BEZROBOTNI łączmy się część 2 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-28, 18:39   #3241
kitosa
Zadomowienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2

Dziewczyny, jak wiecie pracuje na pół etatu i intensywnie szukam na drugie pół. I znów jest fajna oferta biurowa tylko na umowę zlecenie i wymiar 40 godz. A co mi tam spróbuje złożyć na pół etatu. Tylko prawka nie mam a tam wymagają
Stary 2011-03-28, 19:31   #3242
jola1982
Raczkowanie

Ja dziś miałam pierwszy dzień pracy, ekipa bardzo sympatyczna, zakres obowiązków niestety ogromny (to nie jest przerażenie pierwszego dnia, bo miałem już doświadczenie w firmach handlowych). Zobaczymy jak minie pierwszy tydzień, a bardziej chyba miesiąc, wtedy zobaczymy co będzie dalej. Martwi mnie kwestia, że firma oszczędza na pewnych rzeczach, a niestety mam niemiłe wspomnienia z takowymi w przeszłości. Mam sporo znaków zapytania, wyjdzie na najbliższym czasie, bo nie chcę się zniechęcać i mam zamiar chodzić z pozytywnym nastawieniem codziennie do pracy, szczególnie, że bardzo potrzebuje pieniędzy.
jola1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 19:39   #3243
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka1404 Pokaż wiadomość
W jakim banku jeśli mogę zapytać????
Oj nie wiem, nie rozmawiałam z nią bo bym się wypytała. Dowiedziałam się od osoby trzeciej.
Swoją drogą Bossy może tak jest jak myślisz, tylko wątpię że robi coś "biurowego", może właśnie sprzedaje przez telefon jakieś kredyty czy obsługuje klientów.
Do telemarketingu trzeba mieć predyspozycje, których ja nie mam bo już to przerabiałam i nie dawałam rady. Nie potrafię wciskać ludziom kitu, czegoś czego nie potrzebują. Przynajmniej nie nadawałam się do tego tam gdzie pracowałam - obóz pracy, przez miesiąc zarobiłam 500 zł.

Zaraz zbieram się na siłownię i trochę się zrelaksuję.
Stary 2011-03-28, 19:58   #3244
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Oj nie wiem, nie rozmawiałam z nią bo bym się wypytała. Dowiedziałam się od osoby trzeciej.
Swoją drogą Bossy może tak jest jak myślisz, tylko wątpię że robi coś "biurowego", może właśnie sprzedaje przez telefon jakieś kredyty czy obsługuje klientów.
Do telemarketingu trzeba mieć predyspozycje, których ja nie mam bo już to przerabiałam i nie dawałam rady. Nie potrafię wciskać ludziom kitu, czegoś czego nie potrzebują. Przynajmniej nie nadawałam się do tego tam gdzie pracowałam - obóz pracy, przez miesiąc zarobiłam 500 zł.

Zaraz zbieram się na siłownię i trochę się zrelaksuję.
moja koleżanka pracuje w banku jako kasjerka, też się dziwie, bo doświadczenia nie miała żadnego a jednak tam pracuje w tamtym roku skończyła licencjat, a nie wiem czy dalej się uczy

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 20:09   #3245
Ariena
Zakorzenienie

Ja próbowałam się dostać do jakiegokolwiek banku przez wiele miesięcy. Wysyłałam maile i chodziłam osobiście z podaniem. Raz nawet trafiłam na rekrutację. Okazało się że szukają akwizytora który by wchodził do firm i żądał kontaktu z prezesem w celu przedstawienia oferty banku. Nie jestem samobójcą i mam uczulenie na akwizycję, zresztą po rozmowie i tak się nie odezwali.
Stary 2011-03-28, 20:26   #3246
Asienka187
Zakorzenienie

Ja miałam teraz praktyki w banku i to jest tak, że np. na stronie są powiedzmy 3-4 oferty pracy, a w ich wewnętrznym systemie jest ich 40. Często się zdarza, ze zatrudniają ludzi po praktykach czy stażach. Trzeba mieć kogoś wewnątrz kto będzie sprawdzał wakaty i dawał nam cynka.

Mi powiedzieli, że na razie redukują u nich etaty, ale jak tylko się coś pojawi to dadzą mi znać. I niedawno się okazało, że mam w grupie na studiach kobiete, ktora jest kierownikiem w tym samym banku, tylko w innej placówce i też powiedziała, że będzie mnie mieć na uwadze. Trzeba czekać. Mam nadzieję, że coś się faktycznie pojawi.

A tak w ogóle to pensje w banku też nie powalają. Dla zwykłego doradcy jest to ok 1500 zł netto. A przed takim długa droga do awansu. A ja zawsze myślałam, że mają tam niezłe pensyjki.

Edytowane przez Asienka187
Czas edycji: 2011-03-28 o 20:28
Asienka187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 20:53   #3247
bossy
Zakorzenienie

Cytat:
O
A jak myślisz, w banku na czym polega praca? Na stanowisku obslugi klienta? KAŻDY ma do wyrobienia plany, ileś kart do sprzedaży, jakiś limit pożyczek itp. I biorą osoby z telemarketingu, bo to jest dla nich znak właśnie, że są to osoby:
1. otwarte
2. umiejące sprzedawać
3. umiejące rozmawiać z klientem

sama pracowałam w call center TP dosyć długo i wiem jak się pracodawcy na to zapatrywali. Moi znajomi z tamtej pracy potem poszli WSZYSCY do banku. Ja też dostałam pracę w 2 bankach i to za dobre pieniądze.
W TP też dobrze zarabiałam, ale wiem, że są cc, które sprzedają szit i gównianie płacą, bo byłam na rozmowach do takowych.

.supergirls just fly.
bossy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-28, 20:55   #3248
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinka_22 Pokaż wiadomość
Bardzo Was proszę o pomoc,gdybyście mogły mi doradzić nie wiem co mam robić....cały czas szukam naprawdę bardzo intensywnie pracy,bez skutku,dzisiaj byłam zarejestrować się jako bezrobotna i spytać się o staż.W ogóle ze stażami w tej chwili bieda,nie było żadnych ofert no i mi nie przysługuje...bo jestem za stara i "zbyt doświadczona" (zbyt długi staż pracy,żeby się załapać),ale dostałam propozycje odbywania praktyk w urzędzie skarbowym....(wcześniej pracowałam w US ), praktyki normalnie w godzinach pracy,w dziale orzecznictwa podatkowego-co by akurat mnie interesowało,bo jestem prawnikiem,ALE....są to praktyki bezpłatne.....
i teraz pytanie-co byście zrobiło na moim miejscu,wiadomo ruszę sie z domu,wyjdę miedzy ludzi,zawsze zdobędę jakieś doświadczenie, poza tyn jeśli byłby rozpisany konkurs na jakiekolwiek stanowisko w tym urzędzie wiadomo,że miałabym większą szansę niż ktoś z zewnątrz....przeraża mnie tylko,ze są to praktyki bezpłatne....
(na okres 3 mcy...)
Proszę Was o pomoc,co byście zrobiły???
Jeśli mieszkasz z rodzicami, to ja bym poszła (zresztą sama idę, dzisiaj dostałam odpowiedź pozytywną w sprawie praktyk-ja mam 4-tygodniowe,również bezpłatne).

Tak jak napisałaś - wyjdziesz z domu, do ludzi, nauczysz się czegoś nowego, zdobędziesz doświadczenie. Będąc na takich praktykach cały czas szukaj pracy tak jak do tej pory, jak coś w każdej chwili możesz przerwać chyba taką praktykę.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 00:06   #3249
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bossy Pokaż wiadomość
A jak myślisz, w banku na czym polega praca? Na stanowisku obslugi klienta? KAŻDY ma do wyrobienia plany, ileś kart do sprzedaży, jakiś limit pożyczek itp. I biorą osoby z telemarketingu, bo to jest dla nich znak właśnie, że są to osoby:
1. otwarte
2. umiejące sprzedawać
3. umiejące rozmawiać z klientem
Domyślam się.

Padam z nóg, byłam na siłowni 2 godzinki. Wyszłam koło 23. Trochę nie umiem wpasować sobie godziny bo albo za duży tłok i ciężko się dopchać do maszyn, albo nie zdążam ze wszystkim przed zamknięciem.
Stary 2011-03-29, 08:17   #3250
kasia11
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny

Moja firma poszukuje 2 osób do pracy na stanowisko fakturzystki i sekretarki, praca w Chorzowie, jeśli ktoś jest zainteresowany lub ma dodatkowe pytania piszcie na priva.
kasia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 09:57   #3251
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jola1982 Pokaż wiadomość
Ja dziś miałam pierwszy dzień pracy, ekipa bardzo sympatyczna, zakres obowiązków niestety ogromny (to nie jest przerażenie pierwszego dnia, bo miałem już doświadczenie w firmach handlowych). Zobaczymy jak minie pierwszy tydzień, a bardziej chyba miesiąc, wtedy zobaczymy co będzie dalej. Martwi mnie kwestia, że firma oszczędza na pewnych rzeczach, a niestety mam niemiłe wspomnienia z takowymi w przeszłości. Mam sporo znaków zapytania, wyjdzie na najbliższym czasie, bo nie chcę się zniechęcać i mam zamiar chodzić z pozytywnym nastawieniem codziennie do pracy, szczególnie, że bardzo potrzebuje pieniędzy.
Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej że szybko się wdrożysz w nowe obowiązki

Cytat:
Oj ja też się nie nadaję do telemarketingu. Kiedyś byłam na dniu próbnym, stanowisko niby biurowe a kazali mi latać po domach i wciskać jakieś badziewie Pierwszym autobusem wróciłam do domu

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Ja miałam teraz praktyki w banku i to jest tak, że np. na stronie są powiedzmy 3-4 oferty pracy, a w ich wewnętrznym systemie jest ich 40. Często się zdarza, ze zatrudniają ludzi po praktykach czy stażach. Trzeba mieć kogoś wewnątrz kto będzie sprawdzał wakaty i dawał nam cynka.
Czyli przyjmują praktycznie po znajomości?

Cytat:
Napisane przez kasia11 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

Moja firma poszukuje 2 osób do pracy na stanowisko fakturzystki i sekretarki, praca w Chorzowie, jeśli ktoś jest zainteresowany lub ma dodatkowe pytania piszcie na priva.
Szkoda, że to tak daleko

Dziewczyny zarejestrowałam się na cv-raport, wysłałam smsa, wklepałam kod, a nie otrzymałam linka aktywującego. I teraz nie wiem co mam zrobić. Niby pisało, że ten link może dojść nawet w ciągu kilku dni, ale już minęło ok. 5 dni... Napisać do nich?

Zmienna kobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 10:06   #3252
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmienna kobieta Pokaż wiadomość
Ludzi "z ulicy" też przyjmują bez problemu, ale ofert jest dla nich mniej, czyli trzeba się bardziej starać.
Stary 2011-03-29, 10:30   #3253
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Ludzi "z ulicy" też przyjmują bez problemu, ale ofert jest dla nich mniej, czyli trzeba się bardziej starać.
Aha Ale masz większe szanse, jeśli jesteś ,,od nich"
Ja przejrzałam nowe ogłoszenia i ........ znów nic nie ma...

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Dziewczyny co ja odwaliłam..........
Już wiem, czemu nie dostałam tego linka aktywacyjnego.....
Podałam zły adres e-mail.... Tzn. między imieniem i nazwiskiem dałam kropkę I komuś zafundowałam 100 cv do wysłania
No chyba poryczę się zaraz....

Stary 2011-03-29, 10:33   #3254
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, przyjmują ludzi, którzy już dla nich pracują, identyfikują się z firmą i rozwijają się w jej obrębie

Zawsze mnie dziwi zdziwienie wszystkich, że "po znajomości". To oczywiste, że pracodawca zatrudniając chętnie skorzysta z polecenia [moja szefowa mówi, że osoby z polecenia zwykle dużo lepiej i dłużej pracują]. Zdarza się, że dzwoni się też do znajomych i pyta co sądzi o danej osobie Moja mama rekrutując jak widzi w CV np. praktyki w miejscu, gdzie ma znajomych [zawodowych], to zawsze dzwoni i pyta o opinię

Należy też rozróżnić znajomości zawodowe od prywatnych, bo dostanie pracy wykorzystując znajomości zawodowe są jak najbardziej oczywiste i wręcz pożądane - całe studia buduje się te znajomości.

Zmienna kobieta, jeśli masz adres na gmailu, to on olewa tę kropkę więc jak ktoś wysłał maila na adres z kropką, powinno i tak do Ciebie dojść.

Edytowane przez ViLLeMkA
Czas edycji: 2011-03-29 o 10:35
ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 10:49   #3255
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość
Nie, przyjmują ludzi, którzy już dla nich pracują, identyfikują się z firmą i rozwijają się w jej obrębie

Zawsze mnie dziwi zdziwienie wszystkich, że "po znajomości". To oczywiste, że pracodawca zatrudniając chętnie skorzysta z polecenia [moja szefowa mówi, że osoby z polecenia zwykle dużo lepiej i dłużej pracują]. Zdarza się, że dzwoni się też do znajomych i pyta co sądzi o danej osobie Moja mama rekrutując jak widzi w CV np. praktyki w miejscu, gdzie ma znajomych [zawodowych], to zawsze dzwoni i pyta o opinię

Należy też rozróżnić znajomości zawodowe od prywatnych, bo dostanie pracy wykorzystując znajomości zawodowe są jak najbardziej oczywiste i wręcz pożądane - całe studia buduje się te znajomości.

Zmienna kobieta, jeśli masz adres na gmailu, to on olewa tę kropkę więc jak ktoś wysłał maila na adres z kropką, powinno i tak do Ciebie dojść.
No właśnie mam na wp i jak zakładałam swoje konto na nowe nazwisko, to było już zajęte z kropką, więc ja zrobiłam bez kropki. I teraz na pewno ktoś inny dostał wiadomość... Jaki głupek ze mnie...

O tych znajomościach to masz zupełną rację. Ja już jestem po prostu przewrażliwiona, bo w moim mieście pracę dostaje się tylko po znajomości, ale znajomości prywatnej...A ja niestety takowych nie posiadam...

Stary 2011-03-29, 11:13   #3256
Ariena
Zakorzenienie

Zmienna kobieta toś narobiła.

Ja właśnie dostałam odmowną odpowiedź od firmy na której mi zależało, super!
Babka się pytała się czy mogą zostawić cv w bazie-no jasne. Weszłam na ich stronę i tam jeszcze jakieś ogłoszenie gdzie wydaje mi się że bym bardziej pasowała bo nie wymagają doświadczenia. Teraz nie wiem czy pisać do tej babki że zainteresowała mnie ta druga oferta czy sobie darować skoro mi tego nie zaproponowała??
Stary 2011-03-29, 11:41   #3257
Zmienna kobieta
Wtajemniczenie

Ariena ja bym chyba napisała do niej... Najwyżej Cię nie przyjmą, nic nie stracisz...
I widzę, że dietę od dziś zaczynasz?

Stary 2011-03-29, 11:46   #3258
szklanka19
Zadomowienie

Ariena ja też bym napisała zawsze to następna szansa
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:50   #3259
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Zmienna kobieta toś narobiła.

Ja właśnie dostałam odmowną odpowiedź od firmy na której mi zależało, super!
Babka się pytała się czy mogą zostawić cv w bazie-no jasne. Weszłam na ich stronę i tam jeszcze jakieś ogłoszenie gdzie wydaje mi się że bym bardziej pasowała bo nie wymagają doświadczenia. Teraz nie wiem czy pisać do tej babki że zainteresowała mnie ta druga oferta czy sobie darować skoro mi tego nie zaproponowała??
Zapytaj o tę ofertę

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:03   #3260
Melissa86
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny co ja odwaliłam..........
Już wiem, czemu nie dostałam tego linka aktywacyjnego.....
Podałam zły adres e-mail.... Tzn. między imieniem i nazwiskiem dałam kropkę I komuś zafundowałam 100 cv do wysłania
No chyba poryczę się zaraz....
Hmmm...pierwsze co mi przyszło do głowy to... załóż takiego maila,jakiego podałaś. Niewielkie jest prawdopodobieństwo,że ktoś nazywa się dokładnie tak jak Ty,więc może akurat się uda.

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Cytat:
No właśnie mam na wp i jak zakładałam swoje konto na nowe nazwisko, to było już zajęte z kropką, więc ja zrobiłam bez kropki. I teraz na pewno ktoś inny dostał wiadomość... Jaki głupek ze mnie...
Teraz doczytałam.

No to niestety przepadło.
Stary 2011-03-29, 12:09   #3261
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Witam wszystkich Postanowiłam się przyłączyć,bo w gromadzie raźniej.Jestem bezrobotna,dodatkowo na I roku studiów doktoranckich i po 2 kier.studiów,co jest kolejną przeszkodą w znalezieniu pracy,jak zauważyłam.Do września pracowałam w Call Center,ale atmosfera była coraz gorsza,więc rzuciłam.Do teraz nie odezwał się do mnie nikt,poza przeróżnymi CC właśnie a wysyłam odpowiedzi na przeróżne oferty (unikam jak na razie przedstawicieli handlowych).No i dziś się załamałam,zadzwonili znów z CC,ok-stwierdziłam niedawno,że pójdę,dorobię.Pytam pana,czy jest możliwa praca na pół etatu lub 3/4 ponieważ mam w tym sem.zajęcia-pan odpowiedział,że nie wie,ale się dowie i nasze spotkanie na razie skreśla,bo to nie jest pewne...
Nie chcą mnie już nawet do pracy na słuchawce
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:57   #3262
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ViLLeMkA Pokaż wiadomość

Dokładnie, ja często spotykałam się ze zjawiskiem rekrutacji wewnętrznych w firmach, gdzie za polecenie osoby do pracy można było niezła kasę dostać, ale to nie mogła być jakaś koleżanka bez kwalifikacji, tylko znajomy spełniający bardzo szczegółowe i wysokie wymagania, z doświadczeniem, zazwyczaj chodziło o stanowiska specjalistyczne.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 13:53   #3263
6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Witam wszystkich Postanowiłam się przyłączyć,bo w gromadzie raźniej.Jestem bezrobotna,dodatkowo na I roku studiów doktoranckich i po 2 kier.studiów,co jest kolejną przeszkodą w znalezieniu pracy,jak zauważyłam.Do września pracowałam w Call Center,ale atmosfera była coraz gorsza,więc rzuciłam.Do teraz nie odezwał się do mnie nikt,poza przeróżnymi CC właśnie a wysyłam odpowiedzi na przeróżne oferty (unikam jak na razie przedstawicieli handlowych).No i dziś się załamałam,zadzwonili znów z CC,ok-stwierdziłam niedawno,że pójdę,dorobię.Pytam pana,czy jest możliwa praca na pół etatu lub 3/4 ponieważ mam w tym sem.zajęcia-pan odpowiedział,że nie wie,ale się dowie i nasze spotkanie na razie skreśla,bo to nie jest pewne...
Nie chcą mnie już nawet do pracy na słuchawce
Witam Jakie masz kierunki studiów?

A ja dzisiaj byłam w UP, mimo, że nie mieli na stronie napisanego, że są staże to się okazało, że jednak są wybrałam jedną ofertę, w piątek mam rozmowę mam nadzieję, że dostanę w końcu ten staż, bo miejsce bardzo fajne
6cf34e7e8f39cee75534fdb852be8187cc381168_600e0a0280783 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 14:16   #3264
Claris
Zakorzenienie

Karolka to super a gdzie ten staż?
Claris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 14:49   #3265
zyzikowa
Przyczajenie

Hejka dołączam to waszego grona poszukujących pracy. Mam pytanko czy któraś z was wie coś na temat sklepu obuwniczego Bagatt? Jak wygląda u nich rozmowa, jaki zarobek, atmosfera? Z góry dziękuje za inormacje
zyzikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 14:57   #3266
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Dzień dobry, przesyłam pozytywne wibracje, mimo że u mnie nadal cisza.
Dostałam raport, że z jednej oferty czytali 2 razy moje CV i 2 razy LM. Wczoraj po 23
Dzisiaj już nie, więc pewnie nie są zainteresowani, no cóż

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 16:02   #3267
Melissa86
Zakorzenienie

Dziewczyny tak z ciekawości zapytam - oceniacie poszczególne firmy przez ten cv-raport??

Edytowane przez Melissa86
Czas edycji: 2011-03-29 o 16:03
Stary 2011-03-29, 16:10   #3268
zyzikowa
Przyczajenie

Żadna z Was nie wie nic odnośnie tego sklepu
zyzikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 16:24   #3269
traicionera
Zakorzenienie

Ja oceniałam po rozmowach kwalifikacyjnych.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 16:47   #3270
gwiazdeczka172
Zakorzenienie

GG do gwiazdeczka172

Cytat:
Napisane przez Melissa86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak z ciekawości zapytam - oceniacie poszczególne firmy przez ten cv-raport??
Jeszcze nie miałam okazji by wystawic jakąkolwiek ocenę

Wymiana
gwiazdeczka172 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości