|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#34951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Witajcie Dziewczyny! Mam do was jedno pytanie czy polimer PVP zabezpiecza wlos przed utrata wilgoci? Bo czytalam ostatnio Wasze podpiete tematy (ale dosc pozno noca) i w jednym z artykulow bylo napisane,ze polimery powoduja,ze zabezpieczymy wlosy przed utrata nawilzenia a winnym bylo napisane,ze powinnam ich unikac i juz zglupialam;d
Po drugie mam pytanie do osob ktore maja tzw.wrazliwy sklap. prosze poradzcie mi jakis lagodny szampon ktory nie bedzie wysuszal wlosow. BArdzo ciezko jest mi trafic na odpowiedni szampon,bo wiekszosc mnie podraznia. Mylam wlosy BAbydreamem ktory powinien byc lagodny,ale sie nie sprawdzil a jeszcze pogorszyl sprawe. Czytalam,ze Fitomed jest dobry. Ale tylko ten do wlosow tlustych(bo ten jest zanalizowany) czy tez ten do wlosow suchyc? Bo moje wlosy sa z natury suche. Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2011-05-06 o 13:57 |
|
|
|
#34952 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ps. Kolezance wlosy wycieniowalam (ma proste) i pasemka zrobilam, jest super zadowolona. Chyba odkrylam w sobie nowy talent ![]() Cytat:
![]() Sprobuje nowej pielegnacji i mycia odzywka |
|||
|
|
|
#34953 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-krótki skład to dobry skład ![]() -łagodny detergent (czyli nie SLS chyba że na zasadzie peelingu raz na długi czas; najlepiej glukozydy) -unikam protein i ekstraktów ziołowych (mają działanie wysuszające z wyjątkiem rumianku i lipy) -oczywiście pod żadnym pozorem alkohol (czyli alk, alk denat, isopropyl alcohol, inne alkohole np cetearyl to sama dobroć) -dodaję coś od siebie: kropelkę oleju, łyżeczkę miodu - suchy skalp to lubi A teraz konkretnie. Też nie mogłam BD, zagadka wszechczasów bo skład niby OK ![]() Co mi pasuje: -szampon Emolium -odżywka Hegron sama lub z miodem -szampon niemowlęcy Cien z kropelką oleju migd -olejek pod prysznic Isana Med -na niucha, delikatny zapach mile widziany (niektóre substancje zapachowe wysuszają) -wywar z orzechów piorących + kompres z żelu lnianego (orzechy kiepsko zmywają oleje ale ogólnie myją b dobrze nawet za dobrze, sam żel lniany ponoć też myje ale jeszcze nie próbowałam. Jako kompres jest genialny. Zrób sobie, na wszelki wypadek zmyj po 30min/1h) -kompresy na skalp przed myciem z żelu lnianego, olejów, żelu aloesowego\ Lepiej ostrożnie z: -odżywki Potter's - mają zły alk -odżywki Isana - też mają zły alk i dość bogaty skład Jeśli podoba Ci się szampon Fitomed to może weź do suchych, ma podobne właściwości jak ten do tłustych tylko zioła jak pokrzywa mogą wysuszać Cytat:
U mnie kwestia leży w humektantach, więc jest akcja antyhumektanty czyli kokos, shea, silikonyA żeby się znali choć na tym :P ile razy miałam/widziałam paskudne pasemka i spaloną trwałą :P Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-06 o 14:45 |
||
|
|
|
#34954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie nigdy do szamponu nie probowalam dodawac oleju czy miodu;d Ale nastepnym razem sprobuje;dCzytalam o orzechach, ale arazie sie wstrzymalam,ze wzgledu na rozne opinie. Juz i tak duzo kasy wyrzucilam w bloto w poszukiwaniu odpowiedniego szamponu. Mylam odzywka. Przez jakis czas bylo super, a po jakims czasie moje wlosy, ktore normalnie sie odbijaly od glowy zaczely byc przyklapniete i szybciej sie przetluszczaly. Poza tym ja wole myc wlosy jednak szamponem bo inaczejj odnosze wrazenie,ze mam nieumyte wlosy:PA moglabys mi napisac jeszcze ktory konkretnie szampon z emolium na Ciebie dziala? Najlepiej posilkujac sie linkiem z KWC odrazu poczytam opinie Z gory dzieki!Czytalam analize tego szamponu.I czy ktoras z Was moglby mi powiedziec czy "polyquaterium-7" znajaujacy sie praktycznie pod sam koniec skladu szamponu bedzie robil cos zlego z wlosami w dluzszej perspektywie? Oprocz tego,ze bedzie sie nadbudowywal? Bo rozumiem,ze nawet jak sie bedzie nadbudowywal to prosty szampon z sls wystarczy? Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2011-05-06 o 15:34 |
|
|
|
|
#34955 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#34956 |
|
Raczkowanie
|
Hej kręconowłose
!![]() mogę się wtracic w dyskusje ? mam jedno pytanie co do oleju kokosowego ... wy tez tak macie gdy go nakladacie na glowe ze z konsystencji plynnej robi sie twardy na wlosach ? dzis kupilam olej wszystko na etykietce pisze ze jest OK. wczesniej kupywalam z innej firmy olej kokosowy ale ten mi nie zaschnal na wlosach i z tad moje pytanie dlaczego ten zasycha na wlosach ? czy to jest normalne ? czy moze zle dobralam olej do wlosow ? czekam na odpowiedz z gory dziekuje
|
#34957 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieszania nauczyłam się od dziewczyn i chwała im za to Zawsze mieszaj porcję na jeden raz, nie każdy kosmetyk się do tego nadaje.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#34958 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a po szamponie powinna się sprawdzić |
|
|
|
|
#34959 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#34960 |
|
Raczkowanie
|
rude loki trochę obawiam się jej użyć po myciu odżywką, chociaż okrutnie mnie korci-ten cudowny zapach, no i konsystencję ma fajną. Do moich włosów kosmetyki muszę być jak najlżejsze. No właśnie może coś lekkiego mi polecicie ?
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-06 o 19:08 |
|
|
|
#34961 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest to olej z firmy biofuturo dziekuje ze sie odezwalas
Zapuszczam włosy typ 3A 42-43-44-45-46-47-48-49- 51-52-53-54-55,5-56-57-58-59- Edytowane przez NelluSiIa Czas edycji: 2011-05-06 o 19:29 |
|
|
|
|
#34962 |
|
Zadomowienie
|
Cóż, ja niestety nie znalazłam balsamu Mrs. Potter's, a zwiedziłam wszystkie osiedlowe drogerie i kioski w mojej okolicy. W jednym była emulsja Glorii, ale kiedyś ją miałam i nie byłam zbytnio zadowolona.
Poszłam więc do Rosmanna po odżywkę z Isany z olejem z babassu (czytałam, że się nadaje do mycia), zobaczymy, może się sprawdzi
|
|
|
|
#34963 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
pożalę się Wam, niestety dzisiaj znów musiałam podciąć końcówki , robię to regularnie, ale chyba dziś troszkę przesadziłam buuu ;( ehh niestety malowanie nie służy moim włosom najlepiej, a do naturalnego koloru nie wrócę o niee na szczęście doszły mi moje przedłużki clip-in i od jutra moje włosy będą nadzwyczaj długie ![]() a czy Wy nosicie przedłużane włosy? osobiście nie odważyłabym się na inna metodę niż spinki ze względu na kondycje moich loczków ![]() no i w niedzielę nakładam po raz pierwszy olejek na łebek :P rycynowy! ciekawe co to będzie ![]()
|
#34964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja przedluzalam clip-in i mikroringi nie polecam mikroringow a clip-inów bedziesz miala dosc bo ciezkie sa czasem glowa boli trzeba kolo nich nonstop robic masakra ale mimo to powodzenia zycze
|
|
#34965 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dawno temu miałam ale się zniszczyły poszły w niepamięć! :P teraz znowu mnie natchnęło, no zobaczymy na jak długo, ale przynajmniej tyle, że moje włosy na tym nie ucierpią
|
|
#34966 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I kupiłam także grzebień z grubymi zębami |
|
|
|
|
#34967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tez tak mialam ze wiele razy czasem po roku wracalam do clip-in leza mi teraz w szafie balejarz blond z brazem i brazowy kucyk do pasa ale nie uzywam i tez mam krecone wlosy jakie zamowilas ?
|
|
#34968 |
|
Zadomowienie
|
No mnie się niestety na razie większe zakupy nie szykują, więc do marketu żadnego jechać nie będę w najbliższym czasie.
Zobaczymy, jak się Isana sprawdzi
|
|
|
|
#34969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli obawiasz się że zastygnięty nie wnika - owiń włosy folią, może dodaj troszkę innego oleju, płynnego
|
|
|
|
|
#34970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tzn tak troche sa sztywne ale w sloiku to wiem ze ma byc taki twardy pozniej go rozpuszczac stosuje juz pol roku ta motode ale ten mnei zadziwil bo wczesniej mialam wlosy takie wilgotne naoleojawane ale nie sztywne a teraz nalozylam olej i po chwili takie twarde sie staly ale teraz juz jak trzymam dluzej sa spokio takze dzieki bo nie chcialam sama stosowac na marne bo nawet nie psize czy rafinowany czy nierafinowany i dlatego sie obawialam ze nic mi nie bedzie dawal na tych wlosach dzieki
|
|
#34971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnosnie mieszania toniedawno spotkalam sie z tym w watku o olejach i olejkach do wlosow;d O olejach czytalam przewaznie w kontekscie ze przed myciem na mokre albo suche wlosy od 30 minut przez cala noc I taki dodatek oleju do odzywki i zostawienie na 30 minut swietnie sie sprawdzilo,bo wyprobowalam ostatnio.Wlosy byly abrdzo zadowolone;d Zatem nastepnym razem kilka kropel trafi do szamponu;d Mam nadzieje,ze rowniez mi sie odwdziecza.Ja aktualnie mam z ok.10 na zbyciu. Na szczescie mam je komu oddac,ale troche mecza mnie te ciagle poszukiwania i to ze na poczatku wszystko pieknie ladnie a pozniej to samo. A jednak mam troche tych wlosow na glowie i wazne jest dla mnie to by ladnie wygladaly. Odzywka to byla ta z glorii zarowno w tym pudelku jak sloiczek i tym z emulsji podluzny, czasami umylam Isana z olejem babsu i mega rzadko odzywka bez splukiwania z Joanny chyba do wlosow zniszczonych i farbowanych. Na poczatku mycie gloria bardzo mi sluzylo,ale po jakims czasie wlosy byly w coraz to gorszej kondycji. |
|
|
|
|
#34972 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jednak szampon, musi coś myć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#34973 |
|
Raczkowanie
|
anula12099 mam w domu włosy do przedłużania, takie na spineczki. Miałam je tylko raz, więcej nie nałożyłam.
|
|
|
|
#34974 |
|
Zadomowienie
|
Nie spodziewałam się, że ta odżywka z Altery aż tak się pieni - prawie jak szampon
|
|
|
|
#34975 |
|
Raczkowanie
|
kukis też bym chciała ją kupić
Dziewczynki wesprzyjcie w czasie kryzysu ![]() ![]()
|
|
|
|
#34976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czesciowo tutaj zagladam aczkolwiek wiekszosc watkow nie do konca mnie dotyczy dlatego,ze nie mam kreconych wlosow. Wprawdzie moje wlosy przejawiaja takie tendencje , a jakbym je pocieniowala to na pewno uzyskalabym skret, narazie mam mega delikatne fale.Uwazam,ze akurat ten dzial wizazu jest jednym z najbardziej naukowych i warto tutaj zagladac. JA do niego wrocilam i chcialabym pogratulowac dziewczynom stworzenia niezlej Pigulki ,Faqu i przde wszystkim Waszych autorskich opracowan,bo sa swietne,bardzo czytelne i latwo zrozumiec ![]() A moze polecilabys mi jakies " bezpieczne odzywki" ? Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2011-05-07 o 10:59 |
|
|
|
|
#34977 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jedwab do włosów ma silikony? Używacie go ?
|
|
|
|
#34978 |
|
Zadomowienie
|
Marika, a nie masz u siebie Rosmanna? W każdym ta odzywka powinna być
Moim włosom wyraźnie się oczyszczenie spodobało
|
|
|
|
#34979 |
|
Raczkowanie
|
Marika161 jaki kryzys
Przede mną dużo pracy żeby dojść do takiego skrętu Chwilowo wpadłam w zauroczenie możliwościami moich włosów, zaczytuję się w wizażowych zakręconych wątkach i hamuje swoje zapędy żeby nie wszystko na raz I powoli zauważam uzależnienie od wizażu |
|
|
|
#34980 |
|
Raczkowanie
|
kukis niestety nie mam
Mieszkam w maluteńkiej wioseczce, a najbliższy Rossmann jest 40 km od mojej wioseczki. A w najbliższym miasteczku, gdzie chodzę do szkoły jest jedna drogeria Aster i dwie takie malutkie, gdzie naprawdę jest mały wybór. Jak widzicie nie mam dostępu do dobrych kosmetyków, tak jak Wy ![]() doti8 fajnie, że Tobie się podobają ale ja nie jestem do końca zadowolona ... Wiem, na co je stać, a stan obecny nie jest taki jak powinien. Wiem, że potrzeba dużo czasu ale jest mi trochę smutno ![]() Hmmm, może ładnie poproszę siostrę, to mi kupi tą Altterkę. Aha i jeszcze dodam, że mam złą wodę w domu-jest twarda :/ Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-07 o 11:18 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.

przeczytalam, przeanalizuje jeszcze dokladnie i zaczne sie bawic z polproduktami. jeden opis pasuje do mnie idealnie, puch zwiazany z humektantami. Wlosy po wyschnieciu maja kilka odstajacych antenek, potem robi się ich coraz więcej. Jak u mnie! ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)