Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-26, 23:33   #4951
ejzii
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez klarcia__ Pokaż wiadomość
o kurcze, wiesz już kiedy?

a orto nie zaproponował Ci przerabiania trójek na dwójki?
no usuwanego będę miała chyba w czwartek i przewiduje załozenie aparatu stalego w tym samym dniu. nie wiem nie mówil ;/ mial robic mi wyciski na 1 wizycie bo bylam zdecydowana juz na aparat a on poweidzial ze to na nastepnej wiz. jednak i godzine mi zarezerwowal...

Będę miala przerabiane. tylko że najpierw musze sie pozbyc mleczaka i potem przesuwane na to miejsce wszystkie i przerobione
ejzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 23:47   #4952
elaj
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula1980 Pokaż wiadomość
lady in blue, no wlasnie widzisz ty jeszcze ta jedynke zauwazylas co ona mi tak nie wadzila a teraz zaczela)) dol zdaje mi sie ze jest jak by nie rowny nie o zeby chodzi tylko ze schodzi mi od gory na dol, a 3jki mam nie sciagniete na dol, a linie gorna mam nie rowna nie wiem czy to dziasla czy co..i dziwi mnie to ze ta ortodontka tego nie widzi lub juz olewa bo mija mi w maju dwa lata i pewnie juz nie chce mnie dluzej leczyc czy co, ja zaplacilam z gory za aparat i mialam w tym leczenie i pewnie moze to dlatego?? wstawiam fotki chce jej wlasnie na nastepnej wizycie wytyknac to wszystko i dlatego sie doradzam byc moze jest tez cos czego ja juz nie widze. pozdrawiam
Paula, ja mialam taka przerwe pomiedzy zebami zanim zalozylam aparat. To o czym piszesz. I to byla wlasnie, miedzy innymi, ta wada.
Teraz czy zagryze czy opre gore na dole odstepy sa idealne.
Faktycznie, u Ciebie nie wyglada to za dobrze.
Ja bede miala juz niedlugo aparat 3 lata, ale to dlatego, ze przylatuje z IE co 2-3 miesiace.
I co z tego? Czasami 2 lata nie wystarcza.
Musisz sie skonsultowac chyba z inna orto.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-26, 23:58   #4953
paula1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elaj Pokaż wiadomość
Paula, ja mialam taka przerwe pomiedzy zebami zanim zalozylam aparat. To o czym piszesz. I to byla wlasnie, miedzy innymi, ta wada.
Teraz czy zagryze czy opre gore na dole odstepy sa idealne.
Faktycznie, u Ciebie nie wyglada to za dobrze.
Ja bede miala juz niedlugo aparat 3 lata, ale to dlatego, ze przylatuje z IE co 2-3 miesiace.
I co z tego? Czasami 2 lata nie wystarcza.
Musisz sie skonsultowac chyba z inna orto.
no mi powiedziala moja orto ze tak sie nie zagryza zebow, ja sobie zdaje sprawe ze tak sie nie zamyka szczeki ale chyba tak nie powinno byc....
paula1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 00:59   #4954
miraq
Przyczajenie

elo
a słyszałaś może o metodzie clear-aligner? sa to takie przezroczyste plastikowe nakładki zamiast tych wszystkich drutów (druty nosiłam 2 lata i ciągle jakieś problemy były z dziąsłami, albo policzkami) spróbuj z tym bo szkoda się męczyć z całym tym żelastwem. leczę się u świetnego ortodonty w poznaniu (jak chcesz prześle ci namiary) i nawet jeśli mieszkasz daleko wystarczy, że raz w miesiącu przyjedziesz na wizytę a on wyśle ci te płytki pocztą

-------------------------------
ile ja się was naszukałam... (zaczełam szukać w cz. 1 xD )
miraq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 03:23   #4955
tajik girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
tajik girl mam chyba tą samą sytuację - moja górna jedynka też jest pod kątem, wygląda to - jak dla mnie - okropnie i nie mogę się jej doprosić, żeby "stanęła" prosto... ehh... Orto powiedziała, że na razie nie ma co się o nią martwić; podobno jak będę miała grubszy drut, to ona sama się naporstuje - oby!
Oby grubszy drut coś pomógł. Ja już miałam ileś różnych drutów, metalowe ligatury od kilku miesięcy, zamek przeklejany w innej miejsce.. i nic nie pomaga
Myślałam przez chwilę, że może nie mam miejsca w łuku (nie poza 8 nie wyrywałam), ale to nie to, bo zrobiła mi się szpara między jedynkami, więc jak na nią miejsce się znalazło, to i na jedynkę musi się znaleźć

A czy istnieją jakieś ustrojstwa, które pozwalałyby silniej działać na konkretnie wybrany ząb, w tym przypadku jedynkę?
tajik girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 07:30   #4956
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

miraq
za reklamy to sie płaci i nie umieszcza ich sie tutaj

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:25   #4957
wesola84
Rozeznanie

Ja też miałam już kilka drutów, ale orto mówi, że dopiero przy takim naprawdę grubym ząb się naprostuje. A jak się nie naprostuje, to - jak to mówiła orto - będziemy próbować w inny sposób, m.in. przeklejać zamek (może jest krzywo przyklejony? sama już nie wiem). O innych metodach prostowania "namolnych" zębów nie słyszałam... jestem laikiem w tej dziedzinie i wciąż się uczę

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 10:44   #4958
qeres
Zadomowienie

Dziewczyny jutro idę ściągać mój stelarz

i teraz pytanie do tych które już też mają to za sobą

ile trwa takie ściąganie i czy w miejscach gdzie miałam zamki nie będę mieć jakiś ciemnych kwadracików od kleju?

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 17:20   #4959
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez qeres Pokaż wiadomość

ile trwa takie ściąganie i czy w miejscach gdzie miałam zamki nie będę mieć jakiś ciemnych kwadracików od kleju?
łaaa, zazdroszczę

ja niestety jeszcze 'rok przed' więc nie pomogę

Stary 2011-04-27, 17:39   #4960
ejzii
Rozeznanie

ejj kurde bo ja mam do wyrwania tego mleczaka.. i mam pytanie..czy na jutrzejszej wizycie mogę mieć usuniętego i automatycznie od razu załozony aparat stały górny?
Stary 2011-04-27, 17:51   #4961
the_kasias
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ejzii Pokaż wiadomość
ejj kurde bo ja mam do wyrwania tego mleczaka.. i mam pytanie..czy na jutrzejszej wizycie mogę mieć usuniętego i automatycznie od razu załozony aparat stały górny?
ja miałam usuwaną czwórkę, która zagościła sobie w miejscu kła, a kieł znowu jest w miejscu dwójki, której nie mam (wiem, zaplątane ;P)

wyrwanie nie bolał, bo miałam duuuużo znieczulenia i potem byłam tak jakby na 'haju', także nie radzę jechać autem, nie popełniaj mojego błędu

ale aparat miałam założony chyba 2tyg później...
the_kasias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 20:44   #4962
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:

dobrze by bylo, żeby założył, bo po wyrwanym zebie Tworzy się blizna kostna, juz raz psialam... i wtedy ciezko przesunac zab do ewnego momentu taka blokada, bo to jest twarde...wiec im szybciej sie zaczne dzialac tym mniejsze prawdopodobienstwa takiego opozniajacego naprawiania zabkow

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:
Napisane przez the_kasias Pokaż wiadomość
ja miałam usuwaną czwórkę, która zagościła sobie w miejscu kła, a kieł znowu jest w miejscu dwójki, której nie mam (wiem, zaplątane ;P)

wyrwanie nie bolał, bo miałam duuuużo znieczulenia i potem byłam tak jakby na 'haju', także nie radzę jechać autem, nie popełniaj mojego błędu

ale aparat miałam założony chyba 2tyg później...

sorki to miało być w odpowiedzi do posta kolezanki której odpisywałas,
a do ciebie mam pytanie: przerabiala ci kiel na dwojke i czworke na trojke??
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 21:00   #4963
ejzii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
dobrze by bylo, żeby założył, bo po wyrwanym zebie Tworzy się blizna kostna, juz raz psialam... i wtedy ciezko przesunac zab do ewnego momentu taka blokada, bo to jest twarde...wiec im szybciej sie zaczne dzialac tym mniejsze prawdopodobienstwa takiego opozniajacego naprawiania zabkow

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

No kiedyś jak miałam z 12 lat(teraz 16) to mialam jedynie kły przerabiane żeby bardizej dwójki przypominały i z resztą już nic nie miałam robione. Teraz mleczak do usunięcia i szpara po drugiej stronie zlikwidowana musi być.
Stary 2011-04-27, 21:34   #4964
the_kasias
Zadomowienie

Cytat:
hmm, może pokaże na foto co dokładnie mam robione...

tak gdzie jest puste miejsce miałam mleczaka, który jak widzisz gościł na miejscu kła. teraz przesuwamy kła w odpowiednie miejsce, żeby w miejscu dwójki wstawić implanta (czy jakieś inne sztuczne coś :P). a po drugiej stronie, ta malutka dwójka będzie dobudowywana, żeby wyglądała normalnie, bo się nie wykształciła dobrze.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg poczatek.jpg (87,7 KB, 102 załadowań)
Stary 2011-04-27, 21:44   #4965
meg22
Zakorzenienie

Ja mam mieć wyrywaną czwórkę tydzień przed założeniem aparatu nie wiem czy chciałabym mieć zakładany od razu
Stary 2011-04-27, 21:54   #4966
tajik girl
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Ja też miałam już kilka drutów, ale orto mówi, że dopiero przy takim naprawdę grubym ząb się naprostuje. A jak się nie naprostuje, to - jak to mówiła orto - będziemy próbować w inny sposób, m.in. przeklejać zamek (może jest krzywo przyklejony? sama już nie wiem). O innych metodach prostowania "namolnych" zębów nie słyszałam... jestem laikiem w tej dziedzinie i wciąż się uczę
Zobaczymy co moja orto powie tym razem Obiecuję, że 13.05 dam znać
tajik girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 22:00   #4967
Juś
Raczkowanie

Z góry przepraszam, że nie przejrzałam wątku, ale jestem tak zdenerwowana, bo nie wiem co robić , a jutro rano idę do stomatologa..
Mam nadzieję, że ktoś zechce mi pomóc
W święta popsuła mi się szóstka. Tzn. wyleciała plomba i rozkruszyła się ponad połowę.. Teraz dopiero widzę w jak fatalnym stanie był ten ząb leczony rok temu u dentystki.. Raczej nie ma szans na jego wyleczenie.. są małe szanse, ale będzie to kosztowało bardzo dużo pieniędzy (ok. 1200zł) a nie mam pewności, że wytrzyma przynajmniej pół roku
Jak miałam 15 lat ortodontka proponowała mi wyrwanie szóstek i wstawienie aparatu, ale niestety moja mama się nie zgodziła (juz wtedy miałam problem z szóstkami i mówiła że lepiej je wyrwać).
Mam lekki zgryz "zajęczy" i jedynki nachodzą lekko na dwójki. Nigdy nie byłam zadowolona z mojego uśmiechu
Szczerze zastanawiam się nad powrotem do opcji zrobienia sobie aparatu, ponieważ wolę wydać te pieniądze na aparat. Tylko mam teraz pytania:

Czy jeśli okaże się, że nie mam na tyle wysuniętych zębów do przodu, to uda się jakoś przesunąc zęby, żeby nie było tych luk po brakujących szóstkach?
I drugie pytanie czy plomba między jedynką i dwójką jest przeszkodą w założeniu aparatu?

Nie wiem co robić, zęba raczej nie da się uratować, a nie chce jeszcze bardziej być niezadowolona z uśmiechu
Jutro muszę się zdecydować co robić i jestem w wielkiej kropce
Stary 2011-04-27, 22:02   #4968
ejzii
Rozeznanie

Cytat:

tak gdzie jest puste miejsce miałam mleczaka, który jak widzisz gościł na miejscu kła. teraz przesuwamy kła w odpowiednie miejsce, żeby w miejscu dwójki wstawić implanta (czy jakieś inne sztuczne coś :P). a po drugiej stronie, ta malutka dwójka będzie dobudowywana, żeby wyglądała normalnie, bo się nie wykształciła dobrze.
czyli tez nie masz zawiazka stalej dwójki ? ja dwoch nie mam;( tylko ze ja zadnych implantów nie bede miec tylko po prostu usunięcie tych luk.
Stary 2011-04-27, 22:07   #4969
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:

Mi orto w miare sprawnie ściągneła aparat Ale czasu jak coś to nie liczyłam Plamek żadnych nie mam, kleju tez nie bo orto go usuneła
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 22:13   #4970
the_kasias
Zadomowienie

Cytat:
czyli tez nie masz zawiazka stalej dwójki ? ja dwoch nie mam;( tylko ze ja zadnych implantów nie bede miec tylko po prostu usunięcie tych luk.
niestety nie mam żadnej zawiązki, a z drugiej strony jest naprawdę malutka...
Stary 2011-04-27, 22:24   #4971
ejzii
Rozeznanie

Cytat:

Ej a jakie pasty, płyny i wgl przyrządy mam zakupić?elmex??
uhmm.. juz jutro.. wizyta na 8.45, zdam relację
Stary 2011-04-27, 22:25   #4972
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Juś Słońce, spokojnie
nie widzimy Twoich zębów, ale sama mówisz, że jeśli już miałabyś wydawać kasę, to wolałabyś na aparat (tylko szykuj się na to, że aparat będzie kosztował więcej ) więc zakładaj umów się z orto i zobacz co ona powie, czy masz usuwać te 6 i ogółem co powie
oby się wszystko udało, POWODZENIA

Stary 2011-04-27, 22:44   #4973
Juś
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź, już sama nie wiem co myśleć.. Ale zawsze myślałam o aparacie, a teraz sytuacja zmusza mnie do wyboru Poszukam jakieś zdjęcia mojego uśmiechu, chociaż to może być bardzo trudne
Stary 2011-04-27, 22:54   #4974
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Cytat:

Ja miałam jaśniejsze po kleju, ale tylko trochę, nie rzucało się to w oczy. Na pewno były baaaardzoooo matowe w miejscach po kleju.
U mnie to trwało ok 1,5 godzinki, ale w międzyczasie strasznie biegała, bo miała jakiś zakręcony dzień akurat No i oba łuki ściągała. W tym naklejenie drucika na dół, odlew na retencję na górę, usuwanie kamienia.

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 22:55   #4975
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Juś Pokaż wiadomość
Z góry przepraszam, że nie przejrzałam wątku, ale jestem tak zdenerwowana, bo nie wiem co robić , a jutro rano idę do stomatologa..
Mam nadzieję, że ktoś zechce mi pomóc
W święta popsuła mi się szóstka. Tzn. wyleciała plomba i rozkruszyła się ponad połowę.. Teraz dopiero widzę w jak fatalnym stanie był ten ząb leczony rok temu u dentystki.. Raczej nie ma szans na jego wyleczenie.. są małe szanse, ale będzie to kosztowało bardzo dużo pieniędzy (ok. 1200zł) a nie mam pewności, że wytrzyma przynajmniej pół roku
Jak miałam 15 lat ortodontka proponowała mi wyrwanie szóstek i wstawienie aparatu, ale niestety moja mama się nie zgodziła (juz wtedy miałam problem z szóstkami i mówiła że lepiej je wyrwać).
Mam lekki zgryz "zajęczy" i jedynki nachodzą lekko na dwójki. Nigdy nie byłam zadowolona z mojego uśmiechu
Szczerze zastanawiam się nad powrotem do opcji zrobienia sobie aparatu, ponieważ wolę wydać te pieniądze na aparat. Tylko mam teraz pytania:

Czy jeśli okaże się, że nie mam na tyle wysuniętych zębów do przodu, to uda się jakoś przesunąc zęby, żeby nie było tych luk po brakujących szóstkach?
I drugie pytanie czy plomba między jedynką i dwójką jest przeszkodą w założeniu aparatu?

Nie wiem co robić, zęba raczej nie da się uratować, a nie chce jeszcze bardziej być niezadowolona z uśmiechu
Jutro muszę się zdecydować co robić i jestem w wielkiej kropce
Teraz z zębami robią cuda I na dobrą sprawę da się zrobić wszystko. Kwestia trafienia na dobrego lekarza, który pomoże wybrać najlepszą opcję, no i pieniędzy. Swoją drogą zastanawiam się jakie leczenie zęba może kosztować aż 1200 zł
Limone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 22:59   #4976
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź, już sama nie wiem co myśleć.. Ale zawsze myślałam o aparacie, a teraz sytuacja zmusza mnie do wyboru Poszukam jakieś zdjęcia mojego uśmiechu, chociaż to może być bardzo trudne
spróbuj pójść do jakiegoś orto i dowiesz się co on/ona myśli
zawsze możesz sama teraz zrobić

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Teraz z zębami robią cuda I na dobrą sprawę da się zrobić wszystko. Kwestia trafienia na dobrego lekarza, który pomoże wybrać najlepszą opcję, no i pieniędzy. Swoją drogą zastanawiam się jakie leczenie zęba może kosztować aż 1200 zł
w sumie - wszystko zależy od lekarza, jeśli jest dobry to i najgorszym sprzętem zrobi cuda, jeśli jest do to i najlepszy sprzęt nic nie da

Stary 2011-04-27, 23:02   #4977
the_kasias
Zadomowienie

Cytat:
Ej a jakie pasty, płyny i wgl przyrządy mam zakupić?elmex??
uhmm.. juz jutro.. wizyta na 8.45, zdam relację
pytasz jakie pasty używam ze względu na to, że nie mam zęba czy ogólnie z aparatem? ;>

ja nie przyzwyczajam zębów do jednej pasty, używam na zmianę różnych blend-a-med, signal, colgate, jestem zdania, że nie powinno się przyzwyczajać organizmu do jednego produktu ;P
Stary 2011-04-27, 23:04   #4978
Juś
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Wiem, że teraz robią cuda, ale te cuda też swoje niestety kosztują.. Wiesz ogólnie chodzi o leczenie kanałowe, wkład jakiś i dobra koronkę. (chociaż może to wszystko jest jakoś wliczone? bo osobno wszystko sumuje się w niezła kwotę..) W każdym bądź razie jutro dowiem się szczegółów, zapytam o dokładną cenę i bede musiała podjąć co robić.. Plomba kosztuje nawet 250zł, a tu niestety plomba nic już nie da, bo ścianka się rozwaliła
Stary 2011-04-27, 23:09   #4979
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina18021995 Pokaż wiadomość

w sumie - wszystko zależy od lekarza, jeśli jest dobry to i najgorszym sprzętem zrobi cuda, jeśli jest do to i najlepszy sprzęt nic nie da
Nie chodziło mi o sprzęt. Oczywiście, że zły lekarz, niezależnie od sprzętu i wydanych pieniędzy cudów nie zrobi. Ale nie okłamujmy się że idąc do dobrego lekarza nie musimy być przygotowani na koszty. Jednemu wystarczy aparat, czyszczenie i wybielanie, a innemu potrzebne są bardziej skomplikowane metody, licówki itd

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:05 ----------

Cytat:
Wiem, że teraz robią cuda, ale te cuda też swoje niestety kosztują.. Wiesz ogólnie chodzi o leczenie kanałowe, wkład jakiś i dobra koronkę. (chociaż może to wszystko jest jakoś wliczone? bo osobno wszystko sumuje się w niezła kwotę..) W każdym bądź razie jutro dowiem się szczegółów, zapytam o dokładną cenę i bede musiała podjąć co robić.. Plomba kosztuje nawet 250zł, a tu niestety plomba nic już nie da, bo ścianka się rozwaliła
Pozostaje mi życzyć powodzenia. Mam nadzieję, ze trafisz na dobrego lekarza
Limone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-27, 23:20   #4980
Juś
Raczkowanie

Dziękuję Limone Znalazłam świetnego specjalistę w okolicy, więc mam nadzieję, że coś mi dobrego doradzi

Dobra zrobiłam sobie 2 zdjęcia, które w miarę pokazują o co mi chodzi (tak myślę) Co sądzicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zab1.jpg (12,1 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zab2.jpg (10,8 KB, 56 załadowań)

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości