Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-26, 11:15   #121
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Dot.: Życie polskich księży - jaka jest Wasza opinia?

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
Niech do roboty idą jak każdy z nas
Przecież prowadzenie mszy i nabożeństw, udzielanie sakramentów i inne posługi to jest praca, prawda? Samo się to nie zrobi.
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:16   #122
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez morska fala Pokaż wiadomość
W mojej parafii prowadzona jest "świetlica resocjalizacyjna" przychodzą do niej dzieci z rodzin patologicznych i myślę, że gdyby nie mozolna praca tych księży to niektóre z nich już by się dawno stoczyło i leżało na cmentarzu, zatem tak księża niejednokrotnie ratują ludziom życie.
Gratuluję, że masz w swojej okolicy taką placówkę i takich księży, należy im się wielkie uznanie i szacunek. Nie tylko księża jednak wykonują taką pracę.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:22   #123
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Niech do roboty idą jak każdy z nas
Rozumiem, że jak już wcześniej napisałam, nocami mają chodzić do tej roboty? I jeszcze raz pytam żyją za Twoje? Bo jak nie to daj sobie już i nam spokój, a jak za Twoje to przestań dawać i po kłopocie, bo nie widzę sensu w dyskusji pt. Facet niech dobrych kilka lat chodzi do seminarium i zostanie księdzem, cały dzień niech zajmuje się sprawami związanymi z powołaniem, a nocami "niech idzie do roboty jak każdy z nas". Tylko w sumie pozostaje mu raczej fizyczna praca, skoro nie ma żadnego zawodu (chyba że pomyślał już o tym wcześniej i poszedł do jakiegoś technikum zawczasu, albo już jako ksiądz studiuję np. budownictwo zaocznie). Paranoja, to chyba jakieś Wasze teorie wymyślone na prędce nie mające zbytnio sensu. Jak dopracujecie tę teorię to wytłumaczcie innym jak to rozwiązać, by każdy ksiądz dodatkowo chodził do roboty.

Cytat:
W ogóle to napisałam też coś o celibacie, ale jak widzę - gdy brakuje argumentów lepiej udac że się nie zauważyło
No jest celibat i co w związku z tym? Dodam, że ja znowu z tych szczęściar, co księży pedofilów, dzieciatych, czy też posiadających kochankę znam tylko z telewizji. Nie twierdzę, że tacy nie istnieją, ale chyba nie świadczy to o wszystkich.

Wejdź na stronę i kliknij w serduszko "7 w 1".

http://humanitarni.pl/

Edytowane przez morska fala
Czas edycji: 2011-02-26 o 11:25
morska fala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:31   #124
agusiajnw
Zakorzenienie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25371596]Przecież prowadzenie mszy i nabożeństw, udzielanie sakramentów i inne posługi to jest praca, prawda? Samo się to nie zrobi.[/QUOTE]
to czemu pozamiatac wkoło miejsca pracy to już nie łaska?
Ja klientów w pracy nie proszę żeby sprzątali mi na biurku...

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ----------

Cytat:
No jest celibat i co w związku z tym? Dodam, że ja znowu z tych szczęściar, co księży pedofilów, dzieciatych, czy też posiadających kochankę znam tylko z telewizji. Nie twierdzę, że tacy nie istnieją, ale chyba nie świadczy to o wszystkich.
Nie mówię o pedofilach tylko o tym że kościół jest nastawiony na pieniądze
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:33   #125
Konto usunięte

Cytat:
A czy przykazanie kościelne nie mówi, że wierni mają troszczyć się o potrzeby kościoła? O to, żeby był czysty, też
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:37   #126
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Gratuluję, że masz w swojej okolicy taką placówkę i takich księży, należy im się wielkie uznanie i szacunek. Nie tylko księża jednak wykonują taką pracę.
Też się cieszę i z jednej strony rozumiem, że niektóre rzeczy mogą denerwować, ale nie lubię jak się wszystkich wrzuca do jednego worka. Poza tym powtarzam do kościoła nikt na siłę nie zaciąga, nikt nie zmusza do opłat, to jest dobra wola ludzi. Jak komuś się nie podoba to niech nie płaci i tyle.
Poza tym z obserwacji ludzi widzę, że większość czerpie wiedzę z mediów, a co się dzieje we własnej parafii to nawet nie wiedzą, u mnie w mieście wiele parafii ma jakieś świetlice, kółka, oazy, chóry. Tylko jak ktoś w ogóle nie chodzi do kościoła, to skąd ma to wiedzieć, jak ktoś nie ma kontaktu w księżmi, to skąd ma wiedzieć jacy oni są (a są różni)?
Skoro tak Was mierzi postawa księży, to polecam odwiedziny parafii, gdzie posługują zakonnicy-nie ma wśród nich wiele afer (ja chyba o żadnej nie słyszałam), są skromniejsi, nie żyją ponad stan, ich parafie nie ociekają złotem, często zajmują się pracą w hospicjach (chociaż księża, też się tym zajmują) i innych placówkach dla chorych i upośledzonych.

Cytat:
Wiesz, ksiądz też nikogo nie prosi by posprzątał na ołtarzu, jak już tak porównujemy Natomiast w wielu miejscach pracy jest sprzątaczka i pracownicy nie muszą sami sprzątać (szkoły, przedszkola, szpitale, przychodnie, markety, biura etc.).

Edytowane przez morska fala
Czas edycji: 2011-02-26 o 11:39
Stary 2011-02-26, 11:38   #127
invisible_01
Zakorzeniona

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25371964]A czy przykazanie kościelne nie mówi, że wierni mają troszczyć się o potrzeby kościoła? O to, żeby był czysty, też [/QUOTE]
Idealnie by było moim zdaniem, gdyby wierni dbali o kościół (jeśli mają ochotę) razem z księżmi. A niestety sąsiadka opowiadała mojej mamie, że ostatnio pięknie u księdza w mieszkaniu wysprzątała i jeszcze mu obiad zrobiła. Moja mama spytała, co ksiądz robił w tym czasie, na co ona odparła, że rozwiązywał krzyżówki, bo na pewno był zmęczony po porannej mszy Takie przypadki też się zdarzają i to jest moim zdaniem gruba przesada.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 11:41   #128
Konto usunięte

Cytat:
Idealnie by było moim zdaniem, gdyby wierni dbali o kościół (jeśli mają ochotę) razem z księżmi. A niestety sąsiadka opowiadała mojej mamie, że ostatnio pięknie u księdza w mieszkaniu wysprzątała i jeszcze mu obiad zrobiła. Moja mama spytała, co ksiądz robił w tym czasie, na co ona odparła, że rozwiązywał krzyżówki, bo na pewno był zmęczony po porannej mszy Takie przypadki też się zdarzają i to jest moim zdaniem gruba przesada.
Zgadzam się, to, co opisałaś, to faktycznie przesada
Stary 2011-02-26, 11:42   #129
chmurka80
Zadomowienie

GG do chmurka80

u mnie w parafii jeżeli chciało sie coś załatwić typu ślub,chrzest to szło sie do proboszcza a ten otwierał swój zeszycik i patrzył ile dana osoba dawała na kościół (głównie chodziło o wizyty duszpasterskie i comiesięczne datki na budowe nowego kościoła) jak dawała mało to mówił: "zły stosunek do koscioła" .

jak widać nie zawsze proszą "co łaska" Na szczęscie nie ma go już został przeniesiony za jakieś przekręty ,nie był dobrym księdzem niestety.

Ale ostatnio byłam w kościele i była tak cudowna msza i tak ją ksiądz wspaniale prowadził i grał na gitarze że wyszłam taka uduchowiona że hej a nie chodzilam do kościoła od 7 lat, chyba dorosłam wreszcie do tego żeby czerpać ze mszy naukę a nie tylko siedzieć i marzyć żeby się msza skonczyła, chociaż czasami jak kazanie nudne to marze żeby już sie skonczyło

non permettere al passato di "rubarti il futuro "

chmurka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:43   #130
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Skoro tak Was mierzi postawa księży, to polecam odwiedziny parafii, gdzie posługują zakonnicy-nie ma wśród nich wiele afer (ja chyba o żadnej nie słyszałam), są skromniejsi, nie żyją ponad stan, ich parafie nie ociekają złotem, często zajmują się pracą w hospicjach (chociaż księża, też się tym zajmują) i innych placówkach dla chorych i upośledzonych.
To prawda Parafia prowadzona przez franciszkanów to jedyna w moim mieście, gdzie na pogrzebach czy ślubach nie chodzi się z tacą i pobiera horrendalnych opłat za udzielanie sakramentów. O ile w tym drugim przypadku to zniosę, o tyle chyba wszyscy się zgodzą, że w pierwszej sytuacji jest to wielkim nietaktem i zawsze mnie to wkurzało.

I co do tego, że "jak komuś nie pasuje, to niech nie płaci" - racja. Ale moja babcia ma bardzo skromną emeryturę, a płaci 50 zł za kalendarz kościelny (tyle sobie życzą!), daje sporo na tacę, bo ksiądz z ambony głosi, że prawdziwy katolik na swój kościół nie żałuje, a potem sam wsiada do swojego wypasionego samochodu i jedzie do kochanki... A moja babcia jest zaślepiona i sama na te jego dzieci i samochód daje. Żal mi jej, bo dała się otumanić jak wielu innych. I to mnie właśnie denerwuje - że zdarzają się księża, którzy wykorzystując swoją pozycję po prostu zarabiają na parafianach.
Stary 2011-02-26, 11:46   #131
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Ja miałam zawsze wizję księdza szanującego i stosującego się do zasad swojej wiary, kochającego Boga, pomagającego innym ludziom ("kochaj bliźniego swego..."), modlącego się, żyjącego w celibacie, żyjącego dla Boga właściwie... Może to zbyt wyidealizowane, ale właśnie tak to sobie wyobrażałam. Jakoś więc nie mieści mi się w głowie, że ksiądz to taki zwykły człowiek, nieróżniący się niczym od nas. Dla mnie to właśnie powinien być ktoś niezwykły.

To trochę tak, jakby uważać, że "Bozia" jest jedynym słusznym obrazem Boga.

Ilu jest księży w Polsce? Tysiące? Nie wiem, ale dużo, prawda? I każdy z nich ma być taki wyjątkowy, idealny, rozmodlony, jak na obrazku w książęczce dla dzieci? To nierealne. Wystarczy popatrzeć na społeczeństwo, w którym dorastali.

Oni mają służyć Bogu, jak najlepiej potrafią, mimo swoich wad i nałogów, a że są tylko ludźmi i popełniają błedy, cóż, mają do tego prawo. Tylko dlaczego inni chcą im to prawo odebrać?

PS. Rozbrajają mnie osoby oburzone tym, że ksiądz nie chce dać ślubu lub dziecko ochrzcić, jeśli danej osoby nigdy w kościele nie widział.
To tak jakby dostać się na uniwerek, nie pojawić się na żadnych zajęciach, a potem domagać się wstępu na absolutorium i dyplomu bo przecież zapłacę!

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 11:46   #132
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, ksiądz też nikogo nie prosi by posprzątał na ołtarzu, jak już tak porównujemy Natomiast w wielu miejscach pracy jest sprzątaczka i pracownicy nie muszą sami sprzątać (szkoły, przedszkola, szpitale, przychodnie, markety, biura etc.).
skoro już chcesz by taka dokładna to rozumiem, że tą sprzątaczką jest klient?
Czy może opłacony pracownik?
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:49   #133
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Nie mówię o pedofilach tylko o tym że kościół jest nastawiony na pieniądze
A co ma do tego celibat?

Cytat:
Szczerze to ze sprzątaniem w parafiach przez wiernych spotkałam się pierwszy raz w tym wątku. U mnie takiego czegoś nie ma, tzn. wiem tylko, że jak są jakieś święta i jest więcej pracy (np. pastowanie podłóg, ubieranie wielkich choinek, robienie szopki itp.) to księża proszą by osoby, które chcą pomóc przyszły na daną godzinę, ale nikt nikogo nie zmusza. A już o sprzątaniu na plebanii to pierwsze słyszę U nas księżą w swoich pokojach sprzątają sami, a np. w kuchni pani gospodyni (ona też gotuje, nie muszą tego robić parafianie). Ja np. nie sprzątałabym u księdza w mieszkaniu. Szkoda, że sąsiadka nie zwróciła mu uwagi, że może by odłożył krzyżówkę, bo niestety utwierdziła go tylko w przekonaniu, że nie musi się przemęczać.

Stary 2011-02-26, 11:51   #134
agniesikk
Zakorzenienie

Kablówka i Internet to normalny produkt, nie wiem dlaczego księża nie miliby mieć do nich dostępu? Tak samo nie powinni mieć samochodu, tylko jeździć na rowerze itp.
Sakramenty są drogie, bo parafię trzeba z czegoś utrzymać.

Naprawdę ludziom się wydaje, że ta kasa to idzie na ubrania markowe dla księży, a w rzeczywistości tak nie jest. Nie skomentuje cytatu przytoczonego w pierwszym poście, bo to hipokryzja aż żal.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 11:51   #135
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość

To trochę tak, jakby uważać, że "Bozia" jest jedynym słusznym obrazem Boga.

Ilu jest księży w Polsce? Tysiące? Nie wiem, ale dużo, prawda? I każdy z nich ma być taki wyjątkowy, idealny, rozmodlony, jak na obrazku w książęczce dla dzieci? To nierealne. Wystarczy popatrzeć na społeczeństwo, w którym dorastali.

Oni mają służyć Bogu, jak najlepiej potrafią, mimo swoich wad i nałogów, a że są tylko ludźmi i popełniają błedy, cóż, mają do tego prawo. Tylko dlaczego inni chcą im to prawo odebrać?

PS. Rozbrajają mnie osoby oburzone tym, że ksiądz nie chce dać ślubu lub dziecko ochrzcić, jeśli danej osoby nigdy w kościele nie widział.
To tak jakby dostać się na uniwerek, nie pojawić się na żadnych zajęciach, a potem domagać się wstępu na absolutorium i dyplomu bo przecież zapłacę!
Oczywiście, że mają prawo do błędów i ja im tego prawa nie odbieram. Ale akurat takie przypadki, jak sypianie z kobietami czy posiadanie dzieci to moim zdaniem już nie jest błąd. Wkurza mnie, że księża za coś takiego są przenoszeni po prostu do innej parafii, a tam dalej prowadzą msze. Czy to nie powinno być tak, jak w pracy (jeśli już określamy bycie księdzem jako zawód) - nie nadajesz się, to zostajesz zwolniony? Czy nie byłoby lepiej dla samych tych dobrych księży, będących nimi z powołania, gdyby ci mający inne priorytety po prostu przestawali nimi być?

Ja się nie pojawiam w kościele, ale o ślub ani chrzest prosić nie będę
Stary 2011-02-26, 11:56   #136
muszynianka
Zakorzenienie

skoro nie to co cie interesuje mechanizm karania księży?:P największą karą będzie potępienie przez społeczeństwo, to nie jest wystarczająco dużo?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:04   #137
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Oczywiście, że mają prawo do błędów i ja im tego prawa nie odbieram. Ale akurat takie przypadki, jak sypianie z kobietami czy posiadanie dzieci to moim zdaniem już nie jest błąd. Wkurza mnie, że księża za coś takiego są przenoszeni po prostu do innej parafii, a tam dalej prowadzą msze. Czy to nie powinno być tak, jak w pracy (jeśli już określamy bycie księdzem jako zawód) - nie nadajesz się, to zostajesz zwolniony? Czy nie byłoby lepiej dla samych tych dobrych księży, będących nimi z powołania, gdyby ci mający inne priorytety po prostu przestawali nimi być?
Ja się jak najbardziej zgadzam, bo jak widać po społeczeństwie ci źli księża, którzy już dawno nimi nie powinni być pracują na wizję wszystkich duchownych. Wiem, że samych księży (tzn, kilku z którymi rozmawiałam) też to denerwuje (mi też by się nie podobało, gdyby np. leniwa, niekompetentna koleżanka pracowała na opinię całego zespołu i wszyscy by obrywali jak leci), ale ci na niższym szczeblu nic nie mogą. A jak widać ci co mają władze zamiast wziąć wreszcie sprawę w swoje ręce zamiatają problemy pod dywan przenosząc delikwenta do innej parafii Tylko szkoda, że za te błędy płacą wszyscy księża.

Cytat:
Ja się nie pojawiam w kościele, ale o ślub ani chrzest prosić nie będę
I bardzo dobrze, bo jak już pisałam taka postawa to szczyt hipokryzji (a a nią właśnie posądzają księży ci co tak robią ).

Stary 2011-02-26, 12:10   #138
little witch
Raczkowanie

pare postów temu padło pytanie co ma celibat do nastawienia kościoła na pieniądze....

nie chcę sie wypowiadać w sprawie życia księży, bo to, jak sama nazwa wskazuje, ICH ŻYCIE, a ja nie czuje się związana z kościołem katolickim na tyle zeby dawać sobie prawo do krytyki.
jednak, chciałabym tylko wyjaśnić ta jedną kwestię... celibat został wprowadzony między innymi dlatego, żeby księża nie mieli motywacji do gromadzenia nadmiernego majątku który można by przekazywać swojemu potomstwu... W przypadku bezdzietnych i bezżennych księży sprawy dziedziczenia majątku zwykle przenoszono na sam kościół, i w przypadku bogatego księdza (co w średniowieczu i później nie było niczym.. nagannym), po jegogo śmierci majątek przechodził na kościół, nie na dzieci czy żonę. (nawet jeśli takowe na boku miał, bo nie były oficjalne i nie dziedziczyły w świetle prawa).

"You know that saying, all you need is love? well, oxygen is even more important" Gregory House.

wypatruję wielbłądów.
little witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:12   #139
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Ja się jak najbardziej zgadzam, bo jak widać po społeczeństwie ci źli księża, którzy już dawno nimi nie powinni być pracują na wizję wszystkich duchownych. Wiem, że samych księży (tzn, kilku z którymi rozmawiałam) też to denerwuje (mi też by się nie podobało, gdyby np. leniwa, niekompetentna koleżanka pracowała na opinię całego zespołu i wszyscy by obrywali jak leci), ale ci na niższym szczeblu nic nie mogą. A jak widać ci co mają władze zamiast wziąć wreszcie sprawę w swoje ręce zamiatają problemy pod dywan przenosząc delikwenta do innej parafii Tylko szkoda, że za te błędy płacą wszyscy księża.
No właśnie i tak to wygląda. Niestety, często ci najwyżej postawieni najbardziej się rozbestwiają i im taka sytuacja jest na rękę... Na kolędę też się wysyła tych, którzy nie mają skrupułów, bo taki co od starszej pani pieniędzy nie weźmie to do niczego przecież Żal właśnie tylko tych dobrych księży, którzy naprawdę czują, że mają jakąś misję do spełnienia. Swojego czasu mój TŻ chodził na spotkania do franciszkanów. Nie był nigdy zapalonym katolikiem, ale chodził tam z czystej ciekawości i dlatego, że ci zakonnicy mówili po prostu ciekawie. Można było z nimi porozmawiać na każdy temat, czasem nawet trochę posprzeczać! TŻ opowiadał, że na tych spotkaniach bywali też ateiści. Może nikogo im się nawrócić nie udało, ale uważam za sukces, że młodzi ludzie z własnej woli chcieli spotykać się i rozmawiać z osobami duchownymi. Niestety, w mojej parafii nigdy nie słyszałam o przypadku, żeby księża rozmawiali z wiernymi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 12:13   #140
Elfir
Zakorzenienie

Znałam i "złych" księży (takich z okazałą kolekcją filmów porno) i "dobrych"(prowadzącyc h działalność charytatywną). Inteligentnych i głupich. Cynicznych i naiwnych. Większość jest "zwyczajna".
Zwykły przekrój społeczeństwa.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:35   #141
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
skoro nie to co cie interesuje mechanizm karania księży?:P największą karą będzie potępienie przez społeczeństwo, to nie jest wystarczająco dużo?
O muszynianka, witam. Taki wcześniej miałaś ubaw z moich postów, tak padałaś jak je czytałaś i tak nagle zamilkłaś jak wyszło, że PO to jakby nie było prawica

Cytat:
Napisane przez little witch Pokaż wiadomość
pare postów temu padło pytanie co ma celibat do nastawienia kościoła na pieniądze....

nie chcę sie wypowiadać w sprawie życia księży, bo to, jak sama nazwa wskazuje, ICH ŻYCIE, a ja nie czuje się związana z kościołem katolickim na tyle zeby dawać sobie prawo do krytyki.
jednak, chciałabym tylko wyjaśnić ta jedną kwestię... celibat został wprowadzony między innymi dlatego, żeby księża nie mieli motywacji do gromadzenia nadmiernego majątku który można by przekazywać swojemu potomstwu... W przypadku bezdzietnych i bezżennych księży sprawy dziedziczenia majątku zwykle przenoszono na sam kościół, i w przypadku bogatego księdza (co w średniowieczu i później nie było niczym.. nagannym), po jegogo śmierci majątek przechodził na kościół, nie na dzieci czy żonę. (nawet jeśli takowe na boku miał, bo nie były oficjalne i nie dziedziczyły w świetle prawa).
To chyba dobrze, bo jak sama napisałaś "księża nie mieli motywacji do gromadzenia nadmiernego majątku który można by przekazywać swojemu potomstwu". A post jednej z wizażanek raczej wskazywał, że księża nastawieni są na pieniądze (czyli coś złego). Dlatego zapytałam co ma jedno do drugiego.

Poza tym, jak zauważyłaś, dziedziczenie to tylko jeden z powodów dla którego ustanowiono celibat.

Stary 2011-02-26, 12:39   #142
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
O muszynianka, witam. Taki wcześniej miałaś ubaw z moich postów, tak padałaś jak je czytałaś i tak nagle zamilkłaś jak wyszło, że PO to jakby nie było prawica
nie ma emotki która by wyraziła ogrom facepalmu
po co cytujesz wypowiedź komentując zupełnie co innego?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:48   #143
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
po co cytujesz wypowiedź komentując zupełnie co innego?
A po co odwracasz kota ogonem? Żenujące, najpierw komentujesz moje wypowiedzi "padłam", "złotko padam na kolana", "jak zrozumiesz zgłoś się na PW" a gdy Ci udowadniam, że nie masz racji kończysz dyskusję. W sumie Twoje prawo, tak przecież najłatwiej, ale taka konwersacja nie ma sensu. A następnym razem zanim zaczniesz komentować czyjeś wypowiedzi w prześmiewczy sposób doinformuj się, bo świadczy to tylko o Tobie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 13:21   #144
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

Najbardziej rozwalił mnie fragment:

A co ma rozwalac? Opinia tego pana, a nie stanowisko KK.

Cytat:
Nie ma się co oszukiwać - księża w Polsce rzadko kiedy stosują się do tego, do czego się kiedyś zobowiązali.
Dobre sobie Stawiasz opinie jakby to byl fakt i w zaden sposob jej nie udowadniajac dodajesz stwierdzenie, ktore wyklucz polemike.

Udowodnij najpierw cokolwiek, a pozniej pisanie takich stwierdzen jest zasadne

Cytat:
Mają kobiety, dzieci, drogie samochody, internet, kablówkę, sprzątaczkę, mieszkanie... Żyć nie umierać. Tylko czy tak powinno być?
J.w. - najpierw sprobuj ustalic, czy tak rzeczywiscie jest.

Cytat:
Czy księża powinni prowadzić wystawne życie za pieniądze parafian, pobierać drogie opłaty za udzielanie sakramentów, brać pieniądze od schorowanych staruszek podczas wizyty duszpasterskiej i nauczać wiernych, skoro sami świadomie grzeszą? Przeszkadza Wam to? A może uważacie, że to żaden problem i że to wszystko im się należy?
Nie, powinni zyc powietrzem i energia z plotek parafian na ich temat.

Cytat:
PS. Oczywiście, że zdarzają się "porządni" księża, ale to promil zjawiska.
PS. Jak nie bylo zadnej podkladki na ta opinie, tak nie ma

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
O tych dobrych, pracowitych się nie mówi, bo to nuda...

Tłuszcza woli historie niesamowite, erotyczne, kryminalne. Lepiej opowiadac coś ciekawego niż to, że ksiądz normalnie wykonuje swoją pracę i mozolnie zasuwa w winnicy Pana

Sama znam różnych księży. Przeróżniastych.

Wiem, że im kto dalej od Kościoła, tym bardziej zwraca uwagę na zasłyszane ciekawostki. Po prostu przez rzadką obecność nie jest dane takim ludziom poznać tych cichych księży z powołaniem. Tą szarą masę, którą przeciętni ludzi się nie interesują, bo nie ma czym.

I wiem jedno, każdy ma swoją do pilnowania. I nie mówię tego, żeby rozwalić wątek. Bo sama też znam kilka ciekawych historii , ale od kiedy zdałam sobie sprawę, że potem i tak każdy indywidualnie będzie musiał rozliczyć się ze swojego, to ich życie mi wisi i powiewa .
Zgadzam sie w pelni - ksiadz podejrzany o pedofilie, romanse z kobietami wzbudzi x razy wiecej szumu, niz normalnie zasuwajacy na swojej parafii.

Podobnie, im dalej komus do kosciola, tym latwiej o opinie ze wiekszosc ksiezy to czy tamto i wiare w kazda historyjke na ten temat.

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Ale vixen oczywiscie wie najlepiej - nie zna czlowieka, ale juz wie, ze to guru ludzi z frondy (ja nie z frondy).

Dalej ekscytujmy sie tym, co napisza rozne pisemka. Powodzenia.
Widze, ze juz zostalas zbesztana za odniesienie sie do czyjegos modus operandi. Jesli Cie to pocieszy, to w stosunku do mnie niektore osoby z luboscia odnosza sie swoich wyobrazen nt. moich pogladow z zupelnie innych tematow Wiec moze moderator nie zaciuka ?

Tak jak taka metoda polemiki jest zenujaca - ktos jest z Frondy/Radia Maryja/PiS itd itp., tak jest czesto stosowana, no ale coz, kazdy orze jak moze

Cytat:
Napisane przez beasz26 Pokaż wiadomość
Pamiętam jednego ksiedza, który mnie bardzo ujął. Był młody chyba zaraz po seminarium. Bardzo skromny nawet miał taki zegarek stary, pasek juz sie przecierał i dostał go na I komunie. Uczył mnie w szkole religii niesamowity Z wielką pasją nam wszystko opowiadał
Niestety po pół roku został gdzies przeniesiony jak się potem okazało za mało rentowny był, bo chodząc po kolędzie nie przyjmował pieniędzy od biednych emerytów. I mówił im jeszcze, że maja przyjść do Kościoła jak będą w potrzebie
Jak sie okazalo? Kuria wyslala pisemko w tej sprawie? Czy ktos epifanie przezyl i wiedzial po prostu?

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25353220]Wiesz, ja akurat nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie zadbali o kościół, do którego chodzą [/QUOTE]

Powiem wiecej - to cos normalnego, ze parafianie dbaja o kosciol. Przeciez to jest ich kosciol. No ale jak widac, nawet to moze byc pretekstem do przykopania kosciolowi

Cytat:
dobre sobie - a to szkoły sa tylko publiczne?
Prywatne też sa i daję Ci gwarancję, że tam też są sprzątaczki, a budżet nawet grosza nie dokłada
Wot przyklad - jak KK bedzie pobieral oplaty za jakiekolwiek korzystanie z kosciola/uslug ksiezy, to wtedy bedzie to mozna porownywac z prywatnymi szkolami, za nauke w ktorych sie placi pieniadze.

Cytat:
wiesz co jest najzabawniejsze? często osoby które trzymają się z dala od kościoła o religii i religioznawstwie wiedzą 1500000 razy więcej niż przeciętny katolik.
Szczerze, to na wizazu widze dokladnie odwrotna prawidlowosc - jedna i ta sama mantra - ksieza be, samochody, pewnie jeszcze baba na boku.
Do tego dochodza wyobrazenia nt. nauki i doktryny KK, zupelnie oderwane od faktow (faktow, ktore bardzo latwo zweryfikowac w zupelnie dostepnych zrodlach).

W zyciu, roznie bywa, ale w przypadku tego forum twierdzenie j.w. to grube naduzycie

Cytat:
Bycie osobą duchowną jest ponoc powołaniem, a nie zawodem
Jak juz mowilem, powietrzem i energia wytwarzana przy plotkowaniu o nich powinni zyc

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 13:28   #145
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Powiem wiecej - to cos normalnego, ze parafianie dbaja o kosciol. Przeciez to jest ich kosciol. No ale jak widac, nawet to moze byc pretekstem do przykopania kosciolowi
Jasne, toteż pisałam wyżej, że nawet przykazania kościelne wymagają od parafian troski o kościół
Stary 2011-02-26, 13:31   #146
GosienkaC
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Różni są księża i znam osobiście takiego, że jeśli nie zna parafianina - to znaczy, że kojarzy go z pierwszych ławek na mszy co niedzielę, to twierdzi, że nie zna go więc załatwienie z nim jakiejkolwiek sprawy typu ślub, urasta do rangi niemożliwości, zwłaszcza jeśli prosi się o zgodę na ślub w innej parafii. Czyli parafianin musi starać się być ksiądz go kojarzył i wiąże się to niestety z dużymi datkami na kościół.
GosienkaC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 13:49   #147
morska fala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez GosienkaC Pokaż wiadomość
Różni są księża i znam osobiście takiego, że jeśli nie zna parafianina - to znaczy, że kojarzy go z pierwszych ławek na mszy co niedzielę, to twierdzi, że nie zna go więc załatwienie z nim jakiejkolwiek sprawy typu ślub, urasta do rangi niemożliwości, zwłaszcza jeśli prosi się o zgodę na ślub w innej parafii. Czyli parafianin musi starać się być ksiądz go kojarzył i wiąże się to niestety z dużymi datkami na kościół.
Ale siedzenie w pierwszych ławkach nie jest płatne, więc o jakie duże datki na kościół chodzi?

Stary 2011-02-26, 13:53   #148
Konto usunięte

Cytat:
Ale siedzenie w pierwszych ławkach nie jest płatne, więc o jakie duże datki na kościół chodzi?
Nielogiczne, nie? Może po prostu ten ksiądz uważa, że prawo do sakramentów mają tylko wierzący-praktykujący, dlatego odmawia tym, których w kościele nie widzi
Stary 2011-02-26, 14:04   #149
morska fala
Rozeznanie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;25374989]Nielogiczne, nie? Może po prostu ten ksiądz uważa, że prawo do sakramentów mają tylko wierzący-praktykujący, dlatego odmawia tym, których w kościele nie widzi [/QUOTE]

Czyli myśli prawidłowo, ale ludziom to nie pasuje, to sobie dorabiają teorię, że ksiądz nie chce dać sakramentu, bo nie dawali na tacę Zatem zrzucają całą winę na księdza, gdzie sami są sobie winni, bo po co chcą ślubu kościelnego skoro do kościoła nie chodzą (o tej hipokryzji już pisałam zresztą wcześniej).
Choć takie rzeczy chyba dzieją się w małych miasteczkach i wsiach, gdzie jest jeden kościół, bo w dużym mieście można przecież chodzić do różnych parafii. Co nie zmienia faktu, że niektórzy nie chodzący do kościoła próbują wciskać księdzu kit, że tak właśnie robią "chodzę ale nie do tej parafii", co jest żałosne.
Czasami jestem zażenowana będąc na mszy, gdzie odbywa się chrzest i cała zgromadzona rodzina dziecka (siedząca w pierwszych ławkach) co chwile odwraca się równocześnie do tyłu, bo nie wie, czy ma siedzieć, wstać, czy klęknąć, nie mówiąc już o znajomości modlitw czy pieśni. Skoro ja to dostrzegam, to ksiądz udzielający różnych sakramentów również (a ludzie się cieszą, że przechytrzyli księdza, nie musieli niczego "odklepywać" i ochrzcili dziecko, tylko w zasadzie po co).

Stary 2011-02-26, 15:34   #150
Agoorka
Zadomowienie

Ciekawy wątek. Ja też osobiście nie generalizuję ,ale nie spotkałam na swej drodze wielu księży z prawdziwego powołania. Ten z mojej parafii jest dla mnie przykładem antyksiędza. Ma cennik usług- jak w sklepie, raz w roku należy oddać kartkę u spowiedzi ( wypisaną na kolędzie przez księdza), kto ich nie oddaje nie ma czego szukać u proboszcza.Sama kolęda w jego wykonaniu nawet już mnie nie bawi: wypytywanie o innych sąsiadów, rozglądanie się po mieszkaniu, ewentualne pieniądze tylko prosto do ręki, bo koperta może być pusta ( słowa księdza).Przed ślubem wywiad, na którym pytania mogą zwalić z nóg: typu ,, czy bije wam szajba?" , przegląd życia seksualnego , patologia istna. Taki grajdołek, gdzie ksiądz poczuł się panem na włościach. Ja osobiście nie mam ochoty wysłuchiwać jego bzdur na kazaniach, bo jest to żenujące. Mam jednak nadzieję, że to niechlubny wyjątek od reguły.
Agoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości