|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
właśnie się miałam was pytać, czy wasze dzieci tez lubią robić kupy na przewijaku u mnie to wygląda tak, ze Nadia w ryk, bo kupa w pampku, no to na przewijak biorę, zdejmę pieluchę i się produkcja uruchamia i tak stoję i łapięJa karmie w sposób mieszany i uważam, ze najważniejsze jest, aby dziecko było zdrowe, zadowolone i dobrze się rozwijało i nie będę swoich czy czyiś ambicji na nie przelewać, bo ktoś tam uważa, ze tylko karmiąc piersią można być dobra mama. czarna- moja wcześniej to 30 ml z łaski wypijała i się krzywiła, przez to kupki były takie zwięzłe w konsystencji, ale po dwóch dniach gdy przynajmniej 100 ml idzie, to wróciła jajecznica
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-30 o 17:16 |
|
|
|
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
Witam znów po tygodniu nieobecności
a właściwie to podczytuję Was nawet regularnie, ale z reguły już brakuje mi sił na pisanie ![]() Przede wszystkim gratulacje dla wszystkich mamusiek, dziś ostatni dzień oficjalnych kwietniówek, aż łezka się w oku kręci, tak to szybko zleciało dopiero co wchodziłyśmy w marzec a tu już jutro maj ...U nas po tygodniu duża poprawa, buzia Małego wygląda już po ludzku, oficjalnie zdiagnozowano tylko skazę białkową ![]() Co do mojej formy, to stanęło na +1,5 kg i już chyba więcej nie zejdzie, i tak jestem zadowolona chociaż mieszczę się w 36 to już nie wygląda to tak fajnie jak przed ciążą i po ostatnim wypadzie z Tż na zakupy stwierdziłam, że czas przerzucić się na 38 buziaki dla Was wszystkich
|
#2523 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Mam chwilkę bo mała leży pod karuzelą
![]() i pupę wietrzy ![]() kurcze ... pojawiły jej się tam czerwone krostki Cytat:
![]() chyba jak mała roczek skończy to nadrobię ![]() a te albumy to sa dla nas a nie dla dziecka ![]() jak syn będzie miał 18 lat i przyprowadzi do domu dziewczynę to wyciągniesz i powspominasz jaki był malutki ![]() Cytat:
Cytat:
bo jednak choć staram się ją chronić przed słońcem to tak do końca się nie da ![]() Cytat:
![]() chyba że by mu szczęście dopisało Cytat:
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-04-30 o 17:51 |
|||||
|
|
|
#2524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z sikaniem też robię tak, że jak go odwinę z pampka to zakładam go tetrą, bo czasami widzę, że zaraz będzie sikanie, ale on mnie bierze na przetrzymanie itak stoję z rozpiętą pieluchą i co czekam, aż nasika . Ale jest też taki patent, że sprawdzam czy z przodu jest ciepła pielucha, jak to to znaczy, że nasikał właśnie ![]() Nasz mały dzisiaj chyba się espresso napił, wcale nie chce spać. Poprosiłam męża, żeby go polulał bo już mi plecy siadają, poszłam zjeść, przyszłam po 15 minutach, patrzę, a na łóżku mój mąż śpi, a dziecko macha kończynami .... ![]() Dałam cyca, już prawie spał i znowu marudzi....
|
|
|
|
|
#2525 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2526 |
|
Zakorzenienie
|
aktualnie podaję - Humana "Herbatka na brzuszek" a i polecam ją, u nas ostatnio (odpukać) kolki są bardzo łagodne, wcześniej dawałam herbatkę koperkową z Hipp
|
#2527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chociaż z synową się pośmieję ![]() a mój tż to ma gust choć niektóre rzeczy co mi pokazuje to ja bym to tylko do łóżka założyła na jakąś akcję a nie na ulicę ![]()
|
|
#2528 |
|
Zadomowienie
|
chyba dzis taka pogoda to i dzieci bardziej marudne i mniej pija moja Emilka ma faze na lezaczko-huśtawke z Fiser Price cos jak Fabinek Montii z ta karuzela
w Krakowie pogoda do
|
#2529 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2531 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ile dni trwał u waszych maluszków pierwszy skok rozwojowy? ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2011-04-30 o 18:41 |
||
|
|
|
#2532 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie
U nas z dnia na dzień jest coraz lepiej a Franek ma dopiero 5 dzień Przerwy między karmieniami 2,5 - 3 godziny. Karmienie trwa ok 15 minut. Mały robi dziubek i zasypia. Próbowałam budzić rozmawiać.. no ale bez szans, może po prostu ma tak być że po cycusiu idziemy na razie spać. W nocy też budził się o 2, 4 i 7 z czego dwa razy z kupą która nie dała mu pospać. I jak się budzi to też nie od razu z płaczem tylko sobie coś tam dziamkoli. W domku w miarę się ogarneliśmy. I zrobiło się tak jakoś fajnie. I tż jest przez 3 dni w domu tylko dla nas, bo wczoraj jak wyszedł o 8 to wrócił po 20 bo był jeszcze po zakupy. Cytat:
A co do nosidełka też się napaliłam - napisałam do sklepu na zachustowani kiedy jest możliwość zakupu. Zastanawiam się tylko czy w S wejdę ja i mąż. Ja w tali po ciąży mam pewnie z 70 - 75 cm jak mi się zwinie flaczek, muszę zmierzyć i 168, a mąż ma pewnie z 80- 85 cm ale ponad 190Cytat:
6 dni to króciutko. Tak was czytałam i pomyślałam, że u mnie to sama wydzielina bez skrzepów, poszłam do łazienki i aż się przestraszyłam, normalnie skrzep wielkośći rączki małego W ogóle nie myślałam, że to tak brzydko pachnie.... fuj a zmieniam te wklady (używam jeszcze tych beli poporodowych żeby rana się lepiej goiła co chwilę i myję się kilka razy dziennie. W ogóle wydaje mi się że jeden szew mi pszedł i to przy samym wejściu do pochwy Dziewczyny które miały rozległe szycie na conajmniej 7 szwów z zewnątrz jak długo Was bolała ta rana? Ja dziś ledwo chodzę ![]() Czy wy też się tak pocicie? Cytat:
![]() zdejmowała któraś prywatnie u ginekologa? Mam ważne pytanie. Chciałam ściągnąć trochę mleka, bo na pewno będę musiała wyjść w środę i chcę żeby tż nakarmił małego jak będzie masakra. Mamy odciągacz medela elektrick. Przystawiłam go wczoraj włączyłam i nic nie leci. Zrobiłam takie duże oczy że szok. piersi nabierają strasznie mały robi 4 kupy, cały czas siusia. słychać przełykanie i nie ma problemu z ilością pokarmu... potrzymałam ten laktator włączony z 20 sekund i wyłączyłam. Może ja coś żle robie ? Pomóżcie mi proszę Jak to u Was wygląda?W ogóle dziś mam piersi jak kamienie |
|||
|
|
|
#2533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to będzie pranko takie uroki chłopców, moja na szczęście nie ma takiego wyrzutu ale podkłady na przewijak niezbędne krusiak- a na jaki bieg włączyłaś ten laktator, może na najsłabszy?
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-04-30 o 18:45 |
|
|
|
|
#2534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie od razu tez nie leci tylko po kilku sekundach.
|
|
|
|
|
#2535 |
|
Zakorzenienie
|
kurde dziewczyny moja mała od dwóch dni nie zrobiła kupki
karmię głównie moim mlekiem sporadycznie dokarmiam mm niby położna mówiła, że może i kilka dni nic nie być ale ona ostatnio strasznie marudna się zrobiła. wyje od rana - śpi tylko na dworze... jak jej pomóc???
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi też ta wydzielina tak śmierdziała za przeproszeniem, masakra zmieniałam wkłady co chwilę myłam się po każdym siusiu i mimo tego brzydko pachniało. dopiero jak już wydzielina zrobiła się taka żółto-pomarańczowa to przestało i teraz nic nie czuć. ja nie wiem ile miałam szwów pierwsze 3 czy 4 wypadły mi jakoś tydzień po albo wcześniej a wczoraj znów 4 mi wypadły a rana bolała jakoś do tygodnia po porodzie tak że siadać nie mogłam. pociłam się strasznie szczególnie w nocy. dopiero jakoś tydzień się nie pocę tak. a laktatorem zaczyna mi lecieć tak po chwili. czasem jest tak że leci leci, potem długo nic a ptoem znów strasznie zaczyna lecieć...
|
|
#2537 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2539 |
|
Zakorzenienie
|
Ach,ja też muszę małej dawac więcej wody i herbatek,bo męczy się z tymi kupkami. OStatnio nie umiała zrobic przez dwa dni :/
|
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja też tak robię stopniowo coraz bardziej zwiększam moc
|
|
#2541 |
|
Zakorzenienie
|
Oj coś mi się wydaje,że przechodzimy skok rozwojowy 8smego tygodnia
Skok rozwojowy, który ma miejsce około ósmego tygodnia życia zwany jest przez naukowców Światem Wzorów. W tym okresie życia Twoje dziecko zaczyna doświadczać w nowy sposób otaczający go świat oraz własne ciało. Niemowlę może spędzać długie minuty w czasie aktywnego czuwania na gapieniu się na światła oraz bawieniu się swoimi rączkami. Po raz pierwszy może zacząć wydawać nowe dźwięki, takie jak: uuu, aaa, eee. W tym okresie dziecko może już skupiać swoją uwagę na dłuższą chwilę na różnych obiektach. Wiek dziecka, po którym następuje skok: ok. 8 tygodnia (u niektórych dzieci może zacząć sie wcześniej ok. 7 tygodnia lub później ok. 9 tygodnia) Czas trwania trudnego okresu: od kilku dni do 2 tygodni Oznaki zbliżającego się skoku u dziecka:
|
#2542 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2543 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to pierwszy napój jaki dostała ![]() u nas jak tak teraz pomyślę to był plus minus tydzień ![]() Cytat:
moja ma identyczne pobudki w nocy ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- a zrobił się marudny?
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
izabela ja też dawałam Mai herbatkę koperkową z Hipp'a,a dziś właśnie kupiłam na wypróbowanie na lepsze trawienie z tej samej firmy
|
|
#2545 |
|
Zakorzenienie
|
może Majeczce ;posmakuje i będzie pila więcej.
mam nadzieje, ze Nadunia przynajmniej w nocy nie będzie maluda.
|
#2546 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ale się wystrachałam przed chwilą zaglądam do łóżeczka małemu się ulało, podchodzę wycieram a ten jak zaczął wymiotować, wzięłam go na ręce a ten znów... cała byłam obrzygana za przeproszeniem podłoga też... wystraszyłam się strasznie aż teraz chyba nie zasnę... on też się wystraszył bo taki spokojniutki...
a teraz tak sobie myślę o 18.30 zjadł mojego mleka 80ml potem dokarmiłam mm 30ml bo był głodny, o 19.30 zjadł trochę cyca przed kąpaniem tak z 10minut. no i po kąpaniu jeszcze 90ml mm zjadł... najadł się żarłoczek za dużo chyba... mam nadzieję że to od tego... jezu jak się wystraszyłam... to już drugi raz dzisiaj... przedtem z kolei się zakrztusił znów... nie mógł z 10 sekund oddechu złapać a ja już mokra byłam z nerwów...
|
#2547 |
|
Zakorzenienie
|
nooo troszkę dużo zjadł jak na takie maleństwo
![]() nie martw się to pewnie od tego Idę się kąpać, znając życie mała się akurat wtedy obudzi
|
#2548 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja caly czas sie boje ze maly zacznie ulewac ja tego nie zobacze i sie zacznie dusic masakra caly czas mam te mysli... Mam nadzieje,ze ten moj monitor oddechu przyjdzie po wolnym bo fixacji dostajemy powoli sprawdzajac w pokoju co 5-10min czy oddycha |
|
|
|
|
#2549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no też mi się tak wydawało ale on tak szukał cycka że myslałam że jest głodny, teraz sama nie wiem czy był czy po prostu chciał sobie pociumkać ale jadł w sumie z zapałem...masakra... człowiek się ciągle uczy i zaskakuje dzieckiem... ja już po kąpanku a mały dopiero usypia się biedny przestraszył...krusiak ja mam monitor oddechu i i tak sprawdzam co chwilę
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-04-30 o 21:29 |
|
|
|
|
#2550 |
|
BAN stały
|
Masz ten przenosny czy pod materac?? Ja wzielam ten przenosny czytalam recenzje i "za" przemowil fakt ze mozna go przemieszczac z dzieckiem a maly w nocy spi ze mna
Wlasnie dziewczyny spicie z dzieciaczkami?? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

u mnie to wygląda tak, ze Nadia w ryk, bo kupa w pampku, no to na przewijak biorę, zdejmę pieluchę i się produkcja uruchamia i tak stoję i łapię
a właściwie to podczytuję Was nawet regularnie, ale z reguły już brakuje mi sił na pisanie
dopiero co wchodziłyśmy w marzec a tu już jutro maj
...
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

W ogóle nie myślałam, że to tak brzydko pachnie.... fuj a zmieniam te wklady (używam jeszcze tych beli poporodowych żeby rana się lepiej goiła co chwilę i myję się kilka razy dziennie.