Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-06, 21:07   #271
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
Kropelki na kolkę/ból brzuszka ułatwiające prykanie
moniqac no dokładnie mam te same dylematy. Chciałabym aby ktoś przyszedł do mnie do domu i powiedział "Mała jest głodna" albo "To po prostu jej aktywność" albo "Brakuje jej smoka" a tak człowiek do końca nie jest pewien. TŻ szuka przyczyny jej zachowania w mojej diecie, że na pewno coś zjadłam no ale nie zjadłam. Piłam mleko (dodałam do herbaty), może to to?
Ale ogólnie cały czas piję nabiał, jogurty naturalne i smakowe, deserki Berliso, kefiry i wcześniej nie było problemu. Na wszelki wypadek dziś mleka nie piłam.

Jeśli chodzi o żółtaczkę, to Iguśka też mi zaczęła żółknąć mocniej po wypisie ze szpitala. Podobno przy karmieniu UU to normalne i może się nawet 2-3 tyg. utrzymywać - tak mi mówiła położna. Dopiero jakoś od dwóch dni zaczął jej kolor schodzić, czyli od mniej więcej 12 doby

Hmm, gusia z umyciem nóżek i stópek nie ma problemu, chociaż hmm nie mam porównania z wanienką, bo z tego szpitalnego mycia to ja tylko płacz Igi pamiętam Pewnie łatwiej myje się takie rozprostowane dziecko ale ja już wolę trochę się mocniej do wiadra nachylić niż słuchać jej płakania. Z myciem główki też nie mam problemu, po prostu tak ja trzymam, że główkę ma trochę odchyloną do tyłu i TŻ polewa jej włoski wodą. Żadnego szamponu nie używamy póki co więc nie wiem jak wtedy będzie ale z tego co widziałam na youtubie, mamy radziły sobie. Zupełnie inaczej jest gdy dziecko już siedzi
Ja i TŻ od początku byliśmy bardzo pozytywnie nastawieniu na wiadro, nie tylko ze względu na to, że najczęściej dzidziom jest przyjemniej w wiaderku ale również ze względu na mało kłopotliwe przygotowanie kąpieli. Do wiaderka wlewa się niewiele wody więc nie jest ciężkie, łatwo je umyć po kąpieli, nie zabiera dużo miejsca.

Jednocześnie byliśmy nastawieni na to, że może się nie sprawdzić bo będzie nam ciężko ją kąpać lub Iga będzie płakać tak samo jak przy kąpielach w wanience. Wtedy TŻ miałby pojechać do Ikei po zwykłą białą wanienkę za 20zł No ale Iguśka nie płakała ani razu, raz zasnęła, trzy razy miała totalny relaks i my też z każdą kąpielą pewniej się czuliśmy trzymając ją w wodzie. Teraz sobie po prostu pływa a jedno z nas podtrzymuje jej główkę

Moje dzieciątko śpi No ale od rana do zaśnięcia szalała 6 godzin! Dziś o dziwo nie płakałam i smuciłam się, po prostu wiedziałam, że pewnie tak będzie więc łatwiej mi przyszło jej marudzenie Tak sobie myślę, może to po prostu brzuszek bo marudzenie zaczyna się rano a w nocy przy karmieniach nie dajemy jej kropelek więc może dlatego po nocnych karmieniach się pręży i nie może spać.
Tylko tak sobie myślę, czy to dobrze tak dawać dziecku te krople? Niby nie wchłaniają się do krwioobiegu no i na opakowaniu jest informacja, że można podawać je do 12 razy na dobę a my max. 3 razy w ciągu dnia jej podajemy.

aga_pe cieszę się, że Norbercik taki grzeczny dla mamy Może to po części zasługa Nuby'ego? Daj mi nadzieję
I powiedz mi, czy Ty dajesz małemu cały czas kropelki czy tylko wtedy gdy marudzi?

moria, ja sie dzisiaj wynudzilam. tzn wysprzatalam cala chate, bylismy na spacerze chyba ze 2h z malym, i on dzisiaj ciagle spi! pielucha do zmiany, butla i spi i tak do 5h! infacol dziala. ja mu daje przed kazdym piciem. nubyego tez ssal dosyc ladnie dzisiaj
Stary 2011-05-06, 21:20   #272
the_sania
Wtajemniczenie

Moria tak a propos nabiału. Położna mówiła i czytałam w książeczkach dotyczących ciąży i połogu, że nie powinno się spożywać w ciągu doby więcej, niż 0,5litra nabiału. Wliczone są w to także wszelkiego rodzaju przetwory mleczne, np. sery, serki, deserki.

