|
|
#4651 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
no i tak to wygląda
![]() na tych zamkach górnych mam chyba więcej kleju niż na dolnych ![]() edit: dooobra, nie ma co już rozmyślać. przecież sobie nie odkleje go, a rok szybko minie
|
#4652 | |
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
![]()
|
|
#4653 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, wszystko fajnie, ale tak na zdrowy rozum. Skoro nie ma on powierzchni nagryzowych to przeznaczony jest do noszenia cały czas, także w dzień, podczas jedzenia, zastanawiam się, czy to jest wygodne.. Mimo, że jest dopasowany do zębów to i tak miałabym wrażenie, że włazi mi jedzenie gdzieś tam od spodu, bo na górze zdaje się jest jego delikatna warstwa. Poza tym jest przeźroczysty, ale na pewno go widać, czułabym się jak z szyną do wybielania zębów..:P choć nie wiem, nie widziałam go na oczy, a Ty go widziałaś? Jest gruby czy cienki? No a tak z plusów to chyba estetyka no i w pewien sposób może chroni zęby. Jego się w ogóle zdejmuje żeby umyć zęby? :P Edytowane przez goskagb Czas edycji: 2011-04-13 o 20:02 |
|
|
|
|
#4654 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na kolanie, dloni?) i jem kanapke
|
|
|
|
|
#4655 |
|
Raczkowanie
|
No nie?? Trochę jak babcia ze sztuczną szczęką..:P
|
|
|
|
#4656 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny! czy ktoś w krakowie wie, gdzie mozna kupic wosk ortodontyczny? pytam w kazdej napotkanej aptece i gucio
moja orto jest 100km ode mnie, wizyta za miesiąc... odkąd nosze wyciągi-slonie- aparat odbija mi sie tragicznie na dolnej wardze.... mam slady calego łuku az do krwi....A moze ktos w okolicach miasteczka agh lub centrum KRAKOWA bylby tak mily i podzieliłby się ze mną kawałeczkiem? BLAGAM |
|
|
|
#4657 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech mi ktos powie co ja przez ten czas robilam? Chyba spalam ![]() ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
|
|
#4658 |
|
Raczkowanie
|
Co do kosmetycznych aparatów, to pierwsza-lepsza osoba go nie widzi, dopiero z bliskiej odległości jest zauważalny, więc to tylko takie złudzenie
![]() Jak już założyłam metal, to troszkę żałowałam, że nie wybrałam takiego małowidocznego, ale już się do niego przywiązałam
|
|
#4659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest niedaleko Miasteczka EDIT: no i mozna zamowic na Allegro i w przyszlym tyg na pewno przyjdzie (moze zamow do domu, w sumie i tak w przyszlym tyg już święta jee ;D)
fun in the sun Edytowane przez viera Czas edycji: 2011-04-13 o 21:33 |
|
|
|
|
#4660 |
|
Wtajemniczenie
|
No wlasnie
Jesc w aparacie ortodontycznym w ogole sie nie krepuje, bo nauczylam sie tak gryzc, ze resztki pokarmu nie zostaja na/miedzy zamkami. Ale wyciagac ta szyne i trzymac ja w dloni, pozniej umyc/wyplukac zeby i znow ja nalozyc... Cos nie bardzo mi sie to widzi ![]() Ale wiadomo, co kto woli
|
|
|
|
#4661 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To czemu płacisz za wizyty jak państwowo??? ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
Ponieważ masz go cały czas, i tak na prawdę nikt go nie widzi a zdziała swoje tzn. nie pozwoli na przesunięcie się zębów. A choćbyś miała go do końca życia to co z tego , nie widać go a nawet zapomnisz, że go masz.piszę tak ponieważ słyszałam taką opinie i czytałam że tak jest o innych wyciąganych aparatach retencyjnych wiecznie będziesz zapominać a wątpię, że w tym przezroczystym będziesz chodzić na co dzień np.do szkoły czy do pracy pozdrawiam
|
|
#4662 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się nie udzielam, bo u mnie cisza
nic się nie dzieje "szalonego" z moimi zębami, a szkoda
|
#4663 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdejmuje jak najbardziej, tak samo jak ten tradycyjny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiecie, po tym co przeszłam z hyraxem - masakryczne seplenienie, ślinienie się w nocy - dla mnie ten nowy retencyjny to dobre rozwiązanie. Mam nad czym poważnie myśleć przez najbliższy tydzien W wieku może 11-12 lat nosiłam przez chwilę ruchomy aparat orto. musiałam tez w nim spać, ale często po przebudzeniu rano ten aparat był nie w mojej buzi a gdzieś w łóżku :P
Edytowane przez Lady in Blue Czas edycji: 2011-04-13 o 22:30 |
||||
|
|
|
#4664 |
|
Raczkowanie
|
dziś miałam wizytę po 10ciu tygodniach od ostatniej.
Nie powiedziałam orto że byłam u innej na konsultacji i co mi powiedziała bo po prostu była dziś taka miła i rozmowna, że szook. Zwróciłam jej tylko uwagę, że ząbki nadal uciekają w jedną str i może by jednak coś wyrwać z drugiej str skoro nic się nie dzieje?? Odpowiedziała, że wyrywać nie będziemy bo najwyżej zrobi mi skillig ( chyba tak to się nazywa to piłowanie krawędzi bocznych zębów) bo brakuje mi co najwyżej tylko troszeczkę miejsca. Poprosiłam żeby coś zrobiła z tymi jedynkami żeby były prosto a nie pochylone, więc zaplątała mi na mój drut ( bo nie miałam zmiany łuku) inny drucik od lewej jedynki do lewej czwórki, mam taki łańcuszek i czuję jak zęby ciągną w jedną stronę ( na szczęście w dobrą stronę ))Kurcze dopiero po 3ch próbach, bo zwracałam jej uwagę na każdej wizycie, że są pochylone to w końcu się doczekałam jakiegoś ruchu z jej strony. Następną wizytę mam 8 czerwiec i z niecierpliwością czekam na efekty działania łańcuszka. Jutro wrzucę foty nowego gadżetu
|
#4665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A no tak jak mowialam, co kto woli Ja na uczelni albo w pracy spedzam polowe dnia, wiec jest to rownoznacze ze spozywaniem posilkow w tych miejscach U mnie po prostu byloby to bardzo ciezkie do wykonania.Ale skoro akurat Ty nie jesz w miejscach publicznych i dodatkowo masz doswiadczenie z hyraxem, to wydaje mi sie ze ta szyna bedzie dla Ciebie lepsza ![]() PS Odnosnie aparatu ruchomego w dziecinstwie, to moj ladowal zawsze za/pod lozkiem Ewentualnie pod poduszka (sama nie wiem jak ja go tam wciskalam)
|
|
|
|
|
#4666 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Bo wiesz tutaj kojarzy się ludzi po zębach i ich aparatach heheeee ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
|
|
#4667 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() polecam elmex pomarańczowy
|
|
#4668 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli... nie wiem...Poza tym szyne nosi sie caly czas. Natomiast aparat retencyjny podobny do ortodontycznego ruchomego, na ogol tylko w nocy. I niekoniecznie ten ostatni rodzaj retainera (podklejany) nosi sie z tym ruchomym. U mojej orto jest albo szyna, albo podklejany Ruchomego nie ma
|
|
|
|
|
#4669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tzn.odkąd noszę szynę zmieniającą układ zgryzu to na dole mi się skrzywiły,no ale aparat na pewno je wyrówna. Chciałabym,żeby już się coś w tych moich stawach ruszyło![]() Jakby ktoś pytał,to gumki na tym zdjęciu są bladoniebieskie
|
|
|
#4670 | |
|
Raczkowanie
|
kasiunia_84 Leczę się w zwykłym szpitalu klinicznym stomatologicznym, gdzie mają oddział ortodoncji. Przyznam, że na początku leczenia na niczym się nie znałam w kwestii aparatów, więc poszłam tam, gdzie mnie zaprowadzono. Chociaż wiedziałam, że i tak nic nie będzie refundowane.
Cytat:
|
|
|
|
|
#4671 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4672 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
!
|
|
#4673 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
Jestem z niego naprawdę zadowolona.Za to zaczynam się bać soboty i tego,że jednak ten metalowy na dole będzie widoczny
|
|
#4674 |
|
Rozeznanie
|
Ja sie powoli przyzwyczajam so swojego..
![]() Ogladalam na yt fimik wlasnie ten co wklejalam link i ta dziewczyna ma mega białe zeby zastanawiam się co ona (ok.. poza stanadrodwym myciem itp) robi ze w aparacie ma tak biale zeby? Choidz regularnie na usuwanie kamienia itp? Ja naprawde myje jak glupia te zeby tyle razy a i tak lekko mi zolkły ![]() Ponoc past wybielajacych nie wolno uzywac, acz kuszą
|
#4675 |
|
Zakorzenienie
|
Mój kolega chyba nosił taki reintainer - musiał zdejmować w szkole do jedzenia i seplenil - nie było to zbyt... kuszące. Miał do tego specjalne pudełko, żeby nie kłaść na stół/spodnie.
|
#4676 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4678 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale wątpię, żeby zapomnieli przyjąć zapłaty. Nie wiem, jak to będzie.
|
|
|
#4679 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4680 |
|
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim!
Niedługo dołączam do grona aparatek Wciąż mam wiele wątpliwości i obaw, ale już słowo się rzekło, za jakieś trzy tygodnie zakładam aparat... Zanim poszłam do ortodonty, nie wiedziałam, że moja wada jest tak poważna. Przesuwają mi się jedynki na górze, na dole są trochę stłoczone, ale najpoważniejszy problem to niedopasowanie góry z dołem:/ Ortodontka zastrzeliła mnie dosłownie informacją o aparacie na co najmniej dwa lata, ale trudno. Zdrowie najważniejsze Liczę, że znajdę tu odrobinę wsparcia jak i potrzebnych informacji. Póki co dopiero przejrzałam wątek, ale widzę dużo doświadczonych osób
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

moja orto jest 100km ode mnie, wizyta za miesiąc... odkąd nosze wyciągi-slonie- aparat odbija mi sie tragicznie na dolnej wardze.... mam slady calego łuku az do krwi....
Niech mi ktos powie co ja przez ten czas robilam? Chyba spalam 

góra 30.06.2010

zastanawiam się co ona (ok.. poza stanadrodwym myciem itp) robi ze w aparacie ma tak biale zeby? Choidz regularnie na usuwanie kamienia itp? Ja naprawde myje jak glupia te zeby tyle razy a i tak lekko mi zolkły