seks przed ślubem - problem - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-27, 15:22   #211
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: seks przed ślubem - problem

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
No to co ja mam zrobic? Nie chodzic wcale do spowiedzi? A moze to wymysl księdzy, ze seks absolutnie nie, nawet jak się kogoś kocha, że seks oralny w małżeństwie nie, a może Bóg twierdzi inaczej? Rozumiem zabijanie nienarodzonych dzieci, seks z przypadkowymi osobami, ale jak juz bedzie orgazm łechtaczkowy i wytrysk poza pochwą nawet u narzeczonego/męża to juz ciezki grzech? No nie rozumiem tego, ale nie chce przez to odsunąć się od Boga. A są księża, którzy na prezerwatywy patrzą z przymrużeniem oka, więc myśę, ze jednak coś w tym jest, ze te zasady są przestarzale. Przeciez kiedys kosciol tez mial inne zasady, ktore ulegly zmianom. A przeciez Bóg od poczatku wiedzial jak jest, to ksieza sobie cos wymyslili. Z drugiej strony mozna zalowac ze nie rozumie sie zasad kosciola i szczerze? Żaluje, zaluje ze nie potrafie tego pojac i źle mi z tym, ale wiem, nauka nawet mowi, ze przeciez seks czy masturbacja to normalne ludzkie rzeczy. Moze to ksieza sa w bledzie i maja przestarzale zasady ale to nie znaczy, ze przed Bogiem moja spowiedz jest na 100% niewazna.
Możesz wierzyć w Boga, ale nie musisz być katoliczką. Czytałaś wcześniejsze posty piszące prawdę o tym, po co tak naprawdę trzymano cnotę do ślubu?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:24   #212
paulinika
Zakorzenienie

Cytat:
No to co ja mam zrobic? Nie chodzic wcale do spowiedzi? A moze to wymysl księdzy, ze seks absolutnie nie, nawet jak się kogoś kocha, że seks oralny w małżeństwie nie, a może Bóg twierdzi inaczej? Rozumiem zabijanie nienarodzonych dzieci, seks z przypadkowymi osobami, ale jak juz bedzie orgazm łechtaczkowy i wytrysk poza pochwą nawet u narzeczonego/męża to juz ciezki grzech? No nie rozumiem tego, ale nie chce przez to odsunąć się od Boga. A są księża, którzy na prezerwatywy patrzą z przymrużeniem oka, więc myśę, ze jednak coś w tym jest, ze te zasady są przestarzale. Przeciez kiedys kosciol tez mial inne zasady, ktore ulegly zmianom. A przeciez Bóg od poczatku wiedzial jak jest, to ksieza sobie cos wymyslili. Z drugiej strony mozna zalowac ze nie rozumie sie zasad kosciola i szczerze? Żaluje, zaluje ze nie potrafie tego pojac i źle mi z tym, ale wiem, nauka nawet mowi, ze przeciez seks czy masturbacja to normalne ludzkie rzeczy. Moze to ksieza sa w bledzie i maja przestarzale zasady ale to nie znaczy, ze przed Bogiem moja spowiedz jest na 100% niewazna.

miss_alchemist rozumiem..
Tak przymrużają oka bo sami nie są lepsi. Tak nawijają że sex przedmałżeński jest nie do przyjęcia a to że sami wykorzystują sexualnie małe dzieci to już jest ok?
I bez urazy dla ludzi którzy są kościołowi ale ja to bym wzięła i wszystkim łeb odstrzeliła.
A ksiądz myślisz że wie co myśli Bóg?Księża to niby posłańce Boga a tak naprawdę to robią to co im się żywnie podoba. Każdy wierzy na swój sposób, ale iść do księdza i "spowiadać" się z tego co się zrobiło, przecież wierząc w "COŚ" "KOGOŚ" można się wyspowiadać samemu w sobie.
I uwierz mi ja też kiedyś latałam do Kościoła codziennie, czytałam pisma, etc ale jak zdałam sobie sprawe jaki tam jest bajzel to otworzyłam oczy. Plameczko i bez urazy.

