|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#871 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
u mnie w szpitalu pomagaly w przystawianiu do piersi i to niejednokrotnie. Moja mała na poczatku pieknie złapała, ale potem byly problemy bo jednak dokarmiali Ją, więc latałam do położnych jak czub że mam problem ale one cierpliwie mi pomagały i jestem im wzdzieczna bo teraz Niunia 'poluje na cyca" jak szalona , a jak go już złapie to nie chce puścić hehe ![]() dziewczyny-szukam nawilżacza- poradźcie coś ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#872 |
Zakorzenienie
|
spróbuj dać jej tą wodę z łyżeczki, bo jak karmisz mm to będziesz musiała ja dopijać ![]() bo będzie miała zatwardzenie ja zaczęłam dopajac dopiero w 7 dniu i już wtedy mała robiła taką "bobkowata" kupkę, a powinnam już od samego początku podawać jej wodę, choćby łyżeczkę dziennie
#873 |
Zakorzenienie
|
lipa lipa, szczególnie, ze moja praktycznie się nie domaga już jedzenia
![]() aż się boje, ile będzie ważyła na czwartkowej wizycie w przychodni.
#874 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lenka ma dwa dni a dzis zjadla 80ml na raz;p. je co 3-4.5h, zazwyczaj od 50 ml do 80ml ![]()
![]() |
#876 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze możesz spróbować dawać jej wode z gluzkozą ![]() ja swojej daję wodę i herbatkę koperkową
![]() |
#877 | |
Zadomowienie
|
traicionera malutka super
![]() nie wiem jaki masz laktator ale nie umiem sobie wyobrazić jak on może być za duży ![]() Cytat:
kurcze szkoda, biedna tyle czasu musi się męczyć ![]() montii może nie będzie tak źle, u nas w szpitalu naświetlają jak jest ponad 12, nas puścili do domu jak Nadia miała właśnie 12 i nie kazali powtarzać badania
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#878 |
Zakorzenienie
|
oby kochana, oby... ;/
#879 |
Zakorzenienie
|
wanilka- dzięki
![]() mam tommy tippee i niestety, nie chce się dobrze zassać, przez co mleko wycieka dołem. teraz odciągam ręcznie, czyli bezpośrednio do pojemniczków
#880 |
BAN stały
|
Dziewczyny mam pytanie
Zakupowala ktoras monitor oddechu?? Miałam dziś zamówić ten pod materac ale czytałam,ze niby lepszy jest ten przenosny do pieluszki Moze mi ktora z Was poradzic?? |
![]() ![]() |
![]() |
#881 |
Zadomowienie
|
Slyszalam, ze te monitory oddechu sa strasznie czule i czesto pikaja nawet jak nic sie nie dzieje. Kiedys tez myslalam o kupnie takiego, ale to spory koszt i to pikanie i stwierdzilam, ze styknie mi elektroniczna niania. Zreszta jestem praktycznie non stop w pokoju z malym, wiec nie mam potrzeby kupowac sprzetu monitorujacego.
Szukam dobrej niani elektronicznej mozecie cos polecic? |
![]() ![]() |
![]() |
#882 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kukalam na ten przenosny i to koszt 350zł DZIEWCZYNY PRZYPOMINAM O BECIKOWYM SAMORZADOWYM JAK MACIE UCHWALONE W WASZYCH MIASTACH BO U NIEKTORYCH TO NAWET 4TYS ZL DODATKOWE |
|
![]() ![]() |
![]() |
#883 |
Zakorzenienie
|
w stolicy nie ma takiego
![]()
#884 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja się nie odzywam, bo nie mam nawet siły żeby usiąść do kompa. A to właśnie z powodu bilirubiny. Niestety znowu jesteśmy w szpitalu. Po porodzie mały był naświetlany i wypuścili nas z poziomem 11. I po tygodniu przyszła do nas pediatra i jak małego zobaczyła, to od razu dała skierowanie do szpitala. Także w piątek pojechaliśmy i mały został. Ja niestety nie mogę być z nim całą dobę, a od 8 do 22. W piątek poziom wynosił 18. Dziś już mały nie był naświetlany, bo mamy poziom 10. Może jutro nas wypuszczą. Ja już nie mam siły. A ile się przy tym napłakałam. Za każdym razem, jak kują moje maleństwo i on tak strasznie płacze, ja płaczę razem z nim - na serio zalewam się łzami. Poza tym już fizycznie wysiadam - od piątku całe dnie spędzam siedząc na krześle - a w dwa tygodnie po cesarce nie jest to najlepsze. No ale mały jest najważniejszy. Może jutro nas wypuszczą, to będzie lepiej. ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Mój też się praktycznie nie domagal jedzenia i teraz wiem, że jadł za mało. Przez to waga mu spadła i mniej wydalał. A konsekwencją tego było wyższe stężenie bilirubiny. Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2011-04-04 o 22:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#885 |
Zakorzenienie
|
Montii, Harrods, bardzo wam współczuję tej żółtaczki.
![]() moja Nadunia jest najedzona, nieważne, ze z butli, istotne, ze wreszcie mruczy przy jedzeniu ![]()
![]() |
#886 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Harrods! Strasznie Wam współczuję. Trzymam kciuki, żebyście mogli jak najszybciej wrócić do domku. Monti! Za Was też trzymam kciuki, żeby szpital nie był konieczny. Wanilka! No właśnie nas też z takim wynikiem wypuścili. Fajnie, że napisałaś, że Was z takim samym, trochę się uspokoiłam. Poza tym była wczoraj położna u nas i też mnie uspokoiła trochę. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Laski karmiące piersią: Możecie mi powiedzieć, jakie warzywa i owoce jecie? Buziaczki dla wszystkich mamuś i ich pociech! ![]()
#887 | |
Zadomowienie
|
trzymam kciuki
Cytat:
spróbuj tą ssawkę zmiękczyć gorącą wodą i jeszcze ciepłą przyłóż do piersi i zasysaj ![]() ![]() harrods współczuje ![]() tola na pewno będzie dobrze ![]() na razie jadam tylko jabłka, marchewki, brokuły, zamierzam niedługo wprowadzić pomidora i zobaczyć jak Nadia zareaguje
![]() |
#888 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak wygląda trądzik niemowlęcy i co zrobić żeby zniknął? Bo nie wiem czy moja nie ma,tzn.to są takie drobne krosteczki z boku główki i na szyjce. No chyba że to potówki
![]()
#889 |
Zakorzenienie
|
wanilka, dzięki za rade, wypróbuję, chociaż i tak pewnie elektryczny kupie, bo nie mam siły w rekach do tego pompowania
![]()
#890 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja wczoraj pozarłam 3 banany ( oczywiscie na surowo ) ale nie wiem czy to był dobry pomysł ![]() ![]() a tu z jednej strony o dietach przeklejam Wskazówki należy traktować orientacyjnie. Każda kobieta ma nieco inne potrzeby energetyczne. W czasie ciąży organizm potrzebował około 300 kcal więcej niż przed ciążą. W okresie karmienia piersią potrzeby energetyczne wzrastają do około 500 kcal na dobę. ( tzn dodatkowo oczywiście do normalnej liczby kalorii dodajemy te 500) Komponując teraz swoje menu weź pod uwagę nie tylko to, ile kalorii potrzebujesz dziennie, ale też co dobrego (lub złego) przeniknie z niego do Twojego pokarmu. Swoją dietę po porodzie mama karmiąca powinna rozszerzać stopniowo, z kilkudniową przerwą, aby w ten sposób łatwiej zorientować się które produkty dziecku nie odpowiadają. Jeśli dziecko toleruje każdy rodzaj pokarmu, to nie ma żadnego uzasadnienia do ograniczania diety matki, czyli może jeść wszystko. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku i zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Problem pojawią się, gdy u dzidziusia wystąpią objawy nietolerancji pokarmowej takie jak intensywne zmiany skórne, kolka, biegunka, wymioty. Wtedy należy ocenić co w diecie mamy może alergizować dziecko i wykluczyć szkodliwe produkty. Dieta mamy karmiącej powinna spełniać kilka podstawowych zasad. Powinna być lekkostrawna – przewaga potraw gotowanych i pieczonych z niewielką zawartością tłuszczu. Musi być urozmaicona czyli obfitująca w witaminy i składniki mineralne (zaleca się spożywanie różnorodnych produktów, będących źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów, soli mineralnych i witamin). Kolejna zasada to racjonalność – dzienne menu powinno się składając się z trzech głównych posiłków i dwóch przekąsek. Czyli dziennie mama powinna zjadać wartościowych 5 posiłków. Posiłki powinny być pełnowartościowe - żywność musi być świeżą i wysokiej jakości. U mamy karmiącej występuje zwiększone zapotrzebowanie na płyny. Niedobór płynów może mieć niekorzystny wpływ na wytwarzanie pokarmu. Ilość wypijanych napojów należy dostosować do pragnienia, a nie do ściśle określonych norm objętościowych. Mama sama poczuje pragnienie, gdy organizm będzie potrzebował więcej płynów. Poniżej ściągawka co można, a czego lepiej unikać w diecie mamy karmiącej. Pieczywo Polecane jest szczególnie pieczywo ciemne i pełnoziarniste. Kasza, ryż, makarony Wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste. ( kasze są bardzo polecane ![]() Jajka Jedz tylko jajka ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo, w postaci jajecznicy. Należy uważać na białko, bo jest bardziej alergizujące niż żółtko. Nie wolno jeść surowych jajek! ( podobno dość często jest uczulenie na białko chyba, więc trzeba obserwować) Napoje Pragienie najlepiej ugasi woda mineralna. Inne polecane napoje to soki owocowe i warzywne (najlepiej domowej roboty), kompoty, słaba herbata lub bawarkę, herbaty owocowe i ziołowe. Unikaj napojów gazowanych (zawierają dużo cukru i pustych kalorii, a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki i bóle brzucha u dziecka). Mleko i przetwory mleczne Można spożywać praktycznie wszystkie produkty mleczne, pod warunkiem, że jeśli u dziecka pojawi się alergia należy je odstawić. Czyli można jeść jogurty, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe i żółte. ( lepiej nie pic samego mleka, nie w duzych ilościach, tylko własnie przetwory) Ryby Najkorzystniejsze dla rozwoju dziecka są ryby morskie (gotowane np. na parze, grillowane, lub pieczone). ( ryby powinny być z w miare znanego źródła, np z mórz nowrwskich, bo tam jest czysto, Bałtyk jest ponoc bardzo brudny- bo one przyswajaja bardzo duzo zanieczyszczeń, które potem dostają sie do naszego organizmu, i takie ryby o których wiadomo, że sa pedzone na hormonach wykluczamy, np panga) Mięso Najczęściej wybieraj mięso białe (drób, mięso z królika). Wskazana jest również chuda wieprzowina i jagnięcina. Można jeść też cielęcinę i wołowinę pod warunkiem że dziecko nie ma skazy białkowej. Mięso najlepiej spożywać w postaci gotowanej, grillowanej lub duszonej. Unikaj tłustych wędlin, mięsa smażonego. Zakazane jest bezwzględnie surowe mięso np. tatar. ( najlepsze jest mięso indyka i np kaczki, gęsi, generalnie mięso drozsze i rzadziej kupowane jest lepsze, bo nie daje się tym zwierzętom tyle hormonów żeby więcej wyhodować) Tłuszcze Podczas karmienia najlepiej używać do smarowania pieczywa wyłącznie masła. Zalecana jest rezygnacja z margaryn itp. Do sałatek i do przyrządzania potraw wskazana jest oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. Nie używaj smalcu. ( ja ostatnio odkryłam pyszne masło z mleka koziego takie: http://www.fresh24.pl/Produkt/DELMERE_Kozie_maslo_Delam ere.aspx?pos=p2eUe1mDyZre 8RlyX87pwa2kLFousQrcWuYZU Sed3QmwN3lPYLbxcA==) Słodycze Jeżeli mamie karmiącej zależy na odzyskaniu zgrabnej sylwetki powinna ograniczyć słodycze do absolutnego minimum lub w ogóle z nich zrezygnować. Dla mam, które nie muszą przejmować się figurą odrobina słodkiego szaleństwa od czasu do czasu jest wskazana. Najlepiej wybierać tradycyjne wypieki, unikać ciast z kremem, makowców, ciastek pakowanych. Silnie uczulający jest miód, więc należy go spożywać ostrożnie. ( miód mówi się, że najlepiej dopiero po zakonczeniu karmienia jeśc) Orzechy Są zdrowe, ale należy uważać zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe, gdyż zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe. Owoce Podczas karmienia piersią szczególnie w jedzeniu owoców stosuj zasadę ograniczonego zaufania. Można próbować praktycznie wszystkich owoców uważnie obserwując reakcję malca. Istnieje teza, że owoce cytrusowe uczulają. Warzywa Podobnie jak przy owocach uważaj. Szczególnie na warzywa wzdymające, takie jak kapusta, kalafior, fasola, brokuły, groch, bób. Czosnek i cebula – mogą wpływać na niechęć do ssania piersi, gdyż wytwarzają zapach za którym cześć dzieci nie przepada. Warto jednak przyzwyczaić maluszka do zapachu czosnku, i cebuli, bo to najlepsze lekarstwa dla karmiącej mamy. Cebula może dodatkowo powodować wzdęcia. Alkohol Jest zakazany. Co prawda pojawiają się głosy, że kieliszek wina czy szklanka piwa nie zaszkodzą, ale należy pamiętać że alkohol swobodnie przenika do mleka matki w ciągu 30-60 minut po jego konsumpcji. Wątroba niemowląt nie działa tak wydajnie jak dorosłych. Warto wiedzieć że szklanka piwa (250 ml 5 %) zawiera 10 g czystego alkoholu etylowego czyli 1 mały kieliszek wódki. Przyprawy i dodatki Najlepsze są łagodne przyprawy ziołowe. Potrawy przyprawiaj bez obaw świeżymi ziołami, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem, kminkiem, majerankiem. Należy ograniczyć do minimum żywność zawierają znaczne ilości barwników, konserwantów, słodzików, polepszaczy. Trzeba uważać na paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet. Przytoczone powyżej porady są orientacyjne. Pamiętaj, że każde dziecko jest inne i inaczej może reagować na poszczególne pokarmy. Uważniej obserwuj malucha - jeżeli po spożyciu jakiegoś pokarmu zauważysz u niego niepokój, objawy kolki jelitowej lub wysypkę, to pokarmu tego powinnaś unikać dopóki układ pokarmowy malca nie dojrzeje na tyle, aby go tolerować. dopiski w nawiasach bez kursywy- moje
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 |
Zadomowienie
|
Hej!
nareszcie melduję się na odchowalni. moja mała ma już 10 dni. jest bardzo grzeczna i waży juz prawie 4 kg. nawał mleczny mamy za sobą (z pomoca kapuchy i laktatora). potem miałam mało mleczka i zaczęłam pić bawarkę. Teraz mam tyle mleka,ze dwa razy karmię małą z jednej piersi i jeszcze ściągam ok 80ml. Mała budzi mi sie co 2 godziny na karmienie. Śmieję się, że śpi z zegarkiem w ręku ![]() Muszę was doczytać, a trochę tego jest - to się poudzielam.... Macie śliczne maluszki. załączam zdjęcia mojej niuni ![]()
#892 | |||
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ide dzis na wizyte gin - jaka antykoncepcje polecacie?? ogolnie chcialabym chyba tabsy tyko zy hormony nie przenikna do MLEKA?? milego dzionka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#893 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi w szpitalu lekarka powiedziała, że u niemowlaka normalne jest zarówno robienie kilku kupek dziennie jak i jednej na 2-3 dni ![]() i to nie jest nic niepokojącego ![]() Martwić się można jeżeli dziecko przyrobieniu kupki płacze albo jest ona bardzo twarda, ale częstotliwość nie świadczy o niczym złym. Moja mała prze ostatnie dni robiła jedną dziennie a dzisiaj już zrobiła 3. ![]() ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Cytat:
![]() moja też ma z tyłu główki i na szyjce potówki
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Dziewczyny, pytanie, które pewnie przewijało się z milion razy, ale spytam się Was już jako troszkę doświadczonych ![]() ![]()
![]() |
#895 |
Zadomowienie
|
traicionera moja je na potęgę a kupa też rzadko jest mordka niunia śliczna a te włoski mrrr ![]() ![]() nasza kluseczka https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...8&d=1301990894 https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...0&d=1301990925 https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...1&d=1301990925 https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1301990925
#896 |
Zakorzenienie
|
Jokr ja też szukam niani....moja bratowa ma avent i jest zadowolona, ale też chce jeszcze doczytac to i owo zanim ją zakupie......
![]() traicionera, ja mam mały biust i kupiłam laktator medeli-minielectric. ![]() moja mała ma krosteczki na czole i polikach i pediatra wczoraj powiedziała że to potówki ![]() Dziewczyny dziś się w koncu wyspałam ![]() ![]() ![]() Mała na wieczór była bardzo płaczliwa i już myslałam że nici ze spania, ale zasneła jak maly suselek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#897 |
Zadomowienie
|
kurcze, Tymek ma wielkie pleśniawki w całęj buzi, przemywam mu gazikiem z przegototwana woda, ale to niewiele daje, na krótką metę
![]() czy miała któaś z was problem z tym właśnie??? i wyskoczyly mu krostki na czole, czekam na tą położna niech coś zaradzi.
#898 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mam BabyOne, polecam zasięg 450m a kosztuje ok 100zl ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
ja się właśnie obawiam, że za rzadko, bo nie chce mi się po każdym posiłku, robię to raz dziennie
![]() |
#899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mordka, wanilia śliczne kruszynki ![]() Kurczę i jeszcze posmarowałam małemu wczoraj pupę maścią, którą poleciła położna i dzisiaj jest armagedon na pupie... ![]() No nic może lekarz dzisiaj coś poradzi. Skumulowały się problemy, jeszcze ciągle ten brzuszek i napinanie się...eh. Co do niani to mam z Fisher Price, też chyba za 100 zł. Bez jakichś specjalnych bajerów, ale zadowolona jestem, odbiór jest super. Aaaa zapomniałam napisać: EIRENE GRATULACJE!!!! ![]() Edytowane przez Tity Czas edycji: 2011-04-05 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#900 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.