|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r.
a bo ja to nawet nie pamietam jak te suwaczki sie robilo:P <wstydniś> to po 1
a po 2 w poniedzialek bylismy u lekarza i widzielismy nasze serduszko! piekne malusieńkie, kochane, cudowne , pięknie bijące serduszko! no i Oliwia zaczyna chodzic pokoj juz przejdzie a spacerki za raczke.
|
|
#1112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wrócilam późno z pracy, zrobiłam sobie jedzenie i już mi się nie chcialo nawet. Ale wczoraj tam byliśmy z tż i małą w normalnej cenie. tzn. jak się wchodzi w trójkę to się płaci 21 zł a jak jeden opiekun to 14. Bardzo fajnie było ale to raczej dla starszych. Choć Wercia nie narzekała Ja oczywiscie z Wami pójde nawet za normalną cene A moje dziecko zasneło wczoraj o 17.30 i już się nie obudziło do 6 rano...
|
|
#1114 |
|
Zakorzenienie
|
madzia dzieki.
|
|
#1115 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Ja dzisiaj sama z dzieckiem siedzę .A i już wiem jak to jest mieć jęczące dziecko wiszące u nogi. I tylko na rączki i na rączki. Ni wiem czy tak ją babcia nauczyła czy to po prostu z wiekiem jej przyszło. Szkoda że pogoda sie popsuła bo tak to na dworze byłoby z nią łatwo. No i nawet parę razy się przytuliła do mnie. Oczywiście nie były to fajerwerki ale dobre to i to .Cytat:
Tylko że ona nie upomina się o jedzenie. Po prostu przychodzi pora jedzenia (a są to stałe pory) i ona wtedy je. OD 2 tygodni dajemy jej już tylko 2 razy dziennie mleko rano i wieczorem przed spaniem. I do tego dajemy te dwa słoiczki obiadu ( nie na raz ale jeden o 11 zupka i o 14 drugie danie) około 17 je deser - owoce ze słoiczka lub rozgnieciony banan. Jak my coś jemy to staramy się jej dać spróbować ale ja nasze jedzenie nie interesuje. I ostatnio przerzuciła się na pocie wody z .. kieliszka. Z butelki już jej tak nie smakuje i z własnego kubeczka też nie. Od wczoraj zaczęłam Oliwkę uczyć czytać. Zrobiłam ponad 100 kart ze słowami i będziemy się uczyły. Trudno mi powiedzieć czy to jej się podoba czy nie. Robi się to dość szybko ona tylko rzuci okiem na słowo i koniec. Na razie tylko jeden zestaw (5 słów) 5 razy dziennie. Jurto wprowadzę drugi zestaw. Drcron Ty uczysz Julkę może podpowiesz jakieś praktyczne sposoby. Cigi - Ty miałaś zacząć uczyć jak tam Ci idzie?
|
|
#1116 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cudownie, że też tak masz Ana - dzięki za linki. Szkoda, że kolory takie średnie zostały z tych topów. Mróweczko - 100 lat!!!!!!!!! I ja Ci powiem, że nie jesteś zmurszała i stara też jeszcze nie. No i wyglądasz młodziej, niż jesteś ![]() Jeszcze 2 strony do nadrobienia.
|
|
#1117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzymam kciuki za kupkę ![]() ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ---------- Cytat:
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Darusia- brawa dla Oliwki za chodzenie
miejmy nadzieję, że już nie zapomni
|
#1119 |
|
Zakorzenienie
|
baobabek moja jak kupy nie zrobi jednego dnia to kolejny dzien od śliwek zaczynamy - mac godzinka i kupa idzie
|
|
#1120 |
|
Zakorzenienie
|
aneczka- nie wiem czy masz mnie w telefonie wpisaną ale ja Ciebie mam i moje dziecko dziś "rozmawiając" z babcią rozłączyła się i wybrała numer do Ciebie... tak, to ona dzwoniła jesli wyswietlił Ci się jakiś nieznany numer. Chyba że masz już inny... ona dzwoniła chyba prosić bys nie odchodziła od nas z forum
|
#1121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1122 |
|
Zakorzenienie
|
asia chyba nie bo na spacery za raczke idziemy, czy to wazne ze do sklepu na przeciwko idziemy pol godziny , w sklepie pol godziny i spowrotem, bo ona wszystk musi obejrzec... podejsc do kazdego,1 maja bylismy na pikniku europejskim, szlam z nia za reke po czym mnie puscila wziela takiego dziadka za reke i sobie z nim poszla kawalek , jakas kobitka miala drzwi od auta otwarte to zaciagnela mnie do niej i u niej na kolanach trabila... ona musi po prostu kazdego zaczepic;p
|
|
#1123 |
|
Rozeznanie
|
dzieki POP za odpowiedz, mam nadzieje ze nasze dzieci juz niedługo zamienią sie w małe śłodkie gryzonie
![]() ja nakupowałam róznych ciasteczek dzieciowych i chrupek kukurydzianych i podsuwam mu kilka razy dziennie, łącznie czasem w ciągu dnia zje 1 lub 2 całe i co najwazniejsze nie wymiotuje, krztusi sie jeszcze czasem ale radzi sobie i przełyka lub memła dłuzej![]() obiadki je ze słoiczka te po 9 i 11 radzi sobie ładnie a jak jak gotuje to tez mu jeszcze czesc miksuje a czesc widelcem odpusciłam mu troche grudki wieksze w obiedzie bo juz sie obrazał na obiad i nie chciał zadnych wiec w miedzy czasie ucze gryzienia na czym innym
|
#1124 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ucałuj ją od cioci Ani ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Cytat:
za chodzenie moj wczoraj przeszedł 2 metry już nie moge się doczekać jak zacznie chodzić ile dzieciaczków jeszcze nie chodzi ?
|
|
#1125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I gratulacje dla Maciusia
|
|
#1126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę że jesteś szczęśiwa z tego faktu moj też ostatnio tylko na rączki by chciał tż i babcia się poddają a on ich wykorzystuje jak chce ![]() bardzo bym chciała mieć chodź jeden dzień tylko dla siebie tylko dla siebie marzenia
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2011-05-04 o 09:31 |
|
|
|
|
#1127 |
|
Zakorzenienie
|
Aneczka i Darusia -
za chodzenie. Mój chodzi, jak... mnie nie ma. Jak jestem, to tylko do mnie idzie, żeby złapać mnie za rękę i dalej już gnać ze mną, trzymając mnie za palec. W ogóle lubi jak się go asekuruje - czasem wystarczy, że trzymam go za bluzeczkę lub tylko dotykam szyi. Ot - taki mój synek
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy też tak macie, że jak spędzicie z dzieckiem np. weekend i macie później wrócić do pracy, to serce się kraje? Zakochuje się w nim mocniej każdego dnia. Ech... jeszcze 6 godzin i go będę tulać.
I dodam, że on chyba też coś podobnego czuje - dzisiaj rano zobaczył, że zbieram się do wyjścia i zaczął taaak płakać.
Iguś 09-03-2010 http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09k0n9lq2xz.png Kaliniaczek 30-03-2013 http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhnfv4n6dc.png Edytowane przez megi-megi Czas edycji: 2011-05-04 o 09:43 |
|
|
|
#1130 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie odwrotnie. Mała na spacerach nie chce mnie trzymać za rękę tylko ucieka. I zawsze nie w tym kierunku w którym zmierzamy...
---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- megi- mam tak samo. Teraz miałam prawie 2 tyg urlopu, tak się z nią zżyłam, ze ryczałam jakbym szła pierwszy raz do pracy po urlopie macierzyńskim... tym bardziej, ze ona taka tulasna się zrobiła... tak mocno mnie sciska jak spytam jak kocha mamę... ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Wercia jak zrobiła kupę na nocnik to zawsze mówiłam, że jest kupka i, ze jest fuj,fuj i marszczyłam nos. Teraz jak pytam jej czy ma kupkę w pieluszcze to marszczy nos i tak jakby wąchała , hehehe..
|
#1131 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dla szkrabów za chodzenieaneczka mój jeszcze nie chodzi, nawet za1 reke nie, musi miec dwie i to dopiero od około 2 tygodni lubi i chce zeby go prowadzicCytat:
![]() mój jest tulaśny dzis jak sie obudził wlazł na mnie i ja go po pleckach zaczełam masowac bo bardzo lubi i zasnął na mnie na chwile w kosmicznej niewygodnej pozycji
|
|
#1132 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Szymek jak wyrósł-prawdziwy straszy brat.A Oleńka jak zawsze cudownie ubrana i do zjedzeniaCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Gusinek mały fajowski,a Ty chyba kolor włosów zmieniłaś? Popowa Oliwka do mamy strasznie podobna i na drugiej focie duża,poważna dziewczynka.Mój tż byłby w niebo wzięty jakby mu tak mała browara nosiła ![]() Mrówcia czyli miałaś wczoraj urodziny.Życzę przede wszystkim przespanych calutkich nocek,miłość tż i żeby wszystko szło tak jak sobie marzysz ale kino z tą pogodą,ja to miałam tylko w tv okazję zobaczyć i szok przeżyła. Niech szlag trafi tą niską temperaturę. Ja chcę kupić małej normalne łóżko,bo ładnie potrafi zejść z kanapy czy fotela.Tylko nigdzie nic fajnego znalezc nie mogę ![]() Wczoraj tyle nowych osób poznała.W raju była-taka szczęśliwa.Piszczała ze szczęścia,latała jak na dobrym haju skąd te dzieci tyle energi mają?
|
|
#1133 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
POtem zaszła w ciążę a pordobno wtedy jakoś to mleko się zmienia i mała sama pogardziła cyckiem . jej siostra też była z tych długokarmiących ale dostała wkońcu opr od lekarki bo mała i tak miała anemie i teraz ma prawie 3 lata a waży 11 kg i lekarze nie mogą dojść czemu i kazała jej dawać MM a nie karmić wodą z cycka . bo mała leciała possała trzy razy i szła dalej a to mleko na poczatku co leci to przeciez takie bardziej do picia niż do jedzenia . Ja nie wyobrażam sobie karmić 2 latka Cytat:
Cytat:
A TY urlop jakiś teraz masz że w domu jesteś a nie w pracy ? Czy coś przegapiłam ? SZymek w przedszkolu chwila ciszy , starsznie dużo jest nowych dzieci jest też jedno małe 6 miesięczne . ale fajna ta mała . I trzy panie się już zrobiły bo dwie było za mało . ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Ana - a patrzyłaś w ikea ? TYlko ze tam raczej takie drewniane są a nie kolorowe kolorowe to tylko mamuty , ja mam dwa z ikea i oba te co rosną z dzieckiem . Ola na to swoje też umie już wejść . jak zacznie chodzić to będzie tam spała tylko muszę jej barierkę kupić
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
ania- tak, to jest taki duży klub malucha- znaczy duży jak na Toruń, nie mam porównania z innymi (4 duże sale). I normalnie wejście kosztuje 14 zł dla dziecka ale moze wejść tylko jeden opiekun a jak chcielismy wejść razem to musieliśmy dopłacić 7 zł :/
|
#1135 |
|
Zakorzenienie
|
Mojej kuzynki córa w lipcu 5 lat wazy 15kg taki maly patyczak... piersia karmiona do roku....
A babel i gudki dalej sie nie dogaduja.... choc pare chrupkow pociumka w ciagu dnia... widac ze chcialby probowac nowych rzeczy i probuje ale co z tego jak on tylko to lize.... ehhh idziemy teraz na dniach znowu do lekarza z nim...... |
|
|
|
#1136 |
|
Rozeznanie
|
anakazar no troche mi fryzjerka ostatnio przyciemniła, chciałam dac im chwile odpoczac od rozjasniania
ale jeszcze sie całkiem nie przyzwyczaiłam do koloru chociaz lubie zmiany![]() ana kusisz tymi topami juz ostatnio je ogladałam ale bałam sie zamówic bo kupiłam juz kilka "jednorazówek" na allegro a szkoda mi kasy po prostu czyli rozumie ze od tego sprzedawcy co dawałas linka kupowałas i jest ok?? no z pogoda masakra, dzis juz snieg nie pada ale jak wstałam rano było 0 stopni a od rana jezdza u nas po parku i zbieraja połamane gałęzie i drzewa szook młoda to daj znacjak wam lekarka powie cos ciekawego odnosnie grudek, my tezna dniach idziemy, chciałam jutro- tak na roczek zwazyc i zmierzyc go ale ma katar a jutro zdrowe dzieci i zobacze jeszcze jaki bedzie jutro rano ostatnio czytałam w necie ze sporo dzieci nie chce/ nie umie gryzc np zaczynaja ok 15-18mca pisały mamy które to przeszły jedna napisała ze jej dziecko polubiło dzwiek gryzienia płatków corn flakes i zaczeło gryzc, inna zeuczyła na chrupkach, biszkoptach itp a jeszcze inna ze jej dziecko zaczeło gryzc łądnie jak wyszły mu 4-ki zeby troche sie uspokoiłam, tym bardziej ze widze małe postepy
mój skarb Bartuś przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764 Edytowane przez gusinek Czas edycji: 2011-05-04 o 10:27 |
|
|
|
#1137 |
|
Rozeznanie
|
No tak, teraz już wiem
Brawo dla Oliwki i Maciusia za samodzielnie stawiane kroczki
![]()
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Porażka u nas jest jeden fajny , ale jest strefa gdzie rodzice mogą posiedziec jak maja takie dzieciaki co juz same ganiają jest taka kawiarnia mozna kupić kawę herbatę jakieś ciastko to i tak jeszcze na tym sobie zarobią . ale takim sposobem sobie zniechęca ludzi . ja lubie te w wawie w centrach handlwych . W ZT wchodzą dziecie do 2 RZ za darmo choć nie kazdy o tym wie , zawsze bandą chodziłyśmy nas 5 dzieci 9 płaciło się tylko za starszaki maluchy ganiały za darmo . i w wola parku tez jak byłam niedawno to płaciłam tylko za SZymka 21 zł , ale za te 21 dziecko może się bawić ile chce , za Ole nic nie płaciłam . do tego można tam dziecko zostawić starsze i sobie iść na zakupy , panie mają tel jak by coś sie działo i dzwonią .
|
#1139 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A i są też gotowe mieszanki typu barszcz ukraiński, tam tylko kawałek ziemniaka i jabłka dodaję. A na kasze (normalne), owsiankę to pewnie by się nie dał namówić?tam błonnika dużo jest, albo choć pieczywo typu wasa żytnie lub graham Mogłabyś kiedyś może spróbować z dużą ilością jego ulubionych owoców ze słoja (u nas banan jest naj, ale z tego co pamiętam kubol gardzi banankiem) Albo mu te śliwki jakoś przemycić, albo wodę z moczenia śliwek albo tą kaszkę śliwkową. Albo soczek jabłkowy chociaż Ja często daję młodej owsiankę z moczonymi przez noc suszonymi owocami i wodą z nich, ale nie wiem czy u twojego niejadka by przeszło. I mogłabyś pogadać z pediatrą może by coś wymyśliła. Jest np taki syrop laktuloza reguluje pracę jelit (ale nie przeczyszcza-swego czasu u mnie był na porządku dziennym). Daje się go nawet niemowlętom Cytat:
![]() Cytat:
i pewnie ten zestaw to: "tyskie", "lech", "piast", "żubrówka", "heineken" ![]() Cytat:
Cytat:
(ja jej dozuję mocno i nie może widzieć, że jeszcze są bo by mnie zagęgała)A zupki i tak jej muszę miksować, bo inaczej nie chce-jak ma taką konsystencję mieszanka, to sobie te kawałki wyciąga i mi oddaje A inne rzeczy w stanie stałym je (kanapki w kosteczkach, chclebek wasa, chrupki, mięsko Cytat:
Cytat:
Cytat:
A może łóżko z ikei? te zwykłe takie mają tą dodatkową barierkę przykręcaną na początek. Te kolorowe też ładne A gdzie wy wczoraj byliście, że tyle osób było? Ja bym marynarkę wzięła białą-czarnych masz pewnie z 5 ![]() i mrówciu, kochana spóźnione , ale najszczersze życzonka urodzinowe! dużo spokoju, super grzecznego dzieciaczka i wszystkiego o czym marzysz :róża:
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2011-05-04 o 10:28 |
|||||||||
|
|
|
#1140 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nigdy nie był chudzinką, a cyca jadł w domku. Owszem, czasem przychodził na kolana i sam się obsługiwał, ale to tylko w naszych 4ech ścianach. Takie duże dziecko to raczej cyca sporadycznie, więc nie robiłam z tego problemu, moja rodzina też.Ola też jest bardzo cycowa, zwłaszcza w weekendy kiedy jestem z nią dłużej, i choć bałam się, że po moim powrocie do pracy szybko mnie odstawi, tak się nie stało. I bradzo, póki co, mnie to cieszy Myślę, że w przypadku długiego karmienia dzieci nie mówi się o dobroczynnych właściwościach maminego mleczka, tylko raczej o tych związanych z psychiką -mamy i dziecka. Dla mnie karmienie dzieci daje poczucie specyficznej silnej więzi emocjonalnej. Póki co nie myślę małej odstawiać, chyba, że sama zdecyduje. A czy możecie polecić jakies fajne ciuchy na trochę większy rozmiar???Jakieś XL na przykład? Ciągle tu narzekają, że schudnąć by chciały, a kupują ciuchy w rozmiarze dla małolatów... Moje cycki i brzuch nie wejdą w te polecane przez Anę topy :-(A też mi się podobają.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2011-05-04 o 10:39 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

pokoj juz przejdzie a spacerki za raczke.

Wrócilam późno z pracy, zrobiłam sobie jedzenie i już mi się nie chcialo nawet. Ale wczoraj tam byliśmy z tż i małą w normalnej cenie. tzn. jak się wchodzi w trójkę to się płaci 21 zł a jak jeden opiekun to 14. Bardzo fajnie było ale to raczej dla starszych. Choć Wercia nie narzekała
.
mam nadzieję, że dzisiaj zrobi, bo nie chcę znowu żeby tak cierpiał
chyba dzis udam sie do apteki po ten słynny katarek, bo frida nie daje rady chociaz wizja odlurzacza mnie przeraza

miejmy nadzieję, że już nie zapomni