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 21:32   #273
the_sania
Wtajemniczenie

wkleję wam zdjęcia artykułu o dokarmianiu.
mam nadzieję, że którejś mamie się przydadzą

zdjęcia są ponumerowane od 1 do 7, wg kolejności tekstu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (105,2 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (106,3 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (111,2 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (105,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (64,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (131,8 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (55,8 KB, 25 załadowań)

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-05-06, 21:52   #274
agus87
Zakorzenienie

a ja jestem sama w domu
tzn na dole tescie są
mąż wyprawia pępkowe
przez 1,5h z malutką walczyłyśmy, bo ma sapkę i ciężko jej oddychac
fridą jej wyjmuje babole
biedactwo
polozna mowila, ze to do 3 miesiecy moze trwac
biedna
resztki pkarmu, lzy i slina dostaja sie tam gdzie nieb trzeba i chrzaka biedna, czasem kaszle, a jak jej cos siedzi to nie moze oddychac

ale traz zasnela na raczkach
ja juz sie zdazylam wykapac
dzisiaj ladnie je co 3-4 godzinki
wypila okolo 340ml a jeszcze sie obudzi pewnie kolo 23
pozniej w nocy
wiec pewnie do 450ml dojedziemy
Stary 2011-05-07, 10:36   #275
eweska
Moderatoreska

I tu sie przywitam również

Moniqac ja dokarmiam synków bo nie jestem w stanie wykarmić ich oby dwóch samą piersią, na dobę dostają około 120ml mm każdy, czyli po dwa karmienia przeważnie na noc butla i w nocy również butla i od rana są już na cycu, czasami karmię ich co godzinę, czasami co dwie lub trzy, jak im się zachce
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 11:06   #276
mazianka81
Rozeznanie

Jestesmy i my dzisiaj

Gabcio po lekach jakos przesypia nocki( po 3-4h)
tak od 20 do 23 sa kolki,ale nic mu nie podaje na to,jakos sobie radzimy .
I mam pytanie czy ktoras mamusia podaje Sub Simplex? to te niemieckie kropelki?? bo mam w domu i nie wie jak to podawac.

ogolnie nie jest zle,czasem w dzien pomarudzi,na dworze pieknie spi,aaa i dzisiaj w nocy 2xpo 90ml wydoił i juz sie okraglutki moj skarbek robi,bo taki byl chuderlaczek

Dotałam tez prawdziwe szare mydło i kąpiemy Go w nim( Julie tez tak kapalam) i smarujemy oliwka bobini -jest rewelacyjna,
pepek jeszcze nie odpadł,ale juz tuz tuz

no i kupki juz sa w normie,ani za twarde ,ani za rzadkie.

oby tylko te kolki sie skonczyly i bedzie lux

chociaz widze,ze nie tylko my sie meczymy z bólami brzuszka.

Moja mama juz pojechala,wiec znów sama jestem i wczoraj to juz mialam zalamke,bo taka zmeczona bylam,ze na fotelu zasnelam na siedzaco,kurcze jednak z dwójką dzieciaków to juz nie pzrelewki,szczegolnie,ze jUlia tez do spkojnych nie nalezy

coz aby do 3 mies

3660g i 57cm szczescia
Gabryś jest z nami od 23.04.2011
mazianka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 14:38   #277
moria44
Wtajemniczenie

Hej dziewczynki!

sania dzięki za artykuł, zaraz będę czytać

Mój Igulec uwieszony na cycu, kolejny dzień kiedy nie chce mi spać... Jest 14:30 a ona od 7 rano miała kilka drzemek po 15 minut i z 15 razy wisiała na cycu
Zaraz zamówię jakąś chustę bo ciężko się obiad przygotowuje z taką małą "hubą"

Smoczki ciągle nie przyszły więc teraz to już dopiero w poniedziałek będą

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 16:59   #278
agus87
Zakorzenienie

moja tyle nie chce az jesc
ale przed chwila wybombala 40ml mojego mleka o 60 modyfikowanego

dzisiaj wazonko
Stary 2011-05-07, 19:14   #279
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

witamy sie rowniez

moj maluch tyyyle spi ze sie zaczelam zastanawiac czy wszystko ok.
jak ustaly kolki to budzi sie tylko na butle i dalej kima po 3-5h.

