Sierpniowe Panny Młode cz.II - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-17, 20:18   #4891
thea2
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II

Cytat:
Napisane przez jusztyska Pokaż wiadomość
ja mam podobnie z księżmi, nie przejmuj się
w jakim byłam stresie jak byliśmy zamawiać godzine mszy, ło matko :P

hej

ooo, to może też się skuszę w końcu kupowałaś w aptece czy na allegro zamawiałaś?

mnie też się marzy sesja nad morzem, ale nie przejedziemy całej Polski po to żebym podreptała w sukni ślubnej po plaży będą musiały mi wystarczyć moje podkarpackie górki
Kupiłam w aptece ceny były przeróżne, dobrze, że postanowiłam pochodzić i popytać, bo w jednej aptece kosztowała ponad 60 zł, a mnie udało się kupić w innej za 42 Zauważyłam, że troszkę miałam dziąsła czerwone dziś, ale to pewno tylko na początku. No i po wyjęciu tych aplikatorów z ust muszę się tak jakby z powrotem przyzwyczaić do moich zębów, ale szybko mija to głupie uczucie

Górski plener też jest super, mój K. by na pewno bardzo chciał, bo on uwielbia góry i w sumie jest pół-góralem, więc bardzo go ciągnie w tamte strony. Ja natomiast wolę morze
Stary 2011-05-17, 20:25   #4892
martitaw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Jak ja się tego boję... Tego, że pobrudzę moją białą suknię ślubną

U nas brat TŻ robi zdjęcia - już się tym zajmował u swoich znajomych. Zrobiłam listę rzeczy, które chcę mieć uwiecznione - a reszta to będzie jego inwencja. Później chcę zrobić klasyczny album - nie fotoksiążkę
Nie mamy kamerzysty. Kuzynka zakupiła sobie jakąś mini kamerkę - chcę, by nakręciła mi przysięgę. Powiem szczerze, że dostałam ostatnio taki skrócony filmik - jakieś 20-30 minut ze ślubu i wesela i... nie obejrzałam tego, tylko cały czas przesuwałam... A zdjęcia - to i owszem!
Poza tym kamera to dla mnie dodatkowy stres.
a ja mam wizję dzieci z rękami wybrudzonymi czekoladą albo czymkolwiek innym i biegnących do mnie

Cytat:
Napisane przez thea2 Pokaż wiadomość
Kupiłam w aptece ceny były przeróżne, dobrze, że postanowiłam pochodzić i popytać, bo w jednej aptece kosztowała ponad 60 zł, a mnie udało się kupić w innej za 42 Zauważyłam, że troszkę miałam dziąsła czerwone dziś, ale to pewno tylko na początku. No i po wyjęciu tych aplikatorów z ust muszę się tak jakby z powrotem przyzwyczaić do moich zębów, ale szybko mija to głupie uczucie

Górski plener też jest super, mój K. by na pewno bardzo chciał, bo on uwielbia góry i w sumie jest pół-góralem, więc bardzo go ciągnie w tamte strony. Ja natomiast wolę morze
odnośnie wybielania, to jako, że jestem zębowym nadwrażliwcem i czasem mam też kłopot z dziąsłem to chyba powinnam pójść do stomatologa i dopytać czy biała perła mnie nie dobije??

Jeśli chodzi o góry, to zupełnie jak Ty uwielbiałam morze i wciąż mnie ciągnie ale mój Luby zaszczepił mnie górami. Ot tak kiedyś mnie zabrał, sam nie będąc jakimś wielkim fanem górskich wędrówek, a mi się spodobało choć za każdym razem jak włażę pod górę, a płuca są kilka kilometrów za mną, myślę sobie: "po kiego grzyba". Ale sesji w sukni na szlaku, z plecakiem i termosem nie widzę ;P

Edytowane przez martitaw
Czas edycji: 2011-05-17 o 20:28
martitaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 20:30   #4893
thea2
Zadomowienie

Cytat:
ja mam podobnie z księżmi, nie przejmuj się
w jakim byłam stresie jak byliśmy zamawiać godzine mszy, ło matko :P

hej

ooo, to może też się skuszę w końcu kupowałaś w aptece czy na allegro zamawiałaś?

mnie też się marzy sesja nad morzem, ale nie przejedziemy całej Polski po to żebym podreptała w sukni ślubnej po plaży będą musiały mi wystarczyć moje podkarpackie górki
Cytat:
Napisane przez martitaw Pokaż wiadomość
a ja mam wizję dzieci z rękami wybrudzonymi czekoladą albo czymkolwiek innym i biegnących do mnie

odnośnie wybielania, to jako, że jestem zębowym nadwrażliwcem i czasem mam też kłopot z dziąsłem to chyba powinnam pójść do stomatologa i dopytać czy biała perła mnie nie dobije??

Jeśli chodzi o góry, to zupełnie jak Ty uwielbiałam morze i wciąż mnie ciągnie ale mój Luby zaszczepił mnie górami. Ot tak kiedyś mnie zabrał, sam nie będąc jakimś wielkim fanem górskich wędrówek, a mi się spodobało choć za każdym razem jak włażę pod górę, a płuca są kilka kilometrów za mną, myślę sobie: "po kiego grzyba". Ale sesji w sukni na szlaku, z plecakiem i termosem nie widzę ;P
Ja bym zapytała stomatologa Niby to bezpieczne, ale ja nigdy nie ufam producentom, nie mam problemów z zębami, więc się zdecydowałam. Nie zaszkodzi się upewnić

Ja nie lubię wchodzić pod górę, nawet po schodach, dlatego się nawet nie wybieram Ale po deptaku jakimś to chętnie sobie pochodzę Sesji z plecakiem na szlaku też nie widzę, ale jeśli jakaś para kocha góry to myślę, że nie mają z tym problemu
Stary 2011-05-17, 20:56   #4894
butterfly20
Zakorzenienie

BebiBebi a ten skrócony odpis aktu urodzenia to dlatego,że Twój TŻ urodził się w innej miejscowości?My oboje mamy papiery w tym samym Urzędzie,więc pewnie nic nie będziemy za to płacić?
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 21:12   #4895
linka123123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez BebiBebi Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy za wygłoszenie zapowiedzi daje się jakieś pieniążki ?
Nom... w naszych okolicach 100 zł <oraz oczywiście w parafi pana młodego.
Ale fakt opłaty za odpis chrztu <jak pisałyście> mnie zbulwersował! Za wszystko sobie krzyczą...

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

[QUOTE=gwiazdeczka26;26928 210]Chyba lepiej w orginale kazda piosenka bedzie brzmiala [/COLOR]
Wiesz.. mi też sie tak wydaje i jestem za orginałem, ale problem w tym ze na wszytskich weselach na jakich byliśmy pierwszy taniec grała orkiestra i narzeczony widze ze nie chce robić rewolucji <bo jak to bedzie wyglądać do odtwarzacza tańczyć> Ooo i rozmawiaj tu o czym kolwiek
linka123123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 22:15   #4896
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Cytat:
a jutro znów przymiarka, sesese ale to już chyba na prawdę ostatnia
i jak?

Cytat:
Ja też muszę znowu nadrabiać wątek jakoś tak mało czasu mam
Dzisiaj idziemy się umówić z księdzem na spisanie protokołu
zazdroszczę Wam dziewczyny, że macie już tak dużo załatwione, ja niestety też muszę ponaglać mojego TŻa na załatwianie spraw ;/
pozdrowienia
spokojnie, ja tez jeszcze jstem daleko w lesie ehe
qrcze i też mi czasu brakuje na wszystko

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Ja od początku nie chciałam kamerzysty.Dopiero w styczniu tego roku zaczęłam myśleć,że będziemy mieć kwartet i chór na ślubie,a zdjęcia tego nie oddzadzą. Pierwszego tańca też. Jednak są takie elementy ślubu i wesela,które chcę mieć uwiecznione przez kamerę.
Zgadzam sie w 100%

Cytat:
Kupiłam dziś wreszcie białą perłę i szczerze mówiąc nie jestem zachwycona, nie jest wygodna, głupie uczucie mieć jakiś plastik na zębach. No ale cóż-coś za coś, spodziewałam się tego.
My mamy i kamerzystę i fotografa, ale z jednej firmy. Nie płacimy dużo, a nawet powiedziałabym, że bardzo mało, chyba 1600 zł za jedno i drugie razem (2 osoby). Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia nie będą wybitnie artystyczne i jakieś cudne, tylko normalne. A kamerzysta sprawdzony- może też nie jakoś bardzo lotny, ale filmuje wszystko co chcemy od początku do końca, składnie, prosto i ładnie. Piękna pamiątka na pewno będzie
Ja ide do mojej dentystki na wybielanie. W ramach prezent ślubnego bede paciła tylko za materiał, czyli nie 600zł a 200-300

qrcze dowiedziałam się dziś ile u nas w Kosciele "daje sie" wszystkim po kolei to myslałam, ze padnę. Księdzu 400-500zł, organiscie 200:mldeje: i 200 na strojenie kościoła (o tym wiedziałam).

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 22:36   #4897
blueberry88
Zakorzenienie

Niby drobiazg, ale... Zamówiłam pończochy do pasa z koronką gatty i chyba są za ciemne - odcień beige. Możecie polecić jakieś cieliste z koronką i do pasa? Chciałam gattę, bo to dobra firma, ale jestem otwarta, jak macie jakieś swoje sprawdzone marki.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 06:45   #4898
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Cytat:
BebiBebi a ten skrócony odpis aktu urodzenia to dlatego,że Twój TŻ urodził się w innej miejscowości?My oboje mamy papiery w tym samym Urzędzie,więc pewnie nic nie będziemy za to płacić?
tak. jak macie ten sam urząd to nic nie płacicie
Ja o tym wiem, ale chodzi mi o 3 kopie tego zaświadczenia o braku przeszkód

Edytowane przez BebiBebi
Czas edycji: 2011-05-18 o 23:43
BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 07:33   #4899
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:

to muszę się rozejrzeć w takim razie bo faktycznie spory rozstrzał cenowy

Cytat:
Napisane przez ma.ko Pokaż wiadomość
i jak?

qrcze dowiedziałam się dziś ile u nas w Kosciele "daje sie" wszystkim po kolei to myslałam, ze padnę. Księdzu 400-500zł, organiscie 200:mldeje: i 200 na strojenie kościoła (o tym wiedziałam).
przymiarka fajnie jak zawsze, mogłabym codziennie chodzić i mierzyć ale faktycznie już ostatnia, suknia będzie do odbioru w sobote

u mnie ceny są podobne... no i jeszcze na zapowiedzi trzeba dać... o ile u mnie to daje się 50-100 zł, to u mojego TŻ 200 i więcej... dobrze, że ślub będzie u mnie:P bo jak u niego tyle za zapowiedzi, to strach ile za resztę...
Cytat:
Niby drobiazg, ale... Zamówiłam pończochy do pasa z koronką gatty i chyba są za ciemne - odcień beige. Możecie polecić jakieś cieliste z koronką i do pasa? Chciałam gattę, bo to dobra firma, ale jestem otwarta, jak macie jakieś swoje sprawdzone marki.
ale gatta ma sporo różnych odcieni, może poszukaj jakiegoś innego u nich? ja nie mam jakiejś sprawdzonej ani ulubionej marki, zwłaszcza, że bez względu na cene w przypadku pończoch stwierdzam podobną trwałość
jusztyska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 08:15   #4900
agnes 20
Zadomowienie

a my w końcu zabraliśmy się za nauki przedślubne, pierwsza wizyta odbębniona, jeszcze dwie
agnes 20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 08:51   #4901
magratka
Rozeznanie

A my byliśmy wczoraj u mnie w parafii po zgodę na ślub w innej parafii i się dowiedzieliśmy, że to wszystko się załatwia zupełnie inaczej... Ja już sama nie wiem, co ksiądz, to co innego mówi... No więc teraz mamy postępować według procedury z mojej parafii, czyli z aktami chrztu i świadectwami katechizacji i zaświadczeniem o ukończonych naukach, zgłosić się na podpisanie protokołu. Po podpisaniu, są zapowiedzi u mnie i musimy jechać do Tżta z zapowiedziami. Potem odbieramy od Tżta zaświadczenie, że były zapowiedzi i zawozimy do mojej parafii. Na tej podstawie dostajemy tzw. licencję na ślub w innej parafii. Do parafii, w której będziemy mieć ślub zgłaszamy się z licencją, dokumentami z USC i zaświadczeniem o naukach i poradni rodzinnej. U Was też to tak wygląda?
Jusztyska, już będziesz mieć suknię? Ja mam pierwszą przymiarkę dopiero w drugiej połowie lipca.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 08:52   #4902
ma.ko
Zakorzenienie

GG do ma.ko

Cytat:
przymiarka fajnie jak zawsze, mogłabym codziennie chodzić i mierzyć ale faktycznie już ostatnia, suknia będzie do odbioru w sobote

u mnie ceny są podobne... no i jeszcze na zapowiedzi trzeba dać... o ile u mnie to daje się 50-100 zł, to u mojego TŻ 200 i więcej... dobrze, że ślub będzie u mnie:P bo jak u niego tyle za zapowiedzi, to strach ile za resztę...
ja się nie moge doczekac mojej przymiarki
n zapowiedzi to nie wiem ile sie daje. U Tż chyba się rzuca na tace a u mnie jakoś symbolicznie.

Cytat:
Napisane przez agnes 20 Pokaż wiadomość
a my w końcu zabraliśmy się za nauki przedślubne, pierwsza wizyta odbębniona, jeszcze dwie
dacie radę

O miłość trzeba zawalczyć. To, co przychodzi łatwo, jest niewiele warte. A im będzie trudniej, tym będzie więcej warta.

Leoś 29.12.2014 
ma.ko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 10:42   #4903
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość
A my byliśmy wczoraj u mnie w parafii po zgodę na ślub w innej parafii i się dowiedzieliśmy, że to wszystko się załatwia zupełnie inaczej... Ja już sama nie wiem, co ksiądz, to co innego mówi... No więc teraz mamy postępować według procedury z mojej parafii, czyli z aktami chrztu i świadectwami katechizacji i zaświadczeniem o ukończonych naukach, zgłosić się na podpisanie protokołu. Po podpisaniu, są zapowiedzi u mnie i musimy jechać do Tżta z zapowiedziami. Potem odbieramy od Tżta zaświadczenie, że były zapowiedzi i zawozimy do mojej parafii. Na tej podstawie dostajemy tzw. licencję na ślub w innej parafii. Do parafii, w której będziemy mieć ślub zgłaszamy się z licencją, dokumentami z USC i zaświadczeniem o naukach i poradni rodzinnej. U Was też to tak wygląda?
Jusztyska, już będziesz mieć suknię? Ja mam pierwszą przymiarkę dopiero w drugiej połowie lipca.
łoj, to faktycznie, każdy ksiądz mówi co innego, ale w sumie ta "procedura", którą napisałaś brzmi całkiem logicznie

ano już będę miała ale będzie wisiała u babci, co by TŻ nie kusiła w sumie mogłam ją zostawić w salonie, ale tam wisiałaby ściśnięta między innymi sukniami w wąskiej szafie:P głupiutki powód, ale jakoś fajnie mi z tym, że już będę miała suknię w domu

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Napisane przez agnes 20 Pokaż wiadomość
spokojnie dacie radę grunt, że zaczęte
Stary 2011-05-18, 11:06   #4904
JennyAniolek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magratka Pokaż wiadomość

U nas wyglądało to tak: jestem z parafii X, TŻ z parafii Y, a ślub będzie w parafii Z.

Załatwiliśmy metrykę chrztu TŻ-a, bo był chrzczony w innej parafii, w tym samym dniu pojechaliśmy do mnie do kancelarii i powiedziałam babce, że bierzemy ślub w parafii Z i chciałabym uzyskać zgodę na ślub w innej parafii. Babka zapytała czy zgodę czy licencję. Powiedziałam, że zgodę, na co ona zapytała czy z księdzem z parafii Z mamy wszystko ustalone vs protokołu, odp: tak (mimo, że nic jeszcze nie było ustalone , ale u mnie ani u P. ze względu na proboszczów nie chcieliśmy spisywać protokołu). Bez problemu napisała, że parafia X zgadza się na spisanie protokołu, załatwienie wszystkich formalności i ślub w parafii Z. Babka nic nie mówiła o $$$, a my nie zapytaliśmy, więc nie daliśmy nic. Potem załatwiliśmy moją metrykę chrztu, pojechaliśmy do księdza z parafii Z zapytać czy taka zgoda wystarczy i tym oto sposobem umówieni w pon 16.05 na 10:00 stawiliśmy się na spisanie protokołu wszystkie formalności trwały ok 30 min, ksiądz dał kartki na zapowiedzi i do spowiedzi i tyle. Aha, do spisania protokołu nie były nam potrzebne dokumenty z USC, bo ksiądz powiedział, że albo donosimy akt małżeństwa (jeśli byśmy się zdecydowali na ślub cywilny) albo około miesiąc przed ślubem przynosimy papiery z USC, że będzie ślub konkordatowy.

Co do opłat to tak:
- metryka chrztu TŻ-a 50 zł
- metryka chrztu moja 20 zł + 50 zł paliwo, bo musieliśmy jechać jakieś 200 km, bo nie chcieli mi przysłać
- zgoda na ślub w innej parafii 0 zł
- zapowiedzi u mnie - opłata dobrowolna, więc damy 20 zł
- zapowiedzi u TŻ-a: musimy zanieść kartkę o zapowiedzi i wtedy dowiemy się o koszt.

- opłata za ślub w parafii Z, ksiądz nie ma cennika, a ludzie dają od 200-400 zł

Póki co wszystko idzie sprawnie i bez problemów

Wiktor - 28.05.2013
Lilka & Emilka - 16.05.2015
Antoś - 12.02.2017

Edytowane przez JennyAniolek
Czas edycji: 2011-05-18 o 11:08
JennyAniolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 11:34   #4905
magratka
Rozeznanie

Jenny, czyli Ty załatwiałaś tak, jak nam powiedział ksiądz w parafii, w której bierzemy ślub. A u mnie powiedzieli, że protokół u nich i że zgodę na spisywanie protokołu w innej parafii dają tylko w wyjątkowych przypadkach (np. ślub zagranicą). Co parafia, to zwyczaj, nie mogliby jakoś tego ujednolicić?
magratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 17:35   #4906
Kinga_20
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny Dawno mnie nie było, nie mam czasu ogólnie, więc nawet nie nadrabiam, bo podczytuję w miarę na bieżąco.
Widzę, że jest temat opłat "kościelnych", że tak to nazwę Po wypowiedziach niektórych wizażanek, ale w innym wątku zastanawiałam się czy nie zmienić parafii, no ale zaproszenia wypisane, więc już stwierdziłam, że trudno zapłacimy te 1000 zł + za kościelnego + za organistę, czyli ok 1300 zł ... Ah no i jeszcze dziewczyny pisały, że pomimo, że były z tej parafii tak jak my z TŻ to i tak trzeba płacić za metryki chrztu i jeszcze za zapowiedzi - chodziłam struta przez parę dni, bo to kupa kasy. Aleeeeeee TŻ pojechał tam i co się okazało ;] opłaty to 500 zł z organistą, za zapowiedzi 70 zł, nie musimy robić dni skupienia, nic nie kosztują nas odpisy chrztu .... Nie wiem czemu niektórzy sieją panikę zamiast się pójść i zapytać jak człowiek i podawać sprawdzone informacje - no ale to nie do Was dziewczyny, bo tak jak mówię to w innym wątku przeczytałam.
Generalnie zamkniemy się w 700 zł I kamień mi z serca spadł ...

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 19:24   #4907
martitaw
Raczkowanie

Cytat:
i jak?
Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny Dawno mnie nie było, nie mam czasu ogólnie, więc nawet nie nadrabiam, bo podczytuję w miarę na bieżąco.
Widzę, że jest temat opłat "kościelnych", że tak to nazwę Po wypowiedziach niektórych wizażanek, ale w innym wątku zastanawiałam się czy nie zmienić parafii, no ale zaproszenia wypisane, więc już stwierdziłam, że trudno zapłacimy te 1000 zł + za kościelnego + za organistę, czyli ok 1300 zł ... Ah no i jeszcze dziewczyny pisały, że pomimo, że były z tej parafii tak jak my z TŻ to i tak trzeba płacić za metryki chrztu i jeszcze za zapowiedzi - chodziłam struta przez parę dni, bo to kupa kasy. Aleeeeeee TŻ pojechał tam i co się okazało ;] opłaty to 500 zł z organistą, za zapowiedzi 70 zł, nie musimy robić dni skupienia, nic nie kosztują nas odpisy chrztu .... Nie wiem czemu niektórzy sieją panikę zamiast się pójść i zapytać jak człowiek i podawać sprawdzone informacje - no ale to nie do Was dziewczyny, bo tak jak mówię to w innym wątku przeczytałam.
Generalnie zamkniemy się w 700 zł I kamień mi z serca spadł ...
to u mnie zupełnie jak u Kingi_20 1000za księdza + organista + kościelny + kwiaty i nie wiem co z dokumentami (akty, świadectwa..).... choć liczę na to, że gdy pójdziemy znowu do księdza, to spuści z tonu i uda się coś taniej zrobić.

któraś z dziewczyn szukała bielizny z wcięciem między miseczkami.. może tutaj coś znajdziecie chociaż DROGOOOOO http://www.lisaferrera2011.pl/akcesoria/bielizna-slubna

Edytowane przez martitaw
Czas edycji: 2011-05-18 o 19:26
martitaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 21:30   #4908
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Dziewczyny! Protokół ślubny już za nami! : jupi:

Byliśmy dzisiaj u księdza, było fajnie. Ksiądz był miły i cały czas żartował, więc wizyta przebiegła bardzo przyjemnie

Protokół spisany, zapowiedzi lecą od tej niedzieli już
I jeszcze jedna wizyta za miesiąc w celu uzgodnienia szczegółów ceremonii
Ahh, jak się cieszę, że mam to za sobą

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 21:58   #4909
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:

Byliśmy dzisiaj u księdza, było fajnie. Ksiądz był miły i cały czas żartował, więc wizyta przebiegła bardzo przyjemnie

no to świetnie, że to już za Wami
jedni mówią, że protokół to formalność, inni, że jakieś dziwaczne pytania, cuda niewidy.... jak to tak na prawdę jest? pytają o coś dziwnego?
my wybieramy się do proboszcza w następnym tygodniu, mam nadzieje, że od razu podpiszemy też protokół, a z dokumentami z USC to pewnie początkiem lipca się wybierzemy
Stary 2011-05-18, 22:40   #4910
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
a wcześniej może okolice Wawelu no i mam nadzieję, że Zakrzówek, żeby choć trochę poczuć wodę
Też planujemy z Łosiem poplumkać po Zakrzówku w "weselnych strojach" (co prawda moja suknia = suknia ślubna mojej teściowej sprzed X lat, Łosiowy garniak = mamy nadzieję w szmateksie kupić, bo po takiej kąpieli to się na za wiele nie nada już...).

Cytat:
Ręce rękami, ale wyobraź sobie, że wszystkie te najmłodsze będą chciały na ręce. A butki to wiadomo, nie biegały w powietrzu ...
Jeśli chodzi o nadwrażliwość - ja posiadałam takową i to straszną. A nakładałam kiedyś też WhiteStripsy i po nich nie mogłam powietrza ustami wciągnąć przez kilka dni. Pomogła pasta do zębów Sensodyne na zmianę z Elmexem zielonym polecona przez dentystę. Jak się go pytałam o wybielanie - nie polecał perły ani whitestripsów, że właśnie takie rzeczy lubią z zębami robić (a w zasadzie z dziąsłami też). Zaproponował mi taki specjalny żel (zasada podobna jak z perłą, że jest wycisk i w ten wycisk się go wkłada i to na zęby), tyle, że tam się stosuje na zmianę wybielający i fluoryzujący, dodatkowo ten wybielający można kupić w różnych stężeniach i tym regulować wydłużając tylko czas samego trzymania nakładki na zębach. Takie coś kosztuje około 400-500 zł ogólnie, on mi rzucił ceną 250. Na razie nie mam kasy, ale może kiedyś...

Cytat:
U nas dokładnie tak samo, przy czym na strojenie się nie daje (stroimy sami), ale daje się na kościelnego 100.

Cytat:
Ja polecam pończochy calzedonii. Kupuję w outlecie, ale normalnie też nie są za drogie. Odcień mam chyba antilope (jaśniejszy) i tropico (dla troszkę bardziej opalonych nóżek). Z takich tańszych - bardzo dobrej jakości są też pończochy i rajstopy firmy która nazywa się chyba PauloSabatoni czy coś podobnego. Raz w życiu miałam rajstopki 8 den,w których przetańczyłam (również na bosaka) 4 imprezy. A zniszczyłam je dopiero bo mi na nie lakier do paznokci kapnął.
Gatty nie lubię - ich pończochy drą się czasem nawet w czasie zakładania i są takie "sztywne". Jedyne co mają fajne to rajstopki zimowe.

Znowu znalazłam fajną ofertę z peelingiem na gruponie i nie mogę kupić... chyba nasz admin akademikowy jakieś jaja sobie robi...
ps. pracy dalej nie piszę. Juwenalia w końcu są dziś się wystawiałam ładnie na słoneczko całe popołudnie. Należało mi się po wczorajszych 13 h w labie.
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 22:45   #4911
HerbADKA
Raczkowanie

Cytat:
Nie szkodzi, że macie ten sam USC, wydanie skróconego aktu urodzenia to koszt 22 zł za jeden. Jest to koszt urzędowy, ustalony ustawą/ rozporządzeniem ministra i na pewno go poniesiecie.
HerbADKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 07:28   #4912
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
to u mnie zupełnie jak u Kingi_20 1000za księdza + organista + kościelny + kwiaty i nie wiem co z dokumentami (akty, świadectwa..).... choć liczę na to, że gdy pójdziemy znowu do księdza, to spuści z tonu i uda się coś taniej zrobić.

któraś z dziewczyn szukała bielizny z wcięciem między miseczkami.. może tutaj coś znajdziecie chociaż DROGOOOOO http://www.lisaferrera2011.pl/akcesoria/bielizna-slubna

Dzięki
Jeden ze staniczków z pierwszej strony widziałam już gdzieś i się nad nim zastanawiałam. 170 zł to malutko zwłaszcza,że ostatnio przymierzałam bidny gorsecik za 620

Cytat:
Napisane przez HerbADKA Pokaż wiadomość
Nie szkodzi, że macie ten sam USC, wydanie skróconego aktu urodzenia to koszt 22 zł za jeden. Jest to koszt urzędowy, ustalony ustawą/ rozporządzeniem ministra i na pewno go poniesiecie.
Dzięki za wyjaśnienie. Z tego co pisała Bebi zrozumiałam,że tylko jej TŻ płacił za skrócony odpis i dlatego się zastanawiałam jak to wygląda
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 09:22   #4913
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
Ja polecam pończochy calzedonii. Kupuję w outlecie, ale normalnie też nie są za drogie. Odcień mam chyba antilope (jaśniejszy) i tropico (dla troszkę bardziej opalonych nóżek). Z takich tańszych - bardzo dobrej jakości są też pończochy i rajstopy firmy która nazywa się chyba PauloSabatoni czy coś podobnego. Raz w życiu miałam rajstopki 8 den,w których przetańczyłam (również na bosaka) 4 imprezy. A zniszczyłam je dopiero bo mi na nie lakier do paznokci kapnął.
Gatty nie lubię - ich pończochy drą się czasem nawet w czasie zakładania i są takie "sztywne". Jedyne co mają fajne to rajstopki zimowe.
Dzięki. Poszukam czegoś

Cytat:
no to świetnie, że to już za Wami
jedni mówią, że protokół to formalność, inni, że jakieś dziwaczne pytania, cuda niewidy.... jak to tak na prawdę jest? pytają o coś dziwnego?
my wybieramy się do proboszcza w następnym tygodniu, mam nadzieje, że od razu podpiszemy też protokół, a z dokumentami z USC to pewnie początkiem lipca się wybierzemy
Pytania są normalne w stylu: czy Wasi rodzice się zgadzają na ślub, czy się znają i czy dobrze się znają, jakie mają zawody, czy mieszkasz z rodzicami, czy jesteś na coś chory, czy ukrywasz coś przed narzeczonym (to pytanie jest najlepsze ), zadają też te pytania co na ślubie (czy chcecie przyjąć i po katolicku wychować potomstwo itd.), kiedy zaczął się Wasz związek, jak często chodzicie do spowiedzi, jak często chodzicie na Mszę, czy ktoś Wasz zmusza do małżeństwa, czy ktoś na Was naciska byście się pobrali, czy myślicie, że możecie mieć dzieci i inne pytania w podobnym tonie
Stary 2011-05-19, 09:37   #4914
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Pytania są normalne w stylu: czy Wasi rodzice się zgadzają na ślub, czy się znają i czy dobrze się znają, jakie mają zawody, czy mieszkasz z rodzicami, czy jesteś na coś chory, czy ukrywasz coś przed narzeczonym (to pytanie jest najlepsze ), zadają też te pytania co na ślubie (czy chcecie przyjąć i po katolicku wychować potomstwo itd.), kiedy zaczął się Wasz związek, jak często chodzicie do spowiedzi, jak często chodzicie na Mszę, czy ktoś Wasz zmusza do małżeństwa, czy ktoś na Was naciska byście się pobrali, czy myślicie, że możecie mieć dzieci i inne pytania w podobnym tonie
czyli ogólnie ludzie mają w zwyczaju straszyć protokołem
już widzę minę mojego TŻ jak usłyszy pytanie o ukrywaniu czegoś przed narzeczonym

my dziś mamy
100dniówkę

I z tej okazji od rana zastanawiam się, co jeszcze trzeba załatwić...

Załatwione:

- sala
-catering
- dekoratorka
- zespół
- fotograf
- samochód
- obrączki - zamówione
- lista gości
- świadkowie
- noclegi dla gości
- kościół
- godzina ślubu
- nauki przedmałżeńskie
- poradnia
- Strój Młodej: suknia, bielizna, buty, biżuteria, szal, podwiązka
- Strój Młodego: garnitur, spinki, pasek, koszula, kamizelka, musznik
- makijaż ślubny
-paznokcie
- fryzura próbna (była)
- fryzura ślubna
- piosenka na pierwszy taniec - Słowo Jedyne Ty
-dokumenty: akt chrztu, bierzmowania, dyplomy z religii,
- transport dla gości
-wódka

Do załatwienia:

- zaproszenia
- Strój Młodej: pończochy
- Strój Młodego: buty
- winietki
- podziękowania dla rodziców
- pomyśleć nad oczepinami
- pocwiczyc tanczenie
- zadzwonić do zespołu w sprawie 1 tanca (2 miesiące przed)
- Alkohol: wino, piwo na poprawiny
- dekoracja: kościoła, domu
- kwiaciarnia: bukiet, butonierki x2, bukiet dla świadkowej
- protokół
- zapowiedzi
- wizyta w USC
- impreza panieńska/kawalerska
- kotyliony
- kielichy
- strój na poprawiny
- zawieszki na alkohol
- coś do sypania pod kościołem

- i może przy odrobinie pomyślności podróż poślubna ale to dopiero w grudniu by była hehe
Stary 2011-05-19, 10:02   #4915
aga-6
Raczkowanie

********** 100 dniówka **********

Cytat:

Cytat:
czyli ogólnie ludzie mają w zwyczaju straszyć protokołem
już widzę minę mojego TŻ jak usłyszy pytanie o ukrywaniu czegoś przed narzeczonym

my dziś mamy
100dniówkę

także u nas

Moja lista
Załatwione:
- sala (wystrój - tak, menu - prawie)
- zespół
- fotograf
- samochód
- obrączki
- lista gości
- świadkowie (prawie gdyż moja świadkowa się wysypała)
- noclegi dla rodziny
- transport
- kościół (godzina ślubu)
- nauki przedmałżeńskie i poradnia - zarezerwowany termin
- Strój Młodej: suknia, bielizna - częściowo
- umówiona przymiarka na której dobiorę welon
- Strój Młodego: garnitur, krawat, spinki, koszula - zamówiona, pasek
- makijaż ślubny
- fryzura ślubna i umówiona próbna
-dokumenty: akt chrztu, bierzmowania, dyplomy z religii, ale tylko moje, wizyta u TŻ w kościele ustalona
-wódka
- częściowo także napoje
- tort i ciasto zamówione, w lipcu dokładny wybór
- zaproszenia - trzeba tylko rozdać

Do załatwienia:

- Strój Młodej: welon, buty, pończochy, pozostała część bielizny i biżuteria
- Strój Młodego: buty, odbiór koszuli, bielizna
- winietki (pomysł jest) i rozmieszczenie gości
- pomyśleć nad oczepinami
- pocwiczyc tanczenie oraz wybór piosenki na pierwszy taniec
- wino i szampan na toast
- część napoi
- dekoracja kościoła oraz samochodu
- kwiaciarnia: bukiet, butonierki x2, bukiet dla świadkowej
- paznokcie
- protokół, organista i kościelny
- zapowiedzi
- wizyta w USC
- strój na poprawiny
- zawieszki na alkohol (pomysł jest)
- coś do sypania pod kościołem, kosz na wino oraz coś na koperty

za dni dla wszystkich PM ślubujących 27.08
aga-6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 10:06   #4916
jusztyska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga-6 Pokaż wiadomość

za dni dla wszystkich PM ślubujących 27.08
jutro będzie już tylko liczba dwucyfrowa echh, nie mogę się już sierpnia doczekać
Stary 2011-05-19, 10:29   #4917
blueberry88
Zakorzenienie

Poszukałam dla Was. Oto protokół przedślubny

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Cytat:
jutro będzie już tylko liczba dwucyfrowa echh, nie mogę się już sierpnia doczekać
dla Ciebie i dla wszystkich studniówek. U mnie 79 dni... ja chcę już!
Stary 2011-05-19, 10:38   #4918
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
my dziś mamy
100dniówkę

: jupi:
ps. Łoś się zdziwił, jak mu powiedziałam...
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 10:40   #4919
niunia32
Zakorzenienie

Stan na 19.05.2011 – 100 dni do ślubu

Załatwione:
- godz. w kościele
- sala
- orkiestra
- fotograf (jako prezent)
- kamerzysta
- obrączki
- wódka, wina, szampan
- zaproszenia
- suknia + bolerko, welon
- bielizna
- buty
- wybrana kwiaciarnia
- umówiona godz. u fryzjera
- makijażystka
- spinki do mankietów
- nauki + poradnia
- samochód dla nas
- autobus z pod kościoła na salę

Brakuje:
- dzień skupienia dla narzeczonych
- wybrać kwiaty i dekoracje samochodu
- dekoracja kościoła
- pończochy
- garnitur + koszula + buty
- kolorowe alkohole
- dokumenty USC
- protokół w kościele
- organistka

W najbliższych dniach do załatwienia:
dokończenie rozdawań zaproszeń, koniec maja/początek czerwca dokumenty i protokół i dzień skupienia

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 10:56   #4920
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kwiatuszek1604 Pokaż wiadomość
za fotografa placimy 1400 a za kamerzyste 1300 i z tego co sie orientuje to dosc dobre ceny mam nadziej ze jakosc tez taka bedzie
My 1500 za fotografa i kamere (znajomy)

Cytat:
Ale ja mam fotografa od półtorej roku:P

Hmm liczyłam to wszystko.Za fotografa płacimy 2 tys. za jeden dzień. Tylko,że nie mamy u niego sesji plenerowej, bo to mamy wyjazd z innym fotografem. Za kamerzystę 3500 (a raczej kamerzystów,bo będzie ich dwóch).
U nas wyjdzie zapewne 60-70 tys (licząc z podróżą poślubną). Na liście mam 170 osób,ale mam nadzieję,że będzie jakieś 130 i wtedy będzie coś koło 60 tys.Wesele jednodniowe.
Stukacie się w głowę?Ale takie są tutaj ceny...

Cytat:
Wesele do 10 rano...
Ja mam nadzieję, że wytrzymam do tej 4-5
Ja musze pomysleć jak wytrzymać Bo spioch jestem

Mamy już kieliszki do rozbicia i wachlarz
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości