![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Seksualne problemy katolików
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coz, moze i ciekawa dyskusja by byla, gdyby nie pewne fakty: - to, ze jak to zwykle w takich watkach na wizazu bywa, chodzi o wysmianie i skrytykowanie ciemnoty wierzacych. Temat sensacyjny, a i jeszcze na forum zacytowane najsmakowitsze teksty ![]() - to, ze to dla mnie jakas bujda na resorach - skad niby ta redakcja Polityki sie dorwala do tych listow? Juz to widze, jak to ojciec Ksawery czy inny im daje - macie, podrukujcie sobie ![]() Nie chodzi tu bynajmniej wylacznie o Polityke i o dana tematyke - bo tematyka jest dosyc dowolna. Nie wiem jak inni, ale ja, jak czytam czesc gazet, a konkretnie artykuly o sprawach spolecznych, to nieraz mam wrazenie, ze sobie redaktorowie dodaja co nieco. Zawsze jest taka zblizona narracja, pojedynczy bohaterowie wymienieni z imienia i imputowanie, kogo i jak dane zjawisko/proces dotyczy ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
blackamor, znalazłam coś dla Ciebie, dlaczego taki seks jest zły
![]() Porada udzielona chłopakowi. Cytat:
http://www.forum.szansaspotkania.net...opic.php?t=511 ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Tylko problem w tym, że ktoś im te powody do wyrzutów sumienia najpierw do głowy wtłoczył. Chyba każdy logiczny ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
jeszcze kilka tematów autorstwa vixen apropo katolików i będzie jej trzeba nadać przydomek: Van Vixen - Pogromczyni Katolików ;P
osobiście nie uważam za problem rzeczy na które ludzie się godzą zgodnie z własnym pojmowaniem świata i jeżeli ktoś sobie życzy żeby mu byle kto doradzał farmy leczenie mięśniaków czy rozliczał z ilości stosunków oralnych niezakończonych współżyciem to droga wolna Dużo bardziej mnie fascynuje fakt posiadania przez dorosłą osobę swoistej misji w uświadamianiu ludzkości jakie to zło niesie za sobą katolicyzm ![]() ja rozumiem to, że może być frustrujące że grono katolików którzy opierają swoje przekonania na wierze za nic nie chce przekonać się do rozsądnych i naukowo sensownych poglądów vixen no ale.. czy dorosła osoba naprawdę aż do tego stopnia nie jest w stanie zrozumieć pojęcia wiary? Non stop obrażać coś czego nie jesteś w stanie odczuwać (mówię o wierze) wciąż mylnie zakładając że akurat w tym temacie racjonalne argumenty mają jakąkolwiek wartość. A tak szczerze... jakby te problemy katolików były gorsze od problemów grzesznych niewierzących nastolatek które święcie wierzą, że przy pierwszy razie nie zajdą w ciąże, nie potrafią przeczytać ulotki od tabletek anty ze zrozumieniem i wydaje im się, że zajdą w ciąże jak usiądą na desce toaletowej z której korzystał mężczyzna. Jakby po którejkolwiek stronie "barykady" była większa ilość ludzi z problemami na tle seksualnym.
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niefajnie się wyraził ![]() Uważam, że podany fragment mnie nie dotyczy ani nie przekonuje do wstrzemięźliwości, bo mój TŻ mnie nie wykorzystuje ani nie krzywdzi, sama godzę się na seks. Szanuję jak najbardziej poglądy duchownego. Co do ludzi godzących się.. Najlepiej by było ich zapytać ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
przy antykoncepcji naturalnej kobieta wydziela seks męzowi we właściwe dni- oczywiście wiadomo tylko facet ma potrzeby, więc kobieta bez trudu może zarządzać "pożyciem"; przy "świeckiej" antykoncepcji- tragedia, bo facet może się zabawiać z kobietą kiedy mu się żywnie podoba i ją przez to "uprzedmiotowić", bo to, że baba sama chce się zabawiać i korzystać z ciała faceta kiedy ma na to ochotę, to się już w pale nie mieści. a tak w ogóle to poznałam w życiu 2 osoby, które traktowały poważnie nauki kościoła w dziedzinie seksu. reszta katolików, których znam(również takich co chadzają co niedziela na sumę) nie traktuje tego ani trochę serio i totalnie ignoruje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiara i chec zycia w zgodzie z zasadami swojej religii, dazenie do doskonalosci (rozumianej w kontekscie konkretnej wiary) tez jest (swego rodzaju) uzywaniem wlasnego rozumu. Tak mi sie wydaje, i mysle tez, ze nie wielu niewierzacych (czy wyznawcow jakiejs innej wiary) jest w stanie to pojac. To oczywiscie dziala w dwie strony. Cytat:
Zakladam tez, ze przynajmniej czesc gorliwych a nie piszacych tego typu listow katolikow nie ma tego typu problemow i szczesliwie zyje im sie w zgodzie z naukami swojego kosciola. Cytat:
![]() W tym konkretnym przypadku nie szkodzi mi "ich" podjescie do sprawy bezposrednio, wiec o ile taka np. hipokryzja wierzacych-niepraktykujacych czy "akcje" wieszania krzyzy w szkolach czy finansowanie swiatyn z pieniedzy publicznych budza we mnie swego rodzaju bunt, o tyle to mnie co najwyzej dziwi. Cytat:
![]() A umiejetnosc (wlasnie tak) krytycznego myslenia jest ogolnie unikatem, niestety... Cytat:
Oczywiscie nadbudowa nie daje GWARANCJI (choc moglby sie ktos do mnie na tym miejscu przyczepic) na szczesliwe zycie, ale jej brak tez nie. Zas pomiedzy pragnieniem niezasmucania Boga a pragnieniem "niezasmucania" misiaczka mimo wszystko widze roznice. Cytat:
---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez szmyrk Czas edycji: 2011-03-10 o 22:55 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Odrobinę zboczę
![]() Jakim prawem wtrącam się w to, co nakazuje i o czym uczy kościół? Takim samym prawem jakim interesuję się co tam sobie wymyśli pani prezydent HGW. Jeśli kościół zacznie być utrzymywany tylko z pieniędzy wiernych, zacznie płacić normalnie za wszystko jak każda inna instytucja oraz na dokładkę, przestanie ingerować w życie 'niewiernych' wtedy sprawy kościoła będą mnie obchodzić tyle ile zeszłoroczny śnieg. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
oczywiście, to że kogoś tam jądra bolą, to już nie mój problem- ten pan sam wybrał swój los- jego sprawa. mam jednak prawo się z niego podśmiewać- zwłaszcza, że katolicyzm ma o wiele większy wpływ na moje życie niz moje ewentualne wypowiedzi na forum maja wpływ na tego pana i jego jadra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||||||
Zakorzenienie
|
W związku z tym, że już po północy muszę napisać, że dzień 11 marca zaczęłam od kilkunastu salw śmiechu... już dawno nic mnie tak nie ubawiło, jak mnogość zabawnych komentarzy na tym wątku
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez roxi1980 Czas edycji: 2011-03-10 o 23:45 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Właśnie. Niech to też będzie odpowiedź na post eyo, czemu założyłam kolejny wątek o katolikach ![]() Bo lubię ![]() Owszem, może kobieta z mięśniakami słuchać porad księdza, zamiast ginekologa. Tak samo jak ja mogę nazwać taką postawę głupotą, bo może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Ksiądz z zaawansowanej anemii też ją potem wyleczy ![]() Poza tym razi mnie przedstawianie kobiety przez tę ideologię. Niby wszystko jest spoko, kobieta jest szanowana, równa z mężczyzną i tak dalej. Ale jak się w to zgłębić, to widać, że wcale tak nie jest (przykład cytatu o tym, jakie kobiety mają szansę na dobrych mężów - te, które się szanują, stosując NPR, przez co nie są cały czas dostępne). Takie, jak dobrze napisała sine.ira-prymitywne, farmazony wpływają potem ogólnie na postrzeganie kobiet, z czym już się zgodzić nie mogę. Cytat:
![]() Również się zgadzam. A teza mojego wątku, co parę razy powtarzałam, brzmi tak, że to właśnie ta etyka seksualna jest źródłem problemów, które potem nieudolnie chce "rozwiązywać". Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-11 o 07:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzeniona
|
Ooo Vixen, jaki ciekawy wątek, idealny dla mnie
![]() ![]() Ogólnie dla mnie chodzenie po poradę seksualną do księdza to jak chodzenie do ateisty i pytanie, o czym było kazanie na ostatniej mszy. No sorry, ksiądz może kiedyś coś tam sobie poczytał, ale jednak o seksie za wiele nie wie (w założeniu, bo niektórzy to faktycznie mogliby nieźle się doświadczeniem podzielić ![]() Ja ogólnie współczuję tym ludziom. Dlaczego? Bo dla mnie ich seks jest jak seks zwierząt - kopulacja w celu spłodzenia potomstwa. Boją się pieszczot, przyjemności z seksu i seksu w ogóle, bo kojarzy im się z czymś złym... To jest straszne. Gdzie tu jakaś radość, spontaniczność, wzajemne pożądanie, kiedy każda ochota na męża to wyrzuty sumienia? I jeszcze te rady, że lepiej żyć bez seksu niż stosować antykoncepcję, skoro się nie chce siódmego dziecka... To może od razu niech ludzie się kastrują, bo i tak każda myśl o seksie będzie dla nich grzechem. Naprawdę żal mi ludzi, którzy w Bogu widzą jakiś straszny twór, który zagląda im pod kołdrę, do koszyka na zakupy, do torebki i kij wie gdzie jeszcze, nie ma za grosz zrozumienia i tylko czeka, żeby ich na jakimkolwiek grzeszku przyłapać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Anemia nie jest prostą chorobą do leczenia, a nie da się z nią normalnie funkcjonować O nerwicy nawet nie ma co wspominać. Świetnie, jak mama 4 dzieci w końcu trafi do tego psychiatryka, bo nawet nie może się wspomóc zabezpieczeniem takim jak prezerwatywa, co pewnie dałoby jej większy spokój. Tymi dziećmi też się ksiądz zajmie ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzeniona
|
Powiem jedno - współczuję tym mężom żon, które dla jakiejś nie wiadomo jakiej idei wstrzymują się od seksu mimo, że mają na niego ochotę i jeszcze po poradę do księdza chodzą, a potem im podają ziółka na ból jąder. No trzymajcie mnie.
Edit: z facetami jednak chyba też jest źle. Cytat:
![]() Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-03-11 o 08:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
No cóż temat mnie powalił, a dokładniej ci ludzie z listów ale ja bym nie winiła tu księży bawiących się w ginekologów, seksuologów, znachorów itp, a ludzi którzy uważają, że ksiądz lekiem na wszystko, a już napewno na sprawy łózkowe. Czasami odnoszę wrażenie, że dla pewnych jednostek to ksiądz pełni rolę Boga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
To akurat jest dobre. Odpowiedź dla sfrustrowanej kobiety, której mąż odmawia seksu bo wtedy ich małżeństwo będzie lepsze
![]() Zgodnie z Pani intuicją, współżycie w małżeństwie nie służy jedynie przyjemności, czy prokreacji, ale przede wszystkim ma służyć budowaniu więzi pomiędzy małżonkami. Jeśli rzeczywiście buduje ono więź, to można powiedzieć, że współżycie małżeńskie jest tym momentem, w którym do małżonków przychodzi Bóg, czyli urzeczywistnia się sakrament. Jeżeli jedno z małżonków bez ważnego powodu odmawia drugiemu współżycia, to oczywiście jest to w pewnej mierze sprzeniewierzenie się sakramentowi. Powstrzymywanie się od współżycia wbrew współmałżonkowi zdecydowanie nie wzmocni Waszego małżeństwa. I to mi się bardzo spodobało: Jezus, mimo iż sam był "singlem", w pełni zgadzał się z zamysłem swego Ojca (...) I jeszcze, czy przedwczesny wytrysk jest grzechem: http://www.forum.szansaspotkania.net...opic.php?t=452 Edytowane przez hauuu Czas edycji: 2011-03-11 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo/i mu się coś z głową porobi i będzie nie do zniesienia dla otoczenia, bo nie wierzę, że takie życie nie odciska jakiegoś piętna na psychice. A to ten przykład z mięśniakami: http://www.forum.szansaspotkania.net...opic.php?t=510 I z nerwicą: http://www.forum.szansaspotkania.net...opic.php?t=453 ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
![]() Ból głowy czy zmęczenie to już dostatecznie ważny powód czy już sprzeniewierzenie się sakramentowi? Przeczytałam w jakimś komentarzu: W ogóle księża rozprawiający o seksie, to tak jakby niewidomy uczył studentów malarstwa. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Łomatkoicórko, katolicy mają chyba najmniej satysfakcjonujące życie erotyczne ze wszystkich ludzi na świecie
![]() Ale nie współczuję, sami dali sobie zrobić wodę z mózgu ![]()
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
To też mnie rozwaliło:
Moje 14-letnie dziecko jest zakochane i sympatyzuje z koleżanką ze szkoły. Oby dwoje są katolikami. Chce wiedzieć czy mój syn robi coś złego? Czy mam mu tego sympatyzowania na przerwach w szkole i poza szkołą zakazać? Ważny powód to pewnie tylko jakaś choroba albo fizyczna niemożnośc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
I takie mam podejrzenia, że o to w tym wszystkim chodzi: dołożyć ludziom urojonych i w sumie nierozwiązywalnych problemów, żeby wyrzuty sumienia i wątpliwości przykuły ich do tej instytucji na wieki wieków. Amen
![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-03-11 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Jak zwykle po przeczytaniu takich rzeczy, niezmiennie, cieszę się, że nie należę do żadnego kościoła, a KK w szczególności. Ileż problemów mniej.
Chociaż, aby oddać sprawiedliwość księżom, czasami udzielają mądrych odpowiedzi na wyjątkowo głupie pytania i rozterki wzięte z księżyca. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2011-03-11 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;2565151 5]Ale to nie wszyscy katolicy takie mają rozumowanie , ja bym to podciągnęła pod fanatyzm.[/QUOTE]
Nie, nie fanatyzm, tylko właśnie prawdziwy katolicyzm ![]() Bo z tych, którzy katolicką etykę seksualną wyśmiewają, są tacy katolicy jak z koziej ![]() ![]() Cytat:
![]() Pierwsze słyszę, że można się wyseksić na zapas ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
I co teraz będzie ze sztandarowym hasłem, że to niby katole wściubiają nosy pod kołdry niekatolom i JAK TAK MOŻNA I JAKIM PRAWEM?
![]() Przepadło, bo jak widać można i praw żadnych nie trzeba, wystarczy niezdrowa ekscytacja seksem zupełnie obcych ludzi których się nawet w życiu na oczy nie widziało. ![]()
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tym bardziej te przykłady pokazują, jak szkodliwa byłaby (i niestety jest) ingerencja katolików w życie seksualne całego narodu... Bo nawet strach byłoby wyjść na ulicę, gdyby wszyscy mężczyźni zamiast seks uprawiać, kiedy mają na to potężną ochotę, ziółka by pili ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
BAN stały
|
chore problemy maja ci katolicy. Najbardziej rozwalił mnie list kobiety leczącej się psychiatrycznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.