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Cytat:
Napisane przez miss_alchemist Pokaż wiadomość
Plameczka, kolejna brutalna prawda - odejście od Kościoła Katolickiego nie oznacza odejścia od Boga i wiary Tak jesteś nauczona, tak Cię wychowano, ale to już ten wiek (masz tyle lat co ja ), że przychodzą takie przemyślenia. I powiem Ci, że większość moich znajomych doszła już do wniosku, że wcale kościoła, księdza i spowiedzi nie potrzebują do tego by wierzyć, by być szczęśliwymi. I mają ten wielki ciężar z głowy.
Plameczka przyjmij sobie do siebie to co Ci napisała miss_alchemist bo naprawdę dziewczyna ma racje
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:25   #213
Merys
Zakorzenienie

Cytat:

miss_alchemist rozumiem..
Zastanow sie, czy do kontaktu z Bogiem potrzebujesz instytucji jaka jest kosciol. Z gory przepraszam za to co napisalam, ale tak wlasnie uwazam. Bo w tej chwili u niektorych spowiedz wyglada jak "czyszczenie" sumienia. I od nowa mozna nabrudzic. Spowiedz nigdy nie miala na celu wypaplania tego co sie nabroilo. Spowiedz miala byc glebokim przemysleniem i naprawieniem swojego postepowania.

Wyjsc z tej sytuacji masz kilka. Albo wyznajesz to co mowi kosciol i tego przestrzegasz, albo odchodzisz od tej ideologii. Chyba, ze chcesz zyc w zaklamaniu wobec siebie lub kosciola. Zostaje jeszcze wziecie slubu
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:27   #214
plameczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez miss_alchemist Pokaż wiadomość
Plameczka, kolejna brutalna prawda - odejście od Kościoła Katolickiego nie oznacza odejścia od Boga i wiary Tak jesteś nauczona, tak Cię wychowano, ale to już ten wiek (masz tyle lat co ja ), że przychodzą takie przemyślenia. I powiem Ci, że większość moich znajomych doszła już do wniosku, że wcale kościoła, księdza i spowiedzi nie potrzebują do tego by wierzyć, by być szczęśliwymi. I mają ten wielki ciężar z głowy.
Na pewno masz dużo racji, ale jak to działa w życiu? Ja na razie spowiadałam się i dostałam rozgrzeszenie, bo naprawdę z jednej strony żałowałam tego, co było, ale własnie - z drugiej nie - bo było cudownie, wspaniale i wiem, że to tylko między nami, że to miłość. Wydaje mi się, że zasady kościoła są przestarzałe, a Bóg wie już co ze mną zrobić podczas takiej spowiedzi. Może kiedyś nie dostanę rozgrzeszenia - jestem wtedy ciekawa co mi taki ksiądz powie. Ale moze wtedy Bóg mnie rozgrzeszy? A może własnie pojde do innego i ktorys powie, że tak naprawde to z tymi gumkami to przesada, no ale ze tak jest, to trzeba sie wyspowiadac i da mi rozgrzeszenie. Troche to zalosne, ze ksieza sa tacy rozni pod tym wzgledem, ale Bóg kazal sie spowiadac w sakramencie, przed Nim. Moja znajoma byla kiedys u spowiedzi i ksiadz pytal czy antykoncepcja to tabletki - powiedziala ze nie, ze prezerwatywy. Powiedzial wtedy "a to pani nie dotyczy" i dostala rozgrzeszenie. Co ksiadz to ksiadz, ale Bóg i tak wie jak to jest.

Edytowane przez plameczka
Czas edycji: 2011-04-27 o 15:29
plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:32   #215
ston3d
Zadomowienie

Albo buk, albo fjut.

