|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#34981 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Ma. Uważaj na Biosilka bo ma też alkohol. Ja nie używam, ale w lecie może będę żeby zabezpieczyć końcówki
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Odżywek używam tak żeby skalp po myciu nie był nimi zaciapany, czyli przed myciem jak maska albo po myciu jako b/s. Hegron, Fitomed do blond, Isana z babassu, żel aloesowy z Lidla Cien Med, olej kokosowy. Czasem odżywka Artiste różowa z drogerii Natura. |
|||
|
|
|
#34982 |
|
Rozeznanie
|
Nie są całkowicie proste, są lekko pofalowane a mi chodzi, żeby mieć ładny loczek (nie falę) już od samej nasady... Jak to zrobić?
|
|
|
|
#34983 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jeśli używam tylko do stylizacji balsamu z nivea i żel z Issany ten pomarańczowy ( niekiedy z żelem lnianym) to czy powiennam często myć włosy szamponem z slsami?
jak na mioje oko mają one tylko pvp ale czy to się nadbudowywuje?
|
|
#34984 |
|
Zadomowienie
|
Doti, to tak jak ja (z tym zauroczeniem)
![]() Marika, nie martw się, ja niby w mieście mieszkam, ale nigdzie balsamu Mrs. Potter's znaleźć nie mogłam Ale na brak Rossmannów nie narzekam, mam 3 praktycznie koło siebie Szkoda, że nie mają wszystkiego, czego potrzebuję, ale to by było za proste |
|
|
|
#34985 |
|
Raczkowanie
|
kukis to oddaj mi jeden taki Rossmann
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-07 o 12:54 |
|
|
|
#34986 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Po naszemu wizażowemu
głowę miałam pochyloną i ugniatała od dołu ![]() Cytat:
reakcji na taką odpowiedź nie było, haha...wiadomo.Suszenie dyfuzorem było ok, nie miałam aż takiej masakry jak sama fryzjerka ![]() Prawda, głowę pochyliłam, no i zdjęcie chyba z profilu, bo sama sobie robiłam ![]() Dobrze, że schodów nie ma, bo tego się bałam najbardziej. W sumie ta dolna warstwa wydawała mi się dłuższa niż reszta, ale to chyba tylko moje przewrażliwienie Dobra, idę się ogarnąć i włosy umyć. Dam znać
|
|
|
|
|
#34987 |
|
Raczkowanie
|
DMkAnia koniecznie wklej zdjęcia po umyciu
![]() Chciałabym podciąć końcówki ale boję się, że fryzjerka obetnie za dużo, a sama nigdy nie obcinałam, więc chyba bym się tego nie podjęła |
|
|
|
#34988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak Ci egzaminy poszły?? Tak, nadbudowuje Zmywaj jak silikon, to chyba indywidualne ale nie umiem powiedzieć co ile myje się SLS ze wzgl na silikon.Heh wyszło mi że jestem ortodoksyjna CG od początku :P (znaczy po Małgosiowemu mniej więcej ) Ale jajka, bo to nie zamierzone :PCzy macie wiosnę? U mnie październik, aż mi się nie chce maski nakładać bo i tak będzie puchacz ;] |
|
|
|
|
#34989 |
|
Raczkowanie
|
Ania też czekam na fotki! Twoje włosy już chyba po kryzysie? Bo moje w kryzysie wciąż... co prawda ostatnio jestem tak zalatana, że nie mam czasu na nocne miksturne sesje... to może dlatego. Nie wiem sama
![]() Dziewczyny czy możecie mi polecić jakiś szampon, albo odżywkę z rzepą? Pamiętam chyba joanna kiedyś miała taki zestaw, teraz nazywa się rzepa, ale po rzepie śladu nie ma. Kiedyś takowy zastosowalam i włosy mi się pokręciły. Teraz nigdzie rzepy nie widzę... będę wdzięczna
|
|
|
|
#34990 | |
|
Raczkowanie
|
oollaa_1_, też o to pytałam jakieś 2 strony temu. oto co napisała Eloe:
Cytat:
btw, kwejk radzi: noś loki!
|
|
|
|
|
#34991 |
|
Raczkowanie
|
Odczucia po minionych 4 egzaminach maturalnych całkiem całkiem... konkretnie wiedzieć będę 30 czerwca
|
|
#34992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maska antypuchowa: odżywka Fitomed do blond (nie ma gliceryny), olej rycynowy, olej z winogron, różowa Artiste z proteinami, miód bo nie mogłam się powstrzymać Zobaczym co to da
|
|
|
|
|
#34993 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam 1 egzamin 13 czerwca, drugi 15, też będziecie trzymać?
|
||
|
|
|
#34994 |
|
Zadomowienie
|
Swoją drogą, świetne są loki tych dziewczyn z kwejka
Mam nadzieję, że dożyję czasów, w których też takie będę mieć
|
|
|
|
#34995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziemy tylko się przypomnij ![]() Mnie kopnijcie w tyłek żebym się do roboty wzięła żebyście mogły trzymać kciuki za moją obronę
|
|
|
|
|
#34996 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
muszę przez to, że w żelu mam pvp myć co miesiąc włosy szamponem z slsami? dziś umyłam właśnie szamponem z slsem... tona odżywki i jakoś jest ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków jeszcze będę przypominać kiedy trzeba trzymać![]() oczywiście że ja będę trzymać kciuki 13 i 15 czerwca już odnotowałam to w kalendarzu![]() AjriszMarta do pisania pracy proszę iść :P eh ja też się muszę jeszcze uczyc:/a dziś więcej czasu przy myciu włosków spędziłąm niż przy książkach:/ moje włoski po myciu szamponem z slsem ładnie się pokręciły miały dwie odżywki d/s z proteinami z Issany i Garniera Karite ![]() cały opis mojej dzisiejszej pielęgnacji będzie w codzienniku teraz tam wszystkie swoje działania pielęgnacyjne spisuje i mogę szybko sprawdzić i powtórzyć jakiś zestaw gdy np nie można ryzykować złym stanem włosów bo sytuacja wymaga wyglądu perfekcyjnego (np spotkanie z kimś wyjątkowym )
|
|
|
#34997 |
|
Raczkowanie
|
oollaa_1_, skoro PVP się nabudowuje, to chyba trzeba SLSu bądź SLESu używać co jakiś czas. ja ograniczę do 1 razu w miesiącu.
a np. przy mieszaniu żelu sklepowego z żelem lnianym chyba spokojnie wystarczy co 2-3 miesiące zastanawiam się nad taką opcją, po tym jak napaćkałam dziś za dużo żelu z rossa w końcu loki były dobrze utrwalone, ale co z tego, skoro były obciążone... a później wiatr dorobił swoje zły dzień dziś dla moich włosów.btw, mam pytanie do AjriszMarty (i innych wizażanek również): wiem, że masz wrażliwy skalp. TŻ ostatnio użył mojego szamponu Dove (nawiasem mówiąc, to był najgorszy szampon, jaki w życiu miałam ) i dostał mocnego łupieżu. wcześniej też mu się zdarzały okresy wzmożonego "wysypu" i szampony przeciwłupieżowe mu nie pomagały. czy możliwe, że za tym wszystkim stoi wysuszenie i podrażnienie skalpu od silnych detergentów?
|
|
|
|
#34998 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny! zdarzył się cud!
Z wrażenia nie mogłam utrzymać aparatu i robić wyraźnych zdjęć! (co musicie mi wybaczyć ) Dzięki Waszym radom moje włosy wyglądają o niebo lepiej! ))Trzymałam na nich drożdze z odrobiną oleju lnianego, oleju z czarnej maliny, dodałam trochę pantenolu 75%, gliceryny, owies hydrolizowany (zużywam zakupione resztki mazideł) przez jakieś 2-3 h, nie liczyłam czasu. Zmyłam to 2x odżywką joanny b/s jednakże za każdym razem spłukałam ją, wydaje mi się, że spłukiwana obciąża mi włosy. Na koniec przepłukalam włosy wodą z cytryną i oto efekt! Normalnie włosy ugniatam, aż wyschną, w koszulkę w papier, tym razem odcisnęłam je tylko 1 raz i zostawiłam.. cud ![]() Widać, że jeszcze sporo pracy przede mną, krótkie włosy mimo, że łatwiej powinno im sie kręcić, to jednak gorzej. Poza tym są póki co przyklapnięte... Gdybym mogła prosić doświadczone kręcone o radę, jak utrzymac kręcone włosy? Trochę wiatru i już prawie po moich lokach, z biegiem czasu (w ciągu dnia) też tracą skręt ![]() Będę dozgonnie wdzięczna! ![]() |
|
|
|
#34999 | |
|
Zakorzenienie
|
Narvaniec - ale ładnie
![]() Cytat:
Dovy zawierają silikony, one trochę neutralizują wysuszające działanie SLS+CB, dla wrażliwej skóry nie są takie złe - do pewnego stopnia (moim zdaniem) silikonowanie skórze służy, tak jak dzieciom służy parafina bo zabezpiecza przed odparowaniem wody. Przesuszyć skórę na raz też nie jest tak łatwo - raczej jeśli się jest etatowym wrażliwcem jak niektóre z nas albo jeśli cackamy się jak większość z nas to wtedy SLS jest szokiem (większość z nas pół życia używała normalnych szamponów i skórze nic nie było, prawda?). Jeśli przed użyciem Dova TŻ miał skalp w porządku to stawiam na podrażnienie typu alergia/nadwrażliwość na ilość chemii. Proste składowo łagodne myjadło i powinno być po sprawie, jeśli po kilku myciach nie będzie poprawy - do lekarza. A szampony p/łupieżowe to jest owszem zło Coś mnie poświęduje. Nie używałam nic nowego. Zwiecha
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-07 o 23:12 |
|
|
|
|
#35000 |
|
Wtajemniczenie
|
Z powodu przygotowania i nauki do próbnego egzaminu opuscilam sie w czytaniu. Nadrobilam jednak ufff
![]() Witam was wszystkich Ola Będzie dobrze. Trzymam za zdaną maturę a na pewno tak bedzie ! ![]() Ajrisz Co do pokrzywy ( o ktorej wspominalyscie z Eloe) to muszę potwierdzić problem z cyklem miesiączkowym. Piłam regularnie dawniej pokrzywe. Hm...Dokładnie 1,5 roku. Mialam problem z pryszczami (jednak nie wielki w porownaniu do tego co bylo w poprzednie wakacje). Jednak wystapil nastepny problem z cyklem miesiączkowym...Zanikalo mi krwawienie albo w ogole go nie mialam po piciu pokrzywy...Zaprzestalam i jest lepiej. ![]() Dziewczyny (te które wstawiały swoje zdjęcia świetne włosy !! Wyogolnilam, bo nie pamietam wszystkich nicków. Jednak 4 zapamiętałam: - marika (Wstawiam dla Ciebie zdjęcie z moją nową grzywką )postęp nastąpił dość duzy i nie wiele brakuje, by osiagnac Twoj zamierzony cel jak na zdjęciu z dziecinstwa. - Bryzejda...kędziorki jak malowane...Moje marzenie - Eloe ![]() - anka86 Twoj kolor Jantar )I mam sporo nauki w tym miesiacu i pewnie znow sie opuszcze w czytaniu was (myszka2020 Masz w te same dni co ja egzaminy ! Ja mam 13- zawodowy pisemny, 15- zawodowy praktyczny ! Potrzymamy za siebie razem ![]()
Narzeczona 11.10.2013 Dbam o włosy Mój typ-2C. Od końca lipca 2010 dbam o swoje loczki !! ![]() Stop suszarce od końca czerwca 2010 ![]() Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek ![]() Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka Edytowane przez bernadka20 Czas edycji: 2011-05-07 o 23:25 |
|
|
|
#35001 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was
pierwszy raz mam zamiar użyć tego oleju, do tej pory nie miałam takiej możliwości, i chęci chyba też aaa, i mam Efavit, w zasadzie inaczej go sobie wyobrażałam, jako płyn,a kojarzy mi się z mydłem
|
#35002 |
|
Wtajemniczenie
|
ornament
Ja trzymałam olejek kokosowy nawet 2 noce Duzo dobrego dla nich zrobisz trzymając całą noc ![]() Uzywalam również Efavit, ale wyskakiwaly mi po nim krostki na szyi :P |
|
|
|
#35003 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#35004 |
|
Wtajemniczenie
|
rude loki
Moj ma tez mocny wysyp łupiezu od czasu do czasu. Moj szamponozel Alterry mu nie pomogł. Za to chwali sobie Nizoral. Kupil sobie męski szamponożel Alterry z Gingko i kofeiną. Umyl nim a następnie (z tego jak mi opowiadał) nalozyl kilka kropel Nizoralu i trzymał do 5-6 min. Spłukal i po łupieżu ani śladu. 2 razy w tygodniu tak myje (jak zacznę przypominać :P) z reguly ma 3mm włosow :P to łupiezu tak nie widać jednak na dłuższych bardzo widać ![]() Ajrisz Eh...Moja kolezanka dzis przed egzaminem powiedziała, ze na sama mysl jak czytała o łupieżu pstrym zaczela ją swędzieć głowa ![]() Spokojnie Kochana ) |
|
|
|
#35005 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
no jest taki syndrom książkowy ![]() myślę że to jednak szampon z SLSem (zero barwników, prosty skład, dodałam oliwki p/wysuszaniu ale widzę finalnie się nie polubimy) przypływ gotówki dobra rzecz, jednak wolę żeby mi się wszy nie śniły ;] |
||
|
|
|
#35006 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja oliwki nie stosuję. A nakladalam oliwkę Babydream (dziecięcą) na włosy przed myciem. Początki jej uzywania byly dosc dobre. Jednak pozniej wysuszala mi skalp...Nie tak bardzo, ze platy byly na wlosach, ale swedzial mnie skalp. Z 5 razy juz mi się wszy śniły, a z jakim stresem wstawalam nad ranem. Siostre nad ranem "katowałam", by mi sprawdziła, czy mam wszy we włosach |
|
|
|
|
#35007 |
|
Raczkowanie
|
bernadka20 bardzo ładnie
Podobają mi się Twoje włoski Dziewczynki, mam mały problem - po kilku myciach balsamem Mrs Potter's aloesowym zauważyłam łupież, no i głowa mnie swędziała Zmartwiło mnie to. Teraz boję się nim myć włosy ... Może spróbuję myć którymś z tych szamponów :https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...en.html&next=1 https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ja.html&next=1 Co o nich myślicie ? Aha, mam jeszcze jedno pytanko - jaki wpływ ma twarda woda na stan włosów ? Za odpowiedź będę ogromnie wdzięczna! Jak tam u Was pogoda ? U mnie w końcu ustał wiatr (wczoraj wiał okropnie - nie za fajnie dla loczków ). Dzisiaj, choć mniej słonecznie, to spokojnie i całkiem ładnie
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-08 o 10:47 |
|
|
|
#35008 |
|
Raczkowanie
|
Mam tą odżywkę z Alterry o której piszesz Marika, używam jej jako odżywkę nie do mycia, ale powiem Ci, że pieni się świetnie, dużo lepiej niż Mrs. Potters. Tylko jest sporo droższa - za Mrs. Potters 500 ml zapłaciłam 7,99 a za Alterrę 200ml 8,99. Ja wczoraj myłam pierwszy raz odżywką - poszło nieźle, dziś włosy super. Tylko mam obawy przed wyjściem na dwór. Wilgotność dziś u mnie duża i nie za bardzo wiem jak ochronić przed nią włosy. Czytałam o humektantach i emolientach ale chyba jeszcze tego nie ogarniam
I jeszcze się Wam pożalę, że moja czupryna robi się coraz bardziej przerzedzona Nie wiem już jak jej pomóc i chyba wybiorę się do dermatologa. Tyle, że większość wyników mam w porządku tarczyca i te sprawy. Jedynie zmagałam się z anemią ale to już chyba za mną. Może włosom potrzeba więcej czasu po anemii żeby dojść do formy? Macie jakieś pomysły?Co picia pokrzywy i cyklu miesiączkowego u mnie nie było żadnego wpływu, wyprysków też nie zauważyłam - to chyba u każdego indywidualna sprawa. |
|
|
|
#35009 |
|
Raczkowanie
|
doti8 tylko mi chodzi teraz o szampon z Alterry
Odżywkę też bym z chęcią wypróbowała, tylko muszę najpierw wybrać się do Rossmanna |
|
|
|
#35010 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbowałaś myć Hegronem? Chyba jedyna odżywka do mycia która nia zawiera alkoholu, reszta niestety zawiera Cytat:
ale wreszcie cieplej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
I tak już się postanowiło - następne mycie znowu wersja ECO ekstremalna
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

Czesciowo tutaj zagladam aczkolwiek wiekszosc watkow nie do konca mnie dotyczy dlatego,ze nie mam kreconych wlosow. Wprawdzie moje wlosy przejawiaja takie tendencje , a jakbym je pocieniowala to na pewno uzyskalabym skret, narazie mam mega delikatne fale.

Ale na brak Rossmannów nie narzekam, mam 3 praktycznie koło siebie
głowę miałam pochyloną i ugniatała od dołu
Super
Ale już i tak ich nie ma 

) 

Mam nadzieję, że dożyję czasów, w których też takie będę mieć
w końcu loki były dobrze utrwalone, ale co z tego, skoro były obciążone... a później wiatr dorobił swoje
zły dzień dziś dla moich włosów.
za zdaną maturę a na pewno tak bedzie ! 

Nie wiem już jak jej pomóc i chyba wybiorę się do dermatologa. Tyle, że większość wyników mam w porządku tarczyca i te sprawy. Jedynie zmagałam się z anemią ale to już chyba za mną. Może włosom potrzeba więcej czasu po anemii żeby dojść do formy? Macie jakieś pomysły?