|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2101 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;26895666]To jest jakaś padaka
![]() ![]() Bo to niestety jest nasza pierwszorzędna narodowa cecha: niby hołdujemy katolickim wartościom, ale o szacunku zapominamy nader często. Nie chodzi o przyklaskiwanie zachowaniom, które nam nie odpowiadają, ale jeżeli nie krzywdzą one nikogo - dlaczego ich zwolenników obrzucamy błotem? Zresztą, żeby chodziło jeszcze o jakieś kontrowersyjne postawy, a najczęściej jest to po prostu problem tak trywialny, jak mówienie gwarą czy sposób ubierania się.
![]() |
#2102 |
Zakorzenienie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;26895666](...) Po kim jak po kim, ale po niej i takich samoopisach nie wpadłabym na to, że tak prawy i zacny człowiek może tak gardzić kimś innym
![]() Mam na roku takiego "intelygenta", ach, och jakiż on niesamowicie genialny i kulturalny itd. Nasza znajomość niedawno gwałtownie się zakończyła, jak sobie razem siedzieliśmy przed salą i koło nas przeszła dziewczyna (blondynka, bardzo elegancko ubrana, bo i okres kolokwiów i egzaminów oficjalnie się rozpoczął) czytająca sobie gazetę, którą sobie na pewno wzięła ze stojaczka z parteru (mamy tam dostarczaną codziennie prasówkę, za darmo, więc szybko rano znika). I komentarz kolegi- "a jak jak tam przed chwilą byłem, to już dla mnie gazet zabrakło, a tu idzie z gazetką taka, która prawdopodobnie czytać nawet nie umie". Wywnioskował chyba z płci i koloru włosów, no bo jak to baba może czytać Wyborczą. I to jeszcze baba-blond, koszmar jakiś! ![]()
#2103 |
Rozeznanie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;26894832]Bardzo lubię sposób, w jakim mówi pan Tomasz Tomczykiewicz
![]() ![]() Bo on z Pszczyny jest! ![]() ![]()
#2104 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2105 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ten temat dotyczy zachowań ludzi, które nas drażnią. _kocimietke denerwuje używanie gwary w miejscach publicznych (inna rzecz że nie podoba jej się w ogóle, ale do tego również ma prawo, mi osobiście też nie), więc o tym pisze. Nie rozumiem w czym problem skoro jest to jej osobiste odczucie i nie prześladuje w jakikolwiek sposób osób mówiących śląską gwarą? I takie mówienie nią w miejscach publicznych i oczekiwanie że ktoś MUSI to rozumieć, też drażniłoby mnie. Bo nie rozumiem tego, nie obchodzi mnie co to znaczy i jeśli ktoś chciałby coś ze mną załatwić, porozmawiać, niech używa języka powszechnie zrozumiałego w tym kraju, nie jakiś lokalnych odmian. Obcokrajowiec mający problem z językiem polskim to co innego, a osoba mieszkająca w Polsce, która przez co najmniej 9 lat uczyła się polskiego w szkole i zdawała z niego jeśli nie maturę to egzamin gimnazjalny czy jak dawniej egzamin po szkole podstawowej co innego. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2107 |
Raczkowanie
|
A co jesli jest to gwara warszawska?
Albo w przypadku zagranicznych: dialekt kolonski? (Ma sie nie szerzyc na wsi? ) |
![]() ![]() |
![]() |
#2108 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2109 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2110 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2111 |
Raczkowanie
|
Dobra, może już faktycznie odpuścimy, zwłaszcza, że sama kocimiętka ze swojej strony zapowiadała eot? Śmiem twierdzić, że i tak żadna ze stron nigdy nie przekona tej drugiej i nie zmieni swojego zdania
![]() Żeby nie offtopowac rzucę coś, nad czym nie mogę wyjśc z podziwu mimo kilku dobrych lat znajomości. Moja kumpela wiecznie spóźnia się na umówione spotkania , chociaż mieszka w tak dobrym punkcie komunikacyjnym ,że umawiamy się 100 m od jej domu. Ja dojeżdżam, ale zawsze jestem na czas, a ona pojawia się najwcześniej po 15 minutach. Nie wiem czy wynika to z przeświadczenia, że skoro wszędzie ma blisko ,to zdąży w sekundę, czy z braku szacunku dla innych i ich czasu i nie wiem też czemu nie stara się z tym walczyć ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Komentowanie to jedno a dziwaczna nagonka drugie. Poza tym, tak działa w obie strony, ale wystarczyło skomentować to raz, jak już się nie mogło znieść czyichś poglądów, zamiast przeżywać to jak mrówka okres w kilku, kilkunastu postach. Edytowane przez gramwzielone Czas edycji: 2011-05-13 o 22:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2114 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak-to jest przeświadczenie, że jest się tak blisko celu jakby w zasadzie już było sie na miejscu ![]()
Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo) Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu. ![]() Edytowane przez BioIvO Czas edycji: 2011-05-14 o 00:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2116 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2117 |
BAN stały
|
Aaa, a z dzisiejszego dnia, który zaliczam do bardzo udanych, jedna mała irytująca sytuacja. Nie znoszę brania mnie na litość i opowiadania łzawych historyjek. Moja koleżanka z roku zatrzymała mnie po zajęciach i mówi, jaką to ma ciężką sytuację, że z tego a tego przedmiotu rok temu 3 razy podchodziła do egzaminu i że chce moje notatki z przedmiotu, który teraz mamy, a jest pokrewny. Ale uwaga: nie mają to być notatki ręczne, ale przepisane na kompa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak samo ja np. nienawidzę się spóźniać, za to jadąc do/po TŻ spóźniam się praktycznie zawsze, bo mam pewność, że on coś jeszcze będzie miał do zrobienia (zapracowanego chłopa mam troszkę niestety ![]() ![]()
![]() |
#2119 |
Zakorzenienie
|
Zdziwiło mnie na wątku o Na Wspólnej podejście 15-latki, piszącej, że od miesiąca ma te 15 lat i od roku pali, chodzi na imprezy z alkoholem i w ogóle dziwi się, że to może być dziwne.
![]() Bo przecież ona może robić co chce, w końcu ma już 15 lat. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Choć oczywiście z perspektywy matki takiego dziecka wygląda to pewnie inaczej ![]()
![]() |
#2121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja jestem wielką przeciwniczką palenia, więc może dlatego tak się wczuwam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakbym zobaczyła swoją 15-letnią latorośl paląca/wyczułabym od niej alkohol/zobaczyłabym jak wraca nad ranem z imprezy, to chyba zamknęłabym maleństwo w piwnicy i odczekała z wypuszczaniem aż skończy 18-stkę ![]() Może jestem staroświecka czy coś, ale moi rodzice bardzo uważali, żebym nie dorosła za szybko (i za szybko nie wyobrażała sobie, że już jestem dorosła) i baardzo im za to teraz dziękuję.
![]() |
#2123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj siedziałam na przystanku z jakimiś dziewczątkami na oko z 14 lat. Siedząc obok czułam tylko smród dymu i słyszałam K**** K**** K****. Ech chyba się starzeję w wieku 21 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2124 |
ma zielone pojęcie
|
Macie rację
![]() ![]() Zresztą, pamiętam jak sama miałam 15 lat. I naprawdę nie zachowywałam się tak jak wiele 15latek teraz... Ale może po prostu te krzykliwe i pseudodorosłe piętnastolatki są dla nas - osób przebywających na co dzień w innych środowiskach wiekowych, bardziej widoczne?
#2125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam 15letnią siostrę. Owszem, pyskata jest jak nie wiem co, mama pozwala jej na imprezy z koleżankami, ale nigdy nie wróciła do domu po alkoholu. Rodzice powinni wyznaczać dzieciom jakieś granice. Cytat:
![]() Bo ja też pamiętam dziewczyny nawet młodsze ode mnie z papierosem w ręce, a w drugiej z puszką piwa. I niestety taki robi sie stereotyp gimnazjalisty - głośny, wulgarny, nawalony. Pewnie niesprawiedliwy, bo ja jednak mam nadzieję, że większość 15latków potrafi się zachować. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2126 |
Raczkowanie
|
ha, ja się zgadzam że nie powinna tak robić i że to nieprofesjonalne.
![]() to jest właśnie przykład krucjaty poprawnej wymowy pociągniętej do ostateczności ![]()
potrzebuję cię, ponieważ cię kocham, a nie kocham cię, ponieważ cię potrzebuję. "You know that saying, all you need is love? well, oxygen is even more important" Gregory House. wypatruję wielbłądów. |
![]() ![]() |
![]() |
#2127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast co do niepohamowanego pędu do dorosłości objawiającego się w tym najgorszym, czyli w piciu, paleniu, nieprzytomnym imprezowaniu.... Ja na prawdę byłam (i inni moi rówieśnicy) inna... W wieku 15 lat każdy przechwalał się imprezami, popalaniem, popijawami, ale to były czyste przechwałki, NIC więcej. Ci ludzie mieszkali bardzo blisko mnie, moim rodzice znali ich rodziców- jestem pewna, że takich zachowań w ich wykonaniu nie było ![]() ![]()
![]() |
#2128 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do tematu o 15latkach, sama kiedys jezdziłam na obozy i raz miałam taką sytuacje, ze w wieku 17 lat wyjechałam na obóz za granice. Była tam jedna 15latka, dziewczyna oczywiscie paliła, piła, przefarbowana na blondynke, cała obwieszona króliczkami playboya, chwaliła się wszystkim, że już półtora roku nie jest dziewicą... tez mnie to trochę przeraziło. Na dodatek dziewczyna miała ojca 32 letniego ![]() Najlepsze było to, jak po 1 dniu obozu wymysliła sobie, że zakochała się w pewnym dresiarzu (chłopak miał wtedy 18 lat, nie powiem, przystojny, ale głupi jak nie powiem co). Całymi dniami wysiadywała na dworzu i gapiła się na niego jak grał ze swoimi kumplami w karty a jak zarywał do jednej kelnerki, to zaczynała 'ciąc się' jakimś dziwnym przyrządem. To cięcie się tez jej nie bardzo wychodziło, bo slady to miała jakby sie mocniej po prostu podrapała ręką. W każdym bądź razie przeraził mnie styl bycia 15latki.
![]() |
#2129 |
Raczkowanie
|
aj, dajcie spokój, jakiekolwiek ocenianie kobiet na podstawie wyglądu jako łatwych/trudnych/dla średnio zaawansowanych uważam że tak głupie, że aż na samą myśl mam pierwsze objawy ataku apopleksji.
faceci, którzy w taki sposób oceniają dziewczyny, jakby ich mózg był na nitce przyczepiony do spódnicy i im mniej mózgu, tym ta spódnica wyżej się podciąga, są na ogół tak zakompleksieni, że po zwyzywaniu wśród znajomych w niewybredny sposób takich dziewczyn zapewne w domu robią sobie dobrze nad zdjęciami roznegliżowanych pań, myśląc sobie z satysfakcją, że co jak co, ale on nigdy do takiej idiotki nie podbije, bo mu intelekt wyparuje przy kontakcie, i może nawet i umrze prawiczkiem, ale chociaż nieskażony debilizmem puszczalskich w spódnicach przed kolano. eh ![]() ten temat jest dla mnie szczegolnie drażliwy, jako wielbicielki szpilek i spódnic i akrylowych paznokci. przy okazji studentki ze stypendium na MISHu.
potrzebuję cię, ponieważ cię kocham, a nie kocham cię, ponieważ cię potrzebuję. "You know that saying, all you need is love? well, oxygen is even more important" Gregory House. wypatruję wielbłądów. |
![]() ![]() |
![]() |
#2130 |
Zakorzenienie
|
Ja się o 15latkach nie wypowiadam, bo dopóki nic mi nie robią (
![]() Dziwi mnie nadawanie dwóch imion, z których i tak używa się drugiego. Gdzie sens, gdzie logika? W ten sposób tylko moja babcia i jedna z sióstr na 14 rodzeństwa była nazywana jak w urzędzie (jakimś cudem się uchowały). Reszta po drugim imieniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.