Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r. - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 06:31   #1111
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa
Dot.: Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r.

a bo ja to nawet nie pamietam jak te suwaczki sie robilo:P <wstydniś> to po 1
a po 2 w poniedzialek bylismy u lekarza i widzielismy nasze serduszko! piekne malusieńkie, kochane, cudowne , pięknie bijące serduszko!

no i Oliwia zaczyna chodzic pokoj juz przejdzie a spacerki za raczke.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 06:35   #1112
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
a bo ja to nawet nie pamietam jak te suwaczki sie robilo:P <wstydniś> to po 1
a po 2 w poniedzialek bylismy u lekarza i widzielismy nasze serduszko! piekne malusieńkie, kochane, cudowne , pięknie bijące serduszko!

no i Oliwia zaczyna chodzic pokoj juz przejdzie a spacerki za raczke.
a masz http://www.naobcasach.pl/m.linijka_dodaj.html

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 07:03   #1113
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Asiulek kupiłaś wejściówkę do Figlowiska? Ja jeszcze trochę przeziębiona i Misiek też lekki katar ma ale jak wyzdrowiejemy (i zaszczepimy Misia) to się musimy wybrać
Niestety nie zdążylam Wrócilam późno z pracy, zrobiłam sobie jedzenie i już mi się nie chcialo nawet. Ale wczoraj tam byliśmy z tż i małą w normalnej cenie. tzn. jak się wchodzi w trójkę to się płaci 21 zł a jak jeden opiekun to 14. Bardzo fajnie było ale to raczej dla starszych. Choć Wercia nie narzekała Ja oczywiscie z Wami pójde nawet za normalną cene

A moje dziecko zasneło wczoraj o 17.30 i już się nie obudziło do 6 rano...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 07:05   #1114
Darusiaaaa
Zakorzenienie

madzia dzieki.
A.Camus
Stary 2011-05-04, 07:20   #1115
P0P70
Zakorzenienie

Witajcie,

Ja dzisiaj sama z dzieckiem siedzę. Zobaczymy jak długo się będę cieszyła z tego faktu.
A i już wiem jak to jest mieć jęczące dziecko wiszące u nogi. I tylko na rączki i na rączki. Ni wiem czy tak ją babcia nauczyła czy to po prostu z wiekiem jej przyszło. Szkoda że pogoda sie popsuła bo tak to na dworze byłoby z nią łatwo. No i nawet parę razy się przytuliła do mnie. Oczywiście nie były to fajerwerki ale dobre to i to.

Cytat:
Napisane przez gusinek Pokaż wiadomość
młoda, baobabek pop a jak tam z jedzeniem- gryzieniem naszych forumowych żygaczy?
chlebek? kanapeczki, moze juz ziemniaczki miesko i surówka jakas ze taki cały obiad a nie np danie ze słoika czy zupka gotowana?
Co do jedzenia to jest różnie. Kanapek jeszcze nie je ale nie dlatego że nie poradziła by sobie z gryzieniem tylko chyba jej nie smakują. Jak dam jej herbatniki to ładnie je sobie trzyma i je, chrupki też już je, i nauczyła się jeść jajecznicę ale ni może być za bardzo ścięta. Codziennie je 2 słoiczki jeden gotowana zupka przez babcię i jakiś obiadek na drugie. Raz zjadła nawet naleśniki z jabłkami.
Tylko że ona nie upomina się o jedzenie. Po prostu przychodzi pora jedzenia (a są to stałe pory) i ona wtedy je. OD 2 tygodni dajemy jej już tylko 2 razy dziennie mleko rano i wieczorem przed spaniem. I do tego dajemy te dwa słoiczki obiadu ( nie na raz ale jeden o 11 zupka i o 14 drugie danie) około 17 je deser - owoce ze słoiczka lub rozgnieciony banan. Jak my coś jemy to staramy się jej dać spróbować ale ja nasze jedzenie nie interesuje.

I ostatnio przerzuciła się na pocie wody z .. kieliszka. Z butelki już jej tak nie smakuje i z własnego kubeczka też nie.

Od wczoraj zaczęłam Oliwkę uczyć czytać. Zrobiłam ponad 100 kart ze słowami i będziemy się uczyły. Trudno mi powiedzieć czy to jej się podoba czy nie. Robi się to dość szybko ona tylko rzuci okiem na słowo i koniec. Na razie tylko jeden zestaw (5 słów) 5 razy dziennie. Jurto wprowadzę drugi zestaw.
Drcron Ty uczysz Julkę może podpowiesz jakieś praktyczne sposoby.
Cigi - Ty miałaś zacząć uczyć jak tam Ci idzie?

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 08:03   #1116
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze karmię ale myślę o odstawieniu... Tylko jak to zrobić jak Michaś ostatnio mógłby żyć na cycku i biszkoptach? Nic innego nie chce. Nawet ulubiony jogurt naturalny poszedł w odstawkę... O, jeszcze parówki mu u babci w ndz wchodziły No i przy cycu zasypia Ze smoczka zrezygnował sam 2m-ce temu
Kochana, ja to lubię być w niedoli z innymi Cudownie, że też tak masz

Ana - dzięki za linki. Szkoda, że kolory takie średnie zostały z tych topów.

Mróweczko - 100 lat!!!!!!!!! I ja Ci powiem, że nie jesteś zmurszała i stara też jeszcze nie. No i wyglądasz młodziej, niż jesteś
Jeszcze 2 strony do nadrobienia.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 08:06   #1117
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
Ehhhh wszystko wraca do normy, znowu do pracy, znowu bez Kubusia, potem zebrania po południu, dzień otwarty szkoły, czyli do 20 ej. Najbliższe wolne: 23 czerwca....masakra rozleniwiłam się

---------- Dopisano o 05:31 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ----------

wczoraj znowu kupy nie zrobił mam nadzieję, że dzisiaj zrobi, bo nie chcę znowu żeby tak cierpiał
kochana rzeczywistość

Trzymam kciuki za kupkę

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

Cytat:
Witam z rana, noc okropna , mały ma katar i budził sie co godzine z płaczem i zatkanym nosem, a na dobrewstał 5:40 chyba dzis udam sie do apteki po ten słynny katarek, bo frida nie daje rady chociaz wizja odlurzacza mnie przeraza
ojojoj współczuje ... a katarek jest rewelacyjny zobaczysz , ja nie mogłam go znaleźć w żadnej aptece w naszej okolicy musisłam go kupić przez internet, przyszedł jak maćkowi się katar skończył
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 08:06   #1118
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Darusia- brawa dla Oliwki za chodzenie miejmy nadzieję, że już nie zapomni

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-05-04, 08:07   #1119
Darusiaaaa
Zakorzenienie

baobabek moja jak kupy nie zrobi jednego dnia to kolejny dzien od śliwek zaczynamy - mac godzinka i kupa idzie
A.Camus
Stary 2011-05-04, 08:08   #1120
ASIULEK_23
Zakorzenienie

aneczka- nie wiem czy masz mnie w telefonie wpisaną ale ja Ciebie mam i moje dziecko dziś "rozmawiając" z babcią rozłączyła się i wybrała numer do Ciebie... tak, to ona dzwoniła jesli wyswietlił Ci się jakiś nieznany numer. Chyba że masz już inny... ona dzwoniła chyba prosić bys nie odchodziła od nas z forum

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-05-04, 08:08   #1121
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja idę teraz na wyciągnięcie spiralki, i chciałam od niej miesiąc laby zrobić, żeby nową założyć tą hormonalną, ale przez te gołębie na balkonie i co CAROLAJKA napisała że jak gniazdo robią to ciąża się szykuje, to ja raczej tej laby nie zrobię
no lepiej nie u nas była taka sytuacja z sąsiadką jak się gołębie zagnieżdziły na balkonie to zaraz w ciąże zaszła
20-12-14 10 tc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 08:09   #1122
Darusiaaaa
Zakorzenienie

asia chyba nie bo na spacery za raczke idziemy, czy to wazne ze do sklepu na przeciwko idziemy pol godziny , w sklepie pol godziny i spowrotem, bo ona wszystk musi obejrzec... podejsc do kazdego,1 maja bylismy na pikniku europejskim, szlam z nia za reke po czym mnie puscila wziela takiego dziadka za reke i sobie z nim poszla kawalek , jakas kobitka miala drzwi od auta otwarte to zaciagnela mnie do niej i u niej na kolanach trabila... ona musi po prostu kazdego zaczepic;p
A.Camus
Stary 2011-05-04, 08:18   #1123
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

dzieki POP za odpowiedz, mam nadzieje ze nasze dzieci juz niedługo zamienią sie w małe śłodkie gryzonie
ja nakupowałam róznych ciasteczek dzieciowych i chrupek kukurydzianych i podsuwam mu kilka razy dziennie, łącznie czasem w ciągu dnia zje 1 lub 2 całe i co najwazniejsze nie wymiotuje, krztusi sie jeszcze czasem ale radzi sobie i przełyka lub memła dłuzej

obiadki je ze słoiczka te po 9 i 11 radzi sobie ładnie a jak jak gotuje to tez mu jeszcze czesc miksuje a czesc widelcem odpusciłam mu troche grudki wieksze w obiedzie bo juz sie obrazał na obiad i nie chciał zadnych wiec w miedzy czasie ucze gryzienia na czym innym

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 08:24   #1124
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
aneczka- nie wiem czy masz mnie w telefonie wpisaną ale ja Ciebie mam i moje dziecko dziś "rozmawiając" z babcią rozłączyła się i wybrała numer do Ciebie... tak, to ona dzwoniła jesli wyswietlił Ci się jakiś nieznany numer. Chyba że masz już inny... ona dzwoniła chyba prosić bys nie odchodziła od nas z forum
no własnie Asia znaczy że to Wercia mnie obudziła ucałuj ją od cioci Ani

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
asia chyba nie bo na spacery za raczke idziemy, czy to wazne ze do sklepu na przeciwko idziemy pol godziny , w sklepie pol godziny i spowrotem, bo ona wszystk musi obejrzec... podejsc do kazdego,1 maja bylismy na pikniku europejskim, szlam z nia za reke po czym mnie puscila wziela takiego dziadka za reke i sobie z nim poszla kawalek , jakas kobitka miala drzwi od auta otwarte to zaciagnela mnie do niej i u niej na kolanach trabila... ona musi po prostu kazdego zaczepic;p

za chodzenie

moj wczoraj przeszedł 2 metry ahhhh jak ja czekałam na ten moment już nie moge się doczekać jak zacznie chodzić

ile dzieciaczków jeszcze nie chodzi ?
20-12-14 10 tc
Stary 2011-05-04, 08:26   #1125
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
no własnie Asia znaczy że to Wercia mnie obudziła ucałuj ją od cioci Ani

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

za chodzenie

moj wczoraj przeszedł 2 metry ahhhh jak ja czekałam na ten moment już nie moge się doczekać jak zacznie chodzić

Już ucałowana

I gratulacje dla Maciusia

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 08:28   #1126
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Witajcie,

Ja dzisiaj sama z dzieckiem siedzę. Zobaczymy jak długo się będę cieszyła z tego faktu.
A i już wiem jak to jest mieć jęczące dziecko wiszące u nogi. I tylko na rączki i na rączki. Ni wiem czy tak ją babcia nauczyła czy to po prostu z wiekiem jej przyszło. Szkoda że pogoda sie popsuła bo tak to na dworze byłoby z nią łatwo. No i nawet parę razy się przytuliła do mnie. Oczywiście nie były to fajerwerki ale dobre to i to.

Widzę że jesteś szczęśiwa z tego faktu

moj też ostatnio tylko na rączki by chciał tż i babcia się poddają a on ich wykorzystuje jak chce ze mną nie jest już tak łatwo

bardzo bym chciała mieć chodź jeden dzień tylko dla siebie tylko dla siebie marzenia
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2011-05-04 o 08:31
Stary 2011-05-04, 08:31   #1127
megi-megi
Zakorzenienie

Aneczka i Darusia - za chodzenie.

Mój chodzi, jak... mnie nie ma. Jak jestem, to tylko do mnie idzie, żeby złapać mnie za rękę i dalej już gnać ze mną, trzymając mnie za palec. W ogóle lubi jak się go asekuruje - czasem wystarczy, że trzymam go za bluzeczkę lub tylko dotykam szyi. Ot - taki mój synek
Stary 2011-05-04, 08:32   #1128
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Już ucałowana

I gratulacje dla Maciusia
dziękujemy
20-12-14 10 tc
Stary 2011-05-04, 08:33   #1129
megi-megi
Zakorzenienie

Nie wiem, czy też tak macie, że jak spędzicie z dzieckiem np. weekend i macie później wrócić do pracy, to serce się kraje? Zakochuje się w nim mocniej każdego dnia. Ech... jeszcze 6 godzin i go będę tulać.

I dodam, że on chyba też coś podobnego czuje - dzisiaj rano zobaczył, że zbieram się do wyjścia i zaczął taaak płakać.

Edytowane przez megi-megi
Czas edycji: 2011-05-04 o 08:43

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-04, 08:39   #1130
ASIULEK_23
Zakorzenienie

A u mnie odwrotnie. Mała na spacerach nie chce mnie trzymać za rękę tylko ucieka. I zawsze nie w tym kierunku w którym zmierzamy...

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

megi- mam tak samo. Teraz miałam prawie 2 tyg urlopu, tak się z nią zżyłam, ze ryczałam jakbym szła pierwszy raz do pracy po urlopie macierzyńskim... tym bardziej, ze ona taka tulasna się zrobiła... tak mocno mnie sciska jak spytam jak kocha mamę...

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Wercia jak zrobiła kupę na nocnik to zawsze mówiłam, że jest kupka i, ze jest fuj,fuj i marszczyłam nos. Teraz jak pytam jej czy ma kupkę w pieluszcze to marszczy nos i tak jakby wąchała , hehehe..

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-05-04, 08:45   #1131
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

Cytat:

darusia i aneczka brawo dla szkrabów za chodzenie

aneczka mój jeszcze nie chodzi, nawet za1 reke nie, musi miec dwie i to dopiero od około 2 tygodni lubi i chce zeby go prowadzic

Cytat:

bardzo bym chciała mieć chodź jeden dzień tylko dla siebie tylko dla siebie marzenia
dołączam sie do marzeń

mój jest tulaśny robi tuli tuli, daje buzi, przytula sie bardzo czesto
dzis jak sie obudził wlazł na mnie i ja go po pleckach zaczełam masowac bo bardzo lubi i zasnął na mnie na chwile w kosmicznej niewygodnej pozycji

Stary 2011-05-04, 08:45   #1132
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Gmyrelka jak dla mnie to ten krem poprostu silnie natłuszcza skórę żadnych na zmarszczki nie działa , dla mnie też nie w takim razie

Resztę poczytam potem tylko to Gmyrelki mi wpadło w oko bo ostatnie było korzystając że dorwałam się do TZta kompa wstawiam parę OLi zdjęć .. bo powiecie że ja podstawiona bo nic nie zamieszczam
Ty to jeszcze,ja to od grudnia chyba dziecka nie pokazałamA Szymek jak wyrósł-prawdziwy straszy brat.A Oleńka jak zawsze cudownie ubrana i do zjedzenia
Cytat:
Roczniakom (Ninka, Bartuś?) którym nie składałam życzeń też wszystkiego naj...

Dziękujemy cioci za pamięć
Cytat:
Napisane przez Gmyrelka Pokaż wiadomość
P0P ta moja synowa to jest debeściara My to pasujemy do jednej rodziny

aneczkaa

Ja też sobie zaraz te topy pozamawiam tylko coś się na kolor zdecydować nie mogę Tylko czekam na odpowiedź czy Ty ana je masz? One dobre gatunkowo??

Ania ale masz piękniudy w domu - no i koniecznie muszę poznać Szymona
Są świetne.Ja już je mam któryś rok z kolei.Tylko w tym roku kupiłam je pierwszy raz na all i to jest to samo co kupuje w sklepach.Jedną mam nawet co ma już 4 lata,prana sto tysięcy raz i nic kompletnie się z nią nie stało.Kupujja to się skuszę chyba na tą marynarkę tylko nie wiem czy białą czy czarną wziąć
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Kochana, ja to lubię być w niedoli z innymi Cudownie, że też tak masz

Ana - dzięki za linki. Szkoda, że kolory takie średnie zostały z tych topów.

Mróweczko - 100 lat!!!!!!!!! I ja Ci powiem, że nie jesteś zmurszała i stara też jeszcze nie. No i wyglądasz młodziej, niż jesteś
Jeszcze 2 strony do nadrobienia.
Megi te bluzki co jakiś czas się pojawiają trzeba patrzeć
Gusinek mały fajowski,a Ty chyba kolor włosów zmieniłaś?
Popowa Oliwka do mamy strasznie podobna i na drugiej focie duża,poważna dziewczynka.Mój tż byłby w niebo wzięty jakby mu tak mała browara nosiła

Mrówcia czyli miałaś wczoraj urodziny.Życzę przede wszystkim przespanych calutkich nocek,miłość tż i żeby wszystko szło tak jak sobie marzysz

ale kino z tą pogodą,ja to miałam tylko w tv okazję zobaczyć i szok przeżyła.

Niech szlag trafi tą niską temperaturę.

Ja chcę kupić małej normalne łóżko,bo ładnie potrafi zejść z kanapy czy fotela.Tylko nigdzie nic fajnego znalezc nie mogę

Wczoraj tyle nowych osób poznała.W raju była-taka szczęśliwa.Piszczała ze szczęścia,latała jak na dobrym hajuskąd te dzieci tyle energi mają?

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 08:57   #1133
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
ja podobnie oduczałam, zrezygnowałam z karmienia w dzień, ma tyle rozrywek że sam nie chciał, a w nocy jedno góra dwa karmienia, a tak to wodą go poiłam, zawsze przed karmieniem mu wodę dawałam, dopiero jak się sprzeciwiał to cyc. Eryka jak oduczałam to był większy bo miał 1,5 roku i przy nim był już problem, bo w dzień jak się uderzył to był w stanie przy ludziach podejść i mi bluzkę ściągać, wszędzie chodzenie w golfie . Podobno chłopcy którzy w dzieciństwie są karmieni piersią ponad 1,5 roku to mają problemy żeby sobie znaleźć stałą partnerkę, bo zbyt idealizują matkę, i to mnie wtedy przekonało że koniec i basta
Niestety i jeden i drugi po odstawieniu od cyca się pochorowali, niewiem czy to spadek odporności zwiększanej przez moje mleko czy co, ale fakt taki że jeden i drugi od razu chorzy, Więc na odstawiane od piersi radzę wiosnę lato, a nie jesień czy zimę [COLOR="Silver"]

l:
MOja przyjaciółka klarmiła prawie do 2RZ i miała makabre Natala jej właśnie ściagała bluzkę albo w autobusie potrafiła krzyczeć że chce cyca starszne to było dla niej .
POtem zaszła w ciążę a pordobno wtedy jakoś to mleko się zmienia i mała sama pogardziła cyckiem . jej siostra też była z tych długokarmiących ale dostała wkońcu opr od lekarki bo mała i tak miała anemie i teraz ma prawie 3 lata a waży 11 kg i lekarze nie mogą dojść czemu i kazała jej dawać MM a nie karmić wodą z cycka . bo mała leciała possała trzy razy i szła dalej a to mleko na poczatku co leci to przeciez takie bardziej do picia niż do jedzenia .
Ja nie wyobrażam sobie karmić 2 latka

Cytat:
Niestety nie zdążylam Wrócilam późno z pracy, zrobiłam sobie jedzenie i już mi się nie chcialo nawet. Ale wczoraj tam byliśmy z tż i małą w normalnej cenie. tzn. jak się wchodzi w trójkę to się płaci 21 zł a jak jeden opiekun to 14. Bardzo fajnie było ale to raczej dla starszych. Choć Wercia nie narzekała Ja oczywiscie z Wami pójde nawet za normalną cene

A to jakieś kulki ? Porąbało ich z tym opiekunem ? A co to wy się tam bawić idziecie ?

Cytat:
Witajcie,

Co do jedzenia to jest różnie. Kanapek jeszcze nie je ale nie dlatego że nie poradziła by sobie z gryzieniem tylko chyba jej nie smakują. Jak dam jej herbatniki to ładnie je sobie trzyma i je, chrupki też już je, i nauczyła się jeść jajecznicę ale ni może być za bardzo ścięta. Codziennie je 2 słoiczki jeden gotowana zupka przez babcię i jakiś obiadek na drugie. Raz zjadła nawet naleśniki z jabłkami.
Tylko że ona nie upomina się o jedzenie. Po prostu przychodzi pora jedzenia (a są to stałe pory) i ona wtedy je. OD 2 tygodni dajemy jej już tylko 2 razy dziennie mleko rano i wieczorem przed spaniem. I do tego dajemy te dwa słoiczki obiadu ( nie na raz ale jeden o 11 zupka i o 14 drugie danie) około 17 je deser - owoce ze słoiczka lub rozgnieciony banan. Jak my coś jemy to staramy się jej dać spróbować ale ja nasze jedzenie nie interesuje.

I ostatnio przerzuciła się na pocie wody z .. kieliszka. Z butelki już jej tak nie smakuje i z własnego kubeczka też nie.

Od wczoraj zaczęłam Oliwkę uczyć czytać. Zrobiłam ponad 100 kart ze słowami i będziemy się uczyły. Trudno mi powiedzieć czy to jej się podoba czy nie. Robi się to dość szybko ona tylko rzuci okiem na słowo i koniec. Na razie tylko jeden zestaw (5 słów) 5 razy dziennie. Jurto wprowadzę drugi zestaw.
Drcron Ty uczysz Julkę może podpowiesz jakieś praktyczne sposoby.
Cigi - Ty miałaś zacząć uczyć jak tam Ci idzie?
Jak widziałam filmiki na you tube to laski pokazywały dzieciakom po lub przed karmieniem te wyrazy jak dziecko siedziało w krzesełku .
A TY urlop jakiś teraz masz że w domu jesteś a nie w pracy ? Czy coś przegapiłam ?

SZymek w przedszkolu chwila ciszy , starsznie dużo jest nowych dzieci jest też jedno małe 6 miesięczne . ale fajna ta mała . I trzy panie się już zrobiły bo dwie było za mało .

---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Ana - a patrzyłaś w ikea ? TYlko ze tam raczej takie drewniane są a nie kolorowe kolorowe to tylko mamuty , ja mam dwa z ikea i oba te co rosną z dzieckiem . Ola na to swoje też umie już wejść . jak zacznie chodzić to będzie tam spała tylko muszę jej barierkę kupić
Stary 2011-05-04, 09:03   #1134
ASIULEK_23
Zakorzenienie

ania- tak, to jest taki duży klub malucha- znaczy duży jak na Toruń, nie mam porównania z innymi (4 duże sale). I normalnie wejście kosztuje 14 zł dla dziecka ale moze wejść tylko jeden opiekun a jak chcielismy wejść razem to musieliśmy dopłacić 7 zł :/

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2011-05-04, 09:08   #1135
mloda1989
Zakorzenienie

Mojej kuzynki córa w lipcu 5 lat wazy 15kg taki maly patyczak... piersia karmiona do roku....

A babel i gudki dalej sie nie dogaduja.... choc pare chrupkow pociumka w ciagu dnia... widac ze chcialby probowac nowych rzeczy i probuje ale co z tego jak on tylko to lize.... ehhh idziemy teraz na dniach znowu do lekarza z nim......
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 09:09   #1136
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

anakazar no troche mi fryzjerka ostatnio przyciemniła, chciałam dac im chwile odpoczac od rozjasniania ale jeszcze sie całkiem nie przyzwyczaiłam do koloru chociaz lubie zmiany

ana kusisz tymi topami juz ostatnio je ogladałam ale bałam sie zamówic bo kupiłam juz kilka "jednorazówek" na allegro a szkoda mi kasy po prostu
czyli rozumie ze od tego sprzedawcy co dawałas linka kupowałas i jest ok??

no z pogoda masakra, dzis juz snieg nie pada ale jak wstałam rano było 0 stopni teraz wychodzi słonce ale nadal zimno
a od rana jezdza u nas po parku i zbieraja połamane gałęzie i drzewa szook

młoda to daj znacjak wam lekarka powie cos ciekawego odnosnie grudek, my tezna dniach idziemy, chciałam jutro- tak na roczek zwazyc i zmierzyc go ale ma katar a jutro zdrowe dzieci i zobacze jeszcze jaki bedzie jutro rano

ostatnio czytałam w necie ze sporo dzieci nie chce/ nie umie gryzc np zaczynaja ok 15-18mca pisały mamy które to przeszły
jedna napisała ze jej dziecko polubiło dzwiek gryzienia płatków corn flakes i zaczeło gryzc, inna zeuczyła na chrupkach, biszkoptach itp a jeszcze inna ze jej dziecko zaczeło gryzc łądnie jak wyszły mu 4-ki zeby
troche sie uspokoiłam, tym bardziej ze widze małe postepy

Edytowane przez gusinek
Czas edycji: 2011-05-04 o 09:27
Stary 2011-05-04, 09:10   #1137
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Dusiaka przeciez wiesz ze ja jestem i czytam
No tak, teraz już wiem

Brawo dla Oliwki i Maciusia za samodzielnie stawiane kroczki

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 09:17   #1138
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
ania- tak, to jest taki duży klub malucha- znaczy duży jak na Toruń, nie mam porównania z innymi (4 duże sale). I normalnie wejście kosztuje 14 zł dla dziecka ale moze wejść tylko jeden opiekun a jak chcielismy wejść razem to musieliśmy dopłacić 7 zł :/
Porażka u nas jest jeden fajny , ale jest strefa gdzie rodzice mogą posiedziec jak maja takie dzieciaki co juz same ganiają jest taka kawiarnia mozna kupić kawę herbatę jakieś ciastko to i tak jeszcze na tym sobie zarobią . ale takim sposobem sobie zniechęca ludzi . ja lubie te w wawie w centrach handlwych . W ZT wchodzą dziecie do 2 RZ za darmo choć nie kazdy o tym wie , zawsze bandą chodziłyśmy nas 5 dzieci 9 płaciło się tylko za starszaki maluchy ganiały za darmo . i w wola parku tez jak byłam niedawno to płaciłam tylko za SZymka 21 zł , ale za te 21 dziecko może się bawić ile chce , za Ole nic nie płaciłam . do tego można tam dziecko zostawić starsze i sobie iść na zakupy , panie mają tel jak by coś sie działo i dzwonią .
Stary 2011-05-04, 09:25   #1139
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Evitka przecież ja nie pryskam nim w warzywniku ,ewentualnie jak chcę zrobić nową rabatę kwiatową albo na podwórku no teraz nie
Libruś, ja mówiłam, że się gówno znam na ogrodnictwie, ale jakoś zapamiętałam ten program o tym roundupie, to wam zapodałam

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
tak jak i ja...Kubuś to tylko rosół z lanymi kluskami wczoraj ugotowałam mu rosół na króliku, zrobiłam lane i dałam mu 2 łyżeczki koncentratu i łyżeczkę śmietany - czyli pomidorówkę - byłą słodka, bo dużo marchewki było i zjadł całą miskę (ok 150 ml), po godzinie jęczał, okazało się, że głodny i dałam mu rybę i zjadł cały słoik Nasze menu tygodniowe to na przemian: ryba z bobovity, rosół, tagitalle ze szpinakiem. o i z dań obiadowych to tyle AŻ no i może do pomidorowej się przekona zostało na dzisiaj, zobaczymy czy zje ojcu czy nie. Teraz wypił 100 mleka i śpi wtulony do tż, ten zaraz do pracy wstaje to pewnie mały się też obudzi
Smrodu współczuję...my raz zostawiliśmy jajko ze święcenia - zrobił się zbuk po paru miesiącach, wszyscy o jajku zapomnieli, a waliło w całym domu
wczoraj znowu kupy nie zrobił mam nadzieję, że dzisiaj zrobi, bo nie chcę znowu żeby tak cierpiał
a może spróbuj mu barszczyk zrobić- może mu posmakuje (na kupkę ponoć też buraczki dobre są). Ja daję: buraki (mam zawsze w zamrażrce ugotowane i pokrojone w porcje), ziemniak, pietruszka, seler, pół jabłka (koniecznie)i czasem jeszcze coś dodaje w małej ilości-brokułka, fasolkę szparagową przemycam.
A i są też gotowe mieszanki typu barszcz ukraiński, tam tylko kawałek ziemniaka i jabłka dodaję.

A na kasze (normalne), owsiankę to pewnie by się nie dał namówić?tam błonnika dużo jest, albo choć pieczywo typu wasa żytnie lub graham
Mogłabyś kiedyś może spróbować z dużą ilością jego ulubionych owoców ze słoja (u nas banan jest naj, ale z tego co pamiętam kubol gardzi banankiem)

Albo mu te śliwki jakoś przemycić, albo wodę z moczenia śliwek albo tą kaszkę śliwkową. Albo soczek jabłkowy chociaż

Ja często daję młodej owsiankę z moczonymi przez noc suszonymi owocami i wodą z nich, ale nie wiem czy u twojego niejadka by przeszło.

I mogłabyś pogadać z pediatrą może by coś wymyśliła. Jest np taki syrop laktuloza reguluje pracę jelit (ale nie przeczyszcza-swego czasu u mnie był na porządku dziennym). Daje się go nawet niemowlętom

Cytat:
ŁAŁ!!!. Super i super, że grzeczniusia werusia wróciła na łono rodziny

Cytat:

kieliszek-ładnie, ładnie....

i pewnie ten zestaw to: "tyskie", "lech", "piast", "żubrówka", "heineken"

Cytat:
a katarek jest rewelacyjny zobaczysz , ja nie mogłam go znaleźć w żadnej aptece w naszej okolicy musisłam go kupić przez internet, przyszedł jak maćkowi się katar skończył
Ja jak o tym przeczytałam to się wystarszyłam, a teraz ciągle gdzieś słyszę, czytam, że to ma sens i dobrze działa. Ale mnie dalej przeraża. Daj znać jak się będzie sprawować

Cytat:
ja nakupowałam róznych ciasteczek dzieciowych i chrupek kukurydzianych i podsuwam mu kilka razy dziennie, łącznie czasem w ciągu dnia zje 1 lub 2 całe i co najwazniejsze nie wymiotuje, krztusi sie jeszcze czasem ale radzi sobie i przełyka lub memła dłuzej

obiadki je ze słoiczka te po 9 i 11 radzi sobie ładnie a jak jak gotuje to tez mu jeszcze czesc miksuje a czesc widelcem odpusciłam mu troche grudki wieksze w obiedzie bo juz sie obrazał na obiad i nie chciał zadnych wiec w miedzy czasie ucze gryzienia na czym innym
a moja to jakby taką paczkę ciasteczek dostała, to możliwe że by z kartonkiem wmuciła (ja jej dozuję mocno i nie może widzieć, że jeszcze są bo by mnie zagęgała)

A zupki i tak jej muszę miksować, bo inaczej nie chce-jak ma taką konsystencję mieszanka, to sobie te kawałki wyciąga i mi oddaje .
A inne rzeczy w stanie stałym je (kanapki w kosteczkach, chclebek wasa, chrupki, mięsko

Cytat:
dołączam się do marzeń

Cytat:
A u mnie odwrotnie. Mała na spacerach nie chce mnie trzymać za rękę tylko ucieka. I zawsze nie w tym kierunku w którym zmierzamy... .
moja też. I do obcych leci, daje "cześć" a jak ją ktoś na kolana weźmie to zadowolona i dumna siedzi. I też za rączkę nie ma mowy , chyba, że się czegoś boi i daje żeby ją przeprowadzić

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Ty to jeszcze,ja to od grudnia chyba dziecka nie pokazałam

Ja chcę kupić małej normalne łóżko,bo ładnie potrafi zejść z kanapy czy fotela.Tylko nigdzie nic fajnego znalezc nie mogę
Wymyśl coś żeby Ninkę nam pokazać, zrób tak jak ania (chyba?)że umieść je gdzieś indziej (np.ten imageshack) i wklej ten tam adres

A może łóżko z ikei? te zwykłe takie mają tą dodatkową barierkę przykręcaną na początek.
Te kolorowe też ładne

A gdzie wy wczoraj byliście, że tyle osób było?

Ja bym marynarkę wzięła białą-czarnych masz pewnie z 5

i mrówciu, kochana spóźnione , ale najszczersze życzonka urodzinowe!
dużo spokoju, super grzecznego dzieciaczka i wszystkiego o czym marzysz :róża:

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2011-05-04 o 09:28
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 09:27   #1140
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
MOja przyjaciółka klarmiła prawie do 2RZ i miała makabre Natala jej właśnie ściagała bluzkę albo w autobusie potrafiła krzyczeć że chce cyca starszne to było dla niej .
POtem zaszła w ciążę a pordobno wtedy jakoś to mleko się zmienia i mała sama pogardziła cyckiem . jej siostra też była z tych długokarmiących ale dostała wkońcu opr od lekarki bo mała i tak miała anemie i teraz ma prawie 3 lata a waży 11 kg i lekarze nie mogą dojść czemu i kazała jej dawać MM a nie karmić wodą z cycka . bo mała leciała possała trzy razy i szła dalej a to mleko na poczatku co leci to przeciez takie bardziej do picia niż do jedzenia .
Ja nie wyobrażam sobie karmić 2 latka
A ja karmiłam starszego syna do 3 lat Nigdy nie był chudzinką, a cyca jadł w domku. Owszem, czasem przychodził na kolana i sam się obsługiwał, ale to tylko w naszych 4ech ścianach. Takie duże dziecko to raczej cyca sporadycznie, więc nie robiłam z tego problemu, moja rodzina też.
Ola też jest bardzo cycowa, zwłaszcza w weekendy kiedy jestem z nią dłużej, i choć bałam się, że po moim powrocie do pracy szybko mnie odstawi, tak się nie stało. I bradzo, póki co, mnie to cieszy

Myślę, że w przypadku długiego karmienia dzieci nie mówi się o dobroczynnych właściwościach maminego mleczka, tylko raczej o tych związanych z psychiką -mamy i dziecka. Dla mnie karmienie dzieci daje poczucie specyficznej silnej więzi emocjonalnej. Póki co nie myślę małej odstawiać, chyba, że sama zdecyduje.

A czy możecie polecić jakies fajne ciuchy na trochę większy rozmiar???Jakieś XL na przykład?
Ciągle tu narzekają, że schudnąć by chciały, a kupują ciuchy w rozmiarze dla małolatów...
Moje cycki i brzuch nie wejdą w te polecane przez Anę topy :-(A też mi się podobają.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2011-05-04 o 09:39
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości