|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Szczęśliwa, 3-4 kupki to podobno norma po rozszerzeniu diety. A jak dziecko zacznie korzystać z nocnika to robi 2-3 na dzień.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4982 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
hej mamusie,
u nas dziś pobudka o 6.30 a do tego częste budzenie w nocy. mała ogólnie spała bardzo niespokojnie. ale za to ładnie zasnęła po kąpieli. co do kupy to robi już ją bez większych problemów. wczoraj 3 wycisnęła. dziś już też jedna za nami. Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, tak samo jak trzeba omijać pieprzyki i znamiona przy zabiegach ( fizjoterapeutycznych ) bo jedna babka to się nawet przyznała, że próbowała to przekłuć ![]() ja sama nie wiem czy się wycierają, bo one jakby co chwilę nowe są na tyle głowy i taka rzadzizna ale jak ona urządza sobie spacery po dywanie to co się dziwić
|
|
|
|
|
#4984 |
|
Rozeznanie
|
Ilona-A Frankowi sprawia ból pierdzioszki???Ja codziennie 2 razy dziennie daje Amelce DEBRIDAT i pierdzi na cały dom bólu jej to nie sprawia ,kiedys strasznie ją bolało i płakała jak miała pierdzieć.Tylko to jest na recepte.
Amelce znikły krostki na polikach odstawiłam wczoraj słodycze i dzis to samo zrobie podam jabłko dziś gotowane i zblendowane i zobacze czy dostanie wysypki. Klarissa-mojej małej nie rosną szybko troszke jej sie pusciło a z tyłu ma kółko łyse ))))martucha-narazie masz spokój od szczepień ,Pat szczuplutki jest bo nie waży duuużo ))
|
|
|
|
#4985 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa-Mati wygląda tak jak Natalka
miał takie piękne ciemne wloski i tak dużo ich było, a teraz... z przodu ma taki puszek a z tyłu ma takie pasy:włosy,łyse,wlosy,łys e u nas noc fatalna!!!nawet nie chcę liczyć ile razy się budził i pierdział....może po bananie?bo wczoraj dałam mu 2 łyzeczki banana z gerbera ![]() kurczę, wczoraj tu pisalam wywody do ycnan,żeby się nie poddawać i dzielnie trzymać, a dziś jednak sama już wymiękam....
|
|
|
|
#4986 |
|
Zadomowienie
|
hej kobitki! mam pytanko! ile czasu po zrobienia mleka modyfikowanego moze ono stać?bo wyczytałam ze niby jak dziecko całosci nie zje to mozna mu dac do godziny, inni piszą, że do dwóch, a gdzies nawet wyczytałam ze przez 4 godziny moze stac w co mi sie jakos wierzyc nie chce! wiecie kochane jak to jest naprawde?? buziaki
|
|
|
|
#4987 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U nas dziś mały obudził się wcześniej bo o 24.30 i zaczęły go bączki męczyć. Zjadł cyca i spał do 4 ponownie zjadł i obudził się o 7 pobawił sie i zjadł o 8.30 i kima Wczoraj wieczorem podałam surowe jabłko i sok z niego i dziś juz jakaś małą kupka była. Zobaczymy liczę że wrócimy do normy.W Karkowie piękne słońce wiec idziemy na spacerek ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#4988 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Gdybym nie miała nic lepszego do roboty poszukałabym postów, po których wywnioskowałam, że poprostu czasami jesteś bardzo zaskoczona. Może źle je odberałam, jeśli tak to przepraszam. Co do kolorowej prasy to też pod którymś z mioch postów napisałaś że czytałaś gdzieś tam i w kolorowej prasie. Nie pamiętam już czego tyczyła się dyskusja, ale nie chce mi sie teraz przeszukiwac wątku. Nigdzie w moim poście nie ma napisane, ze Ty wmuszasz w dziecko jedzenie, poprostu napisałam, że nie rozumie tego trzymania się schematów i dałam przykład dlaczego. A co do schematów, że twardo sie ich trzymasz to też tylko mój wniosek po czytaniu tego co piszesz. Juz napisałam, ze jeśli źle odebrałam to wybacz. Aaaaaaa i nie czepiam się a już napewno nikomu nic nie wytykam. Jest to forum więc piszę swoje zdanie i to co myślę na dany temat, ale jak zauważyłaś zawsze potem podkreślam, że i tak każda zrobi jak uważa. Pozatym prawie każda tutaj tak pisze, najpierw wyrazi swoje zdanie a na końcu doda: ale róbta jak chceta. Z tego wniosek że teraz Ty się czepiasz Nie no żartuje ![]() Jeśli uraziłam to sory, nie chciałam
|
|
|
|
|
#4989 |
|
Zakorzenienie
|
kurczę, już 4 zęby
nieźle
|
|
|
|
#4990 |
|
Zadomowienie
|
No tez byłam w szoku.
Kalex a przed nami niby kolejny skok 23-26 tydzięń hehehhe
|
|
|
|
#4991 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziękujemy za komplementy |
|
|
|
|
#4992 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za opis Waszych doświadczeń z podróży. Będzie dobrze
![]() Co do kupki, to powiem Wam, że u nas jest odwrotnie. Tzn wcześniej Antosia robiła kupkę co 2-3 dni, a od kiedy je marchewę, to codziennie. Co prawda musi trochę więcej postękać (zawsze nas to śmieszy ), ale nie sprawia jej to większego problemu.Wczoraj ugotowałam ziemniaczki z marchewką i pietruszką i dodałam też trochę natki. Oczywiście dzidzia wszystko od razu wypluła... Próbowałam ją oszukać, dałam bananka i nagle dwie łyżki mojego obiadku i nic! Nie dała się nabrać, tylko na wymioty jej się zbierało... Jak Wy to robicie, że dzieci jedzą samodzielnie przygotowane dania??!! A moja dzidzia też bardzo włochata się urodziła. Później z tyłu włoski się wytarły i do tej pory łysy placek jest. Na pozostałej części główki też się bardzo przerzedziły i już nie ma takiej pięknej czupryny... |
|
|
|
#4993 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4994 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak u was jest z kolczykami? ja właśnie się zastanawiam kiedy małej uszka przebić może na roczek ![]() Kurcze taka piekna pogoda a mnie wczoraj pieknie przewiało, boli mnie połowa zębów, szczęka i głowa ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Kasika a ile twoja ma? moja dopiero po skończonym 5 zaczęła ładnie jeść, wcześniej ledwo parę łyżeczek zjadła i musiałam zrobić klikudniową przerwę, widocznie nie była jeszcze gotowa na nowe jedzonko
|
|
|
|
|
#4996 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nafty używałam parę razy jak byłam w podstawówce i chyba mnie nie zachwyciła ale nie pamiętam dokładnie bo to dawno temu było ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4997 |
|
Rozeznanie
|
właśnie robię pierwszy przecier jarzynowy. zmiksowałam warzywa ale strasznie to gęste wyszło. dodajecie do takiego przecieru wody??? i jeszcze pytanie ile dajecie warzyw??? ja zrobiłam z dużego ziemniaka, 2 marchewek i małej pietruszki i tak na oko to półtora porcji wyszło. jak to u was wychodzi???
a i jeszcze jedno. za każdym razem wygotowujecie to z czego dziecko jadło albo piło??? albo to w czym było jedzenie dla malce przechowywane??? i pytanie odnośnie glutenu. martucha z tego co wiem ty dawałaś w postaci kaszy mammy. gotowałaś tego więcej i jakoś przechowywałaś czy do każdego dania osobno gotowałaś? pół łyżeczki się daje tak?? i jak brzuszek reagował na gluten?? Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-03-01 o 11:06 |
|
|
|
#4998 |
|
Zakorzenienie
|
Molina no właśnie nie mogłam tego posta znaleźć
a co Cię niepokoi?z tego co czytałam to nafta nafcie nierówna i najlepsza z Anny, ja dopiero dwa razy użyłam i włosów mi nie obciąża, są miękkie i lekkie ![]() Hagar ja zawsze miksuję z tą wodą w której się gotowały, bo tam witaminki zostają w tym wywarze ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Znalazłam więc jeszcze raz:Sygnały alarmowe: 1. Asymetryczne ustawienie głowy, tułowia, kończyn w przywiedzeni i rotacji wewnętrznej, zaciskanie dłoni z kciukiem w środku w piąstkę 2. Asymetryczny rozkład ruchu , słabsza aktywność po jednej stronie ciała, opadanie na bok z preferowaniem jednej strony i asymetryczny podpór z utratą równowagi 3 Brak stabilizacji głowy lub słaba jej stabilizacja w próbie podciągania za rączki oraz w próbie siedzenia i zawieszenia pachowego ( po 6 tyg.) 4. Niesymetryczny podpór na obu przedramionach 5. Brak umiejętności przeniesienia przedramion do przodu , dziecko układa jedną lub obie kończyny wzdłuż tułowia przy próbie uniesienia głowy ( po 6 tyg.) 6. Mocne odginanie głowy do tyłu z prężeniem kończyn dolnych przy jednoczesnych trudnościach z podporem na przedramionach 7. Bezwładne zwisanie ciała dziecka , świadczące o obnizonym napięciu mieśniowym 8. Ubogość ruchów i niedostatek inicjatywy do nawiązywania kontaktu ( po 1 miesiącu) 9. Niewystarczający lub całkowity brak reakcji na światło ( po 3m-cu) 10. Stały zez lub objaw zachodzącego słońca, tętniące ciemię, wymioty, poszerzenie szwów czaszkowych, odgieciowe ułożenie głowy 11.Drżenie bródki i/lub kończyn ( u dzieci aktywnych może występować do 4-5 tygodnia) 12. Słaby lub całkowity brak ruchu wodzenia galek ocznych i głowy ( po 2m-cu) 13. Spontaniczny lub występujący po podrażnieniu opistotonus ( po 3-mcu) 14.Stereotypowe wyprosty kończyn dolnych z baletowym obciąganiem stóp w zawieszeniu pachowym ( po 4 m-cu) wskazuje na podwyższone napięcei mięśniowe 15. Przetrwały asymetryczny odruch szyjny ( po 7 m-cu) 16. Siedzenie na połączeniach krzyżwo- lędźwiowych zamiast na guzach kulszowych |
|
|
|
#4999 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Koniecznie daj znać co po tej nafcie i czy warto! |
|
|
|
|
#5000 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#5001 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny, a którą konkretnie naftę polecacie? Ja używam biowax, efekty są, niestety jest bardzo mało wydajny i w miesiącu zużywam 2 opakowania. Uwielbiam też olej kokosowy, ale chętnie spróbowałabym też i nafty. |
|
|
|
|
#5002 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 opakowania? a którego dokładnie używasz? a jak po tym olejku? W nafcie jest fajne to ,że działa nie tylko na włosy a głównie na skórę i cebulki zobaczymy
|
|
|
|
|
#5003 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Olej kokosowy też działa na skórę i cebulki. Używam go od jakichś 10 lat i włosy są bardzo odżywione, ale z pociążowym łysieniem sobie nie radzi... Zresztą oleju używam do całego ciała, również u Antosi. Nie kupujemy żadnym oliwek czy balsamów dla dzieci. Od urodzenia tylko olej kokosowy ![]() Waxa mam L'biotica biovax do włosów słabych ze skłonnością do wypadania. Jestem po 3 opakowaniu (ale może ja jakoś mało ekonomicznie go używam...), efekty były już po 2 użyciach. |
|
|
|
|
#5004 |
|
Zakorzenienie
|
Olej kokosowy baaardzo polecam, uzywalam go jeszcze przed ciaza, super sie sprawdzil
Ale trzeba go dokladnie wymyc, bo inaczej wlosy sa straszliwie tluste.Co do wypadania wlosow u dzieci - Michalowi troche wypadlo, ale ogolnie te poprzednie zostaly, sa dluzsze i jak je zaczeszcze do przodu to wchodza na oczy, wiec zaczesujemy na boki albo w gore. Nastepne juz wychodza, gestrze ale strasznie jasne. Spodziewalam sie czarnulka, tu mi sie urodzil z brazowymi wlosami, a jeszcze teraz ten braz przechodzi w bardzo jasny braz ![]() Hagar ja zawsze daje przegotowana wode I nie wygotowuje miseczek, lyzeczek itd. Po prostu wrzucam do zmywarki i gotowe A butelki z przyzwyczajenia wrzucam w sterylizatorze do mikrofali. Za to np. jak mu podaje soczek to pije z jednej butelki caly dzien, nie myje jej ani nie wyparzam.
|
#5005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja same dobre widziałam, a te złe to jak ktoś ma uczulenie i wrażliwą skórę... też mam tego waxa, właśnie ten polski najlepszy a gdzie kupujesz olej kokosowy? na pewno super pachnie |
|
|
|
|
#5006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mysle ze do 4 godzin na spokojnie moze postac. To ze godzine moze stac to chyba taki chwyt marketingowy, zeby wylewac mleko po godzinie i tym samym kupic wiecej Ale ja mam zarloka, wiec zawsze jak juz to do godziny sie uda ![]() Na jakims forum czytalam, ze ktos trzymal mleko w podgrzewaczu cala noc (pelna butelke) i co sie dziecko budzilo to dostawalo wlasnie to mleko (i tak szla cala butelka przez noc). Ale ja bym sie raczej na to nie odwazyla.
|
|
#5007 |
|
Zakorzenienie
|
wysłałam dziś chłopaków na spacer i mąż jest zachwycony spacerówką Pat też - nie zasnął tylko wszystko podziwiał
Klarissa powycierały jej się jak Patowi będziecie ją obcinać - te najdłuższe na środku? my obcięliśmy bo śmiesznie to wyglądało ![]() kaska jak słodkooo malwina mały? hmm no nie wiem - ciąży w rękach i to bardzo, a wszytko zależy od tego ile dziecko ma przy urodzeniu - Pat startował z 3200 więc biorąc po uwagę to ile miał teraz to dużo wiecej.. no i już nie przybiera w takim tempie jak na początku hagar1 tak dodaje wody z gotowania, ja robię duża marchew, ziemniak troszeczkę pietruszki bo ma intensywny smak i pat nie lubi i ze 2 różyczki brokuła tyle - mam na 2 dni (z wodą oczywiście) nie niewygotowuje tego wszystkiego, kaszę mannę gotowałam na bieżąco - 50 ml wody i łyżeczkę kaszy ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- HALOOO HALOOOO niech ktoś założy kolejny wątek bo tu już 5 z przodu ja już nie chcę zakładać wasza kolej
|
|
#5008 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym zrobila.. Ale nie mam pojecia jak wrzucic kolaz w 1 poscie
|
#5009 |
|
Zakorzenienie
|
to ja ci powiem
ale załóż
|
|
#5010 |
|
Zakorzenienie
|
Zaloze, tylko moze najpierw wymyslimy tytul?
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

mam nadzieję, że coś wreszcie zadziała na Borysinkę

) bo jedna babka to się nawet przyznała, że próbowała to przekłuć 

miał takie piękne ciemne wloski i tak dużo ich było, a teraz...