|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#34831 | |||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Pisałam wcześniej - posty z dnia działania nowego layoutu forum są nie do odzyskania.
Cytat:
![]() Standard to kubek pokrzywy, skrzypu i drożdży (można zastąpić witaminą b kompleks) dziennie przez miesiąc i tydzień przerwy. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: regularności, robieniu przerw, uzupełnianiu niedoborów witaminy B (pokrzywa ją wypłukuje), piciu dużej ilości wody (nadmiar krzemionki zawartej w skrzypie może odkładać się w nerkach). No i jeszcze o skutkach ubocznych - może się zdarzyć, że picie pokrzywy wpłynie na pojawienie się pryszczy oraz na cykl miesiączkowy. Cytat:
Aż nie chce mi się wierzyć... A jak często go używałaś? Cytat:
ja się nie zgadzam Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- Cytat:
) i muszę stwierdzić, że jest całkiem sympatycznie. Czy gdzieś znajdę zdjęcia Twoich całych włosów? Zastanawiam się, jak jesteś obcięta.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-04 o 09:36 |
|||||||
|
|
|
#34832 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 to dopiero początki, więc pewnie będzie lepiej ( przynajmniej mam taką nadzieję). Muszę przyznać, że dzisiaj skręt jest lepszy- bardziej ścisły
Zdjęcia powinny być gdzieś kilka stron wcześniej ale wtedy były jeszcze silikony i szampon z SLS i innym świństwami... Myślę, że jak włosy się przyzwyczają to nowej pielęgnacji to będzie dobrze Taka już ich natura i chyba nie da rady tego zmienić. A może to przez okres dojrzewania?
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-04 o 09:49 |
|
|
|
#34833 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Muszę spróbować szamponu z nivei, bo ta odżywka naprawdę bardzo działa na moje włosy... kiedyś wypróbowałam chwalonej odżywki garniera avokado&masło karite czy jakoś tak, to normalnie miałam takie siano po umyciu że musiałam spłukać je jeszcze raz i nałożyć tą odżywkę nivei. Co do cięcia..to ja mam naprawdę mocno wycieniowane włoski..sama już nie wiem czy to dobrze. Mając przedziałek na boku, najkrótsze sięgają ciut za podbródek, a najdłuższe do połowy plecków. mam tak pocieniowane warstwowo (tak mi się wydaje) w tym tygodniu muszę przejść się do fryzjera na podcięcie bo ostatnio miałam podcinane jakoś 4 miesiące temu. Chętnie wstawiłabym fotkę swoich włosków, ale to chyba nie ten wątek prawda? ![]() Czyli wychodzi na to, że mój problem tkwi w pielęgnacji... może przez ten szampon się tak popsuły:/ muszę, znaleźć jakiś taki porządnie nawilżający mam nadzieję, że mi się uda A wy jaki polecacie?przejże dziś ten wątek (o reanimacji), o którym wspominasz dziękuję za rady!ahaa...jeszcze coś... włosy farbuję, farbą geneza na taki ciemny brąz, mój naturalny to taki jakiś "myszkowy"blond
Edytowane przez honey87 Czas edycji: 2011-05-04 o 09:56 |
|
|
|
|
#34834 |
|
Raczkowanie
|
Wstawiam zdjęcie włosków z dzieciństwa, około 10 lat temu, kończyłam wtedy 7 lat
Zdjęcie niewyraźne, nie wiem czy coś tam widać Trzymam to zdjęcie, jako moją motywację
|
|
|
|
#34835 |
|
Raczkowanie
|
Po wczorajszym buszowaniu na forum przejrzałam swoje szampony i odżywki - masakra totalna!! Mam dwa szampony z avonu: przeciwłupieżowy i zwiększający objętość oba z serii naturals a co w składzie? Alkohol denat, SLS i inne świństewka. Jednak najczęściej myję włosy czerwoną schaumą do włosów farbowanych i używam odżywkę do spłukiwania Pantene pro-v restoratives - program odnowy. Bardzo ją lubię bo włosy po niej są nawilżone i ładnie się skręcają. Na końcówki nakładam serum avonu do włosów puszących ale ono zbyt obciąża włosy, że z loków robią się fale. Myślę, że muszę najpierw zainwestować w szampon bez SLS i odżywkę bez spłukiwania. Poczytałam co Wy stosujecie i nie wiem co wybrać :O Myślę o szamponożelu Alterra i odżywce Joanna Naturia b/s (często się przewijała i kilka razy ją zanotowałam
) albo Radical ochronna mgiełka ze skrzypem.
|
|
|
|
#34836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze czasem dodaję siemię lniane (zaparzone nie robi gluta).Skutki niedoboru witaminy B mogą być fatalne więc warto pamiętać o witaminkach! Spytajcie wujka Google, niestety nie przesadza :/ A wpływ na cykl jest akurat jak najbardziej pozytywny ![]() Hihi moja odwronie ![]() Cytat:
U mnie akcja puch! Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-04 o 11:08 |
||
|
|
|
#34837 | |||||||||||
|
|
Cytat:
na pewno.Cytat:
Cytat:
), bo to rano po dewastacji Wycięłam sobie w sumie 4 warstwy i od razu się uniosły. Tylko korkociągi sobie zlikwidowałam Zastanów się, czy by nie wycieniować nieco włosów (możesz zrobić to sama). NA SUCHO!Widzę, ze mamy ten sam problem - włosy skręcają się najbardziej przy długości przynajmniej do ramion, ale im dłuższe, tym mniejsza objętość i przyklap przygłowowy. Ech... Cytat:
Doskonałą (choć rzeczywiście niewyraźną ) masz motywację Cytat:
Cytat:
Bo niestety Garnier jest bez silikonu i pokaże Ci prawdę o Twoich włosach. Jeśli umyjesz prostym szamponem z sls i nałożysz choćby Isane z babasu albo własnie tego Garniera czy Alterrę którąkolwiek, to zawsze zobaczysz prawdziwy stan swoich włosów. Jeśli są suche i sianowate, to bez silikonu właśnie takie będą. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Większość z nich jest chemiczna i wprowadza barwnik poprzez uzyskanie środowiska zasadowego, co włosom nie służy (ich środowisko jest kwasowe). Farbowane włosy (a w szczególności już rozjaśniane) potrzebują szczególnej dbałości.
|
|
#34838 | |||||||
|
|
Cytat:
Włosy jedynie wyglądają zdrowo, ale by sprawdzić, czy takie są, umyj włosy zwykłym szamponem z sls i nałóż tylko odzywkę typu Isana z babasu. Wysusz jak zwykle, ale bez jedwabiu. Potem opisz wrażenia. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-04 o 11:33 |
|||||||
|
|
|
#34839 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 obejrzałam Twoje albumy i mam dość podobne włosy do Twoich. Nawet długość
Ja już od kilka lat temu przekonałam się, że ważne jest całościowe wycieniowanie. Miałam fryzjerkę która umiała to zrobić ale wyprowadziłam się 100km od niej :P Teraz zapuszczam. W ogóle fryzjerzy są czasem dziwni - nigdy mi nie wierzą, że mam kręcone włosy - bo jak idę do nich to zazwyczaj w związanych albo świeżo umytych bez żadnych kosmetyków b/s, albo rozczesanych na sucho do mycia - nie pozwalam rozczesywać włosów fryzjerom bez mojego przygotowania bo by mi pół włosów wyrwali :P
|
|
|
|
#34840 | ||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moje włosy zachowują się podobnie, ale zastanawiam się często, czy to nie wrażenie optyczne Spróbuj położyć taki włos w mokrej umywalce i poczekać, aż cały nasiąknie wodą. Jeśli i wtedy końcówka będzie wyglądała na cieńszą, to może oznaczać 2 rzeczy:- jest to część już podniszczona, - jest to część pozostała jeszcze po dawnej pielęgnacji. Sama muszę dodać, że mimo niefarbowania moje końcówki właśnie na jakieś 2-3 cm potrafią się odbarwić na sporo jaśniejszy kolor. Taka gmina ![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Musze dokleić do albumu, ale nie ma się czym chwalić Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Takie włosy powinno się ciąć na sucho i bez rozczesywania, bo tylko wtedy widać naturalny układ kosmyków i miejsca, w których należy je przyciąć bez szkody dla loków.
|
|
#34841 |
|
Raczkowanie
|
Wiem jaki byłby efekt takiego mycia - siano nie zdatne do ułożenia. Odżywka pantene ta którą podlnkowałaś.
|
|
|
|
#34842 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
jeśli TŻ to zauważył to faktycznie nie jest dobrze Jutro wizyta u fryzjera, dam znać po. Może uda się jakieś fotki zrobić. A właśnie, planuję umyć przed samą wizytą, stylizacja jak zwykle i tak pójść na "ścięcie". Czy to może zły pomysł, bo i tak pewnie nikt nie zwróci uwagi i od razu głowa pod kran pójdzie? Jak Wy robicie? Te zwężające się końcówki sprawdzę jeszcze dziś i napiszę czy się "wypełniają" Obecnie moje loki też strzeliły focha, nic im się nie podoba wczoraj myłam, wyszły fale nie rozumiem, szukam dalej, ewentualnie przeczekam
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-04 o 14:47 |
|
|
|
|
#34843 |
|
Konto usunięte
|
Witajcie Kręconowłose
marika161 bardzo ładnie kręcą Ci się włosy Eloe ma rację, spróbuj je troszkę wycieniować, to zyskają na objętości. Eloe77 piękne kręciołki ![]() Moje włosy rosną i wyglądają coraz lepiej .Wczoraj umyłam je szamponem babydream, nałożyłam odżywkę garnier karite na 15 min i wyszły bardzo ładne loczki
|
|
|
|
#34844 |
|
Zadomowienie
|
Eloe77 zakochałam się w Twoich włosach
|
|
|
|
#34845 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze...dużo się dowiedziałam dzięki WAM!
pójdę dziś do rossmana i kupie do mycia włosków tą odżywkę z isany zobaczymy... rozumiem, że nią spokojnie można "umyć" włoski, później nałożyć odżywkę i układać??wklejam foto moich kręciołków, z dziś są świeżutkie bo dziś myte
|
|
|
|
#34846 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#34847 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam gdzieś takiej samej długości ale moje są strasznie ciężkie i obciążone przez co już tak się nie kręcą niestety
|
|
|
|
|
#34848 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
chcę takie! Napisz proszę dokładnie czym potraktowałaś włoski
|
|
|
|
|
#34849 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny mam pytanie: czytałam we wcześniejszych postach, że można używać odżywki YANG z rossmana, ale takowej nie znalazłam, czy ISANA "połysk jedwabiu" również z rossmana nadaje się?
i kupiłam sobie jeszcze balsam joanna-mleko i miód. ![]() czyli najpierw muszę umyć odżywką, apotem balsam, tak?
|
|
|
|
#34850 |
|
Zadomowienie
|
Kochane jak zrobić żeby loczki były bardziej zbite? Może powinnam zmienić kosmetyki? Używam żel różowy z rossmanna i odżywka b/s nivea fc
|
|
|
|
#34851 |
|
Raczkowanie
|
Ammmm super długość!!! Mi się taka marzy. Na razie mam do ramion. Zakupiłam dziś odżywkę Alterra morela i pszenica oraz balsam Joanna mleko i miód bez spłukiwania. Dodatkowo herbatkę ze skrzypu. Piłam pokrzywę przez dwa miesiące teraz miałam miesiąc przerwy więc akurat mogę zacząć pić skrzyp. No i płukanka ze skrzypu przeciw wypadaniu będzie dobra
|
|
|
|
#34852 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Przeczytałam Twój komentarz w albumie i muszę Ci powiedzieć, że 3 dni po myciu zimą moje włosy wyglądają na dość suche. Są zupełnie inne niż w dniu mycia, czy nawet 2 dnia. Ale kocham je każdego dnia tak samo (no, może nie dzisiaj )Cytat:
Poza tym pamiętaj - nie czeszemy się na co dzień i włosy nie zostają na szczotkach czy grzebieniach. Może nam się wydawać, ze jest ich więcej. Jednak przy naszej stylizacji koniecznością jest wzmacnianie cebulek. Pamiętasz o tym? Cytat:
Cytat:
Omówcie na początek, co i jak byś chciała, niech Ci podepnie włosy, jak będziesz wyglądała, a dopiero potem moczy. Bądź silna! ![]() Jak ja zrobiłam? Ostatnio ciachałam się w listopadzie u fryzjerki, ale włosy miałam spięte, więc i tak nic by nie zobaczyła. Ale oglądała moje włosy, gdy były suche. powiedziałam, co i jak chcę, by nie cięła długości, ale zrobiła warstwy. I tak się stało A sama robię tak, że na początek spryskuję Jantarem włosy i ugniatam. Gdy wyschną, odgniatam i obserwuję włosy. Sprawdzam, gdzie, który i w jaki sposób się zakręca. Potem podpinam warstwy, łapiąc za kosmyki. Na koniec tnę w środku miejsca C od spodniej warstwy, ustalając w ten sposób długość. Każda kolejna warstwa kończy się wcześniej niż spodnia. Na koniec ponownie spryskuję włosy Jantarem i ugniatam. Sprawdzam ponownie, czy wszystko mi pasuje i czy nie podcięłam gdzieś za mało. Dopiero w tym momencie następuje mycie, odżywianie, stylizacja, suszenie. I następnego dnia, czasem kilka dni z rzędu jest foch ![]() Teraz ścięłam od 2 o 8 cm. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Im dłuższe włosy tym mniejszy popełni się błąd. Spróbuj Cytat:
Pracujemy już ze sobą 19 miesięcy, więc trochę o sobie wiemy Cytat:
Cytat:
A co sprawia, ze są takie ciężkie?
|
|
#34853 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#34854 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nivea FC b/s nie jest odżywką, bo za bardzo nie ma co w niej odżywiać. To balsam stylizująco-zabezpieczający. Jedna z moich ulubionych ![]() Cytat:
|
|
#34855 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, dołączam do zakręconych
![]() Do tej pory stosowałam, a raczej męczyłam włosy szamponem Timotei do kręconych włosów + po myciu pianka W rezultacie włosy oczywiście mi się puszą i ogólnie nie wyglądają zbyt zdrowo.Podczytałam sobie was trochę i postanowiłam jednak coś zmienić Do mycia włosów zamierzam używać tego: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...33&postcount=3 Jako odżywka tego: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=13 Natomiast jeśli chodzi o stylizację, to dalej mam wątpliwości. Jednak nie o tym chciałam. Czy uważacie, że najpierw powinnam umyć głowę szamponem typu Hipp dla dzieci, czy mogę je tak "z grubej rury" potraktować tym balsamem Mrs. Potter's? I jeszcze jedno pytanko, czeszę włosy po umyciu grzebieniem z szerokim rozstawem, później zawsze pianka + ugniatanie. Ale przed myciem włosów, zawsze je rozczesuję szczotką, bo nie wyobrażam sobie myć nierozczesanych. Czy powinnam z tego zrezygnować? |
|
|
|
#34856 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edit. Brałam wit. B complex z innych przyczyn, nie wiedziałam, że pokrzywa ją wypłukuje - zbieg okoliczności :P Edytowane przez doti8 Czas edycji: 2011-05-04 o 14:53 Powód: dopiski |
|
|
|
|
#34857 | ||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dopiero następne mycie robisz odzywką Mrs. Potters. Jeśli nie oczyścisz włosów z polimerów, to mycie odzywką nie ma sensu. Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-04 o 15:14 |
||||
|
|
|
#34858 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() wydaje mi się, że nie powinnaś ich przed myciem rozczesywać, bo wtedy je osłabiasz i niszczysz strukturę. Edytowane przez Blair_Cornelia_Waldorf Czas edycji: 2011-05-04 o 15:02 |
|
|
|
|
#34859 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 dziękuję pięknie za wszystkie wskazówki
Zabiegi? Nigdy w życiu !!!! Do tej pory nie stosowałam i stosować nigdy nie mam zamiaru! Oczywiście oglądam Twoje albumy nie raz A wiesz, że coraz częściej robią mi się sprężynki ? Jak nie tykam ich przez kilka godzin, to właśnie skręcają się podobnie,jak na tym zdjęciu Niestety nie udało mi się kupić żelu Ziajii Byłam chyba w pięciu drogeriach i nic... A tak chciałam go wypróbować W domu mam jedynie krem z Joanny do loków. Może i ładnie podkreśla loki i ich nie skleja ale skład ma nieciekawy...
|
|
|
|
#34860 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za odpowiedź
Macie jakiś szampon, który szczególnie polecacie do początkowego zmycia, czy wszystkie z blogu Małgosi są tak samo dobre? I wystarczy jedno umycie, tak? Przy kolejnym już mogę użyć balsamu? Troszkę się boję, że to mi zbytnio włosy obciąży, no ale spróbujemy
Nie mogłem w to uwierzyć, lecz Ty wiedziałaś już, Że to śmierć odwiedziła nasz dom. I krzyczałem - nie zabieraj Jej, Zostaw Małą, zostaw proszę cię, Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie... Edytowane przez kukis Czas edycji: 2011-05-04 o 15:15 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.

Aż nie chce mi się wierzyć... A jak często go używałaś?
ja się nie zgadzam
) i muszę stwierdzić, że jest całkiem sympatycznie. Czy gdzieś znajdę zdjęcia Twoich całych włosów? Zastanawiam się, jak jesteś obcięta.

Zdjęcia powinny być gdzieś kilka stron wcześniej ale wtedy były jeszcze silikony i szampon z SLS i innym świństwami... Myślę, że jak włosy się przyzwyczają to nowej pielęgnacji to będzie dobrze
Taka już ich natura i chyba nie da rady tego zmienić. A może to przez okres dojrzewania?
kibicuję od dziś wszystkim naszym kręconym maturzystkom
Muszę spróbować szamponu z nivei, bo ta odżywka naprawdę bardzo działa na moje włosy... kiedyś wypróbowałam chwalonej odżywki garniera avokado&masło karite czy jakoś tak, to normalnie miałam takie siano po umyciu że musiałam spłukać je jeszcze raz i nałożyć tą odżywkę nivei.
na pewno.
), bo to rano po dewastacji 

Spróbuj położyć taki włos w mokrej umywalce i poczekać, aż cały nasiąknie wodą. Jeśli i wtedy końcówka będzie wyglądała na cieńszą, to może oznaczać 2 rzeczy:
jeśli TŻ to zauważył to faktycznie nie jest dobrze
Eloe ma rację, spróbuj je troszkę wycieniować, to zyskają na objętości.

)