za to mnie, po wzmozonej aktywnosci, zlapalo takie zmeczenie, ze pomimo iz tz wstaje w nocy do malego, to rano budze sie tak zmeczona jak rano, wszystko mnie drazni, mam nadzieje ze szybko mi to minie
Stary 2011-05-07, 20:28   #280
mazianka81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
witamy sie rowniez

moj maluch tyyyle spi ze sie zaczelam zastanawiac czy wszystko ok.
jak ustaly kolki to budzi sie tylko na butle i dalej kima po 3-5h.

za to mnie, po wzmozonej aktywnosci, zlapalo takie zmeczenie, ze pomimo iz tz wstaje w nocy do malego, to rano budze sie tak zmeczona jak rano, wszystko mnie drazni, mam nadzieje ze szybko mi to minie
No ,to witam w klubie,z tym,ze ja wstaje do małego i tez juz mam dosc,wszystko mnie wkurza,
mały jak wrzeszczy to mi sie mózg lasuje

Julia tez mnie dobija,mimo,ze nie jest zazdrosna,wrecz pzreciwnie,ale z dwojka ciezko samej cale dnie( i wstawanie w nocy)

jakos trzeba wtrzymac

3660g i 57cm szczescia
Stary 2011-05-07, 20:40   #281
moria44
Wtajemniczenie

aga_pe jeju jak ja Ci zazdroszczę Może Twój synuś podzieli się snem z Iguśką bo ta moja pierunica od dzisiejszego poranka spała tylko raz przez 3,5h. Teraz obudziła się, zjadła cycka, ma czystą pieluchę i nie śpi Póki co jeszcze nie płacze tylko sobie stęka w łóżeczku ale już słyszę, że się rozkręca
No i znowu wsuwa U Oczy z trudem otwiera ale nie zaśnie
5 minut ssania i sama wypluła mleczarnię, odłożyłam ją do łóżeczka i już jęczy... Mam wrażenie, że ja już nigdy nie zasnę... tylko będę tak podłączać ją do cyca - odłączać - wkładać do łóżeczka - wyjmować i tak w kółko bo w sumie właśnie to robię od 7 rano

Stary 2011-05-07, 22:04   #282
atiz
Rozeznanie

Sania artykuł tylko utwierdził mnie w przekonaniu że warto WIELKIE DZIĘKI !!!
Ja w tym szpitalu zwariuje z tym karmieniem, ale nie poddam sie. Twardo postanowilam sobie ze tylko piers i to bez butli z moim mlekiem, wiem ze bedzie ciezko ale w domu na pewno bedzie latwiej. Tu najgorsze jest to bieganie do niej i stanie przy karmieniu.
dzis przy jednym karmieniu stalam 1h50 min z przerwami na 4 ! pieluchy i dwa razy przysneła - masakra !
Teraz znow u niej bylam to od 9 juz 6 karmienie
Ciekawe jaka noc przede mna szykuje.

Jutro moze na wizycie porannej dowiem sie czy w PN wychodzimy, trzymajcie kciuki !!!
Dobra ide spac, moze sie troszke uda
Papa

POLA ANNA 2 maja 2011 godz. 1.30

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4dilo4zr.png

atiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 23:18   #283
the_sania
Wtajemniczenie

cieszę się, że troszkę pomogłam artykułem

nie mogę się doczekać, kiedy ja będę przez to przechodzić

a powiedzcie mi używacie wkładek laktacyjnych? dużo tego idzie?

Marcelek 30.05.2011

Stary 2011-05-08, 06:49   #284
asiak1981
Rozeznanie

hej mamusie!

Oj ciezko mi z dwojka maluchow.. Kasia bardzo kocha braciszka ale jest piekielnie zazdrosna. Co ja zrobie jak tż wróci do pracy?

Za to ta noc byla magiczna. Wojtuś spał od 22 do 2.20, przebrałam go, zobaczyłam że pępek odpadł (równo po 5 dobach życia!), dalam cyce i spał do 6. W końcu się wyspałam! Teraz robi soczystą kupę w mamy kolano..

Schudłam do tej pory 9 kg, zostało jeszcze 11.. A brzuch mam jakbym w 5 m-cu ciąży była..

Miłego dnia!

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 08:51   #285
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mazianka81 Pokaż wiadomość
No ,to witam w klubie,z tym,ze ja wstaje do małego i tez juz mam dosc,wszystko mnie wkurza,
mały jak wrzeszczy to mi sie mózg lasuje

Julia tez mnie dobija,mimo,ze nie jest zazdrosna,wrecz pzreciwnie,ale z dwojka ciezko samej cale dnie( i wstawanie w nocy)

jakos trzeba wtrzymac
mazianka, ja nie dlugo tez zostane sama z dwojka i pewnie bede konac z wycienczenia.

na dzien dzisiesjszy malutki jest tak kochany ze budzi tylko moj zachwyt, za to ten starszy jest bardzo glosny, lata, krzyczy, a ja czuje jak mi cisnienie skacze.

Cytat:
aga_pe jeju jak ja Ci zazdroszczę Może Twój synuś podzieli się snem z Iguśką bo ta moja pierunica od dzisiejszego poranka spała tylko raz przez 3,5h. Teraz obudziła się, zjadła cycka, ma czystą pieluchę i nie śpi Póki co jeszcze nie płacze tylko sobie stęka w łóżeczku ale już słyszę, że się rozkręca
5 minut ssania i sama wypluła mleczarnię, odłożyłam ją do łóżeczka i już jęczy... Mam wrażenie, że ja już nigdy nie zasnę... tylko będę tak podłączać ją do cyca - odłączać - wkładać do łóżeczka - wyjmować i tak w kółko bo w sumie właśnie to robię od 7 rano
moria, przetrzymasz, musi jej sie wszystko uregulowac, ja jeszcze moge podpowiedziec, ze jak mlody bywa w takim stanie ze nie spi, marudzi, pil mleko i sam nie wie co chce, to wkladam go w wozek, smoczek i albo woze po mieszkaniu albo szybki spacer. ze starszym tez sie to sprawdzalo.

Cytat:
Napisane przez asiak1981 Pokaż wiadomość
hej mamusie!

Oj ciezko mi z dwojka maluchow.. Kasia bardzo kocha braciszka ale jest piekielnie zazdrosna. Co ja zrobie jak tż wróci do pracy?

Za to ta noc byla magiczna. Wojtuś spał od 22 do 2.20, przebrałam go, zobaczyłam że pępek odpadł (równo po 5 dobach życia!), dalam cyce i spał do 6. W końcu się wyspałam! Teraz robi soczystą kupę w mamy kolano..

Schudłam do tej pory 9 kg, zostało jeszcze 11.. A brzuch mam jakbym w 5 m-cu ciąży była..

Miłego dnia!
moj syn ma totalna olewke na brata, ale jedno z nas poswieca sie mu maksymalnie, nie wiem co bedzie jak tz wyjedzie.

z okazji ze zostal starszym bratem, kupilismy mu cukiery do przedszkola , zeby czul sie dumny ze jest braciszkiem, a on odwalil numer ze nie wie jak ma na imie jego brat

aa zapomnialam wam napisac ze w dzien mojej cc, moj syn zaczal wymawiac "r". teraz juz mowi jak dorosly, az dziwnie mi sie go slucha

mi tez zostalo 11, 5kg, i od pepka w dol mam brzusio spory.
zamierzam zarzucic diete, ale to moze dopiero za 1mc-2mce, bo jak teraz przejde na diete to padne na pysk, musze przyjsc do siebie.

wcz tz zajmowal sie malym caly wieczor do 24tej bo konczylam poprawiac ta moja prace na studia, i jest zrozpaczony. maly zastrajkowal z piciem mleka od niego darl sie w nieboglosy jak go kapal. za to mial blogostan jak go wzielam na rece

tz sie smieje ze ten starszy jest bardziej jego(po pierwszej cc, ja lezalam i mlodego nie widzialam 3 dni, a on chodzil na oddzial i siedzial przy nim i wszystko robil, i mlody lepiej reagowal na niego niz na mnie) a ten mlodszy bardziej moj
Stary 2011-05-08, 09:03   #286
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Dziewczynki na szybko es od Xanti (ja własnie wstalam i jeszcze nie nadrobiłam zaległosci ale info przekazuje)

Jestem w szpitalu, miałam regularne, bolesne skurcze, które okazały się przepowiadaczami. Nadal są co kilka minut, dosyc bolesne, zostawili mnie na oddziale i mam czekac. Proszę tylko o kciuki zeby się rozkręciło bo rozwarcie na opuszek.
Nie chcą mnie puscic do domu skoro juz mnie przyjęli Mówią, ze moze dziś sie rozkręcić a może dopiero jutro Dzięki i buziaki. Jak już bedzie po, dam znac

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 09:04   #287
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

MORIA widzialam ze pisalas gusi ze wiaderko do kapania jest ok, a powiedz mi, przewidujesz ze ile jeszcze czasu da rade kapac w nim iguske??

bo moj tz mowi ze nie dam rady nosic wanienki z woda z lazienki do pokoju (za ciezka) i jeszcze wciskac ja do kabiny i wylewac wode.

juz mielismy awarie ze otwarl nam sie korek od wanienki jak stala na lozku, a my nie zauwazylismy i sypialnia plywala. sama nie wiem jak bym to ogarnela. dlatego mysle czy nie kupic tego wiadereczka, tylko nie wiem do jakiego wieku ono jest przeznaczone?

doczytalam ze niby jest do 3 r.z. ale czy faktycznie?

Edytowane przez agnieszka_pe25
Czas edycji: 2011-05-08 o 09:05
agnieszka_pe25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 10:54   #288
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
U mnie schodzą dwa komplety dziennie.

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
MORIA widzialam ze pisalas gusi ze wiaderko do kapania jest ok, a powiedz mi, przewidujesz ze ile jeszcze czasu da rade kapac w nim iguske??
doczytalam ze niby jest do 3 r.z. ale czy faktycznie?
Też czytałam, że do 3 r.ż. ale chyba tylko wtedy gdy dziecko b. drobne jest. Ja obstawiam, że przez 8-12 miesięcy da się spokojnie używać no ale to się okaże "w praniu"

Tutaj od 02:10 pakują do wiadra 6 miesięczną dzidzię:
http://www.youtube.com/watch?v=9acENmc_8IM
Dzidzia zadowolona to na pewno ale taką już mocno wystającą z wiadra główkę to pewnie ciężko umyć więc zobaczymy

aga mówisz, że spacerek by pomógł? Kurka trochę się boję, bo wczoraj próbowałam ją do wózka wsadzić aby na świeżym powietrzu pospała ale gdzie tam. Na rączkach to jeszcze, 10 minut pospała a jak przełożyłam do wózka do płacz i szukanie cyca.
TŻ pojechał po jakiś smoczek, zobaczymy może akurat wceluje bo my dziś mamy kolejny cyckowy maratonik. Ja się tak cieszę, że przynajmniej w nocy jest dobrze, naje się 2-3 razy i śpi 3h ale w dzień Niby najedzona, na UU 50m. wisiała ale spać w łóżeczku "nie chcem".
No ale skoro mówisz, że to przetrzymam to już mi tak jakoś raźniej Mi pomaga świadomość (mam nadzieję, że nie fałszywa), że to jest normalne, że nie chodzi o to że mam za mało mleka, za chude mleko albo że coś z Igusią jest nie tak a po prostu tak ma być i że w końcu się jej to jedzenie wyreguluje.

Stary 2011-05-08, 12:11   #289
moniqac
Zadomowienie

Dzień dobry.
Pisałam na poczekalni, ale chyba powinnam się przyzwyczajać już do tego wątku.

My z synem w szpitalu od piątku nocy. Właśnie się okazało, że ma dodatni posiew moczu, czyli ma zapalenie dróg moczowych - jakaś bakteria. Leczenie antybiotykami, minimum tydzień. Bilirubina 12,4 (w piątek jak tu trafiliśmy miał 13) okazało się, ze niejedzenie, bilirubina, ospałość to właśnie przez to zapalenie.

Masakra.

Mamusia Szymusia od 27.04.2011 .
moniqac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 13:57   #290
mazianka81
Rozeznanie

Cytat:
Moria ja bym spróbowała jej raz jeszcze dac mm( choc 30ml) i sprawdzic co sie bedzie dzialo,jak zasnie tzn ,ze cos z Twoim pokarmem nie tak,a jak nie ,to chociaz bedziesz pewna,ze to nie od pokarmu.
no i popieram Agnieszke,ze powinnas ja w wozek wsadzic i połazic,Gabek spi w wozku jak anioł( pod warunkiem,ze jezdze)
a po spacerze jak bedzie dotleniona to tez powinna troszke pospac.

no i mysle,ze powinnas ja pzretrzymywac z karmieniem chociaz 2h,bo jak ja co chwile pzrystawiasz,to ona juz Ci spokoju nie da.
pzremecz sie kilka razy z płaczem ,ale nie dawaj jedzonka pzrez 2h -zobaczysz ( powinna wtedy wiecej na raz zjesc i moze bedzie spokoj)
pomalu juz powinna miec jakąs regularnosc
wiem ,ze sie dobzre mowi,ale mój mały na butli tez tak mi robil,a jak go kilka razy pod rzad pzretrzymalam( mimo,ze wył) to teraz jakby mial zegar w główce co 3h woła i nie daje czesciej.

Podziwiam za wtrwalosc,bo ja juz bym dawno zrezygnowala

a my dzisiaj bez lekow na noc, jakos spał i nie było zle.
rano troszke marudzil,a teraz po 2h spacerku spi i ja tez ide sie kimnąc

3660g i 57cm szczescia
Stary 2011-05-08, 15:15   #291
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Witam się na legalu w Odchowalni

jeszcze nie nadrobiłam Was, ale postanowiłam przywitać się i podzielić moim małym zmartwieniem. Na szczęście sytuacja opanowana, ale komu mam się poskarżyć, jak nie Wam? TŻ w szoku, ale co On tam wie:P

Wczoraj miałam prawdziwy kryzys laktacyjny. Mam dużą ilość pokarmu, bez problemu karmiłam w szpitalu. Chociaż po kilku karmieniach miałam zmasakrowane sutki, położne pokazywały, jak podawać Hani, ale i tak doszło to tego, że zaczęłam karmić w nakładkach. Trochę lżej karmiło się, jednak wciąż każde karmienie, to cieknące łzy - moje. No ale wiedziałam, że muszę to przeboleć. Wczoraj jednak, kiedy chciałam karmić Haneczkę wieczorem, z obydwu poszła krew. Musieliśmy podać Enfamil.

Przy wieczornym prysznicu zrobiłam sobie masaż, przestały boleć, a potem na spokojnie zrobiłam pierwsze podejście do laktatora. Z sukcesem. Na spokojnie odciągnęłam 90 ml, starczyło na całe nocne karmienie. Teraz odciągam i podaję córeczce swój pokarm z butli. Póki nie podgoję sutków, to zostaję przy butli.

Zaraz poczytam, co u Was i jak tam Wasze karmienia

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 15:24   #292
agus87
Zakorzenienie

a my walczymy ze smarkami
co kilka godzin wyciagam gruszka dosc duza ilosc zoltych/przezroczystych smarkow, przy czym malutka czasem pokasluje

ale temperatury nie ma, apetyt ma duzy
Stary 2011-05-08, 15:37   #293
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moniqac Pokaż wiadomość
My z synem w szpitalu od piątku nocy. Właśnie się okazało, że ma dodatni posiew moczu, czyli ma zapalenie dróg moczowych - jakaś bakteria.
Łojejku, biedny Szymonek
Cały tydzień musi w szpitalu zostać? Czy antybiotyk może w domu dostawać?

Cytat:
Napisane przez mazianka81 Pokaż wiadomość
Moria ja bym spróbowała jej raz jeszcze dac mm( choc 30ml) i sprawdzic co sie bedzie dzialo,jak zasnie tzn ,ze cos z Twoim pokarmem nie tak,a jak nie ,to chociaz bedziesz pewna,ze to nie od pokarmu.
mazianka dzięki za porady
Z mm próbowałam raz i niestety nie podziałało. Wyglądało to tak:

(07:20) pobudka – pielucha – U lewy 18m - odbicie – U lewy 20m – Mylicon -30ml mm (08:40) - pielucha – U prawy 20 – odbicie – U prawy 10m – U prawy 15m – U lewy 15m (12:30)

Oprócz tego próbowałam ją dokarmić własny odciągniętym pokarmem i owszem ładnie zjadła ale spać i tak nie chciała.

Właśnie wczoraj czytałam o takiej metodzie odzwyczajenia malucha od ciągłego ciumkania: zostawić na minutę płaczu w łóżeczku - podnieść-uspokoić i odłożyć na 3 minuty płaczu - podnieść -uspokoić-odłożyć na 7 minut. Ale u mnie to nie przejdzie, po prostu nie dam rady Iga mi w sumie to nie płacze, ona mruczy i jęczy a jak już zapłacze to ja po prostu nie mogę tego znieść bo ma tak żałosny płacz, że ja też z miejsca ryczę. Zawsze mówię, że to nie ja płaczę tylko hormony

No i na tą chwilę mam na te całe ceregiele jeszcze siłę i "ochotę" więc po prostu nastawiam się na 5'godzinne zabawy przy UU z moją córcią i już

Mam nowego smoka ale jeszcze nie testowaliśmy bo Mała zasnęła o 12:00 i jeszcze śpi Ale zaraz się pewnie przebudzi bo już pomrukuje.
W każdym razie nie wiem czy to przypadek czy znalazłam na nią sposób. Wczoraj zasnęła mi na 3h po 7 godzinach od przebudzenia. Zasnęła mi leżąc na kolanach no i wiedziałam, że jak ją przełożę do łóżeczka to w moment będzie awantura więc położyłam ją na kanapie no i tak spała.
Dziś zaczęłam się więc zastanawiać, że może jej niewygodnie, bo materacyk taki twardy i przy ostatnim karmieniu położyłam ją na złożonym na pół rożku i gdy zasnęła przy UU przeniosłam ją do łóżeczka z rożkiem i tak śpi do teraz Nie wiem, może to tylko zbieg okoliczności, bo w sumie była 4'tą godzinę "na nogach" i po 95 minutach przy UU A może właśnie w tym rzecz, że jej po prostu niewygodnie

Będę testować i podkładanie rożka i nowego smoka. TŻ kupił mi takiego okrągłego Canpola czyli nie jest ortodontyczny ale już się nic nie odezwałam, a nóż widelec jej podejdzie taka bombka

Kolejne smoki przyjdą w poniedziałek

Acha no i miałam ambitny plan wsadzić Iguśkę do wózka i iść na spacer ale kiedy mi w końcu zasnęła to już się bałam ją ruszać bo w domu tyle do zrobienia, jeszcze rodzina była oglądać Małą więc już dałam spokój. Może jutro spróbuję

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ----------

mary witaj
Wow! Super, że mleczarnia tak ładnie działa Na sutki to teraz jedyna metoda - zaleczyć Smarujesz Maltanem? U mnie zdziałał cuda, używam go w ciągu dnia a na noc smaruję maścią na sutki z serii Babydream z Rossmana. Dzięki tym maściom nawet nakładek nie musiałam używać

Stary 2011-05-08, 16:23   #294
Paulizia
Wtajemniczenie

Dzien dobry mamuski!

Mam jedno pytanko odnosnie tych sutkow
Jezeli sie je zagoi i da znowu dziecku do ciumciania to nie popekaja znowu?
Pytam, bo nie wiem
Stary 2011-05-08, 17:22   #295
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Moria, mam Maltan, smaruję, na noc miała butlę, więc zrobiłam sobie grubą warstwę. Trochę się zaleczyły, ale jeszcze poczekam z karmieniem piersią.

Pauliziu, jeszcze nie wiem, ale wkrótce się przekonam i zamelduję

Z tym jedzeniem z piersi, to Hania ma taki system, że ciumka z 15 min do 30 min, potem przestaje jeść sama. Z butlą to samo, wetnie całość i przestaje jeść. Najdłużej przy piersi była chyba godzinę, ale to tak podsypiała i ssała na zmianę.

Zauważyłam, że jeśli nie doje, to zajada paluszki/rękaw, to sygnał, że wyżerka jeszcze nas czeka

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 17:38   #296
mazianka81
Rozeznanie

Mary Witaj

Ciesze sie,ze juz sobie poradziłas,trzymam kciuki kochana

Moria zycze powodzenia,jedyne co jeszcze moge poradzic,to jednak sie zawziąc i ja pzretrzymywac( nawet kosztem Twoich łez) bo małej tez potzrebna jest rutyna- wiem,ze na butli to łatwiej,ale próbuj chociaz mniej wiecej o podobnych porach wszystko robic.

a na spacerze moge ci zagwarantowac,ze bedzie spała,ja Gabcia na spiocha nawet ubieram i potem spi jak suseł na dworze.oczywiscie tez o tych samych porach chodzimy i kąpiel tez zawsze o tej samej.

3660g i 57cm szczescia
Stary 2011-05-08, 18:09   #297
ania2631
Wtajemniczenie

Cytat:

Też czytałam, że do 3 r.ż. ale chyba tylko wtedy gdy dziecko b. drobne jest. Ja obstawiam, że przez 8-12 miesięcy da się spokojnie używać no ale to się okaże "w praniu"

Tutaj od 02:10 pakują do wiadra 6 miesięczną dzidzię:
http://www.youtube.com/watch?v=9acENmc_8IM
Dzidzia zadowolona to na pewno ale taką już mocno wystającą z wiadra główkę to pewnie ciężko umyć więc zobaczymy

aga mówisz, że spacerek by pomógł? Kurka trochę się boję, bo wczoraj próbowałam ją do wózka wsadzić aby na świeżym powietrzu pospała ale gdzie tam. Na rączkach to jeszcze, 10 minut pospała a jak przełożyłam do wózka do płacz i szukanie cyca.
TŻ pojechał po jakiś smoczek, zobaczymy może akurat wceluje bo my dziś mamy kolejny cyckowy maratonik. Ja się tak cieszę, że przynajmniej w nocy jest dobrze, naje się 2-3 razy i śpi 3h ale w dzień Niby najedzona, na UU 50m. wisiała ale spać w łóżeczku "nie chcem".
No ale skoro mówisz, że to przetrzymam to już mi tak jakoś raźniej Mi pomaga świadomość (mam nadzieję, że nie fałszywa), że to jest normalne, że nie chodzi o to że mam za mało mleka, za chude mleko albo że coś z Igusią jest nie tak a po prostu tak ma być i że w końcu się jej to jedzenie wyreguluje.
Maria,a pijesz kawe,cole lub jakieś napoje które mają kofenine lub jakieś inne substancje pobudzające?? bo być może to jest przyczyna?!
Stary 2011-05-08, 19:01   #298
dorkabl
Zadomowienie

subskrybuje zeby was potem kochane znalezc :P ihihi

chciałam tylko dodac własna mysl co do karmienia. w szpitalu którym sie wyleżałam cała wiosne była pogadanka na temat karmienia, no i niestety, zwykle dzieci dostaja kolki po ok 5-6 tyg od narodzin. no i uwaga na nabiał! zwłaszcza mleko i masełko...niestety...

...tak tylko chciałam dodac...
dorkabl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 19:46   #299
moria44
Wtajemniczenie

mazianka - no właśnie ja od początku chciałam wprowadzić jakiś plan ale kompletnie mi to nie wychodzi. Nic nie robimy o tych samych porach bo wszystko zależy od tego czy Mała śpi czy nie śpi. Z kąpielami to już w ogóle. Dziś mieliśmy ją kąpać o 18 ale głodna była więc musiałam dać dydka więc nam zeszło do 18:30 później jeszcze 20 min. przerwy na odbicie i ułożenie się wszystkiego w brzuszku i kąpaliśmy o 19. Innym razem kąpiemy o 20-20:30.
Teraz leży grzecznie ze smokiem w buzi

Zrobiłam kilka fotek z kąpieli z trzymaniem pod bródką więc jak zjem tylko pieczone jabłko to wrzucę do albumu

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez ania2631 Pokaż wiadomość
Maria,a pijesz kawe,cole lub jakieś napoje które mają kofenine lub jakieś inne substancje pobudzające?? bo być może to jest przyczyna?!
Nie, nic z tych rzeczy Czarną herbatę piję raz dziennie rano, taka nie za mocna. Później piję białą herbatę, melisę, rumianek i mineralkę

Stary 2011-05-08, 21:03   #300
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
Cytat:
2 komplety tj. 4 sztuki? Bo ja na poczatku przeczytalam, ze 2 kartony i sie przerazilam. Ktorych uzywasz, masz juz jakies rozeznanie?
Czy ktoras z Was ma ten pojemnik na pieluchy Sangenic Tommy Tippie? Dzisiaj byla u mnie kolezanka, ktora bardzo polecala, mowila, ze latem pieluchy tak smierdzialy, ze mieli osobny smietnik na balkonie, wiec to kupila i juz nie bylo z tym problemu. Nie bede z kazda pielucha latac do smietnika na dworzu, wiec mysle o tym pojemniku.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości