|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. |
|
19 | 33,33% |
| Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. |
|
23 | 40,35% |
| W trzeci trymestr wchodzimy, nasze Maluszki nie długo urodzimy. |
|
2 | 3,51% |
| W III trymestr wchodzimy i za nie długo nasze brzdące urodzimy. |
|
0 | 0% |
| Ruchy już czujemy, teraz na wyprawkę polujemy. |
|
5 | 8,77% |
| Wiosenne przygotowania - latem oczekiwane rozwiązania. |
|
1 | 1,75% |
| Na lato i maluszki czekamy, całą wyprawkę już mamy. |
|
0 | 0% |
| Kwiecień, maj na kalendarzu, a mamuśki na wizażu. |
|
5 | 8,77% |
| Łóżeczka bez dziecka oglądać nie chcemy,co z noworodkiem robić dobrze wiemy. |
|
1 | 1,75% |
| Kolejny miesiąc już czekamy, letnie z nas będą mamy. |
|
1 | 1,75% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na wakacje wciąż czekamy, będą z nas fajowe mamy. Lipiec-sierpień 2011
ja pępek zalewalam gencjana, wycieralam nadmiar i czekałam az wyschnie. tyle. spirytusem sie nie bawiłam. podobno te gaziki leko to juz wogole masakra bo ciezko naokolo pepka manewrowac. ja tam nie obcieralam za duzo bo sie bala, moze dlatego pepek mi si bardzo dlugo trzymal (6 tygodni jak nie dluzej). polozna mowila ze i 3 miesiace potrafi, mimo ze nic sie zlego nie dzieje, odpadac. zwyczajnie kiedys jak zdjelismy pampersa to odpadł
|
|
|
|
#4052 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zobaczymy jak bedzie dalej bo od miesiaca tylko leze i nie mam wogole ruchu, ale przez te ostatnie 3 tyg przybylo mi 0,7kg.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-04-08 o 15:06 |
|||||||||
|
|
|
#4053 |
|
Zakorzenienie
|
lilka, iwona - tylko tydzien ojciec dotaje to wolne. chyba ze urodzisz w 2012. takie same przepisy jak z dodatkowym macierzynskim (w tym roku 2 tyg, w nastepnym 4). liczy sie rok urodzenia dziecka a nie brania wolnego. do tego ojciec musi min 7 dni przed urlopem zlozyc podanie o jego przyznanie (pracodawca nie moze odmówić). ojciec moze miec takze wolne w trakcie macierzynskiego czy wychowawczego matki - czyli łącznie z nią. urlp przepada jak dziecko konczy 12 miesiecy. pamietajcie, ze z okazji urodzenia dziecka ojcu przysługuja 2 dni urlopu okolicznościowego!
|
|
|
|
#4054 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Monia - moj TZ sie pytal dzisiaj w firmie i jesli wezmie ten tacierzynski w 2012 (a wezmie) to naleza mu sie 2 tygodnie! To tak samo jak z wejsciem tych przepisow - weszly 1.01.2010 i objely wszystkich ojcow, ktorzy wzieli ten urlop w 2010 choc dzieci urodzily sie w 2009 (rowniez nasz wlasny przypadek) - na tej samej zasadzie dziala to podobnoz i teraz. wg mojego mezowego HRu liczy sie termin wziecia, a nie data urodzenia dziecka No i prosze - dwie firmy i dwa odmienne zdania, jak zwykle he he
Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-04-08 o 15:28 |
|
|
|
|
#4055 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4056 |
|
Zakorzenienie
|
mówicie że trzeba urodzić w 2012? aby mieć 2 tyg?
![]() ja właśnie negocjuje parę rzeczy na allegro zob co z tego wyniknie![]() dziewczyny które mają działalność jesteście na Kpir czy na czym? a co do pępka to My robiliśmy tym fioletem.Ale są różne szkoły niektórzy robią spirytusem. Nam odpadł chyba po 10 dniach czy jakoś tak ale często go czyściliśmy tym patyczkiem do uszku dookoła pępuszka.( M to robił bo ja się bałam )Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-04-08 o 15:33 |
|
|
|
#4057 |
|
Zakorzenienie
|
merszares - a bo moja kadrowa widocznie do d.py jest bo tak mi mowila. musze chyba jakiejs wykładni poszukać...
http://www.zus.pl/files/Macierzyński...202010%20r.pdf Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-04-08 o 15:45 |
|
|
|
#4058 |
|
Zadomowienie
|
Ładne brzuszki się pokazują
Mój wyskoczył miesiąc temu i został Zresztą coraz większy jest, ale nie ma się co dziwić, skoro od początku ciąży przytyłam już 9kg... Choć nie wiem jakNiby mam dobrze, bo obiad podany pod nos i nie martwię się, co dziś zjem, ale z drugiej strony dziwi mnie fakt, gdy czyimś sensem życia staje się jedzenie... Ciekawe, czy u nas się sprawdzi? Jak na razie to ja tyję, a mąż coraz szczuplejszy I bardzo wierzy, że będzie córeczka![]() Ja też swoją kiedyś muszę zabrać na wyprawę, bo ona nie bardzo przekonana do takich sklepów. Chyba po prostu nie trafiła na taki, który by jej odpowiadał. Moje zdobycze lumpkowe chwaliła, chociaż wszystkich jej nie pokazywałam. Po co ma wiedzieć, że tyle ciuchów kupuję (ale jak nie kupić kolejnej super koszulki za 1zł? )
|
|
|
|
#4059 |
|
Zadomowienie
|
Natka-
mam nadzieje,że wszystko będzie dobrze!!!!!!!!!!!Sweet- mi też pomagają plastry compeed. Moniczka- jeśli za 600zł to pewnie,kupuj
|
|
|
|
#4060 |
|
Zakorzenienie
|
Zmalowana czekamy na focie pierwszych 4 kółek Filipka
|
|
|
|
#4061 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ale chyba Meszsares skoro miala na wlasnym przypadku to moze mozna te 2 tyg ? moze ktos jeszcze sie wypowie ![]() ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
i z USG wychodzi ze bedzie dziewczynka
|
|
#4062 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym mąż mi tyje bo miesiąc temu palenie rzucił - córeczce obiecał - i wcina co widzi na oczy Cytat:
![]() Dla wszystkim tych, które mają kochane teściowe : (dostalam na maila konkurs) http://konkurs.mniami.pl/ Wyżyjcie się Ehh ja juz po obiadku, jednak była rybka z mizerią, mniami komody nie skręciliśmy, łożeczka też nie, bo już nie zdążyliśmy a tz pojechał do pracy, jutro skręcimy i co z tego , że laptop dzialał jak neta nie miałam......
|
|||
|
|
|
#4063 |
|
Zadomowienie
|
SweetAngel- to dobrze,że chociaż masz już listę dokładną,jak przyjdzie kasa to gotowe
ja ani kasy ani listy![]() Agulaaaabar- a jak dziś samopoczucie?? bóle minęły? Madziulka_17 bardzo mi przykro,mam nadzieję,ze ból szybko minie...przechlapane właśnie,bo w ciązy niestety wiele zrobic nie można ![]() Aga- ale brzucholek piękny Krakowianki i Panie z okolic ,kiedy się znów widzimy??Stapelka gdzie jesteś? Kurcze Jacieeee- wyobraź sobie pazurki u stóp zrobic za dwa miesiące Zaneta- też pięny brzuś Brumek- też śliczny brzuś,takiego to chyba każda będzie Ci zazdrościc
|
|
|
|
#4064 |
|
Zakorzenienie
|
O wymiarze urlopu tacierzyńskiego decyduje data korzystania z urlopu tacierzyńskiego, a nie data urodzenia dziecka.
Jeżeli pracownik-ojciec korzysta z niego począwszy od 1 stycznia 2012 r. (od kiedy wymiar tego urlopu wynosi 2 tygodnie), to ma prawo do 2 tygodniu urlopu tacierzyńksiego, oczywiście, o ile jego dziecko nie ukończy wcześniej 12 miesięcy. Innymi słowy, jeżeli dziecko urodzi się np. w maju 2011 r. do pracownik ojciec ma prawo do urlopu tacierzyńskiego w wymiarze 1 tygodnia, jeżeli korzysta z niego jeszcze w 2011 r. albo w wymiarze 2 tygodni, jeżeli korzysta z niego pomiędzy 1 stycznia 2012 r. a majem 2012 r. http://www.goldenline.pl/forum/13906...konkretnie/s/2 i jeszcze http://www.ekspertkadrowy.pl/aktualn...a-z-2-tygodni/ czyli jak urodzimy po 15 stycznia 2011 (z pewnoscią!) to przysługuje 2 tygodnie urlopu ojcowskiego (jak wezmie go w 2012 a nie w 2011) Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-04-08 o 15:56 |
|
|
|
#4065 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, dziękuję, dzisiaj już super
Znowu mi się jakis grzybol przyplątał, na szczęście gin przepisała mi pokaźny zapas tych globulek, nie pytajcie ile zostawiłam w aptece ![]() Aaaa i na oku mi chyba jęczmień rośnie!! czy jak to sie tam nazywa... |
|
|
|
#4066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to mnie pocieszyłaś, znaczy się , że do końca stycznia mój synuś będzie mógł być w domku a dopiero później w żłobku (jeśli się dostanie ) no chyba, że wykorzystam jeszcze dziadków żeby wzięli po 2 tygodnie urlopu i tym sposobem może do marca dociągniemy |
|
|
|
|
#4067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to że robiłam u niego kanałowy to wziął mi tylko 150zł, a byłam pewna że ok 300zł zapłacę, bo co szłam i dawał mi jakiś lek aby zabić nerw to nic ode mnie nie brał a byłam chyba z 3 razy tak. A jak byłaś na kontroli zębów to prywaciak Ci coś wziął? ~~*~~ Zmalowana chciałabym być na Twoim miejscu Mnie to czeka w przyszłym tyg Sweet no grosz do grosza i potem wychodzą kolosalne sumy ![]() a pieniędzy nie ma Pewnie to był Twój Igorek, urwisek mały A co do pępka ![]() Moniczka samą gondolkę? Jak tak to dla mnie za drogo. Ja dałam za zestaw 3 w1 + dodatki 600zł! Ela 10 kg w 27 tyg? Ja to pewnie bede ok 13 na plusie w 27 tyg ![]() Lilka nie dołuj mnie z tą wagą ![]() Mamad1 moja to na początku nie była przekonana, czy powinnam już kupować rzeczy dla bobaska, ale wytłumaczyłam jej że lepiej wcześniej niż potem nie wiadomo ile pieniędzy wydamy, które też nie wiadomo skąd weźmiemy ![]() Wróciłam z lumpa, i wiecie co moje dziecko chyba nie lubi robić tam zakupów ![]() Wychodząc skorzystałam z wc i ledwo co weszłam do lumpa sikać mi się chciało ![]() do lumpka mam autem 5 min ![]() A tam ani wc ani restauracji blisko Potem zaczął mnie tak dziwnie brzuch boleć, myślałam że zaraz ![]() i napiętym teraz mam Wzięłam Nospe i leżę. Dziwne uczucie. Położyłam się i daje mi popalić kopiąc urwisek mały! Edytowane przez zanetaa88 Czas edycji: 2011-04-08 o 16:03 |
|
|
|
|
#4068 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4069 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny - wychodze na spacer.... ake nie obiecuje ze wroce z pustymi rekami
|
|
|
|
#4070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-04-08 o 16:23 |
|
|
|
|
#4071 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda się normalnie denerwowac........i jeszcze te chrzciny......
|
|
|
|
|
#4072 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny zastanawiam sie nad materacykiem do łozeczka, chcialabym Was zapytac jaką grubość materaca najlepiej wybrac bo są rożne od 7, 8, 9cm czy to jest duza roznica dla malenstwa ? i mysle o G-P-K
nie znam sie ![]()
.................... Karolinka ur. 19.06.2011r. - 52cm i 2700g szczęścia 24 tyg - 6770g Edytowane przez Lilkaa82 Czas edycji: 2011-04-08 o 16:50 |
|
|
|
#4073 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bo tak ogólnie to moja teściowa jest całkiem w porządku. To jej pierwszy wnuk, więc jestem w stanie ją zrozumieć. Poza tym ona całe życie poświęciła swoim "syneczkom", którzy są już dawno dorośli i nie potrzebują jej już tak, jak ona by chciała... I ciągle traktuje nas jak małe dzieci- pewnie nie zdając sobie do końca sprawy, bo jak rozmawiamy, to mówi zupełnie inaczej... Ja zostałam trochę inaczej wychowana i mama zawsze uczyła nas samodzielności, chociaż oczywiście czasem też wyskoczy z dobrą radą. Tylko, że z własnymi rodzicami to inaczej... Edytowane przez mamad1 Czas edycji: 2011-04-08 o 16:47 |
|
|
|
|
#4074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, komentarze od życzliwych sa najlepsze.... każdą radość potrafią zniszczyć.....
|
|
|
|
|
#4076 | |
|
Zakorzenienie
|
Zmalowana to pochwal się jak wrócisz z furą dla bobo.
sweetangel to pewnie ruchy, jelit tak nisko nie ma raczej. Z tym przemywaniem pępuszka to nie wiem, koleżanka mi mówiła ze jej lekarz przy wypisie dał receptę i tym czymś co jej przepisał przecierała, ale nie wiem co to było. W każdym bądź razie tylko na receptę-tak mówiła. Nie mówcie o wadze, bo jak patzre na brumka zdjęcia to mam komleksy. Ile Ty brumek ważysz? ja byłam na stażu ze środków z unii i nie rozliczałam się z tego, ale to taka fundacja przekręty, nie podoba mi się to, wydaje mi się że z tego też powinno się rozliczać. raczej stowarzyszenie nie fundacja które robi różne szkolenia i staże, ciągną kasę z unii. Ale takie przeboje z nimi miałam w tamtym roku..ehh Mamad1 ja jak kupie w ciuchu to aż głupio mi to do domu wnosić bo zaraz teściowa looka ile siatek niosę, raz jej pokazałam co kupiłam, ale tak nie lubię jej się spowiadać i nic pokazywać. I dzisiaj zaliczyłam wpadkę, bo ostatanie zakupy zostawiłam u nas w aucie w bagażniku zeby wyczaić moment jak jej w domu nie będzie i wtedy wnieść ( no to jest chore, wiem, ona mi nic nie powie ale wiem że sobie pomyśli ze tylko kase wydaje na lumpy), i dzisiaj musiłam zawieść tzt linę do ciągania i mi ją wkładała do bagażnika żeby szybciej było, a tam ciuchy....to sobie teraz dopiero pomyślała... aż mi teraz głupio przed samą sobą ze takie cyrki odstawiam, dorośli ludzie a się chowam jak debil. zanetaa88 na stronie int u tego zębologa było napisane ze przegląd za free, mi zrobił przegląd ale od razu chciałam żeby mi zaplombował chociaż 2, a nie wiem jak by było jakbym tylko chciała na przegląd i cześć. Jakoś we wcześniejszej ciązy to 2 razy prawie zemdlałam w lupmie, przy kasie nie wytrzymałam i w ostatniej chwili wyszłam na dwór, no a raz z biedronki mnie facet wyprowadzał na pół pzrytomną bo też się osunęłam. Ale na szczęście minęły takie akcje. Siusiu to normalka, jak tylko z domu wyjdę to szukam wc. A wyprawić chrzciny to sobie nie wyobrażam normalnie. masakra. aa i zaczęliśmy dzisiaj 27 tc. To jeszcze 6 mc chyba? ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4077 |
|
Rozeznanie
|
Tak ostatni tydzien 6 miesiaca
|
#4078 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Że jak bedzie tatuś brał urlop w 2012 to juz będą 2 tygodnie. Dzieki za przypomnienie o 2 dniach okolicznosciowego na dziecko! A jak to jest z naszym urlopem wypoczynkowym, jak od poczatku roku jestem na L4, a pózniej po porodzie przejde na macierzyński, to za rok 2011 bede miala normalnie do wykorzystania cały wypoczynkowy jeszcze? |
||
|
|
|
#4079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4080 |
|
Wtajemniczenie
|
W naszym szpitalu do pepuszka praktykuje sie taki gotowy rozrobiony juz spirytus. Buteleczke mozna kupic w aptece szpitalnej. Przemywalam Wikusi patyczkiem do uszu i chyba ok 10 doby odpadl.
A Zuzi to jeszcze w szpitalu w 5 dobie. Babonik, jesli przyszly tydzien, to ja tylko w piatek moge, a z tego co pamietam, to dziewczynom piatek raczej nie pasowal. Carmela tak, bedziesz mogla po macierzynskim wykorzystac jeszcze zalegly urlop wypoczynkowy. Ja wlasnie teraz go chomikuje, zeby jak najdluzej miec kase. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Zakończone: 2

zębole