Dzieciaczki w brzuszku nasze kochane, my chcemy już być kopane IX-X 2011 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł do kolejnej części naszego wątku to:
Maj idzie słonko świeci, w brzuszku zdrowo rosną nasze dzieci! 5 8,77%
W połowie drogi jesteśmy, a nasze brzuszki wyskakują jak grzybki po deszczu 0 0%
Będą z nas fajne mamy, bo wciąż frytkami się zajadamy 1 1,75%
Na talerzu wciąż fryteczki, takie z nas mamusiowe kuchareczki 0 0%
inęły mdłości, są już kopniaczki - ciągle czekamy na Was dzieciaczki 25 43,86%
Nasze brzuszki rozwijają się jak wiosenne kwiatuszki- mamuśki IX-X 1 1,75%
Puk-puk- kto tam? Już nie anonimowy hipopotam- mamuśki IX-X 6 10,53%
Brzuszek tu, brzuszek tam- wątek wrześniowo- październikowych mam 19 33,33%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-03, 16:49   #4171
danika
Zakorzenienie

Dot.: Dzieciaczki w brzuszku nasze kochane, my chcemy już być kopane IX-X 2011

Cytat:
Napisane przez gerda Pokaż wiadomość
Danika pani dr zrobiła na mnie dobre wrażenie, wypytała mnie jak nikt inny, a do tego usg było robione bardzo dokładnie i w pełni zaspokoiło moją ciekawość, więc jestem na tak. Następną wizytę z wynikami badań, które mi zleciłą mam 27 maja

Mama nadzieje, że ten smutek mi przejdzie, bo naprawdę cieszy mnie to, że z małą w porządku, ale już wiem, ze popełniłam wielki błąd nastawiając się aż tak bardzo na chłopca
cieszę się, że ci się spodobała - czyli chyba juz znalazłaś swojego lekarza

a smutek przejdzie jak kupisz pierwszą cudną sukienusię
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 16:51   #4172
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość

dziewczyny, a macie juz jakieś imiennicze typy dla dziewczynek? no oczywiście oprócz naszych dwóch Amelek
hihihih gdyby nie to, ze od dawniej dawna chcieliśmy Amelkę to teraz podoba mi sie Marysia albo Hania. Bo tak się zastanawiam jak będę mówić do tej mojej małej - Amelka ok. Ale jak bardziej zdrobniale? Mela? Melka? Kasia - hmmm??

Cytat:
ja mam od pierwszego ciążowego ważenia na plusie 3,5 kg, ale nie wiem ile było wczesniej, wiec licze, że 4 kilo do przodu
to tak jak ja + 4 kg

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość

Nie zgadzam się... chciałabym, żeby już minęły
jeszcze masz mdłości?? biedactwo

Cytat:
Napisane przez lausanne Pokaż wiadomość
Agnieszka życzę Ci w takim razie żebys zobaczyła te dwie kreseczki po wychowawczym
nie dziękuję, zeby nie zapeszyć

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 16:55   #4173
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
jeszcze masz mdłości?? biedactwo
Jeszcze trochę Znaczy się- jest zdecydowanie lepiej, ale np. obiadów jeszcze nie jadam- z ciepłych posiłków tylko bób (tak na marginesie przywiozłam sobie swojski mrożony od Babci) , czasem jakaś zupka Reszta jakoś mnie zamula
archinta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 16:56   #4174
lausanne
Wtajemniczenie

gerda a ja Cię doskonale rozumiem w pierwszej ciąży ubzdurałam sobie że to MUSI być chłopczyk i na pewno nic by mnie nie pocieszyło na początku jakby się okazało, że to dziewczynka. Potem pewnie tak, a juz na bank jakby się pojawila na świecie, ale jak sie na coś nastawię, to ciężko mi przechodzi rozczarowanie. Teraz natomiast nastawilam się na dziewczynkę i już się boję co pokaze za 2 tygodnie USG
lausanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:02   #4175
danika
Zakorzenienie

Cytat:
hihihih gdyby nie to, ze od dawniej dawna chcieliśmy Amelkę to teraz podoba mi sie Marysia albo Hania. Bo tak się zastanawiam jak będę mówić do tej mojej małej - Amelka ok. Ale jak bardziej zdrobniale? Mela? Melka? Kasia - hmmm??
moja kumpela ma Emilkę, podobne imię, mówimy na nią Emilka, Emilcia, Emila - mysle ze takie same zdrobnienia są fajne dla Amelki.

Nam się podoba Kinga, Hanna i Urszula. Mnie jeszcze Kamila, ale mój fuka na to imie
Stary 2011-05-03, 17:03   #4176
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Mnie normalnie nerwy biorą jak widzę kto otworzył ten wątek.
Przecież ta babka miesiąc temu prosiła o poradę na brzuchatkach- wyliczeniach jaka by płeć jej wyszla, gdyby im się udało jakimś cudem. I teraz zakłada wątek a nawet nie ma potwierdzonego. Błagam .
Jak ktoś z was zna ją i lubi to przepraszam, ale dla mnie to nie jest normalne.
no zauważyłam i zastanowiłam się, że w zasadzie to jakby nawet na granicy początku, dziwne....

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość

Rozczuliłaśmnie i rozśmieszyłaś zarazem!
Super historia!!!

Gratuluję kopniaczków

no ja też jestem bardzo rozgarnięta i kumata - od początku ciąży

Cytat:
Danika ja już chciałam wrócić do pracy ostatnio po wychowawczym, ale mnie zwolnili Od razu po macierzynskim to dla mnie za wcześnie - myślę, że 22-tygodniowy dzidziuś jest jeszcze wtedy za mały na żłobek czy nianię, ale to moje zdanie. Znam mamusie które tak zrobiły i chwalą sobie taka decyzję. A pracy na pewno bedę szukać, bo trudno wyżyc z jednej pensji

Agnieszka życzę Ci w takim razie żebys zobaczyła te dwie kreseczki po wychowawczym
ja po macierzyński biorę jeszcze zaległy urlop, jakies zwolnienie na trochę, koło 8 mies. wróce do pracy. nie wyobrażam sobie spłaty kredytu hipotecznego itp, gdyby tylko mąż pracował. no musiałby po 14-15 godzin pracować łącznie z weekendami, zeby wyrobić już na nasza trójkę, psa i opłaty. a ja wolę wrócić do pracy, zeby miał kontakt z dzieckiem codzienny, chocby wieczorkami.

idę oglądać ostatni odcinek ustausta, spłaczę się?

o matko już ryczę ja bóbr (((((((

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-05-03 o 17:11 Powód: dopisek
indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:22   #4177
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze trochę Znaczy się- jest zdecydowanie lepiej, ale np. obiadów jeszcze nie jadam- z ciepłych posiłków tylko bób (tak na marginesie przywiozłam sobie swojski mrożony od Babci) , czasem jakaś zupka Reszta jakoś mnie zamula
wcinaj zatem bób (nigdy go nie jadłam - a Wy się tak nim tu zajadacie ... hmm ) i mam nadzieję, że miną te mdłości szybciusieńko!!!

Stary 2011-05-03, 17:23   #4178
anciaahk
kosmitka

Cytat:
dużo czy mało??
Załamująco mało. Z tego co czytam wynika, że ja utyłam najwięcej.
Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
no rzeczywiście obrotowe we wszystkie strony kółka piankowe w samochodzie a wracając do wózku to mi się podobają duże z tyłu małe z przodu, wydają się praktyczne.
To jestem jakaś dziwna, bo właśnie przy gondoli mi się takie nie podobają.
Cytat:
a ja już jestem po mojej dzisiejszej wizycie i teraz wiem jak się czują te rozczarowane, bo na bank będzie calzedonia, waży 580g i ma wszytko na swoim miejscu,ładnie ją pooglądaliśmy, nie mogę w nią uwierzyć bo jakoś tak się nastawiłam na chłopczyka, a tu taka niespodzianka....
Gerda gratuluję dziewczynki , tu prawie wszystkie o córeczkach marzą, a Ty rozczarowana??
I jaka duża ta córcia! Gratulacje podwójne.
Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
To mogę oficjalnie szukać sukienki na wesele na 28 maja jakoś nie wyobrażam sobie siebie w sukience
ja to ja , w 6 mc będę, ale panna młoda będzie w końcówce 7mc duży już brzusio ma
Małgosiu, pomyśl że ja idę na wesele miesiąc po Tobie, to będzie koniec 7 miesiąca. Jak teraz wyglądam jak wieloryb, to za 2 miesiące jak 2 wieloryby.
Cytat:
ale chwilami jestem zmęczona "dzięki" K. A nawet poddenerwowana. W takich myślę sobie że ta moja euforia spowodowana faktem, że ma przyjśc na świat drugi maluch jest mocno przesadzona Tylko że ja siedzę w domu już prawie dwa lata - najpierw zwolnienie, potem macierzyński, wychowawczy, zwolnienie z pracy, druga ciąża... Moze dlatego mam takie ponure mysli chwilami. Bo przecież w sumie mile chwile przeważają.Tylko czasem już bym wyszła do ludzi
No na pewno czasem chce się do ludzi, ale w sumie spełniasz trochę moje marzenie. Ale nie wiem, czy tyle bym wytrzymała, pewnie też do ludzi, do pracy byś się chciało.
Cytat:
chciałabym, żeby u mnie tak było: zwolnienie, macierzyńskie, wychowawcze .... i zebym znów zobaczyła II kreski
Ale rozumiem Twoje samopoczucie i cheć "wyjścia do ludzi" - pewnie też tak będę miała hihih
Też tak bym chciała, tylko ze względów finansowych się obawiam, że to nierealne. Ktoś kredyt hipoteczny musi spłacać.
Cytat:
Ty się przestań tak tą wagą przejmować- ja w moje jeansy (i inne spodnie) nie wchodzę prawie od początku jak się zorientowałam, że jestem w ciąży- jakoś miałam wzdęty brzuch i problem z dopięciem. Takze szybko pożegnałam sie z moimi cywilnymi ciuchami Teraz najbardziej to mi poszło w udźce, boczki i troszkę w brzuch, a na wadze ok 3-3,5 kg + A z wyglądu to mam wrażenie, że z 5-6 kg
To i tak 3xmniej niż ja . Ja nie wchodzę nawet w niektóre dresy, bo w udach się nie mieszczę.

Cytat:
Mama nadzieje, że ten smutek mi przejdzie, bo naprawdę cieszy mnie to, że z małą w porządku, ale już wiem, ze popełniłam wielki błąd nastawiając się aż tak bardzo na chłopca
Mi przeszedł dzięki mężowi, jak mi wytłumaczył, że lepiej że chłopiec, bo ja się lepiej z facetami dogaduję (co jest prawda, bo pracuję głównie z mężczyznami).
Cytat:
znów moja kocica dzikusa przyszła do brzuszka śmieszne te zwierzaki
Archinta u mnie psina przychodzi, kociak rzadziej.
Wkurza mnie już to gadanie, że powinnam oddać zwierzęta, bo ktoś nie wyobraża sobie wychowywać dziecka z psem i kotem, bo brudno, bo sierść. Teraz jest tej sierści więcej, bo linieją, ale bez przesady. Już nie wiem, co takim ludziom odpowiadać.
Cytat:
ja po macierzyński biorę jeszcze zaległy urlop, jakies zwolnienie na trochę, koło 8 mies. wróce do pracy. nie wyobrażam sobie spłaty kredytu hipotecznego itp, gdyby tylko mąż pracował. no musiałby po 14-15 godzin pracować łącznie z weekendami, zeby wyrobić już na nasza trójkę, psa i opłaty. a ja wolę wrócić do pracy, zeby miał kontakt z dzieckiem codzienny, chocby wieczorkami.
Indygo - dokładnie. Kredyt i opłaty są jednak zbyt trudne do udźwignięcia przez jedną osobę. Mam zaległego urlopu łącznie z aktualnym za 2012 chyba z 80 dni, więc to prawie dodatkowe 4 miesiące wolnego.
A wieczorkami fakt, ale boję się, że dziecko będzie mnie znało ze zdjęcia , a i pracę mam 100 km od obecnego mieszkania, a mieszkać w 2 miastach naraz z małym dzieckiem chyba nie dam rady .

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:37   #4179
gerda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez acelinka Pokaż wiadomość
Dziewczynka!
gratuluję Zuzanna?

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Gerda gratuluję dziewczynki , tu prawie wszystkie o córeczkach marzą, a Ty rozczarowana??
I jaka duża ta córcia! Gratulacje podwójne..
rozczarowana bo wbiłam sobie do głowy, że chłopak
pani dr jak zobaczyła moją kartę ciąży to spytała mnie czy jem zdziwiłam się trochę bo w tym to akurat dobra jestem miałam 3 kg na plusie do 19kwietnia, a wg jej wagi przybyły i kolejne 2, choć sama stwierdziła że jej waga inaczej waży ale teraz w to potrafię uwierzyć skoro mam ponad pół kilowe dziecko

brzuch mi wywaliło 2 cm od ostatniego mierzenia przed miesiącem, ale wieczorami to on zaczyna mi ciążyć, ciekawe co będzie dalej...

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:37   #4180
lausanne
Wtajemniczenie

Indygo, Ancia ale obie piszecie, że macie mozliwośc wzięcia zaleglego urlopu wypoczynkowego i chcecie wracać do pracy jak dzidziuś będzie mial około 8 miesięcy (o ile dobrze to zrozumiałam i podliczyłam). A to juz zupełnie inna bajka niż 20-tygodniowy dzidziuś Każdy miesiąc życia takiego malucha to epoka! Co innego ośmiomiesięczny maluch, który już pobawi się z nianią, będzie odkrywał świat np. na spacerze, w żlobku itd, a co innego dziecko 5-miesięczne, które potrzebuje jeszcze cały czas się przytulić do mamy i do piersi. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia
lausanne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:43   #4181
No air
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu takie wyróżnienie??
Mam dysgrafię, bazgrzę jak kura pazurem i moje ręczne wypociny są nie do rozczytania. Dlatego polski, polski rozszerzony i WOS rozszerzony pisałam na komputerze... Ale wierzcie mi, to żaden przywilej i wolałabym pisać te egzaminy ze wszystkimi.

anciaahk, napewno nie jestem najszczuplejsza, bo mam duuuży "zapasik" sprzed ciąży, i to naprawdę nie są głupie przekomarzania...

A co do "milutkiej" sąsiadki to normalnie też bym do niej skakała, bo mam taki ciężki charakter, ale ta pani miała... wyjątkowo wczorajszy wyziew paszczowy.

archinta, ja też nadal mam mdłości, więc jesteśmy dwie...

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 17:46   #4182
anciaahk
kosmitka

Cytat:
rozczarowana bo wbiłam sobie do głowy, że chłopak
pani dr jak zobaczyła moją kartę ciąży to spytała mnie czy jem zdziwiłam się trochę bo w tym to akurat dobra jestem miałam 3 kg na plusie do 19kwietnia, a wg jej wagi przybyły i kolejne 2, choć sama stwierdziła że jej waga inaczej waży ale teraz w to potrafię uwierzyć skoro mam ponad pół kilowe dziecko
Kolejna utyła tylko 5kilo . Proszę mi tu dać szybko przepis na takie przybieranie na wadze.
A dziecię naprawdę masz spore, chociaż tak myślę, że mamy chyba podobne, bo moje w 20 tygodniu ważyło 450 gram, to na pewno teraz na kolejnej wizycie będzie ważyć ok 700-800, bo z reguły waga mi co miesiąc się podwaja (waga dziecka).
Cytat:
Indygo, Ancia ale obie piszecie, że macie mozliwośc wzięcia zaleglego urlopu wypoczynkowego i chcecie wracać do pracy jak dzidziuś będzie mial około 8 miesięcy (o ile dobrze to zrozumiałam i podliczyłam). A to juz zupełnie inna bajka niż 20-tygodniowy dzidziuś Każdy miesiąc życia takiego malucha to epoka! Co innego ośmiomiesięczny maluch, który już pobawi się z nianią, będzie odkrywał świat np. na spacerze, w żlobku itd, a co innego dziecko 5-miesięczne, które potrzebuje jeszcze cały czas się przytulić do mamy i do piersi. Przynajmniej ja mam takie doświadczenia
Od 2012 roku jest dodatkowe 4 tygodnie urlopu, ale nie wiem, czy przysługuje również nam. Wtedy łącznie urlop to 24 tygodnie, czyli w sumie 6 miesięcy. Do tego jak dobrze pójdzie ze 3-4 miesiące urlopu wypoczynkowego i robi się 10 miesięcy. A 2 miesiące ewentualnie wychowawczego. A jak będzie, to się okaże.

Stary 2011-05-03, 17:47   #4183
danika
Zakorzenienie

własnie policzyłam - u mnie powrót do pracy byłby w połowie kwietnia (po wykorzystaniu macierzynskiego i całego zaległego urlopu) czyli dziecko bedzie miało jakies 6,5 m-ca. Dłuzej nie da rady. Pewnie bedzie cieżko, ale nie ma rady.
Stary 2011-05-03, 17:47   #4184
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
Amelunia, Amusia, Amka, Ami, Mi (jak mała Mi z Muminków )- takie mi przychodzą pomysły
Cytat:
wcinaj zatem bób (nigdy go nie jadłam - a Wy się tak nim tu zajadacie ... hmm ) i mam nadzieję, że miną te mdłości szybciusieńko!!!
Ja też.
A bób warto spróbować wiesz- to już towar deficytowy w sklepach przez nasz wątek
Cytat:
To i tak 3xmniej niż ja . Ja nie wchodzę nawet w niektóre dresy, bo w udach się nie mieszczę.

Archinta u mnie psina przychodzi, kociak rzadziej.
Wkurza mnie już to gadanie, że powinnam oddać zwierzęta, bo ktoś nie wyobraża sobie wychowywać dziecka z psem i kotem, bo brudno, bo sierść. Teraz jest tej sierści więcej, bo linieją, ale bez przesady. Już nie wiem, co takim ludziom odpowiadać.
Wiesz co- nie masz wagi to Ci nie wierze Na fotach wyglądasz na szczupłą z porządną piłka z przodu
W ogóle to miałaś wkleić całą figurę, a nie poćwiartowaną

A co do tych ludzi i tematów zwierzęcych- hmm... niech spi@#%ą Mi się na szczęście takie durne zaczepki nie zdarzają
A tak serio- na podyplomówce jedno z pyt zaliczeniowych brzmiało:
Jakie skutki dla człowieka ma fakt posiadania zwierzęcia towarzyszącego?
ODP (w skrócie):
dla DZIECI:
rozwój emocjonalny (empatia)
rozwój społeczny (odpowiedzialność –obowiązki)
wsparcie emocjonalne
rozwój wiedzy
Zależy od postawy rodziców.

Może na tym się oprzesz odpowiadając? Wszak brud i sierść przy tych korzysciach to pikuś
Stary 2011-05-03, 17:48   #4185
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez No air Pokaż wiadomość
anciaahk, napewno nie jestem najszczuplejsza, bo mam duuuży "zapasik" sprzed ciąży, i to naprawdę nie są głupie przekomarzania...
No air własnie miałam Was pytać o wagę sprzed ciąży, bo ja raczej byłam chuda i stąd może takie przybranie na wadze, do tego dosyć intensywny tryb życia, kawa, stres, mało snu i jedzenia. A teraz się zmieniło i żyję spokojnie jak pączek w maśle, jem spokojnie, nie piję kawy, nie stresuję się.
Taka gwałtowna zmiana u mnie mogła wywołać taki duży plus. Chyba.
Bo z tego co czytam, to nikt nie przytył tyle, co ja.

Stary 2011-05-03, 17:49   #4186
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Kolejna utyła tylko 5kilo . Proszę mi tu dać szybko przepis na takie przybieranie na wadze.
A dziecię naprawdę masz spore, chociaż tak myślę, że mamy chyba podobne, bo moje w 20 tygodniu ważyło 450 gram, to na pewno teraz na kolejnej wizycie będzie ważyć ok 700-800, bo z reguły waga mi co miesiąc się podwaja (waga dziecka).

Od 2012 roku jest dodatkowe 4 tygodnie urlopu, ale nie wiem, czy przysługuje również nam. Wtedy łącznie urlop to 24 tygodnie, czyli w sumie 6 miesięcy. Do tego jak dobrze pójdzie ze 3-4 miesiące urlopu wypoczynkowego i robi się 10 miesięcy. A 2 miesiące ewentualnie wychowawczego. A jak będzie, to się okaże.
ponieważ macierzyński mamy na przełomie 2011/2012 przysługuja nam 3tyg, ale uwaga- nie automatycznie, trzeba wniosek napisać. nikt nie może nam go nie przyznac, ale musimy pracodawcy przypomniec, ze go bierzemy

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Stary 2011-05-03, 17:52   #4187
danika
Zakorzenienie

Cytat:

mój patent to brak patentu wogóle się nie zastanawiam nad tym co jem. Ale fakt, że sporo mam ruchu bo i do pracy, tam tez troche biegam i zakupy i spacerki jakies

z tego co sie rozeznałam to nam bedzie przysługiwać, w 2010 na 100% tak było, że jak urodziły dziewczyny w 2009 a weszły z macierzynskim w 2010 to dostawały dodatkowe 2 tygodnie.
Stary 2011-05-03, 17:55   #4188
anciaahk
kosmitka

Cytat:
własnie policzyłam - u mnie powrót do pracy byłby w połowie kwietnia (po wykorzystaniu macierzynskiego i całego zaległego urlopu) czyli dziecko bedzie miało jakies 6,5 m-ca. Dłuzej nie da rady. Pewnie bedzie cieżko, ale nie ma rady.
A nie wiem, czy pisałaś - kto Ci zajmie się dzieckiem?
U mnie mama nie pracuje, ale nie wiem, czy będzie chciała.
Cytat:
Amelunia, Amusia, Amka, Ami, Mi (jak mała Mi z Muminków )- takie mi przychodzą pomysły
Archinta a ja nie lubię takiego przekształcania imion. Jesli jakoś nazywamy, to zdrabniajmy tak normalnie, a nie wymyślając imiona. Znam przypadki, gdzie na Wiktorię mówią Tosia, to mi się nie kojarzy, albo na jakieś zagraniczne imię, którego nikt nie wymawia - Niunia. No na litość.
Przepraszam z góry, nikogo nie chcę urazić.
Cytat:
Wiesz co- nie masz wagi to Ci nie wierze Na fotach wyglądasz na szczupłą z porządną piłka z przodu

A co do tych ludzi i tematów zwierzęcych- hmm... niech spi@#%ą Mi się na szczęście takie durne zaczepki nie zdarzają
A tak serio- na podyplomówce jedno z pyt zaliczeniowych brzmiało:
Jakie skutki dla człowieka ma fakt posiadania zwierzęcia towarzyszącego?
ODP (w skrócie):
dla DZIECI:
rozwój emocjonalny (empatia)
rozwój społeczny (odpowiedzialność –obowiązki)
wsparcie emocjonalne
rozwój wiedzy
Zależy od postawy rodziców.

Może na tym się oprzesz odpowiadając? Wszak brud i sierść przy tych korzysciach to pikuś
Moja mama ma wagę . I teściowa. Opieram się na dwóch, wyniki są zbliżone.

W temacie zwierząt dowiedziałam się tego od swojej siostry, tzn. to jej opinia przekazana komuś w rodzinie. A podejrzewam, że to dlatego, że chciała u mnie położyć dziecko na kocu, a u nas przez futra wszystkie koce w sierści . Stąd to oburzenie. Nie mam jeszcze dziecka i nie trzymam jakiegoś koca specjalnie dla niego.
No wkurza mnie to i już.
A za podpowiedź dzięki, wykorzystam. Oni mają zwierzęta, bo wiedzą, że to dobre, ale na podwórku, nie w domu.

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
ponieważ macierzyński mamy na przełomie 2011/2012 przysługuja nam 3tyg, ale uwaga- nie automatycznie, trzeba wniosek napisać. nikt nie może nam go nie przyznac, ale musimy pracodawcy przypomniec, ze go bierzemy
Wydaje mi się, że albo 2 albo 4 - o 3 nie słyszałam, nie czytałam.
Cytat:
mój patent to brak patentu wogóle się nie zastanawiam nad tym co jem. Ale fakt, że sporo mam ruchu bo i do pracy, tam tez troche biegam i zakupy i spacerki jakies
Tak myślałam, a u mnie ruchu niewiele.

Stary 2011-05-03, 17:56   #4189
archinta
Zakorzenienie

A TU jeszcze artykulik , który pomorze ubrać moją skrótowa odp. w słowa
Stary 2011-05-03, 17:56   #4190
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:

Musia ładnie

i zgadzam sie z archintą co do Anci - zresztą dodałam komentarz

Cytat:

czyli mamy dodatkowe 3 tyg??? i wniosek gdzie sie pisze? do pracodawcy??? Bo wiem, ze jeszcze mozna wygłużyć macierzyński o 2 tyg. wtedy też piszę się do pracodawcy na miesiac (chyba) przed ukończeniem ustawowym ukończeniem macierzyńskiego

Stary 2011-05-03, 17:57   #4191
danika
Zakorzenienie

Cytat:
A nie wiem, czy pisałaś - kto Ci zajmie się dzieckiem?
U mnie mama nie pracuje, ale nie wiem, czy będzie chciała.
zapomnialam, ze TZ bedzie mial jeszcze 2 tyg tacierzyskiego i tez pewnie jakis urlop zaległy wiec do 7 - 7,5 mca mała bedzie w domku.

A potem moi rodzice bardzo chcą, ale nie wiem czy podołają ze względu na wiek a jak nie to bedzie musiała pojsc do żłoba. Niania to dla mnie ostateczność.
Stary 2011-05-03, 17:58   #4192
anciaahk
kosmitka

Archinta ja wklejałam całą sylwetkę, tylko bez głowy - w spodniach.

Stary 2011-05-03, 18:00   #4193
Sharifa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Bardzo fajny ten wózek
To może Ci poprawię humor, jak napiszę, że przez Ciebie zamówiłam sobie wczoraj porcję oleju arganowego
Normalnie poczulam sie wywolana do tablicy W takim razie skrobne troche.

W koncu czuje pierwsze wewnetrzne kopniaczki, pod reka jeszcze nie czuc, bo warstwa sadelka skutecznie tlumi, ale wazne ze ja czuje Wizyta wyznaczona na 20 maja i mam nadzieje, ze dowiem sie coz to we mnie siedzi. Chcialabym dziewczynke, ale mam jakies takie silne przeczucie ze to bedzie chlopak, wiec w sumie jakiegos takiego wiekszego rozczarowania nie bedzie.

Chociaz moja szwagierka od poczatku chciala dziewczynke i gdy przy drugiej ciazy dowiedziala sie, ze znowu chlopak to sie strasznie poplakala.

U mnie tez chlodno, co prawda nie tak jak w Polsce, ale do lata to tu jeszcze duzo brakuje, normalnie na dlugi rekaw i wiosenny plaszczyk.

Aha i korzystaja z jeszcze trwajacego ale zmierzajacego juz ku koncowi sezonowi na truskawki zrobilam ciasto z truskawkami na zimno, chetnie sie podziele
Stary 2011-05-03, 18:01   #4194
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
Archinta a ja nie lubię takiego przekształcania imion. Jesli jakoś nazywamy, to zdrabniajmy tak normalnie, a nie wymyślając imiona. Znam przypadki, gdzie na Wiktorię mówią Tosia, to mi się nie kojarzy, albo na jakieś zagraniczne imię, którego nikt nie wymawia - Niunia. No na litość.
Przepraszam z góry, nikogo nie chcę urazić.

Moja mama ma wagę . I teściowa. Opieram się na dwóch, wyniki są zbliżone.

W temacie zwierząt dowiedziałam się tego od swojej siostry, tzn. to jej opinia przekazana komuś w rodzinie. A podejrzewam, że to dlatego, że chciała u mnie położyć dziecko na kocu, a u nas przez futra wszystkie koce w sierści . Stąd to oburzenie. Nie mam jeszcze dziecka i nie trzymam jakiegoś koca specjalnie dla niego.
No wkurza mnie to i już.
A za podpowiedź dzięki, wykorzystam. Oni mają zwierzęta, bo wiedzą, że to dobre, ale na podwórku, nie w domu.
Tzn. ja tez nie lubię przekształcania w stylu Wiktoria-> Tosia, ale skróty czy zdrobnienia to co innego.
Jak byłam mała kazałam na siebie mówić linka od Ewelinka

Sierść jest dobra-kocyk cieplejszy się robi

Ale Ty zaczęłaś się ważyć po pewnym czasie, a nie od początku- nie liczy się Dawaj foto!
Stary 2011-05-03, 18:01   #4195
danika
Zakorzenienie

nasz macierzynski to bedzie 20 tygodni plus na prośbę pracownicy dodatkowo max. 4tyg (bo wejdziemy z macierzynskim w rok 2012). I o te max. 4 tyg trzeba napisać wniosek do pracodawcy - odmówić nie może. Ja zmierzam to zrobic od razu na początku, żeby potem mi nie gadali, że oni nie wiedzieli.

mamo ale byków narobiłam, aż sama siebie nie mogłam odczytać ale juz poprawione

Edytowane przez danika
Czas edycji: 2011-05-03 o 18:03
Stary 2011-05-03, 18:02   #4196
archinta
Zakorzenienie

Cytat:
Archinta ja wklejałam całą sylwetkę, tylko bez głowy - w spodniach.
Ten brak głowy zaburza proporcje
Stary 2011-05-03, 18:02   #4197
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

http://www.ciazowy.pl/kalkulator,url...ierzynski.html

tu sobie można ładnie wyliczyć mi ktos o tych 3 tyg mówił, a tłumaczył to tym, ze w 2010 są 2 tyg dodatkowego, w 2012 4 , to wypośrodkowane jest. ale okaże się w praniu

Stary 2011-05-03, 18:02   #4198
aa2
Zakorzenienie

pozegnałam gosci i moge sobie znów poplotkowac była u mnie mała Oliwka która jest przesłodka, ma niecałe pół roczku, a smiała sie do cioci że hej

kasiakuleczka ja juz kiedyś pisałam o tych tygodniach ja mam owszem suwaczek ale sie na nim nie opieram, opieram sie tylko i wyłącznie na lekarzach i kartach ciązy, w chwili obecnej jestem w osiemnastym tyg(tak tak z niektórych kalkulatorów wychodzi 17 iktóryś tam dzień a to dlatego ze te kalkukatory liczą tygodnie juz skończone-mi sie skończył ten 17 w niedziele) na twoim miejscu tez opierałabym sie na lekarzu, bedzie ci prościej i sie nie pogubisz, ja np musze w odpowiednich tygodniach wykonać jakieś badanie i jakbym wykonywała według internetu a nie lekarza to chyba bym sie z nim w zyciu nie dogadała co i jak, wiec dla mnie liczenie żródłowe internet jest bezcelowe bo potem nie internet mi ma wytłumaczyć wyniki badań a lekarz który je interpretuje.

watek styczniowo lutowy też widziałam i nawet chciałam pogratulowac ale jak weszłam i przeczytałam że tam załozyła go dziewczyna która nawet nie wie czy sie udało i w sumie nie ma jeszcze nikogo kto tak naprawde jest w ciązy stwierdziłam ze te gratulacje w sumie dla kogo? no i odpuściłam

a wicie co ide gotować????????? bób wczoraj poprosiłam kolezanke zeby mi kupiła jak znajdzie w sklepie i znalazła
ale cena powalajaca 7 zeta za 450 no ale zjem ze smakiem
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-03, 18:03   #4199
agnieszka 0605
Zakorzenienie

http://www.ciazowy.pl/kalkulator,url...ierzynski.html

kalkulator wyliczania macierzyńskiego i nam będzie przysługiwać wymiar uropu wg 2012 r

Stary 2011-05-03, 18:03   #4200
anciaahk
kosmitka

Cytat:
czyli mamy dodatkowe 3 tyg??? i wniosek gdzie sie pisze? do pracodawcy??? Bo wiem, ze jeszcze mozna wygłużyć macierzyński o 2 tyg. wtedy też piszę się do pracodawcy na miesiac (chyba) przed ukończeniem ustawowym ukończeniem macierzyńskiego
Znalezione na zus.pl:
Cytat:
Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:
  • przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
    • od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
    • od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
    • od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni,
  • przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
    • od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 3 tygodni,
    • od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 6 tygodni,
    • od 1 stycznia 2014 r. – do 8 tygodni.
A trzeba wystąpić normalnie o te 4 czy 2 tygodnie, tak jak piszesz.
Cytat:
zapomnialam, ze TZ bedzie mial jeszcze 2 tyg tacierzyskiego i tez pewnie jakis urlop zaległy wiec do 7 - 7,5 mca mała bedzie w domku.

A potem moi rodzice bardzo chcą, ale nie wiem czy podołają ze względu na wiek a jak nie to bedzie musiała pojsc do żłoba. Niania to dla mnie ostateczność.
Aha faktycznie - czytałam, przepraszam, nie skojarzyłam z nickiem.
W sumie jeśli chcą i są we dwójkę, to może dadzą radą, zależy w jakiej są kondycji, jakie jest ich samopoczucie. A do żłobka to nie jest tak, że dają od 2 lat?
I wiele zależy, jak bardzo (nie)spokojne będzie dziecko, bo jeśli grzeczne (po mamusi), to na pewno dadzą radę .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości