|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł do kolejnej części naszego wątku to: | |||
| Maj idzie słonko świeci, w brzuszku zdrowo rosną nasze dzieci! |
|
5 | 8,77% |
| W połowie drogi jesteśmy, a nasze brzuszki wyskakują jak grzybki po deszczu |
|
0 | 0% |
| Będą z nas fajne mamy, bo wciąż frytkami się zajadamy |
|
1 | 1,75% |
| Na talerzu wciąż fryteczki, takie z nas mamusiowe kuchareczki |
|
0 | 0% |
| inęły mdłości, są już kopniaczki - ciągle czekamy na Was dzieciaczki |
|
25 | 43,86% |
| Nasze brzuszki rozwijają się jak wiosenne kwiatuszki- mamuśki IX-X |
|
1 | 1,75% |
| Puk-puk- kto tam? Już nie anonimowy hipopotam- mamuśki IX-X |
|
6 | 10,53% |
| Brzuszek tu, brzuszek tam- wątek wrześniowo- październikowych mam |
|
19 | 33,33% |
| Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieciaczki w brzuszku nasze kochane, my chcemy już być kopane IX-X 2011
Cytat:
![]() a smutek przejdzie jak kupisz pierwszą cudną sukienusię |
|
|
|
|
#4172 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdyby nie to, ze od dawniej dawna chcieliśmy Amelkę to teraz podoba mi sie Marysia albo Hania. Bo tak się zastanawiam jak będę mówić do tej mojej małej - Amelka ok. Ale jak bardziej zdrobniale? Mela? Melka? Kasia - hmmm??Cytat:
jeszcze masz mdłości?? Cytat:
|
|||
|
|
|
#4173 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4174 |
|
Wtajemniczenie
|
gerda a ja Cię doskonale rozumiem
|
|
|
|
#4175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nam się podoba Kinga, Hanna i Urszula. Mnie jeszcze Kamila, ale mój fuka na to imie
|
|
|
|
|
#4176 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
idę oglądać ostatni odcinek ustausta, spłaczę się? ![]() o matko już ryczę ja bóbr (((((((
"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-05-03 o 17:11 Powód: dopisek |
|||
|
|
|
#4177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wcinaj zatem bób (nigdy go nie jadłam - a Wy się tak nim tu zajadacie ... hmm ) i mam nadzieję, że miną te mdłości szybciusieńko!!!
|
|
|
|
|
#4178 | ||||||||
|
kosmitka
|
Załamująco mało. Z tego co czytam wynika, że ja utyłam najwięcej.
Cytat:
Cytat:
, tu prawie wszystkie o córeczkach marzą, a Ty rozczarowana??I jaka duża ta córcia! Gratulacje podwójne. Cytat:
Cytat:
Cytat:
.Cytat:
. Ja nie wchodzę nawet w niektóre dresy, bo w udach się nie mieszczę.Cytat:
Archinta u mnie psina przychodzi, kociak rzadziej. Wkurza mnie już to gadanie, że powinnam oddać zwierzęta, bo ktoś nie wyobraża sobie wychowywać dziecka z psem i kotem, bo brudno, bo sierść. Teraz jest tej sierści więcej, bo linieją, ale bez przesady. Już nie wiem, co takim ludziom odpowiadać. Cytat:
A wieczorkami fakt, ale boję się, że dziecko będzie mnie znało ze zdjęcia , a i pracę mam 100 km od obecnego mieszkania, a mieszkać w 2 miastach naraz z małym dzieckiem chyba nie dam rady .
|
|
|
#4179 | |
|
Zadomowienie
|
gratuluję
Zuzanna?![]() Cytat:
pani dr jak zobaczyła moją kartę ciąży to spytała mnie czy jem zdziwiłam się trochę bo w tym to akurat dobra jestem miałam 3 kg na plusie do 19kwietnia, a wg jej wagi przybyły i kolejne 2, choć sama stwierdziła że jej waga inaczej waży ale teraz w to potrafię uwierzyć skoro mam ponad pół kilowe dzieckobrzuch mi wywaliło 2 cm od ostatniego mierzenia przed miesiącem, ale wieczorami to on zaczyna mi ciążyć, ciekawe co będzie dalej...
|
|
|
|
|
#4180 |
|
Wtajemniczenie
|
Indygo, Ancia ale obie piszecie, że macie mozliwośc wzięcia zaleglego urlopu wypoczynkowego i chcecie wracać do pracy jak dzidziuś będzie mial około 8 miesięcy (o ile dobrze to zrozumiałam i podliczyłam). A to juz zupełnie inna bajka niż 20-tygodniowy dzidziuś
|
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dysgrafię, bazgrzę jak kura pazurem i moje ręczne wypociny są nie do rozczytania.
Dlatego polski, polski rozszerzony i WOS rozszerzony pisałam na komputerze... Ale wierzcie mi, to żaden przywilej i wolałabym pisać te egzaminy ze wszystkimi. ![]() anciaahk, napewno nie jestem najszczuplejsza, bo mam duuuży "zapasik" sprzed ciąży, i to naprawdę nie są głupie przekomarzania... ![]() A co do "milutkiej" sąsiadki to normalnie też bym do niej skakała, bo mam taki ciężki charakter, ale ta pani miała... wyjątkowo wczorajszy wyziew paszczowy. ![]() archinta, ja też nadal mam mdłości, więc jesteśmy dwie...
|
|
|
|
#4182 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
. Proszę mi tu dać szybko przepis na takie przybieranie na wadze. A dziecię naprawdę masz spore, chociaż tak myślę, że mamy chyba podobne, bo moje w 20 tygodniu ważyło 450 gram, to na pewno teraz na kolejnej wizycie będzie ważyć ok 700-800, bo z reguły waga mi co miesiąc się podwaja (waga dziecka). Cytat:
|
|
|
#4183 |
|
Zakorzenienie
|
własnie policzyłam - u mnie powrót do pracy byłby w połowie kwietnia (po wykorzystaniu macierzynskiego i całego zaległego urlopu) czyli dziecko bedzie miało jakies 6,5 m-ca. Dłuzej nie da rady. Pewnie bedzie cieżko, ale nie ma rady.
|
|
|
|
#4184 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)- takie mi przychodzą pomysły ![]() Cytat:
A bób warto spróbować Cytat:
W ogóle to miałaś wkleić całą figurę, a nie poćwiartowaną A co do tych ludzi i tematów zwierzęcych- hmm... niech spi@#%ą Mi się na szczęście takie durne zaczepki nie zdarzają ![]() A tak serio- na podyplomówce jedno z pyt zaliczeniowych brzmiało: Jakie skutki dla człowieka ma fakt posiadania zwierzęcia towarzyszącego? ODP (w skrócie): dla DZIECI: rozwój emocjonalny (empatia) rozwój społeczny (odpowiedzialność –obowiązki) wsparcie emocjonalne rozwój wiedzy Zależy od postawy rodziców. Może na tym się oprzesz odpowiadając? Wszak brud i sierść przy tych korzysciach to pikuś
|
|||
|
|
|
#4185 | |
|
kosmitka
|
Cytat:
Taka gwałtowna zmiana u mnie mogła wywołać taki duży plus. Chyba. Bo z tego co czytam, to nikt nie przytył tyle, co ja.
|
|
|
#4186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4188 | ||||
|
kosmitka
|
Cytat:
U mnie mama nie pracuje, ale nie wiem, czy będzie chciała. Cytat:
Przepraszam z góry, nikogo nie chcę urazić. Cytat:
W temacie zwierząt dowiedziałam się tego od swojej siostry, tzn. to jej opinia przekazana komuś w rodzinie. A podejrzewam, że to dlatego, że chciała u mnie położyć dziecko na kocu, a u nas przez futra wszystkie koce w sierści . Stąd to oburzenie. Nie mam jeszcze dziecka i nie trzymam jakiegoś koca specjalnie dla niego. No wkurza mnie to i już. A za podpowiedź dzięki, wykorzystam. Oni mają zwierzęta, bo wiedzą, że to dobre, ale na podwórku, nie w domu. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
Tak myślałam, a u mnie ruchu niewiele.
|
|
|
#4190 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zgadzam sie z archintą co do Anci - zresztą dodałam komentarz ![]() Cytat:
czyli mamy dodatkowe 3 tyg??? i wniosek gdzie sie pisze? do pracodawcy??? Bo wiem, ze jeszcze mozna wygłużyć macierzyński o 2 tyg. wtedy też piszę się do pracodawcy na miesiac (chyba) przed ukończeniem ustawowym ukończeniem macierzyńskiego |
||
|
|
|
#4191 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A potem moi rodzice bardzo chcą, ale nie wiem czy podołają ze względu na wiek a jak nie to bedzie musiała pojsc do żłoba. Niania to dla mnie ostateczność.
|
|
|
|
|
#4192 |
|
kosmitka
|
Archinta ja wklejałam całą sylwetkę, tylko bez głowy - w spodniach.
|
|
#4193 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W takim razie skrobne troche. W koncu czuje pierwsze wewnetrzne kopniaczki, pod reka jeszcze nie czuc, bo warstwa sadelka skutecznie tlumi, ale wazne ze ja czuje Wizyta wyznaczona na 20 maja i mam nadzieje, ze dowiem sie coz to we mnie siedzi. Chcialabym dziewczynke, ale mam jakies takie silne przeczucie ze to bedzie chlopak, wiec w sumie jakiegos takiego wiekszego rozczarowania nie bedzie. Chociaz moja szwagierka od poczatku chciala dziewczynke i gdy przy drugiej ciazy dowiedziala sie, ze znowu chlopak to sie strasznie poplakala. U mnie tez chlodno, co prawda nie tak jak w Polsce, ale do lata to tu jeszcze duzo brakuje, normalnie na dlugi rekaw i wiosenny plaszczyk. Aha i korzystaja z jeszcze trwajacego ale zmierzajacego juz ku koncowi sezonowi na truskawki zrobilam ciasto z truskawkami na zimno, chetnie sie podziele
|
|
|
#4194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byłam mała kazałam na siebie mówić linka od Ewelinka Sierść jest dobra-kocyk cieplejszy się robi Ale Ty zaczęłaś się ważyć po pewnym czasie, a nie od początku- nie liczy się |
|
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
nasz macierzynski to bedzie 20 tygodni plus na prośbę pracownicy dodatkowo max. 4tyg (bo wejdziemy z macierzynskim w rok 2012). I o te max. 4 tyg trzeba napisać wniosek do pracodawcy - odmówić nie może. Ja zmierzam to zrobic od razu na początku, żeby potem mi nie gadali, że oni nie wiedzieli.
mamo ale byków narobiłam, aż sama siebie nie mogłam odczytać ale juz poprawione
Edytowane przez danika Czas edycji: 2011-05-03 o 18:03 |
|
|
|
#4196 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4197 |
|
Zadomowienie
|
http://www.ciazowy.pl/kalkulator,url...ierzynski.html
tu sobie można ładnie wyliczyć mi ktos o tych 3 tyg mówił, a tłumaczył to tym, ze w 2010 są 2 tyg dodatkowego, w 2012 4 , to wypośrodkowane jest. ale okaże się w praniu
|
#4198 |
|
Zakorzenienie
|
pozegnałam gosci i moge sobie znów poplotkowac
była u mnie mała Oliwka która jest przesłodka, ma niecałe pół roczku, a smiała sie do cioci że hejkasiakuleczka ja juz kiedyś pisałam o tych tygodniach ja mam owszem suwaczek ale sie na nim nie opieram, opieram sie tylko i wyłącznie na lekarzach i kartach ciązy, w chwili obecnej jestem w osiemnastym tyg(tak tak z niektórych kalkulatorów wychodzi 17 iktóryś tam dzień a to dlatego ze te kalkukatory liczą tygodnie juz skończone-mi sie skończył ten 17 w niedziele) na twoim miejscu tez opierałabym sie na lekarzu, bedzie ci prościej i sie nie pogubisz, ja np musze w odpowiednich tygodniach wykonać jakieś badanie i jakbym wykonywała według internetu a nie lekarza to chyba bym sie z nim w zyciu nie dogadała co i jak, wiec dla mnie liczenie żródłowe internet jest bezcelowe bo potem nie internet mi ma wytłumaczyć wyniki badań a lekarz który je interpretuje. watek styczniowo lutowy też widziałam i nawet chciałam pogratulowac ale jak weszłam i przeczytałam że tam załozyła go dziewczyna która nawet nie wie czy sie udało i w sumie nie ma jeszcze nikogo kto tak naprawde jest w ciązy stwierdziłam ze te gratulacje w sumie dla kogo? no i odpuściłam ![]() a wicie co ide gotować????????? bób ale cena powalajaca 7 zeta za 450 no ale zjem ze smakiem
|
|
|
|
#4199 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.ciazowy.pl/kalkulator,url...ierzynski.html
kalkulator wyliczania macierzyńskiego i nam będzie przysługiwać wymiar uropu wg 2012 r |
|
|
|
#4200 | |||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W sumie jeśli chcą i są we dwójkę, to może dadzą radą, zależy w jakiej są kondycji, jakie jest ich samopoczucie. A do żłobka to nie jest tak, że dają od 2 lat? I wiele zależy, jak bardzo (nie)spokojne będzie dziecko, bo jeśli grzeczne (po mamusi), to na pewno dadzą radę .
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.

Kasia - hmmm??
Znaczy się- jest zdecydowanie lepiej, ale np. obiadów jeszcze nie jadam- z ciepłych posiłków tylko bób
Reszta jakoś mnie zamula 
.
no ja też jestem bardzo rozgarnięta i kumata - od początku ciąży
Od razu po macierzynskim to dla mnie za wcześnie - myślę, że 22-tygodniowy dzidziuś jest jeszcze wtedy za mały na żłobek czy nianię, ale to moje zdanie. Znam mamusie które tak zrobiły i chwalą sobie taka decyzję. A pracy na pewno bedę szukać, bo trudno wyżyc z jednej pensji
(((((((
wcinaj zatem bób (nigdy go nie jadłam - a Wy się tak nim tu zajadacie ... hmm ) i mam nadzieję, że miną te mdłości szybciusieńko!!!

Tylko że ja siedzę w domu już prawie dwa lata - najpierw zwolnienie, potem macierzyński, wychowawczy, zwolnienie z pracy, druga ciąża... Moze dlatego mam takie ponure mysli chwilami. Bo przecież w sumie mile chwile przeważają.Tylko czasem już bym wyszła do ludzi
.
. Ja nie wchodzę nawet w niektóre dresy, bo w udach się nie mieszczę.