Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem 21 42,86%
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi 3 6,12%
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy 0 0%
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe 9 18,37%
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery 7 14,29%
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy 8 16,33%
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy 0 0%
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy 1 2,04%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-16, 21:08   #4201
diatoma
Zadomowienie

Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki

serdecznie dziekuje za życzenia

dziś mój syn przechodzi sam siebie, od 7 nie spi. w ciagu dnia zlapal 3 drzemki na 15minut i koniec. wlasciwie nie placze, tylko sie usmiecha macha raczkami i nozkami i niemalze piszczy. jest 22 a on dalej nie spi...

Izabella dobrze ze mowisz o tej pozycji po zakropleniu noska, bo ja z reguly na przewijaku mu psikam i od razu odciagam.

kupilam pampki 3, i sa ok, nozki nie obcisniete, nie przesikuje, takze skoncze 2 i juz kupujemy 3 paczka 82szt za 55 zł, takze mam naadzieje ze nie przeplacilam

ja tez mam monotonnie dnia. jednak teraz zmiana jest to ze przyjechalam do rodzicow na poltora tyg, i do konca macierzynskiego zamierzam tak robic w kazdym miesiacu, to jest dobre rozwiazanie zeby nie zwariowac.
skoczylam dzis do sklepu i optyka, i nie spieszylam sie nigdzie...bezcenne!
Tymo calkiem ladnie trzyma glowke w pozycji pionowej, a na brzuszku go dawno nie kladlam bo sie darl. zobaczymy co jutro ten chirurg powie, to bede go kladla. w sumie dzis mamy skonczone 9 tyg, od jutra leci nam 10

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 21:28   #4202
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
Tylko, ze ja nie jestem osoba lubiaca spotkania z ludzmi;p... tylko od czasu do czasu.
i tu jest chyba pies pogrzebany,
bo przed pojawieniem się małej czas mi leciał na spotkaniach z ludźmi
bardzo potrzebuję towarzystwa, i to różnorodnego
Stary 2011-05-16, 21:32   #4203
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
i tu jest chyba pies pogrzebany,
bo przed pojawieniem się małej czas mi leciał na spotkaniach z ludźmi
bardzo potrzebuję towarzystwa, i to różnorodnego
Mysle, ze jesli bylabym taka osoba moja Lenka by mi za duzo w spotkaniach nie przeszkadzala;p... tyle ze wiekszosc osob pracuje. Ja niby moge napisac/zadzownic do kogos z dzieckiem i sie spotkac, ale jakos srednio mi sie chce;p

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 21:36   #4204
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
dziś mój syn przechodzi sam siebie, od 7 nie spi. w ciagu dnia zlapal 3 drzemki na 15minut i koniec. wlasciwie nie placze, tylko sie usmiecha macha raczkami i nozkami i niemalze piszczy. jest 22 a on dalej nie spi...

moja tez szaleje
położyłam ją spać jak zwykle o do teraz nie śpi,
nie wiem o co chodzi,
czy to przez ten katar

mam nadzieje, że teraz już zaśnie

idę też spać, bo nie wiem co mnie w nocy czeka

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Mysle, ze jesli bylabym taka osoba moja Lenka by mi za duzo w spotkaniach nie przeszkadzala;p... tyle ze wiekszosc osob pracuje. Ja niby moge napisac/zadzownic do kogos z dzieckiem i sie spotkac, ale jakos srednio mi sie chce;p

ja niestety teraz mam zupełnie inny rytm dnia niż moi znajomi
kiedy oni kończą pracę i robią wypad na piwo to ja już się zbieram do kąpania małej
Stary 2011-05-16, 21:52   #4205
paulac1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Ja po porodzie karmiłam piersią, ale pod koniec drugiego tygodnia mały trafił do szpitala z powodu podwyższonej bilirubiny. Z tego też powodu mniej jadł przez kilka poprzednich dni i mleczka zaczęło się robić coraz mniej (mały mocno spadł na wadze - z 3240g urodzeniowej do ok. 2860g). I po kilku godzinach na IP (czekaliśmy na wyniki jego bilirubiny, czekaliśmy na przygotowanie miejsca na oddziale), kiedy to ja siedziałam z nim i płakałam ... praktycznie straciłam pokarm. To było nagle. I wiem, że to głównie przez nerwy. Starałam się go przystawiać jak najczęściej, ale jadł za mało (poza tym wysoki poziom bil. był przez mleko z piersi), więc był głównie karmiony MM. Po wyjściu ze szpitala nie wiedziałam co robić. Na szczęście szybko rozejrzałam się poradnią lakatacyjną. Tak więc małego przystawiałam do obydwu piersi, po tym dokarmiałam MM (60mm 7-8 razy na dobę) i zaraz po odciągałam. Ale zawsze dawałam mu każdą ilość odciągniętego mleka (każda ilość dla malucha jest ważna). Kontrolowałam co tydzień jego wagę, i jak było ok. to zmniejszałam ilość MM ( 30ml). I mały sam zaczął więcej wyciągać z piersi. Aż w końcu okazało się, że odciągam tyle mleka, że dokarmiałam z butelki swoim (już zupełnie wyeliminowałam MM), ale chciałam też wyeliminować butelkę. Więc po kolejnej kontroli dokarmiałam tylko z 4 razy na dobę. I po następnej kontroli, jak znowu było ok, przestałam dokarmiać. Teraz sprawdzałam już drugi raz od kiedy jest tylko na piesi i z wagą jest super.

A co do tego skąd biorą się problemy - często właśnie ze stresu.
No tak, wszystko przez ten cholerny stres, ale jak sie tu nie stresowac ;/

U mnie na szczescie jakis wiekszych problemow z waga nie bylo i nie ma, na samym poczatku przybieral malo, tzn ok 100-120g na tydzien, ale wszyscy na okolo twierdzili ze to ok i nic sie nie dzieje, ze sam ruszy pozniej. rzeczywiscie potem juz troche lepiej, ale ciagle bez rewelacji. no i tak po 2 tyg sie zaczelo, tzn tak jakby sie nie najadal, wtedy jeszcze karmilam tylko z jednej piersi na karmienie, dopiero pozniej zmienilam system...

u mnie to tak jakby maly potrzebowal zalozmy 100ml, a cycki(nawet pelne) byly w stanie wyprodukowac tylko polowe z tego ;/

i przez stres ciagly sie to pewnie poglebialo, nie wydaje mi sie zebym zle malego przystawiala, bo ssie pelna para, i nigdy nie mialam jakis problemow z brodawkami.

ehhh, juz chyba wolalabym miec nawaly;/ (wiem wiem, to tez niedobre)

a jak podawalas mu mm na poczatku(60ml) to wiedzialas ile zjada z piersi? bo ja mojemu teraz tez daje zazwyczaj po piersiach 60, dwa razy zdazylo sie 80 bo byl taki glodny, ale pewnie jakbym zrobila wiecej to by zjadl oczywiscie...
paulac1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 22:14   #4206
Krusiak
BAN stały

diatoma dobije Cie ;-) W realu sa za 43zl ;-)

A i dzis kupilam chusteczki huggis 6opakowan za 20zl ;-) Normalnie wzielam 2wielkie pudla ;-)) I jutro tez poskocze po jeszcze 2 ;-)

Edytowane przez Krusiak
Czas edycji: 2011-05-16 o 22:16
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 23:40   #4207
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Jaki już duży.
Skąd masz takie wałki do łóżeczka??
tak jak Monti ci wyslala kupilam na allegro ale nie powiem ci od kogo bo juz nie mam w archiwum

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
tajka słodka mala tez poluje na te skarpetusie ;p
kasiu brawo dla Rafcia
dzieki
http://allegro.pl/skarpetki-z-opaska...617730227.html ja mam takie skarpetki

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
śliczny Rafałek
a ja tego samolotu się boję robić
dzieki
tez sie balam ale kuzyna zona mi pokazala na zywo i przelamalam sie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
jaki duży Rafcio już jest
no rosnie jak na drozdzach

Cytat:
kiedy oni kończą pracę i robią wypad na piwo to ja już się zbieram do kąpania małej
dokladnie w sobote bylismy na parapetowce u znajomych i jak wychodzilismy to sie towarzystwo dopiero schodzilo
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 07:05   #4208
wanilia83
Zadomowienie

tajka słodko Lenka wygląda

kasia
Rafcio rośnie jak na drożdżach chyba muszę spróbować z grzechotką przy Nadii może będzie miała z tego radochę

prunelle bardzo możliwe moja jak miała skok to płakała 24h na dobę, ło matko jak to sobie wspomnę

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
mój podnosi też tylko w pionie, no ale on ma 4 tygodnie, a jak mu znienacka opadnie, to wali nosem w moje ramię
moja mi w zęby z główki daje a tata się śmieje że młoda chce załatwić mamusie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość

dokladnie w sobote bylismy na parapetowce u znajomych i jak wychodzilismy to sie towarzystwo dopiero schodzilo
no właśnie albo wszyscy dobrze się bawią na grillu a ja łażę z małą po domu bo ryczy wniebogłosy a w najgorszym wypadku idę do domu

Edytowane przez wanilia83
Czas edycji: 2011-05-17 o 07:07
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 07:33   #4209
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
no właśnie albo wszyscy dobrze się bawią na grillu a ja łażę z małą po domu bo ryczy wniebogłosy a w najgorszym wypadku idę do domu
u nas na razie wszytkie imprezy robimy pod dzieciakiKażda imprezka typu grill zaczyna się po południu,np.15-17.Dzieciaki szaleją albo w wóżkach.Pod wieczó zbieramy przedszkole i do domu.W domu cd

U nas dzisiaj zimnawo i deszczowo,ale za to jest tak zielonooo że oh i ah

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 08:07   #4210
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
takie uroki macierzynstwa ale pocieszajace jest to ze kilka mam ciezarnych w towarzystwie wiec za rok nie bede sama
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 08:30   #4211
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
Dzięki

A my dziś mamy miesiąc
z tej radości moje dziecko zaserwowało rano mega kupala

Ja grila jak robię to na balkonie, bo mam elektryczny a nie mam ogródka.
Niestety moi znajomi mają już wyrośnięte dzieci, bo ja młodziutka nie jestem
tylko ta koleżanka z góry ma małe dziecko.

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 08:34   #4212
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
takie uroki macierzynstwa ale pocieszajace jest to ze kilka mam ciezarnych w towarzystwie wiec za rok nie bede sama
Cytat:
Napisane przez kampasiula Pokaż wiadomość
u nas na razie wszytkie imprezy robimy pod dzieciakiKażda imprezka typu grill zaczyna się po południu,np.15-17.Dzieciaki szaleją albo w wóżkach.Pod wieczó zbieramy przedszkole i do domu.W domu cd

U nas dzisiaj zimnawo i deszczowo,ale za to jest tak zielonooo że oh i ah
My jakos rzadko wychodzilismy do kogos, czesciej robilismy cos sami, zazwyczaj zwiedzamy anglie, albo jedziemy samochodem do Fracji, wspinaczka, snowboard itp. Do pubu chodzilismy bardzo rzadko. Jedyne czego jeszcze nie mozemy robic, co wczesniej robilismy to kampingi bo jezdzilismy co chwilke.

Moja mala pospala od 20.20 do 2.40 i pozniej zasnela i zjadla w 15 min i pospala do 5.50.Byla swieza i gotowa na nowy dzien;p, ale jakos przelezalysmy do 7.30
Teraz zasnela na bujaczku wiec polozylam ja na sofie i usypia. Ja ide sie umyc i bedziemy chyba spadac na spacerek

Stary 2011-05-17, 08:36   #4213
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulac1 Pokaż wiadomość
a jak podawalas mu mm na poczatku(60ml) to wiedzialas ile zjada z piersi? bo ja mojemu teraz tez daje zazwyczaj po piersiach 60, dwa razy zdazylo sie 80 bo byl taki glodny, ale pewnie jakbym zrobila wiecej to by zjadl oczywiscie...
Jasne, że nie wiedziałam ile. To wszystko niestety robi się metodą prób i błędów. Jedyne co można robić, często kontrolować wagę (co tydzień). Na pewno znajdziesz w najbliższej przychodni wagę dla dzieci. Ja podawałam 60ml, ale też kilka razy dałam trochę więcej i mały zjadł. Widzisz, dzieci są wygodnickie, i jak z butelki łatwo, samo leci, to piją. Ale starałam się trzymać 60ml i po tygodniu podczas kontroli wagi wyszło, że mały przybrał więcej niż wynosi norma (norma - teoretycznie, książkowo - 30g na dobę, a mały przybrał 60g na dobę). Więc bez szkody dla niego można było zmniejszyć ilość do 30ml. Bo chodziło o to, że by zaczął z piersi więcej jeść (jak będzie więcej wyciągał, to więcej będzie napływało). I jak po kolejnej kontroli okazało się, że mimo zmniejszenia ilości MM mały sobie radzi i ładnie przybiera, to i z tych 30ml zaczęliśmy schodzić.

Jak byś miała możliwość, to możesz kupić lub wypożyczyć wagę niemowlęcą (ja wypożyczyłam latator profesjonalny i w tej wypożyczalni były też wagi). Ja jestem z Łodzi, jeśli będąc w Polsce będziesz mieszkała w pobliżu, to podam Ci namiar na poradnię i wypożyczalnię. Będziesz wtedy spokojniejsza. Musiałabyś przed każdym karmieniem zważyć malucha w samej pieluszce i po jedzeniu zważyć w tej samej (nawet jeśli są w niej siuśki lub kupka). Wtedy mniej więcej będziesz wiedziała ile gram zjadł. Ja jak byłam z małym w szpitalu, to ważyłam i stąd wiem, że jadł za mało.

Edytowane przez Harrods
Czas edycji: 2011-05-17 o 09:00
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 08:55   #4214
prunelle
Wtajemniczenie

dzień dobryznowu coś pochmurno, ale podobno w weekend ma być 30 stopni?!

Cytat:
moja tez szaleje
położyłam ją spać jak zwykle o do teraz nie śpi,
nie wiem o co chodzi,
czy to przez ten katar

mam nadzieje, że teraz już zaśnie

idę też spać, bo nie wiem co mnie w nocy czeka

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

no niestety, my też albo wpadamy na chwilę jak tylko się impreza rozpocznie i spadamy, zanim się goście na dobre zejdą
ale mamy trochę znajomych z małymi dziećmi, chociaż najmłodsze a tej grupy ma rok, więc od Krzyśka jednak starsze, a moja koleżanka z synkiem o tydzień tylko młodszym mieszka daleko, pociągiem trzeba się tarabanić...

Cytat:
tajka słodko Lenka wygląda

kasia
Rafcio rośnie jak na drożdżach chyba muszę spróbować z grzechotką przy Nadii może będzie miała z tego radochę

prunelle bardzo możliwe moja jak miała skok to płakała 24h na dobę, ło matko jak to sobie wspomnę

moja mi w zęby z główki daje a tata się śmieje że młoda chce załatwić mamusie

hm, może to jednak nie to, bo ryków dziś specjalnie nie ma, ale może się jeszcze rozkręci
ja chyba nie chcę wiedzieć, jak ten skok wygląda
nocy natomiast za bardzo nie przespałam, wciąż chciał jeść a potem nie mógł usnąć...

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 08:59   #4215
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Odebralysmy tzta ze stacji i poszlismy na spacerek i do sklepu z zabawkami i kupilismy zawieszke z lamaze i skarpetki i opaski na raczki. zawieszka za 3.99 F czyli 17-18zl
O takie : http://www.smythstoys.com/infant-toy...3-66f6cd92cf92 i takie;p

http://www.smythstoys.com/infant-toy...3-66f6cd92cf92
Właśnie się zastanawiam nad zakupem tych zabaweczek. Daj proszę znać czy maluchowi się spodobały .
Stary 2011-05-17, 09:01   #4216
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie się zastanawiam nad zakupem tych zabaweczek. Daj proszę znać czy maluchowi się spodobały .
Skarpetki i te opaski sa naprawde fajne mala macha konczynami jak nigdy;p. Zawieszkami pewnie zacznie interesowac sie troszke pozniej, chociaz looka na nie ciagle, ale jednak chwycic nie chwyci bo za mala:d trzeba jej machac nimi ;p
Mysle, ze 2-3 tygodnie i mala bedzie sie nimi bawic

Stary 2011-05-17, 09:05   #4217
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Skarpetki i te opaski sa naprawde fajne mala macha konczynami jak nigdy;p. Zawieszkami pewnie zacznie interesowac sie troszke pozniej, chociaz looka na nie ciagle, ale jednak chwycic nie chwyci bo za mala:d trzeba jej machac nimi ;p
Mysle, ze 2-3 tygodnie i mala bedzie sie nimi bawic
Dzięki za info. Chyba kupię takie małemu .
Stary 2011-05-17, 09:17   #4218
tajka88
Zakorzenienie

traicionera gdzie jestes:P??

odebrali dziecko tej babie co botoks wstrzykiwala
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-05-17 o 09:21
Stary 2011-05-17, 10:35   #4219
bosti
Zadomowienie

oł maj gad nie zaglądałam dwa dni i wczoraj cały wieczór musiałam nadrabiać, aż mi już brakło siły, żeby coś napisać
my już w domku, u rodziców było fajnie, ale zapomniałam zabrać Anice zabawki i trzeba było inaczej zabawiać dziecko poza niezmiernie fascynującymi obiektami w postaci lamp i sztucznego bzu, w które to można się dłuuuuuuuuuuuugo wpatrywać, gadać do nich i machać wszystkimi kończynami, to najlepszym zabawiaczem okazał się dziadek. mała zakochana na całego dziadek zreszta w niej też. jak oni się do siebie wdzięczyli dziadek ma nizłą fantazję jeśli chodzi o zabawianie wnuczki włącznie z recytowaniem rosyjskiej poezji w oryginale
muszę zaraz mykać na miasto załatwić parę spraw

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-17, 10:44   #4220
Krusiak
BAN stały

Dziewczyny czy wasze dzieci tez musza raz dziennie zwymiotowac?? Moj mały standardowo tak/min raz dziennie maks 2/ i to jest tak pod cisnieniem ;-// Co to moze byc? To dlatego,ze sie przejada?? karmie tylko cyckiem
Stary 2011-05-17, 10:44   #4221
paulac1
Raczkowanie

Cytat:
Jasne, że nie wiedziałam ile. To wszystko niestety robi się metodą prób i błędów. Jedyne co można robić, często kontrolować wagę (co tydzień). Na pewno znajdziesz w najbliższej przychodni wagę dla dzieci. Ja podawałam 60ml, ale też kilka razy dałam trochę więcej i mały zjadł. Widzisz, dzieci są wygodnickie, i jak z butelki łatwo, samo leci, to piją. Ale starałam się trzymać 60ml i po tygodniu podczas kontroli wagi wyszło, że mały przybrał więcej niż wynosi norma (norma - teoretycznie, książkowo - 30g na dobę, a mały przybrał 60g na dobę). Więc bez szkody dla niego można było zmniejszyć ilość do 30ml. Bo chodziło o to, że by zaczął z piersi więcej jeść (jak będzie więcej wyciągał, to więcej będzie napływało). I jak po kolejnej kontroli okazało się, że mimo zmniejszenia ilości MM mały sobie radzi i ładnie przybiera, to i z tych 30ml zaczęliśmy schodzić.

Jak byś miała możliwość, to możesz kupić lub wypożyczyć wagę niemowlęcą (ja wypożyczyłam latator profesjonalny i w tej wypożyczalni były też wagi). Ja jestem z Łodzi, jeśli będąc w Polsce będziesz mieszkała w pobliżu, to podam Ci namiar na poradnię i wypożyczalnię. Będziesz wtedy spokojniejsza. Musiałabyś przed każdym karmieniem zważyć malucha w samej pieluszce i po jedzeniu zważyć w tej samej (nawet jeśli są w niej siuśki lub kupka). Wtedy mniej więcej będziesz wiedziała ile gram zjadł. Ja jak byłam z małym w szpitalu, to ważyłam i stąd wiem, że jadł za mało.
No tak,to by było dobre zwazyc go po jedzeniu, bo laktatorowi do konca nie wierze, dziecko sciaga lepiej. Tylko ze moj malenki tak sie udziera jak rozebrany ze zawsze przed wazeniem przygotowuje sie psychicznie ze 2 dni ale coz,trzeba sie poswiecic.
Do Łodzi troszke daleko, ja z okolic Krakowa, ale i tam napewno znajde odpowiednie placowki

Wazylam malego wczoraj i tydzien temu w pon, od tamtej pory przybral 265g, wiec chyba nie tak zle, tyle ze w tym tyg dostawal dodatkowo butle, ok 110-140ml dziennie, wiec to moglo troche podciagnac wage. A i tak pomimo tego ciagle chodzil glodny i szukal ;/

Mowisz ze jak zmniejszalas ilosc mm to chodzilo o to zeby wiecej z piersi wyciagal-czyli wczesniej nie zjadal do konca?Czy doil na "pusto"?Mam na mysli to ze moj wyjada wszystko do zera, oba cycusie, tzn teoretycznie bo wiadomo ze zawsze cos tam jeszcze jest, ale pozniej to musi doic kilka razy zeby uzbierac jednego lyczka i moglby tak wisiec pol dnia(o ile sie nie zdenerwuje i nie zacznie wykrecac jak zmija) wiec ja od zawsze mam problem ile go powinnam trzymac na tym cycu zeby bylo ok ale bez przesady;/

Marzy mi sie ze pewnego dnia sam wypusci cyca i bedzie pojedzony i zadowolony...

kasiapruszkow no wlasnie, polozne tez tak sobie wspominam, moj maly po urodzeniu chcial tylko spac,nie chcial zlapac piersi bo zwyczajnie nie byl glodny, a one potrafily tylko przychodzic i grozic ze jak nie nakarmie dziecka to dadza butle a ja nie bylam nawet w stanie go obudzic ani na minute, urodzil sie o 8 rano a pierwszy raz pociagnal cycka dopiero o 17. chyba nie musze dodawac jak wczeniej moje brodawki zostaly wymeczone przez polozne...wyciagaly mi je jak stad do ameryki ;/

Edytowane przez paulac1
Czas edycji: 2011-05-17 o 10:50
paulac1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 10:54   #4222
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulac1 Pokaż wiadomość
No tak,to by było dobre zwazyc go po jedzeniu, bo laktatorowi do konca nie wierze, dziecko sciaga lepiej. Tylko ze moj malenki tak sie udziera jak rozebrany ze zawsze przed wazeniem przygotowuje sie psychicznie ze 2 dni ale coz,trzeba sie poswiecic.
Do Łodzi troszke daleko, ja z okolic Krakowa, ale i tam napewno znajde odpowiednie placowki

Wazylam malego wczoraj i tydzien temu w pon, od tamtej pory przybral 265g, wiec chyba nie tak zle, tyle ze w tym tyg dostawal dodatkowo butle, ok 110-140ml dziennie, wiec to moglo troche podciagnac wage. A i tak pomimo tego ciagle chodzil glodny i szukal ;/

Mowisz ze jak zmniejszalas ilosc mm to chodzilo o to zeby wiecej z piersi wyciagal-czyli wczesniej nie zjadal do konca?Czy doil na "pusto"?Mam na mysli to ze moj wyjada wszystko do zera, oba cycusie, tzn teoretycznie bo wiadomo ze zawsze cos tam jeszcze jest, ale pozniej to musi doic kilka razy zeby uzbierac jednego lyczka i moglby tak wisiec pol dnia(o ile sie nie zdenerwuje i nie zacznie wykrecac jak zmija) wiec ja od zawsze mam problem ile go powinnam trzymac na tym cycu zeby bylo ok ale bez przesady;/

Marzy mi sie ze pewnego dnia sam wypusci cyca i bedzie pojedzony i zadowolony...
Na pewno w Krakowie coś znajdziesz.

A waga - 265g w 6 dni to bardzo ładnie. Troszkę nawet ponad "normę". To może rób tak jeszcze przez ten tydzień i znowu sprawdź w poniedziałek. I cały czas pracuj laktatorem. Jeśli przyrost masy będzie się utrzymywał, lub wzrośnie, to zmniejsz ilość MM i dalej monitoruj. Mały teraz ładnie przybywa, a wraz z masą przybywa mu sił. Na pewno będzie efektywniej ciągnął z cycusia, a to bardzo pomaga.

AAAA, przepraszam, źle przeczytałam:

110 - 140 ml dziennie dokarmiania to jest nie dużo. Naprawdę! I skoro przy tak niewielkim dokarmianiu tak ładnie przybywa, to myślę, że nie masz się czym martwić. To oznacza, że masz bardzo dużo mleczka. To u Ciebie bardzo szybko się wszysko wyreguluje. Zobaczysz, mały się wzmocni i będzie wszystko dobrze. Może mały za mało przybrał na wadze i nie miał siły i cierpliwości, żeby wyciągnąć końcowe mleczko, które jest bardziej gęste i treściwe niż to początkowe. A jak się wzmocni, to wyciagnie tyle ile potrzebuje.

Edytowane przez Harrods
Czas edycji: 2011-05-17 o 11:01
Stary 2011-05-17, 11:04   #4223
iweczka
Zakorzenienie

Dzień doberek
my juz po usg bioderek- wszystko dobrze
ale nie obylo się bez nerw,
zapisy co 5 min-a opóźnienie ponad 40 min
teraz jeszcze musze skonsultować się z fizykoterapeutą, niech zobaczy małą i to jej wykręcanie główki

Cytat:
u nas każdy dzień wygląda podobnie,
przez to właśnie łapię doła
jak sobie pomyślę, że tak będzie jeszcze długo a jedyną moją atrakcją jest spacer z wózkiem
iza, u nas to samo
jak jest pogoda to przejde się kawałek z małą i tyle, a potem na balkon wystawiam
ale jak jest brzudko i zimno to dostaje hopla
niestety ja nie mam za bardzo jak zostawić małej nawet na 30 min w ciągu dnia, żeby gdzies wyskoczyć, a to by mi się bardzo przydało czasami

moje dziecie przysnęło w huśtawce, ale już widze, że filuje

dziś tak mnie załatwiła,
że ulała na calego bodziaka a potem już niechetnie chciala się przebrać

a w ogóle dziś kończymy 2 m-ce !!!
ale to zleciało...

ooooo już się obudziła.....
całe 30 min spania
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 11:08   #4224
Castia
Wtajemniczenie

cześć

jestem daleko w tyle za wami ale nadrobię

życzę zdróweczka naszym chorym iskierkom bo widzę że niektóre przychorowały troszkę

my po chrzcinach ufffff impreza się udała bardzo., jestem zadowolona.pogoda nie dopisała za bardzo ale i tak było super
no i mamy już z głowy. wczoraj jeszcze poprawialiśmy a dziś w domu jeden wielki burdel bo nazwoziliśmy jedzenia które zostało i nie mam gdzie tego trzymać. porozdawałam po rodzince a i tak 2 lodówki pękają w szwach
Malwinka całą mszę i chrzest przespała nawet polewanie wodą ją nie obudziło hehe była bardzo grzeczna. większość imprezy też przekimała więc my na spokojnie zajmowaliśmy się gośćmi.
fotkę wrzucę naszego Aniołka jak dostanę jakieś zdjęcia bo robiła je głównie moja siostra.

a co tam u was zaraz doczytam jak mi pozwoli bo sprzątam w miedzy czasie i ją usypiam bo spi dzisiaj po 15 minut

w weekend ponoć mega upały ciekawa jestem jak nasze dzieci się będą zachowywać. mnie samą męczą takie upały a o dizeciach nie wspomnę. najlepiej dla mnie jakby było tak z 25 stopni przez całe lato. wtedy czuję się najlepiej.

co do imprez to nasze dziecię jest mega imprezowe byliśmy już na chrzcinach, bierzmowaniu, imieninach, urodzinach i z każdej imprezy wychodzilismy prawie jako ostatni więc nie narzekam.

iweczka gratulacje z okazji tych 2 miesięcy :

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2011-05-17 o 11:17
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 11:22   #4225
Eirene1987
Zakorzenienie

u nas dziś nocka taka sobie mały wstał o 00.00 i nie spał do 2.30... potem o 4 się obudził i o 5 zasnął aby wstać o 6 dopiero o 6 jak mu butlę dałam spał do 9 teraz z babcią na spacerku a ja za prasowanie się biorę

zauważyłam że mały się szarpie strasznie przy cycu tak po 5-7 minutach no masakra az mnie cycki bolą... i moze to dlatego - tak sobie pomyślałam że pod koniec zaczyna lecieć gęstsze mleczko... i ciężko mu ciągnąć?

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
Eirene1987 nie mogla powietrza zlapac nie zakrztusila sie zrobila sie nagle czerwona i przestala wydawac jakie kolwiek dzwieki trwalo to ok 40sekund mega sie wystraszylismy wlozylam jej palce do buzi i zwymiotowala troche pozniej zlapala oddech moja matka az plakac zaczela bo nie wiedziala co zrobic a to ona jej ta wit na czkawke dala
współczuję... ja jak mi się Oli zakrztusił mlekiem raz że oddechu nie mógł złapać rozpłakałam się po wszystkim... to straszne jest

Cytat:
diatoma dobije Cie ;-) W realu sa za 43zl ;-)

A i dzis kupilam chusteczki huggis 6opakowan za 20zl ;-) Normalnie wzielam 2wielkie pudla ;-)) I jutro tez poskocze po jeszcze 2 ;-)
też w realu? kurcze szkoda że ja na zadu... mieszkam i do reala mam ok 60-65km... to się nie opłaca... a u siebie w mieście to mam biedrone

Cytat:
dzieki
tez sie balam ale kuzyna zona mi pokazala na zywo i przelamalam sie
no ja dziś się przełamałam i ponosiłam go tak i nawet mu się podobało mógł obserwować cały pokój

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
najlepszym zabawiaczem okazał się dziadek. mała zakochana na całego dziadek zreszta w niej też. jak oni się do siebie wdzięczyli dziadek ma nizłą fantazję jeśli chodzi o zabawianie wnuczki włącznie z recytowaniem rosyjskiej poezji w oryginale
fajnie hehe że dziadek taki pomysłowy ja mam ubaw jak patrzę jak mój poważny tatuś gada do małego: ti ti ti maluszku kochany, wnusio ciu ciu ciu

Cytat:
Dziewczyny czy wasze dzieci tez musza raz dziennie zwymiotowac?? Moj mały standardowo tak/min raz dziennie maks 2/ i to jest tak pod cisnieniem ;-// Co to moze byc? To dlatego,ze sie przejada?? karmie tylko cyckiem
mojemu 2 razy się zdarzylo ale to się za dużo najadł żarłoczek

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Dzień doberek
my juz po usg bioderek- wszystko dobrze
ale nie obylo się bez nerw,
zapisy co 5 min-a opóźnienie ponad 40 min
teraz jeszcze musze skonsultować się z fizykoterapeutą, niech zobaczy małą i to jej wykręcanie główki

ale to zleciało...

ooooo już się obudziła.....
całe 30 min spania
supoer ze wszystko ok
i gratulacje 2 miesiaca

ja dziś mam wizytkę u gina aż tak dziwnie się czuję że idą do niego już bez Oliwierka w środku a jutro mamy szczepienia strach się bać

Castia super że chrzciny się udały macie za sobą już
my za miesiąc nasz wielki dzień zaproszenia częśc już porozwoziliśmy wczoraj

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 11:27   #4226
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
oł maj gad nie zaglądałam dwa dni i wczoraj cały wieczór musiałam nadrabiać, aż mi już brakło siły, żeby coś napisać
my już w domku, u rodziców było fajnie, ale zapomniałam zabrać Anice zabawki i trzeba było inaczej zabawiać dziecko poza niezmiernie fascynującymi obiektami w postaci lamp i sztucznego bzu, w które to można się dłuuuuuuuuuuuugo wpatrywać, gadać do nich i machać wszystkimi kończynami, to najlepszym zabawiaczem okazał się dziadek. mała zakochana na całego dziadek zreszta w niej też. jak oni się do siebie wdzięczyli dziadek ma nizłą fantazję jeśli chodzi o zabawianie wnuczki włącznie z recytowaniem rosyjskiej poezji w oryginale
Pożycz dziadka

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
ale to zleciało...
Wszystkiego dobrego
To u nas równy miesiąc różnicy

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-05-17, 11:39   #4227
Krusiak
BAN stały

Eirene1987 ale dwa razy ogolnie tak wymiotował?? Bo my tak mamy dzien w dzien... Kurcze co to moze byc chyba do pediatry mykniemy
Stary 2011-05-17, 11:54   #4228
żurawinka
Zakorzenienie

Dziewczęta, co prawda nie mam czasu pisac ale regularnie Was podczytuję
Ale o co chodzi.

Krusiak moja Mała wymiotowała regularnie co dwa dni przez pierwsze półtorej miesiąca, podobno to po prostu nieprzyzwyczajony jeszcze przewód pokarmowy , dzieciaczek mojej szwagierki miał to samo. Ogólnie mija około 2 miesiąca.Lepiej jest karmić bardziej w pionie, odbijać dwa razy, powinno pomóc. Ale oczywiscie lepiej skonsultować czy to to.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 12:23   #4229
aja1
Zakorzenienie

Akurat Basia kończy miesiąc i przyszła mata

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-05-17, 12:32   #4230
iizabelaa
Zakorzenienie

cześć dziewczyny

a propo wczorajszych wypowiedzi, dobrze wiedzieć , ze nie tylko ja jestem znudzona życiem od karmienia do karmienia i od kąpieli do kąpieli

to chyba jest normalne

nie mogę się doczekać kiedy mała bezie miała z 2 latka

Cytat:

a niech się inni też męczą

ja do tej pory nie rozumiałam co znaczy być rodzicem,
chociaż miałam bardzo dużo dzieci w rodzinie

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Akurat Basia kończy miesiąc i przyszła mata
super

ja też chce mate
ale siostra coś się ociąga z przywiezieniem,
ale nie narzekam
bo dzięki niej dużo zaoszczędzę na zabawkach
moja siostrzenica miała pełno zabawek, drogich i tanich,
bo była pierwszym dzieckiem w mojej rodzinie

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości