|
|
#1891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2
Cytat:
|
|
#1892 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak mozna byc elegantka z klejem wylazacym z butow? |
|
|
|
|
#1893 |
|
Raczkowanie
|
Ja nauczyłam się oszczędzania,na ciuchy staram się nie wydawać dużo chociaż mnie stać bo wiem że moge kupić sb coś innego,kosmetyk czy książke.
Ja tej torebki nie posiadam ale osobiście mi się podoba,też widziała kilka dziewczyn z tą sławną torbą,troche smiesznie to wygląda jedna patrzy na drugą takimi oczami "Ona ma to co ja"
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) na przykład w hmmmm oohhh ehhh ehh uuuhh tej Norwegii czy Szwecji to ludzie odziani są w jedwabne ręcznie szyte szaty oczywiście wielkie międzynarodowe sieciówki są międzynarodowe tylko dzięki biednym krajom, w USA czy gdzieś tam absolutnie nie osiągnęły sukcesu, no skąd kurcze.. no skąd... zahłysło się dzhiewcze hameryką
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-03-09 o 20:04 |
|
|
|
|
#1895 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo nie wyglada na to... jak mowi stare przyslowie "czasem lepiej milczec..."
|
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
Królowa gracji i elegancji śmieje się z mojego wiejskiego pochodzenia. No cóż, kleju na butach może nie masz, ale taktu także.
|
|
|
|
#1897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale trencz Burberry czy porządną skórzaną torbę o klasycznym fasonie uświadczysz częściej niż na polskiej ulicy (oczywiście głównie dzięki wyższym zarobkom)Ponadto mieszanie drogiego z tanim (nie tak często spotykane w Polsce) potrafi niesamowicie podrasować nawet koszulkę za dwa dolary
|
|
|
|
|
#1898 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dobrym przykładem jest też np posiadanie oryginalnej torebki, ja taka mam ( Prada) i wiele osób się mnie pytało gdzie kupiam taka fajna podróbkę . W Polsce często jest tak że widząc rzecz wygladającą np na oryginalną zastanawia się czy aby na pewno ona taka jest
|
|
|
#1899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż się wczoraj sama zbiłam za to po łapach, bo już się trochę podśmiewałam z przechodzącej obok paniusi z taką torebeczką, ale potem naszła mnie refleksja, że jej ubiór i samochód do którego zmierzała mogą świadczyć, że torebeczka - oryginał jednak.
|
|
#1900 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
t-shirt z h&m i torebka chanel to sa super polaczenia mozna zainwestowac w kilka dobrej jakosci rzeczy - buty, torebka, plaszcz, skorzana kurtka co ludzie na zachodznie robia, bo nie jest to dla nich odkladanie pol roku, a po prostu male szalenstwo zakupowe dzis obserwowalam lodzian, szlam kawalek miastem, jechalam tramwajem... ludzie sa bardzo biedni i to widac ![]() pewnie, ze tych bogatszych nie uswiadczysz w tramwaju czy na przystanku, ja mowie wlasnie o tych, ktorych widuje sie na ogol na ulicach |
|
|
|
|
#1901 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A rozsądnie oszczędzać na torebkach można kupując na wyprzedażach albo używane na all-nieraz wychodzi tyle samo co za tandetę a prezentuje sie o wiele lepiej Cytat:
Są kiepsko ubrani ale to nie kwestia faktycznej biedy a tego że ludzie sie po prostu nie przykładają -u nas to uchodzi wiec sie ludziom sie nie chce dobrze ubierac.Baa uchodzi, u nas nawet w pewnych kręgach -nie wypada być za dobrze ubranym ! ![]() Poza tym w naprawdę biednych krajach ludzie często są bardzo pięknie ubrani ! |
||||
|
|
|
#1902 |
|
Raczkowanie
|
Po trochu to prawda,są ci którzy są biedni i ci którzy nie przykładają wagi do ogolnego wyglądu a szkoda bo czasami wystarczy tak nie wiele żeby przynajmniej schludnie wyglądać.
Czasami jak bardziej się 'wystroje" to mam takie wrażenie że ludzie sb myślą że wyglądam jak jakaś dzinka albo bogata laska coś w tym styulu.....
|
|
#1903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lubię chodzić ubrana w marynarki, spódnice, eleganckie bluzki itd, a mam wrażenie, że ludzie patrza na mnie jak na strojnisie.
Mówiła, że wyszła tego dnia z bukietem żółtych kwiatów właśnie po to, bym ją wreszcie odnalazł. Gdyby tak się nie stało otrułaby się, bo jej życie było pozbawione sensu... M&M ![]() Instagram http://instagram.com/paulinamigotka |
|
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kocham spódnice, marynarki, sukienki, szpilki Nie chcę być oceniana pod kątem ubioru, ale też nie chcę rezygnować z własnego stylu i ubrań w których czuję się najlepiej.
|
|
|
|
|
#1905 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1906 |
|
Rozeznanie
|
Różnice, o których piszecie niekiedy wynikają z bardzo wyraźnego braku harmonii przy ustalaniu wydatków.
Można czasem spotkać ludzi, którzy nie dbają o strój, a ich dom jest urządzony jak w katalogu. Są też i tacy, którzy odziewają się jak najwystawniej, a mieszkają w skromnym lokum bez ładnego wystroju i ze złuszczającą się farbą. Nie piszę tu o priorytetach, ale o wyraźnych dysharmoniach.
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
ee troche przesadzacie z prajmanim
![]() owszem jest tam dużo 'szmat' (szczegolnie swetry), ale sama mam duzo rzeczy z tego sklepu i nadal trzymają fason. przyznam, że wybierając dany ciuch czy but, bardzo dokładnie oglądam go pod kątem kleju, szwów itd. bo wlasnie o takie felery tam nietrudno jednak co do jakości (tych porządnie obejrzanych rzeczy ) porównuję primarka do innych sieciówek, tyle, że jest najtańszy (i sprzedaje najwięcej z nich wszystkich)czasem wchodząc do haemu mam wrazenie, że widzę same szmaty z pomylonymi metkami. to, że ludzie ubierają się na targu, a posiadanie czegoś z sieciówki jest dla niektórych niemal luksusem, świadczy o biedzie, braku przywiązywana wagi do ubioru, a może po prostu tak im się podoba?
|
#1908 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W UK jest to bardzo tani sklep owszem ale jak już pisałam pisałam -allegro -skąd pewnie wiekszość dziewczyn w Pl sie zapatruje ( ,jest to jedna z popularniejszych marek u nich )wclae nie jest taka tania bo sprzedaje się je za ceny wyższe niż detaliczne plus często wysyłka za 1/3 ceny.Więc nie rozumiem jaki jest sens kupowania 'ceratowej' torebki z primarka jak za podobną cenę można kupić o wiele lepszą PS co co chodzi z tymi pomylonymi metkami ? Cytat:
![]() W NG na zdjeciach widziałam ludzi z jakiś zapomnianych plemion żyjących w niedostępnych dolinach górskich w Azji -kobiety bez wyjątku mają cudne krótkie haftowane bluzeczki piękne bransoletki . Oglądam film dokumentalny o słynnych slumsach Dharavi ,bieda, warunki sanitarne koszmarne ale jak kobiety pięknie wyglądały !Nosiły niesamowite kolorowe sari i mnóstwo biżuterii - nawet do prac domowych . Prowadzący, -facet,-nie mógł przestać sie zachwycać nad ich ubiorami. To sa biedni i ciężko pracujący ludzie -biedniejsi i ciężej pracujący od nas ,nie oszukujmy .się a mimo to się stroją.A może właśnie dlatego ? A u nas ludzie są tak ubrani że czasem oczy bolą , a jak nas pokazują w zagranicznych programach to wstyd :/ Chciałabym myśleć że to dlatego że 'ludzie poświęcają czas na inne- w domyśle- ważniejsze rzeczy' ale coś mi się wydaje że to nieprawda,wiem ile statyczny Polak ogląda telewizji . Myśle że przyczyną jest to że nie przeszkadza nam bylejakość , niechlujność -tak samo jak nie przeszkadzają nam śmieci na ulicy i zaniedbane obejścia koło domu Chyba po prostu jako naród nie jesteśmy wyczuleni na sprawy wizualne a nawet zaryzykowałabym twierdzenie że nie mamy dobrego gustu
|
||
|
|
|
#1909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pomylone metki - mialam na mysli jakość nieadekwatną do ceny ![]() co do tego, co się komuś podoba - jest taki wątek na plotkowym: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią Twoje dwa ostatnie zdania dobrze podsumowują to 'zjawisko', jednak jeśli ktoś dobrze czuje się ubrany tak czy siak, to jego sprawa i niechże trwa w swoich przekonaniach
|
|
#1910 |
|
Zakorzenienie
|
Tak czytam te wasze ostatnie wpisy i postanowiłam się odezwać, bo jestem zniesmaczona niektórymi wypowiedziami pełnymi pogardy dla osób kupujących tańsze i "oklepane" rzeczy.
Co jest niestosownego w kupowaniu ubrań w sieciówkach? Lub rzeczy gorszych jakościowo, niekoniecznie świetnie dopracowanych? Nie przeszkadza mi, że spotkam dziewczynę ubraną w te same spodnie czy koszulę. Kupiłam torbę z Atmosphere (nie tę prezentowaną stronę wcześniej) wiedząc, że ma ją mnóstwo osób. Kupiłam bo zwyczajnie mi się podobała i chciałam ją mieć. Mam też wszechobecną na wizażu Flavię z e-torebki - jest wygodna i poręczna. Czyli podążam ślepo za trendami i jestem fashion victim? Jak widzę np. w H&M rzeczy w wyjątkowo atrakcyjnych cenach, np. bluzka z bufkami za 29zł (później były po 59), spodnie jeansowe po 50zł (mam dwie pary i nie są niechlujne)czy przykład z lata - spodenki jeansowe z serii Boyfriend za 39zł (aktualnie są identyczne modele po 99zł) to je kupuję i nie zastanawiam się ile osób je będzie nosiło, czy to stosowne, czy nie lepiej zainwestować w Lee bo przecież ponoszę je tylko rok a nie 5 lat Buty z Deichmanna rozwalają się po dwóch wyjściach? A to ciekawostka... mam kilka par i jeszcze nic się z nimi nie stało. Ukochane japonki nosiłam 3 sezony, są całe. Wyjątkowa szczęściara ze mnie. A już teksty o płaszczach Burberry, torebkach Prady czy Diora są żałosne Przyznam, że zdarza mi się kupić buty za 600zł ale zdarza się, że wylicytuję jakieś szpilki za 40zł. Do której grupy mam się zaliczyć? Tandeciar ślepo podążających za modą czy kobiet z klasą?
Edytowane przez Dagusiac Czas edycji: 2011-03-10 o 03:16 |
|
|
|
#1911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak, w kupie raźniej
|
|
|
#1912 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
bo musza wybierac albo telewizor albo nowa garderoba, chodzi mi o to, ze tego zjawiska nie ma w chociazby niemczech choc z drugiej strony moze i mentalnosc postkomunistyczna chowac w skarpete na czasy kryzysu TZ podsluchal w pracy jak dwie kolezanki, jedna zarabiajaca tyle co on, druga wiecej opowiadaly sobie jakie fajne bluzeczki widzialy bna bazarku, druga mowila, ze jedzie do ptaka to sie obkupi... Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2011-03-10 o 09:12 |
|
|
|
|
#1913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak dla mnie to u nas sieciówkowe ceny nie są zbyt zachęcające dlatego ja tam kupuje tylko na wyprzedazach, a reszta ciuchow z lumpeksow bo jak widze w h&m bluzeczke przez, ktora widać cały świat i jeszcze po 2 praniach zrobi się krzywa i szmatławaa kosztuje 50zł to dziękuje bardzo
|
|
|
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
Że Tobie się nie podoba, nie znaczy że wszystkim sie musi to nie podobać. Jest popyt - jest podaż.
|
|
#1915 |
|
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem - jasne, dorosłej kobiecie, zwłaszcza na jakimś stanowisku nie przystoją byle jakie buty czy torebka.
Ale po jaką cholerę nastolatka czy studentka ma wydawać kupę kasy na rzeczy, która jej się za parę miesięcy znudzi. Ja sama mam problem z torebkami, bo mierżą mnie ceraty ze sklepów typu Orsay, a jakoś serduszko by mnie bolało, gdybym miała kilkaset złotych władować w jakiegoś Wittchena - co zapewne i tak będę musiała zrobić. |
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba was poniosło odrobinę, bo rozumiem, że świat jest czarno-biały i istnieją 2 rodzaje ludzi - ci, co nie żałują forsy na ciuchy i wieśniaki z biedy bez gustu Ja z kolei nie rozumiem płacenia za metkę, no ale jak wiadomo, ja się nie znam i zapewne ubieram się w żarówiaste różowe bluzeczki z bazarku ![]() BTW zdecydujcie się, czy jesteśmy biednym krajem, bo większość się ubiera w sieciówkach, czy jesteśmy biednym krajem, bo dla większości szmata z sieciówki to luksus
Edytowane przez Fela Von Helvete Czas edycji: 2011-03-10 o 14:16 |
|
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, że teraz zdecydowana większość ludzi ma kamień u szyi w postaci kredytu na dom czy mieszkanie, i szczytem głupoty moim zdaniem byłoby w takiej sytuacji stroić się w drogie szmatki. Są w zyciu priorytety i sorry, ale uważam, że nawet wielu osób zarabiających jakieś 10 tys miesięcznie teraz niespecjalnie stać na Diory i Chanele. |
|
|
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pogrubionego...no właśnie. Od kiedy jak ktoś nie ma pieniędzy to kupuje w sieciówkach gdzie spodnie kosztują 150zł a bluzki 50? Podejrzewam, że dla uboższych osób to kosmiczne kwoty dlatego wybierają lumpeksy czy bazarki (choć nie jestem zwolenniczką tych ostatnich ze względu na fatalne fasony).
|
|
|
#1919 |
|
Zadomowienie
|
Śmiejcie się i nazywajcie mnie 'dziadowską', ale gdy byłam młodsza, to sieciówki były dla mnie WOW super sklepami i luksusem (teraz czasami nie widzę różnicy pomiędzy 'bazarem' a sieciówką, tu i tu można trafić na kiepskie ciuchy
). W moim mieście nie ma ani jednej sieciówki, odkąd pamiętam ubrania kupowałam na targu/bazarze i jak przyjechałam do Krakowa to wpadłam w zachwyt ![]() Pamiętam jak opowiadałam mojej mamie, że w House (!) są takie świetne ciuchy, super jakości itp. (i chodziło mi o materiały, wykonanie, a nie 'styl'). Nie wiem ile osób miało podobnie, ale wydaje mi się, że dla dość dużej części społeczeństwa sieciówka nie jest oznaką badziewia, a właśnie luksusu i dla części osób fajne jest to, że mogą sobie pozwolić na coś z takiego sklepu. Niedawno przeczytałam w którejś z gazet , że dla Polaków luksusową marką jest np. Adidas. To może trochę mówić o naszym społeczeństwie. Ale nie oskarżam tu nikogo. Jak się zarabia 1500 zł to raczej się nie myśli o Diorze, którego puder czy podkład kosztuje załóżmy 200 zł. O ubraniach nie wspomnę ![]() Co do torebek, ktoś dobrze napisał, że nastolatki często zmieniają zdanie, gust, no wszystko Sama, gdy bylam w takim wieku to duzo eksperymentowałam... No, ale jest też element 'muszę to mieć', nie wiem jak było u Was, ale u mnie w gimnazjum gdy się pojawił jakiś 'trend' to więcej niż połowa dziewczyn w szkole podążała za nim. Takie życie, taki wiek?;p Nie mówię, że KAŻDA podąża ślepo za modą/trendem, ale to się zdarza Żeby Was dobić, to były to trendy 'targowe', czyli chodziło głównie o rzeczy, które na targu można zdobyć... W LO już było inaczej, ale LO było w Krakowie. Chociaż, co ciekawe, niby każdy był wielkim indywidualistą, a i tak na korytarzach stali głównie 'alternatywni i metale' ![]() Jak się już jest 'ukształtowanym', ma się swój styl, to można kompletować garderobę 'na lata' Jeżeli się chce oczywiście, to nie jest przymus. A, jest jeszcze grupa osób, którzy nie przywiązują wagi do ubrań. Np. miłośnicy muzyki wolą wydać duuże pieniądze na głośniki, kabelki czy złote nośniki niż na ubrania ![]() ----- Co mnie rozwala? Legginsy (cienkie jak rajstopy kryjące) i krótki podkoszulek. Czyli nuda, bo to się dość często w tym wątku pojawiało
|
#1920 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
no tak, wybacz, mogą być produkowane także w bangladeszu ... ![]() ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
Kurcze jedziecie tak na biednych polaczków a same jesteście takie polskie "zastaw się a postaw się"
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2011-03-10 o 15:56 |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:44.

. Na szczęście ostatnio nauczyłam się podstaw krawiectwa i teraz drobne przeróbki robię sama, tak więc nawet krzywe szwy H&M mi niestraszne

Są kiepsko ubrani ale to nie kwestia faktycznej biedy a tego że ludzie sie po prostu nie przykładają -u nas to uchodzi wiec sie ludziom sie nie chce dobrze ubierac.Baa uchodzi, u nas nawet w pewnych kręgach -nie wypada być za dobrze ubranym ! 
Lubię chodzić ubrana w marynarki, spódnice, eleganckie bluzki itd, a mam wrażenie, że ludzie patrza na mnie jak na strojnisie.
Nie chcę być oceniana pod kątem ubioru, ale też nie chcę rezygnować z własnego stylu i ubrań w których czuję się najlepiej.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Chyba po prostu jako naród nie jesteśmy wyczuleni na sprawy wizualne a nawet zaryzykowałabym twierdzenie że nie mamy dobrego gustu
Kupiłam torbę z Atmosphere (nie tę prezentowaną stronę wcześniej) wiedząc, że ma ją mnóstwo osób. Kupiłam bo zwyczajnie mi się podobała i chciałam ją mieć. Mam też wszechobecną na wizażu Flavię z e-torebki - jest wygodna i poręczna. Czyli podążam ślepo za trendami i jestem fashion victim?