|
|
#4951 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Będę miala przerabiane. tylko że najpierw musze sie pozbyc mleczaka i potem przesuwane na to miejsce wszystkie i przerobione
|
|
|
|
|
#4952 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz czy zagryze czy opre gore na dole odstepy sa idealne. Faktycznie, u Ciebie nie wyglada to za dobrze. Ja bede miala juz niedlugo aparat 3 lata, ale to dlatego, ze przylatuje z IE co 2-3 miesiace. I co z tego? Czasami 2 lata nie wystarcza. Musisz sie skonsultowac chyba z inna orto. |
|
|
|
|
#4953 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4954 |
|
Przyczajenie
|
elo
a słyszałaś może o metodzie clear-aligner? sa to takie przezroczyste plastikowe nakładki zamiast tych wszystkich drutów (druty nosiłam 2 lata i ciągle jakieś problemy były z dziąsłami, albo policzkami) spróbuj z tym bo szkoda się męczyć z całym tym żelastwem. leczę się u świetnego ortodonty w poznaniu (jak chcesz prześle ci namiary) i nawet jeśli mieszkasz daleko wystarczy, że raz w miesiącu przyjedziesz na wizytę a on wyśle ci te płytki pocztą ------------------------------- ile ja się was naszukałam... (zaczełam szukać w cz. 1 xD ) |
|
|
|
#4955 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślałam przez chwilę, że może nie mam miejsca w łuku (nie poza 8 nie wyrywałam), ale to nie to, bo zrobiła mi się szpara między jedynkami, więc jak na nią miejsce się znalazło, to i na jedynkę musi się znaleźć ![]() A czy istnieją jakieś ustrojstwa, które pozwalałyby silniej działać na konkretnie wybrany ząb, w tym przypadku jedynkę? |
|
|
|
|
#4956 |
|
Zakorzenienie
|
miraq
za reklamy to sie płaci i nie umieszcza ich sie tutaj
|
|
#4957 |
|
Rozeznanie
|
Ja też miałam już kilka drutów, ale orto mówi, że dopiero przy takim naprawdę grubym ząb się naprostuje. A jak się nie naprostuje, to - jak to mówiła orto - będziemy próbować w inny sposób, m.in. przeklejać zamek (może jest krzywo przyklejony? sama już nie wiem). O innych metodach prostowania "namolnych" zębów nie słyszałam... jestem laikiem w tej dziedzinie i wciąż się uczę
|
#4958 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jutro idę ściągać mój stelarz
![]() i teraz pytanie do tych które już też mają to za sobą ile trwa takie ściąganie i czy w miejscach gdzie miałam zamki nie będę mieć jakiś ciemnych kwadracików od kleju?
|
|
|
|
#4959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja niestety jeszcze 'rok przed' więc nie pomogę
|
|
|
#4960 |
|
Rozeznanie
|
ejj kurde bo ja mam do wyrwania tego mleczaka.. i mam pytanie..czy na jutrzejszej wizycie mogę mieć usuniętego i automatycznie od razu załozony aparat stały górny?
|
|
|
|
#4961 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wyrwanie nie bolał, bo miałam duuuużo znieczulenia i potem byłam tak jakby na 'haju', także nie radzę jechać autem, nie popełniaj mojego błędu ![]() ale aparat miałam założony chyba 2tyg później... |
|
|
|
|
#4962 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dobrze by bylo, żeby założył, bo po wyrwanym zebie Tworzy się blizna kostna, juz raz psialam... i wtedy ciezko przesunac zab do ewnego momentu taka blokada, bo to jest twarde...wiec im szybciej sie zaczne dzialac tym mniejsze prawdopodobienstwa takiego opozniajacego naprawiania zabkow ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
sorki to miało być w odpowiedzi do posta kolezanki której odpisywałas, a do ciebie mam pytanie: przerabiala ci kiel na dwojke i czworke na trojke?? |
||
|
|
|
#4963 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No kiedyś jak miałam z 12 lat(teraz 16) to mialam jedynie kły przerabiane żeby bardizej dwójki przypominały i z resztą już nic nie miałam robione. Teraz mleczak do usunięcia i szpara po drugiej stronie zlikwidowana musi być.
|
|
|
|
|
#4964 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tak gdzie jest puste miejsce miałam mleczaka, który jak widzisz gościł na miejscu kła. teraz przesuwamy kła w odpowiednie miejsce, żeby w miejscu dwójki wstawić implanta (czy jakieś inne sztuczne coś :P). a po drugiej stronie, ta malutka dwójka będzie dobudowywana, żeby wyglądała normalnie, bo się nie wykształciła dobrze. |
|
|
|
|
#4965 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam mieć wyrywaną czwórkę tydzień przed założeniem aparatu
|
#4966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obiecuję, że 13.05 dam znać
|
|
|
|
|
#4967 |
|
Raczkowanie
|
Z góry przepraszam, że nie przejrzałam wątku, ale jestem tak zdenerwowana, bo nie wiem co robić , a jutro rano idę do stomatologa..
Mam nadzieję, że ktoś zechce mi pomóc ![]() W święta popsuła mi się szóstka. Tzn. wyleciała plomba i rozkruszyła się ponad połowę.. Teraz dopiero widzę w jak fatalnym stanie był ten ząb leczony rok temu u dentystki.. Raczej nie ma szans na jego wyleczenie.. są małe szanse, ale będzie to kosztowało bardzo dużo pieniędzy (ok. 1200zł) a nie mam pewności, że wytrzyma przynajmniej pół roku Jak miałam 15 lat ortodontka proponowała mi wyrwanie szóstek i wstawienie aparatu, ale niestety moja mama się nie zgodziła (juz wtedy miałam problem z szóstkami i mówiła że lepiej je wyrwać). Mam lekki zgryz "zajęczy" i jedynki nachodzą lekko na dwójki. Nigdy nie byłam zadowolona z mojego uśmiechu ![]() Szczerze zastanawiam się nad powrotem do opcji zrobienia sobie aparatu, ponieważ wolę wydać te pieniądze na aparat. Tylko mam teraz pytania: Czy jeśli okaże się, że nie mam na tyle wysuniętych zębów do przodu, to uda się jakoś przesunąc zęby, żeby nie było tych luk po brakujących szóstkach? I drugie pytanie czy plomba między jedynką i dwójką jest przeszkodą w założeniu aparatu? Nie wiem co robić, zęba raczej nie da się uratować, a nie chce jeszcze bardziej być niezadowolona z uśmiechu ![]() Jutro muszę się zdecydować co robić i jestem w wielkiej kropce
|
#4968 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale czasu jak coś to nie liczyłam
|
|
|
|
|
#4970 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4971 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ej a jakie pasty, płyny i wgl przyrządy mam zakupić?elmex?? uhmm.. juz jutro.. wizyta na 8.45, zdam relację
|
|
|
|
|
#4972 |
|
Zakorzenienie
|
Juś Słońce, spokojnie
![]() nie widzimy Twoich zębów, ale sama mówisz, że jeśli już miałabyś wydawać kasę, to wolałabyś na aparat (tylko szykuj się na to, że aparat będzie kosztował więcej umów się z orto i zobacz co ona powie, czy masz usuwać te 6 i ogółem co powie oby się wszystko udało, POWODZENIA
|
|
#4973 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź, już sama nie wiem co myśleć.. Ale zawsze myślałam o aparacie, a teraz sytuacja zmusza mnie do wyboru
Poszukam jakieś zdjęcia mojego uśmiechu, chociaż to może być bardzo trudne
|
#4974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie to trwało ok 1,5 godzinki, ale w międzyczasie strasznie biegała, bo miała jakiś zakręcony dzień akurat No i oba łuki ściągała. W tym naklejenie drucika na dół, odlew na retencję na górę, usuwanie kamienia.
|
|
|
|
|
#4975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I na dobrą sprawę da się zrobić wszystko. Kwestia trafienia na dobrego lekarza, który pomoże wybrać najlepszą opcję, no i pieniędzy. Swoją drogą zastanawiam się jakie leczenie zęba może kosztować aż 1200 zł
|
|
|
|
|
#4976 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze możesz sama teraz zrobić ![]() Cytat:
|
|
|
#4977 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie przyzwyczajam zębów do jednej pasty, używam na zmianę różnych blend-a-med, signal, colgate, jestem zdania, że nie powinno się przyzwyczajać organizmu do jednego produktu ;P |
|
|
|
|
#4978 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4979 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4980 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Limone
![]() Dobra zrobiłam sobie 2 zdjęcia, które w miarę pokazują o co mi chodzi (tak myślę) Co sądzicie?
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.

)) dol zdaje mi sie ze jest jak by nie rowny nie o zeby chodzi tylko ze schodzi mi od gory na dol, a 3jki mam nie sciagniete na dol, a linie gorna mam nie rowna nie wiem czy to dziasla czy co..i dziwi mnie to ze ta ortodontka tego nie widzi lub juz olewa bo mija mi w maju dwa lata i pewnie juz nie chce mnie dluzej leczyc czy co, ja zaplacilam z gory za aparat i mialam w tym leczenie i pewnie moze to dlatego?? wstawiam fotki chce jej wlasnie na nastepnej wizycie wytyknac to wszystko i dlatego sie doradzam byc moze jest tez cos czego ja juz nie widze. pozdrawiam