![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy odczuwacie ogólnie kryzys gospodarczy?
Mówi się że jest kryzys. Zastanawiam się czy odczuwacie go w branzach w ktorych pracujecie i ogolnie prywatnie?
Moje znajome mówia ze u nich w pracy kryzys daje we znaki. Ludzie nie kupuja juz tyle co kiedys ( branza motoryzacyjna i odzieżowa- sklepik odzieżowy), rowniez kolega co prowadzi szkole nauki jazdy ma mniej klientow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy odczuwacie ogólnie kryzys gospodarczy?
Cytat:
Co do Polski, to wlasnie ludzie kupuja wiecej niz przedtem, wzrost jest napedzany glownie wzrostem popytu wewnetrznego.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. Edytowane przez Wyrak Czas edycji: 2011-03-06 o 11:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mówi się, że jest kryzys? Obecnie już jesteśmy w trendzie wzrostowym, a indeksy wróciły na swój poziom sprzed kryzysu.
O kryzysie mówiło się jakieś 1-2 lata temu. Oczywiście, że odczuwamy jeszcze oddziaływanie, ale akurat w Polsce mieliśmy jednie spowolnienie gospodarcze, na pewno nie kryzys. I nie rozumiem co ma szkoła jazdy do kryzysu ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Do tego jeszcze sie szybko odniose - przeciez teraz prawko robi pokolenie z nizu demograficznego, faktycznie zaskakujace, ze jest ich mniej niz z wyzu
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
W sumie u mnie w rodzinie az tak sie tego nie odczuwa, bo chociaz wzrosly ceny zywnosci to wynagrodzenia tez troche wzrosly, wiec w sumie jest jak bylo...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
nie odczuwam ani nie odczuwałam
a szczerze mówiąc z rok na rok, ja sama jak i moja rodzina, wydaje i kupuje co raz więcej akurat poza tym generalnie też uważam, że moje otoczenie kupuje więcej, częściej i "drożej" niż np. 5 lat temu jeszcze sobie tylko bym życzyła żeby za poziomem wydatków w tym kraju szedł poziom obsługi klienta bo kurczę mam wrażenie że im więcej wydaje tym na gorszą obsługę mogę liczyć ;/ poważnie niektórzy to chyba jeszcze żyją w myśl zasady, że robią mi łaskę, że mi raczą w ogóle coś sprzedać oraz że moją głowną radością w życiu powinno być płacenie komuś za nic
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-03-06 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
To nie poziom wydatków wzrasta, to tylko inflacja się "składa".
A co do poziomu obsługi - chyba nie rozumiem. W moim życiu obsługa nie gra żadnej roli, poza taką, że ma mi zakupy przynieść do domu i przyjąć zapłatę, ewentualnie skasować mój towar i przyjąć zapłatę. U Ciebie się nawet w tym ludzie nie sprawdzają? ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Podobno cukier drożeje i ludziska zapasy w tapczanach robią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) skoro wspomniałąś o dostarczaniu czegoś do domu - to np. dla mnie poziom funkcjonowania poczy polskiej (i wielu kurierów) pozostawia wiele do życzenia no bo jak ja np. muszę biegać 15 razy na pocztę bo zgubili moje awizo a zapomnieli że wlepili paczkę mojemu sąsiadowi to to nie jest normalne dla mnie 2) człowiek idzie kupic chociażby głupie perfumy w głupiej drogerii... chce wydać te 300zł na głupią buteleczkę czegoś tam.. i tak na wejściu przykleja się do ciebie ochroniarz który idzie za tobą krok w krok, czujesz jego oddech na karku - no bo jeszcze coś ukradniesz znalazłaś półkę i stoisz zdezorientowana a panienki w sklepie sobie urządzają plotuchy 2 metry dalej (ale ja wchodzisz, idziesz po coś chcesz wziąć i jesteś zorientowana to zawsze podejdą, marudzą i jeszcze będą coś wciskać) idziesz do kasy.. i też sobie stoisz i stoisz i stoisz fajnie - kupujesz, płacisz (ekspedientka naraz pakuje, kasuje i dalej plotkuje z koleżanką na kasie obok - czego to się człowiek o Kasi, Marysi i innych koleżankach ekspedientek nie dowie w drogerii) no i co na koniec? Okienko obok jakaś koleżanka ekspedientek kupuje byle co za grosze i dostajesz całą pakę próbeczek, mini produktów etc. A Ty wydajesz rzeczone 300zł i jeszcze pani szuka pod ladą co by na pewno dać ci jak najmniejszą torebkę firmą na tą ![]() 3) Usługi. Np. dzowni do ciebie twój dostawca internetu i proponuje szybsze (no i droższe łączę). Super - chcesz. Przyjeżdzają, montują.. niby cacy. Ale nie.. bo serwis zapomniała, że twoje ich coś tam jest za słabe żeby mi dostarczyć usługę którą sprzedali. Przychodzą rachunki a Ty się pół roku z nimi kłocisz, że wcale tej usługi nie masz bo nie działa. Wtedy, łaskawie - po odwiedzeniu 15 punktów (no bo pierwszy 14 może tylko podpisywać umowy i absolutnie nie mogą zainteresować się reklamacją) masz okazję napisać jakieś pismo. Ale jakie? Ano z prośbą o to żeby oni w ramach swojej niekompetencji raczyli coś zrobić z opłatami które naliczyli i żeby przypadkiem nie chcieli od ciebie kasy za - uwaga - zerwanie umowy... A oni potem łaskawie raczą potrącić 30% kosztów jakie poniosłaś licząc, że za pozostałą kwotę (co chociażby w przypadku rachunków za internet) czyli niewielką nie będzie ci się chciało odwiedzać rzecznika praw konsumenta albo w ogóle sądu. oj drożeje w zeszłym tygodniu w tesco był po 3,8zł a w tym już ok. 4,5zł ![]() ale spoko - u mnie dostali w tym msc podwyżki emerytur w domu to się wyrówna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
odczuwam i to bardzo,i coraz więcej moich znajomych ucieka z kraju smutne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam gdzieś, że to piekarze tak masowo cukier wykupują. Jeszcze o poczcie napiszę, bo moja bije wszelkie rekordy. Z głupoty chyba zamówiłam sobie prenumeratę paru czasopism, "Twojego Stylu" i "Wprost", bo wychodzi taniej i za bzdurne dodatki nie trzeba dodatkowo płacić. Ale co z tego, skoro numeru "Wprost" z zeszłego poniedziałku jeszcze nie dostałam, za to w czwartek dostałam dwa numery z przedostatniego i przedprzedostatniego poniedziałku. Ten najwcześniejszy z datą nadania 16 lutego. I gdzie mam kuźwa iść robić zadymę? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-06 o 16:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to nie wynik kryzysu, ale ceny naprawdę lecą w górę. cukier ma ponoć dobić do 7 zł [plota prosto od sklepowej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zywnosc zrozala masakrycznie- wynagrodzenia nie wzrosly. ja sama szukam obecnie pracy i o pracy w zawodzie moge zapomniec, musze brac co leci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Wg danych, to jednak wzrasta - Polacy wydaja wiecej i to napedza wzrost.
Inna sprawa, ze nieraz wydaja na kredyt. Cytat:
A co ma piernik do wiatraka? Ludzie wyjezdzaja masowo od wejscia do UE, koniunktura nic tu nie zmieni dopoki bedzie tak masakryczna roznica w placach i sile nabywczej pomiedzy Polska a chocby zachodem Europy.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
apopo masowych zakupów cukru idę sobie kulturalnie z rodzinką z wózkiem między regałami, doszliśmy do rzeczonego cukru i przystanęliśmy nad tą ceną generalnie - cukru było na półkach już mało, jakieś resztki a tu naglę.. facet - super ubrany, zadbany etc. no wiecie - biegnie jak głupi z wózkiem i mówi "ten cukier to ja biorę" ![]() a my tam raptem na 2-5 sekund zdążyliśmy przystanąć ![]() no i generalnie - ogarniam że jakieś firmy etc. to sobie ten cukier skupują ale fakt.. rodzin to już nie ogarniam no ok - te 10kg to sobie można wziąć bo to wygodnie zapakowane i takie łatwo przeliczalne ;P ale jak widzę ludzie jak targają po 30kg albo lepiej i jeszcze przychodzą w 5 osób bo akurat w sklepie jest limit 10kg/osoba to po prostu lekko mniej rozbawia delikatnie mówiąc no ale cóż.. jeszcze są tacy w tym kraju którym się wydaje, że muszą mieć wszystko w zapasie na wszelki wypadek (np. moja mama które też by pewnie pół sklepu wyniosła jakby nie było nikogo to pilnowania jej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jak ktoś zje mniej cukru, to mu akurat nie zaszkodzi, tylko na dobre wyjdzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam, że poza ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Odczuwam wzrost cen, podwyżki mediów, ale wiem, że to nie to samo, co kryzys, jaki panuje (czy też panował) w niektórych krajach. U nas jeszcze nie jest ta źle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
zgodzę się z tym stwierdzeniem,że ceny mamy unijne,a płace na prawdę bardzo niskie,już nawet studia nie gwarantują wybicia się z tej biedy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
swoją drogą to dobrze... cukier będzie drogi, ludzie przestaną słodzić i viola - ile chorób mniej w społeczeństwie może to ma swój cel ;P
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja odczuwam kryzys - w pracy
![]() Jest to słowo klucz, odpowiedź na wszystko ![]() Nie, bo KRYZYS ![]() Szkoda tylko, że w tym kryzysie Polska miała najlepsze wyniki, musieliśmy cierpieć za wszystkich ![]()
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() BTW u żadnych moich znajomych w firmie kryzysu nie odczuli (oprócz powyższych tekstów) a mnie się w miarę dobrze żyje.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
prywatnie - nie odczuwam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ho ho, to moja mama pewnie w zapasie z 5kg kupi
![]() ![]() W mojej rodzinie nie odczuwa się kryzysu- rodzice mają lepsze prace, większe zarobki, żyjemy na tym samym poziomie, a nawet wyższym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Strasznie czynsze poszły w górę i wynajem mieszkań ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Osobiście za bardzo nie mogę się wypowiedzieć, zbyt krótko zajmuję się domowym budżetem, żeby widzieć różnice w cienie. Ale mam w domu kilogram cukru za 5,30zł
![]() Za to moja teściowa doświadczyła w branży kryzysu, czy też bardziej reakcji ludzi na kryzys. prowadzi sklep na wsi. Oprócz niej były jeszcze trzy. Dwa już są zamknięte. Ją uratowało jedynie wejście do sieci (niższe ceny, więcej promocji) i dobre podejście do klienta. A z tym cukrem to już mam wizję przywożenia go z Niemiec tak jak robię to już z proszkami i płynami do prania.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:46.