|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3571 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
dziewczyny krwawila ktoras z was ponad 6 tyg.???? u mnie dzis jest rowne 6tyg.od jakiefos czau juz nie plamilam tylko taki sorka za okreslenie sluz...a tu dzisiaj taka brunatna krew...nie wiem o co chodzi
|
|
|
|
#3572 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a na przewijak kupuję podkłady babydream z rossmanna 10szt za 10,49 teraz jest chyba jeszcze promocja, bo mam te materiałowe z ikei np misia, ale to ciągle brudne było i do prania, a teraz jak zabrudzi, albo obsika, to wymieniam ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a jaki Ci aspirator przepisał i którą wodę, bo właśnie będę robić zamówienie w aptece i nie wiem co kupić?? ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#3573 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie po urodzeniu,przetarli mala polozyli na brzuszku jakies 20minut moze dluzej i potem ubrali..na drugi dzien z rana przyszli rozebrali malutka i polozyli naguska na mojej piersi pod pidzamka i tak pospalysmy chyba z poltorej godzinki---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- ego-ego wlasnie wyczytalam ze jak karmi sie tylko piersia nie powinno sie miec @ a ja daje malej tylko cycka nawet jej niczym nie przepajam-tylko piers,wiec zglupialam...nie wiem moze jakies zaburzenia hormonalne czy jak![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
zapodasz jakiegos linka ??
|
|||
|
|
|
#3574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3575 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Izabella a jaką kupilas zawieszke z lamaze, czyzbys to Ty wykupila mi ostatnią sowę
?Ja czekam az ta dziewczyna ze szczecina bedzie miala ptaszka, to jak mama bedzie jechala do mnie 19 to mi przywiezie. Tyle ze ciagle nie wiem co robic z ta zawieszka ![]() Cytat:
![]() Cytat:
a maz pracuje na przeciwko wiec dzis odbierze.Ja nawetnie wzielam pod uwage ze sie Frankowi nie spodoba ![]() a mamy szare. Cytat:
A jak pakujesz Fabiana? najpierw dziecko w nosidlo czy nosidlo na Siebie ![]() Cytat:
s,lodki Montii ja tez slysze Franka placz chyba kupie nianie elektroniczna bo sie nawet z mezem nie mozemy razem umyc ![]() Cytat:
![]() nasz najlepiej wyglada w kremowym i szarym, w brazie nie bardzo po mam8usi pewnie ![]() Cytat:
![]() a od rana hardcore z brzuchem, 2 godz placzu i godz snu![]() Cytat:
cala ciaze wszystkie badania odplatnie.. tsh i ft4 kosztowaly mnie chyba pol wozkaw ogole jestem dobita wczoraj bylismy na tym pobraniu - makabra, a dzis dzwonie do poradni a oni mi mowia ze to badanie powinno sie robic po 4 tyg a nie 2 co za lekarka popieprz**** przejrze tych pediatrow i moze malego przepisze. Cytat:
![]() My chyba zdecydujemy sie na mirene - czytalam za i przeciw i wiem, ze 3 lata nie zamierzam zachodzic w ciaze, zeby maly mial chociaz 4 jak się urodzi rodzenstwo. Wiec dla nas to najlepsze wyjscie. |
||||||||
|
|
|
#3576 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
zapomniałam napisać anessa mi napisała że Nino jest piękny i cudowny i ładnie je z piersi
dzisiaj powinni już być w domu a poród miała z przygodami a gosiawolna napisała że wczoraj wzięła ostatnią dawkę antybiotyku. lekarka badała małego i nie słyszy już charczenia także jakby był już zdrowy. w dzień jest ładnie a w nocy charczy i ciagnie nosem. dlatego dostanie krople. ale jej się wydaje że to od ciepła w nocy bo w nocy jak w saunie. i daje małemu smoczka bo marudzi ![]() I dziś mi napisąła że kończą miesiąc jeszcze 5 dni na pewno będą w szpitalu. z zapaleniem płuc lepiej ale ie wiadomo skąd katar przez 3 tygodnie... byli dziś na konsultacji u laryngologa i tylko podrażniona śluzówka noska i krople przez 5 dni jak nic nie da to może alergia na coś. ale mały dalej musi być na antybiotyku do końca pobytu.[QUOTE=patrycja_22;2682476 6] Monti ja też początkowo nie wiedziałam co to za pasek ? Ale dotarło do mnie jak zaczęłam wkładać Alanka do nosidła bo pomyślałam sobie, że przecież on szpagat musi zrobić żeby to objąć nogami i mi się wspomniało, że przecież po to ten pasek zwężający QUOTE]słysząłam właśnie że te nosidła dobrze na bioderka robią bo nóżki odgięte od siebie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja nie zakładam dziś np spał w cieniu (temp w słońcu była ok 22) to miał body krótki rękaw i na to cieniutka bawełniana bluzka. i lekko kocykiem przykryty. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale kurcze jak dziecko głodne to jak mu nie dać jeśc no??? mnie teściowa wkurzyła bo zaczela gadac ze jak sie karmi butla to na godziny trzeba a ja karmie mieszanie w sumie wiec... poza tym jak tu dziecku jesc nie dac skoro np zje te 120 o 10 i za godzine chce jesc (a widze ze chce i ze to placz z glodu) i zjada jeszcze np 30-60ml... no i co mam nie dac tylko niech placze bo 3 godziny musza minac??? bez sensu... musze tylko pilnowac zeby dobowo nie przekraczac ale nie wiem ile 5tygodniowe dziecko powinno zjesc dobowo?Cytat:
a jak to do prania idzie to wtedy ten podklad seni albo rozek bo rozka i tak nie uzywam wiec przydal sie do tego na zimnym przewijaku bym nie polozyla malego Cytat:
ale super że zdrowa
|
|
#3577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3578 |
|
Zadomowienie
|
my po szczepieniu, 6 w 1 190zł i rota 300zł. mała się rozpłakała na maxa ale za 3 min już się uspokoiła i śpi już ponad godzinę
ja ubrałam ją w cienki komplecik z długim rękawkiem, body i czapeczka, ale lekarka kazała tylko body z krótkim rekawkiem i cienkie spodenki zostawić bo za ciepło. ja na przewijaku mam pieluche flanelową bo małej w nocy nieprzyjemnie na takim zimnym podłożu lezeć ... ja już 7 tydz po porodzie i wciąż krwawię.... dobrze ze w czwartek idę do gin.
|
#3579 |
|
Zadomowienie
|
ja po porodzie miałam oliwcie 2 godziny przy sobie. To było cudowne, zaraz przyssała się do cycka
![]() ma 6,5 tyg i waży 5530kg, 60 cm lekarka mówi że jest zdrowa dziewucha
|
#3580 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Na pewno rota nie biorę, bo w sumie powodów wymiotów i biegunek może być wiele, rota nie jest śmiertelny i najważniejsze jest nawadnianie. Na pneomo zaszczepimy chyba jak mały będzie miał 6 ms.Tylko nie wiem co wybrac teraz zwykle czy 5w1 ![]() Cytat:
Cytat:
Karmienie piersią może opóźnić powrót do płodności ale nie musi ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
Mordka mała piękna i te włosy ![]() Ja mam na przewijaki taki ochraniacz z frotte a na to na środku jeszcze podkład panda i pieluszkę tetrową, bo środek jest najbardziej zagrożony ![]() Ja też nie wiem jak ubierać... Frankowi jest ciągle zimno i kicha jak sciagam pajaca. Ehhh no i ma te zimne rece wiec ja sprawdzam kark, bo zeby rece mial cieple to chyba w kombinezonie by byl. My mielismy isc na spacer, ale przez ten brzuch nie mozemy sie wybrac :/ moze po tym karmieniu się uda.. |
|||||
|
|
|
#3581 |
|
Zadomowienie
|
jak się pyatliśmy które szczepienie polecają w przychodni, to oczywiście wszystkie i na wszystko. no ale mała dostała kasiorkę na prezenty i się tyle uzbierało, że postanowiliśmy zaszczepić 6w1, pneumo i rota. ale pneumo chyba też w 6 miesiącu. w sumie to można zawsze podejść i zaszczepić...
a i pytałam czy to normalne, że moja mała najada się max w 7 min. Pediatra mówi, że to idealnie, bo dziecko najada się w 10min a potem to już tylko sie bawi cyckiem. Zresztą ja wiem że ona się najada bo od urodzenia przybrała 2,2kg
|
#3582 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to może być @, zdarza się i przy karmieniu sama piersią. Któraś dziewczyna z tego wątku chyba tez tak miała. Cytat:
co do nosidła, to ja najpierw zapinam pasek, potem wkładam Nadie i dopiero potem się zapina te szelki. Do zapiętego nosidła raczej się nie da dziecka włożyć ![]() moje nosidło tak naprawdę jest oliwkowe, ale światło było słabe i wyszedł brąz. mi dali na początek na kilka sekund Nadunie, bo nie chciała za bardzo płakać i w ogóle była sina, wiec musieli sprawdzić, co i jak, gdy tylko ja zmierzyli, zważyli, owinęli w ręcznik i dostałam do przytulania Cytat:
za Gosiewidać, ze Twój synek tez taki głodomorek jak moja, czasem spokojnie nawet 5 godzin prześpi bez jedzenia, a innym razem wychyli duszkiem 120 i po godzinie już głodna. Próbowałam nieraz ja brać na przetrzymanie, ale nie zawsze smoczek czy herbatka skutkują, a przecież nie będę słuchała obojętnie, jak moje dziecko z głodu płacze ![]() Ja zawsze używam podkładów, bo jakby mi się Nadia zsiurała na goły przewijak, to by popłynęło na podłogę, a tak to wsiąka. Cytat:
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-10 o 14:52 |
||||
|
|
|
#3583 | |||
|
Zakorzenienie
|
mój synek się dziś uśmiechnął
tak bardziej świadomie i słucha juz uważnie jak do niego gadam i patrzy się tak fajnie ach cudowny jest ![]() Cytat:
jakie ma włoski cudne Cytat:
szczerze mówiąc jak blackrose napisała że się naczytała to się zaczęłam zastanawiać te dziewczyny które szczepiły normalnie mogą coś powiedzieć - dlaczego?Cytat:
|
|
#3584 | |
|
Zadomowienie
|
właśnie miałam zacząć robić obiad i się zorientowałam że składników nie kupiłam
ciekawe jak nr 3 Cytat:
jeee jakie ma cudne loczki
|
|
#3585 |
|
Zadomowienie
|
ale jestem matka, zostawilam dziecko w pracy i skoczylam na poczte
no i przy okazji polozna sobie patronaż zrobiła ostatni. ale mały ma potówki, ubrałam go na krotki rekaw body i spodenki i skarpetki, no i bez czapki!!! i jak pediatra akurat zobaczyla nas na dwoerze , to podeszla i mowi, no w koncu normalna matka ktora dziecku czapki na glowy nie pcha! dziecku ponoc jest lepiej jak jest chlodno niz za gorąco. my tydzien po szczepieniu i wzielismy wszytskie szczepionki. mały przeżył takze nie ma co sie przejmowac.
|
#3586 | |
|
BAN stały
|
DZIEWCZYNY PONAWIAM MOJE PYTANIE Z WCZORAJ-czy ktoras z was bierze macierzynski z zus?? Bo ja nadal nie mam kasy za kwiecien a na macierzynskim/wczesniejszym/ jestem od 1kwietnia ;-/ DOSTALA JUZ KTORAS Z WAS PIENIADZE ZA KWIECIEN???
---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
Moj maly mial dzis na spacerze body kr. krekaw, kaftanik, spiochy/cienkie bawelna/ i pajac tez cienki plus czapka i przykryty byl pielucha flanelowa myslicie ze bylo mu goraco?? Temp. okolo 25stopni bez wiatru |
|
|
|
|
#3587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moja to jest mała śmieszka już, dziś do kota się uśmiechała i "gadała" ![]() w sumie to byłoby dziwne, żeby była ponura jako dziecko urodzone w Prima Aprilis Krisuak- ja ci nie pomogę, bo mam macierzyński z pracy ( w ogolę zaczęli mi wypłacać bez aktu urodzenia, dopiero wczoraj doniosłam )diatoma- ile u was stopni, bo może i ja bym do wózka czapki nie założyła, moja zawsze potem ma cale mokre włoski
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-10 o 15:28 |
|
|
|
|
#3588 |
|
BAN stały
|
No a ja juz nie wiem sama to sa jaja... Powinno byc po 30dniach czyli koniec kwietnia niech oni sobie w kulki nie leca bo miesiecznie to 6tys /mam ten wysoki macierzynski na firme/ ale wsciekla jestem wrrrr nie dlatego,ze mi brakuje kasy ale z tego powodu ze im placic skladke trzeba super terminowo bo jak nie to nie dostaniesz kasy a oni tobie graja na nosie wrrrrrr/jak by przyszlo byla bym spokojniejsza bo wiadomo jak z tym naszym zusem
|
|
|
|
#3589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde nie nadrobię Was, takie macie tempo. |
|
|
|
|
#3590 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3591 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3592 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3593 |
|
Zakorzenienie
|
Krusiak- chyba trochę za dużo warstw, jak na taka pogodę, moja byłaby mokra i bardzo zła
Nawet jak było 10 stopni, to jej aż tyle nie zakładałam.Tity-strach pomyśleć, jak te dziecko będzie wyglądało za kilka lat i co będzie miało w głowie.
|
#3594 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o matko biedna mała... Krusiak, ja jeszcze macierzyńskiego nie zgłosiłam także też nie pomogę, swoją drogą ciekawe, kiedy dostaniesz te pieniądze...ale mam dziś humor, jeszcze na spacerze nie byliśmy, bo mi Krzysiek płakał pół dnia, jak go tylko odkładałam i bez przerwy chciał jeść, no to z takim na spacer nie wyjdę przecież, w końcu ja też płakać zaczęłam i wściekła się zrobiłam, że nawet z domu się ruszyć nie mogę... a jak zasnął to ja też padłam... i już nie wiem, czy wyjdziemy, nie chce mi się tej klabzdry wielkiej nosić po schodach ![]() coralady, ja zamówiłam chustę i czekam na przesyłkę bo akurat koloru nie mieli i mieli dostać dopiero z zakładu krawieckiego uszyte
|
|
|
|
|
#3595 |
|
Zakorzenienie
|
Mój mały kontynuuje płakanie na spacerze, ale dzisiaj byłam sprytna i wzięłam dodatkowo nosidełko+trochę mleka+wodę....wypił wszystko....chciał jeszcze, a pod koniec jak zgłodniał to nosidło nie pomagało.A byliśmy może max 1,5 h na tym spacerze. Na szczęście rozpłakał się dopiero w drodze do domu to szybko doszliśmy
![]() Ale w drodze z domu w ogóle nie spał tylko patrzył co się dzieje i na mnie i moją mamę Coś się dziecku poprzestawiało. Kiedyś od razu zasypiał na spacerku, a teraz strach gdzieś wyjść
|
|
|
|
#3596 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis zabookowalismy szczepienia 31maja![]() Cytat:
wzielam kurteczke ale nie ubralam... to samo z kocykiem![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
. jak ty bylas ubrana??:PCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
moja mala zjadla 130 ml i probowalam ja uspic ale nie chciala, teraz zasnela na moich kolanach... zaraz ja odloze na sofe i bedzie ryk;p Cytat:
![]() poszlysmy na spacerek 9i pol km .W jedna strone baaardzo szybkim krokiem, a spowrotem juz sily nie mialam wiec sie czolgalam;p... jutro tez pojde ale w innym kierunku:d ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-05-10 o 17:24 |
|||||||||
|
|
|
#3597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja czasem ma klimat an spanie na spacerze, ale prędzej mi uśnie w nosidle niż wózku. W wózku zazwyczaj sobie luka, a ja do niej gadam. Cytat:
|
|
#3598 |
|
BAN stały
|
Kurczaki macie racje musze go cieniej ubierac dzis i tak go kocem nie przykrylam/wstyd sie przyznac pierwszy raz a ten koc taki misowaty gruby ech macie racje
|
|
|
|
#3599 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
#3600 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Harrods ja po cc caly czas mialam malego a co wiecej u mnie nie wioza na pooperacyjna tylko na normalna tv, maz i wszytko inne jest plus mozna odwiedzac od razu/u mnie maly urodzil sie 11.33 i jak mnie wiezli z operacyjnej dreptal za mna maz, moj tato i corka i maly w lozeczku tym szklanym he he a dziecko to sama poprosilam polozna zeby na 1 noc zabrala ps nie mowilam wam ze bylam na sali z babeczka ktora ma blizniaki O KUR.... JAK ONE SIE DARLY W NOCY MASAKRA TAK JUZ DO DOMU CHCIALAM Z ICH POWODU,ZE SZOK.... CO DO SZCZEPIEN BIORE 6W1 CHOC MOJA POLOZNA POWIEDZIALA ZE TO ZA DUZO I LEPIEJ NORMALNE TAAA tylko normalne sa komorkowe i corka miala po nich alergie bylismy w szpitalu a te sa bezkomorkowe... Jak w szpitalu dowiedzieli sie o reakcji mojego 1 dziecka na szczepienia to 4 razy 4roznych lekarzy przychodzilo czy na pewno chce zaszczepic bo u mnie na oddziale 3mamy nie pozwolily szczepic PS w swieta chodzi po oddziale ksiadz i przychodzi do mnie i mowi ALE SLICZNY KIEDY SIE URODZIL?? W WIELKA SOBOTE?? NIEDZIELE?? ALE WSPANIALA DATA!! Ja na to w wielki piatek-a on zonk i do mnie ALE I TAK BEDZIE KOCHAŁ PANA JEZUSA ;-))) Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2011-05-10 o 17:56 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.

i potem ubrali..na drugi dzien z rana przyszli rozebrali malutka i polozyli naguska na mojej piersi pod pidzamka i tak pospalysmy chyba z poltorej godzinki
a ja daje malej tylko cycka nawet jej niczym nie przepajam-tylko piers,wiec zglupialam...nie wiem moze jakies zaburzenia hormonalne czy jak
i mój jak miał 3 tyg to ważył 4400g, więc co to będzie później? ciekawe ile będzie ważył?

za Gosie