Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 15:21   #34861
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Eloe77 dziękuję pięknie za wszystkie wskazówki

Cytat:
Rzeczywiście są tylko 3 warstwy, bo fryzjerka powiedziała, że są cienkie i delikatne... Nie wiem, może się bała bardziej wycieniować
Całkiem możliwe.
Pamiętaj, by je podcinać regularnie, bo włosy rosnąc, tracą kształt. Warto więc dokładnie się im przyglądać i czasem ciachnąć.
Cytat:
Zabiegi? Nigdy w życiu !!!! Do tej pory nie stosowałam i stosować nigdy nie mam zamiaru!
Świetnie
Cytat:
A wiesz, że coraz częściej robią mi się sprężynki ? Jak nie tykam ich przez kilka godzin, to właśnie skręcają się podobnie,jak na tym zdjęciu
Bardzo podobają mi się Twoje sprężynki i korkociągi Zresztą uwielbiam mocne skręty loków
Cytat:
W domu mam jedynie krem z Joanny do loków. Może i ładnie podkreśla loki i ich nie skleja ale skład ma nieciekawy...
sama nigdy go nie próbowałam - własnie ze względu na skład. U mnie widoczne by było wyłącznie obciążenie, bo moje włosy nie lubią się z silikonem

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ----------

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Macie jakiś szampon, który szczególnie polecacie do początkowego zmycia, czy wszystkie z blogu Małgosi są tak samo dobre?
Do początkowego zmycia prosty z sls. W blogu Małgosi są tez delikatne. Te do oczyszczenia się nie nadają, ale do późniejszego używania i owszem. Poza tym każdy z sls winien działać tak samo. Ma myć. żadnych opcji nadto.
Cytat:
I wystarczy jedno umycie, tak? Przy kolejnym już mogę użyć balsamu?
Tak, jedno. Tak, możesz użyć balsamu, ale pamiętaj, by nie używać w międzyczasie niczego spoza podanych przez siebie kosmetyków zgodnych z cg.
Cytat:
Troszkę się boję, że to mi zbytnio włosy obciąży, no ale spróbujemy
Prawda. Nie spróbujesz - nie dowiesz się.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 15:22   #34862
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

dziewczyny, przy każdym myciu głowy myjecie odżywką? czy jak to jest? jeśli myję głowę codziennie, to przy metodzie cg mogę codziennie odżywką, czy to mi nie zaszkodzi?
Blair_Cornelia_Waldorf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 15:35   #34863
kukis
Zadomowienie

Ślicznie dziękuję za wskazówki Każda jest dla mnie na miarę złota, bo dopiero raczkuję w tym temacie

Akurat mam w domu Garniera z lipą, więc zastosuję, a potem do Rossmana po balsam (odżywkę już też mam).
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 15:50   #34864
honey87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
chcę takie! Napisz proszę dokładnie czym potraktowałaś włoski
Dziękuje wam kochane za te miłe słowa))
Już piszę, czym potraktowałam włosy umyłam szamponem z avonu do kręconych, po spłukaniu nałożyłam dość dużo pottersa do farbowanych, spłukałam... no i na koniec moją ulubioną odzywkę nivea do loków Póxniej odczekałam aż wloski lekko przeschną, podusiłam je ręcznikiem, nałożyłam ciut tej odżywki bez spłukiwania joanna miód i mleko, balsam nivea i wysuszyłam lekko suszarką z dyfuzorem

Chciałabym zrezygnować z szamponu z avonu na koszt jakiego lżejszego..bez tych wszystkich drażniących środków...dopiero się uczę dbać o włoski za waszą sprawą myślałam o myciu odżywką, ale jak teraz się dowiaduje ta z odżywka ISANA mże obciążać włosy? czyli nie nadaje się do codziennego użytku? zamiast szamponu? trochę nie mogę się połapać..:/ Bo rozumiem, że przy myciu odżywką, całkowicie rezygnuje się z szamponu tak? uświadomcie mnie proszę

A co do zdjęcia, to na nim włoski są suche no może lekko przy głowie jeszcze były wilgotne, ale to dosłownie ciut bo ja nigdy nie susze tak do końca
honey87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 15:58   #34865
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Hmm... a jak z nowymi włoskami?
Poza tym pamiętaj - nie czeszemy się na co dzień i włosy nie zostają na szczotkach czy grzebieniach. Może nam się wydawać, ze jest ich więcej.
Jednak przy naszej stylizacji koniecznością jest wzmacnianie cebulek. Pamiętasz o tym?
Obowiązkowo! Pomysł jest bardzo dobry. Spróbuj tez za wszelką cenę porozmawiać z fryzjerką zanim włoży Ci głowę pod kran. To konieczne, by nie zrobiła Ci krzywdy zbyt krótkim cięciem. Upieraj się!
Omówcie na początek, co i jak byś chciała, niech Ci podepnie włosy, jak będziesz wyglądała, a dopiero potem moczy. Bądź silna!
Jak ja zrobiłam? Ostatnio ciachałam się w listopadzie u fryzjerki, ale włosy miałam spięte, więc i tak nic by nie zobaczyła. Ale oglądała moje włosy, gdy były suche. powiedziałam, co i jak chcę, by nie cięła długości, ale zrobiła warstwy. I tak się stało Byłam bardzo zadowolona z tego cięcia (ze stylizacji nie, bo o nią nie prosiłam).
A sama robię tak, że na początek spryskuję Jantarem włosy i ugniatam. Gdy wyschną, odgniatam i obserwuję włosy. Sprawdzam, gdzie, który i w jaki sposób się zakręca. Potem podpinam warstwy, łapiąc za kosmyki. Na koniec tnę w środku miejsca C od spodniej warstwy, ustalając w ten sposób długość. Każda kolejna warstwa kończy się wcześniej niż spodnia.
Na koniec ponownie spryskuję włosy Jantarem i ugniatam. Sprawdzam ponownie, czy wszystko mi pasuje i czy nie podcięłam gdzieś za mało.
Dopiero w tym momencie następuje mycie, odżywianie, stylizacja, suszenie.
I następnego dnia, czasem kilka dni z rzędu jest foch
Teraz ścięłam od 2 o 8 cm.
Przeczekaj. Pogoda jest wredna. Moim też się nie podoba.
Baby hair są. Zacznę znów pokrzywę pić, wcieram też Radical...przypomniałaś mi o Jantarze, w sumie on będzie chyba bardziej odpowiedni
Pamiętam o wzmacnianiu chociaż ostatnio zaniedbałam
Właśnie tak zamierzam zrobić najpierw rozmowa "na sucho", a potem będę patrzyła jej na ręce i ewentualnie poprawiała . Może zabiorę swoje kosmetyki (nie powinna się chyba obrazić )
Sama boję sobie ścinać, póki co jeszcze za mało się kręcą i nie mam wprawy...ale kto wie

No to czekamy na lepszą pogodę
A w ogóle to ostatnie kilka myć, włosy mi się rozbijają na mniejsze pasma. Nie chcą się łączyć w fajne, grubsze loki, tylko odstają smutno, pojedyncze włosy nawet

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-05-04 o 16:32
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 16:00   #34866
doti8
Raczkowanie

Gdzieś były linki do skali określania skrętów, nie mogę teraz tego znaleźć :/
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 16:08   #34867
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Blair_Cornelia_Waldorf Pokaż wiadomość
dziewczyny, przy każdym myciu głowy myjecie odżywką? czy jak to jest? jeśli myję głowę codziennie, to przy metodzie cg mogę codziennie odżywką, czy to mi nie zaszkodzi?
Nie zaszkodzi

Cytat:
Napisane przez honey87 Pokaż wiadomość
Dziękuje wam kochane za te miłe słowa))
Już piszę, czym potraktowałam włosy umyłam szamponem z avonu do kręconych, po spłukaniu nałożyłam dość dużo pottersa do farbowanych, spłukałam... no i na koniec moją ulubioną odzywkę nivea do loków Póxniej odczekałam aż wloski lekko przeschną, podusiłam je ręcznikiem, nałożyłam ciut tej odżywki bez spłukiwania joanna miód i mleko, balsam nivea i wysuszyłam lekko suszarką z dyfuzorem

Chciałabym zrezygnować z szamponu z avonu na koszt jakiego lżejszego..bez tych wszystkich drażniących środków...dopiero się uczę dbać o włoski za waszą sprawą myślałam o myciu odżywką, ale jak teraz się dowiaduje ta z odżywka ISANA mże obciążać włosy? czyli nie nadaje się do codziennego użytku? zamiast szamponu? trochę nie mogę się połapać..:/ Bo rozumiem, że przy myciu odżywką, całkowicie rezygnuje się z szamponu tak? uświadomcie mnie proszę

A co do zdjęcia, to na nim włoski są suche no może lekko przy głowie jeszcze były wilgotne, ale to dosłownie ciut bo ja nigdy nie susze tak do końca
mycie odżywką zamiast szamponu, ewentualnie metoda OMO (mycie odżywką bądź olejowanie, mycie szamponem - ja używam Babydream i potem odżywka d/s, itd.). Raz na jakiś czas warto umyć włosy szamponem z SLS (u mnie aktualnie Joanna Naturia Pokrzywa i Zielona Herbata )

Stary 2011-05-04, 16:24   #34868
ojejka89
Zadomowienie

Cytat:
Mycie odżywką nie da Ci możliwości zmycia silikonów z zabezpieczającego jedwabiu, więc albo zostaniesz przy szamponie i jedwabiu, albo poszukasz mniej wnikającego oleju na końcówki i będziesz mogła stosować mycie odżywką.

Jakiej długości masz włosy? Ocieranie końcówek o ramiona, plecy, ubrania też powoduje ich zniszczenie.

Co to dokładnie oznacza?
mniej wnikajacy olej? a co to oznacza? widze ze jeszcze musze sie wiele nauczyc... mam kokosowy, rycynowy i maslo kakaowe. kokosowy na koncowki jes okropny ;/ robi jakies takie piora z wlosow. rycynowy za ciezki, a maslo baaaardzo ciezko sie roztapia... planuje zakupic jeszcze z pestek winogron... ale ogolnie zastanawiam sie czy metoda z myciem odzywka w ogole jest dla mnie... mam bardzo delikatne fale, a czytalam gdzies Twoja rade ze do fal mycie odzywka moze sie nie sprawidzic i naprawde mam wrazenie ze po kilku umyciach jest mi ciezej z nich cos wygniesc... wlosy mam za ramiona, wiec narazenie na otarcia jest... moze nie bede sie tak upierac przy tej odzywce tylko zostane przy babydreamie i alterce, a wtedy moje serum znowu pojdzie w uzycie....
co do laboratorium to coz, wszyscy nawzajem sie podtruwamy (lab z chemi organicznej) roznymi swinstwami, tlenkami azotu, oparami bromu, stezonych kwasow i roznych dziwnych substancji drazniacych, podejrzewam ze nie jest to raczej balsam dla moich wlosow...

jeszcze pytanko co do niedoboru wit B przy piciu pokrzywy- trzeba to uzupelniac na biezaco czy tylko w przerwie....?
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 17:27   #34869
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

a czy jeśli myję włosy codziennie, to przed odżywką zawsze szampon z SLS? czy może być np, babydream, jak napisała koleżanka wcześniej?
Stary 2011-05-04, 17:40   #34870
kukis
Zadomowienie

https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=8207

Tu wyraźnie jest zaznaczone, że szampony z SLS nie są do codziennego stosowania.

Stary 2011-05-04, 17:51   #34871
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

dzięki kukis
a możesz mi powiedzieć, czy przed myciem odżywką mam stosować jakiś delikatny szampon, albo linka dać?
Stary 2011-05-04, 17:57   #34872
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
dzięki kukis
a możesz mi powiedzieć, czy przed myciem odżywką mam stosować jakiś delikatny szampon, albo linka dać?
najpierw dokładnie...

Stary 2011-05-04, 18:02   #34873
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

no ale właśnie się doczytać nie mogę :P
Stary 2011-05-04, 18:14   #34874
kukis
Zadomowienie

Tzn z tego co się zdążyłam zorientować, jeśli dopiero zaczynasz (do tej pory myłaś jakimiś silnymi szamponami), to najpierw myjesz szamponem z SLS, a potem zależnie od metody, którą wybrałaś - czyli albo odżywką, albo OMO (i do OMO chyba te delikatne szampony są stosowane, o ile się nie mylę - a jak się mylę, to proszę mnie poprawić ).

Stary 2011-05-04, 18:28   #34875
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

no właśnie dopiero zaczynam i nie jestem pewna czy wszystko dobrze pójdzie, że tak powiem. no, ale cóż, spróbować nie zaszkodzi.
Stary 2011-05-04, 18:37   #34876
doti8
Raczkowanie

Ja też dopiero zaczynam. Plan na jutro to pierwsze mycie przed CG, użyję zwykłego szamponu Schauma do wł. farbowanych + soda oczyszczona (ktoś może podpowiedzieć proporcje?). Po tym odżywka Alterra morela+pszenica i na 20/30 min. w koszulkę. Płukanie. Na koniec balsam b/s Joanna mleko i miód, stylizacja żelem z siemienia - jak mi wyjdzie, właśnie go gotuję :P Raczej bez suszenia. Czy to dobre na pierwszy raz? I czego warto używać później zamiast szamponu?
Stary 2011-05-04, 18:55   #34877
kukis
Zadomowienie

Ależ dziewczyny, ja też zaczynam
Jutro oczyszczam włosy Garnierem z lipą, do tego odżywka Alterra morela+pszenica, później do stylizacji może zastosuję balsam do kręciołków z Nivei, bo mam w domu A od kolejnego mycia już używam balsamu z Mrs. Potter's

Stary 2011-05-04, 19:09   #34878
april_20
Zadomowienie

Cytat:
A co sprawia, ze są takie ciężkie?
Nie mam pojęcia właśnie. Myślałam, że to przez długość(z tyłu sięgają za pasek od stanika) albo od złych kosmetyków.

Cytat:
ja używam z Joanny kremu do podkreślania loków i mi bardzo pomaga. dodatkowo suszarka z dyfuzorem, też robi swoje.
Może balsam z Nivea zamienię na Joannę. Suszyłam suszarką z dyfuzorem ale moje włoski chyba lepiej wyglądają jak same schną. Może jeszcze nie potrafię dobrze posługiwać się taką suszarką bo mam ją od niedawna.

Cytat:
A przed stylizacją czego używasz?
Nivea FC b/s nie jest odżywką, bo za bardzo nie ma co w niej odżywiać. To balsam stylizująco-zabezpieczający.
Jedna z moich ulubionych
Uzupełniałaś witaminę B?
Przez myciem głowy nakładam olej z wiesiołka, następnie myję szamponem babydream, potem odżywka garnier avokado i po jej zmyciu balsam nivea fc i żel różowy z rossmanna.
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 19:15   #34879
doti8
Raczkowanie

Też myślę nad tym balsamem Aż się boję jak to będzie
Stary 2011-05-04, 19:20   #34880
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
jeszcze pytanko co do niedoboru wit B przy piciu pokrzywy- trzeba to uzupelniac na biezaco czy tylko w przerwie....?
Na bieżąco

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 20:05   #34881
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
wklejam foto moich kręciołków, z dziś są świeżutkie bo dziś myte
Mam bardzo podobne wloski do twoich

Cytat:
hej zakręcone chciałam was zapytać czy to jest normalne...mam kręcone włoski, kiedyś kręciły się bardziej (tworzyły takie spiralki), teraz lokowane są te z wierzchu a te od spodu tworzą raczej fale niż loki. Moje pytanie dotyczy stanu waszych włosków na drugi dzień od umycia moje w ten pierwszy dzień są piękne gęste i mocno lokowane, natomiast na drugi dzień, loczki traca na objętości, włosy robią się bardziej falowane niż lokowane, często zdarza się, że każdy włos sterczy w inną stronę..
Dokladnie tak samo niestety

Cytat:
Przy dobrej pielęgnacji włosy na 2 dzień po myciu są w stanie wyglądać naprawdę dobrze nawet bez dużej reanimacji.
Hmm... nie jestem pewna. Mam skret jak Botticelli, ale wlosy zachowuja sie jak Cherub (wg typow britishcurlies). Zawsze tak mialam, ze rano byly (i sa nadal) bardziej falowane. Jak zepne wlosy w kucyk na dluzej to sie dostosowuja do fryzury i ciezko mi je przywrocic do ladnych loczkow
Ale zaczynam stosowac wiecej pielegnacji i zobacze czy to cos zmieni.

Cytat:
Pisałam wcześniej - posty z dnia działania nowego layoutu forum są nie do odzyskania.
Ok nie bylo mnie przez tydzien i nie doczytalam

Wstawie wiec moje zdjecia tuz po samodzielnym wycieniowaniu. Musze jeszcze troche podciac z tylu glowy bo mam za plasko
Chcialam mniej wicej fryzure Ramony Rey, wiem ze mam inny skret i mniej wlosow, ale i tak jestem zadowolona Normalnie mam wloski bardziej krecone, ale spieszylam sie i zbyt szybko wysuszylam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlosy.jpg (108,1 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wlosy3.jpg (82,2 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wlosy6.jpg (136,3 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wlosy5.jpg (98,3 KB, 49 załadowań)
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 20:26   #34882
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Mówisz Basiu, że podobny do isany? Toż to muszę go znaleźć, bo isanę kocham
Podobny, podobny, tak samo mocny, tylko ładniej pachnie

Cytat:
W załączniku moje zdjęcie po niedawnym cięciu (jest foch jakich mało, ale nic nie poradzę ), bo to rano po dewastacji Wycięłam sobie w sumie 4 warstwy i od razu się uniosły. Tylko korkociągi sobie zlikwidowałam
Dużo obcięłaś, ale włosy pięknie się uniosły. Tniesz już jak profesjonalistka. Cztery warstwy? Podziwiam wprawę.
Korkociągi na pewno wrócą, na dole zaraz Ci się zrobią, tam gdzie masz mocniej wycieniowane, a na górze później.
Włosiska zdrowe że hoho
Pięknie

Cytat:
Napisane przez ankaa86 Pokaż wiadomość
Moje włosy rosną i wyglądają coraz lepiej .Wczoraj umyłam je szamponem babydream, nałożyłam odżywkę garnier karite na 15 min i wyszły bardzo ładne loczki
Aniu, coraz piękniejsze loczki. Za każdym razem ładniej się kręcą

Cytat:
wklejam foto moich kręciołków, z dziś są świeżutkie bo dziś myte
Cudne, co tu dużo mówić

Cytat:
myję codziennie odżywką, raz na 2-3 tyg. delikatny szampon (chociaż teraz częściej, zależnie od stanu włosów), rzadziej szampon z sls

Cytat:
a czy jeśli myję włosy codziennie, to przed odżywką zawsze szampon z SLS? czy może być np, babydream, jak napisała koleżanka wcześniej?
Myjesz albo odżywką albo szamponem.

Cytat:
dzięki kukis
Nie, albo szampon albo odżywka

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Wstawie wiec moje zdjecia tuz po samodzielnym wycieniowaniu. Musze jeszcze troche podciac z tylu glowy bo mam za plasko
Bardzo ładnie, z tyłu rzeczywiście troszkę płasko, ale za to skręt jak ta lala

Wczoraj olejowałam, troszkę obciążyłam włosy, ale dziś cały czas je dotykałam. Podobają mi się moje loczki
Jestem kapryśną babą, więc mam nadzieję, że długo będą mi się podobać

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 20:36   #34883
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie, z tyłu rzeczywiście troszkę płasko, ale za to skręt jak ta lala
Dziekuje Z tylu zawsze mialam plasko, niewazne jakie ciecie, nawet u fryzjera. Mialam tez juz bombke z tylu i jak ich fizycznie sama nie unioslam tapirujac to robilo sie plasko Sprobuje jeszcze podciac i zobaczymy
Stary 2011-05-04, 20:41   #34884
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Wstawiam zdjęcie włosków z dzieciństwa, około 10 lat temu, kończyłam wtedy 7 lat Zdjęcie niewyraźne, nie wiem czy coś tam widać Trzymam to zdjęcie, jako moją motywację
Pozazdroscilam ci tego zdjecia i znalazlam moje sprzed 20-stu
Ale wtedy sie mialo loczki i jak sie ich nienawidzilo (bo wszyscy mieli proste)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mala.jpg (57,7 KB, 60 załadowań)
Stary 2011-05-04, 20:41   #34885
*Basia*
Mod-Śnieżynka

A próbowałaś podpinać, kiedy są mokre i tak suszyć?

To ja też kiedyś wkleję zdjęcie małej Basi

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 20:42   #34886
rude loki
Raczkowanie

hej lokasy

czytam już wizaż od kilku miesięcy, o metodzie cg gdzieś od grudnia. powoli robiłam przymiarki do zmiany pielęgnacji włosów. duuuuuużo czytałam (zresztą, ciągle wracam a to do bloga małgosi, a to do FAQ czy pigułki). powoli też przyzwyczajałam włosy do pielęgnacji bezsilikonowej, tzn. miałam szampon John Frieda do loków (prezent gwiazdkowy, szkoda było wyrzucić ) i zaczęłam wprowadzać maskę biovax, odżywkę lidl cien med z aloesem. po wykończeniu nieszczęsnego szamponu zakupiłam isanę z babassu i zaczęłam CG pełną parą

z tego, co wyczytałam, to mam typ włosa 3a, a przynajmniej tak mi się wydaje. od okresu dojrzewania mam kręcone włosy, dość drobne loczki. zawsze miałam długość co najmniej do ramion, ale nigdy dużo dłuższe. w liceum i na studiach bardzo pasowała mi seria nivea do loków (i z tego co się orientuję, odżywka była bezsilikonowa i mi ładnie służyła, więc bez obaw zaczęłam CG ). później nadeszły ciężkie czasy dla moich biednych loków - SLSy, SLESy, silikony i inne polyquaternia. do tego próbowałam rozjaśnić moje ciemne włosy (baaaardzo duży błąd ), co się oczywiście nie udało, więc trzeba było zamalować na brąz. i tu nawet jeszcze jako-tako wyglądały, dzięki silikonom najpewniej, dopóki nie pomalowałam schwarzkopfem... i skończyło się na ścięciu na krótko, bo nie mogłam już na siebie patrzeć. miałam krótkiego grzybka, bardzo mi się wydawała ta fryzura twarzowa, ale... musiałam codziennie prostować heh, stara, a głupia... teraz próbuje je odchodować, wszystko co było zniszczone od prostownicy już się wykruszyło (dosłownie ). to w skrócie moja historia włosowa. teraz część teraźniejsza.

już 2 miesiące uskuteczniam CG. zdążyłam przetestować część z polecanych na wizażu kosmetyków. bardzo pasuje moim włosom mycie odżywką. obecnie mam pottersa z aloesem (już 2 butlę), wcześniej miałam wspomnianą isanę (teraz czekam na promocję w rossie ), emulsję gloria (nigdy wiecej ).
z odżywek d/s bardzo podszedł mi garnier awocado (ale to zimą, teraz chyba za ciężki już się zrobił, więc po skończeniu opakowania przerzuciłam się na inne specyfiki). obecnie używam tego waxa, kupiłam, bo był w promocji w superpharm i muszę stwierdzić, że całkiem nie najgorzej się spisuje, ale raczej jako składnik programu minimum pielęgnacyjnego. i zauważyłam, że bardzo ładnie się pieni, chyba nawet lepiej niż potters. po drodze miałam nieprzyjemność stosować maskę gloria, która bardzo skutecznie rozprostowywała mi włosy. obecnie na wykończeniu mam biovaxa, po którym moje włosy są bardziej spuszone, niż zwykle, ale postanowiłam nie wyrzucać, bo szkoda mi było czasu, który poświeciłam na szukanie go, no i miałam nadzieję, że jego zacny skład zdziała coś dobrego w dłuższym okresie. po skończeniu odżywki d/s i maski planuję wypróbować zachwalaną alterrę mam nadzieję, że będzie mi tak dobrze służyć, jak wam
jako zabezpieczenie stosuję joannę niebieską, ale ilości śladowe, bo trochę mi obciążała włosy. jakiś czas temu stosowałam żel lniany i bardzo mi się podobał, tylko za mało utrwalał, więc przerzuciłam się na żel rossman pomarańczowy.
poza tym, dodatkowo wzbogacam maskę odrobiną d-pantenolu i serum z BU z keratyną i mleczkiem jedwabnym (kilka kropli, bo chyba moje włosy się z nim nie lubią ).

włosy myję odżywką codziennie (heh, całe życie pod górkę z tłustą cerą i skalpem ), a ponieważ używam żelu rossmanowskiego, to raz w tygodniu myję szamponem joanna naturia z pokrzywą i zieloną herbatą (który kupiłam na oczyszczenie przed myciem odżywką). właśnie go wykańczam i chciałam kupić coś łagodniejszego: zastanawiam się na szampono-żelem i szamponem migdał-jojoba oba alterra. i tu mam kilka pytań:
1. który działa łagodniej? mniej plącze włosy?
2. czy używanie go 1 w tygodniu, przy codziennym myciu odżywką i używaniu żelu, jest optymalną polityką, czy lepiej częściej/rzadziej?
3. czy szampony te poradzą sobie z okazjonalnym użyciem lakieru do włosów z silikonami i q/pq?

kończę już to wypracowanie. chyba dzisiejsza matura tak na mnie podziałała

btw, w załączniku kilka fotek z od liceum do studiów. obecnie nie mam żadnego dobrego poglądowego zdjęcia, ale wybieram się do fryzjera, więc po cięciu zrobię sesję
1 i 2 foto - wiosna 2004
3 - maj 2005
4 - maj 2006
5 - październik 2009
6 - grudzień 2009
7 - sierpień 2010
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (40,0 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (39,7 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (44,8 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (23,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (48,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (28,4 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (22,1 KB, 30 załadowań)
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 20:44   #34887
Blair_Cornelia_Waldorf
Przyczajenie

no, drogie koleżanki, właśnie jestem po pierwszym myciu metodą CG. muszę Wam powiedzieć, że to jest całkiem fajne. nie poprawił mi się skręt włosów, ale czytałam, że trzeba trochę na efekty poczekać, chociaż, już 'usiłują' się kręcić, z przodu zauważyłam takie śliczne spiralki definitywnie są milsze w dotyku i takie mięciusie. ciekawe jak będzie jutro..

a co myślicie o balsamie z nivea, dobry jest? (:

Edytowane przez Blair_Cornelia_Waldorf
Czas edycji: 2011-05-04 o 20:58
Stary 2011-05-04, 21:08   #34888
eunchae
Raczkowanie

Włosy zaczęły mi wypadać po szamponie Babydream
ale teraz nabyłam zestaw:

O - odżywka isana glatung splung (z babassu)
M - szampon alterra migdał i jojoba
O - odżywka alterra morela i pszenica

myślicie że będzie dobry?
eunchae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 21:52   #34889
agatron77
Raczkowanie

Lokaski, a ja mam pytanie dotyczące picia pokrzywy i skrzypu.
Eloe77 ,
napisałaś, że codziennie kubek ziółek i chciałam dopytać czy chodzi o jeden kubek naparu ze skrzypu wymieszanego z naparem z pokrzywy czy po kubku jednego i drugiego czyli 2 kubki dziennie?
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 21:54   #34890
oollaa_1_
Raczkowanie

GG do oollaa_1_

Trzymajcie kciuki jutro matura z matematyki o 9 rano... chyba mi się ze stresu loki wyprostują:/

Kręconowłosa skręt włosów 3a (chcę albo skręt 3b albo fale)
Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać.

Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką
oollaa_1_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości