|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł następnego wątku?? | |||
| Nasz autobus na porodówkę gna, wypatrujemy go każdego dnia, mamy III-IV |
|
4 | 7,02% |
| Autobus na przystanku staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV |
|
5 | 8,77% |
| Autobus na porodówce staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV |
|
3 | 5,26% |
| Autobus do porodu gna, przybywają dzieciaczki każdego dnia, mamy III-IV |
|
0 | 0% |
| Autobus do porodu gna, dzieciaczki rodzą się każdego dnia, mamy III-IV |
|
13 | 22,81% |
| Nasz autobus gna do przodu coraz bliżej czas porodu, mamy III-IV |
|
32 | 56,14% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III
wiesz co bo to różnie liczą ja to tak rozumiem że 36 się kończy zaczyna się 37 i ten cały 37, 38, 39 i 40 do końca to 4 tygodnie 9 miesiąca... ale mogę się mylić ![]() tak czy tak gratuluję
|
#1652 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III
Cytat:
Wlasnie zjadlam trzy duze racuchy z jablkami .Mam lenia i depreche;p, caly dzien was czytam ale nie chce mi sie nic pisac. zrobilam moja serie cwiczen, odkurzylam i zrobilam jedno pranie i to by bylo na tyle. Co ja bede robicdo porodu to ja nie wiem;/;/;/ Byle do 16 to tz wroci z pracy
|
|
#1653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bu!Laseczka! Masz już wyniki?
|
|
#1654 |
|
Rozeznanie
|
ja zazdroszcze teg o36 tygodnia nawet
u mnie konczy sie 33.. a od kilku dni w nocy mam bole brzucha takie jak na @. z jednej strony chciala bym miec synka juz przy sobie a z drugiej zeby byl juz ten 37 tc chociaz tak jak lekarz ostantio powiedzial ze 2,5 kg i moze wyjsc juz czyli tydzien jeszcze gdzies. ciekawe czy te moje bole do czegos tam prowadza.. mimo ze biore fenoterol 4 razy dziennie to i tak boli.ale jak moj gin powiedzial ze juz wiekszej dawki nie moze dac ze zostaje mi lezec i czekac no to czekam
|
|
|
|
#1655 | ||
|
Zakorzenienie
|
eirene, mój tez sie boi , że zrobi coś małej, ale ja juz zapowiedziała po 5 go poprostu wykorzystam czy chce czy nie
Cytat:
i gratulacje dla SIOSTRY ![]() u mnie tez w rodzinie w tym roku prawdziwy wysyp dzieciaczków i wśród znajomych rownież..... Cytat:
też bym chciała na pół, ale raczej by mnie wyśmiali w pracy..... jak ja zawsze prawie 1,5 etatu tam trzaskałam
|
||
|
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1657 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny odebrałam wyniki:
a wiec tak : KET * TRACE( KET - ketony - ich obecność wskazuje na cukrzycę. Mogą się jednak pojawić także wtedy, gdy dziecko od dłuższego czasu jest głodne lub miało silne torsje.- ja mam śladowe ilości )PRO*TRACE( to jest białko ale na szczęście śladowe ilości ) NIT* POSITIVE ( NIT - azotany - ich obecność świadczy o zakażeniu bakteryjnym. Wynik może być zafałszowany, jeśli mocz przed badaniem był zbyt długo przechowywany (tzn. azotany będą pomimo braku zakażenia). ![]() SG (CIĘZAR MOCZU) >+1.030 (I TO JEST GÓRNA GRANICA ) I nie wiem ... co do morfologii to mam jak zwykle za mało LYM % 24.2 (NORMA 25.0 -50.0) RBC 3.36 (NORMA 4.20-5.40) HGB 6.09 (NORMA 7.51-9.87) HCT0.285 (NORMA 0.370-0.470)
|
|
#1658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no powiem ci znalazłam takie cuś według książki w oczekiwaniu na dziecko ![]() 1-4 tydz.-I miesiąc 5-8 tydz.-II 9-13 tydz.-III 14-17 tydz.-IV 18-22 tydz.-V 23-27 tydz.-VI 28-31 tydz.-VII 32-35 tydz.-VIII 36-40 tydz.-IX czyli byłoby tak jak mówisz no czyli z tego wynika że za tydzień w czwartek ja zaczynam 36 tydzień czyli też 9 miesiąc ![]() ![]() laseczkaa ale chyba nie jest najgorzej? nie wiem nie znam się ale chyba nie są takie złe te wyniki?
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-02-24 o 14:29 |
|
|
|
|
#1659 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w tym naszym kraju to mozna sie dorobic ale garbia na plecach ehhh nawet szkoda gadać ![]() Cytat:
![]() becherovka ja swego czasu mnostwo wakacji spedziłam w Woli Radziszowskiej. to gdzieś rzut beretem od skawiny. jezdzilismy do was na zakupy do marketu
|
||
|
|
|
#1660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dokładnie, już widzę minę swojej szefowej
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
Laseczka! No to chyba musisz teraz czekać na to, co Ci jutro lekarz powie o tych wynikach. Trzymam kciuki!
Eirene! No. Widzę, że nas dokładnie tydzień dzieli.
|
#1662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a miała któraś z was tak jak ja w moczu- takie wyniki ? a co do morfologi jakie wy macie brać żelazo tzn jaka marka ?
|
|
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
Izabela, gratulacje dla siostry
![]() Laseczka, nie znam się ale te wyniki chyba złe nie są? Śladowych ilosci to pewnie pod uwagę nie biorą. Hemoglobinę masz niską, bierzesz żelazo? U mnie morfologia też zazwyczaj taka sobie, w ciąży to chyba norma. |
|
|
|
#1664 |
|
Zakorzenienie
|
laseczka ja tam się nie znam na tych wszytkich oznaczeniach,ale wierzę,że będzie wszystko w porządku!
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1667 |
|
Raczkowanie
|
Laseczka - ketony moczu nie są takie groźne - ja mierze co rano i jak mam śladowe ilości to chodze po ścianach ze szczęscia że tak dobrze - a najlepszy sposób jak się ich pozbyć - bo faktycznie świadczą o tym że dzieciątko głodne - przez dzień jak najwięcej pic - bo to się da wypłukać
a zapobiegawczo żeby się nie pojawiły na dzień następny - przed samym snem zjeść białą bułkę - kajzerkę czy coś w tym stylu z żółtym serem lub serkiem topionym i popić szklanką mleka - te węglowodany się długo i powoli rozkładają i dają dziecku energię aż do rana oba sposoby praktykuję odkąd tylko się dowiedziałam o mojej cukrzycy i działają - tak w ogóle to diabetolog mi kazała tak robić
|
#1668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#1669 |
|
Zakorzenienie
|
laseczka co do żelaza,brałam cały czas Sorbifer Durules,ale teraz jak byłam na ziycie przepisał mi dwa opakowania Tardyferon Fol. Nie wiem po co,bo przecież to końcówka,a wyników nie miałam tragicznych...
|
|
#1670 | |
|
Wtajemniczenie
|
łał miałam to na studiach i chyba mi się nie podobało
![]() Cytat:
chyba, że nie lubisz oszukiwać![]() moim zdaniem te śladowe ilości nie są złe, ja też często mam ketony w moczu, nawet jak nie byłam w ciąży, ale cukier mam w normie, czasami to świadczy o tym, że zjadłaś na wieczór dużo słodkiego, najważniejsze jest to białko, ale też masz śladowe ilości także nie przejmuj się za bardzo
|
|
|
|
|
#1671 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po badaniach. Miałam nadzieję, że ładnie urośnie przez ostatni tydzień, a z wymiarów jest tak samo jak było, wagę zwiększyła tylko o 100g... W środę jadę już na oddział i prawdopodobnie do końca ciązy tam już zostanę.
A teraz wybieram się teraz na zakupy, bo jeszcze wiele rzeczy nie mam. Cytat:
tola3804, gratuluję kolejnego tygodnia ![]() Mirabilka, z jednej strony nie wiadomo czy będzie gdzie wracać, choć teraz mówią, że zatrudnią mnie znowu, ale przecież nie jestem niezastąpiona... A z drugiej nie będę miała z kim dziecka zostawić albo do żłobka oddać, co niezbyt mi się podoba. Każde wyjście w sumie złe... diatoma, nie wiem czy ta koszula nie będzie się rozciągać brzydko na tych zakładkach. Zależy jaki masz biust. |
|
|
|
|
#1672 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1673 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj zaczęłam 36 tc, dziś byłam na usg i się okazało tak, jak przeczuwałam, ze moja dzidzia jest duża. wazy miedzy 3300 a 3600
dobrze sobie zaplanowałam, ze od razu 62 ubranka kupuje. Ładna z niej dziewuszka jest, nosek jak u mamusi (a ja ze swojego akurat zadowolona jestem co do macierzyńskiego, to ja po skończeniu biorę pewnie jeszcze wypoczynkowy no i wracam do roboty. Córeczkę oddam albo do żłobka państwowego, albo do prywatnego, albo poszukam opiekunki. Opiekunek się akurat jakoś nie boje, bo moja mam od wielu lat tak zarabia i jakoś jak obserwuję ją i jej znajome, to można trafić na kogoś odpowiedzialnego i z sercem do dzieci. do pracy chcę wrócić chociażby do tego, ze robię to, co lubię, mam bardzo fajnych ludzi i atmosferę w pracy i gdybym miała to stracić i szukać od nowa jakiejś pracy, byle pracować, to ja dziękuję. Na czas macierzyńskiego maja za mnie 2 osoby po pół etatu, które zdalnie pracują, ale na dłuższą metę taki układ byłby dla nich jednak kłopotliwy. |
|
|
|
#1674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodano: ego_ego, na obserwacje, bo przy hypotrofi jest zagrożenie niedotlenienia dziecka i trzeba to kontrolować i w razie czego wywołać poród. A co dokładnie będą mi zrobić to nie wiem. Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2011-02-24 o 15:29 |
|
|
|
|
#1675 | |||
|
Wtajemniczenie
|
gratulacje
ale będzie dzieciaczków![]() my na razie jedyni w rodzinie i to pewnie na bardzo długo za to znajomi mają terminy zbliżone do nas ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale jeśli o morfologię chodzi to ja też mam zawsze na granicy normy albo poniżej... norma, jak mówią dziewczyny Cytat:
|
|||
|
|
|
#1676 |
|
Rozeznanie
|
Hej ja zaraz jadę do gina, mam nadzieję, że wrócę z dobrymi wiadomościami. Trzymajcie kciuki
![]() Zajrzę do Was wieczorem Nie piszcie za dużo. Do usłyszenia .
|
|
|
|
#1677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo w sumie te 2 funkcje łączy dział, w którym pracuję na studiach też mi się nie podobało ![]() zresztą teraz dużo się nie zmieniło czyli pewnie też tak jak ja studiowałaś ekonomię ![]() Na prawdę do 3 roku życia, podaj proszę jeśli znasz artykuł, którym o tym mówi, bo u mnie w pracy twierdzi się, ze do ukończenia roku życia dziecka, można wcześniej kończyć pracę.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-02-24 o 15:36 |
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Laseczka: Oto normy wyników badań krwi dla dorosłych kobiet z uwzględnieniem zmian dokonujących się w czasie ciąży: Morfologia krwi: Hematokryt (HCT) 37-47 %, w ciąży spadek o 4-7%, osiąga minimum w 30-34 tygodniu ciąży
Hemoglobina (HGB, Hb) 11,5-16,0 mg/dl (7,2-10,0 mmol/l) - w ciąży spadek o 1,5-2 mg/dl, osiąga minimum w 30-34 tygodniu Krwinki białe (leukocyty, WBC) 4,0-10,8 x 109/l (G/l) - w ciąży wzrost o 3,5 G/l Bazocyty - Granulocyty zasadochłonne (BASO) 0-0,2 x 109/l, 0,5% leukocytów Eozynocyty - Granulocyty kwasochłonne (EOS) 0-0,45 x 109/l, 1-5% leukocytów Neutrocyty - Granulocyty obojętnochłonne (NEUT) 1,8-7,7 x 109/l, 45-70% leukocytów Limfocyty (LYMPH) 1,0-4,5 x 109/l, 20-45% leukocytów Monocyty (MONO) 0-0,8 x 109/l, 1-8% leukocytów Krwinki czerwone (erytrocyty, RBC) 4,2-5,4 x 1012/l Płytki krwi - Trombocyty (PLT) 130-450 x 109/l - w ciąży lekki spadek Rozkład objętości krwinek czerwonych (RDW) 11,5-14,5 % Średnia objętość krwinek czerwonych (MCV, ŚOK) 81-99 fl Średnia zawartość hemoglobiny (MCH) 27-31 pg Średnie stężenie hemoglobiny (MCHC) 33-37 g/dl OB Kobiety do 60 roku życia do 12 mm/h |
|
|
|
|
#1679 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a tzn że głodzę dzidziusia ?? że nie dostaje tyle pokarmu ile powinien ? co Ci mówił ginekolog ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
Głodomorek, trzymam kciuki żeby córcia jeszcze podrosła, w sumie dobrze że będziesz juz w szpitalu
Traicionera, hoho, kawał kobitki z Twojej córy
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.

.
Bu!
u mnie konczy sie 33.. a od kilku dni w nocy mam bole brzucha takie jak na @. z jednej strony chciala bym miec synka juz przy sobie a z drugiej zeby byl juz ten 37 tc
chociaz tak jak lekarz ostantio powiedzial ze 2,5 kg i moze wyjsc juz czyli tydzien jeszcze gdzies. ciekawe czy te moje bole do czegos tam prowadza.. mimo ze biore fenoterol 4 razy dziennie to i tak boli.ale jak moj gin powiedzial ze juz wiekszej dawki nie moze dac ze zostaje mi lezec i czekac no to czekam

)

)