspołczuje.. faktycznie, jesli czesto bywacie w DE, macie wielu znajomych to imię Wojciech wydaje im się egzotyczne... wez tez pod uwage, czy nie planujecie tam kiedyś wyjazdu na dłuzej no bo wtedy już kompletnie nic nie przemawia za "Wojciechem" To ze robisz wodę z mózgu dzidziusiowi to sie nie martw Na pewno nie Ty jedna.Andziotka, też chyba przerobiła Gabryskę ? Byłas już u lekarza podróżniczko? Anulko, dziekuje Ci ! A czy tylko w telegraficznym skrócie "tak" lub "nie" możesz mi powiedzieć co z dwojga "złego" jest lepsze - dom szkieletowy czy dom z bali ? Już bez wnikania w szczegóły Przepraszam, że na L-4 morduję Cie pracą... Dziś masz Anulka ginka tego polskiego ?? Mój małż nie mogl sie doczekac i wziął sobie wolne i SAM pojechał do banku !! To mnie dopiero chłopina zaskoczył ![]() Grazin, nie strasz, ze I trymestr może wrócic ! OMG to najgorsze wspomnienai ciazy... Wprawdzie ani razu nie wymiotowałam, ale te mdłosci........Kochane, a zapinacie pasy w aucie ??
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.

Czekamy na Ciebie fasolko

oj bardzo!

Gdyby nie to, że dziś się już w kuchni nastałam, zagniotłam chleb i bułki tureckie, to już bym buraki obierała ale nie chcę się forsować
eeeee olej to