|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3391 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2
Ariena to miałaś szczęście, ze trafiłaś na kompetentnych urzędników. Ja nigdy takiego szczęścia nie miałam
|
|
|
|
#3392 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() U mnie też nic ciekawego już nawet nie wiem gdzie mam za bardzo szukać. I póki co to wysyłałam meile na to co było, ale chyba teraz zacznę osobiście szukać pracy. Jestem po pedagogice, od października zamierzam jeszcze zrobić mgr albo podyplomowkę z wczesnej edukacji i w tym kierunku iść.I pewnie będę chodzić po przedszkolach, żeby chociaż na pomoc nauczyciela udało się dostać... |
|
|
|
#3393 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam wrażenie, i nie tylko ja..., że w moi m UP o niektórych ogłoszeniach pracy po prostu się nie mówi, ,że nawet nie trafiają na tablice
Słyszałam, ze ten pracuje tam i tu z UP, a ja czynnie przeglądając oferty nigdy na taką się nie trafiłam
|
#3394 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja właśnie wysłałam aplikację na kierownika rejonu stażystę do Biedronki
Ja ich zawalam swoimi aplikacjami ha ha
|
|
|
|
#3395 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#3396 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
oczywiście i tak mnie nigdzie nie chcą bo po co :P ale osobiście jestem wściekła na moje studia, bo płaciłam 2,5 tys za semestr, a okazało się że nie nauczyli mnie podstawowych rzeczy - przygotowanie do druku, na każdej posadzie o to pytają, a ja co mam mówić ależ tak miałam filozofię, ale przygotowanie do druku, no nie nie uczyli. Teraz muszę sama wkuwać, a wiadomo info w necie jest, ale jest go tyle i często są to tak sprzeczne informacje, że szok. Dlatego chyba będę musiała iść na kolejny kurs, za straszną kasę. Cytat:
|
|
#3397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znalazłam listę przedszkoli w moim mieście (samorządowych jest prawie 80,a jeszcze prywatne dojdą), cały dzień do 3 rano pisałam listy motywacyjne, ułożyłam sobie je osiedlami i jeżdżę i rozwożę. Kwestia podejścia. Jeśli z góry założysz,że nie podołasz temu zadaniu,to zapewne tak właśnie będzie. Niestety,ale praca do nas nie przyjdzie,więc to my musimy przyjść do niej. ;P
|
|
#3398 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a Wy się orientujecie jak to jest ze stażami dla osób powyżej 26 r.ż.? Na jakich zasadach są przyznawane i komu przysługują?
|
#3399 |
|
Zakorzenienie
|
To są staże dla osób do 27. roku życia, u których nie minęło 12 miesięcy od daty ukończenia szkoły (czyli najczęściej jeśli nie minął rok od obrony).
|
#3400 |
|
Zakorzenienie
|
jeeeeeeeezu, w koncu. Dostalam prace, umowe. Ale boje sie, bo na miesiac probny, wlascicielka mysli o zatrudnieniu koloejnej osoby. Napewno nie moge odetchnac, ciagle bede sie starac ale nie myslec ze moge to stracic. Zapomne o tym, zeby sie nie stresowac.
Dzisiaj z wielka satysfakcja porwalam wniosek na staz, wniosek na szkolenie, wyrzucilam to. Mam gdzies urzad, i nawet nie wiecie jak mi z tym dobrze. Przeprowadze sie, bede wychodzic na zero albo lekko na plusie, ale mam wspaniala prace w zawodzie, tylko to utrzymac. Co za czasy...
|
#3401 | |
|
Rozeznanie
|
To gratulację
A gdzie dostałaś pracę? ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-04-02 o 15:02 |
|
|
|
|
#3402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3403 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
znajdź sobie ustawe tam jest napisane wszystko jakie kryteria do staży i do przyuczenia, bo dokładnie nie pamiętam, wiem że jest taki zapis ze staz przysługuje do 26r. ż, potem dla osób długotrwale bezrobotnym, dla kobiet które wychowywały dzieci i chyba dla osob po 50 r. ż. Ale najlepiej sprawdź w ustawie. a wzasadzie to justyne cytowac powinnam, ale sie wszystko nie zaznaczylo./ Edytowane przez kalae Czas edycji: 2011-04-02 o 15:15 |
|
|
|
|
#3404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staż oznacza nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych poprzez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązywania stosunku pracy z pracodawcą. Starosta* może skierować bezrobotnego do odbycia u pracodawcy stażu przez okres nie krótszy niż 3 miesiące i nie dłuższy niż 6 lub 12 miesięcy. Na staż mogą być kierowani: 1. na okres od 3 do 12 miesięcy: - bezrobotni do 25 roku życia, którzy do dnia zastosowania wobec niego usług lub instrumentów rynku pracy nie ukończyły 25 roku życia2. na okres od 3 do 6 miesięcy: - bezrobotni długotrwale, albo po zakończeniu realizacji kontraktu socjalnego, albo kobiety, które nie podjęły zatrudnienia po urodzeniu dzieckaStaż odbywa się na podstawie umowy zawartej przez Starostę* z pracodawcą według programu, który jest załącznikiem do umowy. Bezrobotnemu w okresie odbywania stażu przysługuje stypendium. Na wniosek bezrobotnego odbywającego staż pracodawca jest zobowiązany do udzielenia dni wolnych w wymiarze 2 dni za każde 30 dni kalendarzowych odbywania stażu. Za dni wolne przysługuje stypendium. *Starosta oznacza Dyrektora PUP, który działa w imieniu Starosty Podstawa prawna:
|
|
#3405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wicie coś więcej odnośnie punktu: - bezrobotni bez kwalifikacji zawodowych, bez doświadczenia zawodowego lub bez wykształcenia średniego czy osoba ze średnim wykształceniem ogólnokształcącym, która do tej pory miała umowy o dzieło i umowy agencyjne się na to łapie? wiem, że powinien iść zapytać do UP, pytam tak tylko na razie, może któraś z Was coś podpowie
|
|
#3406 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze dodam że "bezrobotni długotrwale" to tacy którym minęło 12 m-cy od zarejestrowania w UP oraz "bezrobotni bez doświadczenia zawodowego" to tacy którzy nie pracowali w sumie dłużej niż 6 miesięcy.
|
#3407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To to jawna i prawnie zakazana dyskryminacja...
|
|
#3408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja mieszkam w powiecie o największym bezrobociu w Polsce p. Kłodzki
|
|
#3409 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale przybij piątkę - moje miasto to miasto powiatowe o największym bezrobociu w Polsce ![]() Nic mi się nie chce, nie mam juz gdzie wysyłać cv...Poszperam trochę na necie, potem jadę w trasę z mężem Będę tirówką
|
|
|
|
|
#3410 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoś z was wybiera się do pracy w Niemczech albo w Austrii? Myślicie może nad tym? Co o tym sądzicie, tak wogóle?
Uczyłam sie kilka dobrych lat niemieckiego i lepiej znam ten język niż angielski. Poza tym z Niemiec bliżej do domu, w razie co. ![]() Sama nie wiem jak sie zabrać za szukanie pracy za granicą.
|
|
#3411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3412 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja sie dziś nalatałam po sklepach, nogi mi z tyłka odpadają, zmęczona jestem jak nie wiem co i zła, bo udało mi się kupić tylko bluzkę. Jezu, ile trzeba się nabiegać, żeby kupić coś ładnego, co by sie nadawało na rozmowę kwalifikacyjną (bo nawet nie mam w czym chodzić). Dobrać spodnie z matariału w moim wypadku to koszmar - jak nie za szerokie w pasie, to się marszczą i źle ukladają, albo są za długie - no za każdym razem coś nie tak Dobrze, że chociaż tę bluzkę dorwałam, w sumie już w ostatnich minutach przed zamknięciem sklepu
|
|
|
|
|
#3413 |
|
Zakorzenienie
|
Ewelka umknęło mi - gratuluję również
Przyłączam się do pytań odnośnie większych konkretów a głównie- w jaki sposób dostałaś tę pracę?
|
#3414 |
|
Raczkowanie
|
Jako, że pytałyście tutaj o możliwość dofinansowania kursów i szkoleń z UP, a interesowałam się tym mocno to napiszę czego się dowiedziałam (piszę o Krakowie, bo każdy UP może mieć inny regulamin wewnętrzny). Obecnie mają się pojawić kursy, które wiszą na tablicach w UP i można z nich wybrać, ale są to głównie jednak jakieś blacharstwo, wózki widłowe, spawacz, raczej mniej przydatne dla kobiet, bo nawet jak się je skończy to to pracodawcy i tak będą wolały faceta na takim stanowisku. Będą też kursy kadr i księgowości (ja patrzyłam na zeszły rok to było to bardzo mało miejsc w porównaniu do innych kursów, a w tym zmniejszone środki są o 70-80%, ale jeśli tam było po 10-30 osób, to wychodziło by 2 do 6 miejsc) , widziałam też kursy obsługi programów komputerowych biurowych jak i graficznych, kurs sekretarski. A te kursy co piszę to były na zeszły rok, bo na obecny nie były jeszcze zatwierdzone, ale to na dniach miało być, więc sądzę, że już są wywieszone.
Oprócz tego można napisać wniosek o kurs indywidualny, oczywiście trzeba uzasadnić dlaczego taki i co nam może dać, super jakby też potencjalny pracodawca się zdeklarował, że nas po nim zatrudni (tu chodzi przede wszystkim o kursy na prawo jazdy na auta ciężarowe, tiry). Ja polecam próbować, szanse są dużo mniejsze niż rok temu, ale to nie nasza wina, że rząd ma bezrobotnych gdzieś i uważa, że problem nie istnieje. Do tego poszukajcie jeszcze tutaj http://www.inwestycjawkadry.info.pl/ , czasem są jakieś bezpłatne kursy albo bardzo tanie do 200 zł, niestety specjalistyczne są bardzo drogie bo kosztują powyżej 2 tys. złotych do nawet ponad 10 tys. |
|
|
|
#3415 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny dziekuje za mile slowa
![]() pisalam wczesniej, ja dalam swoje ogloszenie na gumtree i dostalam kilka odpowiedzi, w tym mialam tylko jedna rozmowe i akurat ta Jestem po kosmetologii, ale mam od października przerwe i nie moglam sobie pozwolic na dluzsze bezrobocie. jestem kosmetyczka, ale pracuje na najnowszym sprzecie, u mnie w miasteczku - z reszta jak w innych, jest masa gabinetow z tipsami, drobna kosmetyka, a mi marzylo sie coś wiecej, gabinet odnowy biologicznej, spa... I przeprowadzam sie, szybko musze znaleźć pokoj, przeprowadzam sie do innego miasta, Wroclaw mama mi pomoze finansowo na start, bo sama bym nie dala rady.Ale okres probny, same wiecie jak to jest, niepewnosc
|
#3416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3417 |
|
Zakorzenienie
|
A ja chciałam iść na jakiś kurs, miały być w marcu tak mnie pracownica UP poinformowała. I kazała śledzić na stronce, jest kwiecień - szkoleń, kursów brak.
|
|
#3418 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze dziewczyny co jest ze mną nie tak? Dlaczego nikt do mnie nie dzwoni z zaproszeniem na rozmowę już od miesiąca. Kolejne rekrutacje na jakie wysyłałam CV się kończą a u mnie ciągła cisza
|
#3419 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio pisałyście na temat tego, że pracodawcy zapraszają teraz na rozmowy kwalifikacyjne poprzez e-maila, to ja was dziś może zaskoczę, ale dostałam dziś zaproszenie na rozmowę o pracę na jutro wysłaną czym ? SMSem
Widocznie tak też można. Zastanawiam się czy im odpisac, ale skoro nie zadzwonili, nie chcieli rozmawiać
|
#3420 |
|
Zakorzenienie
|
Witam koleżankę z Bydgoszczy
U mnie cisza i posucha. Poszłam dzisiaj do WTZ i już jutro ide tam pomagać jako wolontariusz. Co mi pozostało? No w sumie nic. Nie będę siedziała w domu na czterech literach, na pewno nauczę się czegoś nowego i poznam uczestników (a to mi się przyda, bo w przyszłym roku będę ich "badać" do pracy magisterskiej). Pani kierownik niczego nie będzie mi narzucać, przyjde jak zachcę, ewentualnie będzie dzwonić jak będzie jakaś większa impreza czy akcja bym przyszła i pomogła. Jeśli nic mi się nie trafi to przeczekam tak do tego lipca i pójdę na staż (o ile żadne przeszkody nie pojawią sie na drodze...). Ps. Moja mądra koleżanko ( ) ja to nie wiem czy bym poszła na taką rozmowę z SMSa to taki trochę brak szacunku jak dla mnie. A co to za oferta?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:12.

już nawet nie wiem gdzie mam za bardzo szukać. I póki co to wysyłałam meile na to co było, ale chyba teraz zacznę osobiście szukać pracy. Jestem po pedagogice, od października zamierzam jeszcze zrobić mgr albo podyplomowkę z wczesnej edukacji i w tym kierunku iść.
Słyszałam, ze ten pracuje tam i tu z UP, a ja czynnie przeglądając oferty nigdy na taką się nie trafiłam 
oczywiście i tak mnie nigdzie nie chcą bo po co :P ale osobiście jestem wściekła na moje studia, bo płaciłam 2,5 tys za semestr, a okazało się że nie nauczyli mnie podstawowych rzeczy - przygotowanie do druku, na każdej posadzie o to pytają, a ja co mam mówić ależ tak miałam filozofię, ale przygotowanie do druku, no nie nie uczyli. Teraz muszę sama wkuwać, a wiadomo info w necie jest, ale jest go tyle i często są to tak sprzeczne informacje, że szok. Dlatego chyba będę musiała iść na kolejny kurs, za straszną kasę. 

(jakbyście nie zauważyły, to dodam: nie zobaczył CV, bo o nie nawet nie zapytał, nie mówiąc byz adał pytanie o doświadczenie zawodowe