|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Cytat:
mam nadzieję że mi się uda ![]() Cytat:
|
|
#3212 |
|
Podróżniczka
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Przyleciałm się na chwilę z Wami przywtać i powitać nowe PMki
Trzeci dzień utrzymuje mi się gorączka 38,5 st Już sama nie wiem co mam ze sobą zrobić tak fatalnie się czuję. Antybiotyk i leki na zbicie temp. niewiele mi pomagają dodatkowo ma okropny męczący kaszel. Kiedy ja Was nadrbie jak tu tyle stron produkujecie ![]() Ewika19 - powodzenia na rozmowie ![]() Wracam do łóżka |
|
|
|
#3213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3215 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do Twoich pytań, to jak już tu Laski pisały - wszystko zależy od danej parafii. Ale też nie można się dać zwariować. Jeśli ksiądz mówi Ci, że możesz nauki zrobić dopiero w styczniu 2012, to prawdopodobnie ma na myśli tylko własną parafię. Natomiast nauki możecie zrobić gdzie i kiedy Wam się podoba, byle przed ślubem Tak samo jest z poradnią.Co do zapłaty za mszę ja wychodzę z założenia, że ofiara to ofiara, więc chyba nawet nie będę pytać. Jeśli mają cennik, to powinni go wywiesić, albo dawać przy zamawianiu mszy. A jeśli jest "co łaska", to niech przyjmują tyle, ile damy. Z zaklepaniem godziny nie było problemu, ale że ksiundz był zdaje się lekko zawiany, jak nam to wpisywał (pomylił się 3 razy we wpisywaniu daty i godziny Cytat:
W niektórych salach w ogóle nie życzą sobie swoich dekoracji, a w innych nie ma żadnych i każą sobie sami dekorować, albo oferują dekorowanie własne za sporą kasę.Samochód ustroimy sobie sami, a z dekoracji kościoła raczej w ogóle zrezygnujemy - chyba, że tylko jakiś tiul owiniemy na naszych krzesłach ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
W dzisiejszych czasach 3 żelazka i 5 czajników nie jest już problemem, bo wszystko, co się powtarza można przecież łatwo sprzedać. A chociaż wiadomo, że kasa lepsza, to jednak z każdego prezentu też się ucieszymy, bo na pewno będzie od serca ![]() Dobrze wiedzieć z tym multilotkiem, ja się zupełnie na tym nie znam. kicia, dobrze masz A ja zaraz ucieknę z domu, bo od rana u mnie w bloku wiercą i mam już dość, bo jakby w mojej głowie wiercili.Magdzia, zdrowiej Kochana!
Edytowane przez Chatka Czas edycji: 2011-03-17 o 12:03 |
||||||
|
|
|
#3216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
05.06.2010 - ![]() 04.08.2012 - g. 16:00
|
|
|
|
|
#3217 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
![]() Madzia- suknia jest ładna. skromna i zarazem elegancka. podoba mi sie jagodzia133 ja jeszcze nie myślałam o sukni dla świadkowej. ale ta fioletowa, którą wkleiłaś jest bardzo ładna. chociaż z drugiej strony ta jaśniejsza ma ciekawą górę. najlepiej to bym je obie połączyła ![]() ale od razu powiem świadkowej, że nie zgadzam się na białą suknię, ani jakąś bardzo jaśniutką. ten kolor bedzie zarezerwowany dla mnie. zreszta wydaje mi się, że kolor biały/ecru na weselu samo przez sie identyfikowany jest z PM i tego dnia świadkowa/goście mogą sobie darować suknie w tym kolorze. Chatka kochalam się w tym niebieskim kolorze niut0 moim świadkiem też będzie facet Tż bierze na świadka swoją siostrę. mam w domu 2 siostry, więc one pomoga mi się ubrać i ogarnąć pewne rzeczy .magdziaS zdrówka |
|
|
|
#3218 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
aa co do zapłaty na masze to zgadzam się z "co łaska" ale teraz co łaska to przeważnie mówią "nie mniej niż..." haha ![]() to trafiliscie na "zawieszonego"księdza może miał ciężki dzień haha
|
|
|
|
|
#3219 |
|
Zadomowienie
|
Niby fajna byłaby tam praca, bo w biurze przy pomocy w kontrolowaniu sklepu internetowego i tworzeniu katalogów promocyjnych... W sumie to ja nawet dokładnie nie wiem jakby to miałoby wyglądać. O 15 mam rozmowę więc pewnie się czegoś dowiem. Więc o 15 proszę o trzymanie kciuków
|
|
#3220 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#3221 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluję silnej woli. Ja bym nie mogła być na diecie. Jak wiem, że nie mogę jeść słodkiego, to mam taką ochotę, że szok. Wiem tym bardziej bym nie umiała sobie odmówić I tak cud, że 2 razy w tygodniu chodzę na aerobik, bo gdybym miała sama w domu cwiczyc to bym sie nie zmobilozowała ;pCytat:
Cytat:
biedaczko zdrowiej szybko.Na wysoką gorączkę dobre są zimne okłady na czoło i stopy. A na kaszel, zapalenia - gęsina ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#3222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u mnie dalej leje za oknem
|
|
#3223 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jaa za to pare razy w tygodniu chodze na siłownie
|
|
|
|
|
#3224 |
|
Zadomowienie
|
(kicia) - Widze, ze mamy podobny gust
Ja Chirurgow uwielbiam Teraz niestety maja przerwe kilutygodniowa w nadawaniu, a ogladam na bierzaco, wiec juz mnie trzesie, tak mi sie chce nowego odcinka :Pbeat@ - zdjecia mi sie podobaja. A co do ceny, to wydaje mi sie, ze nie jest podejrzana. Sama kontaktowalam sie z paroma fotografami, ktorzy proponowali cos kolo poltora tysiaca za podoba oferte. Poza tym, jakbys sie z nimi umowila, obejrzala portfolio, pogadala i podpisala umowe, to nie za bardzo wiem, gdzie mieliby Cie naciagna ![]() jagodzia133 - tryzmaj sie dziewczyno Ja na diecie wytrzymalam kiedys 2 tygodnie, stracilam 4 kg i do tej pory mam wage, do ktorej wtedy dobilam Tak wiec i Tobie zycze powodzenia ![]() niut0 - my tez wino wolelibysmy. Kwaity raz dwa zwiedna, a z wina to przynajmniej bedziemy mieli troche uciechy :P Co do ksiazek, to wolalabym nie, bo jeszcze my ktos w nasz gust by nie trafil. Albo co gorsza dostalibysmy juz te ktore czytalismy :P Jednym slowem, w ksiazki wolimy zaopatrywac sie sami ![]() A jesli nie chceci zeby jakies prezenty sie powtorzyly, to mozecie stworzyc liste prezentow i rozeslac ja po gosciach. I pozniej np. Wasi rodzice niech odbieraja telefony, w ktorych goscie mowia co kupia i wtedy prezent jest wykreslany z listy i ktos inny juz tego samego nie kupi Sama chyba nie bede czegos takiego robic, ale zauwazylam, ze to coraz popularniejsza praktyka ![]() fraise - chodzilo mi po prostu o zajecia z instruktorem. Nie wiem jak to nazwac :P Ja zaczynam za 2-3 tygodnie i nie moge sie juz doczekac )))A ja wlasnie siedze na uni i za godzine mam spotkanie z promotorem. Ciekawe co mi ciekawego powie odnoscie mojej pracy A temat mam w tlumaczeniu na polski: Celebrities jako role models: czy i jak kreowanie image'u wplywa na postepowanie mlodych ludzi (18-22). Hmm .. tak na w pol po polsku to wyszlo :P
|
|
|
|
#3225 |
|
Zakorzenienie
|
magdziaS - zdrowiej kochana. Ja widzę że sporo z nas się pochorowało. Mi powoli mija już na szczęście.
ewika19 - 3mam kciuki w takim razie aby się udało. Ja zaraz pędzę do drugiego kompa wysłac CV bo tutaj nie zainstalowałam po formacie jeszcze offica (znalazłam 1 w miarę ciekawą ofertę a tak to nic nie ma )gosza_m - u mnie tak samo. pada i pada. spac się przez to niesamowicie chce, że o wychodzeniu z domu nie wspomnę a muszę później wyjśc na zajęcia z angola. Będzie trzeba autem pojechac bo w tym deszczu to mi się nie uśmiecha iśc. D0tk4 - zadzwoniłam do nich i w niedzielę się spotykamy. Akurat nam to jak najbardziej pasuje bo i tak będziemy w niedzielę we Wrocławiu. Porozmawiamy i zobaczymy jak to będzie. Przygotowałam już sobie całą gamę pytań(około 20) i będę ich wałkowac A po powrocie pewnie zdam relacjęMy kwiatów także nie chcemy. Jak brat TŻ-ta miał wesele to te kwiaty z pod kościoła na 2 auta musieliśmy zabrac. Tż mieszka na ostatnim piętrze to od pierwszego piętka jak się szło klatką było już te kwiaty czuc. A ile trzeba było się nachodzic góra dół żeby je później wywalic do kosza. Zamiast kwiatów rozważamy jakieś art. szkolne i później byśmy je zawieźli do domu dziecka - będą jak znalazł na wrzesień albo może jakieś pluszaki dla dzieciaków z domu małego dziecka. Zobaczymy jeszcze napewno chcę miec jakies 2 alternatywy. A jak się nie będziemy mogli zdecydowac to w części zaproszeń będziemy prosic o jedno a w pozostałych o coś innego. To akurat nie problem bo zrobię sama te wkładki albo u koleżanki TŻ-ta w drukarni druknę
Edytowane przez beat@ Czas edycji: 2011-03-17 o 13:54 |
|
|
|
#3226 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ooo a może wrzosowy??
|
|
#3227 |
|
Zakorzenienie
|
ja już chyba pisałam, że kwiatków nie chcę. Lepiej właśnie jakieś winko albo coś. A co do głównego prezentu, to wiadomo- najlepiej kasa, ale na pewno nie będę stawiać takiego wymogu. Tak jak ja teraz szłam na to wesele w marcu i całe szczeście, że nie było zastrzeżenia, że pieniądze bo kupiłam prezent rzeczowy do 100 zł i wyszło dobrze. Bo gdyby chcieli kase to mi by było głupio dać w kopercie 100 zł. I dlatego też nie będę pisała czegoś takiego.
|
#3228 |
|
Zakorzenienie
|
Co do prezentów, we wrześniu szliśmy do kumpla TŻta na wesele. Chcieli kasę, nam to było na rękę i daliśmy 400zł. To inny kumpel, który podpytywał ile dajemy, nas zbluzgał, że 400zł to za mało, bo wesele musi się zwrócić i dobrze, gdyby jeszcze o 100zł więcej było. Para Młoda płaciła za osobę coś ok. 250 zł, więc wynikało, że wg jego obliczeń powinniśmy dać 600zł. I tak uważamy, że daliśmy sporo, ja nie pracuję, TŻ ma pracę, ale to żadna rewelacja, a żyć z czegoś trzeba.
Swoją drogą, młodzi nie mogą patrzeć, na to, że wesele im się w 100% zwróci i jeszcze na tym zarobią. Jak tak to niech robią wesela, gdzie wychodzi 100zł od pary. My wiemy, że młodzi i tak byli zadowoleni i to najważniejsze, a nam się zabawa bardzo podobała. Nie ukrywam, też wolałabym kasę, ale garnki, sztućce, komplet noży też nam się przyda, przynajmniej nie będziemy musieli później kupować i patrzeć na ceny. A najbardziej mnie będzie cieszyć obecność bliskich na weselu! Dziewczyny, macie w zwyczaju prosić sąsiadów na wesele???? U nas niby tak, ale jedni sąsiedzi to wujkowie, inny to z kolei dziadek. A na weselu u ostatniego sąsiada nie byliśmy, więc też nie prosimy... ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Się uśmiałam www.youtube .com/watch?v=j4tjlb77NFg&featu re=player_embedded Dzieci wiedzą lepiej!
|
#3229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3230 |
|
Zakorzenienie
|
Ile te dzieciaki o życiu wiedzą
![]() Macie tak dla rozrywki! http://www.youtube.com/watch?v=T3NlX...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=asaykTZJO_A i tak mogłabym Wam tu wklejać i wklejać.
|
#3231 |
|
Zakorzenienie
|
My też wolelibyśmy dostać prezenty w kopercie bo żelazka, blendery, pościel i inne takie już mamy z racji mieszkania razem 3 rok. Nie mówiąc o tym, że boję się dostać pralkę albo lodówkę. W rodzinie mojego ojca przyjęło się, że chrzestni kupują tego typu prezenty tylko my wynajmujemy mieszkanie urządzone i nie miałabym gdzie tego postawić. A sprzedać pewnie by można ale z dużą stratą więc szkoda. Jednak nie będę pisać na zaproszeniach wierszyków o kasie bo uważam, że nie wypada. Zastanawiam się nad zasugerowaniem gościom czegoś innego niż kwiaty ale jeszcze nie podjęliśmy decyzji.
---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Co do zapraszania sąsiadów to my nie będziemy. Wesele robimy tylko dla najbliższych a sąsiedzi to w sumie obcy ludzie. |
|
|
|
#3232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z całym szacunkiem dla Twojego kolegi wydaje mi się, że zdurniał. Dla mnie 400zł to jest bardzo dużo jak na prezent dla kogoś. Wiadomo, jak człowiek jest bogaty, to może dać i 1000 i 2 i 10. Ale jak ktoś nie pracuje (jak ja), albo pracuje, ale nie zarabia kokosów, to i 300zł jest dużym wydatkiem... Szczególnie, że często na wesele trzeba jeszcze dojechać, a to kolejne koszty.. Pogrubione to dokładnie mój punkt widzenia. Dla mnie goście mogą nic nie przynosić, byle byli z nami tego dnia. Co do sąsiadów... Niby jest taki zwyczaj, że się prosi na wsi, gdzie mamy działkę, ale w sumie z jednymi utrzymujemy większy kontakt, łazimy do siebie, gadamy itd, z drugimi tylko gadka przez płot, jak akurat się miniemy i też nie zawsze. Więc zapraszamy tylko tych, z którymi naprawdę utrzymujemy kontakt. TŻ sąsiadów chyba nie zaprasza, chociaż wiem, że jego Rodzice chcieli. Ale nie pamiętam, co ostatecznie ustalili. Dzieciaki jak zwykle wymiatają ![]() Kwiaty są miłym prezentem, jeśli jest mały obiad na 20, 30 gości. Przy mojej liczbie chyba bym zwariowała Nie uznaję marnowania roślin, a tak widzę taką ilość kwiatów, które za 2 dni i tak się wywali. Książki - mamy bardzo specyficzne gusta, wątpię więc, żeby ludzie trafili - chyba, żebyśmy zrobili listę książek, które chcielibyśmy mieć, wtedy sprawa byłaby na pewno ułatwiona (hm, jest to jakaś myśl). Ale jeszcze zobaczymy. Wina odpadają, pijemy bardzo rzadko jakikolwiek alkohol, a w obecnym mieszkaniu nawet nie mielibyśmy gdzie go 3mać. Więc lotek (czy multilotek ) jest dla nas pomysłem idealnym.
|
|
#3233 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a w podróży pieniąźki zawsze się przydadzą co do młodych too zgadzam się z tym,że nie liczą na to,że Wesele się zwróci aaaaa przeważnie młodzi proszą swoich znajomych i na pewno liczą się z tym,że maja swoje wydatki,że np koleżanka nie pracuje no i różne takie podobne sytuacje, ale nie jest tak,że młodzi goście nic nie dają chociaż powiem Wam szczerze,że słyszałam od znajomych,że znajdą się takie "wyjątki" które nie wsadzą nic do koperty ... i nawet jakiegos skromnego prezentu nie kupią to już jest przegięcie..a co do sąsiadów to zależy jak jesteś z nimi zwiazna czy od dłuższego czasu sie znacie itp jaa tam swoich nie prosze, bo w sumie mnie nikt do siebie tez nie prosił i mam z głowy buziole dziewuszkiiii
|
|
|
|
|
#3234 |
|
Zadomowienie
|
gosza_m - nie rozumiem postawy Waszego znajomego. Moze dla niego 600 zł to niewiele, ale przecież nie o to chodzi, żeby ludzi dali co maja, a pozniej nie mieliza co zyc! Daje sie tyle ile można i już!
Co do prezentów, to sama nie wiem czy wolałabym pieniadze, czy nie .. Moze tak pół na pół? Nie będziemy nic nikomu sugerować. Zreszta tym wieksza niespodzianke bedziemy mieli ![]() U nas nie zaprasza sie sasiadow na wesele. No chyba, ze to jest ktos wiecej niz sasiad, a wiec dobry znajomy, przyjaciel czy rodzina. Nie za bardzo rozumiem po co .. Rozumiem po weselu sie przejsc z ciastem czy cos jesli juz, ale zapraszac na wesele na pewno nie bedziemy. Co do 'Dzieci wiedzą lepiej', to sie usmialam! Szczegolnie jak uslyszalam o biało-niebieskich jajeczka u chłopców. No jak latarnie! :P hahaha Swietne sa takie brzdace
|
|
|
|
#3235 |
|
Zadomowienie
|
U nas zaprasza się sąsiadów na wesele i ja osobiście nie wyobrażam sobie aby nie zaprosić sąsiadów z "lewej" strony. Traktujemy się jak rodzina, co chwile zapraszamy się na jakieś imprezki, grilla. A nad sąsiadami z drugiej strony to się zastanawiam i zobaczę ile w sumie ludzi będę miała żeby później ciasno nie było na sali...
Byłam na tej rozmowie i ogólnie to moją wiedzę sprawdzili dogłębnie. A czy zostanę przyjęta to dowiem się w przyszłym tygodniu, ponieważ muszę im wysłać pewien projekt. Ale ogólnie to nie było źle...
|
|
#3236 |
|
Zakorzenienie
|
U nas sąsiadów się nie zaprasza, ale na pewno w czwartek przed weselem będzie trzaskanie szkła na które właśnie sąsiedzi, dalsza rodzina i znajomi przychodzą, nikogo się wtedy nie zaprasza, ludzie sami przychodzą + na moim i TŻ za
|
|
#3237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3238 |
|
Zakorzenienie
|
Ewika dobrze, że nie było źle. Dalej trzymam kciuki za pracę.
A ten kumpel nasz to na kase patrzy i tyle. Nawet nie znał państwa młodych osobiście, tak podpytywał, ale żeby od razu nam wypominać, że za mało, że na wyżerkę idziemy itp itd... okazał poziom. I jeszcze przy nas rozliczał swoich gości weselnych (bo już po ślubie był), że tego stać na więcej, że temn sie nie popisał, że po co tych zapraszali. Porażka totalna. I ja z nim 3 miesiace w Niemczech mieszkałam Na szczęście na moim ślubie go nie będzie, więc nie musi pokazywać ile to jego zdaniem powinno sie dawać do koperty. Niuto u nas tez się z kołaczem chodzi po sąsiadach, po znajomych, dalszej rodzinie. A wiadomo, ze na wsi sporo tych osób sie znajdzie. No i tak jak pisałaś ten kto kołocz dostanie z prezentem ślubnym przychodzi. Tak jakoś wyszło.
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
|
śląsk - ale jestem z małej miejscowości
a TŻ z małego miasta, ale wszyscy sie znają i wszystko o sobie wiedzą
|
|
#3240 |
|
Zakorzenienie
|
gosza kolega zdrowo przesadził ale fakt, że my idąc na wesele zwykle staramy się dać tyle by młodym zwróciło się za nas. Wiadomo, że w marę możliwości. Moja mama na przykład pyta zwykle ciotki "ile się teraz daje" bo uważa, że są niepisane stawki. Każdy ma swój sposób szacowania "wkładu".
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.

18.08.2010 - zaręczyny
19.05.2012 - ślub
Już sama nie wiem co mam ze sobą zrobić tak fatalnie się czuję. Antybiotyk i leki na zbicie temp. niewiele mi pomagają dodatkowo ma okropny męczący kaszel. 

jaa tam swoich nie prosze, bo w sumie mnie nikt do siebie tez nie prosił i mam z głowy