DIETA DUKANA od nowego roku :) cz.IV (nutelkowy odwyk :D ) - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-29, 20:40   #4171
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89
Dot.: DIETA DUKANA od nowego roku :) cz.IV (nutelkowy odwyk :D )

Cytat:
Napisane przez WrednaZ Pokaż wiadomość
Pati89, kurde nie wiem gdzie wcisnąć to mięso. Poza tym nie lubię mięcha tak na prawdę, więc w dniu PW chciałam jak najwięcej warzyw.
Myslałam, że ryba i kurczak to styknie... zwłaszcza jak jest i ser biały i jajko, no i, że w dni P żrę tego mięsa sporo.
Przeciez mięso to podstawa na tej diecie
Ryba i kurczak za pare dni wyjdzie Ci bokiem, Dieta musi być urozmaicona, bo wyobrażasz sobie jedzenie tego przed dłuższy czas? Ja jestem pół roku ponad na diecie i ciągle urozmaicam bo inaczej bym nie dała rady.
Nabiał to tylko dodatek do mięsa

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:45   #4172
WrednaZ
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość
Przeciez mięso to podstawa na tej diecie
Ryba i kurczak za pare dni wyjdzie Ci bokiem, Dieta musi być urozmaicona, bo wyobrażasz sobie jedzenie tego przed dłuższy czas? Ja jestem pół roku ponad na diecie i ciągle urozmaicam bo inaczej bym nie dała rady.
Nabiał to tylko dodatek do mięsa
Jakie mięsa inne jesz?
Nie tknę raczej wołowiny, ani cięlęciny, wieprzek śmierdzi na kilometr...
Ja wcześniej od pół roku chyba w ogóle nie jadłam mięsa... także ryba, owoce morza i kurczak no i ew. indyk to szczyt moich możliwosci.
WrednaZ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:56   #4173
agusia_1
Zakorzenienie

GG do agusia_1

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
rozumiem, ze nie mozemy tego jesc i nalezy wywalic?te "dziwne" serki?

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

a co ciekawego wystawiasz?
Nie wyrzucaj szkoda tyle kasy sprzedaj komuś albo po prostu daj

Wystawiam dziś staniki Od 2 tygodni się do tego zbierałam i się zebrać nie mogłam No ale nareszcie mam z głowy, oby tylko poszły kasa jest mi teraz wyjątkowo pilnie potrzebna

Ech, przeziębiłam się, mam ochotę wyrwać sobie gardło najgorsze jest to że muszę ssać tabletki na gardło z dodatkiem syropu glukozowego bo innych nie mam Jutro wyjeżdżamy na kilka dni i mam nadzieję że mi przejdzie

Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas!

Adopcje na terenie Warszawy i okolic
agusia_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 20:57   #4174
izuulkaa
Rozeznanie

GG do izuulkaa

ale mnie pogryzły komary

w ogóle przypałętał nam się pies, 4 dni był u nas na podwórku ale koty gonił, przyjechał przed chwilą Pan i zabrał go do przytuliska... taki przestraszony był, że 3 godziny kombinowałam jak go złapać....
Stary 2011-04-29, 21:10   #4175
ashesandwine
Raczkowanie

czytam i czytam i się zastawiam...
ja wpierdzielam serki, twarożki, jogurciki i duuuużo rybek
długo byłam weganką ale od przeszło pół roku znowu jem miąsko chociaż do niektórych jego typów przekonać się nie mogę ...
ashesandwine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:12   #4176
tchnienie-wiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ashesandwine Pokaż wiadomość
mam straszną ochotkę na kakao, w 1 fazie kakao spożywać można opcjonalnie. tylko jaka to ilość opcjonalna? czy jak zagotuję sobie kakao z połowy łyżeczki na mleczku 0,5 % to strasznie nagrzeszę?
2 łyżeczki dziennie można takiego gorzkiego kakao. ja jem codziennie i spada
Cytat:
Bardziej dooświadczone prosze oceńcie czy taki jadłospiś jak miałam dzisiaj na PW może być

Śniadanko - wieśniaczek light + pomidor + 2 ogóreczki + kilka rzodkiewek
kawa z mlekiem (ja pijam z 1,5 albo 2%)
cola zero
w miedzyczasie Satino

Obiadek
Placki kalafiorowe + sos + pomidor + 3 plastry łososia wędzonego (placki:- 1/2 kalafiora, 1/2 cebulki, 1 jajko, 2-3 łyżki otręb owsianych, troche serka ostrowia 0%,natka pietruszki; czosnek i ten sam serek do sosu)

deserek (mam coś ochote na słodkie)
Serek 0 + kropla aromatu + tabl. słodziku

Kolacja - szaszłyki - kurczak, pieczarki, cebulka do tego musztardka

W sumie do picia:
2 x kawa,
1x 0,5 l cola zero
1 x herbata
1,5 l. wody
mogłoby być więcej mięsa, ale niekoniecznie najlepiej do każdego posiłku, jak pisze Paati, ale mnie nie stać na jedzenie mięsa co chwilę
Cytat:
Ale wiecie co jeszcze kupil...ja tez jestem rozrzutna, ale to już prawdziwe zdzierstwo. Zaopatrzyl nas na kilkanascie dni w serki ALPRO SOYA, gdzie za 4 szt , (jedna 125 g) zaplacil 9,90 zł. Taki pakowane sa jak np monte-po 4 szt. Ale ta cena mnie powaliła.
Sklad:
Proteiny 3 g, Weglowodany 12,7 g, cukry 9,9 g, tluszcz 1,8 g. kwasy tluszczowe 0,3 g.
TEN CUKIER..i TA CENA. Ale tlumaczy się ze kupowal na stoisku z dietetycznymi rzeczami w Centrum Handlowym. Czy ze wzgledu na ten cukier mozemy to jesc?
Kurde kupił 10 takich opakowań
to jest CUKIER czy CUKRY? jeśli cukry to powinno być wypisane jakie. np. laktozę możemy. więć może laktoza... sprawdz skład, i jeśli nie ma cukru w składzie to prawdopodbnie jest to laktoza. a więc można.
Cytat:
Ja kupuję w realu . Maizena czyli maka kukurydziana? Czy znowu coś przekręcilam?
PYTANKO-czy zamiast maizeny mogę dac mąkę kukurydzianą?
maizena to skrobia kukurydziana. mąka kuku to coś zupełnie innego i nie możemy jej jeść

TŻ wziął mnie na randkę do kina
Stary 2011-04-29, 21:13   #4177
Paati89
Zakorzenienie

Cytat:
Jakie mięsa inne jesz?
Nie tknę raczej wołowiny, ani cięlęciny, wieprzek śmierdzi na kilometr...
Ja wcześniej od pół roku chyba w ogóle nie jadłam mięsa... także ryba, owoce morza i kurczak no i ew. indyk to szczyt moich możliwosci.
Przeciez wieprzowina zakazana...
Ja jem kurczaka i jego elementy pod róznymi postaciami co by się nie znudził
Mięsko mielone zazwyczaj mieszanki wołowo indycze
Ryb nie lubię więc ograniczam się do tuńczyka w puszce, makreli wędzonej, czasem dzwonki łosia i czekam na dorsza

Stary 2011-04-29, 21:16   #4178
ashesandwine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tchnienie-wiatru Pokaż wiadomość
2 łyżeczki dziennie można takiego gorzkiego kakao. ja jem codziennie i spada

TŻ wziął mnie na randkę do kina

lecę ugotować pół kubeczka
taki TŻ to skarb
Stary 2011-04-29, 21:18   #4179
tchnienie-wiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
lecę ugotować pół kubeczka
taki TŻ to skarb
ale dopiero na II fazie!! sorry, jeśli źle zrozumiałaś
a TŻ cudowny teraz rzadko randkujemy bo mieszkamy razem od dwóch lat
Stary 2011-04-29, 21:20   #4180
Paati89
Zakorzenienie

Ja się pakuję bo jednak jutro jedziemy na wioskę

Stary 2011-04-29, 21:21   #4181
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez julitaw Pokaż wiadomość
Musze przyznac,ze przy schemacie 5/5 tak przy czwartym dniu to juz mam dosc. Pewnie sie przyzwyczaje.
to może zmień na 3/3... po co się męczyć? no i jest niebezpieczeństwo że ci wszystko obrzydnie a tak to mniejsze ryzyko....

Cytat:
mam straszną ochotkę na kakao, w 1 fazie kakao spożywać można opcjonalnie. tylko jaka to ilość opcjonalna? czy jak zagotuję sobie kakao z połowy łyżeczki na mleczku 0,5 % to strasznie nagrzeszę?
nie wiem jak na I fazie ale na drugiej na pewno łyżeczkę nawet całą można ja właśnie muszę zwiększyć ilość kakao bo jadałam rzadko i teraz skurcze mnie łapią w łydkach z braku magnezu - kawa wypłukuje go jeszcze

Cytat:
Nadl siędze w pracy (tak to przy wlasnym interesie malznskim), , męza wysłałam na zakupy, zeby jeszcze coś kupić przed weekendem, bo jutro tez czasu nie bede miec. Mowilam mu zeby luknal na ten ketchup, to przyniósł mi kartkę i napisal tak-smiech na sali
1 łyżka stołowa zawiera:
Białko 0,3g
Węglowodany 1,8g ( w tym naturalne cukry z pomidora)
Tłuszcz <0,1g

Tak jest napisane z tylu , reszta nie po polskiemu

Ale wiecie co jeszcze kupil...ja tez jestem rozrzutna, ale to już prawdziwe zdzierstwo. Zaopatrzyl nas na kilkanascie dni w serki ALPRO SOYA, gdzie za 4 szt , (jedna 125 g) zaplacil 9,90 zł. Taki pakowane sa jak np monte-po 4 szt. Ale ta cena mnie powaliła.
Sklad:
Proteiny 3 g, Weglowodany 12,7 g, cukry 9,9 g, tluszcz 1,8 g. kwasy tluszczowe 0,3 g.
TEN CUKIER..i TA CENA. Ale tlumaczy się ze kupowal na stoisku z dietetycznymi rzeczami w Centrum Handlowym. Czy ze wzgledu na ten cukier mozemy to jesc?
Kurde kupił 10 takich opakowań
no i dalej nie wiadomo czy nie jest dosładzany ten keczup albo czy nie ma jakiejś mąki, skrobi ziemniaczanej... no nic - zadowolę się przecierem pomidorowym a niedługo prawdziwymi pomidorami

a co do tych serków to tak ogólnie nie warto kupować sojowych produktów na dukana - mają mało białka i dużo węgli... a co do tego co podane w wartościach odżywczych to tak jak wspominałam - węglowodany w tym cukry są normą przy produktach mlecznych (warzywnych w sumie też) bo mowa jest o węglowodanach występujących naturalnie w mleku (jak cukier laktoza) i warzywach... ważne żeby nie był DOSŁADZANY, czyli żeby w składzie nie było: cukru, sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego...

Cytat:
Bardziej dooświadczone prosze oceńcie czy taki jadłospiś jak miałam dzisiaj na PW może być

Śniadanko - wieśniaczek light + pomidor + 2 ogóreczki + kilka rzodkiewek
kawa z mlekiem (ja pijam z 1,5 albo 2%)
cola zero
w miedzyczasie Satino

Obiadek
Placki kalafiorowe + sos + pomidor + 3 plastry łososia wędzonego (placki:- 1/2 kalafiora, 1/2 cebulki, 1 jajko, 2-3 łyżki otręb owsianych, troche serka ostrowia 0%,natka pietruszki; czosnek i ten sam serek do sosu)

deserek (mam coś ochote na słodkie)
Serek 0 + kropla aromatu + tabl. słodziku

Kolacja - szaszłyki - kurczak, pieczarki, cebulka do tego musztardka

W sumie do picia:
2 x kawa,
1x 0,5 l cola zero
1 x herbata
1,5 l. wody
mało mięsa... dorzuć może chociaż po kilka plasterków wędliny np. do śniadania

Cytat:
Ponadto zielona miętowa (tak , dwa w jednym) IRVING, super pachną , bo sa pakowane pojedynczo w pudeleczku
o muszę się rozejrzeć za nią! brzmi zachęcająco, a w dodatku mięta będzie fajnie wychładzać jak już zrobi się ciepło

Cytat:
Napisane przez agusia_1 Pokaż wiadomość
Wystawiam dziś staniki Od 2 tygodni się do tego zbierałam i się zebrać nie mogłam No ale nareszcie mam z głowy, oby tylko poszły kasa jest mi teraz wyjątkowo pilnie potrzebna
a jakie rozmiary staników ;>
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:29   #4182
WrednaZ
Raczkowanie

Oki, postaram się dorzucic trochę wędliny.
Dzisiaj miałam taką potrzebę warzyw, że po prostu nic innego sie nie liczyło

No to Pati widzisz, podobnie jak ja, tylko u mnie wołowinka odpada... a że wieprzowina zakazana oczywiście, że wiem, tylko napisałam, że i tak nie tknę bo cuchnie na kilometr
Kurczak też rózne - udka, skrzydełka, piersi, myślę, ze bedę też mieliła na rózne pieczenie itp

Ryby to jest moje królestwo, nawet nie jedząc mięsa, ryby od czasu do czasu wcinałam. Oczywiście żadna Panga - bo to syf jakich mało, ale Miruna, Tilapia, Dorsz, Łosoś czasami... kocham. No i owoce morza - krewetki zwłaszcza... w Biedronce są fajne za niecałe 10 zł, a można sobie fajną sałatkę już z nich zrobić, albo z grilla... Surimi też lubię, ale te co są u nas dostępne to taki troche pic na wodę, więc staram się ich teraz unikać.

Wniosek, jutro trza się udac do Lidla i kupić jakieś mięsko
Stary 2011-04-29, 21:32   #4183
agusia_1
Zakorzenienie

GG do agusia_1

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
a jakie rozmiary staników ;>
A różne 30C, 32G-kostium 2 częściowy, 36DD, 34E, 34D, 34F, 34DD, 36G, 32F - po prostu mix Same Freya i Fantasie więc dobre jakościowo

Idę zmywać bo nazbierało mi się tego a nie mogę zostawić takiego burdelu na 5 dni

Szukasz kota/psa do adopcji? Może Twoi znajomi szukają? Zajrzyj do nas!

Adopcje na terenie Warszawy i okolic
agusia_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 21:33   #4184
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Ryby to jest moje królestwo, nawet nie jedząc mięsa, ryby od czasu do czasu wcinałam. Oczywiście żadna Panga - bo to syf jakich mało, ale Miruna, Tilapia, Dorsz, Łosoś czasami... kocham. No i owoce morza - krewetki zwłaszcza... w Biedronce są fajne za niecałe 10 zł, a można sobie fajną sałatkę już z nich zrobić, albo z grilla... Surimi też lubię, ale te co są u nas dostępne to taki troche pic na wodę, więc staram się ich teraz unikać.
niestety miruna i tilapia to podobny syf jak panga :/ podobne pochodzenie i warunki hodowli...
a w biedronce jeszcze fajne mixy różnych owoców morza są - chyba w cenie podobnej jak krewetki... świetne z warzywami na patelnię chińskimi
Stary 2011-04-29, 21:34   #4185
ashesandwine
Raczkowanie

Oh to dobrze, że nie zrobiłam
jutro już 2 faza i sobie pozwolę .
a! polecam tą stronkę, przeobłędna tyle przepisów nawet na żółty serek i pizze - przetestuje chyba wszystkie http://dukan.blox.pl/html
Stary 2011-04-29, 21:39   #4186
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agusia_1 Pokaż wiadomość
A różne 30C, 32G-kostium 2 częściowy, 36DD, 34E, 34D, 34F, 34DD, 36G, 32F - po prostu mix Same Freya i Fantasie więc dobre jakościowo
iiii, miałam nadzieję że jakieś duże rozmiary które się za duże zrobiły na ciebie ale wszystko za małe na mnie a już miałam nadzieję że trafię na coś po okazyjnej cenie bo kupowanie stanika to dla mnie zawsze cios finansowy... najgorzej że mimo diety w miseczce nic nie spada - ale to przez tabletki anty ale obwód spada... dobrze że chyba bardziej jędrne sie robią po tabletkach
Stary 2011-04-29, 21:40   #4187
tchnienie-wiatru
Wtajemniczenie

Cytat:

Wniosek, jutro trza się udac do Lidla i kupić jakieś mięsko
Tilapia to taki sam syf jak panga
Cytat:
Oh to dobrze, że nie zrobiłam
jutro już 2 faza i sobie pozwolę .
a! polecam tą stronkę, przeobłędna tyle przepisów nawet na żółty serek i pizze - przetestuje chyba wszystkie http://dukan.blox.pl/html
hihi wiemy! właścicielka bloga z nami forumuje - mało i rzadko, ale jest tu z nami
Stary 2011-04-29, 21:44   #4188
ashesandwine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tchnienie-wiatru Pokaż wiadomość
Tilapia to taki sam syf jak panga

hihi wiemy! właścicielka bloga z nami forumuje - mało i rzadko, ale jest tu z nami
eh ależ jestem w plecy, muszę tu pobywać żeby wiedzieć więcej
Stary 2011-04-29, 21:48   #4189
WrednaZ
Raczkowanie

Cytat:
niestety miruna i tilapia to podobny syf jak panga :/ podobne pochodzenie i warunki hodowli...
a w biedronce jeszcze fajne mixy różnych owoców morza są - chyba w cenie podobnej jak krewetki... świetne z warzywami na patelnię chińskimi
Tilapia od jakiegoś czasu faktycznie pogorszyła się smakowo, kiedyś była dużo lepsza. Ale Miruna moim zdaniem jest o niebo lepsza chooćby od Tilapii, nie mówiąc o Pandze.
W Biedrze sa też Dorsze fajne własnie, i Łososie... no i te mixy
Stary 2011-04-29, 21:52   #4190
ashesandwine
Raczkowanie

Cytat:
Tilapia od jakiegoś czasu faktycznie pogorszyła się smakowo, kiedyś była dużo lepsza. Ale Miruna moim zdaniem jest o niebo lepsza chooćby od Tilapii, nie mówiąc o Pandze.
W Biedrze sa też Dorsze fajne własnie, i Łososie... no i te mixy
Mirunę dziś jadłam ze zwykłego spożywczaka, ugotowaną na parze z przyprawą do ryb i była fantastyczna . To chyba zależy od dostawcy no albo hodowli.

Edytowane przez ashesandwine
Czas edycji: 2011-04-29 o 21:53
Stary 2011-04-29, 21:53   #4191
izuulkaa
Rozeznanie

GG do izuulkaa

dziś jak wpadł TŻ zrobiłam mu kebaba
to był chyba pierwszy wypiek dukanowy, którym nie wybrzydzał
Stary 2011-04-29, 21:53   #4192
WrednaZ
Raczkowanie

dubelek
Stary 2011-04-29, 21:56   #4193
Paati89
Zakorzenienie

Ja z ryb jesli już to dorsz bo tylko on mi nie zajeżdza mułem :P
Panga to jakies nieporozumienie, ostatnio oglądałam program na TVN Style "wiem co jem" panga nawet nie posiadach tych wszystkich ważnych tłuszczy co powinno być w każdej rybce.
Ale było tez porównanie filetu z filetem i niestety jeden nie jest równy drugiemu. To wszystko zależy faktycznie od hodowli czy dostawcy.
Ja tam pozostaje wierna dorszom ,ale teraz połów zakazany

Stary 2011-04-29, 22:01   #4194
Zingiber
Raczkowanie

Olać szkieletorowate siksy i metroseksualnych Siouxów

Teraz na mnie kolej. Trochę się boję tej kuracji odchudzającej, bo jednak mocno obciąża wątrobę i nerki.

W każdym bądź razie przygotowuję się do ostrego Dukana, zakupuję produkty, obmyślam menu.

Zaraz sobie zrobię test na fhancuskiej sthonie.

Zbliża się rok chrystusowy, więc metabolizm słabszy i figura inna niż dekadę temu. Niegdyś mogłam spokojnie założyć minispódniczkę z przedszkola (talia - 58 cm), a teraz to marzenie ściętej głowy. Zawsze brzuch był tak płaski, że inne dziewczyny mi zazdrościły, a obecnie zrobił się takowy, jak na renesansowych rycinach. Brrrr.... Biust osiągnął magiczny obwód stówkowy i chociaż zawsze był moją dumą, to jest jednak zbyt obfity, nie mówiąc już o potężnych ramionach, od których bluzki pękają. Żadna koszulka nie zapnie się w biuście, niestety, a w ramionach trzeszczy. Siła jest spora, ale przecież nie podnoszę ciężarów, więc po co mi to? Dlatego trzeba coś z tym zrobić.

Na razie się przygotowuję, aplikując sobie krynickie i wysowskie wody mineralne oraz witaminy. W planach mam zakup preparatów usprawniających pracę wątroby. Na nerki niech będzie Zuber i Jan z Krynicy plus Henryk albo Franciszek z Wysowej. Chwilowo łykam też odnóża pszczele i pyłek. Wiem, wiem, że są w tym cukry, ale boję się po prostu Dukana. To jednak ostry trening organizmu.

Oczywiście, dieta wysokobiałkowa nie boli i nie zabija. O wiele gorsze dla organizmu są głodówki, które bardzo rzadko, ale jednak czasami stosowałam.

Niestety, za przytycie winię mój wiek, tryb życia i kompletny brak śniadań. Właściwie głodu prawdziwego to nie czuję nigdy, ale jeśli wieczorami przypominam sobie, że nic nie jadłam, to zaglądam do lodówki. No i lubię alkohol. O tyle łatwo mi zrezygnować ze słodkości, że jedynym smakiem, którego nie znoszę jest właśnie smak słodki, a kocham kwaśny, ale na początku muszę zrezygnować z warzyw, co będzie trudne. Nie jem też mięsa poza rybami. Cóż, dziś zrobiłam sobie filety z indyka bez moczenia w occie winnym i oleju (np. krokoszowym) i było mi to ciężko połknąć, mimo dodatku pieprzu i tabasco. Produkty mleczne, szczególnie kefir, bardzo lubię. Ale napychać się mięsiwem, jajami (nie znoszę) i mlekiem oraz serami białymi tak, żeby jak najwięcej kalorii dostarczyć organizmowi, to niewątpliwie będzie męka. Jednak się zdecydowałam. O wynikach wkrótce coś napiszę, choć ważyć się nie zamierzam. Będę patrzeć w lustro. I mierzyć obwody.

Zamierzam w kazdym bądź razie:
- pić mleko z drożdżami i kefir z dodatkiem soków bez dodatków cukru (borówka brusznica, żurawina, etc.)
- z rana łykać sok z cytryny z dodatkiem chili (daje energię na dłużej)
- pić wodę mineralną wspomagającą pracę nerek
- wykorzystywać różne herbaty ziołowe Herbapolu i mieszanki własnej produkcji (na alergię i odchudzanie)
- aplikować sobie błonnik (zaparcia bez tego są murowane wedle mojego oglądu kuracji Dukana), ale bez cukrów
- spożywać witaminy (część bez tłuszczu się nie wchłonie, ale i tak w produktach mlecznych będą minimalne, bo minimalne, ale jednak gramy tłuszczu)
- brać tabletki wspomagające pracę wątroby.

Zobaczymy, co się będzie działo. Nie chcę być dobrej myśli, bo jestem urodzoną pesymistką, ale muszę
Zingiber jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 22:08   #4195
Paati89
Zakorzenienie

Zingiber nie popadajmy w paranoję...
Dieta owszem obciąża nerki i wątrobę ale wystarczy pić wystarczająca ilość płynów aby usprawnić jej działanie a na dniach warzywnych opychać się warzywami w celu maxymalnego jej ociążenia i dostarczenia organizmowi witamin.
Cytrynę używamy tylko jako przyprawa- chociażby do rybki. Niedozwolone jest picie z niej soków.
Pamiętaj że mięso to podstawa a chudy nabiał to tylko dodatek do mięsa. Mięso ma nam towarzyszyć w każdym z 5ciu posików w ciągu dnia
Nie łykamy też niczego z dodatkiem cukru-to odnośnie Twoich specyfików
Jeśli nie lubisz mięsa, to może to nie jest odpowiednia dieta dla ciebie?
Piszesz o indyku moczonym w oleju-oczywiście olej i temu podobne rzeczy sa zakazane.
Kefiry i temu podobne rzeczy stosujemy jedynie jako dodatek do mięsa które stanowi tu podstawę-pozwolę sobie to powtórzyć
Co do błonnika- otręby owsiane i pszenne nam go dostarczają w odpowiedniej ilości. Pamiętaj że zbyt duża ilość błonnika prowadzi do zaparć

Edytowane przez Paati89
Czas edycji: 2011-04-29 o 22:09
Stary 2011-04-29, 22:10   #4196
tchnienie-wiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zingiber Pokaż wiadomość
Olać szkieletorowate siksy i metroseksualnych Siouxów
już Cię lubię!
nie taki Dukan straszny, jak się wydaje choć bez mięska trochę ciężko.
a błonnik dostarczamy otrębami, za dużo błonnika daje odwrotny skutek, więc uważaj (poza tym, ja jem porcję otrębów i codziennie jestem w wc, ba, na warzywach potrafię iść 3 razy)
powiedz więcej o sobie, wiek, waga, wzrost. do jakiej dążysz?
książka przeczytana i test zrobiony? (powinnno to być pytanie retoryczne..)
no i pisz dużo dajemy! wiele z nas już Duka kilka miesięcy więc jesteśmy już doświadczone w boju!
Stary 2011-04-29, 22:16   #4197
Aatena
Zadomowienie

Cytat:

a w ogóle co do takich kalkulatorów to na vitalii jest taki co pokazuje mniej więcej twoją sylwetkę przy podanym wzroście i wadze - dziś sobie robiłam i stwierdzam że lepiej wyglądam niż to co mi pokazali bo mam duży biust to sporo kg w nim jest upchniętych ale to dobrze
Przynajmniej jedna widzi siebie a nie siedzi jej w głowie grubas (przepraszam, jeśli użyłam obraźliwego określenia, ale wiele dziewczyn tak tu siebie nazywało)

Cytat:
Dziewczyny gdzie kupujecie maizene? Szukam i szukam i nigdzie nie mogę znaleźć... chodzi mi głównie o jakieś sieciówki... Chyba, że któraś z wrocławia i ma konkretne miejsce?
Ja kupiłam w sklepie Społem, mają tam regał z produktami bezglutenowymi i dla diabetyków

Cytat:
mam pytanie - jakie polecacie herbaty? bo ja mam już dość mojego stałego repertuaru (zielona cytryna/grejpfrut i czerwona cytryna), wody powoli też a trzeba pić i to dużo bo robi się coraz cieplej no i katar mam więc ciągle się odwadniam przez nos... dlatego powiedzcie mi: co pysznego pijacie?
Mi smakuje fresh orange z Teekanne

Co do zalinkowanych cukierków, to ja bym ich nie kupowała
Cytat:
Wartość odżywcza w jednym cukierku:

1) kaloryczność: 8 kcal
2) białko: <0,1 g
3) węglowodany: 2,9 g
4) tłuszcz: 0,2 g
5) błonnik: 0,0 g
6) sód: 0,004 g
ponad 3zł + przesyłka za jeden cukierek. No a ile może ważyć 1 cukierek? Wartości węglowodanów pewnie wyszłyby dość duże na 100g (mimo, że 100g nie zjadamy na raz).

Dziś dwie czy trzy miały -0,7kg na wadze, ja też Pewnie sprawka dni P i końcówki @ Jutro znów PW, więc zobaczymy jak będzie dalej.

U nas właśnie zaczyna błyskać
Aatena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-29, 22:17   #4198
Paati89
Zakorzenienie

Spakowałam całą walizę żarcia
Zrobiłam 4 porcje chlebka z mikrofali i mam nadzieję że będzie smakował taki odstany bo przyznam szczerze że jak on ostygnie to robi się twardy jak kamień:confused :
Wzięłam 3 puszki tuńczyka, udka wędzone, otręby mi się kończą więc mam nadzieję że je dorwę gdzieś, jogurty, serki wiejskie, wędlinkę moją.
Do Biedronki będe miała jedyne 20 km drogi więc oby mi nic nie przybrakło, bo na wsi jedynie sklep osiedlowy o super ekskluzywnych cenach na które mnie niekoniecznie stać
Tyle dni z teściową... boże jak ja to zniosę

Stary 2011-04-29, 22:19   #4199
WrednaZ
Raczkowanie

Poza tym to, że Dukan rzekomo z definicji obciąża nerki i wątrobę, no ok - można to zminimalizowac tak jak piszą dziewczyny - dużo płynów, dni warzywne - dużo warzyw... itd... Poza tym, opychając się tym co nas doprowadziło do nadwagi czy nawet otyłości to robilyśmy dobrze naszemu organizmowi?? Tłuszcze, cukry w posiłkach zwykłych, do tego zapewne w większości przypadków słodycze - czekolady, batoniki, chipsy, fast foody itp itd... To jest dopiero rzeź

Jak nie lubisz mięsa, poczytaj też może porady dr Dukana dla wegetarian bo są tacy którzy stosują zasady dukana mimo wegetarianizmu... przeważnie jednak muszą jeść choćby ryby, no i wówczas soję, i inne rzeczy które są substytutami białka.
Stary 2011-04-29, 22:24   #4200
Zingiber
Raczkowanie

Oj, dziewczyny, nie przesadzajmy z paranoją
Nigdy mięsa nie lubiłam, więc będę się przymuszać do jedzenia filecików. Ryby mają mniej kalorii niż kurczaki czy indyki. Dlatego trzeba się przemóc.
Produktów mlecznych muszę spożywać sporo, bo na samym mięsiwie daleko nie zajadę. Poza tym nie zamierzam świrować na punkcie zaleceń doktora Dukana np. w sprawie cytryny, bo swoje lata mam i sporo czytam o zdrowym odżywianiu. Nikt mi nie wmówi, że cytryna zniweczy efekty. Więc voila

Do czego dążę? Nie będę wyglądać jak osiemnastka. Zadowoli mnie zmniejszenie wszystkich obwodów o 5 cm, no, może w porywach 10 cm. Kiedyś wazyłam 48 kg, ale nie liczę na to, że jako dojrzała babka będę ważyć jak ... ważka. Ostatnio ważyłam sześćdziesiąt parę kilo, a to zdecydowanie za dużo.

Cóż, nic nie daje efektów, więc zostaje Dukan stosowany z głową i tyle.

Zdecydowanie po trzydziestce zmienił mi się metabolizm, no i siedzący tryb życia ma duży wpływ na to, co się porobiło z moimi obwodami.

Co do obciążenia nerek i wątroby, to w kuracji Dukana muszą być spore. Ale po to nerki i wątroba sa, żeby pracowały, prawda? To nie przesada, co piszę, bo łatwo sobie wyobrazić, co się stanie, jak będę się opychała niemal samym białkiem. Nie wiemy, co szwankuje w naszym organizmie, zanim coś się nie stanie, co przestawi dotychczasowy mechanizm (badania standardowe to nie wszystko). Więc chucham na zimne, co nie zmienia mojej determinacji. W mojej rodzinie zdarzały się problemy z nerkami, sama łaziłam kiedyś do nefrologa i mam skłonność do odkładania się typowych kamieni, ale w przypadku kuracji Dukana raczej mi nie grozi nasilenie szczawianowe. Z wątrobą to nigdy nie miałam problemu, ale - jak mówię - lubiłam sobie łyknąć procenty. Jednak chęć zmiany sylwetki jest silniejsza niż obiekcje.

A poza tym lubię ponarzekać!!!

Zdecydowanie dla organizmu najgorsze są tłuszcze, które nie tylko odkładają się w naszych tzw. bryczesach, ale w organach. To jest zabójcze, a nie kuracja Dukana.

Jak sobie zaczęłam przeliczać różne produkty według indeksu, to aż się zdziwiłam, że pomimo faktu, że nie jem niemal chleba i makaronu, to jednak WIECZORAMI spożywam sporo cukrów i węglowodanów. Nie jest więc dziwne, że po trzydziestce zaczęłam tyć!

Edytowane przez Zingiber
Czas edycji: 2011-04-29 o 22:35
Zingiber jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości