Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-09, 16:17   #961
lapinne
Zadomowienie

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

aaa w sumie pomysl-co cie to))

niech wsuwaja te psy zbozowe kulki wymieszane z innymi swinstwami.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 16:21   #962
milkanika
Rozeznanie

miałam nie pisać,ale w sumie czemu mam nie szukać wiadomości o psach i wymieniać się informacjami,wolny kraj, każdy może mieć swoje zdanie,
mam takie pytanie,do osób znających się na barfie,
jakie kości polecacie dla małego psa z tych co można dostać w sklepie mięsnym, tak by były dość apetyczne i przy okazji psiak mógł sobie czyścić ząbki (proszę o takie szczegółowe informację,jaka część i jaki rodzaj, bo chce wprowadzić psu takie smakołyki,ale nie znam się do końca na tym)?

a co do kurczaka,to fakt przygotowany jest zły,ale surowy czemu? w zoologicznym można kupić łapki kurczaka,
zresztą czemu ludzie mylnie postrzegają stado i wilki,a to co wilki jedzą, to już nie dla psa? czy taki dziki pies, który złapie ptaka,czy kurę, to obiera ją z kości?
a co do smakołyków (mówię o psach pracujących z człowiekiem,nie takich machających łapką od święta) to nie wyobrażam sobie przy zajęciach w południe i szkoleniu wieczorem, plus przywoływaniu psa na spacerze karmić go smakołykami (wiele z nich ma ograniczenia ilościowe), mój pies jest uczony pracy z człowiekiem,na zasadzie zabawy,a nie dla nie wiadomo jak super smakołyka i dla niej często karma jest atrakcyjna, gdy wykonuje zadania,a nie gdy leży w misce,zresztą gdy dzieci z nią pracują, to nie może być takiej sytuacji,że pies się rozprasza, bo myśli tylko o smakołyku, no i nie można psu dawać tylko smakołyków i dopychać tego karmą, więc dużo osób pracujących z psami miesza, czyli smakołyk za coś nowego,albo wymagającego dużo wysiłku,karma za zwykłe rzeczy i zabawa,pogłaskanie, pochwała za resztę i o dziwo nasze psy cieszą się z tak wypracowanej karmy jeszcze bardziej, ja mam dwie karmy,jedną do miski, drugą w nagrodę,ale mój pies nie pogardzi swoją karmą,dla niego radochą jest mój ton głosu i to właśnie jest pozytywne i zdrowe szkolenie, nie przekupywanie nie wiadomo jakimi smakołykami,

macie może jakieś pomysły na zdrowe smakołyki?
bo ja głównie kupuje suszki, do tego ostatnio znalazłam u mnie w zoologicznych mięsko (kocie,ale na podobnej zasadzie co psie) i suszone kurczaki, są też z tixe różne, ja kupiłam te z łososiem i kurczakiem,choć do innych nie jestem przekonana,bo mają dużo barwników i chemii, no i w wielu są ograniczenia ilościowe, do tego daję biszkopty, głównie dietetyczne i groszki ptysiowe, te do zup,ale te smakołyki ograniczam, bo ząbki oblepiają, moja uwielbia też maślane ciasteczka zwierzaczki,
nie lubi takich pasztecikowych,albo takich jednokolorowych kasteczek,czy innych smakołyków,bez zapachu, nie wiem jak je określić,
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 16:23   #963
carolinascotties
Zakorzenienie

Moje zdanie nie ma tu nic do rzeczy 1000days.

Kazdy ma prawo wyboru i mam nadzieje, ze nie kazdy, kto tu zajrzy zrobi stworzy sobie filozofie swego zycia po lekturze kilku postow.

Madrosc polega na tym, by docierac do zrodel, by zanim podejmiemy decyzje (czegokolwiek ona dotyczy) znalezc informacje za, informacje przeciw i dokonac wyboru.

Nie jest mi dane oceniac, ktora karma jest ta naj... byc moze za kilka lat dowiemy sie, ze kazdy kto karmil "gotowizna" niszczyl zdrowie swoich zwierzakow... byc moze okaze sie, ze tylko karma X byla najzdrowsza, najwlasciwsza... a moze tez nigdy nie dowiemy sie calej prawdy... podobnie, jak z rynkiem farmaceutycznym, dietami, skladnikami pozadanymi w naszej diecie, kosmetykami cud.

Nie walczymy tu o to, kto ma racje, wymieniamy sie opiniami.

Wobec tego, co piszesz 1000days wciaz uwazam, ze pewne slowa mozna zastapic zwyklym "nie masz racji - poniewaz..."

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 16:31   #964
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
Dokladnie
Więc jak ktos napisze "karmię mojego psa Pedigree i jestem zadowlolona" nie powinnismy naskakiwac od razu "a to Ty jestes złym hodowcą, nie znasz się , nei wiesz, to swinstwo a ni karma" Skoro ktoś dzieli sie z nami wiadomoscia czym karmi, powinnismy ją po porstu przyjac, a nie negowac albo zachwalac....
Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
...Madrosc polega na tym, by docierac do zrodel, by zanim podejmiemy decyzje (czegokolwiek ona dotyczy) znalezc informacje za, informacje przeciw i dokonac wyboru.

.... byc moze za kilka lat dowiemy sie, ze kazdy kto karmil "gotowizna" niszczyl zdrowie swoich zwierzakow... byc moze okaze sie, ze tylko karma X byla najzdrowsza, najwlasciwsza... a moze tez nigdy nie dowiemy sie calej prawdy.......

nic dodać nic ująć Z jedną i druga wypowiedzią zgadzam sie w 100%

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-03-09 o 16:33
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 16:33   #965
lapinne
Zadomowienie

milkanika: kup swojemu psu szyje indycza, ale popros pania w sklepie, zeby ci ja pokroila tasakiem.
tak na twojego psa to mysle, ze przy mniejszej szyjce 2 ciachniecia a przy wiekszej 3.

jeszcze korpusik jest ok dla psa, ktory jeszcze nigdy nie zarl tak naprawde kosci. ale tez zdaje mi sie, ze bedziesz musiala poprosic o pokrojenie, ale mi tez ciezko powiedziec, bo da mnie twoj pies jest bardzo maly w porownaniu z moim)

kurze lapki-takie surowe tez sa spoko.

to sa najlepsze kosci.
skrzydelka sa dla bardziej zaawansowanych drapiezcow.

zdrowe przysmaki, to ja polecam brit care-100% miecha. szczegolnie te kurczakowo-dorszowe-mozna sobie porcjowac na drobne czastki.
dosyc drogo one wychodza, ale czasem to czemu nie

a i u nas jeszcze rewelacyjnie sprawdzaja sie te ciastka. maja rewelacyjny sklad, ale smierdza)

http://www.telekarma.pl/c4/przysmaki...od=250&start=0

oraz ostatni hit mojego psa to:

http://www.telekarma.pl/p2656/rinti....wina.100.g.htm

tez latwo sie rwa na drobne kawaleczki i starczaja na dlugo.

polecam tez ciastka regala-ten sam producent, co akana, super skladowo, super smakowo.
Stary 2011-03-09, 16:33   #966
milkanika
Rozeznanie

radziłabym poszukać na forach typowo o barfie, ja jak szukałam informacji o tych kurczakach,to natknęłam, się na informacje, o tym,że jak ktoś chce psu wprowadzić surowe, to wpierw musi odbudować jego florę bakteryjną,którą stracił przez jedzenie karm i gotowanego, no i radzono tam żołądki,czy coś,by ten pies miał odpowiednie składniki w tym, niby to się wiąże z jedzeniem kup, wtedy niby dobre są suszki, ale to trzeba sobie poczytać jak się jest zainteresowanym takim karmieniem, ja nie wiem, bo dopiero gdy skończę studia i będę miała więcej pracy ;p to spróbuję barfa, na razie nawet czasu brak na przerobienie wszystkich informacji i przygotowanie jedzenia
Stary 2011-03-09, 16:37   #967
201604190949
Konto usunięte

Ok, rozumiem i postaram się dostosować. Napisałam to co myślę na ten temat i niech to wystarczy.

milkanika, ja prawie wyeliminowałam smakołyki jako nagrody na rzecz zabawki. I pochwał oczywiście.
Ale jak robimy coś nowego albo mocno skomplikowanego to daję psu maleńkie kawałeczki ugotowanego kurczaka.
Jeśli pracuję poza domem to biorę ze sobą takie maleńkie kosteczki (nie z kości tylko z jakiegoś syfu sprasowane), które kupuję w takich plastikowych słoikach z wizerunkiem Yorka. Łamię je jeszcze na pół. Są suche i można zwyczajnie wrzucić do kieszeni płaszcza.
Nie wiem czy smakują psu, czy w ogóle zdąży poczuć ich smak bo jemu teraz chodzi o sam fakt nagrodzenia a nie to czym został nagrodzony.

lapinne, o tym mówisz? http://animalia.pl/produkt,16292,135...k_dla_psa.html

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-03-09 o 16:39
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 16:39   #968
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
I w tym watku wkrotce przestanie byc millo...

lapinne, 1000days - czy rzeczywiscie tak cierpicie z powodu obecnosci Stellanova na forum, ze nie mozecie dodac jej do ignorow, albo wzniesc sie na wyzyny wyrozumialosci i dobrego wychowania i przestac sie czepiac?

Ostrzegam ostatni raz - przeniescie sie ze zlosliwosciami na PW - lub na inne forum - nie bede tu torelowac zaczepek, zlosliwosci, zawisci i wszystkiego, co mozna wyczytac miedzy wierszami...
masz rację - już nie jest miło...

Ja już więcej się nie będę tutaj wypowiadała, bo wątek niestety stał się zbiorowiskiem bzdurnych informacji i różyczek dzięki użytkowniczce Stellanova....
Szkoda tylko, że następne osoby już nic mądrego z tego tematu nie wyczytają...

Jestem na tym wątku od początku i już były podobne wymiany zdań, ale żadna forumowiczka nie była tak zacietrzewiona i arogancka w stosunku do innych...
A te różyczki i ogrom oklasków kojarzy mi się z zachowaniem przedszkolaka

Jeszcze pozwolę sobie na koniec ostatnie cytaty przytoczyć:

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Tu akurat nie wybieraj dla siebei z kontestu - pisałąm z hodowczynią wieloletnią , która dobrze wie co robi i odchowuje znakomicie psy i to mi wystrczy. Hodowczyni tak pisała jak odchowuje szczenieta -, że na mięsie .
znów kłamiesz, napisałaś że Pedigree jest ogólnie dobrą karmą, a nie do hodowczyni :

Cytat:
Ponieważ często spotykam sie z niesłuszna ocena karmy Pedigree postanowiłam napisać o niej parę słów. Jest to karma której wyrobiono złą opinie poniewaz rozpuszczono plotki, że jest niedobra. Kto to zrobił? Lekarze weteci oraz sklepikarze. Dlaczego? Bo im nie opłaca sie sprzedawać tej karmy ponieważ dostepna jest ona w każdym hipermarkecie w dobrej cenie dla kupującego. Nie zarobią wiec tyle doliczając swoja marżę jak na innych droższych karmach a robiąc ja w tańszej konkurencyjnej cenie (w stosunku do hipermarketów) w ogóle nic nie zarobią. I taka jest prawda. Karma Pedigree Junior jest dobra karma taka jak inne [...]
i już znikam, bo i tak dalsze dyskusje są bezsensowne...

A swoją drogą zastanawiam się, co to za pomysł z tym czymś śmiesznym na głowie do jedzenia? Ale nie chcę znać odpowiedzi
Niedługo ludzie zaczną zakładać majtki z dziurką, żeby sobie piesiu nie zakupciał pupki
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-09, 16:46   #969
Stellanova
BAN stały

Zdacydowanie odradzam podawanie psom kosci z drobiu. Chodzi o to, że te większe kosci rozszczepiają, są ostre i moga uszkodzić ścianki jelita albo wbic sie w gardło psa. Z kurczaka dopuszczalne są chrząstki i np. szyjki z drobiu, ponieważ nie ma tam tych groźnych kości tzw. "dlugich". Jesli ktos chce dawać do obryzania takie kosci długie neich trzyma taka kosc w reku a pies moze sobie obgryźć chrzastke-główkę takiej kosci.
Jeśli chodzi o najlepiej podawać kości wołowe, cielęce.

Większość lekarzy weterynarii uważa, że psom kosci z drobiu nie powinno sie podawać. http://pies.onet.pl/34751,14,20,czy_...e,artykul.html

cyt. "Kości z drobiu są na tyle miękkie, że rozpadają się na drobne, ostre kawałeczki nawet w zębach człowieka. Ostre cząstki mogą wbijać się w ściany przewodu pokarmowego na całej jego długość"

Tyle jest innych rzeczy do jedzenia ja wole nie ryzykować .
Stary 2011-03-09, 16:46   #970
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
radziłabym poszukać na forach typowo o barfie, ja jak szukałam informacji o tych kurczakach,to natknęłam, się na informacje, o tym,że jak ktoś chce psu wprowadzić surowe, to wpierw musi odbudować jego florę bakteryjną,którą stracił przez jedzenie karm i gotowanego, no i radzono tam żołądki,czy coś,by ten pies miał odpowiednie składniki w tym, niby to się wiąże z jedzeniem kup, wtedy niby dobre są suszki, ale to trzeba sobie poczytać jak się jest zainteresowanym takim karmieniem, ja nie wiem, bo dopiero gdy skończę studia i będę miała więcej pracy ;p to spróbuję barfa, na razie nawet czasu brak na przerobienie wszystkich informacji i przygotowanie jedzenia
moj pies nie jest na barfie.
dostaje normalnie suche zarcie.
kosci dostaje, bo sa zdrowe.

jesli zas chodzi o flore bakteryjna to owszem, warto o nia dbac podajac suszone zwacze.

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość

http://animalia.pl/produkt,15889,Bri...k_dla_psa.html

te sa najlepsze, bo mozna palcami podzielic na male porcyjki. moj pies je kocha.
Stary 2011-03-09, 16:48   #971
201604190949
Konto usunięte

Dzięki
Stary 2011-03-09, 16:52   #972
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Zdacydowanie odradzam podawanie psom kosci z drobiu. Chodzi o to, że te większe kosci rozszczepiają, są ostre i moga uszkodzić ścianki jelita albo wbic sie w gardło psa. Z kurczaka dopuszczalne są chrząstki i np. szyjki z drobiu, ponieważ nie ma tam tych groźnych kości tzw. "dlugich". Jesli ktos chce dawać do obryzania takie kosci długie neich trzyma taka kosc w reku a pies moze sobie obgryźć chrzastke-główkę takiej kosci.
Jeśli chodzi o najlepiej podawać kości wołowe, cielęce.

Większość lekarzy weterynarii uważa, że psom kosci z drobiu nie powinno sie podawać. http://pies.onet.pl/34751,14,20,czy_...e,artykul.html

cyt. "Kości z drobiu są na tyle miękkie, że rozpadają się na drobne, ostre kawałeczki nawet w zębach człowieka. Ostre cząstki mogą wbijać się w ściany przewodu pokarmowego na całej jego długość"

Tyle jest innych rzeczy do jedzenia ja wole nie ryzykować .

jesli jakis czlowiek umie przegryzc SUROWA kosc drobiowa, to chyba tylko pudzian, ale tez nie sadze))
Stary 2011-03-09, 16:52   #973
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
...
A swoją drogą zastanawiam się, co to za pomysł z tym czymś śmiesznym na głowie do jedzenia? Ale nie chcę znać odpowiedzi
Niedługo ludzie zaczną zakładać majtki z dziurką, żeby sobie piesiu nie zakupciał pupki

Co do majteczek - wiele osób zakłada majteczki sukom w czasie cieczek a te majteczki maja dziurkę...na ogonek

Co do kapturków zakładanych w czasie jedzenia przypomne moja wypowiedz: spaniele bardzo czesto maja zakładane specjalne kapturki do jedzenia aby nie moczyć w jedzeniu uszu. Wąskie, wysokie miski temu niestety nie zapobiegają wiec dokonałym rozwiązaniem są te kapturki .

Tak prezentują się uszka bez kapturków moje cavisie:

A tak w kapturkach:

Takie kapturki stosują równeiz właściciele innych ras z długimi, owłosionymi uszkami

Stary 2011-03-09, 17:34   #974
mandarynkka86
Rozeznanie

Wg mnie (ale to moja opinia) kości drobiowe sa niebezpieczne.. Jaki wlasciwie jest pożytek z podawania kośći drobiowych? Moim zdaniem ryzyko jest niewspółmierne bacząc na wątpliwe korzyści.
Chyba malemu psu-tzn psu malej rasy nie zaryzykowałabym dawac drobiowych kości pod roznymi postaciami... Nie zawsze to, co moze zjesc duzy pies, moze bez ryzyka zjesc tez mały
Stary 2011-03-09, 17:39   #975
milkanika
Rozeznanie

dziękuje za odpowiedź,
no z racji zajęć staram się psu urozmaicać smakołyki i szukać tych najbardziej naturalnych, a już trochę ich przerobiliśmy i część się mojej przejadła,
kości spróbuję, tak by coś naturalnego miała do ścierania, o barf myślę,ale wpierw muszę trochę poczytać i mieć czas na robienie, bilansowanie diety,bo na początek to jednak będzie czasochłonne, no i myślę o tym, bo choć myje mojej zęby,to jednak przy karmieniu zwykłym jedzeniem tym bardziej u małych psów są problemy,
a te mięska to miałam,tylko chyba z innej firmy,są bardzo fajne,muszę kupić
Stary 2011-03-09, 18:03   #976
klaki
Zadomowienie

Cytat:
Wow, a ona mowić potrafi:jup i:
Zartuję oczywiscie

Mówią do mnie jej błyszczące oczy, wiecznie uśmiechnięty pysk, błyszcząca, miękka sierść, zdrowe zęby i merdający ogon
klaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 08:36   #977
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Wg mnie (ale to moja opinia) kości drobiowe sa niebezpieczne.. Jaki wlasciwie jest pożytek z podawania kośći drobiowych? Moim zdaniem ryzyko jest niewspółmierne bacząc na wątpliwe korzyści.
Chyba malemu psu-tzn psu malej rasy nie zaryzykowałabym dawac drobiowych kości pod roznymi postaciami... Nie zawsze to, co moze zjesc duzy pies, moze bez ryzyka zjesc tez mały
Mandarynko - jak najbardziej sie z Toba zgadzam. Masz całkowita rację w stwierdzeniu, ze to co jeszcze "przejdzie" u dużej rasy psa u małej rasy jest niedopuszczalne a nawet wręcz zabronione.
jesli chodzi o kości drobiowe pozytku z neigo nie ma ponieważ to co jest w miarę odżywcze w kościach to ich szpik, którego najwięcej jest w duzych kościach tzw. mięsnych.

Wiele osób podpiera sie modna od niedawna dieta "Barf" i chcieliby kośćmi zamulać psi żołądek i tylko tym karmić . Kości mogą być ew. dodatkiem dla diety psa ale nie powinny stanowić jego całego pożywienia - tak właśnie uważam . Nawet we wspomnianej diecie barf zastosowanie maja kości tzw. mięsne ale pojecie to jest zupełnie inne od napisu w sklepie mięsnych "kosci mięsne"

Ja mam małe rasy i od czasu do czasu podaję kości , a są tzw. "główki" kości mięsnych wołowych albo cielęcych. Nigdy kości drobiowych nie podaję, nie podawałam i nie odważę się podawać. Byłam świadkiem , ze kończy się to często tragicznie: pokaleczone jelita, zaległe, nieprzetrawione części kości w przewodzie pokarmowym itp.

Artykuł miesięcznika "Pies" autorstwa Michala Ceregrzyna z Instytutu Fizjologii i Zywienia Zwierzat PAN
cyt. "Założenia diety BARF oparte sa na tym, ze psowate w dzikim stanie zywia sie calymi ofiarami, ktore upoluja. Samo zalozenie jest sluszne. jednak odtworzenie wlasciwych proporcji poszczegolnych tkanek i wsyztkich innych elementow wilczej diety w zurbanizowanym swiecie ludzi jest niezwykle trudne. najwiecej watpliwosci budzi podawanie stosunkowo duzych ilosci surowych kosci w diecie BARF. Wynika to z utrwalonego w spoleczenstwie przekonania, ze psy jedza kosci. Jednak jezeli przyjzec sie dokladnie psowatym zyjacym na wolnosci, okazuje sie, ze kosci upolowanych przez nie duzych zwierzat nie sa zjadane. Drobne gryzonie czy ptaki sa faktycznie zjadane w calosci, ale sa to male i miekkie kosci, ktore nie powoduja powazniejszych zabuzen w trawieniu. Nie wiadomo, jak zcesto dzikie zwierzeta - wilki, lisy - padaja na skutek urazow przewodu pokarmowego. Nie ma rowniez szczegolowych badan dotyczacych zwierzat domowych i podawania im kosci w diecie. Wiadomo, ze kosci nie podlegaja intensywnemu trawieniu w przewodzie pokarmowym. Doswiadczenie lekarzy weterynarii wskazuje na szereg niebespieczenstw zwiazanych z podawaniem kosci. (....) Problemy wymienione powyzej stanowa wystarczajacy powod, by kosci w diecie unikac. Nie ma tez wskazan, ze kosci w jakis sposob wzbogacaja diete w skladniki mineralne. Zawartosc wapnia i fosforu w innych surowcach jest wystarczajaco duza, by calkowicie pokryc zapotrzebowanie psa, a nieprzetworzone kosci sa niestrawne."

Czas edycji: 2011-03-10 o 08:42
Stary 2011-03-10, 11:46   #978
HaniaSS
Przyczajenie

Moje koty same decydują, co zjedzą
Ja nie mam nic do gadania, tylko obsługuję

Najczęściej mokra Bozita lub Miamor, suchy Royal lub Power of Nature, ewentualnie Acana (ale niechętnie jedzą).
HaniaSS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-10, 12:20   #979
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Mandarynko - jak najbardziej sie z Toba zgadzam. Masz całkowita rację w stwierdzeniu, ze to co jeszcze "przejdzie" u dużej rasy psa u małej rasy jest niedopuszczalne a nawet wręcz zabronione.
jesli chodzi o kości drobiowe pozytku z neigo nie ma ponieważ to co jest w miarę odżywcze w kościach to ich szpik, którego najwięcej jest w duzych kościach tzw. mięsnych.

Wiele osób podpiera sie modna od niedawna dieta "Barf" i chcieliby kośćmi zamulać psi żołądek i tylko tym karmić . Kości mogą być ew. dodatkiem dla diety psa ale nie powinny stanowić jego całego pożywienia - tak właśnie uważam . Nawet we wspomnianej diecie barf zastosowanie maja kości tzw. mięsne ale pojecie to jest zupełnie inne od napisu w sklepie mięsnych "kosci mięsne"

Ja mam małe rasy i od czasu do czasu podaję kości , a są tzw. "główki" kości mięsnych wołowych albo cielęcych. Nigdy kości drobiowych nie podaję, nie podawałam i nie odważę się podawać. Byłam świadkiem , ze kończy się to często tragicznie: pokaleczone jelita, zaległe, nieprzetrawione części kości w przewodzie pokarmowym itp.

Artykuł miesięcznika "Pies" autorstwa Michala Ceregrzyna z Instytutu Fizjologii i Zywienia Zwierzat PAN
cyt. "Założenia diety BARF oparte sa na tym, ze psowate w dzikim stanie zywia sie calymi ofiarami, ktore upoluja. Samo zalozenie jest sluszne. jednak odtworzenie wlasciwych proporcji poszczegolnych tkanek i wsyztkich innych elementow wilczej diety w zurbanizowanym swiecie ludzi jest niezwykle trudne. najwiecej watpliwosci budzi podawanie stosunkowo duzych ilosci surowych kosci w diecie BARF. Wynika to z utrwalonego w spoleczenstwie przekonania, ze psy jedza kosci. Jednak jezeli przyjzec sie dokladnie psowatym zyjacym na wolnosci, okazuje sie, ze kosci upolowanych przez nie duzych zwierzat nie sa zjadane. Drobne gryzonie czy ptaki sa faktycznie zjadane w calosci, ale sa to male i miekkie kosci, ktore nie powoduja powazniejszych zabuzen w trawieniu. Nie wiadomo, jak zcesto dzikie zwierzeta - wilki, lisy - padaja na skutek urazow przewodu pokarmowego. Nie ma rowniez szczegolowych badan dotyczacych zwierzat domowych i podawania im kosci w diecie. Wiadomo, ze kosci nie podlegaja intensywnemu trawieniu w przewodzie pokarmowym. Doswiadczenie lekarzy weterynarii wskazuje na szereg niebespieczenstw zwiazanych z podawaniem kosci. (....) Problemy wymienione powyzej stanowa wystarczajacy powod, by kosci w diecie unikac. Nie ma tez wskazan, ze kosci w jakis sposob wzbogacaja diete w skladniki mineralne. Zawartosc wapnia i fosforu w innych surowcach jest wystarczajaco duza, by calkowicie pokryc zapotrzebowanie psa, a nieprzetworzone kosci sa niestrawne."

ctrl c ctrl v nie sa dla mnie argumentami w dyskusji.
rownie dobrze moglabym ci wkleic opinie specjalisty, ktory uwaza, ze nie ma zdrowszej diety niz barf.

tylko po co.

moj pies poza tym nie jest na barfie.

poza tym jesli chodzi o psie zdrowie, to chyba akurat srednio jestes mistrzem tematu skoro uwazasz, ze zwarty stolec jest jakims jego dowodem.
Stary 2011-03-10, 15:17   #980
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
...moj pies poza tym nie jest na barfie..
Raz jest, innym razem nie... ale to tylko i wyłącznie Twoja prywatna sprawa i ja ani nikt nie ma nic do tego.

Cytat:
...średnio jestes mistrzem tematu skoro uwazasz, ze zwarty stolec jest jakims jego dowodem.
Teraz widać dlaczego są te zaczepki itp... po prostu wymyśliłaś sobie taki tytuł i niech tak będzie - na zdrówko. Bo ja do takich tytułów nie predestynuję i zaznaczam, że jestem tylko skromnym hodowca z wieloletnim doświadczeniem - nic ponad to . Po prostu piszę o żywieniu psów na podstawie doświadczenia swojego i innych wieloletnich hodowców .

Stary 2011-03-10, 16:00   #981
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Raz jest, innym razem nie... ale to tylko i wyłącznie Twoja prywatna sprawa i ja ani nikt nie ma nic do tego.
NIE JEST I NIGDY NIE BYL I NIE BEDZIE.

w przeciwie do ciebie nie wypieram sie wlasnych slow i biore za nie pelna odpowiedzialnosc.
Stary 2011-03-10, 19:57   #982
Stellanova
BAN stały

Jedzenie dla psów zarówno jak i dla ludzi to najważniejsza rzecz pod słońcem bo daje żyć.... Dieta psa powinna być w miarę urozmaicona ale oparta na zasadach zywienia w ten sposób aby organizm miał dostarczone wszelkie składniki odżywcze. Wiele osób wypowiedziało sie tutaj na ten temat. Jedni chca zywić karmami przemysłowymi, inni pokarmem naturalnym a jeszcze inni biorą wypadkową i żywią tym i tym. Ważne jest aby każdy kto miał psa zdał sobie sprawę jakie skutki pociąga za sobą podawanie niektórych składników takich jak np. kości z drobiu. Potem ktoś podejmuje decyzję jak będzie karmił i ten dział, a właściwie treści w nim zawarte, może komuś pomoże. Nikt za to z przyjemnością nie będzie czytał stałych kłótni: słowo za słowo itp. " mistrza".

Ps.
Dziecko mówi "nie" myśli "tak"
szczeniak mówi "nie myśli "nie"
mistrz mówi "nie" myśli i "tak" i "nie"

Cytat:
Napisane przez HaniaSS Pokaż wiadomość
Moje koty same decydują, co zjedzą
Ja nie mam nic do gadania, tylko obsługuję...
bardzo mi te słowa się podobają hahahah

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:31 ----------

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
..."Sucha karma nie jest najzdrowszą dietą dla psa.
Jeżeli szukasz tego, co jest najlepsze i najbardziej naturalne dla twojego psa, to powinieneś przygotowywać jedzenie we własnym zakresie w domu przy użyciu najświeższych składników i sprawdzonych receptur.
Następne w kolejności będą: zbilansowane i odwodnione diety mrożone jak i wysokiej jakości puszki i saszetki określane jako mokre jedzenie. W porównaniu do suchych karm zawierają one w swoim składzie (nawet te z najniższej półki jakościowej) więcej białka zwierzęcego i znacznie mniej zbóż.
Spośród w/w diet najmniej naturalną dietą jest sucha karma. Jej popularność wśród właścicieli czworonogów wynika z jej trwałości co w konsekwencji oznacza dla właściciela czworonoga wygodę przy zakupie, przechowywaniu i karmieniu. Jest dietą mniej kosztowną w porównaniu do innych oferowanych diet o zbliżonym składzie jak i dobrze tolerowaną przez większość psów.
Pamiętaj, że jeżeli chcesz podawać swojemu pupilowi do jedzenia najlepszą dostępną dietę – z uwagi na powtarzające się problemy zdrowotne; z uwagi że jest to pies wystawowy lub pies uczestniczący w zawodach sportowych; z uwagi na stratę trzech ostatnich psów z powodu zachorowania na raka i chcesz upewnić się że zrobiłeś wszystko co najlepsze dla ich dobrego zdrowia i samopoczucia – to powinieneś szukać czegoś innego niż sucha karma, nawet jeżeli jest to karma z najwyższej półki jakościowej."
To jest szczera prawda, która co i raz należny powtrzać aby nie przepadła w morzu "różnych" postów

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez colorful angel Pokaż wiadomość
...odnioslam wrazenie ze Stellanova uwaza ze karma nie jest zdrowa, zadna, ...
Tak właśnie sadzę. Uważam, że najzdrowsze jest jedzenie naturalne ale sama się przyznaję, że dla wygody dołączyłam do naturalnego karmę przemysłową i w ten spsob pogodziłam te dwie metody karmienia.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
znikam, bo i tak dalsze dyskusje są bezsensowne...
Bezsensowne albo sensowne ważne aby były nie wycinane z kontekstu . A tutaj cały mój post:
Cytat:
Musze powiedzieć, że stosowałam tę karmę - głownie juniora a i teraz niekiedy stosuję saszetki. I jednym psom dobrze służyła innym mniej to zupełnie jak z ludzmi: to co jednemu słuzy drugiemu niekoniecznie. W każdym razie akurat ja zawsze stosowałam jedzenie kombinowane: przemysłowe=naturalne. Wiem, iz bardzo dużo hodowców te karme stosuje ale nie wypowiedzą tego głośno by nie zostać zlinczowanym czy obgadanym przez takich hipokrytów ignorantów jak np. tutaj. Zdecydowanie za tym, ze każdy może karmić jak chce i czym chce aby tylko było zdrowo dla jedzącego i podzielam Twoje oburzenie jeśli ktoś obcy z buciorami się pcha do czyjegoś życia/misek.

Co do tej karmy juz kilka ładnych lat temu się wypowiadałam tak:"Ponieważ często spotykam sie z niesłuszna ocena karmy Pedigree postanowiłam napisać o niej parę słów. Jest to karma której wyrobiono złą opinie poniewaz rozpuszczono plotki, że jest niedobra. Kto to zrobił? Lekarze weteci oraz sklepikarze. Dlaczego? Bo im nie opłaca sie sprzedawać tej karmy ponieważ dostepna jest ona w każdym hipermarkecie w dobrej cenie dla kupującego. Nie zarobią wiec tyle doliczając swoja marżę jak na innych droższych karmach a robiąc ja w tańszej konkurencyjnej cenie (w stosunku do hipermarketów) w ogóle nic nie zarobią. I taka jest prawda. Karma Pedigree Junior jest dobra karma taka jak inne - jak sie chce można ja "wzbogacać" dodając mięso mielone , innym razem biały serek można tez dodać makaron, ryz, gotowana marchew. Jeszcze dodam to, ze mnóstwo ludzi i hodowli karmi swoje psy Pedigree ale bojąc sie wyśmiewania a niejednokrotnie wręcz "linczu" nie mówią o tym głośno. A najśmieszniejsze jest to, że ci co właśnie najgłośniej rozgłaszając kalumnie na temat tej karmy niejednokrotnie sami właśnie te karmę podają"

Każdy może pisać poematy o danej karmie jak i rzucać kalumnie na inną. Swego czasu ukazał sie własnie artykuł w czasopismie "Psie" nr2. Artykuł dotyczył odchowywania szczeniąt i jest autorstwa pani , ktora jest sędzina i wieloletnia (z 40letnim stażem) znakomitą hodowczynią , która wyhodowała mnóstwo championów i karmi psy właśnie Pedigree z dodatkiem mięsa.
Są drogie karmy i tanie i tak na dobra sprawę nie dowiemy sie ktora jest lepsza drozsza czy tansza. Mając to na uwadze od lat stosuję karmy ale z gotowanym mięsem, makaronem,. A że różne(nazwijmy to dość brzydko) "świństwa" ładują do karm - to do wszystkich bez wyjątku I tych droższych i tych tańszych.
taka była moja cała wypowiedz - wiec proszę nie wyrywać zdań z kontekstu . Kilka lat temu mogło być 8 czy 10. Obecnie staram się nie wypowiadać na temat karm a jeśli to robię podkreślam, ze i tak preferuje jako najzdrowsze jedzenie naturalne . I uważam, że każdy moze karmić jak chce i czym chce ważne aby priorytetem było zdrowie psów.

Czas edycji: 2011-03-10 o 20:04
Stary 2011-03-10, 23:10   #983
201604190949
Konto usunięte

Przepraszam bardzo ale dlaczego tylko ja i lapinne dostajemy ostrzeżenia za uporczywe trzymanie się i drążenie jednego tematu? Kiedy ja piszę, że wrzucanie wszystkich karm do jednego wora to bzdura to się 'czepiam' i przemawia przeze mnie 'zawiść' a Stellanova może do woli piać na temat wyższości x nad y i mówić innym, że się nie znają?
Już wszyscy wiemy czym karmi swoje 289 psów Stellanova więc po co to powtarza 895 raz?
Sama ciągle pisze 'ą ę różyczka nie będę nikogo przekonywać, namawiać, ja hodowca ąę, taka dyskusja jest bez sensu różyczka' a potem ciągnie temat jak gumkę z majtek i musi odpowiedzieć na posty lapinne kierowane nie do niej, musi, inaczej się udusi?

Protestuję.

Czas edycji: 2011-03-10 o 23:35
Stary 2011-03-10, 23:29   #984
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:

poza tym jesli chodzi o psie zdrowie, to chyba akurat srednio jestes mistrzem tematu skoro uwazasz, ze zwarty stolec jest jakims jego dowodem.
No chyba stolec jest MIEDZY INNYMI dowodem tego, czy pies jest odpowiednio czy tez nie. Jesli pies zje , coś co mu nie posluzy to albo bedzie mial zatwardzenie, albo biegunkę, wiec OWSZEM kupa TEZ jest wyznaczniekim czy zywienie jest odpowiednie czy tez nie. Podkreslam ze MIEDZY INNYMI. Weterynarz szukajac przyczyn jakichś choro przewodu pokarmowego zawsze pyta jak wygladala kupa, czy byla "normalna" czy "nienormalna", wiec jedzenie ma tu wiele do rzeczy. Jesli pies jest chory na coś co ma zwiazek z przewodem pokarmowym , zwykle kupa jest "inna". wiec jest to jeden z wielu innych czynnikow, na ktory owszem -trzeba zwracac uwage przy zywieniu.

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ----------

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Przepraszam bardzo ale dlaczego tylko ja i lapinne dostajemy ostrzeżenia za uporczywe trzymanie się i drążenie jednego tematu? Kiedy ja piszę, że wrzucanie wszystkich karm do jednego wora to bzdura to się 'czepiam' i przemawia przeze mnie 'zawiść' a Stellanova może do woli piać na temat wyższości x nad y i mówić innym, że się nie znają?
Już wszyscy wiemy czym karmi swoje 289 psów Stellanova więc po co to powtarza 895 raz?
Sama ciągle pisze 'ą ę różyczka nie będę nikogo przekonywać, namawiać, ja hodowca ąę, taka dyskusja jest bez sensu różyczka' a potem ciągnie temat jak gumkę z majtek i musi odpowiedzieć na posty lapinne kierowane nie do niej, musi, inaczej się udusi?

Protestuję.
Skoro ktoś podważa czyjś sposob myslenia, w tym wypadku spsob zywienia, to osoba "atakowana" się broni-to chyba normalne Gdyby np mi ktos napisal, że "jestem murzynką", a wiem ze nią nei jestem, to bede za wszelką cene udowadniac ze jestem biala. Jesli ktos ATAKUJE sluszyni, badz nieslusznymi opiniami -nalezy sie z nich wybrobic, jesli uwaza sie ze ataki są niesluszne. Ale nie zawsze bany i ostrzezenia dzialają, czego dowodem sa pewne osoby
Stary 2011-03-10, 23:35   #985
201604190949
Konto usunięte

Nie mówię o żadnych atakach. Osoba X wyraża swoje zdanie odpisując na pytanie odoby Y a Stellanova musi po raz 895 powiedzieć, że się z tym nie zgadza, podać 19 linków, które popierają jej zdanie i blablablaaaaaa

Nie ważne. Nie chcę o tym dyskutować. Mam nadzieję, że mod zauważy mojego posta i odpowie na niego.
Stary 2011-03-11, 01:32   #986
carolinascotties
Zakorzenienie

Prosze zajrzec do regulaminu - znajdziecie tam odpowiedzi na pytania dotyczace upomnien.

Atakujecie uzytkowniczke - nie interesuje mnie dlaczego - pisalam o tym wyzej.

Dobrze zauwazylas 1000days, ze Stellanova ODPOWIADA na to, co pisze lapinne...

Przykre, ze nie warto niektorych z Was prosic, odwolywac sie do kultury, do tego, by tworzyc tu mila atmosfere pomimo roznic w zdaniach.

Watek nie dotyczy przyznawania upomnien - a diety naszych psow;

Wszelkie off topy od tej pory beda punktowane - zgodnie z regulaminm forum oczywiscie

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-11, 01:58   #987
201604190949
Konto usunięte

Rozumiem, Stellanova odpowiada na post nie do niej skierowany i nie jest to czepianie się. Równi i równiejsi, ok.
W takim razie żeby się nie denerwować bzdurami jakie tu czytam po prostu daruję sobie ten wątek, dopóki będzie tu Stellanova.
Oraz oczywiście dlatego, że nie chcę psuć wspaniałej atmosfery
Dziękuję, do widzenia, dobranoc.

EOT

Ps. proszę o nie punktowanie tego postu, jeśli można, ponieważ jest on właśnie moim ostatnim słowem tutaj i zakończeniem z mojej strony tego ot. Jak widać.

Czas edycji: 2011-03-11 o 02:00
Stary 2011-03-11, 07:29   #988
Stellanova
BAN stały

Cytat:
... stolec jest MIEDZY INNYMI dowodem tego, czy pies jest odpowiednio czy tez nie. Jesli pies zje , coś co mu nie posluzy to albo bedzie mial zatwardzenie, albo biegunkę, wiec OWSZEM kupa TEZ jest wyznaczniekim czy zywienie jest odpowiednie czy tez nie. Podkreslam ze MIEDZY INNYMI. Weterynarz szukajac przyczyn jakichś choro przewodu pokarmowego zawsze pyta jak wygladala kupa, czy byla "normalna" czy "nienormalna", wiec jedzenie ma tu wiele do rzeczy. Jesli pies jest chory na coś co ma zwiazek z przewodem pokarmowym , zwykle kupa jest "inna". wiec jest to jeden z wielu innych czynnikow, na ktory owszem -trzeba zwracac uwage przy zywieniu....
Mandarynko zgadzam się z Toba w całej rozciągłości w temacie może tak nie "pociągającym" jak żywieniowy ale jakże z nim powiązanym . Kał - jego wygląd i konsystencja mogą nam powiedzieć o tym co pies jadł i co mu ew. zaszkodziło. Biegunka jest następstwem przyspieszenia ruchów robaczkowych jelit i to jest odruch obronny organizmu psa. Pies w ten sposób broni sie pozbywając sie w ten sposób szkodliwych dla niego substancji z przewodu pokarmowego. Oczywiście dodam , ze biegunka może występować przy chorobach np. przy przeziębieniu. Uważam, że nie można żadnych psów żywić bezkarnie nieodpowiednim pokarmem . Biegunka wywołana może być przez: nadpsute produkty, bardzo szkodliwy jest pokarm przemysłowy, który jest zleżały i przez to zawilgocony, szkodliwy jest zjełczały olej, nadkwasniałe resztki jedzenia, zjadanie przez psy zmarzniętego pokarmu czy zbyt goracego, picia brudnej wody z kałuż.
Jeśli psy otrzymują za dużo kości powoduje to u nich silne zaparcia niekiedy potrzeba aż interwencji lekarza weterynarii.
Dlatego tak ważny jest wygląd kupy naszego psa i po nim możemy się zorientować jakie pożywienie służy naszemu pupilowi a jakie nie . Każdy porządny hodowca zwraca na to szczególną uwagę.

Ps.
Moje psy dostają co jakiś czas suchary, które wyrabiaja zgryz i mechanicznie czyszczą zeby.

Czas edycji: 2011-03-11 o 07:36
Stary 2011-03-11, 10:41   #989
lapinne
Zadomowienie

stellanova pozwala sobie w tym watku na najprawdziwsze chamstwo: sugerujac, ze "wrzucam psu do miski kurzy korpus z lenistwa"-zglosilam zly post.

czemu nikt nie reaguje na ta trollice, ktora sprawia, ze z kazdego watku, uciekaja uzytkownicy-i z buldogowego i z cavisiowego i z tego tez.

a byl to watek, w ktorym mozna bylo wymienic sie doswiadczeniami. watek cenny.

a teraz? lipa.

ja tez stad spadam-schylac sie nie lubie. pozdrawiam
Stary 2011-03-11, 11:59   #990
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Zapewniam, że kolejny offtop zakończy się od razu banem. Mam dość 3 osób niszczących wątek i nie zamierzam tego dalej tolerować.

p.s. Nawet nie próbujcie odpowiadać...
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości