|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
ja chce zacząć brać witaminy ale nie wiem czy wszystkie można ![]() my płaciliśmy 115 i co szczepienie tyle trzeba zapłacić ze zdjęcia wnioskuje że ty to już chyba wróciłaś do formy ![]() agus wyluzuj troszkę choć wiem że nie łatwo ![]() montii moja ostatnio śmieszne dźwięki wydaje do karuzeli ![]() ![]() traicionera a ja właśnie skończyłam karmi ![]() ego ego moja je max 10 min i tylko z jednej piersi po 10 min zasypia lub wypluwa pierś więc pół godz karmienia jak dla mnie jest nierealne
![]() Edytowane przez wanilia83 Czas edycji: 2011-05-08 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3422 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ciastolina...fajny pomysł, ale to co napisała Aja dalo mi do myslenia, rodzice mnie wyklna jak poobkleja im tym ściany ![]() prunelle, ja juz sobie wyobrazilam teściowej mine jak by zobaczyla to wiaderko do kąpieli ![]() ona psioczy na Naszą wyprofilowaną wanienkę, że nie taka hehe może faktycznie jakieś klocki Jej kupie...musze jeszcze pomyśleć nad tym gdzieś widziałam zestaw małego lekarza czy jakos tak.... ![]() Cytat:
siostrzenicy tż kupilismy kuchnie z takimi talerzami itp. to latala z tym taka szczęś;liwa że hoho ![]() ![]() aż miło było popatrzeć jak dziecko takie szczęśliwe było ![]() Cytat:
dziś nap dyskutowała z cycem..... ![]() jadla, jadła i nagle się oderwała i zaczęła jakby "krzyczeć " na niego i po chwili znowu się przyssała - ubaw mieliśmy po pachy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ja witaminy mam, ale ciagle zapominam brać.... chyba mam już sklerozę ![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
u mnie karmienie trwa max 15 minut!!! ![]() ![]() a po kąpieli czasami bywa tak, że nakarmie, mala odbije lub nie i nie ma ochoty spać i wtedy bujam Ją w kołysce, a jak to nie zdaje egzaminu to w ruch idą rączki.... ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3423 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a my pojechaliśmy na zakupki z tżtem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() jak znajdę czas wkleję zdjęcia ![]() ja już jadłam też ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3424 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niestety też ma zapalenie, pupa czerwona, martwi mnie to, jutro kupimy ten linomag... bo póki co tylko alantan krem, ale to jednak za słabe... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() no i nie wiem jak go ustawić tzn o której kąpać, bo kąpaliśmy o 20, to i tak do 23 szalał, teraz kąpiemy później ok 21 - 21:30 i też do 23 szaleje, a dziś przez cały dzień spał tylko raz 2 godzxiny, a tak to po pól godzinki przysypiał i jak mi usnął o 18 to śpi do tej pory, czyli kąpiel będzie nie wiem o której ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast wieczorem ok 15 min ją trzymam, aż usypia. Spacer nam się udał 2 h. Troszkę spała, troszkę marudziła. Ogólnie fajnie. Jak miło wyjść do ludzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ja bym mojej szefowej powiedziała, że chce wrócić na 1/2 etatu to by mnie wyśmiała ![]() i pewnie w odwecie po tym gwarantowanym przez prawo okresie zwolniła ![]() i wogóle mam problem bo nie widzę możliwości pogodzenia macierzyństwa i mojej pracy, robię dużo nadgodzin i nie wiem jakby to miało teraz wyglądać ![]() szukać nowej pracy też kicha, swoja drogą że za takie pieniądze niczego w moim mieście nie znajdę ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3428 |
Zadomowienie
|
No i mamusia odwala hardcor - JEM SCHABOWE
![]() Ile ja już schabowych wszamałam ... mała też je lubi ![]() tajka - moja od 3 dni też sie świadomie uśmiecha ![]() a twojej teściowej sie nie dziwie, moja 78 letnia babcia lat do londynu odwiedzić rodzinke, a ja bym zawału dostała jakbym miała sama lecieć....
#3429 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moj maly dynda roznie-mam mega duzo pokarmu i tu sa schody bo co najmniej raz dziennie tak sie naje ze wszystko jak z funtanny zwymiotuje potrafi dyndac okolo godziny a leci mi tak na 10cm strumien ;-) wiec mega duzo zjada Ale tak pi razy drzwi z jednego cycka przy 1 karmieniu dynda okolo 20min i jest to ok 1,5-2h w dzien i co 3 w nocy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja tesciowa tak z 58-59 lat ma, ale tez sie nie dziwie, bo jednak bez jezyka ciezko. Moja mama nie zna angielskiego, ale zawsze sie dogada ;p
![]() |
#3431 |
Zadomowienie
|
mój tż bardzo by chciał z małą na basen chodzić ale takie zajęcia z niemowlakiem u nas 250 zł kosztują- to raczej nas nie stać
![]() |
#3432 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
spi po tym spokojnie 3 - 4 godz Cytat:
![]() co do formy, to przez to naciecie moge byc na nogach maks 15 - 20 minut a potem mam wrazenie jakbym mi miala macica wyleciec na podloge wiec o formie moge pomarzyc ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- idziemy jutro z Frankiem na pobranie krwi na tsh - przez moja chorobe ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to tez na wadze widac moj stres 14 kg w dol.......w 2,5 tygodnia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3434 |
Zadomowienie
|
ja biorę Femibion Natal dla kobiet w ciąży i karmiących piersią
moja mała je 7 min z jednej piersi i wypluwa, albo ssie i pluje mlekiem po ok 2 godz znów głodna jakbym karmiła ją 45 min to by chyba pękła ![]() moja mała przez dwa dni kupki nie robiła, za to jak juz zrobiła - to taką na maxa ![]() ![]() przedwczoraj jadłam dwa schabowe, wczoraj kurczaka z ryżem i sosem słodko kwaśnym a dziś kotlety mielone ... Oliwka zasypia ok 20:30 - 21:00 a budzi się ok 6:30 mi sie nawet nie opłaca wracać na pół etatu, bo to co zarobie bym musiała za żłobek zapłacić i bym na zero wychodziła, chyba zostanę z dzieckiem w domu dokąd się da... ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- nam wczoraj minął 6 tydz od porodu, a ja jeszcze w tmtym tygodniu krwawiłam (czerwona krew) od dwóch dni jest różowy śluz - długo to jeszcze potrwa? ![]() tż już sie brykanka dopomina a ja mam normalnie uraz jakiś. Zaraz mi na mysl przychodzi, że dziecko tamtędy wyszło, krew, te szwy jakieś rany a on mi tam bedzie szturał ![]()
#3435 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3436 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a co do Karmi to nie wiadomo, można czy nie można ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Byliśmy z Nadunia w restauracji, była bardzo grzeczna i wzbudziła wielkie zainteresowanie właściciela, którego zona jest w ciąży. Nawet stwierdził, ze kupi Marsupi, bo się mu spodobało ![]()
![]() |
#3437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko jej katarkiem... bo jej zolte gile wychodza odciagamy gruszka ale dzisiaj juz duzo mniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3438 |
Zakorzenienie
|
skoro nie ma gorączki, chętnie je, to uważam, ze nie ma się co tak przejmować
![]() gdyby to było coś poważnego, to nie skończyłoby się na samym katarku.
#3439 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
co do pracy to moja szefowa zanim poszlam na zwolnenie przekazala moje obowiazki 3 innym pracownicom wiec jesli djaa rade to nie wiem czy bede miala do czego wracac .. a dizs mnie odwiedizla i co... 4-5 lat temu urodfizly e dziecei w firmie to praocwnikom dawala w prezencie ok 1000 zl a do mnie pryzjechala ze 100zl wiec wszystko wskazuje na to ze raczje nie mam do czego wracac |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez tak uwazam mam nadzieje, ze to moje przewrazliwienie i jutro pediatra powie, ze wszystko okej... ![]() u nas z praca jest tak, ze maz ma firme, caly parter jest firma, ja mu pomagam, w 2 dni po poworcie do domu juz pracowalam jutro tez bede bo moja mama do Olenki przyjezdza plus jest ogromny, bo mam meza na miejscu i jak jestem z malutka do gory, to maz co chwile wpada do nas czesto ja karmi itp a ja w tym czasie moge sobie chwile odsapnac np ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3441 |
Zakorzenienie
|
Eirene szał zakupów? to,co lubimy najbardziej!
![]() ![]() mordka ja krwawiłam gdzieś do 5 tygodnia i teraz już cisza... tylko ja miałam cesarkę,więc nie wiem,czy to czasem przez nią tak szybko mi minęło? ![]() wanilia ja to z włosiskami na szczescie nie mam problemów... nie widzę,żeby po ciązyt wypadały,a nawet gdyby...to pewnie nie zwróciłabym uwagi ![]() A moja Majka wczoraj nie umiała spac... w ciągu dnia przespała łącznie tylko 3 godziny! Za to w nocy odespała,z czego mamusia jest niezmiernie zadowolona! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny,jak posługiwac się solą fizjologiczną? Ile kropelek do jednej dziurki? ![]()
![]() |
#3442 |
Zakorzenienie
|
Aa,no i może wrzucę zdjęcie Mai,żebyście ciotki mogły zobaczyc jak mi przybrał ten brzdąc!
![]()
![]() |
#3443 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny malej przeszedl ten katar i kaszel...
czasem jeszcze chrzaknie ale nic jej nie jest ![]() czarna ale fana kuleczka ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3444 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3445 | |
Zadomowienie
|
o matko ale jestem niewyspana
![]() ![]() ![]() Mirabilka ale z szefa świnia ![]() ![]() Cytat:
hehehe też muszę wypróbować ten sposób bo czasami potrafię prawie pół paczki chusteczek wykorzystać ![]() agus napisz co powiedział pediatra ![]() czarna Majeczka śliczna ![]()
![]() |
#3446 |
Zadomowienie
|
No to w końcu opiszę swój poród, przedostatni z Naszego wątku mam marcowo- kwietniowych.
W niedzielę wieczorem już jakoś tak dziwnie się czułam. Tż zamówił pizze i myślałam, że to po niej jest mi jakoś tak dziwnie. Położyliśmy się do łóżka, oglądnęliśmy serial no i poszliśmy spać. O 00.48 obudził mnie skurcz tzn nie wiedziałam jeszcze, że to właśnie skurcz bo jakoś inaczej go sobie wyobrażałam. Ból zaczynał się od kręgosłupa i schodził w dół brzucha. Na początku skurcze były co 30 minut, później co 20 aż wreszcie co 10. Odczekałam kilka takich regularnych skurczów i o 3 w nocy wstałam aby spakować reszte rzeczy. Gdy pochodziłam wszystko ustało. Położyłam się znowu do łóżka. Przed 5 znowu się zaczęły ale były bardzo nieregularne, co 20, 16,18 minut. Wstałam po 7 rano i mówię do męża, że mam skurcze ale bardzo nieregularne więc lepiej jak pojedziemy do szpitala na KTG i zobaczymy co i jak. W szpitalu trafiłam na samego ordynatora, a muszę wam powiedzieć, że ten człowiek dawał mojej mamie 3 razy skierowanie na usunięcie mnie bo twierdził, że albo umrę w brzuchu albo tuż po porodzie. Dobrze, że mamuśka go nie posłuchała J Weszłam do gabinetu i mówię, że w nocy miałam już skurcze co 10 minut, ale teraz mi ustały ( chyba ze strachu jak go zobaczyłam). Zbadał mnie i powiedział, że przyjmuje na oddział a teraz pójdę na KTG .Rozwarcie na 1,5cm. Pomyślałam sobie, że bez sensu tu zostawać jak i tak wszystko ustało. Ubłagałam położną aby zrobiła mi tylko KTG i puściła do domu. Zgodziła się. Pod koniec KTG zanikło tętno Majki na dłuższą chwilę. Normalnie aż mi serce stanęło jak usłyszałam, że serduszko nie bije. Przyszła położna i powiedziała, że nie ma mowy o wyjściu do domu. Położyli mnie na patologii i porobili badania. Ok 22 leżąc sobie w łóżeczku poczułam, że coś mi mokro. Poszłam do wc, patrzę a majtasy mokre. No to mówię do dziewczyn, że chyba odchodzą mi wody i idę do położnej. Ledwo co doszłam, kobitka mówi to wskakuj na fotel zobaczymy co i jak. No to ja majtasy w dół a tam jakby ktoś z wiadra mi chlusnął. Stałam w kałuży jak ta sierota i patrzyłam jak mi się wody leją. Położna mnie zbadała i mówi, że 2 cm rozwarcia. Myślę sobie ło matko dopiero? Zadzwoniłam po męża. Przenieśliśmy się na porodówkę. KTG nie wykazywało żadnych skurczów a ja już je czułam bardzo dokładnie. Potem chodziliśmy po korytarzu a gdy ból się coraz bardziej zwiększał to poszliśmy na piłki. Ok. godziny 1 mężuś poszedł się przespać. Gdy wstał położna (trafiliśmy akuratnie na znajomą ) zrobiła mu kawę. Zbadała mnie i mówi mamy już 6 cm. Poczyłam niesamowitą ulgę, że już ponad połowa za nami.Poszliśmy pod prysznic bo skurcze były nie do wytrzymania a tym bardziej, żę były krzyżowe. Tż polewał mnie gorącą wodą i masował plecy. Później zaczęły się parte. Myślałam, że mi tyłek rozsadzi. Wróciliśmy na salę. Partych było dosyć dużo ale położna powiedziała żebym położyła się na boku bo to jeszcze nie to.Zbadała i mówi no prawie 9 cm. Ufff. Gdy zaczęły się właściwe kazała położyć się na plecach. Przygotowała wszystko co potrzebne do porodu. Wzięła spirytus i polała mi nim krocze a ja do niej żeby mi tam nie lała tylko dała i nie marnowała tylko dała mi się napić ponieważ nie dostałam żadnego środka przeciwbólowego to tak sobie ulżę. No i za szóstym partym Majeczka wyskoczyła o godz 3.55. Tż przeciął pępowinę, położyli mi ją na brzuchu i byłam w szoku jakie to jest maleństwo. Oczywiście zostałam nacięta ale w zasadzie tego nie czułam. Tż poszedł razem z drugą położną do pokoju noworodka a ja jeszcze rodziłam łożysko. Zawieźli mnie do zszycia i mówię do ordynatora żeby zszył ciasno tak aby mąż był zadowolony. Ja sobie tak zażartowałam a on gdy skończył to czuję wkłada mi palca i mówi „no teraz będzie zadowolony”. Wróciłam na salę i przynieśli mi małą do karmienia. Leżała przy cycu 1,5h. Uczucie niesamowite. Powiem Was, żę faktycznie jak tylko Majeczka znalazła się na brzuchu, już nic mnie nie bolało i zapomniałam o tym wszystkim. Cieszę się, że mąż był przy mnie bo bardzo mi pomógł i gdyby nie on to nie wiem jakbym to wszystko przeszła. Kocham go z całego serca i dziękuję, że tak mnie wspierał. A to zdjęcie zaraz po porodzie ![]()
04.07.2009 r Powiedzieliśmy "TAK" 03.05.2011 r Majeczka jest już z Nami ![]() url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url] Edytowane przez izunia233 Czas edycji: 2011-05-09 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#3447 |
Zadomowienie
|
majeczka
![]() ![]() mirabilka ![]() kasiapruszkow ![]() ![]() u nas mala spi ostatni roznie raz 2 h w ciagu dnia a raz 4h ciagiem w ciagu dnia plus drzemi nie moge jej rozgryz poki co ![]() ![]() ![]() ![]() agus fajna sprawa tż na miejscu i praca na miejscu super ![]()
#3448 |
Zakorzenienie
|
Izunia aż mi się łezka w oku zakręciła, bo wszystko mi się przypomniało
Jaka Majeczka niezadowolona, że ją wyjęli ![]() Baśka budziła się w nocy co 2 h, jestem mega zmęczona, niedługo będę wyglądać jak zombi. Mam pytanko. Czy słyszałyście o czymś takim jak chrzestny na odległość?? Szwagierka jest w stanach, wątpliwa sprawa żeby przyleciała, ale jej koleżanka była chrzestną na odległość. Wiecie może jak to się załatwia?? aaaaa........... i czy macie jakiś przepis na zapiekankę bez papryki i pomidorów?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Zadomowienie
|
izunia dzieki za opis
![]() aja nie slyszalam o chrzestnych na odleglosc ![]() ![]() ok lecimy z Emilka do mojej babci milego dnia ![]()
#3450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:24.