|
|
#91 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: :(
Cytat:
|
|
|
#92 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#93 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podpisuje się wszystkimi kończynami pod tym postem.
|
|
|
#94 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
medycyna wieczorowa jest płatna (i to duzo), po drugie wieczorowa jest tylko z nazwy to nie jest kierunek który dam rade studiować w weekendy...oczywiscie z Nim porozmawiam - to nie jest tak, ze On ucieka od problemu...wrecz przeciwnie, chyba udowodnił mi, ze jest najwspanialszym facetem na swiecie... co prawda rozmowa przed nami - wróci z pracy o 2-3 w nocy... ja z naszej dwójki jestem raczej realistka, widzę złe strony i trudności przede wszystkim, On, pomimo wszystkiego raczej widzi trochę więcej jasnych stron... ja wiem, ze jesli decyduje sie na jedno, przekreślam szanse na drugie, chce zeby to była świadoma decyzja, a nie liczenie na "chyba sie uda..."... |
|
|
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
A czemu nie wspominacie nic o chłopaku autorki? Czy on nie moglby przeniesc sie na studia zaoczne i pójść do pracy? Jeśli postanowicie urodzić dziecko, to głownie Twoj chlopak powinien zadbac o to zebyscie Ty i Wasze dziecko mieli dach nad głową. A na studiach mozesz przeciez wziasc dziekanke po 2 semestrze.
Przynajmniej takie rozwiazanie ja widzialabym dla siebie
|
|
|
#96 |
|
Rozeznanie
|
triloo - ale co w zasadzie przekreślasz?
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zostaje samych .Ty jednak masz tą bliską osobę,jakby nie patrzeć to ojciec twojego dziecka. Co dwie głowy to nie jedna,na pewno coś wymyślicie Studia można dokończyć zawsze,dziecku życia nie zwrócisz.
|
|
|
|
|
|
#98 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I właśnie udowodniła jak skuteczna jest antykoncepcja razy dwa. Npr nie polecam autorce, za trudne. |
|
|
|
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
Autorko zobacz sobie Niemy krzyk, może pomoże ci w podjęciu decyzji.
|
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
Raczkowanie
|
Tak, zobacz sobie też "Pasję" i w ogóle wszystkie filmy stąd: http://www.duchprawdy.com/filmy.htm
![]() :brzyda l:Dżizas |
|
|
|
|
#102 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
|
O, wymieniamy się filmami?
To ja polecam taki pod tytułem "Omen" - to też o dziecku, takim już urodzonym, a ile byłoby szczęścia na świecie, gdyby je usunęli
|
|
|
#104 |
|
Wtajemniczenie
|
Autorko, myślę, że najlepiej będzie posłuchać tych kilku niewypowiedzianych rad z początku wątku, jeszcze przed nagonką. Nie mówię, że to łatwa decyzja, jednak sama widzisz, że urodzenie dziecka unieszczęśliwi i Ciebie, i w późniejszym czasie je. Niby łatwo tak dawać rady, ale jestem w podobnym wieku do Ciebie, postawiłam się w Twojej sytuacji i to jedyne wyjście, jakie widzę. Tym bardziej wiedząc, jak wyglądają takie studia, a Ty jeszcze dodatkowo sama się utrzymujesz.
Przyznam, że Twój temat mocno skłonił mnie do refleksji i przygnębił. Mam nadzieję, że wszystko potoczy się po Twojej myśli. Przesyłam mentalnie wsparcie
Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2011-04-06 o 23:46 |
|
|
|
|
#105 | |
|
Rozeznanie
|
Albo żyjemy w innych światach, albo jedno z nas kłamie. I to nie jestem ja
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#106 |
|
Przyczajenie
|
Weźcie popukajcie sobie w czółko!
To do Autorki nie dla was bo to w jej macicy jest maleństwo, z jej winy, w przypadku gdyby wybrała aborcje to ona będzie leżeć z rozłożonymi nogami i z jej pipki będzie wysysane maleństwo i ona będzie z tym żyć. Ja sama myślałam o usunięciu i na szczęście się nie zdecydowałam choć studia i moje plany poszły w ... |
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie jestem jakimś ekstremalnym pro-life'em, nie nakłaniam też do aborcji jako metody antykoncepcji ('wpadło się, to się usunie, trudno'). Ale tutaj sytuacja jest dla mnie jasna - Autorka sama mówi, że ciąży nie chce, bo zniszczy jej plany życiowe. Po co unieszczęśliwiać siebie i w przyszłości dziecko? Tego nie rozumiem u obrońców życia. Zresztą czytałam kiedyś trafny komentarz, że bronią oni tylko tego 9-miesięcznego stadium, a potem radź sobie kobieto sama. Wydaje mi się, że w tych radykalnych i niczego niewnoszących głosach (Autorka prosi przecież o wsparcie, bo decyzję wydała się już podjąć) właśnie to widać.
|
|
#108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama się popukaj w czółko. Daruj sobie tego typu komentarze, promocję filmów które można sobie o kant tyłka potłuc też zajmij się lepiej gdzie indziej.
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podkreślone - piękne słowo na macicę O_O To że jedni by się z tym nie pogodzili to nie znaczy że inni nie mogliby z tym żyć. Dajcie sobie spokój wszycy wielcy moralizatorzy i ratownicy ludzkich dusz. Udusić się można. Ja jestem 4 lata starsza i nie wiem czy bym się w tym momencie nawet zawachała. Zaczęłam 2 kierunek, mam jakieś plany i nie chce ich zmieniać z powodu potencjalnego dziecka. Czy na siłę wyrobiłabym z dzieckiem? Może i tak. Ale jakbym przypadkiem nie wyrobiła to pewnie nie mogłabym patrzeć na to dziecko nie widząc w nim wszystkiego tego co musiałam dla niego poświęcić. Są ludzie którzy są skłonni do takiego poświęcenia i są tacy którzy nie chcą rezygnować z swoich planów. Btw: nie wiem jak medyczne studia ale ja teraz jestem na ekonomicznych(edit: jeszcze dopiszę że w miarę nie trudnych ale obecność i tak jest wymagana itd itp) i jakbym do tego dołożyła 20 godzin pracy w tygodniu to na pewno bym nie wyrobiła się jeszcze z opieką nad dzieckiem.
https://www.youtube.com/watch?v=FMaK4DS_ulE Edytowane przez Arrianna Czas edycji: 2011-04-07 o 00:05 |
|
|
|
|
|
#110 |
|
Przyczajenie
|
Kociku ja nic nie chcę promować, nie jestem też za zakazem aborcji (wiadomo gwałty, choroba dziecka, zagrożenie życia matki czy naprawdę bardzo bardzo trudna sytuacja).
Ja po prostu byłam w podobnej sytuacji. Ale trzeba mieć jaja żeby być odpowiedzialnym za swoje czyny, niezależnie od decyzji bo życie niestety nie jest proste i umie dać w "pysk". Autorko życzę Ci powodzenia. Edytowane przez lolaa Czas edycji: 2011-04-07 o 00:39 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#111 | ||
|
BAN stały
|
Mnie by nie pomógł...drastyczne obrazki na mnie nie działają.
---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:21 ---------- Cytat:
Nie ma mowy o winie, to był po prostu pech. Wolałabym poleżeć z rozłożonymi nogami, byle mój problem skutecznie ze mnie wyssano - jak piszesz. Cieszę się, że cieszysz się, ze twoje plany poszły w...ale może autorka woli je zrealizować, dla niektórych mogą być ważniejsze od płodu w brzuchu, wiesz? Skąd przekonanie, że każdemu tak trudno byłoby z tym żyć? Mnie nie byłoby. A mojej mamie nie było. |
||
|
|
|
|
#112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Trudne wybory. Ale też uważam,że trzeba rozważyć realne warunki jakie się ma i czy później nie zaszczuje się tego dziecka swoimi pretensjami o zmarnowane życie.... A wpadka się zdarza nawet jak się bardzo uważa. Zawsze jest jakiś procent szansy,że anty nie zadziała... Autorko bardzo Ci współczuję.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
|
|
|
|
|
#113 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem, że po obejrzeniu "Niemego krzyku" zmieniłaś zdanie co do aborcji, i dlatego jej nie zrobiłaś? |
|
|
|
|
|
#114 |
|
Przyczajenie
|
Nie, filmik obejrzałam jak mały już był na świecie i doznałam szoku.
Decyzje zmieniłam po zobaczeniu czegoś z niby rączkami na usg i usłyszeniu bicia serduszka. |
|
|
|
|
#115 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tobie chyba nikt nie kazał poddać się aborcji? (to pytanie retoryczne. nie odpowiadaj)
|
|
|
#116 |
|
Przyczajenie
|
Ja nie wymuszam niczego, to jej decyzja i do tego bardzo trudna. Dodam jeszcze tyle że ja na początku ciąży chodziłam ciągle zdołowana, potem mały się urodził i nie było tak że jak go zobaczyłam to od razu pokochałam, to przyszło z czasem. Wtedy moje w miarę wygodne życie wywróciło się do góry nogami i jakoś się dało rade, trzeba było. Macierzyństwo jest trudne i nadal uważam że kobieta ma przerąbane najbardziej. Dziecko nic nie przekreśla tylko opóźnia. Ale jeśli Autorka naprawdę nie czuje się na siłach to jej życie tylko szkoda malucha. Żegnam Panie
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
przede wszystkim porozmawiaj ze swoim partnerem, zamiast radzic się obcych ludzi w internecie. Przeciez tak naprawdę nikogo tutaj nie obchodzi Wasz problem. Tu łatwo radzić i przedstawiac własne poglądy. Ale życia nikt za was nie przeżyje.
Po prostu przyszedł czas, by wydorosleć i wziąć odpowiedzialnośc za swoje wybory (zabierając się za seks zawsze trzeba się liczyć z możliwościa zajścia w ciążę). Poza tym polecam więcej pokory wobec zycia. Też kiedys myślałam, że absolutnie wszystko mogę sobie zaplanowac i nic nie stanie na przeszkodzie, by te plany zrealizować
|
|
|
|
|
#118 |
|
Raczkowanie
|
Jak mozna wybierac pomiedzy studiami a urodzeniem dziecka?:/ tego sie chyba wartosciowac nie powinno. Rozumiem, ze teraz nastaly czasy kobiet wyzwolonych i dbajacych o swoje potrzeby, jak najbardziej jestem za tym. I jesli ktos dziecka miec nie chce niech zrobi sobie ta aborcje. No ale jesli na drodze do urodzenia tego dziecka stoja tylko studia, to powinnas naprawde powaznie to przemyslec.
|
|
|
#119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, lepiej zawalić TYLKO studia i co? Całe życie jako sprzedawca? Czy magazynier? Papier się liczy niestety. ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- A dziecko, o dziwo, jeść coś musi. |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zadomowienie
|
Z góry przepraszam, jeśli ktoś już coś podobnego napisał, ale nie miałam sił przekopywać się przez pięć stron porad, kóre skupiały się na dwóch aspektach: jak nie wiesz, czym grozi seks, to nie zaczynaj oraz i tak nie nie wiem, jak ci pomóc.
Autorko, współczuję. Nie byłam nigdy w twojej sytuacji, ale również utrzymuję się sama i nie mogłabym liczyć na niczyją pomoc w takiej sytuacji, więc poniekąd cię rozumiem. Aborcji nie popieram ani nie przekreślam, uważam, że każda z nas powinna sama podjąć taką decyzję i nie opierać się na tym, co mówią jakieś nieznajome babki z internetu. Jednak jeśli autorka się tym z nami podzieliła oznacza to, że jednak nie jest chyba do końca zdecydowana, prawda? Rozumiem, że ciąża i urodzenie dziecka sprawiłoby ci wiele problemów, głównie w związku ze studiami. Jednak o wiele trudniejsze byłoby chyba wychowanie dziecka, studiując i dorabiając w klubie? A z tego co zauważyłam, użytkowniczki widzą tylko możliwosć oddania maucha do domu dziecka - co rzeczywiscie nie wygląda najlepiej. Ale wiecie, moje panny, jak to jest? Jeżeli do domu dziecka trafia noworodek, jego szanse są o wiele większe niż dziecka w wieku kilku lat. Również, jeśli matka zrzecze się praw, proces adopcyjny będzie przebiegał o wiele szybciej. Jest jeszcze jedna możliwość - popularna na zachodzie, u nas jeszcze nekoniecznie - możliwość adopcji ze wskazaniem. Na forach adopcyjnych znajdziesz więcej informacji na ten temat, tam też można poznać rodziców, którzy w ten sposób starają sie o dziecko. Masz szansę liczyć na ich pomoc w ciąży, masz możliwość praktycznie sama wybrać rodzinę, do której trafi twoje małe, czasem zdarza się, że adopcyjni rodzice pozwalają na kontakt z matką biologiczną. Mam wrażenie, że masz wątpliwości co do tego, co powinnaś zrobić, dlatego przedstawiam ci inne rozwiązania niż tylko aborcja. Decyzja zależy już od ciebie. Trzymam kciuki i powodzenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

a nie patrz, z łaski swojej
Podpisuje się wszystkimi kończynami pod tym postem.
to nie jest kierunek który dam rade studiować w weekendy...

"Psia dusza większa jest od psa i kiedy się uśmiechasz do niej, ona się huśta na ogonie"...
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)