Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz. III. - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-17, 11:41   #3211
jagodzia133
Zakorzenienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Bardzo dobre zdjęcia!!! Jeśli chcesz- bierz tego fotografa
(...)

dla Ciebie i dla Niuto za trzymanie postanowień i dążenie do celu. Podziwiam waszą determinację!!!
Ja od dzisiaj zaczynam wgłębiać się w tajniki diety o niskim indeksie glikemicznym.
dziękuję bardzo mam nadzieję że mi się uda
Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
[B]Karinkaa88[B/] z tą godziną to zależy od parafii. U mnie ksiądz zapisywal na kartce datę godzinę i numer telefonu. A w następnym roku pewnie przepisze do takiego segregatora. Nam ksiądz powiedział że najpóźniej w stczniu zacząć nauki. A kasę wpłaca się chyba jak się spisuje 3msc przed ślubem dokumetów.

Wy się odchudzacie a ja leżę w łużku u TŻ oglądam CSI i jem lody. TŻ gotuje obiad ale ja wygodna. Ale miałam tak ciężkie 3dni że nie mam na nic ochoty.

Co do fotografa też myślę że 1500to raczej wątpliwa cena. Ja płace 2500zł a też mam dwie osoby. Podobny czas robienia zdjęć. Plener niby mówili że 4-5godzin ale myślę że w praktyce będzie dłużej i też kilka miejsc.
u mnie przygotowania,ceremonia zdjęcia sa robione do 1 lub do końca oczepin zależy ile to potrwa, plener też jest różnica w cenie jest taka:pakiet + plener tego samego dnia co ślub (1500zł) paliet + plener innego dnia (1600zł) dużej różnicy nie ma ;p z czego on musi dojechać 80km więc w sumie ta 1o0 tak tak jakby na paliwo ;p plener 5h zdjęcia albo tyle ile wytrzymamy wiadomo wsiadamy w samochód i jedziemy i tam gdzie jest łądnie to pstrykamy zdjęcia
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:42   #3212
magdziaS
Podróżniczka

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Przyleciałm się na chwilę z Wami przywtać i powitać nowe PMki
Trzeci dzień utrzymuje mi się gorączka 38,5 st Już sama nie wiem co mam ze sobą zrobić tak fatalnie się czuję. Antybiotyk i leki na zbicie temp. niewiele mi pomagają dodatkowo ma okropny męczący kaszel.
Kiedy ja Was nadrbie jak tu tyle stron produkujecie

Ewika19 - powodzenia na rozmowie

Wracam do łóżka

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:43   #3213
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Trzeci dzień utrzymuje mi się gorączka 38,5 st Już sama nie wiem co mam ze sobą zrobić tak fatalnie się czuję. Antybiotyk i leki na zbicie temp. niewiele mi pomagają dodatkowo ma okropny męczący kaszel.

Wracam do łóżka
zdrowia skarbie
Lili & Gabryś

Stary 2011-03-17, 11:49   #3214
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:

Wracam do łóżka
Oj kochana kuruj się!!! ja polecam dużo czosnku, jak dla mnie najlepszy na chorobę

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:55   #3215
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
http://www.fotograf-wesele.pl/fotogr...law_f2248.html tutaj przykłady ich zdjęc, no i jeśli cena jest taka jak jest napisana na tej stronie to jutro do nich dzwonię.
Chciałabym miec to już z głowy. Wiem, wiem marudzę strasznie z tym fotografem, wybaczcie No ale kogo się poradzic jak nie Was
Hm, też mi się wydaje, że jak na 2 osoby to coś podejrzanie tanio... Ale zdjęcia ładne. Jednak przede wszystkim musicie się z nimi spotkać. Też uważam, że podejście usługodawców jest tak samo ważne, jak ich praca.

Cytat:
Napisane przez Karinkaa88 Pokaż wiadomość
ojj ja tez musze nadrobić i to konkretnie hehe
Dziewuszkii widze,że większość z Was ma już ustaloną godzine ślubu ksiądz bez problemu ustala msze z takim wyprzedzeniem?? aa i przy okazji informuje od razu o naukach małżeńskich i poradni małzeńskiej??
hmmm a mam jeszcze pytanko jak ustalacie juz godzine ślubu to załaatwiacie formalności związne z zapłata za msze? ??
buziole
Hej, zapisałam Cię w kalendarzu
Co do Twoich pytań, to jak już tu Laski pisały - wszystko zależy od danej parafii. Ale też nie można się dać zwariować. Jeśli ksiądz mówi Ci, że możesz nauki zrobić dopiero w styczniu 2012, to prawdopodobnie ma na myśli tylko własną parafię. Natomiast nauki możecie zrobić gdzie i kiedy Wam się podoba, byle przed ślubem Tak samo jest z poradnią.
Co do zapłaty za mszę ja wychodzę z założenia, że ofiara to ofiara, więc chyba nawet nie będę pytać. Jeśli mają cennik, to powinni go wywiesić, albo dawać przy zamawianiu mszy. A jeśli jest "co łaska", to niech przyjmują tyle, ile damy.
Z zaklepaniem godziny nie było problemu, ale że ksiundz był zdaje się lekko zawiany, jak nam to wpisywał (pomylił się 3 razy we wpisywaniu daty i godziny), to trzeba będzie pojechać w te wakacje i potwierdzić.

Cytat:
Napisane przez Karinkaa88 Pokaż wiadomość
A ślub 04.08.2012 aaa pierścionek śliczny hehe aa masz już załatwioną dekoratorke???
Chodzi mi dokładnie o przystrojenie samochodu i kościoła bo sale to wiadomo,że na pewno przystrajają :P
Wcale nie tak wiadomo, że na pewno W niektórych salach w ogóle nie życzą sobie swoich dekoracji, a w innych nie ma żadnych i każą sobie sami dekorować, albo oferują dekorowanie własne za sporą kasę.
Samochód ustroimy sobie sami, a z dekoracji kościoła raczej w ogóle zrezygnujemy - chyba, że tylko jakiś tiul owiniemy na naszych krzesłach

Cytat:
Napisane przez ewika19 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja idę dzisiaj na rozmowę kwalifikacyjną- co ja mam ze sobą zabrać?
Dobre nastawienie i dużo uśmiechu! 3mam kciuki, daj znać, jak poszło

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
a ja się wam pochwalę 7 dzień diety a ja nie miałam jeszcze załamania czuje się tak jak bym jadła wszystko co do tej pory ;p 2 dni temu mi się w głowie kręciło i miałam mroczki ale już jest dobrze walczę dzielnie na wagę stanę dopiero w przyszłym tygodniu obiecałam sobie że będę się ważyć co 2tyg. żeby w jakąś obsesję nie popaść
Gratuluję determinacji

Cytat:
Napisane przez niut0 Pokaż wiadomość
My też wolelibyśmy pieniądze (jako nazwijmy to "główne prezenty") i gdy ktoś wprost zapyta to powiemy, rodziców też uprzedzimy gdyby to ich ktoś pytał, ale żadnych wierszyków z tym związanych nie będziemy wkładać do zaproszeń. Po ślubie będziemy się dopiero urządzać, wolelibyśmy kasę, żeby urządzić się po swojemu, wiadomo, ale jak parę prezentów dostaniemy to świat się nie zawali, bo nie wyjeżdżamy. Jak się powtórzą to na Allegro sprzedamy
My zrobimy dokładnie tak samo W dzisiejszych czasach 3 żelazka i 5 czajników nie jest już problemem, bo wszystko, co się powtarza można przecież łatwo sprzedać. A chociaż wiadomo, że kasa lepsza, to jednak z każdego prezentu też się ucieszymy, bo na pewno będzie od serca

Dobrze wiedzieć z tym multilotkiem, ja się zupełnie na tym nie znam.

kicia, dobrze masz A ja zaraz ucieknę z domu, bo od rana u mnie w bloku wiercą i mam już dość, bo jakby w mojej głowie wiercili.

Magdzia, zdrowiej Kochana! Mleko ciepłe z masłem, miodem i czosnkiem - obrzydliwe, ale skuteczne

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Edytowane przez Chatka
Czas edycji: 2011-03-17 o 12:03
Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 12:10   #3216
Karinkaa88
Raczkowanie

GG do Karinkaa88

Cytat:

ja dzisiaj idę na pierwsze nauki ;p od razu umówię się z panią z poradni ;p a w tą niedzielę pójdę na skupienie chcę załatwić wszytko na raz
aa ja w przyszłym tygodniu wybiorę się dopiero na ustalenie godziny mszy no i przy okazji dowiem się kiedy rozpoczynają się nauki i też mam zamiar zrobić to wszystko na raz czyli nauki + poradnia
- g. 16:00
Karinkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 12:42   #3217
evoonia86
Zakorzenienie

hejka
Madzia- suknia jest ładna. skromna i zarazem elegancka. podoba mi sie

jagodzia133 ja jeszcze nie myślałam o sukni dla świadkowej. ale ta fioletowa, którą wkleiłaś jest bardzo ładna. chociaż z drugiej strony ta jaśniejsza ma ciekawą górę. najlepiej to bym je obie połączyła
ale od razu powiem świadkowej, że nie zgadzam się na białą suknię, ani jakąś bardzo jaśniutką. ten kolor bedzie zarezerwowany dla mnie. zreszta wydaje mi się, że kolor biały/ecru na weselu samo przez sie identyfikowany jest z PM i tego dnia świadkowa/goście mogą sobie darować suknie w tym kolorze.

Chatka kochalam się w tym niebieskim kolorze

niut0 moim świadkiem też będzie facet Tż bierze na świadka swoją siostrę. mam w domu 2 siostry, więc one pomoga mi się ubrać i ogarnąć pewne rzeczy .

magdziaS zdrówka

Stary 2011-03-17, 12:51   #3218
Karinkaa88
Raczkowanie

GG do Karinkaa88

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Hej, zapisałam Cię w kalendarzu
Co do Twoich pytań, to jak już tu Laski pisały - wszystko zależy od danej parafii. Ale też nie można się dać zwariować. Jeśli ksiądz mówi Ci, że możesz nauki zrobić dopiero w styczniu 2012, to prawdopodobnie ma na myśli tylko własną parafię. Natomiast nauki możecie zrobić gdzie i kiedy Wam się podoba, byle przed ślubem Tak samo jest z poradnią.
Co do zapłaty za mszę ja wychodzę z założenia, że ofiara to ofiara, więc chyba nawet nie będę pytać. Jeśli mają cennik, to powinni go wywiesić, albo dawać przy zamawianiu mszy. A jeśli jest "co łaska", to niech przyjmują tyle, ile damy.
Z zaklepaniem godziny nie było problemu, ale że ksiundz był zdaje się lekko zawiany, jak nam to wpisywał (pomylił się 3 razy we wpisywaniu daty i godziny), to trzeba będzie pojechać w te wakacje i potwierdzić.
no własnie zobacze jak mi powie,że nauki zaczynaja sie w poznym miesiącu to zorientuje się w innych parafiach na pewno
aa co do zapłaty na masze to zgadzam się z "co łaska" ale teraz co łaska to przeważnie mówią "nie mniej niż..." haha
to trafiliscie na "zawieszonego"księdza może miał ciężki dzień haha
Stary 2011-03-17, 12:52   #3219
ewika19
Zadomowienie

Niby fajna byłaby tam praca, bo w biurze przy pomocy w kontrolowaniu sklepu internetowego i tworzeniu katalogów promocyjnych... W sumie to ja nawet dokładnie nie wiem jakby to miałoby wyglądać. O 15 mam rozmowę więc pewnie się czegoś dowiem. Więc o 15 proszę o trzymanie kciuków
ewika19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 12:58   #3220
Karinkaa88
Raczkowanie

GG do Karinkaa88

Cytat:

Wracam do łóżka
Szybkoo nam zdrowiej
Stary 2011-03-17, 13:04   #3221
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
a ja się wam pochwalę 7 dzień diety a ja nie miałam jeszcze załamania czuje się tak jak bym jadła wszystko co do tej pory ;p 2 dni temu mi się w głowie kręciło i miałam mroczki ale już jest dobrze walczę dzielnie na wagę stanę dopiero w przyszłym tygodniu obiecałam sobie że będę się ważyć co 2tyg. żeby w jakąś obsesję nie popaść
gratuluję silnej woli. Ja bym nie mogła być na diecie. Jak wiem, że nie mogę jeść słodkiego, to mam taką ochotę, że szok. Wiem tym bardziej bym nie umiała sobie odmówić I tak cud, że 2 razy w tygodniu chodzę na aerobik, bo gdybym miała sama w domu cwiczyc to bym sie nie zmobilozowała ;p
Cytat:
Upatrzyłam sobie u nich sukienkę na poprawiny ale to jeszcze wcześnie, może mi się wizja zmienić
bardzo ładna sukienka!
Cytat:

Wracam do łóżka
biedaczko zdrowiej szybko.
Na wysoką gorączkę dobre są zimne okłady na czoło i stopy.
A na kaszel, zapalenia - gęsina
Cytat:
Niby fajna byłaby tam praca, bo w biurze przy pomocy w kontrolowaniu sklepu internetowego i tworzeniu katalogów promocyjnych... W sumie to ja nawet dokładnie nie wiem jakby to miałoby wyglądać. O 15 mam rozmowę więc pewnie się czegoś dowiem. Więc o 15 proszę o trzymanie kciuków

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 13:14   #3222
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
nie ma problema

A u mnie dalej leje za oknem

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-17, 13:22   #3223
Karinkaa88
Raczkowanie

GG do Karinkaa88

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość
gratuluję silnej woli. Ja bym nie mogła być na diecie. Jak wiem, że nie mogę jeść słodkiego, to mam taką ochotę, że szok. Wiem tym bardziej bym nie umiała sobie odmówić I tak cud, że 2 razy w tygodniu chodzę na aerobik, bo gdybym miała sama w domu cwiczyc to bym sie nie zmobilozowała ;p
ja też jakoś nie wyobrażam sobie siebie na diecie, powiem Wam szczerze,że nie jem dużo tylko po troche, nie objadam się aż tak ze później brakuje mi skóry haha
jaa za to pare razy w tygodniu chodze na siłownie
Stary 2011-03-17, 13:27   #3224
D0tk4
Zadomowienie

(kicia) - Widze, ze mamy podobny gust Ja Chirurgow uwielbiam Teraz niestety maja przerwe kilutygodniowa w nadawaniu, a ogladam na bierzaco, wiec juz mnie trzesie, tak mi sie chce nowego odcinka :P

beat@ - zdjecia mi sie podobaja. A co do ceny, to wydaje mi sie, ze nie jest podejrzana. Sama kontaktowalam sie z paroma fotografami, ktorzy proponowali cos kolo poltora tysiaca za podoba oferte. Poza tym, jakbys sie z nimi umowila, obejrzala portfolio, pogadala i podpisala umowe, to nie za bardzo wiem, gdzie mieliby Cie naciagna

jagodzia133 - tryzmaj sie dziewczyno Ja na diecie wytrzymalam kiedys 2 tygodnie, stracilam 4 kg i do tej pory mam wage, do ktorej wtedy dobilam Tak wiec i Tobie zycze powodzenia

niut0 - my tez wino wolelibysmy. Kwaity raz dwa zwiedna, a z wina to przynajmniej bedziemy mieli troche uciechy :P Co do ksiazek, to wolalabym nie, bo jeszcze my ktos w nasz gust by nie trafil. Albo co gorsza dostalibysmy juz te ktore czytalismy :P Jednym slowem, w ksiazki wolimy zaopatrywac sie sami
A jesli nie chceci zeby jakies prezenty sie powtorzyly, to mozecie stworzyc liste prezentow i rozeslac ja po gosciach. I pozniej np. Wasi rodzice niech odbieraja telefony, w ktorych goscie mowia co kupia i wtedy prezent jest wykreslany z listy i ktos inny juz tego samego nie kupi Sama chyba nie bede czegos takiego robic, ale zauwazylam, ze to coraz popularniejsza praktyka

fraise - chodzilo mi po prostu o zajecia z instruktorem. Nie wiem jak to nazwac :P Ja zaczynam za 2-3 tygodnie i nie moge sie juz doczekac )))

A ja wlasnie siedze na uni i za godzine mam spotkanie z promotorem. Ciekawe co mi ciekawego powie odnoscie mojej pracy A temat mam w tlumaczeniu na polski: Celebrities jako role models: czy i jak kreowanie image'u wplywa na postepowanie mlodych ludzi (18-22). Hmm .. tak na w pol po polsku to wyszlo :P
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 13:49   #3225
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

magdziaS - zdrowiej kochana. Ja widzę że sporo z nas się pochorowało. Mi powoli mija już na szczęście.

ewika19 - 3mam kciuki w takim razie aby się udało. Ja zaraz pędzę do drugiego kompa wysłac CV bo tutaj nie zainstalowałam po formacie jeszcze offica (znalazłam 1 w miarę ciekawą ofertę a tak to nic nie ma )

gosza_m - u mnie tak samo. pada i pada. spac się przez to niesamowicie chce, że o wychodzeniu z domu nie wspomnę a muszę później wyjśc na zajęcia z angola. Będzie trzeba autem pojechac bo w tym deszczu to mi się nie uśmiecha iśc.

D0tk4 - zadzwoniłam do nich i w niedzielę się spotykamy. Akurat nam to jak najbardziej pasuje bo i tak będziemy w niedzielę we Wrocławiu. Porozmawiamy i zobaczymy jak to będzie. Przygotowałam już sobie całą gamę pytań(około 20) i będę ich wałkowac A po powrocie pewnie zdam relację

My kwiatów także nie chcemy. Jak brat TŻ-ta miał wesele to te kwiaty z pod kościoła na 2 auta musieliśmy zabrac. Tż mieszka na ostatnim piętrze to od pierwszego piętka jak się szło klatką było już te kwiaty czuc. A ile trzeba było się nachodzic góra dół żeby je później wywalic do kosza. Zamiast kwiatów rozważamy jakieś art. szkolne i później byśmy je zawieźli do domu dziecka - będą jak znalazł na wrzesień albo może jakieś pluszaki dla dzieciaków z domu małego dziecka. Zobaczymy jeszcze napewno chcę miec jakies 2 alternatywy. A jak się nie będziemy mogli zdecydowac to w części zaproszeń będziemy prosic o jedno a w pozostałych o coś innego. To akurat nie problem bo zrobię sama te wkładki albo u koleżanki TŻ-ta w drukarni druknę

Patrycja 28.06.2014

Edytowane przez beat@
Czas edycji: 2011-03-17 o 13:54
beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 13:52   #3226
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
(kicia) - Widze, ze mamy podobny gust Ja Chirurgow uwielbiam Teraz niestety maja przerwe kilutygodniowa w nadawaniu, a ogladam na bierzaco, wiec juz mnie trzesie, tak mi sie chce nowego odcinka :P
(...)
jagodzia133 - tryzmaj sie dziewczyno Ja na diecie wytrzymalam kiedys 2 tygodnie, stracilam 4 kg i do tej pory mam wage, do ktorej wtedy dobilam Tak wiec i Tobie zycze powodzenia

(...)

A ja wlasnie siedze na uni i za godzine mam spotkanie z promotorem. Ciekawe co mi ciekawego powie odnoscie mojej pracy A temat mam w tlumaczeniu na polski: Celebrities jako role models: czy i jak kreowanie image'u wplywa na postepowanie mlodych ludzi (18-22). Hmm .. tak na w pol po polsku to wyszlo :P
dzięki
Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość
(...)
dzięki
Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość
hejka
Madzia- suknia jest ładna. skromna i zarazem elegancka. podoba mi sie

jagodzia133 ja jeszcze nie myślałam o sukni dla świadkowej. ale ta fioletowa, którą wkleiłaś jest bardzo ładna. chociaż z drugiej strony ta jaśniejsza ma ciekawą górę. najlepiej to bym je obie połączyła
ale od razu powiem świadkowej, że nie zgadzam się na białą suknię, ani jakąś bardzo jaśniutką. ten kolor bedzie zarezerwowany dla mnie. zreszta wydaje mi się, że kolor biały/ecru na weselu samo przez sie identyfikowany jest z PM i tego dnia świadkowa/goście mogą sobie darować suknie w tym kolorze.

(...)

ja też nie chcę by miała jasną suknie, i róż odpada bo nie lubi tego koloru nie chce jej zmuszac ale ten fiolet jest super ooo a może wrzosowy??
Lili & Gabryś

Stary 2011-03-17, 14:49   #3227
Madziuniusia
Zakorzenienie

ja już chyba pisałam, że kwiatków nie chcę. Lepiej właśnie jakieś winko albo coś. A co do głównego prezentu, to wiadomo- najlepiej kasa, ale na pewno nie będę stawiać takiego wymogu. Tak jak ja teraz szłam na to wesele w marcu i całe szczeście, że nie było zastrzeżenia, że pieniądze bo kupiłam prezent rzeczowy do 100 zł i wyszło dobrze. Bo gdyby chcieli kase to mi by było głupio dać w kopercie 100 zł. I dlatego też nie będę pisała czegoś takiego.
Stary 2011-03-17, 15:24   #3228
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Co do prezentów, we wrześniu szliśmy do kumpla TŻta na wesele. Chcieli kasę, nam to było na rękę i daliśmy 400zł. To inny kumpel, który podpytywał ile dajemy, nas zbluzgał, że 400zł to za mało, bo wesele musi się zwrócić i dobrze, gdyby jeszcze o 100zł więcej było. Para Młoda płaciła za osobę coś ok. 250 zł, więc wynikało, że wg jego obliczeń powinniśmy dać 600zł. I tak uważamy, że daliśmy sporo, ja nie pracuję, TŻ ma pracę, ale to żadna rewelacja, a żyć z czegoś trzeba.
Swoją drogą, młodzi nie mogą patrzeć, na to, że wesele im się w 100% zwróci i jeszcze na tym zarobią. Jak tak to niech robią wesela, gdzie wychodzi 100zł od pary.
My wiemy, że młodzi i tak byli zadowoleni i to najważniejsze, a nam się zabawa bardzo podobała.

Nie ukrywam, też wolałabym kasę, ale garnki, sztućce, komplet noży też nam się przyda, przynajmniej nie będziemy musieli później kupować i patrzeć na ceny.

A najbardziej mnie będzie cieszyć obecność bliskich na weselu!

Dziewczyny, macie w zwyczaju prosić sąsiadów na wesele???? U nas niby tak, ale jedni sąsiedzi to wujkowie, inny to z kolei dziadek. A na weselu u ostatniego sąsiada nie byliśmy, więc też nie prosimy...

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Się uśmiałam www.youtube .com/watch?v=j4tjlb77NFg&featu re=player_embedded
Dzieci wiedzą lepiej!

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-17, 15:35   #3229
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
Co do prezentów, we wrześniu szliśmy do kumpla TŻta na wesele. Chcieli kasę, nam to było na rękę i daliśmy 400zł. To inny kumpel, który podpytywał ile dajemy, nas zbluzgał, że 400zł to za mało, bo wesele musi się zwrócić i dobrze, gdyby jeszcze o 100zł więcej było. Para Młoda płaciła za osobę coś ok. 250 zł, więc wynikało, że wg jego obliczeń powinniśmy dać 600zł. I tak uważamy, że daliśmy sporo, ja nie pracuję, TŻ ma pracę, ale to żadna rewelacja, a żyć z czegoś trzeba.
Swoją drogą, młodzi nie mogą patrzeć, na to, że wesele im się w 100% zwróci i jeszcze na tym zarobią. Jak tak to niech robią wesela, gdzie wychodzi 100zł od pary.
My wiemy, że młodzi i tak byli zadowoleni i to najważniejsze, a nam się zabawa bardzo podobała.

Nie ukrywam, też wolałabym kasę, ale garnki, sztućce, komplet noży też nam się przyda, przynajmniej nie będziemy musieli później kupować i patrzeć na ceny.

Dziewczyny, macie w zwyczaju prosić sąsiadów na wesele???? U nas niby tak, ale jedni sąsiedzi to wujkowie, inny to z kolei dziadek. A na weselu u ostatniego sąsiada nie byliśmy, więc też nie prosimy...

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Dzieci wiedzą lepiej!
ja sąsiadów nie zapraszam mamy dobry kontakt ale to starsi ludzie oni nas nie zapraszali to my też nie. A z resztą nie ma u nas takiego zwyczaju. Za to u TŻta będą bo oni jego rodzinę prosili i byli więc oni też proszą ich.Ale dla mnie to niepotrzebne. Ale to ich goście ich sprawa.
Lili & Gabryś

Stary 2011-03-17, 15:58   #3230
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Ile te dzieciaki o życiu wiedzą
Macie tak dla rozrywki!

http://www.youtube.com/watch?v=T3NlX...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=asaykTZJO_A

i tak mogłabym Wam tu wklejać i wklejać.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-17, 16:02   #3231
aleksandrettaa
Zakorzenienie

My też wolelibyśmy dostać prezenty w kopercie bo żelazka, blendery, pościel i inne takie już mamy z racji mieszkania razem 3 rok. Nie mówiąc o tym, że boję się dostać pralkę albo lodówkę. W rodzinie mojego ojca przyjęło się, że chrzestni kupują tego typu prezenty tylko my wynajmujemy mieszkanie urządzone i nie miałabym gdzie tego postawić. A sprzedać pewnie by można ale z dużą stratą więc szkoda. Jednak nie będę pisać na zaproszeniach wierszyków o kasie bo uważam, że nie wypada. Zastanawiam się nad zasugerowaniem gościom czegoś innego niż kwiaty ale jeszcze nie podjęliśmy decyzji.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ----------

Co do zapraszania sąsiadów to my nie będziemy. Wesele robimy tylko dla najbliższych a sąsiedzi to w sumie obcy ludzie.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 16:08   #3232
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:

Dzieci wiedzą lepiej!
Dla mnie podejście, że wesele ma się "zwrócić" jest totalnie chore. Jeśli nie stać nas/naszych rodziców na zrobienie wesela, to robienie go mimo wszystko, z kredytami i Bóg wie czym jeszcze jest strasznie niedojrzałe i niepoważne.
Z całym szacunkiem dla Twojego kolegi wydaje mi się, że zdurniał. Dla mnie 400zł to jest bardzo dużo jak na prezent dla kogoś. Wiadomo, jak człowiek jest bogaty, to może dać i 1000 i 2 i 10. Ale jak ktoś nie pracuje (jak ja), albo pracuje, ale nie zarabia kokosów, to i 300zł jest dużym wydatkiem... Szczególnie, że często na wesele trzeba jeszcze dojechać, a to kolejne koszty..

Pogrubione to dokładnie mój punkt widzenia. Dla mnie goście mogą nic nie przynosić, byle byli z nami tego dnia.

Co do sąsiadów... Niby jest taki zwyczaj, że się prosi na wsi, gdzie mamy działkę, ale w sumie z jednymi utrzymujemy większy kontakt, łazimy do siebie, gadamy itd, z drugimi tylko gadka przez płot, jak akurat się miniemy i też nie zawsze. Więc zapraszamy tylko tych, z którymi naprawdę utrzymujemy kontakt. TŻ sąsiadów chyba nie zaprasza, chociaż wiem, że jego Rodzice chcieli. Ale nie pamiętam, co ostatecznie ustalili.

Dzieciaki jak zwykle wymiatają

Kwiaty są miłym prezentem, jeśli jest mały obiad na 20, 30 gości. Przy mojej liczbie chyba bym zwariowała Nie uznaję marnowania roślin, a tak widzę taką ilość kwiatów, które za 2 dni i tak się wywali. Książki - mamy bardzo specyficzne gusta, wątpię więc, żeby ludzie trafili - chyba, żebyśmy zrobili listę książek, które chcielibyśmy mieć, wtedy sprawa byłaby na pewno ułatwiona (hm, jest to jakaś myśl). Ale jeszcze zobaczymy. Wina odpadają, pijemy bardzo rzadko jakikolwiek alkohol, a w obecnym mieszkaniu nawet nie mielibyśmy gdzie go 3mać. Więc lotek (czy multilotek ) jest dla nas pomysłem idealnym.

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 16:21   #3233
Karinkaa88
Raczkowanie

GG do Karinkaa88

Cytat:

Co do prezentów to szczerze powiem,że wolałabym jednak żeby goście dawali pieniądze, ponieważ nie chciałabym,żeby prezenciory się powtórzyły i co późmiej.. mozna by było jakos kombinowac spisac liste itp ale czy ja wiem, jak sie dostanie pieniadze to zawsze mozna przeznaczyc je na potrzebne rzeczy albo jeszcze lepiej na PODRÓŻ POŚLUBNĄ a w podróży pieniąźki zawsze się przydadzą

co do młodych too zgadzam się z tym,że nie liczą na to,że Wesele się zwróci aaaaa przeważnie młodzi proszą swoich znajomych i na pewno liczą się z tym,że maja swoje wydatki,że np koleżanka nie pracuje no i różne takie podobne sytuacje, ale nie jest tak,że młodzi goście nic nie dają chociaż powiem Wam szczerze,że słyszałam od znajomych,że znajdą się takie "wyjątki" które nie wsadzą nic do koperty ... i nawet jakiegos skromnego prezentu nie kupią to już jest przegięcie..

a co do sąsiadów to zależy jak jesteś z nimi zwiazna czy od dłuższego czasu sie znacie itp jaa tam swoich nie prosze, bo w sumie mnie nikt do siebie tez nie prosił i mam z głowy
buziole dziewuszkiiii
Stary 2011-03-17, 16:24   #3234
D0tk4
Zadomowienie

gosza_m - nie rozumiem postawy Waszego znajomego. Moze dla niego 600 zł to niewiele, ale przecież nie o to chodzi, żeby ludzi dali co maja, a pozniej nie mieliza co zyc! Daje sie tyle ile można i już!

Co do prezentów, to sama nie wiem czy wolałabym pieniadze, czy nie .. Moze tak pół na pół? Nie będziemy nic nikomu sugerować. Zreszta tym wieksza niespodzianke bedziemy mieli

U nas nie zaprasza sie sasiadow na wesele. No chyba, ze to jest ktos wiecej niz sasiad, a wiec dobry znajomy, przyjaciel czy rodzina. Nie za bardzo rozumiem po co .. Rozumiem po weselu sie przejsc z ciastem czy cos jesli juz, ale zapraszac na wesele na pewno nie bedziemy.

Co do 'Dzieci wiedzą lepiej', to sie usmialam! Szczegolnie jak uslyszalam o biało-niebieskich jajeczka u chłopców. No jak latarnie! :P hahaha Swietne sa takie brzdace
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 16:48   #3235
ewika19
Zadomowienie

U nas zaprasza się sąsiadów na wesele i ja osobiście nie wyobrażam sobie aby nie zaprosić sąsiadów z "lewej" strony. Traktujemy się jak rodzina, co chwile zapraszamy się na jakieś imprezki, grilla. A nad sąsiadami z drugiej strony to się zastanawiam i zobaczę ile w sumie ludzi będę miała żeby później ciasno nie było na sali...

Byłam na tej rozmowie i ogólnie to moją wiedzę sprawdzili dogłębnie. A czy zostanę przyjęta to dowiem się w przyszłym tygodniu, ponieważ muszę im wysłać pewien projekt. Ale ogólnie to nie było źle...
ewika19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 16:55   #3236
niut0
Zakorzenienie

U nas sąsiadów się nie zaprasza, ale na pewno w czwartek przed weselem będzie trzaskanie szkła na które właśnie sąsiedzi, dalsza rodzina i znajomi przychodzą, nikogo się wtedy nie zaprasza, ludzie sami przychodzą + na moim i TŻ zaiu jest taki zwyczaj, żeby dawać w/w osobom kołocz (=ciasto drożdżowe), później w zamian z ciacho młodzi dostają drobne prezenty.
Stary 2011-03-17, 17:00   #3237
jagodzia133
Zakorzenienie

Cytat:
U nas sąsiadów się nie zaprasza, ale na pewno w czwartek przed weselem będzie trzaskanie szkła na które właśnie sąsiedzi, dalsza rodzina i znajomi przychodzą, nikogo się wtedy nie zaprasza, ludzie sami przychodzą + na moim i TŻ zaiu jest taki zwyczaj, żeby dawać w/w osobom kołocz (=ciasto drożdżowe), później w zamian z ciacho młodzi dostają drobne prezenty.
oooo fajnie a to skąd jesteś?? u mnie takiego nie ma
Lili & Gabryś

Stary 2011-03-17, 17:04   #3238
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Ewika dobrze, że nie było źle. Dalej trzymam kciuki za pracę.

A ten kumpel nasz to na kase patrzy i tyle. Nawet nie znał państwa młodych osobiście, tak podpytywał, ale żeby od razu nam wypominać, że za mało, że na wyżerkę idziemy itp itd... okazał poziom. I jeszcze przy nas rozliczał swoich gości weselnych (bo już po ślubie był), że tego stać na więcej, że temn sie nie popisał, że po co tych zapraszali. Porażka totalna. I ja z nim 3 miesiace w Niemczech mieszkałam

Na szczęście na moim ślubie go nie będzie, więc nie musi pokazywać ile to jego zdaniem powinno sie dawać do koperty.

Niuto u nas tez się z kołaczem chodzi po sąsiadach, po znajomych, dalszej rodzinie. A wiadomo, ze na wsi sporo tych osób sie znajdzie. No i tak jak pisałaś ten kto kołocz dostanie z prezentem ślubnym przychodzi. Tak jakoś wyszło.

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-03-17, 17:07   #3239
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
oooo fajnie a to skąd jesteś?? u mnie takiego nie ma
śląsk - ale jestem z małej miejscowości a TŻ z małego miasta, ale wszyscy sie znają i wszystko o sobie wiedzą
Stary 2011-03-17, 17:16   #3240
aleksandrettaa
Zakorzenienie

gosza kolega zdrowo przesadził ale fakt, że my idąc na wesele zwykle staramy się dać tyle by młodym zwróciło się za nas. Wiadomo, że w marę możliwości. Moja mama na przykład pyta zwykle ciotki "ile się teraz daje" bo uważa, że są niepisane stawki. Każdy ma swój sposób szacowania "wkładu".

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości