Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czerwcowe - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Życie wyjątkowe - mamusie majowo-czerwcowe 31 44,29%
Idzie idzie wiosna, nasze dzieci rosną jak na drożdżach - mamusie majowo-czerwcowe 2011 0 0%
Ten duży to tatuś a ja jestem mamusia, za pare tygodni przywitamy dzidziusia - mamusie maj-czer 5 7,14%
Trzeciego trymestru uroki czujemy i przez zakupy bankrutujemy - V-VI- 2011 12 17,14%
Miłość ogromna w nas skumulowana czeka na szczęśliwe rozwiązania - mamusie V-VI 0 0%
Istotka mała w nas rośnie i rośnie a my czekamy cierpliwie na wiosnę -V-VI 2 2,86%
Przytulić tak bardzo maleństwa już chcemy, zaraz z miłości eksplodujemy - V-VI 7 10,00%
Nosimy w sobie małe serduszka, wkrótce przywitamy naszego maluszka - mamusie maj-czerwiec 2011 13 18,57%
Głosujący: 70. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-25, 10:04   #4321
Mango08
Rozeznanie

Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer

Daisy dzieścia jeszcze nie ma, ale już baaaardzo blisko. Znajoma ma termin na początek sierpnia, a brzucha nie ma w ogóle, nikt by nie powiedział, że jest w ciąży.
Dzisiaj wypada Ci studniówka? Ja sprawdziłam na stronce babystrology i pokazuje mi 107 dni, a termin mam 2 dni po Tobie, jak będę miała chwilkę to na piechotę przeliczę Gratuluję 100dniówki i kolejnego tygodnia!

the sania ja nie wiem jak będę się poruszała jak on urośnie do przodu, już chodzę wygięta...

moria u mnie tłuszczyk na pewno występuje w dużej ilości, ale nogi i dłonie mam ewidentnie spuchnięte... Jak po dłuższym czasie wyjmuję stopę z buta to cała jest zmasakrowana... Czuję się jak ogromny balon! Ty jesteś ponad miesiąc do przodu względem mnie, więc ja nie wiem jak wtedy dam sobie radę z moim "ciałkiem".

Filip 21/06/2011

Edytowane przez Mango08
Czas edycji: 2011-02-25 o 10:06
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:05   #4322
agus87
Zakorzenienie

Dot.: Pierdyliard pokus kulinarnych i sprawy okołociążowe to my - mamusie majowo-czer

zosiaaa i migotka03 priv
Stary 2011-02-25, 10:09   #4323
anula_81
Zakorzenienie

Hej dziewczyny!

Dziekuje za wczorajsze komplementy brzuszkowe, podnosza mne na brzuchu i ciesze sie ze mowicie ze rosnie, bo mnei sie wydaje, ze stanal w miejscu i uwierzcie kilogramy nei wchodza mi tylko w brzuch...w dupke i uda niestety rowniez...juz jestem 12 kilo do przodu

Co do nocki to ja znowu dzisiaj spanie na raty! o 23 ciej zasnelam , o 1:30 juz zgaga gigant mnei obudzila, wiec pilam rozne specyfiki, Zosia czkawka w brzuchu, siusiu co 5 minut, bol w biodrze taki ze nie mialam jak sie ulozyc, zasnelam kolo 4 rano i o 6:15 budzik mojego TZta z 3 drzemkami!!! zasnelam jak poszedl po 7 rano i spalam do 9:15. uwielbiam spanie na raty
Pogoda u nas dzisiaj przekoszmarna i wole sie z domu nei wychylac, tylko do sklepu, zrobie dzisiaj troche porzadkow w pokoju Zosienki i moze wam cykne zdjecie, i moze jakies ciasto strzele weekendowo

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
dzień dobry
też pochwalę się, że na siusiu tylko raz wstawałam! i nawet dziś troszkę mnie boli biodro. może dlatego, że z domu wyszłam wczoraj...
tylko raz na siusiu?!?!! OMG zazdroszcze
Cytat:
Napisane przez gusiagatko Pokaż wiadomość
To chyba już uzależnienie. Znów jak automat, wstałam zrobiłam śniadanko i zasiadłam przed komputerem
dokladnie zrobilam to samo, ale dzis bede twarda i planuje choc male porzadki, mam odpoczywac, ale moge lazic wiec troche posprzatacm, skoro wszystko jest ok , to chyba moge nieeee?
Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość

wizyta na 12.00 (trochę się boję jak zwykle)
proszę o dobre fluidy
Andziotkuuu!!!! TRZYMAMY KCIUKI ZA WIZYTE!!! koniecznie daj znac co i jak
a co do golenia z lusterkiem, moj TZ tez tak keidys wszedl, ale ja to robie pod prysznicem nie w wannie, wiec moje figury gimnastyczne tam przypuszczam byly jeszcze bardziej spektakularne:

zosiaaa dziekuje za komplement brzuszkowy widze ze i ty dolaczylas do biodrowych narzekaczek
mangoo dziekuje za komplement ja sie ciesze kazdym USG bo bylam nastawiona ze bede miala jedno tylko i moze ze 2 prywatnie i 2 w PL i w sumie tak by bylo, ale mialam jeszcze dwa dodatkowe w szpitalu, wiec i tak niezle, ale do porodu juz USG nie planuje

24kasia86 Kasiulkaaa!! ciesze,sie ze moj brzuszek tak ci sie podoba, to miod na moje serce,
dobrze zrobilas ze nie poszlas dzisiaj na te badania, odpoczywaj w domku pod kolderka i kuruj sie, zdrowie najwazniejsze

anulinka tylko 2 razy siiku?? to niesprawiedliwe , nei zgadzam sie!
daisyyy dziendobry!

i wogole dzien dobry wszystkim! ide cos jeszcze zjesc bom dalej glodna

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:11   #4324
migotka03
Zadomowienie

Dziękuję bardzo za zaproszenie

mama
17 maja 2011
Paulinka

19 luty 2015
Krzyś

"Życie to tylko wieczna walka z czasem i pieniędzmi.." ~ Ł. Wejman
migotka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:11   #4325
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Znajoma ma termin na początek sierpnia, a brzucha nie ma w ogóle, nikt by nie powiedział, że jest w ciąży.
Termin na sierpień to jeszcze bardzo dużo czasu, więc wcale się nie dziwię że nie widać brzuszka Powiem Ci że ja jeszcze wchodzę w moją wąską kurtkę sprzed ciąży i gdy ktoś się nie będzie mocno przyglądał to też w pierwszej chwili nie zobaczy żem w ciąży Tak więc różnie bywa z tą wielkością brzucha

No i pochwalę się, że dzisiaj nie wstałam na siku ani razu ale mi się fajnie spało.

Edytowane przez MoniaK
Czas edycji: 2011-02-25 o 10:13
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:11   #4326
Aliczka88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość
Doczytałam, dzień dobry

Czy 27-my tydzień to 7-my miesiąc już? Oto jest pytanie...
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia

Także chyba za tydzien zaczniemy dopiero 7msc....

A ja chyba wezmę czape, szalik, ŁOPATE , moje dwa koty i pojde troche poszaleć na śniegu

Andziotku trzymamy kciuki!!

Żona
Mama Misia

Makijażystka

Edytowane przez Aliczka88
Czas edycji: 2011-02-25 o 10:14
Aliczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:12   #4327
matallewar
Zakorzenienie

Gratuluję nowych tygodni i studniówek

Trzymam za wizyty
andziot Przesyłam pozytywną energię

Mnie dziś tż obudził rano, bo nie reagował na swój budzik tak skutecznie, że sama się obudziłam (nadal jestem na niego obrażona, niech przeprasza, jak nabroił ), ale nie wstawałam, bo mały się tak słodko tłukł po całym brzuchu

A na śniadanie mam robione w piekarniku (niestety kupione zamrożone) ciasta francuskie z jabłkiem i morelą

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:14   #4328
agus87
Zakorzenienie

gusiagatko priv

matal daj znac jak juz je upieczesz, wpadaaam
Stary 2011-02-25, 10:20   #4329
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
gusiagatko priv

matal daj znac jak juz je upieczesz, wpadaaam
Już ich prawie nie ma
Zostawiłam na jutro jedno w zamrażalniku
(bo są takie duuuuuuuuuże)

Padłam ze śmiechu
Dzidziol.pl, 34 tydzień:
Co by powiedział Twój dzidziol:
"Mam depresję przedporodową i nic więcej dzisiaj nie powiem..."

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-02-25 o 10:29
Stary 2011-02-25, 10:26   #4330
zosiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
zosiaaa i migotka03 priv

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:31   #4331
the_sania
Wtajemniczenie

Mango08 no też tak chodzę, a jeszcze przed nami tyle czasu... Ja to się dziwię, że ten mój stan się pogorszył w ciągu w sumie 2tygodni? nogi zaczęły puchnąc, kręgosłup boli, problemy z chodzeniem przez biodra.... ech II trymestr był faktycznie najlepszy

anula_81 biedactwo... nie miałaś łatwo w nocy to się nie przemęczaj tylko dziś! odpoczywaj

MoniaK o Ty! zazdroszczę aż tak dziwnie nie wstać... ja co prawda dopiero o 5 poszłam na siusiu, ale zawsze

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Dzidziol.pl, 34 tydzień:
Co by powiedział Twój dzidziol:
"Mam depresję przedporodową i nic więcej dzisiaj nie powiem..."
dobre!

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:33   #4332
matallewar
Zakorzenienie

Lecę do Reala zobaczyć te bodziaki, bo prawie nie mam z krótkim rękawem

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-02-25, 10:33   #4333
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
Termin na sierpień to jeszcze bardzo dużo czasu, więc wcale się nie dziwię że nie widać brzuszka Powiem Ci że ja jeszcze wchodzę w moją wąską kurtkę sprzed ciąży i gdy ktoś się nie będzie mocno przyglądał to też w pierwszej chwili nie zobaczy żem w ciąży Tak więc różnie bywa z tą wielkością brzucha

No i pochwalę się, że dzisiaj nie wstałam na siku ani razu ale mi się fajnie spało.
Ja wiem, że różnie bywa, ale porównuję do mnie i troszkę zazdroszczę, bo ja w tym okresie nie wchodziłam już w żadne swoje jeansy, brzuch był ewidentnie piłeczkowaty. Płaszcz kupiłam jak dowiedziałam się o ciąży w nieciążowym sklepie i jeszcze udaje mi się go zapiąć, ale dokładnie widać, że brzuchol mocno do przodu wystaje. Fajnie, że nocka przespana.

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość

A na śniadanie mam robione w piekarniku (niestety kupione zamrożone) ciasta francuskie z jabłkiem i morelą
I jak ja mam ograniczyć moje zachcianki?

Filip 21/06/2011
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:36   #4334
the_sania
Wtajemniczenie

a ja idę czytać "Zbrodnię i karę".. tzn taki mam zamiar, ale znając życie wizaż wygra Ojjjj a jeszcze rosół ugotować....

a i pochwalę się ciuszkami, które znowu upolowała moja mama. Także uwaga! mam już spodenki i bluzkę na roczek

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-02-25, 10:39   #4335
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

migotka, nie bedziesz sie nudziła, bo masz NAS !

the_sania hmm to cos w tym jest ze ma sie mniejszy apetyt ? Ciekawe skad sie to bierze? Choc z 2 strony dzidzia wieksza wiec powinna chciec wiecej papu ? nie kumam... w kazdym badz razie mam kaca bo wypiłam na czczo kawe Zawsze najpeirw cos jadłam...

dorkabl; studniowka, brzmi dumnie - nie nie szalej z tym odkurzaczem bo to jednak jest wysiłek !!

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Daisy dzieścia jeszcze nie ma, ale już baaaardzo blisko. Znajoma ma termin na początek sierpnia, a brzucha nie ma w ogóle, nikt by nie powiedział, że jest w ciąży.
Dzisiaj wypada Ci studniówka? Ja sprawdziłam na stronce babystrology i pokazuje mi 107 dni, a termin mam 2 dni po Tobie, jak będę miała chwilkę to na piechotę przeliczę Gratuluję 100dniówki i kolejnego tygodnia!
[...]
ja sprawdzam na stronie :
http://dziecko.haczewski.pl/index.ph...ok=2010&bg=000

Dziekuje Mango za toast Chyba sie dzis opije z tego wszystkiego hihihi

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:44   #4336
the_sania
Wtajemniczenie

komplet jest na roczek właśnie. dżinsy - next, bluzka - mini moode
a ogrodniczki cherokee na 6-9mc-y
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1170546.jpg (118,0 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1170550.jpg (93,8 KB, 19 załadowań)

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-02-25, 10:46   #4337
the_sania
Wtajemniczenie

ddaaiissyy bawimy się

a co do mniejszej ilości pochłaniania pokarmu, to sobie tłumaczę to tym, że dzidziuś bardziej żołądek uciska. yyyy chyba już to pisałam

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-02-25, 10:48   #4338
eweska
Moderatoreska

U mnie prace w dalszym ciągu, kuchnia nie skończona i nie będzie, ale meble mi wnoszą, trudno płytki mężul później założy jak przyjedzie na urlop, najważniejszy duży pokój bo tam będzie łóżeczko dzieciaczków i będą z mamą sobie mieszkały, więc pokój musi być wykonczony idealnie, żeby nie trzeba było w nim już dłubać.

Sprzatania mam bardzo dużo nie wiem jak to ogarnę, mama ma przyjechać w przyszłym tygodniu to mi pomoże

dobra spadam dalej nie będe się obijać
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:51   #4339
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Sania, za ambitną lekture sie bierzesz ! Choc pamietam z liceum ze mi sie to podobało

Sania
, dokładnie jak mowisz ! PARTY TIME
a przy okazji zdróweczko za Wszystkie pozostałe Mamusie

chyba pojde sobie to zdjecie zrobic bo sama jestem ciekawa

Twój pierwszy krzyk...

Stary 2011-02-25, 10:53   #4340
the_sania
Wtajemniczenie

Daisy rób, rób czekam na fotkę!

A co do lektury, to w szkole nie chciało mi się jej czytac, to teraz nadrobię a tak, to na tapecie mam książki Johna Grishama. Już kilka przeczytałam. Kolejne 4czekają na półce. Ale przez Was coś słabo idzie mi czytanie

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-02-25, 10:56   #4341
Siasiek
Zadomowienie

Witam

Sania wózio super.
Eweska powodzenia przy sprzątaniu i pamiętaj nie przemęczaj się za bardzo, niech sobie chłopcy długo posiedzą.
Andziot i Monia

Dla mnie też jakaś pozytywna energia by się przydała, bo na 12 do sadysty, ciekawe jak głośno młody będzie się darł....

Później chyba w nagrodę muszę mu zrobić "dzień dziecka" ale odstresowania.

Andziot Ty to w domu musisz mieć wesoło jak Twój mąż takie rzeczy z Zosią robi

I know we have our problems
But we're not the only ones
It's not about you, it's not about me
It's not about anger
It's more about the loneliness we feel

Edytowane przez Siasiek
Czas edycji: 2011-02-25 o 10:59
Siasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:59   #4342
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Witam babeczki
Słoneczko pięknie świeci dzisiaj ale zimno brrrr...ja już po wizycie w labku, musiałam zrobic standardowe badania, bo w poniedziałek w końcu wizyta
Zmykam poczytac książkę...miłego dzionka
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 10:59   #4343
amarcia
Wtajemniczenie

I jeszcze sytuacja z dziś. Rano jak zwykle Wiki przyszła do mojego łóżka i "doleżamy się" razem. Nagle prosi- pokaż mi jeszcze zdjęcie dzidziusia (to, które mam w avatarze). patrzy, patrzy i mówi - to na pewno będzie siostrzyczka! Oczywiście spytałam, czemu tak myśli...
Bo ma usteczka jak ty i w rączkach trzyma taką małą pomadeczkę
amarcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:05   #4344
anula_81
Zakorzenienie

a ja zbieram sie do sprzatania
musze troche ogarnac bo wstyd

caluje
bede pozniej

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:06   #4345
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amarcia Pokaż wiadomość
I jeszcze sytuacja z dziś. Rano jak zwykle Wiki przyszła do mojego łóżka i "doleżamy się" razem. Nagle prosi- pokaż mi jeszcze zdjęcie dzidziusia (to, które mam w avatarze). patrzy, patrzy i mówi - to na pewno będzie siostrzyczka! Oczywiście spytałam, czemu tak myśli...
Bo ma usteczka jak ty i w rączkach trzyma taką małą pomadeczkę
ooo jak slodziutko )
Stary 2011-02-25, 11:11   #4346
spice1985
Zadomowienie

Hej Coś się nie wyspałam dziś...Zaczynam 30 tc już coraz bliżej do końca...ale nie mogę się doczekać.

Anula_81 my chyba równo w ciąży jesteśmy? Ładny masz brzuszek,kształtny. I nie marudź na te 12 kg na plusie,bo poza brzuchem to nigdzie nie widać.

Agus robiłaś może to ciasto które kiedyś wklejałaś? http://mojewypieki.blox.pl/2010/06/L...szkoptach.html
Bo chcę dziś zrobić,ale w komentarzach pod przepisem wielu osobom nie wyszło...za rzadka pianka. Jakieś wskazówki?

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:17   #4347
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dzień dobry!

Chciałam powiedzieć, że od wczoraj pobiłam chyba rekord w ilości wysmarkanych chusteczek! Czuję się, jakbym dostała łopatą od śniegu w głowę, boli, nos zawalony, oddycham z otwartą buzią, co nadaje mi specyficznego kretyńskiego wyglądu. Jedno jest pozytywne, że kiedy patrzę w lustro, to myślę o świętach BN, bo mam nos, jak Rudolf

Oczywiście nie odmówiłam sobie wczoraj fitnessu i wcale na dobre mi nie wyszło

Mam nadzieję, że Taverney się trzyma! Wszystkie trzy muszą się trzymać!

Saniu, super wózek, masz już z głowy! Ale fajnie

Ewesko, myślę, że dziewczyny się zgodzą ze mną, że jesteś Mamuśką-Królową na tym wątku pod wieloma względami!

Anula, pięknie wyglądasz!

MoniaK, Dorko, łóżeczka jeszcze nie mam, ale na pewno kupuję ikeowe, najtańsze. Materace ikeowe podobno za rewelacyjne nie są, więc zamierzam kupić na all gryka-kokos, pewnie będę Morię w przyszłości molestować od kogo kupiła

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:17   #4348
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
a ja zbieram sie do sprzatania
musze troche ogarnac bo wstyd

caluje
bede pozniej
anulka, tylko sie nie przeforsuj !!!! To ze byłas wczoraj u lekarza nie znaczy ze masz sprzatac od rana do wieczora

amarcia... słodka Wikusia

zrobiłam zdjecie !! Zaraz przerzucę na kompika

Twój pierwszy krzyk...

Stary 2011-02-25, 11:18   #4349
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Siasiek, współczuję wizyty u dentysty! Biedny Czaro!

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 11:28   #4350
migotka03
Zadomowienie

Spice, ja też zaczynam dziś 30 tydzień. Już coraz blizej, przeraża mnie to.

Dziewczyny wracajcie do zdrowia!Miejmy nadzieje, ze już nikt nie będzie chorował, bo niedługo przyjdzie wiosna

Ja też muszę trochę posprzątać, ale nie mam chęci, ani siły. Anula podzieliłabyś się trochę tym swoim zapałem do pracy.

ddaaiissyy gdyby nie WY to nie wiem co ja bym robiła

mama
17 maja 2011
Paulinka

19 luty 2015
Krzyś

"Życie to tylko wieczna walka z czasem i pieniędzmi.." ~ Ł. Wejman
migotka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości