|
|
#4981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Więc opcja z aparatem nie powinna u Ciebie być problemem. I w sumie wydaje mi się że lepszy aparat niż wydawanie pieniędzy na leczenie tego zęba, ale to niech lepiej lekarz wyrazi opinię.
|
|
|
|
|
#4982 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdym razie powodzenia |
|
|
|
|
#4984 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój przykład - przed założeniem aparatu musiałam wyleczyć m. in. szóstkę na dole (swoją drogą aparat na dół zakładam dopiero teraz, po 8 miesiącach), która już wcześniej była leczona kanałowo i zawodowo spaprana. Trzeba ją było przeleczyć, co jest droższe niż pierwsze leczenie. Do tego moja ulubiona szóstka miała 4 kanały, co też miało wpływ na cenę. Lekarza mam za✂✂✂istego, no ale podobnym epitetem określiłabym ceny. W trakcie leczenia używał mikroskopu, ultradźwięków, kamery takiej co to do zęba się ją wkłada , do tego oczywiście znieczulenia, ciągle zdjęcia - przed, po, w trakcie... Plus odbudowa, wkład z włókna szklanego, Bóg wie, co jeszcze, no i cóż...jeden ząb kosztował mnie więcej, niż jeden łuk aparatu - 2 tysiące z małym hakiem... Masakra.No ale jest zrobiony jak należy, ostatnio go kontrolowałam, bo było ryzyko, że trzeba będzie usuwać wierzchołek korzenia (to sie jakoś fachowo nazywa, andrew na pewno wie, ja zapomniałam :P) ale wszystko się zagoiło pięknie i dentysta zezwolił na założenie aparatu na niego. Zdecydowałam się na to leczenie, bo orto nie zalecił usuwania, a i ja chciała uratować jak najwięcej zębów, bo mam je słabe i póki się da, to chcę je mieć wogóle ![]() A dentyście mojemu ufam w 200%. Do tego stopnia, że keidyś podczas czyszczenia kanałów zaczęłam usypiać na fotelu. Musiał mnie budzić żebym nie zamykała ust
|
|
#4985 |
|
Raczkowanie
|
hej, zrobila mi sie w dziasle miedzy zebami gdzie mam gumki sciagajace taka kuleczka z dziasla, czy ktos mial cos takiego? jak sie tego pozbyc?
|
|
|
|
#4986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zdawałam sobie sprawy, że coś takiego może aż tyle kosztować |
|
|
|
|
#4987 |
|
Rozeznanie
|
Już po wizycie. Aprat ortodontyczny założony.. Jestem załamana, chce mi się płakać
Mam małe zęby i aparat mi całe zasłanioł Gdy się uśmiecham widać same zamki.. Strasznie mnie oszpecił i wolałabym z tym mleczakiem na przodzie i z luką chodzić niż w tych zamkach na przodzie mam taki łancuszek różowy a ligatury jakies szare usta całe czerwone i spierzchnięte, chcę stąd uciec i nie wrócić.. Nie wiem jak wróce do szkoły, wstydze sie.. a bardzo bym chciała osobę przy ktorej czulabym sie bezpiecznie i wgl![]() co ja narobiłam
|
|
|
|
#4988 |
|
Raczkowanie
|
madzieeek chyba czeka mnie dokładnie to co opisałaś.. czyli ponowne leczenie, prawdopodobnie kanałowe, wkład z włókna szklanego (podobno lepszy od innego) i odbudowa tego zęba..
Właśnie wróciłam od stomatologa.. Tak jak napisałam wyżej, ząb będzie albo tak wyleczony, albo wyrwany - niestety. Muszę zrobić sobie zdjęcie rtg, ponieważ w gabinecie pan dr nie miał do tego aparatu, ale ogólnie wywarł na mnie ogromnie pozytywne wrażenie Kwestia aparatu jak na razie nie została poruszona, pan dr chyba jednak woli uratować to niż od razu wyrywać i brać się za aparat ejzii ja nie mam aparatu, ale przecież teraz aparat to coś normalnego. Dużo osób go nosi i nie jest to moim zdaniem powód do wstydu
|
#4989 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#4990 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny a używałyście może po sciągnięciu aparatu pasków wybielających?
kuuurde za dwie godziny będą mi ściągać druty a ja zamiast się cieszyć to się denerwuję stresa mam prawie takiego samego jak przed egzaminem na prawko |
|
|
|
#4991 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4992 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#4993 |
|
Rozeznanie
|
Dobra wrzucam fotę ale nie śmiejcie się
![]() moje zębiska dzisiejsza,świeża luka po wyrwaniu mleczaka ![]() a mój orto nawet nie spytał jakie ligatury mi ma zalożyć, ani ten łancuszek a tak chciałam rózowe.. czy moge na nastepny raz zamówic i mu przyniesc ze takie chce?
|
|
|
|
#4994 |
|
Zakorzenienie
|
ejzii moim zdaniem wcale tak źle nie wygląda ten aparat
myślę, że jak się przyzwyczaisz to sama zmienisz zdanie ![]() ja dzisiaj byłam zdjąć kamień... osadu brak, więc polakierowała mi je żeby zabezpieczyć ząbki teraz tylko wyleczyć dwie górne 6 plus może coś tam jeszcze się ewentualnie wynajdzie i zakładamy złomka
|
|
|
|
#4995 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jeszcze takie pytanko: czwórki przerobi ci na trójeczki? Edytowane przez girl-from-poland Czas edycji: 2011-04-28 o 13:54 |
|
|
|
|
#4996 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4997 |
|
Rozeznanie
|
ZA 22 dni (jak dobrze pójdzie) będe aparatką
nie moge się już doczekać ![]() Mam nadzieje, że wszystko pójdzie dobrze i przetrwam jakoś te najgorsze 3 tygodnie
|
|
|
|
#4998 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty chociaż nastolatką jesteś, a ja mam 25 lat i do tego pracę taką, że spotykam się sporo z ludźmi, a niedługo też będę miec aparat.---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4999 |
|
Raczkowanie
|
Limone nie poruszyłam dziś tego tematu, bo na razie i tak nie ma planu leczenia, więc lekarz powiedział że następnym razem porozmawiamy
Pewnie, że przed decyzją o tym powiem, bo nie chcę tracić niepotrzebnie pieniędzy
Chyba szaleję już, płaczę i nagle się śmieję.. Edytowane przez Juś Czas edycji: 2011-04-28 o 15:07 |
|
|
|
#5000 |
|
Zadomowienie
|
a ja już po zdjęciu aparatu i prawdę mówiąc to jakoś łyso się czuję, no dodatek mam wrażenie jakbym miała końską szczenkę
|
|
|
|
#5001 | |
|
Zakorzenienie
|
Juś jedyną wadę którą tu widzę, to jedynki do przodu i dwójki schowane z deka
![]() ejzii ja po prawie roku mam chwile załamania, więc spokojnie. wcale nie zasłania Ci całych zębów i tak każdy a faceci to debile w większości, rzadko który jest normalny w tym wieku, więc spokojnie Cytat:
|
|
|
#5002 |
|
Rozeznanie
|
________
Hej to znowu ja. Tak obserwuje swoje zęby i widze ze diastema miedzy jedynkami mi się powiekszyła, a nie mineło nawet 24 h; o I nawet czuję jak przejeżdzam językiem od tyłu.. ; D dołączam zdjęcie dla porównania. I mam pytanie, czemu mi się powiększyła szpara skoro łańcuszek powinien je ścisnąć do siebie? czy wszystko jest OK? pozdrawiam.
|
|
#5003 | |
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
|
|
#5004 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5005 | |
|
Raczkowanie
|
HURrrra! dzisiaj miałam wizytę, tyle zmian że nie ogarniam
na początku powiedziałam orto że chyba z moim pierścieniem jest coś nie tak, bo nie ma wokół tego niebieskiego cementu. okazało się że odklejony był(wcale nie czułam że się rusza i chyba 2miesiące temu odkleił się).orto powiedziała że mnie trochę dzisiaj pomęczy. przykleiła zamek na schowanej trójce i asystentka założyła mi podniesienie. Po dokłanie roku, jednym miesiącu i 19dniach noszenia sprężynki wreszcie moja trójka została podłączona do łuku ![]() no i to nieszczęsne podniesienie... czuję jakbym tam miała kilka milimetrów gipsu. strasznie dziwnie zamykają mi się zęby. nie tak jak kiedyś, ale bardziej prawidłowo, na prawo. nie wiem jak ja będę jeść, tym bardziej w szkole 4ominut spędziłam w gabinecie, długo jak nigdy. chyba nawet dół miałam krócej zakładany :P ale mimo to się cieszę, znowu zaczyna się coś dziać Cytat:
oj zmienisz zdanie jak zobaczysz jakie cuda potrafi zdziałać aparat. ja zanim go założyłam nie śmiałam się pokazujac zęby, albo zasłaniałam je ręką. nawet do lustra nie potrafiłam się normalnie uśmiechnąć żeby zdjęcie zrobić. teraz już uśmiech z zębami na wierzchu jest u mnie ruchem bezwarunkowym ![]() ja bardzo chciałam mieć aparat, cieszyłam się z niego i żadna krytyka nie zdołowałaby mnie. mimo to spodziewałam się jakiś docinek ze strony kolegów, ale o dziwno niczego takiego nie usłyszałam. myślę że jak twoi znajomi zauważą że źle się z nim czujesz to większa szansa że będę się naśmiewać. a jeśli chodzi o chłopaka to myślę że aparat nic do tego nie ma, tym bardziej że corazj więcej osób go ma. głowa do góry, twoje zęby będą teraz coraz prostsze, a to jest powód do radości
|
|
#5006 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam sprezynke od kilku miesiecy i widze, ze moge czekać na miejsce na moją trojkę jeszcze kilka... ;-))) Ale ciesze sie, ze Ci ją podpieli w koncu ))
|
|
#5007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale ogólnie nie było tragedi, jeden zamek nie chciał się odkleić to orto musiał mocniej szarpnąć ( dobrze że mi zęba nie wyrwał )no a za 12 dni ide po retencyjny na górę, mam nadzieję że nic mi się nie powykrzywia do tej pory
|
|
|
|
|
#5008 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Proszę mi tu nie marudzić ![]() A co do kolorowych gumek to mi orto zawsze zakładała szare i w końcu zapytałam o kolorowe, to powiedziała, że oczywiście ma i mogłam od niej wyłudzić, bo nie wiedziała, że chcę
|
|
|
#5009 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5010 |
|
Raczkowanie
|
paulinko na zywo jest to bardziej widoczne i mi przeszkadza...brzydko to wyglada jakby spuchniety dzyndzel dziasla
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.

Co sądzicie?
Więc opcja z aparatem nie powinna u Ciebie być problemem. I w sumie wydaje mi się że lepszy aparat niż wydawanie pieniędzy na leczenie tego zęba, ale to niech lepiej lekarz wyrazi opinię.

Nie zdawałam sobie sprawy, że coś takiego może aż tyle kosztować
Mam małe zęby i aparat mi całe zasłanioł

stresa mam prawie takiego samego jak przed egzaminem na prawko