2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-01, 08:23   #4981
ycnan
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Szczęśliwa, 3-4 kupki to podobno norma po rozszerzeniu diety. A jak dziecko zacznie korzystać z nocnika to robi 2-3 na dzień.

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Nikuś trzeba omijać, bo tłuszczak jest z zasady łagodny, ale może się zezłosliwić np. kobieta miała na plecach, więc przy masazu trzeba było omijać, zabiegi z prądem w odpowiedniej odległości, wszystko żeby po prostu tego dodatkowo nie pobudzić to tak jak z pieprzykami trochę, trzeba uważać żeby nie podrażnić, zadrapać.
Moja mama i tak będzie miała to coś wycinane, bo jej jakiś nerw uciska i boli.
Cytat:
Ycnan no z tyłu Kinia też ma włosy, ale na górze głowy 5cm a z tyłu jakiś 1cm mam nadzieję, że coś wreszcie zadziała na Borysinkę
A, no to już jej się nie wycierają
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 08:36   #4982
hagar1
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

hej mamusie,

u nas dziś pobudka o 6.30 a do tego częste budzenie w nocy. mała ogólnie spała bardzo niespokojnie. ale za to ładnie zasnęła po kąpieli.

co do kupy to robi już ją bez większych problemów. wczoraj 3 wycisnęła. dziś już też jedna za nami.

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
U nas uczulenie dalej jest, ale po fenistilu chyba mniejsze i nie IDE do lekarza teraz bo za tydzięń mam sczepienie. Wymyśliłam, że będę podawać fenistil a na parę dni przed wizyta odstawię i zobaczę czy wraca to dziadostwo. Jabłko i bebilon dalej jemy No i najgorsze Franek zawsze robił kupkę raz na 5-6 dni ale bez problemów. Lekarz stwierdziła że na cycu tak może być i kazała rozszerzyć dietę Dałam jabłko nic się nie zmieniło z kubkami a od dwóch dni do jabłka podałam po 3 łyżeczki marchwi i co? Franek dziś kupy nie mógł zrobić Wzięłam go na przewijak nóżkami popracowałam i zrobił bardzooo gęstą plastelinę a na koniec się popłakał wiec marchewkę wywalamy. I teraz podałam mu samo surowe jabłko , pić za bardzo on nie chce nic ewentualni troch wody co jeszcze mogę podać? Czy wstrzymać się i być ten tydzień jeszcze na jabłku i może lekarza zapytać? Bo myślałam o ziemniak + szpinak albo ziemniak+ brokuł??
wiesz co u nas po marchewce też na początku był problem z kupą. ale po jabłku się przepchało. ja myślę że to brzuszek musi się przyzwyczaić do nowego produktu. nie wiem czy to od razu powód żeby odrzucać marchewkę. u nas taż mała dwa dni przy robieniu kupy płakała, chyba po ziemniaku ale wczoraj już robiła kupki bez problemu. no i ważne żeby pić więcej. u nas też był z tym problem. ja daje teraz herbatkę bo samej wody nie chce pić. piła z chęcią sok jabłkowy ale moja pediatra powiedziała że na takie klarowane soki za wcześnie. dziś robimy podejście do soku przecierowego jabłko+marchew

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Tak w kwestii suchych, czerwonych policzków u dzieci. Mojej ciotki synek (obecnie 8miesięczny) miał problemy z buzią od początku, jak mój Borysek. Męczyła się z tym i nie raz pytała, co ja robię, co lekarz radził. I kombinowała. Jakiś czas temu wróciła do pracy i małego zostawiła z teściową. po tygodniu policzki małego były gładziutkie Teściowa przyznała się, że przecierała/myła małemu buźkę ...chusteczkami do pupy. No i one tak ładnie tą buzię nawilżyły. Używają Dady biedronkowej z rumiankiem (sensitive). Wczoraj byłam w biedronce i kupiłam, zobaczymy, czy coś to da. Może te chusteczki mają w składzie coś, co działa lepiej niż te wszystkie emolia, oilatumy i inne drożyzny.
daj znać czy to podziała. choć u nas jakoś buźka się poprawiła a nadal jemy to samo. może coś jej nie podpasowało w tym co ja zjadłam albo miks z jakiegoś konkretnego słoiczka. jadłyśmy ziemniak z marchewką z hippa teraz jemy zupkę z gerbera i jest ok. dziś robię pierwszy raz zupkę sama, ciekawe czy jej posmakuje
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 08:43   #4983
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Szczęśliwa, 3-4 kupki to podobno norma po rozszerzeniu diety. A jak dziecko zacznie korzystać z nocnika to robi 2-3 na dzień.

Moja mama i tak będzie miała to coś wycinane, bo jej jakiś nerw uciska i boli.
A, no to już jej się nie wycierają
nio bo mi chodziło o to ,że przed wycięciem trzeba na to uważać to znaczy nie tyle co uważać co nie ugniatać, nie ściskać, nie trakotwać prądem czy innymi zabiegami , tak samo jak trzeba omijać pieprzyki i znamiona przy zabiegach ( fizjoterapeutycznych ) bo jedna babka to się nawet przyznała, że próbowała to przekłuć

ja sama nie wiem czy się wycierają, bo one jakby co chwilę nowe są na tyle głowy i taka rzadzizna ale jak ona urządza sobie spacery po dywanie to co się dziwić

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:14   #4984
malwina1204
Rozeznanie

Ilona-A Frankowi sprawia ból pierdzioszki???Ja codziennie 2 razy dziennie daje Amelce DEBRIDAT i pierdzi na cały dom bólu jej to nie sprawia ,kiedys strasznie ją bolało i płakała jak miała pierdzieć.Tylko to jest na recepte.

Amelce znikły krostki na polikach odstawiłam wczoraj słodycze i dzis to samo zrobie podam jabłko dziś gotowane i zblendowane i zobacze czy dostanie wysypki.

Klarissa-mojej małej nie rosną szybko troszke jej sie pusciło a z tyłu ma kółko łyse))))

martucha-narazie masz spokój od szczepień ,Pat szczuplutki jest bo nie waży duuużo ))

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:30   #4985
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Klarissa-Mati wygląda tak jak Natalkamiał takie piękne ciemne wloski i tak dużo ich było, a teraz...z przodu ma taki puszek a z tyłu ma takie pasy:włosy,łyse,wlosy,łys e

u nas noc fatalna!!!nawet nie chcę liczyć ile razy się budził i pierdział....może po bananie?bo wczoraj dałam mu 2 łyzeczki banana z gerbera
kurczę, wczoraj tu pisalam wywody do ycnan,żeby się nie poddawać i dzielnie trzymać, a dziś jednak sama już wymiękam....
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:30   #4986
czekajaca na fasolke26
Zadomowienie

hej kobitki! mam pytanko! ile czasu po zrobienia mleka modyfikowanego moze ono stać?bo wyczytałam ze niby jak dziecko całosci nie zje to mozna mu dac do godziny, inni piszą, że do dwóch, a gdzies nawet wyczytałam ze przez 4 godziny moze stac w co mi sie jakos wierzyc nie chce! wiecie kochane jak to jest naprawde?? buziaki
czekajaca na fasolke26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:33   #4987
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
IlonaN2, dziwne, ze tak małe ilości marchewki tak Franka zatkały
I też właśnie chcę wprowadzić brokuł ki i nie wiem z czym je dać.

Ycnan mały robił i tak rzadko kupy raz na 5-6 dni ale bez problemów. Na razie poczekam z tą marchewką każdy tydzień dla brzuszka to i tak niesamowity jego rozwój. W środę mam szczepienie to się zapytam lekarza co i jak rozszerzać. A może bebilon + marchewka go zatykają. Nie wiem ||Co do brokuł to ja się waham ale Twój szkrab jest starszy wiec myślę że śmiało

Tak w kwestii suchych, czerwonych policzków u dzieci. Mojej ciotki synek (obecnie 8miesięczny) miał problemy z buzią od początku, jak mój Borysek. Męczyła się z tym i nie raz pytała, co ja robię, co lekarz radził. I kombinowała. Jakiś czas temu wróciła do pracy i małego zostawiła z teściową. po tygodniu policzki małego były gładziutkie Teściowa przyznała się, że przecierała/myła małemu buźkę ...chusteczkami do pupy. No i one tak ładnie tą buzię nawilżyły. Używają Dady biedronkowej z rumiankiem (sensitive). Wczoraj byłam w biedronce i kupiłam, zobaczymy, czy coś to da. Może te chusteczki mają w składzie coś, co działa lepiej niż te wszystkie emolia, oilatumy i inne drożyzny.
Ja mu przecieram twarz codziennie pampers sensitive i una snie ma efektów, ale może to rodzaj chusteczek ?

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
wiesz co u nas po marchewce też na początku był problem z kupą. ale po jabłku się przepchało. ja myślę że to brzuszek musi się przyzwyczaić do nowego produktu. nie wiem czy to od razu powód żeby odrzucać marchewkę. u nas taż mała dwa dni przy robieniu kupy płakała, chyba po ziemniaku ale wczoraj już robiła kupki bez problemu. no i ważne żeby pić więcej. u nas też był z tym problem. ja daje teraz herbatkę bo samej wody nie chce pić. piła z chęcią sok jabłkowy ale moja pediatra powiedziała że na takie klarowane soki za wcześnie. dziś robimy podejście do soku przecierowego jabłko+marchew
Z tego co czytałam i zasięgnęłam porad to trzeba ją odstawić. Mały może jeszcze nie być na nią gotowy. Poczekam trochę do niczego nam się nie spieszy

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Ilona-A Frankowi sprawia ból pierdzioszki???Ja codziennie 2 razy dziennie daje Amelce DEBRIDAT i pierdzi na cały dom bólu jej to nie sprawia ,kiedys strasznie ją bolało i płakała jak miała pierdzieć.Tylko to jest na recepte.
My podajemu bobotic i na co dzięn jest ok. Ale jak go przytkało to zaczęło mu to chyab ból sprawaić.

U nas dziś mały obudził się wcześniej bo o 24.30 i zaczęły go bączki męczyć. Zjadł cyca i spał do 4 ponownie zjadł i obudził się o 7 pobawił sie i zjadł o 8.30 i kima Wczoraj wieczorem podałam surowe jabłko i sok z niego i dziś juz jakaś małą kupka była. Zobaczymy liczę że wrócimy do normy.

W Karkowie piękne słońce wiec idziemy na spacerek

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
u nas noc fatalna!!!nawet nie chcę liczyć ile razy się budził i pierdział....może po bananie?bo wczoraj dałam mu 2 łyzeczki banana z gerbera
kurczę, wczoraj tu pisalam wywody do ycnan,żeby się nie poddawać i dzielnie trzymać, a dziś jednak sama już wymiękam....
Pozostaje nam tylko cierpliwie czekać. A wczoraj zadzwonił znajomy co ma dziecko starsze dokładnie o miesiąc I właśnie jego szkrab zaczął przesypiać całe nice (tyle że on na mm a myślę że to tez ma znaczenie) i ma już 4 zęby
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:36   #4988
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Witam po kilkudniowej nieobecności.

Nasz weekendowy wyjazd udany
Mała dzisiaj odsypiała podróż, bo pała od 20 do 6 rano

Dlaczego myślisz, że często mnie dziwi? Z tego co pamiętam to dziwiłam się dwa razy: na podawanie dziecku wywaru z mięsa i na ten chrupek właśnie. A to chyba niezbyt często? Chyba trochę się czepiasz- nie wiem dlaczego?
I nie wiem skąd pogląd, że twardo trzymam się schematu? Bo to też nie jest prawda, uważam, że pewnych wytycznych trzeba się trzymać np. wprowadzania glutenu czy mięsa i żółtka. Resztę robię wg. własnych poglądów i po rozmowach z pediatrą a nie jak sugerujesz po czytaniu prasy kolorowej
No i też nigdy nie wmuszałam w dziecko jedzenia, bo tak mówi schemat. Dagula je zdecydowanie mniej niż zakładają schematy i nigdy w nią nie wmuszałam jedzenia...
Niby ciągle podkreślasz, że każda mama robi po swojemu ale innym wytykasz, że są "zbyt rozsądni". Bez sensu.
Ja to się wiecznie komuś naraże

Gdybym nie miała nic lepszego do roboty poszukałabym postów, po których wywnioskowałam, że poprostu czasami jesteś bardzo zaskoczona. Może źle je odberałam, jeśli tak to przepraszam. Co do kolorowej prasy to też pod którymś z mioch postów napisałaś że czytałaś gdzieś tam i w kolorowej prasie. Nie pamiętam już czego tyczyła się dyskusja, ale nie chce mi sie teraz przeszukiwac wątku. Nigdzie w moim poście nie ma napisane, ze Ty wmuszasz w dziecko jedzenie, poprostu napisałam, że nie rozumie tego trzymania się schematów i dałam przykład dlaczego. A co do schematów, że twardo sie ich trzymasz to też tylko mój wniosek po czytaniu tego co piszesz. Juz napisałam, ze jeśli źle odebrałam to wybacz. Aaaaaaa i nie czepiam się a już napewno nikomu nic nie wytykam. Jest to forum więc piszę swoje zdanie i to co myślę na dany temat, ale jak zauważyłaś zawsze potem podkreślam, że i tak każda zrobi jak uważa. Pozatym prawie każda tutaj tak pisze, najpierw wyrazi swoje zdanie a na końcu doda: ale róbta jak chceta. Z tego wniosek że teraz Ty się czepiasz Nie no żartuje
Jeśli uraziłam to sory, nie chciałam
dzidzia_aim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:37   #4989
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

kurczę, już 4 zębynieźle
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:44   #4990
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
kurczę, już 4 zębynieźle
No tez byłam w szoku. Kalex a przed nami niby kolejny skok 23-26 tydzięń hehehhe
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 09:56   #4991
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość

Kochana nie przejmuj się Moja siostrzenica ma od urodzenia na rączce, a jak była maleńka, to miała jeszcze taką sznureczkową czerwoną na nóżce już w szpitalu ubraną.

Obie piękne, Mamuś i Córuś
Nie przejmuję się, moja córunia też będzie nosic Zaskoczyło mnie tylko, że jest nas tyle na watku a praktycznie żadna nie spotkała się z tym
Dziękujemy za komplementy
Stary 2011-03-01, 09:57   #4992
kasika84
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za opis Waszych doświadczeń z podróży. Będzie dobrze
Co do kupki, to powiem Wam, że u nas jest odwrotnie. Tzn wcześniej Antosia robiła kupkę co 2-3 dni, a od kiedy je marchewę, to codziennie. Co prawda musi trochę więcej postękać (zawsze nas to śmieszy ), ale nie sprawia jej to większego problemu.
Wczoraj ugotowałam ziemniaczki z marchewką i pietruszką i dodałam też trochę natki. Oczywiście dzidzia wszystko od razu wypluła... Próbowałam ją oszukać, dałam bananka i nagle dwie łyżki mojego obiadku i nic! Nie dała się nabrać, tylko na wymioty jej się zbierało... Jak Wy to robicie, że dzieci jedzą samodzielnie przygotowane dania??!!
A moja dzidzia też bardzo włochata się urodziła. Później z tyłu włoski się wytarły i do tej pory łysy placek jest. Na pozostałej części główki też się bardzo przerzedziły i już nie ma takiej pięknej czupryny...
kasika84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 10:05   #4993
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
kurczę, już 4 zębynieźle
woooow nie zle ,dziecko dobrze to znosi???

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 10:06   #4994
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Napisane przez kasika84 Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny za opis Waszych doświadczeń z podróży. Będzie dobrze
Co do kupki, to powiem Wam, że u nas jest odwrotnie. Tzn wcześniej Antosia robiła kupkę co 2-3 dni, a od kiedy je marchewę, to codziennie. Co prawda musi trochę więcej postękać (zawsze nas to śmieszy ), ale nie sprawia jej to większego problemu.
Wczoraj ugotowałam ziemniaczki z marchewką i pietruszką i dodałam też trochę natki. Oczywiście dzidzia wszystko od razu wypluła... Próbowałam ją oszukać, dałam bananka i nagle dwie łyżki mojego obiadku i nic! Nie dała się nabrać, tylko na wymioty jej się zbierało... Jak Wy to robicie, że dzieci jedzą samodzielnie przygotowane dania??!!
A moja dzidzia też bardzo włochata się urodziła. Później z tyłu włoski się wytarły i do tej pory łysy placek jest. Na pozostałej części główki też się bardzo przerzedziły i już nie ma takiej pięknej czupryny...
U nas też czasami małą naciągnie i nie chce jeśc, ale na szczęscie bardzo rzadko. Ja wtedy śpiewam jej jakieś ulubione piosenki, Wiktoria uwielbia muzykę więc u nas trochę pomaga. Myślę jednak, ze nie ma jakiś specjalnych sposobów na dzieciątka dotyczących jedzenia obiadków. Są dzieciaczki, które jedzą z chęcia a inne niestety nie i mamusie muszą sie troche nakombinowabyc, żeby chociaż troszke zjadły . Może jednak któraś z dziewczyn ma jakiś magiczny sposób i sie nim z Tobą podzieli
Stary 2011-03-01, 10:22   #4995
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Nie przejmuję się, moja córunia też będzie nosic Zaskoczyło mnie tylko, że jest nas tyle na watku a praktycznie żadna nie spotkała się z tym
Dzidzia bo to chyba bardziej taka zagraniczna tradycja , bo NIkusi siora też nie mieszka w Polsce a jak u was jest z kolczykami? ja właśnie się zastanawiam kiedy małej uszka przebić może na roczek

Kurcze taka piekna pogoda a mnie wczoraj pieknie przewiało, boli mnie połowa zębów, szczęka i głowa

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Kasika a ile twoja ma? moja dopiero po skończonym 5 zaczęła ładnie jeść, wcześniej ledwo parę łyżeczek zjadła i musiałam zrobić klikudniową przerwę, widocznie nie była jeszcze gotowa na nowe jedzonko

Stary 2011-03-01, 10:23   #4996
Molina
Raczkowanie

Cytat:
Linka nie mam bo ja to przepisywałam z książki, jak wróce ze spaceru to przypomnę parę rzeczy na ten okres ja bym na twoim miejscu nie obcinała, chyba że znudziła ci się fryzura, bo obcięcie włosów nie rozwiąże problemu wypadania a używałaś kiedyś nafty?
No mi chodziło o linka do Twojego posta bo nie śmiałam prosić żebys wypisała to jeszcze raz
Nafty używałam parę razy jak byłam w podstawówce i chyba mnie nie zachwyciła ale nie pamiętam dokładnie bo to dawno temu było

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Myślę, że te "pierwsze włoski" chyba muszą wypaść żeby zrobić miejsce tym innym, gęstszym. Taką mam nadzieję przynajmniej Bo jak patrzę na zdjęcia to Natka na prawdę łysieje - pierwsze z grudnia, drugie bieżące.
Nie muszą, ale często wypadają, moja Dzidzia dopiero teraz wróciła do stanu włosów po porodzie - chyba przez ciemieniuche jej sie wyczesały...

Cytat:
Nie pamietam jak było od czekolady w sobote zjadłam prawie całą paczke jezyków napoleonka i wczoraj tez napoleonka i kilka jezyków masakra dziś post zobaczymy czy to od słodkiego.Jabłko jutro podam z HIPP bo dostałam paczke i zobaczymy jak zje.

Krostki ma i czerwone policzka posmarowałam LINOMAGIEM na noc zobaczymy jak to będzie.
Jak zaczelam piec muffinki w domu to mam wiecej spokoju, bo po kazdych kupnych słodyczach (nawet, a wrecz a zwlaszcza z cukierni) alergia sie zaostrzala.
Molina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 10:26   #4997
hagar1
Rozeznanie

właśnie robię pierwszy przecier jarzynowy. zmiksowałam warzywa ale strasznie to gęste wyszło. dodajecie do takiego przecieru wody??? i jeszcze pytanie ile dajecie warzyw??? ja zrobiłam z dużego ziemniaka, 2 marchewek i małej pietruszki i tak na oko to półtora porcji wyszło. jak to u was wychodzi???

a i jeszcze jedno.

za każdym razem wygotowujecie to z czego dziecko jadło albo piło??? albo to w czym było jedzenie dla malce przechowywane???

i pytanie odnośnie glutenu.
martucha z tego co wiem ty dawałaś w postaci kaszy mammy. gotowałaś tego więcej i jakoś przechowywałaś czy do każdego dania osobno gotowałaś? pół łyżeczki się daje tak?? i jak brzuszek reagował na gluten??

Edytowane przez hagar1
Czas edycji: 2011-03-01 o 11:06
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 10:39   #4998
gabisun
Zakorzenienie

Molina no właśnie nie mogłam tego posta znaleźć a co Cię niepokoi?
z tego co czytałam to nafta nafcie nierówna i najlepsza z Anny, ja dopiero dwa razy użyłam i włosów mi nie obciąża, są miękkie i lekkie

Hagar ja zawsze miksuję z tą wodą w której się gotowały, bo tam witaminki zostają w tym wywarze możesz dodać teraz przegotowanej wody

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Znalazłam wątek już zamknięty ,więc nie mogłam cytować, jest skopiowane więc jeszcze raz:

Sygnały alarmowe:
1. Asymetryczne ustawienie głowy, tułowia, kończyn w przywiedzeni i rotacji wewnętrznej, zaciskanie dłoni z kciukiem w środku w piąstkę
2. Asymetryczny rozkład ruchu , słabsza aktywność po jednej stronie ciała, opadanie na bok z preferowaniem jednej strony i asymetryczny podpór z utratą równowagi
3 Brak stabilizacji głowy lub słaba jej stabilizacja w próbie podciągania za rączki oraz w próbie siedzenia i zawieszenia pachowego ( po 6 tyg.)
4. Niesymetryczny podpór na obu przedramionach
5. Brak umiejętności przeniesienia przedramion do przodu , dziecko układa jedną lub obie kończyny wzdłuż tułowia przy próbie uniesienia głowy ( po 6 tyg.)
6. Mocne odginanie głowy do tyłu z prężeniem kończyn dolnych przy jednoczesnych trudnościach z podporem na przedramionach
7. Bezwładne zwisanie ciała dziecka , świadczące o obnizonym napięciu mieśniowym
8. Ubogość ruchów i niedostatek inicjatywy do nawiązywania kontaktu ( po 1 miesiącu)
9. Niewystarczający lub całkowity brak reakcji na światło ( po 3m-cu)
10. Stały zez lub objaw zachodzącego słońca, tętniące ciemię, wymioty, poszerzenie szwów czaszkowych, odgieciowe ułożenie głowy
11.Drżenie bródki i/lub kończyn ( u dzieci aktywnych może występować do 4-5 tygodnia)
12. Słaby lub całkowity brak ruchu wodzenia galek ocznych i głowy ( po 2m-cu)
13. Spontaniczny lub występujący po podrażnieniu opistotonus ( po 3-mcu)
14.Stereotypowe wyprosty kończyn dolnych z baletowym obciąganiem stóp w zawieszeniu pachowym ( po 4 m-cu) wskazuje na podwyższone napięcei mięśniowe
15. Przetrwały asymetryczny odruch szyjny ( po 7 m-cu)
16. Siedzenie na połączeniach krzyżwo- lędźwiowych zamiast na guzach kulszowych

Stary 2011-03-01, 10:55   #4999
Molina
Raczkowanie

Cytat:
Molina no właśnie nie mogłam tego posta znaleźć a co Cię niepokoi?

[/COLOR]Znalazłam wątek już zamknięty ,więc nie mogłam cytować, jest skopiowane więc jeszcze raz:

Sygnały alarmowe:
1. Asymetryczne ustawienie głowy, tułowia, kończyn w przywiedzeni i rotacji wewnętrznej, zaciskanie dłoni z kciukiem w środku w piąstkę
2. Asymetryczny rozkład ruchu , słabsza aktywność po jednej stronie ciała, opadanie na bok z preferowaniem jednej strony i asymetryczny podpór z utratą równowagi
3 Brak stabilizacji głowy lub słaba jej stabilizacja w próbie podciągania za rączki oraz w próbie siedzenia i zawieszenia pachowego ( po 6 tyg.)
4. Niesymetryczny podpór na obu przedramionach
5. Brak umiejętności przeniesienia przedramion do przodu , dziecko układa jedną lub obie kończyny wzdłuż tułowia przy próbie uniesienia głowy ( po 6 tyg.)
6. Mocne odginanie głowy do tyłu z prężeniem kończyn dolnych przy jednoczesnych trudnościach z podporem na przedramionach
7. Bezwładne zwisanie ciała dziecka , świadczące o obnizonym napięciu mieśniowym
8. Ubogość ruchów i niedostatek inicjatywy do nawiązywania kontaktu ( po 1 miesiącu)
9. Niewystarczający lub całkowity brak reakcji na światło ( po 3m-cu)
10. Stały zez lub objaw zachodzącego słońca, tętniące ciemię, wymioty, poszerzenie szwów czaszkowych, odgieciowe ułożenie głowy
11.Drżenie bródki i/lub kończyn ( u dzieci aktywnych może występować do 4-5 tygodnia)
12. Słaby lub całkowity brak ruchu wodzenia galek ocznych i głowy ( po 2m-cu)
13. Spontaniczny lub występujący po podrażnieniu opistotonus ( po 3-mcu)
14.Stereotypowe wyprosty kończyn dolnych z baletowym obciąganiem stóp w zawieszeniu pachowym ( po 4 m-cu) wskazuje na podwyższone napięcei mięśniowe
15. Przetrwały asymetryczny odruch szyjny ( po 7 m-cu)
16. Siedzenie na połączeniach krzyżwo- lędźwiowych zamiast na guzach kulszowych
Dzięki!!! Mnie cały czas te wyprosty chodzą po głowie. Tutaj to by był punkt 14 ale rozumiem, że problemem jest kiedy one się robią dopiero przy wzięciu dziecka pod paszki? Czyli jak leży to jest ok.

Koniecznie daj znać co po tej nafcie i czy warto!
Molina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 11:07   #5000
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Dlaczego omijać przy zabiegach? Moja siostra miała mieć usuwane (ma kilka an głowie), ale zaszła w ciążę, więc chwilowo nie robią.
Ja miałam wyciane z głowy i pleców - nic przyjemnego, ale da się przeżyć, tylko jeśli chodzi o głowę to przez tydzień czułam się tak, jakbym solidnie dostała, a na plecach z kolei straszliwie mnie swędziało jak się goiły i szwy się ściągały.

Cytat:
Ja myślę, że to zależy od dziecka. Pawciowi nie wypadły- nie wytarły się, tylko nagle podwoiły. Kumpeli córeczka wyłysiała prawie, a na roczek miała już prawie kitkę Nie martw się.
Mam nadzieję, że jej odrosną, nie jestem przyzwyczajona do łysolka

Cytat:
Klarissa-mojej małej nie rosną szybko troszke jej sie pusciło a z tyłu ma kółko łyse))))
U nas też się wytarło

Cytat:
Klarissa-Mati wygląda tak jak Natalkamiał takie piękne ciemne wloski i tak dużo ich było, a teraz...z przodu ma taki puszek a z tyłu ma takie pasy:włosy,łyse,wlosy,łys e
No u nas jest tył łysy, z przodu rzadko, na bokach tylko się jeszcze resztki uchowały.

Cytat:
Napisane przez czekajaca na fasolke26 Pokaż wiadomość
hej kobitki! mam pytanko! ile czasu po zrobienia mleka modyfikowanego moze ono stać?bo wyczytałam ze niby jak dziecko całosci nie zje to mozna mu dac do godziny, inni piszą, że do dwóch, a gdzies nawet wyczytałam ze przez 4 godziny moze stac w co mi sie jakos wierzyc nie chce! wiecie kochane jak to jest naprawde?? buziaki
Ja trzymam do 4 godzin.

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
A może to zależy od regionu? U nas na chrzciny bardzo często się daje kolczyki dla dziewczynki albo łańcuszek
Stary 2011-03-01, 11:11   #5001
kasika84
Rozeznanie

Cytat:

Kasika a ile twoja ma? moja dopiero po skończonym 5 zaczęła ładnie jeść, wcześniej ledwo parę łyżeczek zjadła i musiałam zrobić klikudniową przerwę, widocznie nie była jeszcze gotowa na nowe jedzonko
Antosia ma 5mies i 2 tyg- 25 tydzień. Słoiczki jemy od 3 tygodni, a domowe jest beee.

Dziewczyny, a którą konkretnie naftę polecacie? Ja używam biowax, efekty są, niestety jest bardzo mało wydajny i w miesiącu zużywam 2 opakowania. Uwielbiam też olej kokosowy, ale chętnie spróbowałabym też i nafty.
Stary 2011-03-01, 11:27   #5002
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Antosia ma 5mies i 2 tyg- 25 tydzień. Słoiczki jemy od 3 tygodni, a domowe jest beee.

Dziewczyny, a którą konkretnie naftę polecacie? Ja używam biowax, efekty są, niestety jest bardzo mało wydajny i w miesiącu zużywam 2 opakowania. Uwielbiam też olej kokosowy, ale chętnie spróbowałabym też i nafty.
Podobno nafta z Anny najlepsza ja mam akurat z pokrzywą, ale są też z olejem rycynowym, witaminami itp.
2 opakowania? a którego dokładnie używasz? a jak po tym olejku?

W nafcie jest fajne to ,że działa nie tylko na włosy a głównie na skórę i cebulki zobaczymy

Stary 2011-03-01, 12:24   #5003
kasika84
Rozeznanie

Cytat:
Podobno nafta z Anny najlepsza ja mam akurat z pokrzywą, ale są też z olejem rycynowym, witaminami itp.
2 opakowania? a którego dokładnie używasz? a jak po tym olejku?

W nafcie jest fajne to ,że działa nie tylko na włosy a głównie na skórę i cebulki zobaczymy
Poczytałam o tej nafcie, opinie nie najlepsze, ale chyba spróbuję. Każdy skalp reaguje inaczej, może mi pomoże
Olej kokosowy też działa na skórę i cebulki. Używam go od jakichś 10 lat i włosy są bardzo odżywione, ale z pociążowym łysieniem sobie nie radzi... Zresztą oleju używam do całego ciała, również u Antosi. Nie kupujemy żadnym oliwek czy balsamów dla dzieci. Od urodzenia tylko olej kokosowy
Waxa mam L'biotica biovax do włosów słabych ze skłonnością do wypadania. Jestem po 3 opakowaniu (ale może ja jakoś mało ekonomicznie go używam...), efekty były już po 2 użyciach.
Stary 2011-03-01, 12:33   #5004
Paula SHIN
Zakorzenienie

Olej kokosowy baaardzo polecam, uzywalam go jeszcze przed ciaza, super sie sprawdzil Ale trzeba go dokladnie wymyc, bo inaczej wlosy sa straszliwie tluste.
Co do wypadania wlosow u dzieci - Michalowi troche wypadlo, ale ogolnie te poprzednie zostaly, sa dluzsze i jak je zaczeszcze do przodu to wchodza na oczy, wiec zaczesujemy na boki albo w gore. Nastepne juz wychodza, gestrze ale strasznie jasne. Spodziewalam sie czarnulka, tu mi sie urodzil z brazowymi wlosami, a jeszcze teraz ten braz przechodzi w bardzo jasny braz

Hagar
ja zawsze daje przegotowana wode I nie wygotowuje miseczek, lyzeczek itd. Po prostu wrzucam do zmywarki i gotowe A butelki z przyzwyczajenia wrzucam w sterylizatorze do mikrofali. Za to np. jak mu podaje soczek to pije z jednej butelki caly dzien, nie myje jej ani nie wyparzam.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 12:35   #5005
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Poczytałam o tej nafcie, opinie nie najlepsze, ale chyba spróbuję. Każdy skalp reaguje inaczej, może mi pomoże
Olej kokosowy też działa na skórę i cebulki. Używam go od jakichś 10 lat i włosy są bardzo odżywione, ale z pociążowym łysieniem sobie nie radzi... Zresztą oleju używam do całego ciała, również u Antosi. Nie kupujemy żadnym oliwek czy balsamów dla dzieci. Od urodzenia tylko olej kokosowy
Waxa mam L'biotica biovax do włosów słabych ze skłonnością do wypadania. Jestem po 3 opakowaniu (ale może ja jakoś mało ekonomicznie go używam...), efekty były już po 2 użyciach.
tutaj czytałaś? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...rycynowym.html
ja same dobre widziałam, a te złe to jak ktoś ma uczulenie i wrażliwą skórę...
też mam tego waxa, właśnie ten polski najlepszy u mnie starcza spokojnie na parę miesięcy, używam raz w tygodniu czasem rzadziej. Ale z tego co poczytałam na włosowym to wax powinno się używać głównie na skórę
a gdzie kupujesz olej kokosowy? na pewno super pachnie

Stary 2011-03-01, 12:36   #5006
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekajaca na fasolke26 Pokaż wiadomość
Ja staram sie podac raczej do godziny Ale mysle ze do 4 godzin na spokojnie moze postac. To ze godzine moze stac to chyba taki chwyt marketingowy, zeby wylewac mleko po godzinie i tym samym kupic wiecej Ale ja mam zarloka, wiec zawsze jak juz to do godziny sie uda
Na jakims forum czytalam, ze ktos trzymal mleko w podgrzewaczu cala noc (pelna butelke) i co sie dziecko budzilo to dostawalo wlasnie to mleko (i tak szla cala butelka przez noc). Ale ja bym sie raczej na to nie odwazyla.

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-03-01, 12:46   #5007
martucha84
Zakorzenienie

wysłałam dziś chłopaków na spacer i mąż jest zachwycony spacerówką Pat też - nie zasnął tylko wszystko podziwiał

Klarissa powycierały jej się jak Patowi będziecie ją obcinać - te najdłuższe na środku? my obcięliśmy bo śmiesznie to wyglądało

kaska jak słodkooo

malwina mały? hmm no nie wiem - ciąży w rękach i to bardzo, a wszytko zależy od tego ile dziecko ma przy urodzeniu - Pat startował z 3200 więc biorąc po uwagę to ile miał teraz to dużo wiecej.. no i już nie przybiera w takim tempie jak na początku

hagar1 tak dodaje wody z gotowania, ja robię duża marchew, ziemniak troszeczkę pietruszki bo ma intensywny smak i pat nie lubi i ze 2 różyczki brokuła tyle - mam na 2 dni (z wodą oczywiście) nie niewygotowuje tego wszystkiego, kaszę mannę gotowałam na bieżąco - 50 ml wody i łyżeczkę kaszy

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

HALOOO HALOOOO niech ktoś założy kolejny wątek bo tu już 5 z przodu ja już nie chcę zakładać wasza kolej
Stary 2011-03-01, 12:49   #5008
Paula SHIN
Zakorzenienie

Ja bym zrobila.. Ale nie mam pojecia jak wrzucic kolaz w 1 poscie

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2011-03-01, 12:52   #5009
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Ja bym zrobila.. Ale nie mam pojecia jak wrzucic kolaz w 1 poscie
to ja ci powiem ale załóż
Stary 2011-03-01, 12:52   #5010
Paula SHIN
Zakorzenienie

Zaloze, tylko moze najpierw wymyslimy tytul?

Nasze Drugie Dziecko

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości