|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Nerola, Zawsze mogą zrobić Ci USG.
|
|
|
|
#3392 |
|
BAN stały
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Mówisz,że wykaże czy te kosci sie rozlazły?
Powiem ginowi w środę.Dziękuję za tę myśl DaKaro dokładnie tak. Dzieci czują,słyszą i im potrzebna jest miłość,zainteresowanie,pr zytulenie. My zjedliśmy po 1 małej kiełbasce,1 ziemniaczku i 1 jabłku a wcięło nas na dobre 3 godziny a dzieciaki miały radochę,ze drewienka mogły przynieść,chleb spalić,psa nakarmić i w błotku potaplać. |
|
|
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
Usg zawsze mogą zrobić. Bo głównie w ciąży to usg.
|
#3394 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3395 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja dzisiaj prawie cały dzień przejezdziła dom-uczelnia-dom-uczelnia... Miałam na dzisiaj głupi plan i po każdych zajęciach 2 h przerwy Dobrze, że blisko mam na uczelnie, bo jakbym miała tam tak bezczynnie siedzieć to dziękuje...Czytałam Was w przerwach, ale piszę dopiero teraz ![]() Zanka mam nadzieję, że dołek przeszedł Ja też czuję małego niżej pepka, czasem bardzo nisko i to głównie po lewej stronie, po prawej też i na środku, ale to rzadziej Dzisiaj mi normalnie brzuch sie uwypuklał ![]() Kolina super wieści ![]() Nerola ale Wam zazdroszczę tego ogniska ehh. Też bym taką kiełbaskę zajdła, boczek, chlebek z grilla mmmm. Ale mogę sobie pozwolić tylko na elektrycznego w domu, bo mieszkam w bloku, chyba że rozpalę na balkonie ognicho hehehe. No i trzymam kciuki, żeby ból chociaz w polowie zniknąl ![]() Co do panikowania w ciąży i martwienie się o Dzidzię to ja juz się chyba do psychiatryka nadaję Monia żeby małemu szybko przeszło!![]() U mnie tetno też sie nie sprawdziło, za każdym razem mały ma 150 i jest chłopak
|
|
|
|
#3396 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3397 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra, pół dnia studiowałam, co trzeba mieć do wyprawki dla dziecka i oczywiście kilka pytań mi się pojawiło, mimo, że na różnych forach i w różnych portalach próbowałam szukać jednej właściwej odpowiedzi... Dlatego jak zwykle Was, doświadczone mamy, proszę o pomoc, bo Wam już ufam
![]() 1. Często widzę że młode mamy nie polecają bluzek i kaftaników, tylko body, bo wygodne do zakładania i dla dziecka też. Z drugiej strony czytam, że dopóki kikut po pępowinie nie odpadnie, to body się nie nadaje, bo nie można zakrywać tego kikuta. I że na ten czas trzeba zakłądać właśnie kaftaniki. A Wy jak robiłyście? I jeśli kaftaniki, to może takie zapinane z przodu, no bo na plecach to okropnie niepraktyczne prawda? 2. Warto kupować łapki na rączki, żeby się maluch nie drapał, czy lepiej założyć mu na rączki zwykłe skarpetki? 3. Czy termometr lepiej żeby był taki co się przykłada do czoła np., czy takie zbliżeniowy może być? 3. Ile ręczników??? Trzeba mieć i takie zwykłe frotte i takie z kapturkiem, czy jeden rodzaj? I ile sztu? 4. No i rzecz pewnie najtrudniejsza, bo zalezy od każdego indywidualnie, ale cały czas zastawiam się ile kupować tych wszystkich ciuszków w 1 rozmiarze? Wiem że body, pajace, śpioszki rozpinane na całości, no i może te bluzki/kaftaniki, ale po ile sztuk każdych? Doradźcie please! Po 3-4 body i pajace starczą czy to za mało? No i tych bluzeczek ile? A śpiochy? POMOCY ![]() I ostatnie - ma któraś ten KATAREK do nosa? Czyli aspirator taki jak Frida, tylko że podłączany do odkurzacza? Bo w wielu miejscach czytałam ochy i achy na jego temat, ale wolę jeszcze Was podpytać?
|
#3398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3399 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem co arturkowi, znowu goraczkje, ale, odpukac, nie ma wymiotow chociaz cos mu w brzuchu jezdzi. jutro ide do pediatry
ja bede kolejne szczepic mniej niz powinnam, bo wydaje mi sie ze oslabilo to mojego na tyle ze kilka razy w ciagu 1 roku zycia na natybiotykach byl, zawsze dzien po szczepieniu chorowal, a to troche dziwne, prawda? teraz - ok starszy jest - choruje raz na rok... i czy to wina tego ze nie szczepilam w sumie na nic od roku czy tego ze taki duzy? bo ja nie wiem... bede musiala testowac. wiec: ani pneumo, ani meningokoki, ani rota, ani rozyczka, ani swinka (dopiero bede na to jak edzie w gimnazjum, ja przechodzilam te choroby i nic po nich w sumie nei jest), ani ospa wietrzna brumek 1. body rzadzi! nam kikutek odpadal 6 tygodni. wiem, duzo, ale nic sie nie dzialo. zima i takk bys przeciez go czyms przykryla wiec nie widze problemu. z reszta jak latem bedzie cieplo to w pampersie pol dnia bedzie lezec pewnie... 2. skarpetki=łapki. z reszta tylko w szpitalu uzywalam, potem zwyczajnie obcinalam paznokcie czesto. w szpitalu nie powinno sie bo w razie uszkodzenia naskórka gronkowiec szpitalny jest mega niefajny 3. taki co kladziesz na czolo i pokazuje? odpada. za slaby. lepiej do ucha. ja mam taki elektroniczny pod pache (wlasciwie mialam, dzis sie zgubil...) i tez starczalo. 4. reczniki 2xz kapturkiem, reszta to takie jak nasze, wiec wiecej nei kupuje. czemu 2x? bo jak jeden sie suszy to drugi uzywam ![]() 5. hmm... a jak czeesto chcesz prac? bo trzeba liczyc ze bodziaki potrafia tak z 3 dziennie isc (nerola pewnie wie wiecej o kupie na plecach... wymiotach... ulewaniu...... zasikaniu sie...). ja mialam chyba z 10, bo pralam rzadziej. |
|
|
|
#3400 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczorek.
Zabiegana byłam całą niedzielę i dopiero teraz zajrzałam. Znowu łaziliśmy za panelami, płytkami i drzwiami i mam już dość Niech ktoś to wszystko za mnie wybierze.Wczoraj byliśmy u znajomego na urodzinach i chyba ze 2 kilo przytyłam. Masakra jakaś. Brumek świetne pytania. Sama chętnie się dowiem . Ktoś pytał o te body z napisem, które kupiłam. To jest firma Ewa Klucze i są podobno bardzo dobre jakościowo. Można je dostać na allegro, ale ja kupiłam w Naszym miejskim sklepiku
|
#3401 |
|
Zakorzenienie
|
ja dziewczyny wylądowałam w piątek w szpitalu na zakaźnym oddziale, mam grypę i mnie zatrzymali, już nie miałam siły sama walczyć z gorączką ...... masakra, niby mówią że leki są tu tak dobrane żeby synkowi nie szkodziły ale i tak się martwię, już jest lepiej, gorączki nie mam ale kaszel i nos cały zatkany utrudnia mi nadal życie ....... wczoraj późnym wieczorem dopiero neta zainstalowałam z wielkimi trudnościami, ale dałam radę
, mam nadzieję że szybko do domku wyjdę bo mnie wszystkie kości bolą od tego leżenia, nawet na korytarz mi nie wolno wyjść ![]() Pozdrawiam i biorę się za nadrabianie Was |
|
|
|
#3402 | |
|
Wtajemniczenie
|
Monia oby Arturkowi szybko przeszlo!
Ja pewnie bede szczepic tym czym dziewczyny szczepilam, czyli obowiazkowe, z tym, ze nie darmowe, tylko 5w1. Nic dodatkowego. No moze, gdyby szla do zlobka/przedszkola to jakies pneumo czy meningo, ale to dopiero wtedy, bo u nas miasto funduje to dzieciom zlobkowym/przedszkolnym. Wczesniej mnie nie stac. Cytat:
1. Ja mialam kilka sztuk kaftanikow, takich zawiazywanych z boku, dla mnie zadna roznica, czy zakladam kaftanik, czy body, zakladalam to co bylo czyste. Taki maluszek lezy i sie nie wierci, wiec ja tam nie widzialam, zeby cos sie rolowalo na plecach. 2. Takie lapki to grosze kosztuja, ja mialam, aczkolwiek bardziej je stosowalam jesienia jako rekawiczki na pole, niz niedrapki. Wiadomo w szpitalu sie przydaly, a w domu obcinalam paznokcie, zeby sie nie podrapaly. A polozna mowila nam, ze dziecko sie poznaje przez dotyk i zeby nie krepowac raczek. 3. Termometr mamy do ucha i takie zwykle co do pupy mozna wlozyc. Z innymi nie mam doswiadczenia. 4. Nie mam pojecia ile tego mam, chyba body to wieksza ilosc moze nawet do 10 szt, reszta mniej, ale jakos nigdy tak na sztuki tego nie przeliczalam. Zalezy jak czesto chcesz prac. Poza tym, teraz wszystko jest, wiec gdy widzisz, ze Ci czegos brakuje, po prostu idziesz do sklepu i kupujesz. Ale na poczatek kupilabym po 4 sztuki. Katarek mamy, ale zakupiony jak juz dziewczyny byly duzo starsze i zaczely w zlobku chorowac, dopoki byly w domu, to na zwykly katar frida byla wystarczajaca. Na pewno nie kupowalabym katarka od razu. Krakowianki przypominam, ze juz nowy tydzien! Widzimy sie w srode w galerii tak? |
|
|
|
|
#3403 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry mamusie
![]() brumek w innych kwestiach się nie wypowiem bo sie nie znam, ale jeśli chodzi o ubranka to ja mam zamiar mieć max po 6/7 sztuk wszystkiego. W końcu to lato to jak zrobię pranie to mi w 3-4 godziny na słoneczku wyschnie. A taki maluch migiem z tych najmniejszych wyrośnie i nie chcę zostać ze stertę prawie nowych ubrań. Sloneczko555xxx zdrowiej szybciutko Ta marcowa pogoda jendak zdradliwa niby ciepło a gdzie teraz nie pójdę to slyszę ze ktoś chory ![]() Lecę nadrobić bo jeden dzień mnie nie było a tu 5 stron ![]() A za 3 godzinki wizyta ![]() ![]()
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2.Ja miała te spec.rękawiczki ale Nam się nie przydały. 3.Ja nie kupowałam ręczników.Mały używał te co mamy w domu tzn duże i dobrze chłonne.Myślę że 3 szt starczą My używamy zwykły termometr taki najdokładniejszy. 4.3-4 szt to mało bo jak dziecko mocno uleje to trzeba przebrać.Ja na 62 miałam może z 8 szt kupiłam dużo na 68cm polecam półśpiochy. Bodziaków mam b.dużo Ja polecam Fride ale ja nigdy jej do odkurzacza nie podłączałam nie było potrzeby.Moja siła starczyła Ale trzeba mocno ściągać nie bać się.Bo ja za słabo ściągałam i katar nie schodził.Później się wzięłam i katar raz-dwa zszedł .![]() Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-03-14 o 08:06 |
|
|
|
|
#3405 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
10 godzin na zajęciach... Dziś zaczynamy 16 tydzień
|
|
|
|
#3406 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() ale wiosną czuć w powietrzu taki ładny weekend był, a my w domu przesiedzieliśmy bo młoda się rozchorowała, gorączka i nic poza tym. Zastanawiam się w co to paskudztwo się rozwinie.....wrrrr a już tak się cieszyłam, że ciągiem 3 tygodnie do przedszkola chodziła, ehhhh....Sloneczko szybkiego powrotu do zdrowia i jak najszybszego opuszczenia szpitala. Lekarze na pewno nie będą Cię bez potrzeby przetrzymywać.brumek 1. ja zakładałam bodziaka od samego początku, nawet jak jeszcze kikut z pępuszka nie odpadł. Wydaje mi się, że jak już to bardziej pieluszki mogą podrażniać. Moim zdaniem body od samego początku jak najbardziej. 2. łapki mieliśmy dwie pary, ale kiepsko się trzymały na rączkach, lepiej sprawdzały się właśnie skarpetki. Ale tak jak pisała Monia, jak się regularnie obcina paznokcie to można nie zakładać. 3. mamy termometr douszny, ale czasami jakoś ciężko nim zmierzyć, albo ja jakoś nie mogę się nauczyć. Na początku mierzyliśmy zwykłym/elektronicznym w pupie i to chyba najbardziej miarodajne wyniki dawało. 4. Ręczniki z kapturem jak najbardziej polecam, najlepiej 2 sztuki 5. co do ilości, to mam wrażenie, że ostatnio używałam tylko bodziaków i pajaców, ale młoda się w zimie urodziła, więc teraz będzie trochę inaczej. Bodziaków to tak 7-10 szt. Fajne są jeszcze półśpiochy do bodziaków z długim rękawem, ale to na chłodniejsze dni. Pajaców można mieć mniej 3-5 szt max. Mam wrażenie, że z rozmiaru 56 to mi młoda szybko wyrosła. jeszcze o Fridzie zapomniałam, nam do tej pory starcza, a na pewno przy małym dziecku się sprawdza, choć słyszałam, że dla starszego Katarek lepiej wyciąga Edytowane przez JustPi Czas edycji: 2011-03-14 o 08:10 |
|
|
|
#3407 |
|
Wtajemniczenie
|
dzień doberek
jej znowu w pracy... ale mi się nie chciało wstawać...szaro za oknem i deszcz siapi - na szczęście ciepło jest ![]() trzymam kciuki za wizyty
|
|
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój synek b.dobrze znosi szczepienia żadnych skutków ubocznych.Mało choruje.![]() Słoneczko ale ci się porobiło z tym choróbskiem .Dużo zdrówkaMonia biedy Syncio mam nadzieję że już dzisiaj lepiej się czuję. ![]() Nerolka fajnie mieliście z tym ogniskiem.Ja też miałam wczoraj na grilla jechąć,.Były szaszłyki itd ale źle się czułam a M mi focha strzelił że nie pojechaliśmy ![]() Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-03-14 o 08:20 |
|
|
|
|
#3409 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie coś nie tak z naczyniami, za małe;( Tez odkad sie dowiedziałam chodze jak struta. Do KAtowic mam jechac do jakiegos kolegi mojego ginekologa zrobić jeszcze raz USG i potwoerdzić czy te małe naczynka wynikaja z tego,że ja jestem drobna czy z niedorozwiniecia.Wspołczuje Ci dojazdow z Zawiercia tak daleko Cytat:
Ja bede rodzic jak zdaze.. 40 km od domu. Mimo,ze mam Szpital w miescie i kilka w miastach osciennych. Cytat:
Mieszkam niedaleko Ciebie![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Ogladałam kiedys wywiad z pediatra i to co pisza dziewczyny,to prawda- zakaz łapek w domu- dziecko ma cwiczyc chwyt, poznawac siebie. A juz o zgrozo jak ktos ząłozy skarpetki, bo i takie mądre są! Mimo,ze jestem juz stara baba i teraz mialam problemy z katarem i wiecie co mi powiedziala laryngolog,ze katar mozna co najwyzej lekko gruszka sciagnac. jezeli uzywamy mechanicznych rzeczy podrazniamy sluzowke, naczynia krwionosne. Przy katarze lepiej duzo pic cieplego i smarkac. Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#3410 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Powinno być lepiej ![]() Cytat:
u mnie od rozpieszczania jest mąż, nie powiem - dba o mnie co prawda tylko w weekendy ale wtedy nadrabia za cały tydzień nieobecności ![]() Sloneczko555xxx, zdrówka życzę!!! Cytat:
Aga, a z niedrapkami to chyba jest tak że nie wolno od razu obcinać paznokci? Więc wtedy potrzebne? Kiedy obcinałyście pierwszy raz? A w auchan są tanie niedrapki -całe 1,80 ![]() wiosna na całego... Babonik, zbieramy siły na popołudnie ![]()
|
|
|
#3411 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc.
![]() Słoneczko wracaj szybko do zdrówka. My będziemy szczepić zwykłą szczepionką, nie 5w1. Z dodatkowych to się zastanawiam nad meningokokami, ale to tez zobaczymy później. Margaret za wizyte. Tz dzisiaj ide
|
|
|
|
#3412 |
|
Zakorzenienie
|
lemmorka a Nam akurat lekarka poleciła Fridę
My wcześniej nosek nawilżamy s.fizjolo.
|
|
|
|
#3413 |
|
Rozeznanie
|
nerola, bella dziękuję za info ja nie mam bladego pojęcia, znajoma mi mowiła 1000 zł i się przeraziłam x2 to masakra
|
|
|
|
#3414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co lekarz to opinia
|
|
|
|
|
#3415 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, wcale nie było problemów że jest kikut, jedyne co to przy pierwszym dziecku jakbys miała obawy na początku przeciągać przez główkę kup body kaftanikowe (to jest body wiązane tak jak kaftanik). Ja dostałam w spadku więc używałam ich na początku2. łapki kosztują 2 zł więc wydatek żaden, używane tylko w szpitalu, w domu obcinane paznokcie i tyle, jakoś nie miałam sumienia dziecka w skarpetach trzymać w szpitalu ![]() 3.termometr najlepszy taki przykładany elektroniczny, z opcja do ucha i do czoła. Mój syn do dnia dzisiejszego nie pozwala zmierzyć sobie w uchu 4.W pierwszym rozmiarze jaki masz na myśli 56? jeżeli tak to pojedyńcze sztuki 2-3 w zupełności wystarczy, lepiej więcej 62 (koło 7 sztuk). Pajacyki wogóle 56 bym nie kupowała jak urodzą się nasze maluchy będzie ciepło ja mojego synka w upały trzymałam tylko w bodziaku i skarpetkach. zaczełabym od rozmiaru 62 - w sumie tak koło 6 sztuk, fajne sa też półspiochy. Pajacyka ja używyłam na noc więc tak koło 4-6 sztuk minimum 5. frida jak dla nas wystarcza. Mały ma teraz 3 lata i tym wyciągamy. Liczę że lada moment sam zacznie dmuchac w chusteczkę słoneczko zdrówka dla Ciebie ania u nas nie można obcinać w szpitalu, potem przyszła do mnie położna i kazała obcinać, lepsze to niż podrapane dziecko, trzeba tylko uważać żeby nie przeciąć skórek, ale chyba to neimożliwe zaokrąglonymi nożyczkami lemoorka u nas lekarz zawsze obowiązkowo zaleca oczyszczanie inaczej mały odrazu dostawał zapalenia ucha. Małe dzieci nie potrafią same oczyścić nosa. Co innego my starzy
Edytowane przez kmat Czas edycji: 2011-03-14 o 08:58 |
|
|
|
|
#3416 |
|
Zakorzenienie
|
aniaa - tak po wyjsciu ze szpitala, czyli mial przynajmiej tydzien. w szpitalu nie obcinamy ze wzgledu na szpitalne bakterie (moja mama mi koniuszek palca uciela, tylko sie ciesdzyc ze nic nie złapałam
). polozne i neonatolog przestrzegaly. dlatego w sumie tylko tam (i jak pisala aga - ew zimowym noworodkom) zaklada sie niedrapki. moj mial najpierw jakies sparpetki bo niedrapki i tak spadaly, za luzne byly. wiec chyba to taki pic na wode, specjalnie bym nie kupowala
|
|
|
|
#3417 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie wiem jak można się nie zorientować że jest sie w ciaży I to przez 8 miesiecy Przecież to jakieś objawy muszą być, choćby brak @ A jak sie uprawia sex to brak @ może być oznaka ciąży i sie robi test. Nie wiem ale dla mnie to nie do pojecia Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A ja chciałam zwykły bawełniany i nic nie było ![]() Cytat:
Wszystko bym za taką oddała Oby sie jak najszybciej ciepło zrobiło to się sezon grilowy otowrzy Dzięki To ja tez zaciskam ![]() Dobra nadrobiłam ![]() Teraz się wynurzam z łóżka, prysznic i śniadanko bo za 1,5 godziny wizyta
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
Edytowane przez margaret82 Czas edycji: 2011-03-14 o 09:01 |
||||||
|
|
|
#3418 |
|
Zakorzenienie
|
lemoorka - katar oczywiscie najlepiej odsmarakac, ale moje dziecko dopiero od neidawno wysmarkuje wiec trzeba bylo jakos sobie radzic. z wlasnego doswiadczenia wiem ze gruszka to mozna duzo za daleko siegnac i to potrafi podraznic, a nawet zrobic jednak krzywde (tak samo leki do nosa w sprayu jak za gleboko wepchniesz wierzgajacemu dziecku - takie posiadam na stanie), a fride tylko u wejscia dziurki przykladasz i ciagniesz. moje dziecko wszystkich tych rzeczy neinawidzi wiec nie powiem co lepsze, a katar i tak tyle samo trwal neiwazne co robilam...
|
|
|
|
#3419 |
|
Zakorzenienie
|
Brumek fajnie że napisałaś takie pytania, przynajmniej jestem z czymś do przodu, nawet nie wiedziałam że są jakieś termometry na czoło
![]() Czekam na wypłatkę marcową i będę szalała z mała wyprawką Tak kurcze pisałyście, że dół, że złe samopoczucie i normalnie wpłynęło to na mnie..jakos tak wszystko mnie przytłacza Dlaczego ludzie którzy znają 3 języki, mają wyższe wykształcenie i motywację do pracy, tej pracy nie potrafią znaleźć
|
|
|
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Nerola, i trzymam kciuki żeby T załatwił to co chce
![]() Zaczynamy 25 tydzień
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.

Dobrze, że blisko mam na uczelnie, bo jakbym miała tam tak bezczynnie siedzieć to dziękuje...
Ja też czuję małego niżej pepka, czasem bardzo nisko i to głównie po lewej stronie, po prawej też i na środku, ale to rzadziej 
żeby małemu szybko przeszło!
Po 3-4 body i pajace starczą czy to za mało? No i tych bluzeczek ile? A śpiochy? POMOCY 

Mój synek b.dobrze znosi szczepienia żadnych skutków ubocznych.Mało choruje.

I to przez 8 miesiecy
Przecież to jakieś objawy muszą być, choćby brak @ 

Wszystko bym za taką oddała