|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
moria, ja sie dzisiaj wynudzilam. tzn wysprzatalam cala chate, bylismy na spacerze chyba ze 2h z malym, i on dzisiaj ciagle spi! pielucha do zmiany, butla i spi i tak do 5h! infacol dziala
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Moria tak a propos nabiału. Położna mówiła i czytałam w książeczkach dotyczących ciąży i połogu, że nie powinno się spożywać w ciągu doby więcej, niż 0,5litra nabiału. Wliczone są w to także wszelkiego rodzaju przetwory mleczne, np. sery, serki, deserki.
|
|
#273 |
|
Wtajemniczenie
|
wkleję wam zdjęcia artykułu o dokarmianiu.
mam nadzieję, że którejś mamie się przydadzą ![]() zdjęcia są ponumerowane od 1 do 7, wg kolejności tekstu.
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jestem sama w domu
tzn na dole tescie są mąż wyprawia pępkowe przez 1,5h z malutką walczyłyśmy, bo ma sapkę i ciężko jej oddychac fridą jej wyjmuje babole biedactwo polozna mowila, ze to do 3 miesiecy moze trwac biedna resztki pkarmu, lzy i slina dostaja sie tam gdzie nieb trzeba i chrzaka biedna, czasem kaszle, a jak jej cos siedzi to nie moze oddychac ale traz zasnela na raczkach ja juz sie zdazylam wykapac dzisiaj ladnie je co 3-4 godzinki wypila okolo 340ml a jeszcze sie obudzi pewnie kolo 23 pozniej w nocy wiec pewnie do 450ml dojedziemy |
|
|
|
#275 |
|
Moderatoreska
|
I tu sie przywitam również
![]() Moniqac ja dokarmiam synków bo nie jestem w stanie wykarmić ich oby dwóch samą piersią, na dobę dostają około 120ml mm każdy, czyli po dwa karmienia przeważnie na noc butla i w nocy również butla i od rana są już na cycu, czasami karmię ich co godzinę, czasami co dwie lub trzy, jak im się zachce
|
|
|
|
#276 |
|
Rozeznanie
|
Jestesmy i my dzisiaj
Gabcio po lekach jakos przesypia nocki( po 3-4h) tak od 20 do 23 sa kolki,ale nic mu nie podaje na to,jakos sobie radzimy . I mam pytanie czy ktoras mamusia podaje Sub Simplex? to te niemieckie kropelki?? bo mam w domu i nie wie jak to podawac. ![]() ogolnie nie jest zle,czasem w dzien pomarudzi,na dworze pieknie spi,aaa i dzisiaj w nocy 2xpo 90ml wydoił i juz sie okraglutki moj skarbek robi ![]() Dotałam tez prawdziwe szare mydło i kąpiemy Go w nim( Julie tez tak kapalam) i smarujemy oliwka bobini -jest rewelacyjna, pepek jeszcze nie odpadł,ale juz tuz tuz ![]() no i kupki juz sa w normie,ani za twarde ,ani za rzadkie. oby tylko te kolki sie skonczyly i bedzie lux chociaz widze,ze nie tylko my sie meczymy z bólami brzuszka. Moja mama juz pojechala,wiec znów sama jestem i wczoraj to juz mialam zalamke,bo taka zmeczona bylam,ze na fotelu zasnelam na siedzaco,kurcze jednak z dwójką dzieciaków to juz nie pzrelewki,szczegolnie,ze jUlia tez do spkojnych nie nalezy coz aby do 3 mies ![]()
|
#277 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczynki!
sania dzięki za artykuł, zaraz będę czytać Mój Igulec uwieszony na cycu, kolejny dzień kiedy nie chce mi spać... Jest 14:30 a ona od 7 rano miała kilka drzemek po 15 minut i z 15 razy wisiała na cycu ![]() Zaraz zamówię jakąś chustę bo ciężko się obiad przygotowuje z taką małą "hubą" ![]() Smoczki ciągle nie przyszły
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
moja tyle nie chce az jesc
ale przed chwila wybombala 40ml mojego mleka o 60 modyfikowanego ![]() dzisiaj wazonko |
|
|
|
#279 |
|
Wtajemniczenie
|
witamy sie rowniez
![]() moj maluch tyyyle spi ze sie zaczelam zastanawiac czy wszystko ok. jak ustaly kolki to budzi sie tylko na butle i dalej kima po 3-5h. za to mnie, po wzmozonej aktywnosci, zlapalo takie zmeczenie, ze pomimo iz tz wstaje w nocy do malego, to rano budze sie tak zmeczona jak rano, wszystko mnie drazni, mam nadzieje ze szybko mi to minie
|
|
#280 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mały jak wrzeszczy to mi sie mózg lasuje Julia tez mnie dobija,mimo,ze nie jest zazdrosna,wrecz pzreciwnie,ale z dwojka ciezko samej cale dnie( i wstawanie w nocy) jakos trzeba wtrzymac
|
|
#281 |
|
Wtajemniczenie
|
aga_pe jeju jak ja Ci zazdroszczę
Może Twój synuś podzieli się snem z Iguśką bo ta moja pierunica od dzisiejszego poranka spała tylko raz przez 3,5h. Teraz obudziła się, zjadła cycka, ma czystą pieluchę i nie śpi Póki co jeszcze nie płacze tylko sobie stęka w łóżeczku ale już słyszę, że się rozkręca No i znowu wsuwa U Oczy z trudem otwiera ale nie zaśnie ![]() 5 minut ssania i sama wypluła mleczarnię, odłożyłam ją do łóżeczka i już jęczy...
|
#282 |
|
Rozeznanie
|
Sania artykuł tylko utwierdził mnie w przekonaniu że warto
WIELKIE DZIĘKI !!!Ja w tym szpitalu zwariuje z tym karmieniem, ale nie poddam sie. Twardo postanowilam sobie ze tylko piers i to bez butli z moim mlekiem, wiem ze bedzie ciezko ale w domu na pewno bedzie latwiej. Tu najgorsze jest to bieganie do niej i stanie przy karmieniu. dzis przy jednym karmieniu stalam 1h50 min z przerwami na 4 ! pieluchy i dwa razy przysneła - masakra ! Teraz znow u niej bylam to od 9 juz 6 karmienie Ciekawe jaka noc przede mna szykuje. Jutro moze na wizycie porannej dowiem sie czy w PN wychodzimy, trzymajcie kciuki !!! Dobra ide spac, moze sie troszke uda ![]() Papa
|
#283 |
|
Wtajemniczenie
|
cieszę się, że troszkę pomogłam artykułem
![]() nie mogę się doczekać, kiedy ja będę przez to przechodzić a powiedzcie mi używacie wkładek laktacyjnych? dużo tego idzie?
|
|
#284 |
|
Rozeznanie
|
hej mamusie!
Oj ciezko mi z dwojka maluchow.. Kasia bardzo kocha braciszka ale jest piekielnie zazdrosna. Co ja zrobie jak tż wróci do pracy? Za to ta noc byla magiczna. Wojtuś spał od 22 do 2.20, przebrałam go, zobaczyłam że pępek odpadł (równo po 5 dobach życia!), dalam cyce i spał do 6. W końcu się wyspałam! Teraz robi soczystą kupę w mamy kolano.. Schudłam do tej pory 9 kg, zostało jeszcze 11.. A brzuch mam jakbym w 5 m-cu ciąży była.. Miłego dnia!
|
#285 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na dzien dzisiesjszy malutki jest tak kochany ze budzi tylko moj zachwyt, za to ten starszy Cytat:
Cytat:
z okazji ze zostal starszym bratem, kupilismy mu cukiery do przedszkola , zeby czul sie dumny ze jest braciszkiem, a on odwalil numer ze nie wie jak ma na imie jego brat ![]() aa zapomnialam wam napisac ze w dzien mojej cc, moj syn zaczal wymawiac "r". teraz juz mowi jak dorosly, az dziwnie mi sie go slucha ![]() mi tez zostalo 11, 5kg, i od pepka w dol mam brzusio spory. zamierzam zarzucic diete, ale to moze dopiero za 1mc-2mce, bo jak teraz przejde na diete to padne na pysk, musze przyjsc do siebie. wcz tz zajmowal sie malym caly wieczor do 24tej bo konczylam poprawiac ta moja prace na studia, i jest zrozpaczony. maly zastrajkowal z piciem mleka od niego darl sie w nieboglosy jak go kapal. za to mial blogostan jak go wzielam na rece![]() tz sie smieje ze ten starszy jest bardziej jego(po pierwszej cc, ja lezalam i mlodego nie widzialam 3 dni, a on chodzil na oddzial i siedzial przy nim i wszystko robil, i mlody lepiej reagowal na niego niz na mnie) a ten mlodszy bardziej moj
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki na szybko es od Xanti (ja własnie wstalam i jeszcze nie nadrobiłam zaległosci ale info przekazuje)
Jestem w szpitalu, miałam regularne, bolesne skurcze, które okazały się przepowiadaczami. Nadal są co kilka minut, dosyc bolesne, zostawili mnie na oddziale i mam czekac. Proszę tylko o kciuki zeby się rozkręciło bo rozwarcie na opuszek. Nie chcą mnie puscic do domu skoro juz mnie przyjęli Mówią, ze moze dziś sie rozkręcić a może dopiero jutro Dzięki i buziaki. Jak już bedzie po, dam znac ![]()
|
#287 |
|
Wtajemniczenie
|
MORIA widzialam ze pisalas gusi ze wiaderko do kapania jest ok, a powiedz mi, przewidujesz ze ile jeszcze czasu da rade kapac w nim iguske??
bo moj tz mowi ze nie dam rady nosic wanienki z woda z lazienki do pokoju (za ciezka) i jeszcze wciskac ja do kabiny i wylewac wode. juz mielismy awarie ze otwarl nam sie korek od wanienki jak stala na lozku, a my nie zauwazylismy i sypialnia plywala. sama nie wiem jak bym to ogarnela. dlatego mysle czy nie kupic tego wiadereczka, tylko nie wiem do jakiego wieku ono jest przeznaczone? ![]() doczytalam ze niby jest do 3 r.z. ale czy faktycznie?
Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2011-05-08 o 09:05 |
|
|
|
#288 | |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie schodzą dwa komplety dziennie.
Cytat:
![]() Tutaj od 02:10 pakują do wiadra 6 miesięczną dzidzię: http://www.youtube.com/watch?v=9acENmc_8IM Dzidzia zadowolona to na pewno ale taką już mocno wystającą z wiadra główkę to pewnie ciężko umyć więc zobaczymy aga mówisz, że spacerek by pomógł? Kurka trochę się boję, bo wczoraj próbowałam ją do wózka wsadzić aby na świeżym powietrzu pospała ale gdzie tam. Na rączkach to jeszcze, 10 minut pospała a jak przełożyłam do wózka do płacz i szukanie cyca. TŻ pojechał po jakiś smoczek, zobaczymy może akurat wceluje bo my dziś mamy kolejny cyckowy maratonik. Ja się tak cieszę, że przynajmniej w nocy jest dobrze, naje się 2-3 razy i śpi 3h ale w dzień No ale skoro mówisz, że to przetrzymam to już mi tak jakoś raźniej
|
|
#289 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry.
Pisałam na poczekalni, ale chyba powinnam się przyzwyczajać już do tego wątku. My z synem w szpitalu od piątku nocy. Właśnie się okazało, że ma dodatni posiew moczu, czyli ma zapalenie dróg moczowych - jakaś bakteria. Leczenie antybiotykami, minimum tydzień. Bilirubina 12,4 (w piątek jak tu trafiliśmy miał 13) okazało się, ze niejedzenie, bilirubina, ospałość to właśnie przez to zapalenie. Masakra. |
|
|
|
#290 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i popieram Agnieszke,ze powinnas ja w wozek wsadzic i połazic,Gabek spi w wozku jak anioł( pod warunkiem,ze jezdze) a po spacerze jak bedzie dotleniona to tez powinna troszke pospac. no i mysle,ze powinnas ja pzretrzymywac z karmieniem chociaz 2h,bo jak ja co chwile pzrystawiasz,to ona juz Ci spokoju nie da. pzremecz sie kilka razy z płaczem ,ale nie dawaj jedzonka pzrez 2h -zobaczysz ( powinna wtedy wiecej na raz zjesc i moze bedzie spokoj) pomalu juz powinna miec jakąs regularnosc wiem ,ze sie dobzre mowi,ale mój mały na butli tez tak mi robil,a jak go kilka razy pod rzad pzretrzymalam( mimo,ze wył) to teraz jakby mial zegar w główce co 3h woła i nie daje czesciej. Podziwiam za wtrwalosc,bo ja juz bym dawno zrezygnowala ![]() a my dzisiaj bez lekow na noc, jakos spał i nie było zle. rano troszke marudzil,a teraz po 2h spacerku spi i ja tez ide sie kimnąc
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się na legalu w Odchowalni
![]() jeszcze nie nadrobiłam Was, ale postanowiłam przywitać się i podzielić moim małym zmartwieniem. Na szczęście sytuacja opanowana, ale komu mam się poskarżyć, jak nie Wam? TŻ w szoku, ale co On tam wie:P Wczoraj miałam prawdziwy kryzys laktacyjny. Mam dużą ilość pokarmu, bez problemu karmiłam w szpitalu. Chociaż po kilku karmieniach miałam zmasakrowane sutki, położne pokazywały, jak podawać Hani, ale i tak doszło to tego, że zaczęłam karmić w nakładkach. Trochę lżej karmiło się, jednak wciąż każde karmienie, to cieknące łzy - moje. No ale wiedziałam, że muszę to przeboleć. Wczoraj jednak, kiedy chciałam karmić Haneczkę wieczorem, z obydwu poszła krew. Musieliśmy podać Enfamil. Przy wieczornym prysznicu zrobiłam sobie masaż, przestały boleć, a potem na spokojnie zrobiłam pierwsze podejście do laktatora. Z sukcesem. Na spokojnie odciągnęłam 90 ml, starczyło na całe nocne karmienie. Teraz odciągam i podaję córeczce swój pokarm z butli. Póki nie podgoję sutków, to zostaję przy butli. Zaraz poczytam, co u Was i jak tam Wasze karmienia
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
a my walczymy ze smarkami
![]() co kilka godzin wyciagam gruszka dosc duza ilosc zoltych/przezroczystych smarkow, przy czym malutka czasem pokasluje ale temperatury nie ma, apetyt ma duzy
|
|
|
|
#293 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cały tydzień musi w szpitalu zostać? Czy antybiotyk może w domu dostawać? Cytat:
Z mm próbowałam raz i niestety nie podziałało. Wyglądało to tak: (07:20) pobudka – pielucha – U lewy 18m - odbicie – U lewy 20m – Mylicon -30ml mm (08:40) - pielucha – U prawy 20 – odbicie – U prawy 10m – U prawy 15m – U lewy 15m (12:30) Oprócz tego próbowałam ją dokarmić własny odciągniętym pokarmem i owszem ładnie zjadła ale spać i tak nie chciała. Właśnie wczoraj czytałam o takiej metodzie odzwyczajenia malucha od ciągłego ciumkania: zostawić na minutę płaczu w łóżeczku - podnieść-uspokoić i odłożyć na 3 minuty płaczu - podnieść -uspokoić-odłożyć na 7 minut. Ale u mnie to nie przejdzie, po prostu nie dam rady ![]() No i na tą chwilę mam na te całe ceregiele jeszcze siłę i "ochotę" więc po prostu nastawiam się na 5'godzinne zabawy przy UU z moją córcią i już Mam nowego smoka ale jeszcze nie testowaliśmy bo Mała zasnęła o 12:00 i jeszcze śpi W każdym razie nie wiem czy to przypadek czy znalazłam na nią sposób. Wczoraj zasnęła mi na 3h po 7 godzinach od przebudzenia. Zasnęła mi leżąc na kolanach no i wiedziałam, że jak ją przełożę do łóżeczka to w moment będzie awantura więc położyłam ją na kanapie no i tak spała. Dziś zaczęłam się więc zastanawiać, że może jej niewygodnie, bo materacyk taki twardy i przy ostatnim karmieniu położyłam ją na złożonym na pół rożku i gdy zasnęła przy UU przeniosłam ją do łóżeczka z rożkiem i tak śpi do teraz Nie wiem, może to tylko zbieg okoliczności, bo w sumie była 4'tą godzinę "na nogach" i po 95 minutach przy UU A może właśnie w tym rzecz, że jej po prostu niewygodnie ![]() Będę testować i podkładanie rożka i nowego smoka. TŻ kupił mi takiego okrągłego Canpola czyli nie jest ortodontyczny ale już się nic nie odezwałam, a nóż widelec jej podejdzie taka bombka ![]() Kolejne smoki przyjdą w poniedziałek Acha no i miałam ambitny plan wsadzić Iguśkę do wózka i iść na spacer ale kiedy mi w końcu zasnęła to już się bałam ją ruszać bo w domu tyle do zrobienia, jeszcze rodzina była oglądać Małą więc już dałam spokój. Może jutro spróbuję ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- mary witaj Wow! Super, że mleczarnia tak ładnie działa Na sutki to teraz jedyna metoda - zaleczyć
|
|
#294 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry mamuski!
![]() Mam jedno pytanko odnosnie tych sutkow ![]() Jezeli sie je zagoi i da znowu dziecku do ciumciania to nie popekaja znowu? Pytam, bo nie wiem
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Moria, mam Maltan, smaruję, na noc miała butlę, więc zrobiłam sobie grubą warstwę. Trochę się zaleczyły, ale jeszcze poczekam z karmieniem piersią.
Pauliziu, jeszcze nie wiem, ale wkrótce się przekonam i zamelduję ![]() Z tym jedzeniem z piersi, to Hania ma taki system, że ciumka z 15 min do 30 min, potem przestaje jeść sama. Z butlą to samo, wetnie całość i przestaje jeść. Najdłużej przy piersi była chyba godzinę, ale to tak podsypiała i ssała na zmianę. Zauważyłam, że jeśli nie doje, to zajada paluszki/rękaw, to sygnał, że wyżerka jeszcze nas czeka
|
|
|
|
#296 |
|
Rozeznanie
|
Mary Witaj
Ciesze sie,ze juz sobie poradziłas,trzymam kciuki kochana ![]() Moria zycze powodzenia,jedyne co jeszcze moge poradzic,to jednak sie zawziąc i ja pzretrzymywac( nawet kosztem Twoich łez) bo małej tez potzrebna jest rutyna- wiem,ze na butli to łatwiej,ale próbuj chociaz mniej wiecej o podobnych porach wszystko robic. a na spacerze moge ci zagwarantowac,ze bedzie spała,ja Gabcia na spiocha nawet ubieram i potem spi jak suseł na dworze.oczywiscie tez o tych samych porach chodzimy i kąpiel tez zawsze o tej samej.
|
#297 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#298 |
|
Zadomowienie
|
subskrybuje zeby was potem kochane znalezc :P ihihi
chciałam tylko dodac własna mysl co do karmienia. w szpitalu którym sie wyleżałam cała wiosne była pogadanka na temat karmienia, no i niestety, zwykle dzieci dostaja kolki po ok 5-6 tyg od narodzin. no i uwaga na nabiał! zwłaszcza mleko i masełko...niestety... ...tak tylko chciałam dodac... |
|
|
|
#299 | |
|
Wtajemniczenie
|
mazianka - no właśnie ja od początku chciałam wprowadzić jakiś plan ale kompletnie mi to nie wychodzi. Nic nie robimy o tych samych porach bo wszystko zależy od tego czy Mała śpi czy nie śpi. Z kąpielami to już w ogóle. Dziś mieliśmy ją kąpać o 18 ale głodna była więc musiałam dać dydka więc nam zeszło do 18:30 później jeszcze 20 min. przerwy na odbicie i ułożenie się wszystkiego w brzuszku i kąpaliśmy o 19. Innym razem kąpiemy o 20-20:30.
Teraz leży grzecznie ze smokiem w buzi ![]() Zrobiłam kilka fotek z kąpieli z trzymaniem pod bródką więc jak zjem tylko pieczone jabłko to wrzucę do albumu ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
Czarną herbatę piję raz dziennie rano, taka nie za mocna. Później piję białą herbatę, melisę, rumianek i mineralkę
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
2 komplety tj. 4 sztuki? Bo ja na poczatku przeczytalam, ze 2 kartony i sie przerazilam. Ktorych uzywasz, masz juz jakies rozeznanie?
Czy ktoras z Was ma ten pojemnik na pieluchy Sangenic Tommy Tippie? Dzisiaj byla u mnie kolezanka, ktora bardzo polecala, mowila, ze latem pieluchy tak smierdzialy, ze mieli osobny smietnik na balkonie, wiec to kupila i juz nie bylo z tym problemu. Nie bede z kazda pielucha latac do smietnika na dworzu, wiec mysle o tym pojemniku. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.

Pewnie łatwiej myje się takie rozprostowane dziecko ale ja już wolę trochę się mocniej do wiadra nachylić niż słuchać jej płakania. Z myciem główki też nie mam problemu, po prostu tak ja trzymam, że główkę ma trochę odchyloną do tyłu i TŻ polewa jej włoski wodą. Żadnego szamponu nie używamy póki co więc nie wiem jak wtedy będzie ale z tego co widziałam na youtubie, mamy radziły sobie. Zupełnie inaczej jest gdy dziecko już siedzi
Niby nie wchłaniają się do krwioobiegu no i na opakowaniu jest informacja, że można podawać je do 12 razy na dobę a my max. 3 razy w ciągu dnia jej podajemy.
Może to po części zasługa Nuby'ego? Daj mi nadzieję
infacol dziala

Może Twój synuś podzieli się snem z Iguśką bo ta moja pierunica od dzisiejszego poranka spała tylko raz przez 3,5h. Teraz obudziła się, zjadła cycka, ma czystą pieluchę i nie śpi

Mówią, ze moze dziś sie rozkręcić a może dopiero jutro