Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. Lipiec-sierpień 2011 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku
Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. 19 33,33%
Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. 23 40,35%
W trzeci trymestr wchodzimy, nasze Maluszki nie długo urodzimy. 2 3,51%
W III trymestr wchodzimy i za nie długo nasze brzdące urodzimy. 0 0%
Ruchy już czujemy, teraz na wyprawkę polujemy. 5 8,77%
Wiosenne przygotowania - latem oczekiwane rozwiązania. 1 1,75%
Na lato i maluszki czekamy, całą wyprawkę już mamy. 0 0%
Kwiecień, maj na kalendarzu, a mamuśki na wizażu. 5 8,77%
Łóżeczka bez dziecka oglądać nie chcemy,co z noworodkiem robić dobrze wiemy. 1 1,75%
Kolejny miesiąc już czekamy, letnie z nas będą mamy. 1 1,75%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-08, 14:53   #4051
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. Lipiec-sierpień 2011

ja pępek zalewalam gencjana, wycieralam nadmiar i czekałam az wyschnie. tyle. spirytusem sie nie bawiłam. podobno te gaziki leko to juz wogole masakra bo ciezko naokolo pepka manewrowac. ja tam nie obcieralam za duzo bo sie bala, moze dlatego pepek mi si bardzo dlugo trzymal (6 tygodni jak nie dluzej). polozna mowila ze i 3 miesiace potrafi, mimo ze nic sie zlego nie dzieje, odpadac. zwyczajnie kiedys jak zdjelismy pampersa to odpadł

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:01   #4052
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iwonap79 Pokaż wiadomość
przy dzisiejszej "prasówce" natknęłam się na coś takiego:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/17-t...h-2320129.html
wszystko jest dla mnie jasne po za:
a) czy w naszym wypadku ojciec może poczekać do 2012 roku (dziecko nadal poniżej 12m) i wtedy wziąć urlop i czy wtedy będzie mu przysługiwać 2 tyg zamiast 1tyg?
b) o co chodzi z tym zasiłkiem ojcowskim? trzeba złożyć podanie do zusu? co to znaczy średnia z poprzedzającego roku- w sensie równowartość 1 tyg (2 tyg) czy jak? to jest dla mnie czarna magia, ale jak należy się jakaś kasa to kurka trzeba brać
A pytam, bo wiem, że kilka z Was to wręcz specjalistki kadrowo-płacowe
Podłączam sie pod pytanie ?? wie ktoras czy mozna te 2 tyg wziasc w 2012 czy tylko tydzien ??

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Wczoraj jak mi się przysnęło wieczorkiem, to obudził mnie ból tak jakby bioder, kości ud-coś takiego jakbym niewiadomo jak wykręcona spała, ale przeszło.
Ja tez mam taki bol bioder i ud w nocy ale chyba to bedzie spowodowane ze wiekszosc spie na tym boku eh..

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
A mnie wczoraj spotkała bardzo przykra sprawa. Malowałam sobie paznokcie i nagle kichnęłam aż przegięło mnie w pół. Jeszcze czegoś takiego nie miałam... Wyłam z bólu, nie mogłam się ruszyć... Mąż wezwał pogotowie i przyjechali. Dostałam zastrzyk domięśniowo z ketonalu i okazało się, że to prawdopodobnie rwa kulszowa. Teraz leżę w bezruchu cały czas na przeciwbólowych... Nie wiem co robić...
Trzymaj sie kochana, oby jak najszybciej przeszlo

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
jak bede miala czas w domu to spisze bo mam rozpske z kilku roznych zrodel na wiekszosc przetworów. i wtedy zanka nich umiesci w 1 poscie i bedzie git
Fajnie jak dasz rade

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
2 kg tylko
To ja to jestem słoń 8 kg na plusie !
Kurde
Nie rosnę za szybko?!
Ważyłam 60kg przy 175cm a teraz mam 68kg i 24 tyd
Ja jutro zaczynam 28 tydz i mam narazie jakies 4,5 kg (ale na poczatku schudlam 2kg) wiec od wagi wyjsciowej mam jakies 3 kg na plusie narazie zobaczymy jak bedzie dalej bo od miesiaca tylko leze i nie mam wogole ruchu, ale przez te ostatnie 3 tyg przybylo mi 0,7kg.

Cytat:
Napisane przez Makobratek Pokaż wiadomość
Ja staż z UP z funduszy krajowych to dostaje sie PIT, a jak z UP ale z funduszy europejskich to nie dostaje sie PITu i nie trzeba się rozliczać
Ja wtedy mialam staz z doplata z uni europejskiej (funduszy) i pit przyszedl do domu. To widocznie sie teraz cos zmienilo od tych 3 lat.

Cytat:
Napisane przez Makobratek Pokaż wiadomość
Ja tam nie widzę nic złego w gotowaniu odrazu na 2 dni. Oszczędza się czas i pieniądze
Ja tak samo

Cytat:
Zapomniałam się pochwalić!
Kupiłam małe skarpeteczki, które wyglądają jak buciki
To jest na wyjście ze szpitala
Brzus cudowny skarpetusio-buciki piekne

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Ja jadę do lekarza, bo rano po sikaniu dostałam takich bóli, że czarno mi się przed oczami zrobiło i chyba zasłabłam nie umiałam się podnieść.Dzwoniłam do lekarza mam przyjechać, zobaczymy co się dzieje. Bo od środy bolało, ale nie aż tak jak dzisiaj. Tż przyjechał odrazu z pracy i leży ze mną. Proszę o kciuki. Boję się że tym razem mnie w szpitalu położy... Ale leżałam tak jak kazał, więc nie wiem skąd ten ból
Kochana trzymam kciuki zeby wszystko bylo wporzadku, daj znac jak po wizycie

Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Mamo, Tato ! - A ja rosnę i rosnę...

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-04-08 o 15:06
Lilkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:18   #4053
83monia
Zakorzenienie

lilka, iwona - tylko tydzien ojciec dotaje to wolne. chyba ze urodzisz w 2012. takie same przepisy jak z dodatkowym macierzynskim (w tym roku 2 tyg, w nastepnym 4). liczy sie rok urodzenia dziecka a nie brania wolnego. do tego ojciec musi min 7 dni przed urlopem zlozyc podanie o jego przyznanie (pracodawca nie moze odmówić). ojciec moze miec takze wolne w trakcie macierzynskiego czy wychowawczego matki - czyli łącznie z nią. urlp przepada jak dziecko konczy 12 miesiecy. pamietajcie, ze z okazji urodzenia dziecka ojcu przysługuja 2 dni urlopu okolicznościowego!

Stary 2011-04-08, 15:27   #4054
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
ja pępek zalewalam gencjana, wycieralam nadmiar i czekałam az wyschnie. tyle. spirytusem sie nie bawiłam. podobno te gaziki leko to juz wogole masakra bo ciezko naokolo pepka manewrowac. ja tam nie obcieralam za duzo bo sie bala, moze dlatego pepek mi si bardzo dlugo trzymal (6 tygodni jak nie dluzej). polozna mowila ze i 3 miesiace potrafi, mimo ze nic sie zlego nie dzieje, odpadac. zwyczajnie kiedys jak zdjelismy pampersa to odpadł
mojej corze tez kikut sie trzymal 6 tygodni, masakra! a te gaziki to faktycznie szajs, takie jakies twarde - nie warto kupowac.

Monia - moj TZ sie pytal dzisiaj w firmie i jesli wezmie ten tacierzynski w 2012 (a wezmie) to naleza mu sie 2 tygodnie!
To tak samo jak z wejsciem tych przepisow - weszly 1.01.2010 i objely wszystkich ojcow, ktorzy wzieli ten urlop w 2010 choc dzieci urodzily sie w 2009 (rowniez nasz wlasny przypadek) - na tej samej zasadzie dziala to podobnoz i teraz. wg mojego mezowego HRu liczy sie termin wziecia, a nie data urodzenia dziecka No i prosze - dwie firmy i dwa odmienne zdania, jak zwykle he he

Edytowane przez meszsares
Czas edycji: 2011-04-08 o 15:28
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:28   #4055
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Idę po wózek
Tylko sie nie zapomnij pochwalić, jak wróciśz
Stary 2011-04-08, 15:28   #4056
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

mówicie że trzeba urodzić w 2012? aby mieć 2 tyg?

ja właśnie negocjuje parę rzeczy na allegro zob co z tego wyniknie

dziewczyny które mają działalność jesteście na Kpir czy na czym?

a co do pępka to My robiliśmy tym fioletem.Ale są różne szkoły niektórzy robią spirytusem.
Nam odpadł chyba po 10 dniach czy jakoś tak ale często go czyściliśmy tym patyczkiem do uszku dookoła pępuszka.( M to robił bo ja się bałam)

Edytowane przez blondynkapoznan
Czas edycji: 2011-04-08 o 15:33
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:29   #4057
83monia
Zakorzenienie

merszares - a bo moja kadrowa widocznie do d.py jest bo tak mi mowila. musze chyba jakiejs wykładni poszukać...
http://www.zus.pl/files/Macierzyński...202010%20r.pdf

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-04-08 o 15:45
Stary 2011-04-08, 15:31   #4058
mamad1
Zadomowienie

Ładne brzuszki się pokazują Mój wyskoczył miesiąc temu i został Zresztą coraz większy jest, ale nie ma się co dziwić, skoro od początku ciąży przytyłam już 9kg... Choć nie wiem jak Jeszcze teściowa ciągle narzeka, że mało jem i co chwila coś mi podsuwa, np. pączki. Musiałam dwa dni jej tłumaczyć, że nie chcę słodyczy, chociaż oczywiście bardzo mnie kuszą. Działa na jakieś dwa dni, po czym znowu z czymś wyskakuje...
Niby mam dobrze, bo obiad podany pod nos i nie martwię się, co dziś zjem, ale z drugiej strony dziwi mnie fakt, gdy czyimś sensem życia staje się jedzenie...

Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
Wg jednej z ciążowych "mądrości" jak mąż z tobą tyje to na chłopca
Ciekawe, czy u nas się sprawdzi? Jak na razie to ja tyję, a mąż coraz szczuplejszy I bardzo wierzy, że będzie córeczka

Cytat:
Dzisiaj z teściowa do lumpa mamy iść
aż się boje!
Ja też swoją kiedyś muszę zabrać na wyprawę, bo ona nie bardzo przekonana do takich sklepów. Chyba po prostu nie trafiła na taki, który by jej odpowiadał. Moje zdobycze lumpkowe chwaliła, chociaż wszystkich jej nie pokazywałam. Po co ma wiedzieć, że tyle ciuchów kupuję (ale jak nie kupić kolejnej super koszulki za 1zł?)
mamad1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:33   #4059
BABONIK
Zadomowienie

Natka- mam nadzieje,że wszystko będzie dobrze!!!!!!!!!!!

Sweet- mi też pomagają plastry compeed.

Moniczka- jeśli za 600zł to pewnie,kupuj

Nikoś już z nami
BABONIK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:35   #4060
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Zmalowana czekamy na focie pierwszych 4 kółek Filipka
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:42   #4061
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
lilka, iwona - tylko tydzien ojciec dotaje to wolne. chyba ze urodzisz w 2012. takie same przepisy jak z dodatkowym macierzynskim (w tym roku 2 tyg, w nastepnym 4). liczy sie rok urodzenia dziecka a nie brania wolnego. do tego ojciec musi min 7 dni przed urlopem zlozyc podanie o jego przyznanie (pracodawca nie moze odmówić). ojciec moze miec takze wolne w trakcie macierzynskiego czy wychowawczego matki - czyli łącznie z nią. urlp przepada jak dziecko konczy 12 miesiecy. pamietajcie, ze z okazji urodzenia dziecka ojcu przysługuja 2 dni urlopu okolicznościowego!
Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
Monia - moj TZ sie pytal dzisiaj w firmie i jesli wezmie ten tacierzynski w 2012 (a wezmie) to naleza mu sie 2 tygodnie!
To tak samo jak z wejsciem tych przepisow - weszly 1.01.2010 i objely wszystkich ojcow, ktorzy wzieli ten urlop w 2010 choc dzieci urodzily sie w 2009 (rowniez nasz wlasny przypadek) - na tej samej zasadzie dziala to podobnoz i teraz. wg mojego mezowego HRu liczy sie termin wziecia, a nie data urodzenia dziecka No i prosze - dwie firmy i dwa odmienne zdania, jak zwykle he he
Dzieki dziewczyny za opinie tylko ze dalej nie wiem napewno jak to jest ale chyba Meszsares skoro miala na wlasnym przypadku to moze mozna te 2 tyg ? moze ktos jeszcze sie wypowie

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
Napisane przez mamad1 Pokaż wiadomość
Ciekawe, czy u nas się sprawdzi? Jak na razie to ja tyję, a mąż coraz szczuplejszy I bardzo wierzy, że będzie córeczka
Moj tez schudł i z USG wychodzi ze bedzie dziewczynka

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Stary 2011-04-08, 15:48   #4062
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
2 kg tylko
To ja to jestem słoń 8 kg na plusie !
Kurde
Nie rosnę za szybko?!
Ważyłam 60kg przy 175cm a teraz mam 68kg i 24 tyd
Ja jestem zdeka niższa bo 168cm i jestem w 23 tyg
Cytat:
Napisane przez aania_20 Pokaż wiadomość
Wg jednej z ciążowych "mądrości" jak mąż z tobą tyje to na chłopca
spoko, ja na razie jestem na zero (w stosunku do wyjściowej wagi), mąż w tym czasie 10 kg schudł
No nie strasz, bo mam wszystko różowe!!
Poza tym mąż mi tyje bo miesiąc temu palenie rzucił - córeczce obiecał - i wcina co widzi na oczy

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Nie wiecie co u Belli i dziewczynek?
Już wczoraj miałąm pytać ale wyleciało mi z łba prez tego zęba
Z tego co pisala na innym wątku to czują się dobrze, non stop ją kłują przez ta cukrzycę.... więcej nie wiem

Dla wszystkim tych, które mają kochane teściowe : (dostalam na maila konkurs)
http://konkurs.mniami.pl/

Wyżyjcie się

Ehh ja juz po obiadku, jednak była rybka z mizerią, mniami komody nie skręciliśmy, łożeczka też nie, bo już nie zdążyliśmy a tz pojechał do pracy, jutro skręcimy i biorę sie w końcu za te zakupy! bo wczoraj się tak wzięłam, że mi prąd wyłączyli i co z tego , że laptop dzialał jak neta nie miałam......

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:49   #4063
BABONIK
Zadomowienie

SweetAngel- to dobrze,że chociaż masz już listę dokładną,jak przyjdzie kasa to gotowe ja ani kasy ani listy

Agulaaaabar- a jak dziś samopoczucie?? bóle minęły?

Madziulka_17 bardzo mi przykro,mam nadzieję,ze ból szybko minie...przechlapane właśnie,bo w ciązy niestety wiele zrobic nie można

Aga- ale brzucholek piękny

Krakowianki i Panie z okolic ,kiedy się znów widzimy??Stapelka gdzie jesteś?

Kurcze Jacieeee- wyobraź sobie pazurki u stóp zrobic za dwa miesiące

Zaneta- też pięny brzuś
Brumek- też śliczny brzuś,takiego to chyba każda będzie Ci zazdrościc

Nikoś już z nami
BABONIK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 15:52   #4064
83monia
Zakorzenienie

O wymiarze urlopu tacierzyńskiego decyduje data korzystania z urlopu tacierzyńskiego, a nie data urodzenia dziecka.

Jeżeli pracownik-ojciec korzysta z niego począwszy od 1 stycznia 2012 r. (od kiedy wymiar tego urlopu wynosi 2 tygodnie), to ma prawo do 2 tygodniu urlopu tacierzyńksiego, oczywiście, o ile jego dziecko nie ukończy wcześniej 12 miesięcy. Innymi słowy, jeżeli dziecko urodzi się np. w maju 2011 r. do pracownik ojciec ma prawo do urlopu tacierzyńskiego w wymiarze 1 tygodnia, jeżeli korzysta z niego jeszcze w 2011 r. albo w wymiarze 2 tygodni, jeżeli korzysta z niego pomiędzy 1 stycznia 2012 r. a majem 2012 r. http://www.goldenline.pl/forum/13906...konkretnie/s/2

i jeszcze http://www.ekspertkadrowy.pl/aktualn...a-z-2-tygodni/

czyli jak urodzimy po 15 stycznia 2011 (z pewnoscią!) to przysługuje 2 tygodnie urlopu ojcowskiego (jak wezmie go w 2012 a nie w 2011)

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-04-08 o 15:56
Stary 2011-04-08, 15:58   #4065
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość

Agulaaaabar- a jak dziś samopoczucie?? bóle minęły?
Tak, dziękuję, dzisiaj już super Leżenie w ciąży to najlepsze lekarstwo na wszystko

Znowu mi się jakis grzybol przyplątał, na szczęście gin przepisała mi pokaźny zapas tych globulek, nie pytajcie ile zostawiłam w aptece

Aaaa i na oku mi chyba jęczmień rośnie!! czy jak to sie tam nazywa...

Czas na zmiany !
Stary 2011-04-08, 16:00   #4066
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
O wymiarze urlopu tacierzyńskiego decyduje data korzystania z urlopu tacierzyńskiego, a nie data urodzenia dziecka.

Jeżeli pracownik-ojciec korzysta z niego począwszy od 1 stycznia 2012 r. (od kiedy wymiar tego urlopu wynosi 2 tygodnie), to ma prawo do 2 tygodniu urlopu tacierzyńksiego, oczywiście, o ile jego dziecko nie ukończy wcześniej 12 miesięcy. Innymi słowy, jeżeli dziecko urodzi się np. w maju 2011 r. do pracownik ojciec ma prawo do urlopu tacierzyńskiego w wymiarze 1 tygodnia, jeżeli korzysta z niego jeszcze w 2011 r. albo w wymiarze 2 tygodni, jeżeli korzysta z niego pomiędzy 1 stycznia 2012 r. a majem 2012 r. http://www.goldenline.pl/forum/13906...konkretnie/s/2

czyli jak urodzimy po 15 stycznia 2011 (z pewnoscią!) to przysługuje 2 tygodnie urlopu ojcowskiego (jak wezmie go w 2012 a nie w 2011)
dziękuję no to mnie pocieszyłaś, znaczy się , że do końca stycznia mój synuś będzie mógł być w domku a dopiero później w żłobku (jeśli się dostanie ) no chyba, że wykorzystam jeszcze dziadków żeby wzięli po 2 tygodnie urlopu i tym sposobem może do marca dociągniemy
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 16:02   #4067
zanetaa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
zęby mam poleczone, miałam 6 ubytków, chodziłam prywatnie do faceta z dobrą renomą, jak robi to daje gwarancję do końca życia, ale 80 zł za jedno wypełnienie. Jeszcze kamien mi został, nie wiem narazie sobie odpuszcze. Może do konca ciązy nie popsuje mi się juz nic?

.
80zł to tanio, mój bierze 100,ale bardzo sobie go chwalę.
Za to że robiłam u niego kanałowy to wziął mi tylko 150zł,
a byłam pewna że ok 300zł zapłacę, bo co szłam i dawał mi jakiś lek
aby zabić nerw to nic ode mnie nie brał a byłam chyba z 3 razy tak.
A jak byłaś na kontroli zębów to prywaciak Ci coś wziął?

~~*~~

Zmalowana chciałabym być na Twoim miejscu
Mnie to czeka w przyszłym tyg

Sweet no grosz do grosza i potem wychodzą kolosalne sumy
a pieniędzy nie ma
Pewnie to był Twój Igorek, urwisek mały
A co do pępka

Moniczka samą gondolkę? Jak tak to dla mnie za drogo.
Ja dałam za zestaw 3 w1 + dodatki 600zł!

Ela 10 kg w 27 tyg? Ja to pewnie bede ok 13 na plusie w 27 tyg

Lilka nie dołuj mnie z tą wagą

Mamad1 moja to na początku nie była przekonana, czy powinnam już kupować rzeczy dla bobaska, ale wytłumaczyłam jej że lepiej wcześniej niż potem nie wiadomo ile pieniędzy wydamy, które też nie wiadomo skąd weźmiemy

Wróciłam z lumpa,
i wiecie co moje dziecko chyba nie lubi
robić tam zakupów
Wychodząc skorzystałam z wc
i ledwo co weszłam do lumpa sikać mi się chciało
do lumpka mam autem 5 min
A tam ani wc ani restauracji blisko
Potem zaczął mnie tak dziwnie brzuch boleć,
myślałam że zaraz
i napiętym teraz mam
Wzięłam Nospe i leżę.

Dziwne uczucie.

Położyłam się i daje mi popalić kopiąc urwisek mały!

Edytowane przez zanetaa88
Czas edycji: 2011-04-08 o 16:03
zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 16:13   #4068
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
Mamad1 moja to na początku nie była przekonana, czy powinnam już kupować rzeczy dla bobaska, ale wytłumaczyłam jej że lepiej wcześniej niż potem nie wiadomo ile pieniędzy wydamy, które też nie wiadomo skąd weźmiemy
Ja chciałam swoja przekonać ogólnie do takich sklepów, bo ona ma wyobrażenie chyba, że tam tylko takie szmaty wiszą (niestety takich lumpków też nie brakuje). Co do dziecięcych rzeczy, to ona ciągle mi mówi, że musimy (my=ja, mój mąż i chyba ona i może jeszcze z pól rodziny) kupić nowe ubranka (jakoś nie słyszy, gdy mówię, że mamy dostać ubranka po 4 dzieci i ewentualnie wtedy coś dokupimy). W ogóle to jest bardzo przejęta dzieckiem i dziś mi już o chrzcinach gadała- widać, że ma już przemyślaną i tą sytuację!
Stary 2011-04-08, 16:18   #4069
SweetAngel1984
Zadomowienie

dziewczyny - wychodze na spacer.... ake nie obiecuje ze wroce z pustymi rekami
SweetAngel1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 16:22   #4070
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:

Dzieki Monia ze chcialo Ci sie poszukac, Kochana

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-04-08 o 16:23
Stary 2011-04-08, 16:27   #4071
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chciałam swoja przekonać ogólnie do takich sklepów, bo ona ma wyobrażenie chyba, że tam tylko takie szmaty wiszą (niestety takich lumpków też nie brakuje). Co do dziecięcych rzeczy, to ona ciągle mi mówi, że musimy (my=ja, mój mąż i chyba ona i może jeszcze z pól rodziny) kupić nowe ubranka (jakoś nie słyszy, gdy mówię, że mamy dostać ubranka po 4 dzieci i ewentualnie wtedy coś dokupimy). W ogóle to jest bardzo przejęta dzieckiem i dziś mi już o chrzcinach gadała- widać, że ma już przemyślaną i tą sytuację!
W tym to jest każdy najmądrzejszy, tylko chyba nikt nie zdaje sobie sprawy jakie sa ceny dziecięcych rzeczy! na same ciuszki byście musieli wydać co najmniej 2 tysiaki..... jak taka mądra to niech Wam zapewni pełna szafę nowych rzeczy szkoda się normalnie denerwowac........i jeszcze te chrzciny......

Czas na zmiany !
Stary 2011-04-08, 16:33   #4072
Lilkaa82
Rozeznanie

Dziewczyny zastanawiam sie nad materacykiem do łozeczka, chcialabym Was zapytac jaką grubość materaca najlepiej wybrac bo są rożne od 7, 8, 9cm czy to jest duza roznica dla malenstwa ? i mysle o G-P-K nie znam sie

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża

Edytowane przez Lilkaa82
Czas edycji: 2011-04-08 o 16:50
Stary 2011-04-08, 16:39   #4073
mamad1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
W tym to jest każdy najmądrzejszy, tylko chyba nikt nie zdaje sobie sprawy jakie sa ceny dziecięcych rzeczy! na same ciuszki byście musieli wydać co najmniej 2 tysiaki..... jak taka mądra to niech Wam zapewni pełna szafę nowych rzeczy szkoda się normalnie denerwowac........i jeszcze te chrzciny......
Może nie chodzi o to, żeby wszystkie ciuszki były nowe, ale MUSIMY kupić ileś tam nowych... A wcale nic nie musimy... Mnie najbardziej przeraża to, że czuję się, jakby już o wszystkim ktoś za mnie zdecydował, a ja mam tylko urodzić to dziecko (i mam jeść!!!)... Ale masz rację- szkoda nerwów. Podejrzewam, że przede mną jeszcze "ciekawsze" rewelacje... a mąż twierdzi, że spokojniejsza się zrobiłam - zobaczymy na jak długo
Bo tak ogólnie to moja teściowa jest całkiem w porządku. To jej pierwszy wnuk, więc jestem w stanie ją zrozumieć. Poza tym ona całe życie poświęciła swoim "syneczkom", którzy są już dawno dorośli i nie potrzebują jej już tak, jak ona by chciała... I ciągle traktuje nas jak małe dzieci- pewnie nie zdając sobie do końca sprawy, bo jak rozmawiamy, to mówi zupełnie inaczej...
Ja zostałam trochę inaczej wychowana i mama zawsze uczyła nas samodzielności, chociaż oczywiście czasem też wyskoczy z dobrą radą. Tylko, że z własnymi rodzicami to inaczej...

Edytowane przez mamad1
Czas edycji: 2011-04-08 o 16:47
Stary 2011-04-08, 16:40   #4074
sygine
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
D-O-K-Ł-A-D-N-I-E

czyżbyśmy miały tego samego męża??
mam tak samo jak Ty on potrafi "borsuczeć" na mnie cały dzień i noc a ja do tego czasu już nie pamiętam o co poszło, a jak on przeskrobie to szybko odpuszczam bo nie umiem się złościc długo - nie potrafię po prostu,

i cały czas mu wbijam do głowy jaką ma cudowną żonę która nie odstawia fochów, szybko daruje i się nie obraża z byle powodów co chwilę -

to on czasami zachowuje się z tymi fochami gorzej niż baba
No to możemy sobie podać rękę
Stary 2011-04-08, 16:42   #4075
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Może nie chodzi o to, żeby wszystkie ciuszki były nowe, ale MUSIMY kupić ileś tam nowych... A wcale nic nie musimy... Mnie najbardziej przeraża to, że czuję się, jakby już o wszystkim ktoś za mnie zdecydował, a ja mam tylko urodzić to dziecko (i mam jeść!!!)... Ale masz rację- szkoda nerwów. Podejrzewam, że przede mną jeszcze "ciekawsze" rewelacje... a mąż twierdzi, że spokojniejsza się zrobiłam - zobaczymy na jak długo
Też stwierdziłam po sobie, że ciąża to naprawdę stan błogosławiony, bo normalnie to niekiedy bym rozszarpała, a tak to spokojnie podchodzę do wszystkiego
Tak, komentarze od życzliwych sa najlepsze.... każdą radość potrafią zniszczyć.....

Czas na zmiany !
Stary 2011-04-08, 16:52   #4076
patik87
Zakorzenienie

Zmalowana to pochwal się jak wrócisz z furą dla bobo.

sweetangel to pewnie ruchy, jelit tak nisko nie ma raczej.

Z tym przemywaniem pępuszka to nie wiem, koleżanka mi mówiła ze jej lekarz przy wypisie dał receptę i tym czymś co jej przepisał przecierała, ale nie wiem co to było. W każdym bądź razie tylko na receptę-tak mówiła.

Nie mówcie o wadze, bo jak patzre na brumka zdjęcia to mam komleksy. Ile Ty brumek ważysz?

ja byłam na stażu ze środków z unii i nie rozliczałam się z tego, ale to taka fundacja przekręty, nie podoba mi się to, wydaje mi się że z tego też powinno się rozliczać. raczej stowarzyszenie nie fundacja które robi różne szkolenia i staże, ciągną kasę z unii. Ale takie przeboje z nimi miałam w tamtym roku..ehh

Mamad1 ja jak kupie w ciuchu to aż głupio mi to do domu wnosić bo zaraz teściowa looka ile siatek niosę, raz jej pokazałam co kupiłam, ale tak nie lubię jej się spowiadać i nic pokazywać. I dzisiaj zaliczyłam wpadkę, bo ostatanie zakupy zostawiłam u nas w aucie w bagażniku zeby wyczaić moment jak jej w domu nie będzie i wtedy wnieść ( no to jest chore, wiem, ona mi nic nie powie ale wiem że sobie pomyśli ze tylko kase wydaje na lumpy), i dzisiaj musiłam zawieść tzt linę do ciągania i mi ją wkładała do bagażnika żeby szybciej było, a tam ciuchy....to sobie teraz dopiero pomyślała... aż mi teraz głupio przed samą sobą ze takie cyrki odstawiam, dorośli ludzie a się chowam jak debil.

zanetaa88 na stronie int u tego zębologa było napisane ze przegląd za free, mi zrobił przegląd ale od razu chciałam żeby mi zaplombował chociaż 2, a nie wiem jak by było jakbym tylko chciała na przegląd i cześć. Jakoś we wcześniejszej ciązy to 2 razy prawie zemdlałam w lupmie, przy kasie nie wytrzymałam i w ostatniej chwili wyszłam na dwór, no a raz z biedronki mnie facet wyprowadzał na pół pzrytomną bo też się osunęłam. Ale na szczęście minęły takie akcje. Siusiu to normalka, jak tylko z domu wyjdę to szukam wc.

A wyprawić chrzciny to sobie nie wyobrażam normalnie. masakra.

aa i zaczęliśmy dzisiaj 27 tc. To jeszcze 6 mc chyba?

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

Cytat:
Bo tak ogólnie to moja teściowa jest całkiem w porządku. To jej pierwszy wnuk, więc jestem w stanie ją zrozumieć. Poza tym ona całe życie poświęciła swoim "syneczkom", którzy są już dawno dorośli i nie potrzebują jej już tak, jak ona by chciała... I ciągle traktuje nas jak małe dzieci- pewnie nie zdając sobie do końca sprawy, bo jak rozmawiamy, to mówi zupełnie inaczej...
Ja zostałam trochę inaczej wychowana i mama zawsze uczyła nas samodzielności, chociaż oczywiście czasem też wyskoczy z dobrą radą. Tylko, że z własnymi rodzicami to inaczej...
no właśnie, moja teściówka tez 4 synków wychowała i całe życie im pod nos podstawiała, we wszystkim usługiwała, a teraz mam, ze mój sam sobie herbaty nie zrobi. Niby w nic nam się nie wtrąca, ale chciałaby za dużo wiedziec, a mnie to denerwuje bo ja swojej mamie się nie spowiadałam ona o nic nie pytała a ta tylko żyje czyimś życiem.
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 16:54   #4077
Lilkaa82
Rozeznanie

Cytat:
aa i zaczęliśmy dzisiaj 27 tc. To jeszcze 6 mc chyba?
Tak ostatni tydzien 6 miesiaca

24 tyg - 6770g

Jestem żoną mojego męża
Stary 2011-04-08, 16:58   #4078
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość

Cytat:
Tak tez to dokładnie zrozumiałam jak czytalam te przepisy.
Że jak bedzie tatuś brał urlop w 2012 to juz będą 2 tygodnie.

Dzieki za przypomnienie o 2 dniach okolicznosciowego na dziecko!

A jak to jest z naszym urlopem wypoczynkowym, jak od poczatku roku jestem na L4, a pózniej po porodzie przejde na macierzyński, to za rok 2011 bede miala normalnie do wykorzystania cały wypoczynkowy jeszcze?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 17:03   #4079
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Beata zazdroszczę Ci że sie przeprowadzasz do swoich rodziców od teściowej. Ja swoją będę musiała nie wiem do kiedy znosić. Dobrze ze do mnie na górę nie zagląda i robie tu co chce, ale znacznie lepiej bym się czuła jakby jej nie było. Swój ogród, ogródek..a tak? to podwórko jak nie moje... może kiedyś zbudujemy swój dom, chociaż tu miejsca mamy pod dostatkiem, ale to takie nasze marzenie..

Ja gotuję bo muszę, ale też nie codziennie, mój tżt nie jest wymagający więc czasami sobie odpuszczam. Niech dojada to co zostaje, i tak za dużo pies po nas dojada.
to sie ciesz że przynajmniej macie osobne piętro i wiecej samodzielności, my mamy tylko jeden malutki pokój dla siebie i tyle, kuchnia i łazienka wspólne, i już bym najchętniej stąd zwiała

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-08, 17:08   #4080
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

W naszym szpitalu do pepuszka praktykuje sie taki gotowy rozrobiony juz spirytus. Buteleczke mozna kupic w aptece szpitalnej. Przemywalam Wikusi patyczkiem do uszu i chyba ok 10 doby odpadl.
A Zuzi to jeszcze w szpitalu w 5 dobie.

Babonik, jesli przyszly tydzien, to ja tylko w piatek moge, a z tego co pamietam, to dziewczynom piatek raczej nie pasowal.

Carmela tak, bedziesz mogla po macierzynskim wykorzystac jeszcze zalegly urlop wypoczynkowy. Ja wlasnie teraz go chomikuje, zeby jak najdluzej miec kase.
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości