|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#34921 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
kukis ja kupiłam swój w drogierii Aster
|
|
|
|
#34922 |
|
Zadomowienie
|
Kurczę, tylko u nas nie ma takiej drogerii, przynajmniej ja nie wiem o jej istnieniu
Poszuka jeszcze w jakichś osiedlowych sklepach, może znajdę.
|
|
|
|
#34923 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie brałabym odżywki Alterra do mycia - za bogata Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-05 o 19:13 |
||
|
|
|
#34924 |
|
Raczkowanie
|
AjriszMarta a przepraszam, zapomniałam podać skład, jest w wątku analizowym : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...a#post17528071
A składy maseczek z L'Oreal być może spiszę jutro, bo w internecie ich nie ma. |
|
|
|
#34925 | |||
|
Raczkowanie
|
do suchych i zniszczonych.
Cytat:
Cytat:
dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości Cytat:
także to chyba kwestia włosów, a mniej pielęgnacji.
|
|||
|
|
|
#34926 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Włosy wyschły, jestem zachwycona! Nigdy nie było takiego efektu przy schnięciu bez suszarki! A tył po prostu cudowny.... Zostawiłam go podpiętego spinkami do samego końca schnięcia i dzięki temu jest uniesiony. Lewa strona jak zwykle lekko padła, ale chyba na nią nie ma mocnych Wstawię fotki ale średniej jakości bo robione tel. - aparatem sama sobie nie zrobię a Szanownego nie ma w domu
|
|
|
|
|
#34927 |
|
Raczkowanie
|
doti8 ładnie jest, mi się podoba, no i jest objętość
|
|
|
|
#34928 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ta odżywka nie ma przypadkiem jakiegoś PQ? Ja mam po wszystkich pottersach swędzawkę. Dziewczynki czy to możliwe,że włosy się kręcą ale tylko te farbowane, bo są suche? Mam wrażenie,że na odroście skrętu już nie ma żadnego. Przy głowie im dłuższy odrost tym większy przyklap. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-05-05 o 20:34 |
|
|
|
|
#34929 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja przychodzę z pytaniem. Co czyni guar hydroxypropyltrimonium chloride niezgodnym z CG? Ok, ma ładunek dodatni ale cetrimonium chloride również, jak wszystkie antystatyki a jednak nie odradza się go w CG.
Cytuję również chemiczkę NC: "The presence of so many hydroxyl (-OH) groups along the polymer chain makes it very water soluble, but also makes it an excellent humectant." http://www.naturallycurly.com/curlre...avy-metal-band |
|
|
|
#34930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobra do mieszanek, Syrenka widzi brak humektantów więc dodać aloesik, miód i będzie genialna Albo bez mieszania może coś zaradzić na szalejący teraz puch ;] Przez pogodę tfu tfuMożliwe ale czy dlatego że suche? Moje tak miały i mam na to teorię, że zabieg farbowania przeorganizował łuski. A może kwestia porowatości: całkowicie zdrowe nisko porowate włosy trudno zniszczyć itd, ale trudno też choćby nawilżyć, a jak łuski są zniszczone bądź lekko szczerbate to te składniki już mają jak przeniknąć... Do tego odżywki zabezpieczające po myciu (bo to się chyba automatycznie bardziej dba o takie farbowane włosy, nie?) Odnoszę to oczywiście tylko i wyłącznie do moich włosów, ewidentnie porządna pancerna łuska bo farby nie łapią |
|
|
|
|
#34931 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki, teraz już zapamiętam ![]() Cytat:
Cytat:
. Teraz to juz pewnie smacznie śpisz, więc pominę kwestię powtarzania.Cytat:
Kurcze, a ja jestem zakochana w tym BIOWAXIE. Właśnie mi się skończył A dzisiaj, zasugerowana miłością myszki , kupiłam BINGO z algami - w TESCO jest za niecałe 8zł. Już się nie mogę doczekać kolejnego mycia. Aha, no i wczoraj wypróbowałam ŻEL ISANY - też za namową myszki . Poszłam w nim spać, ok południa odgniotłam co zostało nieodgniecione (nieźle trzyma) i puchu prawie wcale, więc WIELKI PLUS. DZIĘKI myszka!!!Aha, chciałam już wczoraj napisać, że piękne loczki widziałam tu na Waszych głowach ![]() ![]() klask i:![]()
|
||||
|
|
|
#34932 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kurcze, a ja czekam aż urosną, bo myślałam,że będzie zdrowszy, grubszy skręt, a nie takie drobne,sianowate loczki, a mi wyrastają proste. ![]() Zwariować można z tymi włosami. Mam jeszcze nadzieję,że to dlatego,że są przy skórze i długość je przeciąża, a jak urosną to trochę falek zostanie, bo już zdążyłam się na loczki przestawić. |
|
|
|
|
#34933 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
Nie ma nic lepszego niż zadbane zdrowe włoski
|
||
|
|
|
#34934 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() DMkAnia, gdzie Ty? Dawaj do nas i pisz jak po fryzjerze. Od wczoraj nie mogę się doczekać Twojej relacji
|
||
|
|
|
#34935 |
|
Strażnik Wizażu
|
Dobra dziewczyny
byłam, wróciłam, przeżyłam.Umyłam włosy od razu po pracy, spieszyłam się niemiłosiernie...wysuszył am dyfuzorem na szybko. Było nieźle nawet, ale wiatr moją pracę spartolił powiedziałam, że najpierw chcę porozmawiać z fryzjerką podeszła, powiedziałam co i jak, popatrzyła na włosy, pomacała (i potargała). Krótka wymiana zdań, wywiad, powiedziała, że już wszystko wie i można myć. Moje biedne kłaczki pod kran i silikony (przez pośpiech nie zabrałam swoich kosmetyków) no trudno, przeżyłam. Zaskoczenie - nigdzie ręcznika nie widziałam włosy odciskane jedynie w ręcznik PAPIEROWY no szok! Oczywiście nie obyło się bez czesania grzebieniem...Fryzjerka poprosiła żeby mówić jej po imieniu i zapytała czy do mnie też tak może kilka ruchów nożyczkami i już praktycznie po cięciu (jeszcze mi TŻta zagadywała, że też by mu się przydała wizyta ) z długości praktycznie nic nie skróciła, tylko cieniowanie...Ona ma włosy do pasa, tylko miała podpięte i fajny nieład, więc śliczna burza loków (szkoda tylko, że na piankę, czyli suchary na głowie). Wypytała czym farbuję włosy, czy farbowałam Palette (nie wiem po co ), jak dbam, itp. Na koniec hasło do "Kruszynki" (asystentka chyba jakaś), żeby mnie nauczyła jak się robi loki podpięła klipsami górną partię loków (to taki trick by loki dłuższy czas przetrwały - 3,4 dni niby) i suszyła dyfuzorem delikatnie. Oczywiście sucharki nie przetrwały do teraz. Wrzucam zdjęcia sprzed chwili dosłownie (z lampą robione) i też z dziś, ale jeszcze przed ścięciem (bez lampy) Póki co nie powiem czy jest dobrze. To dopiero po kolejnych myciach, jak włosy dojdą do siebie. Oczywiście mam ochotę je umyć i resztę zrobić po swojemu, ale już oszczędzę im trzeciego dziś mycia...zwłaszcza, że musiałabym szamponem z SLS, bo nie wiem co ona mi tam napakowała...cięcie chyba jest ok, objętość po wysuszeniu była. Pewnie nie wytrzymam i rano umyję ![]() Powiedzcie szczerze jak to wygląda. Czy jest w miarę dobrze wycieniowane czy są schody, a może nic nie widać jeszcze? Ale miałam stresa na tym fotelu! To było gorsze niż jakiś egzamin Aaa, zapomniałam napisać o tych końcówkach...niestety się nie wypełniły. Znaczy, że pewnie zniszczone już były...
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-06 o 08:55 |
|
|
|
#34936 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
myślę, że możesz do niej wbijać zapłaciłam 55pln...5 to chyba za poradę :PPS: Chyba nie jest dobrze, bo nikt nie komentuje
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-05 o 23:28 |
|
|
|
|
#34937 |
|
Raczkowanie
|
Mój M. zauważył, że "coś robiłam z włosami" - hehe, jest dobrze
![]() DMkAnia fajne włoski O farbach Palette słyszałam kiedyś, że zawierają jakiś morderczy dla włosów składnik ale co dokładnie i jak działało to nie pamiętam, jednak nigdy palettów nie wybieram |
|
|
|
#34938 |
|
Rozeznanie
|
proste u nasady - jak podkręcić?
Cześć dziewczyny,
przeglądnęłam trochę to forum, ale nie znalazłam nic co by opisywało podobny problem. Mam kręcone włosy z którymi nijak nie mogę dojść do ładu. Szczególnie, że przy przedziałku (i ogólnie nasadzie) są takie raptem lekko falowane a potem już są loki. Co zrobić aby mieć ładny loczek już na czubku głowy? Załączam fotkę jak to wygląda... |
|
|
|
#34939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma irokeza więc chyba jest OK ![]() Znaczy rzecz w tym że vit B się nie kumulują w organizmie tylko uciekają z moczem po jakimś czasie. Wiadomo że większą ilość lepiej podzielić na kilka razy w ciągu dnia. Warto pamiętać że witaminki B się zjada w pożywieniu, są w mięsku, strączkowych, pomidorach, tak mi się wydaje że przy zdrowej kolorowej diecie tych tabletek na zrekompensowanie ziół nie trzeba dużo. Istnieje szansa przedawkowania, ale mi się lekarka kazała nie obawiać (ino mam tendencję do niedoborów B i byle jaką dietę). Magiczne słowo umiar i obserwacja? ![]() Też słyszałam że Palette są ZŁE, fryzjerka po stanie włosów poznała bo suche były jak piernik i że tylko Palette tak potrafi 10 lat temu używałam i pamiętam że kolory wychodziły paskudne :P
|
|
|
|
|
#34940 |
|
Raczkowanie
|
DMkAnia jak dla mnie jest dobrze
AjriszMarta dzięki za poradę dotyczącą odżywki Tak wogóle, to mam dzisiaj lekkie załamanie... To pewnie dlatego, że włosy są w szoku, po tylu latach mycia złymi szamponami. Mam nadzieję, że się przyzwyczają. Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-06 o 08:04 |
|
|
|
#34941 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#34942 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
chyba do niej zadzwonię i zapytam co miała na myśli ![]() Cytat:
wrócę do Was ze zdjęciami znów.Cytat:
marika, loki dojdą do siebie. Kryzys praktycznie u każdej z nas się pojawia... |
|||
|
|
|
#34943 |
|
Raczkowanie
|
Mnie śmieszy u fryzjerów, że wymyją włosy po swojemu, obetną potargają suszarą i pianką i tacy z siebie dumni, że mi loki zrobili a ja patrzę w lustro i widzę totalną masakrę na głowie. Wracam do domu i pod kran
|
|
|
|
#34944 | |
|
Zadomowienie
|
Można wiedzieć, jak to jest po "Waszemu"?
![]() Dzięki za odpowiedzi, wybiorę się dzisiaj do jakichś mniejszych drogerii, może znajdę. I ponawiam pytanko ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#34945 |
|
Raczkowanie
|
DMkAnia dziękuję za wsparcie
![]() kukis miałam kiedyś ten balsam. Rozprowadzałam go na dłoniach i od razu ugniatałam ale to było jakiś rok temu, gdy jeszcze nie stosowałam CG i nie dbałam o włosy, więc lepiej niech się wypowiedzą inne dziewcznyny ![]() Kupiłam dzisiaj sobie taką odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html Czytałam o niej pozytywne rzeczy, no i skład ma fajny. Poza tym bardzo podoba mi się jej zapach-jest prześliczny ![]() Tak sobie myślałam, może by nie ugniatać włosków po umyciu ? Jestem ciekawa, jak by się zachowały, gdybym dała im taką swobodę ? Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-06 o 11:49 |
|
|
|
#34946 | |||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Nawet nie wiem, jak ja pracuję ![]() Cytat:
Adrenalina i tak zrobi swoje. Będzie dobrze. Sama raczej robiłabym coś luźniejszego niż nauka - poczytałabym książkę (może być z zakresu albo i nie), obejrzałabym film w języku angielskim (bez napisów!) czy innym obcym, który zdajesz. Cytat:
Może być tak, jak pisze Ajrisz - wówczas żel aloesowy czy z arniką na pewno się przyda. Cytat:
Na takie ekscesy włosowe jest reanimacja albo codzienne mycie. Bo w końcu nie da się tak po prostu rano wstać z nienaruszoną fryzurą. Czasem spanie z włosami przerzuconymi za poduszkę, splecionymi w luźny warkocz czy też schowanymi pod czepkiem materiałowym daje efekty. Ale i to nie oznacza, że obędzie się bez reanimacji. Jednak przy krótkich włosach można pomarzyć o ochronie w nocy ![]() Ja przestałam walczyć Moje rano też są w ogólnym nieładzie, ale poranny prysznic, potem zwilżanie i nieco środka stylizującego przywraca je zwykle do ładu. Odkąd pielęgnacja jest porządna, to reanimacja przynosi oczekiwane skutki. Dużo łatwiej i szybciej się z nimi pracuje.Cytat:
Ale do mycia może być za ciężka. No i jest jej mało jak na produkt myciowy. Nie opłaca się nią myć.
|
|
#34947 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 do mycia wiem, że raczej nie będzie się nadawać. Być może kiedyś ją wypróbuję ale jako odżywkę d/s
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-06 o 11:56 |
|
|
|
#34948 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje dobrej duszyczce, ktora podsunela mi linka do artykułów o puszku na glowie
przeczytalam, przeanalizuje jeszcze dokladnie i zaczne sie bawic z polproduktami. jeden opis pasuje do mnie idealnie, puch zwiazany z humektantami. Wlosy po wyschnieciu maja kilka odstajacych antenek, potem robi się ich coraz więcej. Jak u mnie!
|
#34949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na kreconych wlosach totalnie sie nie znają niestety... ja jak bywalam u fryzjera to nawet mu ukladac nie raz nie kazalam..bo i po co jak po 5 minutach bym jego "dzielo" zniszczyla
|
|
#34950 | ||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
wygląda co najmniej zachęcająco I nie mamy podobnej długości ![]() Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony może być tak, jak napisała Ajrisz. Cytat:
Ładunek tez sprawia, że może silnie przylegać do włosa. I choć (tu posłużę się tylko Twoim źródłem): "Another benefit of cationic conditioners is that they tend to resist buildup" źródło, to: "They are used at relatively low concentrations in formulations , because not very much is necessary to achieve the desired effects". źródło A jakie zatem są zamierzone efekty? Antystatyczne (a to nie dotyczy wyłącznie ładunków, zmywania, ale i rozprowadzania produktu) i kondycjonujące. Większość opisów zachwala GHCh jako składnik przyczyniający się do rozplątywania włosów i wspomagający rozczesywanie. No to na chłopski rozum - skoro tak dobrze rozpuszcza się w wodzie, to dlaczego łatwo potem rozczesać włosy? To teraz o zgodności z CG. Autorka metody o wielu składnikach nie pisze. O pq i q nawet się nie zająknęła, tym bardziej o GHCh, więc pozostaje własna interpretacja. Z różnych powodów jesteśmy dość restrykcyjne w postrzeganiu czegoś za zgodne lub niezgodne z cg. Ba! Nasze stanowisko tutaj jest ostrzejsze niż na NC czy BC. Nie oznacza jednak, że Ty dla własnego użytku nie możesz go złagodzić. Ach - jest też i inna różnica w naszym CG - żadna z nas nie zaleci Ci całkowitej rezygnacji z szamponu z sls. Własnie ze względu na ładunki. Cytat:
Ja biorę wit B komplex (2-4 dziennie) i Folik (wit B9, czyli kwas foliowy - 1 dziennie). Cytat:
![]() Ale nie wyglądają na zdjęciu na proste przy skórze, więc nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
kukis w kwestii balsamu Nivea warto poczytać KWC (ja w sumie nic ponad to, co tam napisałam, nie dodam). Używałam go i jako odżywki b/s i jako środka stylizującego i jako środka do reanimacji (na suche wilgotnymi rękami) i jako kremu do poprawienia loków w ciągu dnia (na suche zmoczonymi rękami lub... suchymi). Jest taka opinia, że najlepiej sprawdza się pierwsza buteleczka. ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Obszerna relacja Super Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Widać, że wycięła wszystkie końcówkowe antenki, są warstwy, nie ma schodów. Cytat:
Ale już i tak ich nie ma
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-06 o 13:56 |
||||||||||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.

Poszuka jeszcze w jakichś osiedlowych sklepach, może znajdę.

)

także to chyba kwestia włosów, a mniej pielęgnacji.
Wstawię fotki ale średniej jakości bo robione tel. - aparatem sama sobie nie zrobię a Szanownego nie ma w domu 

proszę o trzymanie też jutro o 9 piszę angielski
. Teraz to juz pewnie smacznie śpisz, więc pominę kwestię powtarzania.
klask i:

(jeszcze mi TŻta zagadywała, że też by mu się przydała wizyta
10 lat temu używałam i pamiętam że kolory wychodziły paskudne :P

Nawet nie wiem, jak ja pracuję 

przeczytalam, przeanalizuje jeszcze dokladnie i zaczne sie bawic z polproduktami. jeden opis pasuje do mnie idealnie, puch zwiazany z humektantami. Wlosy po wyschnieciu maja kilka odstajacych antenek, potem robi się ich coraz więcej. Jak u mnie!