Moda, która Cię "rozwala" część 2 - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-13, 14:53   #2731
kamelka33
Zadomowienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2

Cytat:
Napisane przez Angry Pokaż wiadomość
Wiadomo, że naciągane aż pod pachy dadzą taki efekt, ale tregginsy często mają niższy stan, żeby nie powiedziec, że to biodrówki i wtedy nie tworzy się "cameltoe" ani jakieś zbytnie podkreślenie tyłka. Przynajmniej ja mam szczęście i nie widuję na ulicy , ani sama tak nie mam, chociaż legginsy i tak noszę do długich bluzek.
Legginsy to jak najbardziej tylko do dłuższych bluzek ale z tregginsami to troszkę inna sprawa, jeżeli są z takiego dosyć sztywnego i grubszego materiału oraz mają na wysokości krocza przeszycie( taką zakładkę) to chyba nie ma aż takiej tragedii, jeżeli ubierze się bluzke tak do bioder sięgającą?
kamelka33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 15:00   #2732
Gonia
Zakorzenienie

zgadzam się co do ,,melisek" - są koszmarnie kiczowate

Gonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 15:04   #2733
yousuck
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Smoke Pokaż wiadomość
Oj, oj, nie wiem, czy mozna sie dobrze czuc w takim ciele...chodzi o zdrowie, szybko sie meczysz, masz mniej energii, wieksze ryzyko chorob, slabsze serce, krotsza dlugosc zycia itd.
Zamiast akceptowac otylosc powinno sie z nia walczyc i motywowac do zdrowego stylu zycia.
Popieram
czuć się dobrze we własnym ciele, również gdy się przytyje - ok,
ale mówić, że fajnie jest nosić rozmiar XL to bezsens. Nawet mając problemy metaboliczne można utrzymywać zdrową wagę.
Stary 2011-04-13, 15:16   #2734
Funit
Rozeznanie

Tregginsy O matuchno, muszę uzupełnić wiedzę
Dziewoje drogie powiedzcie mi czy na forum jest jakiś słowniczek z wypisanymi typami ubrań i akcesoriów wszelakich? Pewnie teraz zbłaźniłam się jako kobieta :P ale miałam ciężki start jako nastolatka i nie znam się teraz na tym wszystkim Także, czy jest wątek albo może jakaś strona która pozwoli mi to nadrobić?

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Właśnie guglując 'tregginsy' zobaczyłam że są też jegginsy nie ogarniam
Funit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 15:29   #2735
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darja85 Pokaż wiadomość
Mnie rozwalają neonowe kolory - jestem pewna, że za pół roku dziewczyny będą się wstydzić, że coś takiego mogły ubrać ;D
I jeszcze na wizażu zobaczyłam te buty "meliski" - o matko, co to ma być?!
Ja bym się bardziej wstydziła błędów, a nie neonowych kolorów.
Nie można czegoś ubrać, można założyć.
Stary 2011-04-13, 15:44   #2736
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takaja13 Pokaż wiadomość
Ja iw uk juz kilka lat i to jest wlasnie typowa angielka,nie rozumiem waszego zdania na ich temat,sa jakie sa i dobrze sie z tym czuja,mimo,ze jestem osoba szczupla nawet bardzo to cenie te dziewczyny za to,ze sie nie wstydza swojego wygladu i ubieraja sie tak jak im sie podoba a nie komus o kim nie maja nawet pojecia,ze ktos taki isnieje na swiecie,one maja sie podobac same sobie i maja czuc sie dobrze we wlasnym ciele ONE NIE MAJA PODOBAC SIE NAM.
Ale my mamy prawo mówić co sądzimy o takim wyglądzie, mało tego możemy również krytykować

Cytat:
Napisane przez darja85 Pokaż wiadomość
Mnie rozwalają neonowe kolory - jestem pewna, że za pół roku dziewczyny będą się wstydzić, że coś takiego mogły ubrać ;D
I jeszcze na wizażu zobaczyłam te buty "meliski" - o matko, co to ma być?!
Zgadzam się z pogrubionym. Pamiętam szał na trawiastą zieleń, oczo****y żółty, kupiłam kilka bluzek w baletki w tym kolorze. Po jednym sezonie nie mogłam na to patrzeć i zastanawiałam się jakim cudem to na siebie założyłam przecież to okropne
A melisski mi się podobają Ale oryginalne, projektu Vivienne Westwood a nie z DeeZee czy Marishy.

Cytat:
Napisane przez yousuck Pokaż wiadomość
Popieram
czuć się dobrze we własnym ciele, również gdy się przytyje - ok,
ale mówić, że fajnie jest nosić rozmiar XL to bezsens. Nawet mając problemy metaboliczne można utrzymywać zdrową wagę.
Jeszcze niedawno nosiłam rozmiar XL a nawet XXL i mogę powiedzieć za siebie - czułam się koszmarnie. Teraz przy M/L o niebo lepiej. I myślę, że te wszystkie otyłe blogerki tak naprawdę nienawidzą swojej figury i źle się ze sobą czują tylko nie mają na tyle silnej woli by to zmienić. Ale to już temat na osobną dyskusję
Stary 2011-04-13, 15:56   #2737
aleksandrajoanna
Wtajemniczenie

Jak się jest szczuplejszym - jest się ładniejszym, proste.
aleksandrajoanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 15:59   #2738
Angry
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamelka33 Pokaż wiadomość
Legginsy to jak najbardziej tylko do dłuższych bluzek ale z tregginsami to troszkę inna sprawa, jeżeli są z takiego dosyć sztywnego i grubszego materiału oraz mają na wysokości krocza przeszycie( taką zakładkę) to chyba nie ma aż takiej tragedii, jeżeli ubierze się bluzke tak do bioder sięgającą?
Moim zdaniem nie ma tragedii, jeśli osoba nie ma znaczącej nadwagi i dopóki to wygląda estetycznie. Dziewczynom o zgrabnym ciele to pasuje, ale spotykam się często z nagonką, że to modowe faux pas. Tak jak napisałaś, materiał jest zazwyczaj sztywniejszy, więc nie ma wielkiej różnicy między tyłkiem w tregginsach a superciasnych rurkach...
Angry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 16:37   #2739
kamelka33
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Funit Pokaż wiadomość
Tregginsy O matuchno, muszę uzupełnić wiedzę
Dziewoje drogie powiedzcie mi czy na forum jest jakiś słowniczek z wypisanymi typami ubrań i akcesoriów wszelakich? Pewnie teraz zbłaźniłam się jako kobieta :P ale miałam ciężki start jako nastolatka i nie znam się teraz na tym wszystkim Także, czy jest wątek albo może jakaś strona która pozwoli mi to nadrobić?

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Właśnie guglując 'tregginsy' zobaczyłam że są też jegginsy nie ogarniam
Ja także nie jestem super obeznana, ale powiem tak jak mnie się wydaje- tregginsy to połączenie jakby legginsów i spodni materiałowych, czyli fason legginsów, ale materiał grubszy, mogą być dodane np. kieszonki, jegginsy natomiast to połączenie legginsów z jeansami, czyli na tej samej zasadzie, jak wcześniej opisałam, tyle, że materiał przypomina jeans lub po prostu nim jest Poprawcie mnie dziewczyny, jeśli coś pokręciłam
Stary 2011-04-13, 16:40   #2740
Funit
Rozeznanie

A to już sobie wyszukałam, ale dzięki Ci że o mnie pomyślałaś Chodziło mi o taki jakiś ogólny zbiór tych wszystkich pojęć, czy istnieje w ogóle coś takiego? wie ktoś?
Stary 2011-04-13, 16:43   #2741
Angry
Raczkowanie

Funit - jest taki wątek, tu, ale chyba dawno nieaktualizowany.
Angry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 16:46   #2742
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Funit Pokaż wiadomość
A to już sobie wyszukałam, ale dzięki Ci że o mnie pomyślałaś Chodziło mi o taki jakiś ogólny zbiór tych wszystkich pojęć, czy istnieje w ogóle coś takiego? wie ktoś?
A jest
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=407181
Stary 2011-04-13, 16:52   #2743
Funit
Rozeznanie

O dziękuję Wam dobre Kobiety Szukałam ale widać nieudolnie :P
Stary 2011-04-13, 17:04   #2744
kamelka33
Zadomowienie

Jesli chodzi jeszcze o te tregginsy( jakaos nie daje mi to spokoju) to dostałam o jednej wizażanki linka do bloga, w którym dziewczyna ma kilka stylizacji z treggisami i krótką bluzeczką, włożona nawet do środka i nie wygląda to chyba najgorzej, nie jestem pewna, czy moge tu wkleic ten link, zebyście zobaczyły o co mi chodzi, ale blog nosi nazwe styloly
Stary 2011-04-13, 17:15   #2745
blackberry8
Zakorzenienie

Ja mam kilka par tregginsów, noszę je od dłuższego czasu (kupiłam za granicą kiedy w Polsce mówili na to 'jeansowe leginsy' ).
To są zwykłe spodnie, tyle, że bez kieszeni i na gumce.
Materiał tak samo gruby więc nie prześwitują.
Dlaczego mam nosić do nich tylko tuniki?

Co innego legginsy z nadrukiem kieszeni i w kolorze jeansu.
W takich to faktycznie niektórym co nieco nieapetycznie się trzęsie
blackberry8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 18:09   #2746
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Ja bym się bardziej wstydziła błędów, a nie neonowych kolorów.
Nie można czegoś ubrać, można założyć.
Cóż za spektakularny strzał w stopę..
Jesli kogoś poprawiasz, upewnij się, że masz odpowiednią wiedzę. Chyba że uważasz się za mądrzejszą od Bańki, Miodka czy Bralczyka

Cytat:
ubrać buty (kurtkę, sweter) to południowopolski regionalizm, w standardowej polszczyźnie wymienione części odzieży należy włożyć. Wiele osób woli je załozyć, co słowniki poprawnej polszczyzny oceniają jako błąd, gdyż czynią subtelną i nie zawsze widoczną różnicę znaczeniową między wkładaniem czegoś na siebie a zakładaniem.

źródło: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6822

Żeby nie było OT - ja osobiście ubrań w kolorze neonów nie włożyłabym na siebie, ale jesli ktos lubi, proszę bardzo

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 18:33   #2747
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Smoke Pokaż wiadomość
Oj, oj, nie wiem, czy mozna sie dobrze czuc w takim ciele...chodzi o zdrowie, szybko sie meczysz, masz mniej energii, wieksze ryzyko chorob, slabsze serce, krotsza dlugosc zycia itd.
Zamiast akceptowac otylosc powinno sie z nia walczyc i motywowac do zdrowego stylu zycia.

Otyłość jest niezdrowa i nieestetyczna na równi z przesadnym wychudzeniem. Obie rzeczy należy niwelować przez odpowiednią żywieniową edukację. Nikt, kto je prawidłowo nie wygląda jak beza albo szkielecik.

I tu do "rozwalających trendów" na ulicy muszę dodać zakładanie ubrań zupełnie nie pasujące do sylwetki. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że obcisłe fasony powinny kończyć swoją rozmiarówkę na L-ce... Dziewczyny z wklejonego kilka postów wyżej zdjęcia wyglądają gorzej niż źle.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 18:34   #2748
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
Jesli kogoś poprawiasz, upewnij się, że masz odpowiednią wiedzę. Chyba że uważasz się za mądrzejszą od Bańki, Miodka czy Bralczyka

Żeby nie było OT - ja osobiście ubrań w kolorze neonów nie włożyłabym na siebie, ale jesli ktos lubi, proszę bardzo
A może taki zestawik dla odmiany?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg d00e8304c85d64fa2e879eed5ddb0539a28ec3ce-480.jpg (40,2 KB, 343 załadowań)

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 18:41   #2749
WhiteCherry
Zakorzenienie

ostatnio na uczelni widziałam otyłą dziewczynę w prześwitujących na tyłku legginsach i bluzce do pasa ...
Stary 2011-04-13, 18:53   #2750
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
Jak pisałam wyżej - ja bym nie włożyła takiego zestawu, jednakże, jeśli ta kobieta czuje się w tym dobrze, to czemu nie? Krzywdy nikomu tym nie robi

Stary 2011-04-13, 19:01   #2751
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Cytat:
Jak pisałam wyżej - ja bym nie włożyła takiego zestawu, jednakże, jeśli ta kobieta czuje się w tym dobrze, to czemu nie? Krzywdy nikomu tym nie robi
Jasne.
Tylko noszenie neonów wcale nie musi oznaczać kiczu itd, można fajnie zestawić jedna kolorową rzecz z innymi spokojnymi i wg mnie to wyglada ok.

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 19:12   #2752
elis999
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fluoxetine Pokaż wiadomość

Otyłość jest niezdrowa i nieestetyczna na równi z przesadnym wychudzeniem. Obie rzeczy należy niwelować przez odpowiednią żywieniową edukację. Nikt, kto je prawidłowo nie wygląda jak beza albo szkielecik.

I tu do "rozwalających trendów" na ulicy muszę dodać zakładanie ubrań zupełnie nie pasujące do sylwetki. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że obcisłe fasony powinny kończyć swoją rozmiarówkę na L-ce... Dziewczyny z wklejonego kilka postów wyżej zdjęcia wyglądają gorzej niż źle.
Oj oj "obcisłe fasony powinny kończyć swoją rozmiarówkę na L-ce..." ?? Czyli co, jak nosze 42 to mam na siebie założyć wór pokutny? Nie podoba mi się ten rozmiarowy faszyzm...
Osoby z nadwagą często lepiej wyglądają w dopasowanych do sylwetki ubraniach, niż wielkich luźnych T-Shirtach i zwisających na tyłku spodniach, bo wtedy sylwetka nie ma żadnych proporcji...
czy na przykład według ciebie jakbym założyła taką luźną sukienkę bez talii, to bym wyglądała lepiej niz w zestawie poniżej?
Och zirytowałam sięNie każdy jest szczupły, ale to nie znaczy, że ma byc wykluczony z kodowego społeczeństwa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00.jpg (89,1 KB, 410 załadowań)
elis999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 19:19   #2753
kamelka33
Zadomowienie

Dziewczyny podsumowując temat tregginsów- czyli można załozyć je( jak np te na zdjęciu) do krótszej bluzki pod warunkiem, że są z grubszego materiału( właściwie to jest chyba cecha wszystkich tregginsów), nie tworzy się camel toe oraz gdy ma się proporcjonalną sylwetkę?
znalazłam coś takiego na ten temat w jakimś artykule, zgadzacie się?

"Tregginsy można śmiało nazwać brakującym ogniwem między spodniami a legginsami. Są niemal tak samo obcisłe i robione z podobnych rozciągliwych tkanin. Są na gumkę, ale podobnie jak spodnie często są rozpinane z przodu i mają np. szlówki na pasek lub inne charakterystyczne dla spodni dodatki jak guziki, czy suwaki przy kostkach. Jegginsy natomiast to tregginsowa imitacja dżinsów.Tregginsy i jegginsy nosimy dokładnie tak samo jak spodnie. Nie trzeba silić się na długie bluzki jak do legginsów. Możecie w nich śmiało odsłaniać swoją pupę! Pamiętajcie jednak, że ten modowy hit jest bezlitosny dla niedoskonałych figur. Jeśli macie wątpliwości, czy aby nie wyglądacie w nich grubo zostańcie przy prawdziwych dżinsowych rurkach"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg h&m.jpg (12,2 KB, 57 załadowań)
Stary 2011-04-13, 19:35   #2754
Suvia
Zakorzenienie

elis999- ale masz dziewczyno za*ebiste krągłości +wcięcie w Twoim przypadku nie nosić czegoś obcisłego w obrębie talii to grzech

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 19:42   #2755
fluoxetine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elis999 Pokaż wiadomość
Oj oj "obcisłe fasony powinny kończyć swoją rozmiarówkę na L-ce..." ?? Czyli co, jak nosze 42 to mam na siebie założyć wór pokutny? Nie podoba mi się ten rozmiarowy faszyzm...
Osoby z nadwagą często lepiej wyglądają w dopasowanych do sylwetki ubraniach, niż wielkich luźnych T-Shirtach i zwisających na tyłku spodniach, bo wtedy sylwetka nie ma żadnych proporcji...
czy na przykład według ciebie jakbym założyła taką luźną sukienkę bez talii, to bym wyglądała lepiej niz w zestawie poniżej?
Och zirytowałam sięNie każdy jest szczupły, ale to nie znaczy, że ma byc wykluczony z kodowego społeczeństwa
Myślę, że wiesz, co miałam na myśli pisząc obcisłe. Nie chodziło mi o dopasowane. Nie denerwuj się, bo nie ma powodu. Może pozwoliłam sobie na zbyt duży skrót myślowy - ale wydawało mi się oczywiste, że chodzi mi o osoby olbrzymie ubierające fasony nie nadające się do takiej sylwetki (np. króciutkie spódniczki czy jeansy skinny) . O podkreślanie wad sylwetki, które sprawia, że wygląda się źle.
Nie łapmy się aż tak za słowa. Trochę dystansu.
176/56
fluoxetine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 19:53   #2756
gabi1234
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
ja bym się tak nie ubrała, bo źle bym się w tym czuła, ale przyznać muszę że TA dziewczyna wygląda estetycznie, przyjemnie dla oka
Stary 2011-04-13, 19:54   #2757
trupiegi
Zadomowienie

Cytat:

Choć studiuję to, co wyżej wymienieni profesorowie skończyli daaawno temu, to w mowie potocznej z premedytacją używam czasownika "ubrać" w połączeniu z nazwą danej części garderoby. "Ubrać" i "ubranie" to ta sama rodzina wyrazów i dotyczy garderoby (no, może poza rzeczoną choinką ). Pisząc, zastanawiam się, czy daną rzecz wkładam czy zakładam i nie używam formy stosowanej przeze mnie w mowie. Jednak "wkładanie" kojarzy mi się zawsze z wkładaniem pieniędzy do portfela czy jedzenia do lodówki, a "zakładanie" z zakładaniem konta na Facebooku czy jakiejś instytucji.
Gdybyśmy logizowali w języku, popadlibyśmy w poprawiactwo na zasadzie: dziś jest pogoda-pogoda jest zawsze, mam temperaturę-zawsze masz jakąś temperaturę ciała.
Mało tego! Obserwowałam u mnie, w Wielkopolsce, stopień "ubierania poszczególnych części garderoby" i zdecydowana większość i tak ubiera bluzkę i spodnie i nikt nie widzi w tym wielkiego problemu. Prawdziwym problemem jest dla mnie nieznajomość podstawowej ortografii i nieumiejętność sprawnego formułowania wypowiedzi w języku ojczystym...

Błagam, skończcie już z tym wizażowym "założyć, nie ubrać", bo już to czytam któryś raz z kolei!

"Kocham" naszą reformę edukacji za to, że przedmiot o nazwie język polski z wiedzą o języku polskim niewiele ma wspólnego, a przez kilka lat 5 godzin w tygodniu rozmyśla się nad przemianą duchową Robaka i wartościuje się zachowanie Justyny, czy słusznie oblała Zenka kwasem.

Wybaczcie zejście z tematu. ;P
Śmieciowata telewizja, śmieciowate reklamy, śmieciowate sklepy, śmieciowate sławy, śmieciowate jedzenie, śmieciowata cywilizacja, śmieciowate umowy, śmieciowata sytuacja w kraju, śmieciowate umysły. A ja tak lubię porządek.
trupiegi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 20:06   #2758
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trupiegi Pokaż wiadomość
Choć studiuję to, co wyżej wymienieni profesorowie skończyli daaawno temu, to w mowie potocznej z premedytacją używam czasownika "ubrać" w połączeniu z nazwą danej części garderoby. "Ubrać" i "ubranie" to ta sama rodzina wyrazów i dotyczy garderoby (no, może poza rzeczoną choinką ). Pisząc, zastanawiam się, czy daną rzecz wkładam czy zakładam i nie używam formy stosowanej przeze mnie w mowie. Jednak "wkładanie" kojarzy mi się zawsze z wkładaniem pieniędzy do portfela czy jedzenia do lodówki, a "zakładanie" z zakładaniem konta na Facebooku czy jakiejś instytucji.
Gdybyśmy logizowali w języku, popadlibyśmy w poprawiactwo na zasadzie: dziś jest pogoda-pogoda jest zawsze, mam temperaturę-zawsze masz jakąś temperaturę ciała.
Mało tego! Obserwowałam u mnie, w Wielkopolsce, stopień "ubierania poszczególnych części garderoby" i zdecydowana większość i tak ubiera bluzkę i spodnie i nikt nie widzi w tym wielkiego problemu. Prawdziwym problemem jest dla mnie nieznajomość podstawowej ortografii i nieumiejętność sprawnego formułowania wypowiedzi w języku ojczystym...

Błagam, skończcie już z tym wizażowym "założyć, nie ubrać", bo już to czytam któryś raz z kolei!

"Kocham" naszą reformę edukacji za to, że przedmiot o nazwie język polski z wiedzą o języku polskim niewiele ma wspólnego, a przez kilka lat 5 godzin w tygodniu rozmyśla się nad przemianą duchową Robaka i wartościuje się zachowanie Justyny, czy słusznie oblała Zenka kwasem.

Wybaczcie zejście z tematu. ;P
Ja też często używam formy "ubrać (np) bluzkę" i wcale nie uważam tego za błąd - jak sam Bańko wspomniał, jest to regionalizm (co oznacza, że jest dopuszczalną formą językową), ale cholerrrrrrnie nie lubię, kiedy ktoś wytyka innemu błędy w sposób, który został przedstawiony powyżej.

Stary 2011-04-13, 20:23   #2759
trupiegi
Zadomowienie

Cytat:
Ja też często używam formy "ubrać (np) bluzkę" i wcale nie uważam tego za błąd - jak sam Bańko wspomniał, jest to regionalizm (co oznacza, że jest dopuszczalną formą językową), ale cholerrrrrrnie nie lubię, kiedy ktoś wytyka innemu błędy w sposób, który został przedstawiony powyżej.
Wiem, chodzi Ci o tzw. (nie)grzeczność językową i kulturę w komunikacji międzyludzkiej. Język polski to olbrzymi temat, pełen pytań, sporów i niepełnych rozstrzygnięć. No, ale ja na forum o modzie nie będę objaśniać wiedzy z pięciu lat studiów, kto chce, sam już sobie dotrze do publikacji językoznawczych.
Wróćmy do mody.
Śmieciowata telewizja, śmieciowate reklamy, śmieciowate sklepy, śmieciowate sławy, śmieciowate jedzenie, śmieciowata cywilizacja, śmieciowate umowy, śmieciowata sytuacja w kraju, śmieciowate umysły. A ja tak lubię porządek.
trupiegi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 20:43   #2760
makeupnotwar
Wtajemniczenie

hehe, bo wizaż to dobre miejsce żeby się powywyższać. studentce politologii powyżej już dziękujemy, niech kwestie poprawności językowej zostawi polonistom. z tego co pamiętam to nam np podracki chyba mówił coś o tym, ale co?

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości