|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Olusiaa e tam, ja jem normalnie, tzn.nie przejadam się i nie głodzę. Jem tyle ile mam ochotę i raczej małe porcje na obiad, a mleko jest. Nie ma co się tuczyć na siłę
|
|
|
|
#2582 |
|
Zadomowienie
|
Erine napisałąm że po wyjsciu kolezanek, bo był noszony przez wszystckich i potem tż sie nim zajmował,i mialam wrazenie ze nie potrzebuje matki
Czarna mój synek też średnio chciał pić wode, o samej nie ma co myślec, z glukoza też nie, i herbatkA Hipp koperkowa do czasu mu nie smakowala, ale zauwazylam ze tż jak mu robi to sypie wiecej granulek, ze to jest slodsze niestety i on to wypija ze smakiem teraz kupilam tą ułatwiajaca trawienie i naraz potrafi 50 ml wypić. miamor o problemie z kupką położna podpowiedziala mi zeby nie wkladac termometru, tylko czubeczek czopka glicerynowego, chodzi o to zeby cos pobudzilo perystaltyke. i dzis mały się męczył znowu i wzielam ten czopek troszke wsunelam i zaraz wyjelam i moze pare sekund produkcja sie rozpoczela może spróbuj bo dziecko napewno bardzo się męczy.ewelqa widzę nową żabkę, czyżbyś miała sentyment do żabek Krusiak mój Tymcio śpi sam w łózeczku niemalże od początku. nasłuchalam sie od znajomych jak potem trudno odzwyczaic. prunelle nam te ż syn dziś dał pospać do 7.30 harodds u nas skok rozowjowy trwal 5 dni
|
#2583 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jeżeli chodzi o nawała to ja juz mam ponad tydzień A dziś szaleństwo zjadłam jajówę z podsmażoną wędlinką i szczypiorkiem. ![]() Zobaczymy co się będzie działo. A i tak jest marudna przy tej pogodzie |
||
|
|
|
#2584 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc,mamuśki!
U nas noc jak zwykle przespana. Coś mi się wydaje,że moje dziecko rozpoczyna omawiany 'skok rozwojowy',bo od rana tak marudzi,że już nie mam pomysłów,co z nią robic Spac nie chce,chociaz powieki same jej opadają..do góry noszona tez nie chce byc,bo zaraz wrzask..rozgląda się za wszystkim,przekręca głowę w lewo i prawo...normalnie szok
|
|
#2585 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witamy mamy
![]() Moja noc koszmarna a Franka bardzo dobra ![]() Mały zasnał jakoś o 22:30, powiedzialam mezowi zeby go obudzil na karmienie jak bedzie szedl spac bo gral jeszcze na komputerze ( ) a ja się budzę w nocy, piersi jak kamienie godz.3 Fran spi mąż też. No i walka z laktatorem, żeby w ogóle podać małemu cyca. Potem z małym - przebieranie, jedzenie, przebieranie, walka z laktatorem i położyłam się o 5 prawieFranek obudził się jeszcze po 7 już nawet nie pamiętam czy sam czy ja go budziłam no i zabawa od początku, a potem już sama go budziłam o 10:30.Moje dziecko tak ładnie śpi a ja nie przez te cyce. ![]() i jeszcze krocze mnie boli bardziej niż dotąd, boje się że mi się to wszystko tam "psuje" nawet nie mogę już nakarmić małego na siedząco a dwa ostatnie dni nie było to już takie trudne. Cytat:
A dużo ściągałaś? Ja się zastanawiam ile too jest "do uczucia ulgi" ![]() Cytat:
ale mogło się zdarzyć...)Taki ładny dzień poszłabym gdzieś, porobiła coś hmm innego a ja nawet chodzić przez tokrocze nie mogę. Już czekam tylko aż wrócę do formy..l no ale to jeszcze tydzień nie minął nawet...Zapomniałam o zdjęciu mojego Ptaszka
|
||
|
|
|
#2586 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jedz tyle, ile potrzebujesz, nic na siłe![]() Cytat:
ściągałam tak żeby się choć trochę miękkie zrobiły albo nawet jego pełną porcję, można zamrozić potem, jakoś mi się od tego produkcja nie zwiększyła, a nawał przeszedł... polecam poduchę do siedzenia, mnie bardzo pomogła
Edytowane przez prunelle Czas edycji: 2011-05-01 o 11:59 |
||
|
|
|
#2587 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
póki co raz mieliśmy akcję w nocy na początku śpimy chyba drugą noc po wyjściu ze szpitala śpimy sobie nagle alarm. zerwaliśmy się w sekundę do małego a ten śpi sobie ładnie po prostu alarm sfiksował Cytat:
![]() Cytat:
ja pzremywałam tak do 3 tygodni tantum rosa. Cytat:
![]() Cytat:
![]() no noc spokojna wstał o 00.30 na karmienie potem o 3 i 5 potem to już o 7 i tak sobie pospał jeszcze z nami do 9 ![]() Cytat:
i twój tż też ![]() ja mojego dobudzić nie mogę w nocy a jak juz wstaje np żeby małego przewinąć to rano nie pamięta nic a nic Cytat:
![]() Cytat:
śliczny
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2588 | |
|
Zakorzenienie
|
marsylia
śliczny Ptaszek mnie się jeszcze te szwy nie rozpuściły ![]() po jakim czasie wam się rozpuściły? i krwawię dalej ![]() ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
![]() mnie w sumie też krocze niby przestało, potem znów, dopiero teraz, 2 tyg. po mogę siedzieć na krześle
|
|
|
|
|
#2589 |
|
Zadomowienie
|
Olusia ja cie nie pociesze, bo mi sie ani 1 szew sam nie rozpuscił!!! dopiero jak poszłam w 6 tyg po porodzie na wizyte lekarz sam mi zdjął, i do tego przyplatało mi się cos i musze stosowac przez te szwy neomycyne
![]() dr powiedział że one owszem same to się wchłaniają wewnątrz, natomiast na zewnatrz o wiele rzadziej. szukam właśnie pościeli na zmiane dokupienia, i zobaczcie jakie fajne wzory znalałam http://allegro.pl/3cz-posciel-120x90...568069914.html
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-05-01 o 12:39 |
|
|
|
#2590 |
|
Zakorzenienie
|
o jaka kruszynka słodka
Po 2 tyg się rozpuściły, te wewnątrz, bo po nacięciu na zewnątrz to do tygodnia. Po Kaśce krwawiłam 6 tyg
|
|
|
|
#2591 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no widzisz każdy lubi coś innego ![]() dopiero jak małe jest na świecie to się okazuje co nam się przydaje moja przez pierwsze 3 tygodnie to chyba nie miała na sobie nic innego niż pajac ![]() mama jechała mi dokupić pajacy a śpioszki i kaftanik też lubię, pod warunkiem, że śpiochy z rozpinaniem w kroku a teraz kiedy już ubieram małą rożnie, czyli chodzi w bodziakach plus jakieś spodenki, pół-śpiochy itp to pajacy bedę używać jako piżamę
|
|
#2592 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Iza moja też ma od rana dzień marudera tzn od 10 bo tak wstała Olusia ja jem więcej niż w ciąży ale nie dlatego że muszę tylko głodna jestem co dwie godziny i do tego te cholerne słodycze Marsylia ale Franek słodziutki eirene czyli z przejedzenia tak wymiotował, cieszę się że wszystko ok
|
|
#2593 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
takie inne ![]() Cytat:
tak samo np pieluchy tetrowe tż się dziwił po co nam tyle pieluch (ok 20( a teraz codziennie pranie i ida jak woda nie wyobrazam sobie jeszcze jakbym tetrowe mu ubierała jako pieluszkeCytat:
na szczęście ale dziś znów powtórka z jedzenia od rana na cycu potem 60ml mm potem dojadł 30 i jeszcze by jadł ale tż go uśpił i póki co 15 minut śpi
|
|
#2594 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko pierwsze 2 tyg wstawal ,budzil sie automatyczniue teraz ma twardy sen Cytat:
a w dzien... jeżeli jestesmy na spacerze to spi prawie caly czas, w nosidle tez.. a jak siedzimy w domu, ( dzien jak wczoraj ) to spal moze godzine....;| i to jeszcze ze mną. bo sam by chyba nie zasnął . i ja mu nie narzucam w konkretnych godzin, i nie bede raczej, jedynie kąpieli się trzymam ok 21.30 jak byl mniejszy to spal po 3 h w lozeczku a teraz buszuje aktualnie lezy na leżaczku i postawilam go przed lustrem w szafie i zerka na siebie.. chociaż nie wie ,że on to on to sie wpatruje
|
|
#2595 |
|
Zadomowienie
|
czy któraś z Was ma pościel Nino?
już raz się naciełam i kupiłam strasznie sztywną pościel a chcę jakąs miękką w dotyku, co polecacie??
|
|
#2596 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny...
u nas nadal kupki brak, ale idą śmierdzące bączki to może już blisko... wypróbowałam już chyba wszystkie metody teraz jej dałam wody przegotowanej może to ją ruszy... i dziecko jest spokojne nagle niesamowity ryk strasznie jej to przeszkadza.. ![]()
|
#2597 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ciekawe, czy sam się domyśli ![]() Cytat:
a na dwór do tego daje pajace rozpinane w kroku i czapkę chociaż czapki mam takie sobie ładne, muszę dokupić jakieś bardziej dziewczęce z nosidła można obserwować świat, chociaż to zależy od wzrostu dziecka i sposobu zapięcia, moja czasem wystawia główkę, a czasem woli się schować i spać tylko na dwór wtedy obowiązkowo krem przeciwsłoneczny z dużym faktorem, najlepiej bloker Cytat:
![]() mi pediatra tez powiedział, żeby w razie czego dać czopka, ale na szczęście zmiana herbatki załatwiła sprawę i kupa idzie jak w zegarku, przed 16 piękny Franio o tak, poducha do siedzenia to genialny wynalazek mi te zewnętrzne szwy zaczęły wypadać dwa tygodnie po porodzie, a wewnętrzne w trzecim tygodniu.
|
|
#2598 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny przz wczorajsza dobe mala zjadla 460ml mleka
z czego 4 posilki to bylo mm duzo zjadla??????? zauwazylam, ze po moim mleku nie robi kupki, tylko sika i jest bardzo niespokojna, porawie w ogole nie spi a po mm robi ladnie kupke i spi jak zabita
|
|
|
|
#2599 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój 6 miesięczny siostrzeniec gdyby mu nie narzucić godzin spania w dzień, to by nie spał w ogóle w dzień i był do tego przeraźliwie marudny ![]() więc siostra zaczęła go 2 razy dziennie usypiać o 11 i o 16 i jest olbrzymia poprawa w jego zachowaniu, oczywiście usypianie na początku to koszmar był, ale teraz już normalka tylko, że oczywiście każde dziecko jest inne, no i rodzice mają inny tryb życia Cytat:
z takich pościeli przyjemnych ale nie tak drogich jak Feretti to jest jeszcze firma Bon Dodo, dostałam w prezencie rożek z tej firmy http://www.bondodo.eu/ ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
bo suwaczek cos ci nie dziala
|
|
#2600 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsze 2 tygodnie siedział ze mną jak karmiłam Cytat:
co do usypiania moja mama usypiała tak brata jak ty mówisz iza tak jak twoja siostra był bardzo grzeczny i nie marudził. dzieci potrzebują snu a lepiej aby było to o mniej więcej ustalonych porach ja teraz staram się np żeby mały zawsze spał od około 11-12 i na razie się udaje w miarę zobaczymy potem jak będzie większy
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-05-01 o 14:40 |
||
|
|
|
#2601 |
|
Zakorzenienie
|
moja gdy była tylko na moim, to tez nie robiła I to przez 3 dni prawie, dopiero po mm. Pediatra mi wtedy powiedziała, ze to dlatego, ze za mało jadła i nie miała z czego kupy zrobić.
|
#2602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2603 |
|
Zakorzenienie
|
moja wtedy piła średnio 7x60ml
a jak skończyła 2 tygodnie to zaczęła 7x90
|
#2604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja tak kilka razy dziennie daje jej mm |
|
|
|
|
#2605 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Franek dziękuje za komplementy. Jak na niego patrzę to wiem co to znaczy, że dla matki jej dziecko jest najpiękniejsze
![]() Cytat:
muszę spróbować dziś jeszcze raz.Ehhh najgorsze z nawalem jest to, że małemu za szybko leci i nie zdąrzy przełykać więc puszcza żeby odpocząć i przez to się nałyka powietrza a potem chlusta z niego ![]() Biedny i tak się patrzy na cycusia jakby chciał powiedzieć Cycusiu nie rób mi tego i tak się z nim liże ![]() Cytat:
Ale teraz juz nie wiem co robić My go czasem ubieramy na 15 minut - bo jest cały zasiusiany, albo gdzieś kupa bokiem ucieknie. Nie wiem czemu ![]() pilnuję zasady siusiakiem w dół może to dlatego że odginamy tego pampersa żeby pępek się wietrzył?A właśnie co robiłyście z pępkiem? Ja psikam octeniseptem i zawijam zabik luźno tez psiknięty z reguły przy każdej zmianie pieluszki, wczoraj też czyściłam patyczkiem z octeniseptem w środku i będę codziennie wieczorem. Ale zastanawiam się czy to nie za mało... Cytat:
Ja z jednej strony czekam na ten okres a z drugiej się go boję, że on jest coraz bardziej absorbujący![]() Cytat:
W ogóle wydaje mi się że tych zewn jest za mało jak na długość rany, no i ten pierwszy jest za daleko, albo się jeden rozpirzył![]() Cytat:
![]() Teraz na każde pytanie w nocy odpowiada mhm. I potem jak ktoś dzwoni mówi - "no trochę się wysypiamy "Ja też wprowadzę stałe godziny dwóch drzemek... tylko nie wiem od kiedy to się robi. Idę się doić... strasznie tego nie lubię, ale pewnie zaraz wybuchnę |
|||||
|
|
|
#2606 |
|
Zakorzenienie
|
mi kazano tygodniowemu dziecku podawać 8 x 80 ml
moja Nadunia skończyła dziś miesiąc i jest już niemowlaczkiem pierwsza fotka sprzed miesiąca, a trzy kolejne z dzisiaj ![]() marsylia- ja się przeglądałam w takim pojemniku na mydło w płynie, coś tam widziałam, ale na szczęście niezbyt wyraźnie
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-25 o 12:23 |
|
|
|
#2607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2608 |
|
Zakorzenienie
|
tak sumarycznie, żeby tyle wyszło.
|
#2609 |
|
Zakorzenienie
|
aha
mi kazano ogolnie karmic ok 8 razy na dobe ale tyle ile dziecko chce jesc |
|
|
|
#2610 |
|
Zakorzenienie
|
O jaki pucuś z Naduni
moja też już nabiera ciałka, podwójny podbródek jej się zrobił ale nic dziwnego, cyc to jej przyjaciel
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.

teraz kupilam tą ułatwiajaca trawienie i naraz potrafi 50 ml wypić.
może spróbuj bo dziecko napewno bardzo się męczy.

Spac nie chce,chociaz powieki same jej opadają..do góry noszona tez nie chce byc,bo zaraz wrzask..rozgląda się za wszystkim,przekręca głowę w lewo i prawo...normalnie szok 

no i zabawa od początku, a potem już sama go budziłam o 10:30.

strasznie jej to przeszkadza..