Doprawdy, nie rozumiem takiego okłamywania siebie ("wyspowiadam się, trochę wytrzymam i znowu się wyspowiadam") i trwania w wierze, która prowadzi do frustracji
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:35   #216
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ston3d Pokaż wiadomość
Doprawdy, nie rozumiem takiego okłamywania siebie ("wyspowiadam się, trochę wytrzymam i znowu się wyspowiadam") i trwania w wierze, która prowadzi do frustracji
Przecież o to w tej wierze chodzi, doprowadzić ludzi do frustracji i wyrzutów sumienia, żeby potem chodzili po rozgrzeszenie. Perpetuum mobile normalnie Co bardziej bystrzy się zorientowali, o co chodzi i żyją po swojemu, inni się szarpią i marnują na to życie, niestety.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:50   #217
Bojra
Raczkowanie

Cytat:
-Stosowanie antykoncepcji wymaga ponoszenia wydatków oraz regularnych wizyt kontrolnych u lekarza
No, dramat... przeraził mnie ten argument.
Bojra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 15:52   #218
agniesikk
Zakorzenienie

1) metody naturalne nie są dla wszystkich, niektóre kobiety mają bardzo długo nieregularne okresy, więc chcesz, czy nie chcesz, będziesz musiała używać środków antykoncepcyjnych
2) istnieje prawdopodobieństwo, że facet może Cię zostawić, bo moim zdaniem, chęć nie uprawiania seksu przed ślubem, powinna być decyzją obojga. Ja bym się poczuła oszukana, gdyby mój facet powiedział mi to dopiero po 1,5 roku związku, albo nagle tak sobie postanowił
3) środki antykoncepcyjne są naprawdę skuteczne, jeśli stosujesz je prawidłowo, nie zajdziesz w ciążę

PS Chyba w piątek umówię się do ginekologa, bo potrzebuję recepty na kolejne opakowania pigułek To naprawdę zajmuje niewiele czasu.

Co to zresztą na podwójna moralność, do buzi ok, a w pochwę to już nie po bożemu? Wóz albo przewóz, dziewczyno.

Edytowane przez agniesikk
Czas edycji: 2011-04-27 o 15:54
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 16:02   #219
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno masz dużo racji, ale jak to działa w życiu? Ja na razie spowiadałam się i dostałam rozgrzeszenie, bo naprawdę z jednej strony żałowałam tego, co było, ale własnie - z drugiej nie - bo było cudownie, wspaniale i wiem, że to tylko między nami, że to miłość. Wydaje mi się, że zasady kościoła są przestarzałe, a Bóg wie już co ze mną zrobić podczas takiej spowiedzi. Może kiedyś nie dostanę rozgrzeszenia - jestem wtedy ciekawa co mi taki ksiądz powie. Ale moze wtedy Bóg mnie rozgrzeszy? A może własnie pojde do innego i ktorys powie, że tak naprawde to z tymi gumkami to przesada, no ale ze tak jest, to trzeba sie wyspowiadac i da mi rozgrzeszenie. Troche to zalosne, ze ksieza sa tacy rozni pod tym wzgledem, ale Bóg kazal sie spowiadac w sakramencie, przed Nim. Moja znajoma byla kiedys u spowiedzi i ksiadz pytal czy antykoncepcja to tabletki - powiedziala ze nie, ze prezerwatywy. Powiedzial wtedy "a to pani nie dotyczy" i dostala rozgrzeszenie. Co ksiadz to ksiadz, ale Bóg i tak wie jak to jest.

Z twoich wypowiedzi wyłania mi się obraz dośc niedojrzałej ,zastraszonej ,zlęknionej ,nie pewnej siebie ,swoich potrzeb i poglądów osoba.
Taka rozdwojona i chciała bym i boję sie a co za tym idzie rozchwiana emocjonalnie a to zdrowe nie jest przede wszystkim dla ciebie.
POmysl przede wszystkim o sobie i co dla ciebie jest dobre.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 16:49   #220
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Co ksiadz to ksiadz, ale Bóg i tak wie jak to jest.
To po cholerę się tak tymi księżmi przejmujesz?

Twój pomysł na wybrnięcie z sytuacji, w jakiej się znalazłaś z powodu miłościwie nam panującego KK, jest kompletnie bezsensowny. Niekonsekwencja i hipokryzja

Albo olej całą tę katolicką etykę seksualną, albo weź ślub - innego wyjścia nie ma

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-04-27 o 16:50
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 16:54   #221
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Że dzięki swej wstrzemięźliwości jesteś tak uświęcona, że nic tylko żywcem do nieba Cię brać
A Twój TŻ kocha Cię i szanuje prawdziwie, i masz tę jego miłość&szacunek zagwarantowany do końca życia
Mozesz już nie komentować żadnych treści?
Twoje 'zdanie' jak na osobę która jest w związku 7 lat jest żenujące. Zachowujesz się jak jakaś nastolatka. Polepszyło Ci się jak wyraziłaś ironicznie swoje mądrości?
skończyłaś?
To zamilcz w końcu.
Żebyś Ty miała zagwarantowane wszystko tak do końca życia czego wcześniej ogromnie byłaś pewna.. tyle.Szkoda słów.

Cytat:
Napisane przez Titanilla Pokaż wiadomość
Tak jak wcześniej pisałam - pogadaj z chłopakiem. Niektórzy się na to zgodzą a niektórzy nie. Dowiedz się co myśli o tym Twój TŻ.
Najlepsze rozwiązanie,chociaz chyba już rozmawiała
Titanilla gdzieś tam to było na 2 czy 3 stronie :P

Cytat:
Napisane przez arsea Pokaż wiadomość
Gdyby mój TŻ mnie poprosił o coś takiego, to pewnie byłabym zaskoczona, ale uszanowałabym to. W końcu go kocham i nie wyobrażam sobie życia bez niego moim zdaniem zostawianie partnera/partnerki z tego powodu to odrobinę egoistyczny gest. Bo przecież to nie jest na zasadzie "zrobię ci na złość, nie będzie już seksu/będzie go mniej" tylko wewnętrzne religijne potrzeby

to co do wstrzemięźliwości przed ślubem,

ale jeśli chodzi o seks po ślubie, który by był tylko wtedy, gdy chcemy dziecko... to już nie bardzo.
Też mi się tak wydaje. Seks to co to jest? To tak samo jak ktoś by stwierdził- okej nie chcesz ze mną uprawiać hobby to musimy się rozstać.. Niestety niektórzy są PRZEWRAŻLIWIENI na niektórym punkcie i to tak wygląda jak wygląda.
We wszystkim można się dogadać o ile CHCĄ tego dwie osoby.

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Przecież o to w tej wierze chodzi, doprowadzić ludzi do frustracji i wyrzutów sumienia, żeby potem chodzili po rozgrzeszenie. Perpetuum mobile normalnie Co bardziej bystrzy się zorientowali, o co chodzi i żyją po swojemu, inni się szarpią i marnują na to życie, niestety.
Tego to już wogóle nie ma co komentować.Nie chcesz wierzyć to nie wierz,ale LUDZI WIERZĄCYCH nie obrażaj :/ makabra jakaś po prostu :/ Ciekawa jestem czy Ciebie coś innego nie doprowadza do frustracji i masz takie wspaniałe spokojne życie ,bezstresowe.Życzę Ci tego z całego serca.

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 17:00   #222
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Clemence Pokaż wiadomość
Też mi się tak wydaje. Seks to co to jest? To tak samo jak ktoś by stwierdził- okej nie chcesz ze mną uprawiać hobby to musimy się rozstać.. Niestety niektórzy są PRZEWRAŻLIWIENI na niektórym punkcie i to tak wygląda jak wygląda.
.

Bardzo chciałbym ci napisać co by ci się przydało ,żebyś zrozumiała ,że seks to nie sklejanie modeli samolotów,ale ci nie napisze bo groża za to punkty karne a moim przypadku ban.
Ale obejrzyj Seksmisje ,tam jest zdanie ,które pasuje do tego co wypisujesz

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Tego to już wogóle nie ma co komentować.Nie chcesz wierzyć to nie wierz,ale LUDZI WIERZĄCYCH nie obrażaj :/ makabra jakaś po prostu :/ Ciekawa jestem czy Ciebie coś innego nie doprowadza do frustracji i masz takie wspaniałe spokojne życie ,bezstresowe.Życzę Ci tego z całego serca.

Nikt nie ma bezstresowego zycia ale widac niektórzy nie mają prawdziwych problemów i wymyślają sobie stresy na własne życzenie.Gratuluje.

Stary 2011-04-27, 17:23   #223
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Mozesz już nie komentować żadnych treści?
Twoje 'zdanie' jak na osobę która jest w związku 7 lat jest żenujące. Zachowujesz się jak jakaś nastolatka. Polepszyło Ci się jak wyraziłaś ironicznie swoje mądrości?
skończyłaś?
To zamilcz w końcu.
Nie Tobie decydować o tym, gdzie i na jaki temat będę się wypowiadać

Cytat:
Żebyś Ty miała zagwarantowane wszystko tak do końca życia czego wcześniej ogromnie byłaś pewna.. tyle.Szkoda słów.
Gwarancji nie mam, ale ja przynajmniej będę się starać a nie myśleć, że mi wszystko z nieba spadnie

Cytat:
Seks to jedna z podstawowych potrzeb biologicznych. W piramidzie Maslowa znajduje się obok jedzenia, picia, oddychania, snu itd.
Jak można w ogóle porównywać seks do hobby?
Stary 2011-04-27, 17:27   #224
dziuba85
Zakorzenienie

O! A ja właśnie przeczytałam w "Charakterach" o tym, że dowiedziono naukowo, że osoby, które dopiero po ślubie zaczęły uprawiać seks, maja trwalsze związki, bo nauczyło to pary rozmowy między sobą i pogłębienie więzi. Bez względu na to, czy badana grupa była wierząca, czy też nie.

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 18:25   #225
plameczka
Wtajemniczenie

Jeden Bóg, chrześcijaństwo a np. anglikanie uznają antykoncepcję i nawet aborcję, luteranie zaś tylko antykoncepcję a katolicy nic. I weź tu bądź mądry, skoro jeden Bóg...

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 18:30   #226
milka8686
Zadomowienie

Cytat:
Jeden Bóg, chrześcijaństwo a np. anglikanie uznają antykoncepcję i nawet aborcję, luteranie zaś tylko antykoncepcję a katolicy nic. I weź tu bądź mądry, skoro jeden Bóg...
heh, widzę, że na coraz głębsze wody wpływamy

moja rada jest taka: postępuj w ten sposób, żeby żyć w zgodzie ze sobą, bo co z tego że posłuchasz czyjejś tam opinii (nieważne która opcja). To Ty masz być szczęśliwa i spokojna

nawiasem mówiąc pisząc taki wątek tutaj na forum, to tak jakbys na jakimś oazowym forum napisała, że zamierzasz uprawiać seks przedmałżeński 3 razy dziennie
milka8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 18:34   #227
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziuba85 Pokaż wiadomość
O! A ja właśnie przeczytałam w "Charakterach" o tym, że dowiedziono naukowo, że osoby, które dopiero po ślubie zaczęły uprawiać seks, maja trwalsze związki, bo nauczyło to pary rozmowy między sobą i pogłębienie więzi. Bez względu na to, czy badana grupa była wierząca, czy też nie.
Amerykańscy naukowcy dowiedli ,że jedzenie ,które upadło mozna zjeść bo bakterie dobiegaja dopiero po 5 sekundach

Stary 2011-04-27, 18:36   #228
desdemonik
Zadomowienie

Cytat:
o! a możesz podać linka? albo powiedzieć coś więcej o grupie badawczej i grupie kontrolnej? szczególnie mnie interesuje liczebność grup, ich heterogeniczność i kwestia tego, kto był w grupie nie kochającej się i z jakich przyczyn, jeśli nie religijnych? no w ogóle napisz coś więcej
Stary 2011-04-27, 18:39   #229
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady.

Przemyślałam swoje postępowanie - nie chce być jakąś desperatką, aczkolwiek od czasu do czasu będę chciała pójść do Komunii i do spowiedzi, a wtedy powiem TŻ-towi żebyśmy wstrzymali się na jakichś określony czas np. 3 tygodni. Potem jednak ze względu, że kościół uznaje to za grzech (a ja nie), jak już będziemy uprawiać seks nie będę chodziła przez jakiś czas do Komunii i tyle. Choć szczerze moim zdaniem nie powinien to być grzech, a tym bardziej ciężki, no ale księża to księża. Kocham swojego TŻ-ta, jest wspaniały, nie chce mu sprawiać bólu i frustracji. Uważam, że seks jest ważny, więc będę go uprawiać. Potrzebujemy go. Też wzmacnia związek. A w pozostałym czasie, nazwę go "czystym" będziemy się cieszyć tylko innymi rzeczami, przecież nie musi być seksu co dnia. Może w tym momencie moja spowiedź wg księdza nie jest ważna, ale wydaje mi się, że jak idę do spowiedzi, to już sam Bóg wie.

Myślę o TŻ-cie, o tym co czuje, będę z nim szczera, będę okazywała mu miłość i wtedy zobaczę jak nasz związek będzie funkcjonował. I czy przetrwa, aczkolwiek mój TŻ jest naprawdę kochany i wyrozumiały, więc myślę, że będzie się liczył z moimi potrzebami. Ale ja też będę liczyła się z naszymi wspólnymi potrzebami - w tym seksualnymi. W końcu w związku potrzebny jest kompromis.
Taka spowiedź jest nieważna.
Nie żałujesz, nie obiecujesz poprawy (no nie no, obiecujesz na dwa, trzy tygodnie, a potem masz zasady KK w tyłku) i z góry wiesz, że dalej będziesz robić to co robisz.
Po co Ci kościół?
Można wierzyć bez KK.

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Jak zaczniesz współżyć, to się dowiesz.
Stary 2011-04-27, 18:44   #230
dziuba85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Amerykańscy naukowcy dowiedli ,że jedzenie ,które upadło mozna zjeść bo bakterie dobiegaja dopiero po 5 sekundach
Hehe

Cytat:
Napisane przez desdemonik Pokaż wiadomość
o! a możesz podać linka? albo powiedzieć coś więcej o grupie badawczej i grupie kontrolnej? szczególnie mnie interesuje liczebność grup, ich heterogeniczność i kwestia tego, kto był w grupie nie kochającej się i z jakich przyczyn, jeśli nie religijnych? no w ogóle napisz coś więcej
Niestety, to był dość krótki artykuł. Gazetę ściągnęłam z "hamsteruj.pl" <nie można robić reklamy>

Córcia 21.04.2018 <3

dziuba85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 18:59   #231
desdemonik
Zadomowienie

Cytat:

Niestety, to był dość krótki artykuł. Gazetę ściągnęłam z "hamsteruj.pl" <nie można robić reklamy>
Przeszukałam Charaktery i nie znalazłam, podobnie z hamsterujem Jakbyś mogła to wyślij mi na prv. A jak nie to trudno.
Stary 2011-04-27, 19:11   #232
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Temat jak sam Lenin, wiecznie żywy

Jak zwykle vixen czyta się z przyjemnością
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 19:22   #233
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Przemyślałam swoje postępowanie - nie chce być jakąś desperatką, aczkolwiek od czasu do czasu będę chciała pójść do Komunii i do spowiedzi, a wtedy powiem TŻ-towi żebyśmy wstrzymali się na jakichś określony czas np. 3 tygodni. Potem jednak ze względu, że kościół uznaje to za grzech (a ja nie), jak już będziemy uprawiać seks nie będę chodziła przez jakiś czas do Komunii i tyle.
A to Ty nie wiesz, ze grzech to nie jest tylko to,co Ci się tam raz czy dwa wymsknęło, ale to, co masz w sercu , zamiar to też grzech, a takie krętactwo to już komedia...

Cytat:
Bo chodzi własnie o to, zeby wierzyć w boga, a nie w grupę zakłamanych i próbujących zawładnąć umysłami mas "hierarchów kościoła", czy to by byli katolicy czy luteranie...
Żyj przede wszystkim zgodnie ze swoim sumieniem, nie wszystko (a raczej niewiele), co mówi kościół ma większy sens. Dzisiaj oglądałam program o duchownych luterańskich w Szwecji, z których znaczna część to aktywni działacze środowisk gejowskich i lesbijskich . Oni nawet swoich wiernych już zaczęli uczyć, że Biblia wcale nie uznaje homoseksualizmu za grzech (co było oficjalnym stanowiskiem wyznań chrzescijańskich przez wieki). Kościół i jego założenie tworzą ludzie i tylko ludźmi pozostają, mimo tego, czym sie zajmują i robią to tak, żeby im było najwygodniej, najkorzystniej i najbogacej ... (Nie przeczę, że są jeszcze duchowni z powołania, umiejący racjonalnie oceniać ludzkie życie , sama znam kilku, niemniej to chyba wymierający gatunek).

Co do seksu przed ślubem, według kościoła to taki sam grzech , jak seks rozwódki , która bita i poniżana odeszła od męża ,któremu przed bogiem przysięgała, w nowym (oczywiście jedynie cywilnym, a jakże...) małżeństwie. Nie wiem czy jest w tym coś sensownego, albo chociażby ludzkiego.

Tak to wygląda z mojego, całkowicie ateistycznego punktu widzenia.

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2011-04-27 o 19:31
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 19:28   #234
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Nie Tobie decydować o tym, gdzie i na jaki temat będę się wypowiadać

Gwarancji nie mam, ale ja przynajmniej będę się starać a nie myśleć, że mi wszystko z nieba spadnie

Seks to jedna z podstawowych potrzeb biologicznych. W piramidzie Maslowa znajduje się obok jedzenia, picia, oddychania, snu itd.
Jak można w ogóle porównywać seks do hobby?
zenua ;]

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Taka spowiedź jest nieważna.
Nie żałujesz, nie obiecujesz poprawy (no nie no, obiecujesz na dwa, trzy tygodnie, a potem masz zasady KK w tyłku) i z góry wiesz, że dalej będziesz robić to co robisz.
Po co Ci kościół?
Można wierzyć bez KK.

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Jak zaczniesz współżyć, to się dowiesz.
?

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

PS: Piramida maslowa ma się do niczego i wiele osob to potwierdza. A co do hobby.. a wspolzycie to skladowa w zwiazku czego ? Chyba obok seksu kryją się w zwiazku takie rzeczy i sprawy jak dogadywanie się , wspolne chęci , czas wolny indywidualnosc i inne? hę?

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 19:31   #235
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
zenua ;]

Cytat:

PS: Piramida maslowa ma się do niczego i wiele osob to potwierdza. A co do hobby.. a wspolzycie to skladowa w zwiazku czego ? Chyba obok seksu kryją się w zwiazku takie rzeczy i sprawy jak dogadywanie się , wspolne chęci , czas wolny indywidualnosc i inne? hę?
Ile Ty masz lat? Byłaś w ogóle kiedykolwiek w związku?
Czy wymądrzasz się na ten temat posiadając wiedzę li jedynie teoretyczną - wypisz wymaluj jak księża?

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2011-04-27 o 22:06
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 19:39   #236
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:

PS: Piramida maslowa ma się do niczego i wiele osob to potwierdza.
Tak?
A bez jedzenia np przeżyjesz? Bez picia? Chyba nie jest taka do niczego.
Cytat:
A co do hobby.. a wspolzycie to skladowa w zwiazku czego ? Chyba obok seksu kryją się w zwiazku takie rzeczy i sprawy jak dogadywanie się , wspolne chęci , czas wolny indywidualnosc i inne? hę?
Oczywiście, że poza seksem jest jeszcze rozmowa, podobne poglądy na życie, szacunek itd.
Tylko że jak którejś z tych rzeczy zabraknie to może zrobić się niezbyt różowo, nie uważasz?
Stary 2011-04-27, 19:41   #237
kwiatuszek1987
Przyczajenie

ja ze swoim narzeczonym prawie od pięciu lat jesteśmy razem i także nie współżyjemy. Co do twoich obaw czy facet wytrzyma bez seksu do ślubu to ja rózwież miałam takie obawy. Ale to co nas utwiedziło i pomaga wytrwać w tym postanoweniu to rozmowy o tym, wyrażanie swoich uczuć, odczuc na ten temat - ale dajemy radę . Musicie rozmawiać ze sobą i rezmawieć i znów gdy trzeba a z pewnością związek przetrwa bez seksu do ślubu jak nasz
Stary 2011-04-27, 19:44   #238
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwiatuszek1987 Pokaż wiadomość
ja ze swoim narzeczonym prawie od pięciu lat jesteśmy razem i także nie współżyjemy. Co do twoich obaw czy facet wytrzyma bez seksu do ślubu to ja rózwież miałam takie obawy. Ale to co nas utwiedziło i pomaga wytrwać w tym postanoweniu to rozmowy o tym, wyrażanie swoich uczuć, odczuc na ten temat - ale dajemy radę . Musicie rozmawiać ze sobą i rezmawieć i znów gdy trzeba a z pewnością związek przetrwa bez seksu do ślubu jak nasz
Ale czy Wy nie uprawialiście seksu od początku związku czy nagle jedno z Was stwierdziło "dość. teraz przez 3 tygodnie okres czysty"?
Jeśli to zbyt osobiste, to nie odpowiadaj, ale jeśli nie - czy jesteście dziewicą i prawiczkiem?
Stary 2011-04-27, 19:46   #239
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:

Jasne, tyle, ze ten seks jest z reguły na równi z zaufaniem, uczuciem itp. (nie, nie tylko w przypadku napalonych erotomanów)... W pewnym wieku i po pewnym czasie w związku, kiedy ludzie mają swoje NATURALNE potrzeby seks jest niezwykle ważny, a problemy w tej dziedzinie mogą najbardziej udany związek zepsuć. Tu nie chodzi o wyżycie się i zaspokojenie jedynie, ale dla mnie np. to jest najwyższa forma okazywania uczucia i odczuwam tę potrzebę nie tylko fizycznie, ale i psychicznie, to nic dziwnego.

Przyłączam się do pytania, na jakiej podstawia taką teorię wyznuwasz? Z własnego doświadczenia?

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2011-04-27 o 19:53
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 19:47   #240
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Aha, czyli wytrzymasz bez jedzenia i picia? Bez seksu ciężko jest wytrzymać, co potwierdzają nawet ci katolicy piszący o układaniu puzzli w momentach największego popędu Jasne, że można się umęczać, żyć w ascezie, odmawiać sobie wszystkiego i samobiczować, tylko po co?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości