![]() |
#2041 |
Raczkowanie
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Pani rzecznik US bodajże w Katowicach opowiadała o "przesłuchiwaniach" takich ludzi - zarówno kobiet jak i mężczyzn, musieli opowiedzieć co i za ile robili, a czasem musieli też przedstawić świadków potwierdzających skorzystanie z takowej usługi. Nie chodzi o to, że tak duży %podatników "to" robi, tylko że tak głupio się tłumaczy
![]() ![]()
![]() |
#2042 |
Raczkowanie
|
Kiedys dowiadywałam sie w urzedzie probierczym jak to jest z biżu posrebrzaną oto odp
Jeżeli produkowana wykonana będzie z metali nieszlachetnych to należy ją oznaczać znakiem "MET", który dla kupującego jest wskazówką, że wyrób wykonany z metalu nieszlachetnego, jedynie przypominającego wyrób z metalu szlachetnego. Znak "MET" umieścić na wyrobie może urząd probierczy, a także producent samodzielnie.Ważne jest aby takie oznaczenie znalazło się na wyrobie, co pozwala na jednoznaczne odróżnienie wyrobu z metalu szlachetnego od wyrobu z metalu nieszlachetnego
Biżutki 2010 http://pretty.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=411256 ![]() http://pretty.wizaz.pl/forum/showthr...354928&page=11 Edytowane przez follow me Czas edycji: 2011-03-01 o 06:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2043 |
Przyczajenie
|
Stałoi się. Powiększyłam grono biżuteryjnych DG
![]() Mam nadzieję że wszystko będzie szło pozytywnie... Pozdrawiam Gacekart |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2044 |
Rozeznanie
|
Powodzenia
![]()
![]() |
#2045 |
Zakorzenienie
|
Follow me, hmm, nie chcę się kłócić, ale wydaje mi się, że jest trochę inaczej. Wprawdzie nie siedzę w prawie probierczym, ale kiedyś na prawo dewizowe musiałam znaleźć informację jaki stop złota może być nazwany złotem dewizowym. I przeglądając rozporządzenia wykonawcze do ustawy prawo probiercze rzuciło mi się w oczy, że wyroby srebrne powinny być oznaczane SR (chyba), metalowe faktycznie MET, ale jest też kategoria posrebrzane i wtedy jest POSREB (czy jakoś tak).
No chyba że moja fantazja i wyobraźnia mi tak podpowiadają. Niemniej jednak posrebrzane wyroby trochę srebra zawierają i powinno to być jakos oznaczone... Chyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2046 |
Raczkowanie
|
To co podałam wyżej to jest fragment maila jaki otrzymałam z urzedu probierczego
![]() ![]() Znalazłam cos takiego w dzienniku Dziennik Ustaw Nr 12 P02- Í 117 na samym dole jest napisane ze met słuzy do oznaczania metali nieszlachetnych połączonych z metalami szlachetnymi ale może sie cos pozmieniało ![]()
Biżutki 2010 http://pretty.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=411256 ![]() http://pretty.wizaz.pl/forum/showthr...354928&page=11 Edytowane przez follow me Czas edycji: 2011-03-04 o 08:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2047 |
Zakorzenienie
|
Szukam, szukam i szukam tego rozporządzenia i znaleźć nie mogę :/ Ale to z 1950 nie ma już mocy prawnej, zostało uznane za uchylone przez ustawę z 1962 prawo probiercze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2048 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2049 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny POMOCY!
Jak się nabija imiennik na biżuterię? Na których elementach jak jest komplet, czy np. oba kolczyki? w którym miejscu? Czy można na biglu?
![]() |
#2050 |
Przyczajenie
|
Uff, przebrnęłam przez całe 69 stron, ale było warto
![]() ![]() Chciałabym jeszcze wrócić do tematu lokalu. Czy ktoś z was orientuje się czy można prowadzić DG w mieszkaniu komunalnym? Jak wówczas przebiega cała procedura, trzeba gdzieś to zgłaszać? I czy można w takim mieszkaniu komunalnym prowadzić produkcję biżuterii, jeśli stosuję też techniki "na gorąco" np. lutowanie? A może są jakieś przepisy zabraniające takich praktyk ze względów BHP? Gdzie mogłabym dowiadywać się takich rzeczy? Będę wdzięczna za wszelkie informacje Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2051 |
Zadomowienie
|
Ja prowadzę DG w mieszkaniu czynszowym w kamienicy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A potem to już tylko wypełnienie odpowiednich rubryk w papierach urzędowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2052 |
Rozeznanie
|
Czyli mogę podać tylko siedzibę a miejsca wykonywania pracy nie muszę?? Nie bardzo rozumiem.
![]() |
#2053 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli umowa nie wyklucza działalności zapytaj w administracji najlepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2054 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2055 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2056 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2057 |
Raczkowanie
|
A technicznie? Mocno, nie mocno? jak głęboko ma się wbić znaczek?
![]() |
#2058 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do dziewczyn sprzedających w Decobazaar.
Otóż prowadzę DG na biżuterię, ale chciałabym wrzucić też coś do działu Vintage (swoje stare ubrania, biżu mamy z lat 80. itp.). Zastanawiam się jednak jak będzie z rozliczeniem takiej sprzedaży, bo domyślam się, że galeria wystawi FV na całą marżę, a ja nie chce wystawiać paragonu na stare ciuchy (nawet nie mogę, bo nie mam przecież FV zakupowej). Czy da się to jakoś rozwiązać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2059 |
Rozeznanie
|
Hmmm... trudno powiedzieć, tak z wyczuciem
![]() Aczkolwiek w Urzędzie Probierczym nie mają takich problemów, walą tak mocno, że się wszystko deformuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2060 |
Raczkowanie
|
A gdzie kupujesz takie blaszki gołe? Mam nadzieję, że nie robisz?
![]() |
#2062 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2063 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za odzew
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2064 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2065 |
Raczkowanie
|
Wprawdzie nieco odgrzebuję wątek, ale mimo to chciałam się podzielić swoimi wrażeniami. Przeczytałam całość niemal dwa razy, za pierwszym razem byłam przerażona, później stopniowo myśl o działalności we mnie dojrzewała. Bardzo pomocne informacje tu znalazłam, za co serdecznie dziękuję i wbrew pozorom zamiast zniechęcać, raczej mnie uspokoiły.
Myślę, że przede wszystkim nie za bardzo można się od razu nastawiać na wielkie sumy zysku z DG. Pierwszy rok to głównie inwestowanie i budowanie marki, zdobywanie klientów, czyli "szerzenie wieści o naszej pięknej twórczości". Ale jak proste powiedzenie mówi - jak nie włożysz, to nie wyjmiesz. Także życzę Wam i sobie wytrwałości w tych bojach i mam nadzieję, że szybko nie polegnę. Dodam jeszcze, że póki co zbieram powoli biżuterię i mimo że mój kochany chłopak zrobił mi piękną stronę internetową, gdzie mogłabym wystawić swoje prace, a i potencjalnych klientów miałabym dość dużą bazę na początek, czekam z tym do zalegalizowania działalności (póki co rozglądam się za dofinansowaniem), ponieważ uznałam, że chyba jestem już "za stara" i szkoda mi nerwów na ukrywanie się przed US. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2066 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2067 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ponad pół roku mam DG, jest ch@...nie ciężko, doła mam co drugi dzień (a czasem częściej). Też mi się wydawało, że mam potencjalnych klientów. Za brak strachu przed US płacę dość wysoką cenę. Uważam, że taki głos też jest tu potrzebny - ktoś kto jasno napisze - jest bardzo ciężko na biżuteryjnej DG. Póki co, mam jeszcze nadzieję, że taki jest tylko początek i nie będę musiała po 2 latach ulgowego ZUS zamykać działalności...
Moja pasja-wątek wizażowy Nowy blog Preferencje Whitecoffe - zmagania z AC Targowisko - #24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2068 |
Raczkowanie
|
Całkowicie sobie zdaję sprawę, że ciężko, w dodatku w moim przypadku nie będzie niższego zusu na początek. Biżuteria jednak nie będzie jedynym moim dochodem, zapewne początkowo będę głównie zarabiała z fotografii i grafiki, zanim rozkręcę się z biżuterią. Doświadczenie nauczyło mnie, że o wiele spokojniej się żyje jak ma się alternatywne źródło dochodu, wtedy można "odpocząć" od jednej dziedziny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2069 |
Zakorzenienie
|
Ja mam takie pytanie z innej zupełnie beczki.
Właśnie dostałam maila o treści:
"KSIEGA EWIDENCJI ODPADOW" "Zbiorcze zestawienie danych o rodzajach i ilosci odpadowwytworzonych w 2010 roku"
Za brak sprawozdan grozi kara pieniezna 10 000 zl!
Prowadzicie coś takiego może?
![]() |
#2070 |
Zakorzenienie
|
Nie, bo nie wytwarzasz przecież wielkiej ilości odpadów.
Księgowa też mi swego czasu jak ją pytałam powiedziała, że nie mam takiego obowiązku
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.