|
|
#4891 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
ceny były przeróżne, dobrze, że postanowiłam pochodzić i popytać, bo w jednej aptece kosztowała ponad 60 zł, a mnie udało się kupić w innej za 42 Zauważyłam, że troszkę miałam dziąsła czerwone dziś, ale to pewno tylko na początku. No i po wyjęciu tych aplikatorów z ust muszę się tak jakby z powrotem przyzwyczaić do moich zębów, ale szybko mija to głupie uczucie ![]() Górski plener też jest super, mój K. by na pewno bardzo chciał, bo on uwielbia góry i w sumie jest pół-góralem, więc bardzo go ciągnie w tamte strony. Ja natomiast wolę morze
|
|
#4892 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chodzi o góry, to zupełnie jak Ty uwielbiałam morze i wciąż mnie ciągnie ale mój Luby zaszczepił mnie górami. Ot tak kiedyś mnie zabrał, sam nie będąc jakimś wielkim fanem górskich wędrówek, a mi się spodobało choć za każdym razem jak włażę pod górę, a płuca są kilka kilometrów za mną, myślę sobie: "po kiego grzyba". Ale sesji w sukni na szlaku, z plecakiem i termosem nie widzę ;P
Edytowane przez martitaw Czas edycji: 2011-05-17 o 20:28 |
||
|
|
|
#4893 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie lubię wchodzić pod górę, nawet po schodach, dlatego się nawet nie wybieram Ale po deptaku jakimś to chętnie sobie pochodzę Sesji z plecakiem na szlaku też nie widzę, ale jeśli jakaś para kocha góry to myślę, że nie mają z tym problemu
|
|
#4894 |
|
Zakorzenienie
|
BebiBebi a ten skrócony odpis aktu urodzenia to dlatego,że Twój TŻ urodził się w innej miejscowości?My oboje mamy papiery w tym samym Urzędzie,więc pewnie nic nie będziemy za to płacić?
|
|
|
|
#4895 |
|
Przyczajenie
|
Nom...
Ale fakt opłaty za odpis chrztu <jak pisałyście> mnie zbulwersował! Za wszystko sobie krzyczą... ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- [QUOTE=gwiazdeczka26;26928 210]Chyba lepiej w orginale kazda piosenka bedzie brzmiala [/COLOR]Wiesz.. mi też sie tak wydaje i jestem za orginałem, ale problem w tym ze na wszytskich weselach na jakich byliśmy pierwszy taniec grała orkiestra i narzeczony widze ze nie chce robić rewolucji <bo jak to bedzie wyglądać do odtwarzacza tańczyć>
|
|
|
|
#4896 | |||
|
Zakorzenienie
|
i jak?
Cytat:
qrcze i też mi czasu brakuje na wszystko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() qrcze dowiedziałam się dziś ile u nas w Kosciele "daje sie" wszystkim po kolei to myslałam, ze padnę. Księdzu 400-500zł, organiscie 200:mldeje: i 200 na strojenie kościoła (o tym wiedziałam).
|
|
#4897 |
|
Zakorzenienie
|
Niby drobiazg, ale... Zamówiłam pończochy do pasa z koronką gatty i chyba są za ciemne - odcień beige. Możecie polecić jakieś cieliste z koronką i do pasa? Chciałam gattę, bo to dobra firma, ale jestem otwarta, jak macie jakieś swoje sprawdzone marki.
|
|
|
|
#4898 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja o tym wiem, ale chodzi mi o 3 kopie tego zaświadczenia o braku przeszkód
Edytowane przez BebiBebi Czas edycji: 2011-05-18 o 23:43 |
|
|
|
|
#4899 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo faktycznie spory rozstrzał cenowy ![]() Cytat:
jak zawsze, mogłabym codziennie chodzić i mierzyć ale faktycznie już ostatnia, suknia będzie do odbioru w sobote u mnie ceny są podobne... no i jeszcze na zapowiedzi trzeba dać... o ile u mnie to daje się 50-100 zł, to u mojego TŻ 200 i więcej... dobrze, że ślub będzie u mnie:P bo jak u niego tyle za zapowiedzi, to strach ile za resztę... ![]() Cytat:
ja nie mam jakiejś sprawdzonej ani ulubionej marki, zwłaszcza, że bez względu na cene w przypadku pończoch stwierdzam podobną trwałość
|
|||
|
|
|
#4900 |
|
Zadomowienie
|
a my w końcu zabraliśmy się za nauki przedślubne, pierwsza wizyta odbębniona, jeszcze dwie
|
|
|
|
#4901 |
|
Rozeznanie
|
A my byliśmy wczoraj u mnie w parafii po zgodę na ślub w innej parafii i się dowiedzieliśmy, że to wszystko się załatwia zupełnie inaczej... Ja już sama nie wiem, co ksiądz, to co innego mówi... No więc teraz mamy postępować według procedury z mojej parafii, czyli z aktami chrztu i świadectwami katechizacji i zaświadczeniem o ukończonych naukach, zgłosić się na podpisanie protokołu. Po podpisaniu, są zapowiedzi u mnie i musimy jechać do Tżta z zapowiedziami. Potem odbieramy od Tżta zaświadczenie, że były zapowiedzi i zawozimy do mojej parafii. Na tej podstawie dostajemy tzw. licencję na ślub w innej parafii. Do parafii, w której będziemy mieć ślub zgłaszamy się z licencją, dokumentami z USC i zaświadczeniem o naukach i poradni rodzinnej. U Was też to tak wygląda?
Jusztyska, już będziesz mieć suknię? Ja mam pierwszą przymiarkę dopiero w drugiej połowie lipca. |
|
|
|
#4902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() n zapowiedzi to nie wiem ile sie daje. U Tż chyba się rzuca na tace a u mnie jakoś symbolicznie. Cytat:
dacie radę
|
|
#4903 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ano już będę miała ale będzie wisiała u babci, co by TŻ nie kusiła w sumie mogłam ją zostawić w salonie, ale tam wisiałaby ściśnięta między innymi sukniami w wąskiej szafie:P głupiutki powód, ale jakoś fajnie mi z tym, że już będę miała suknię w domu ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
grunt, że zaczęte
|
||
|
|
|
#4904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas wyglądało to tak: jestem z parafii X, TŻ z parafii Y, a ślub będzie w parafii Z. Załatwiliśmy metrykę chrztu TŻ-a, bo był chrzczony w innej parafii, w tym samym dniu pojechaliśmy do mnie do kancelarii i powiedziałam babce, że bierzemy ślub w parafii Z i chciałabym uzyskać zgodę na ślub w innej parafii. Babka zapytała czy zgodę czy licencję. Powiedziałam, że zgodę, na co ona zapytała czy z księdzem z parafii Z mamy wszystko ustalone vs protokołu, odp: tak (mimo, że nic jeszcze nie było ustalone , ale u mnie ani u P. ze względu na proboszczów nie chcieliśmy spisywać protokołu). Bez problemu napisała, że parafia X zgadza się na spisanie protokołu, załatwienie wszystkich formalności i ślub w parafii Z. Babka nic nie mówiła o $$$, a my nie zapytaliśmy, więc nie daliśmy nic. Potem załatwiliśmy moją metrykę chrztu, pojechaliśmy do księdza z parafii Z zapytać czy taka zgoda wystarczy i tym oto sposobem umówieni w pon 16.05 na 10:00 stawiliśmy się na spisanie protokołu wszystkie formalności trwały ok 30 min, ksiądz dał kartki na zapowiedzi i do spowiedzi i tyle. Aha, do spisania protokołu nie były nam potrzebne dokumenty z USC, bo ksiądz powiedział, że albo donosimy akt małżeństwa (jeśli byśmy się zdecydowali na ślub cywilny) albo około miesiąc przed ślubem przynosimy papiery z USC, że będzie ślub konkordatowy.Co do opłat to tak: - metryka chrztu TŻ-a 50 zł - metryka chrztu moja 20 zł + 50 zł paliwo, bo musieliśmy jechać jakieś 200 km, bo nie chcieli mi przysłać ![]() - zgoda na ślub w innej parafii 0 zł - zapowiedzi u mnie - opłata dobrowolna, więc damy 20 zł - zapowiedzi u TŻ-a: musimy zanieść kartkę o zapowiedzi i wtedy dowiemy się o koszt. - opłata za ślub w parafii Z, ksiądz nie ma cennika, a ludzie dają od 200-400 zł Póki co wszystko idzie sprawnie i bez problemów
Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2011-05-18 o 11:08 |
|
|
|
|
#4905 |
|
Rozeznanie
|
Jenny, czyli Ty załatwiałaś tak, jak nam powiedział ksiądz w parafii, w której bierzemy ślub. A u mnie powiedzieli, że protokół u nich i że zgodę na spisywanie protokołu w innej parafii dają tylko w wyjątkowych przypadkach (np. ślub zagranicą). Co parafia, to zwyczaj, nie mogliby jakoś tego ujednolicić?
|
|
|
|
#4906 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny
Dawno mnie nie było, nie mam czasu ogólnie, więc nawet nie nadrabiam, bo podczytuję w miarę na bieżąco. Widzę, że jest temat opłat "kościelnych", że tak to nazwę Po wypowiedziach niektórych wizażanek, ale w innym wątku zastanawiałam się czy nie zmienić parafii, no ale zaproszenia wypisane, więc już stwierdziłam, że trudno zapłacimy te 1000 zł + za kościelnego + za organistę, czyli ok 1300 zł ... Ah no i jeszcze dziewczyny pisały, że pomimo, że były z tej parafii tak jak my z TŻ to i tak trzeba płacić za metryki chrztu i jeszcze za zapowiedzi - chodziłam struta przez parę dni, bo to kupa kasy. Aleeeeeee TŻ pojechał tam i co się okazało ;] opłaty to 500 zł z organistą, za zapowiedzi 70 zł, nie musimy robić dni skupienia, nic nie kosztują nas odpisy chrztu .... Nie wiem czemu niektórzy sieją panikę zamiast się pójść i zapytać jak człowiek i podawać sprawdzone informacje - no ale to nie do Was dziewczyny, bo tak jak mówię to w innym wątku przeczytałam.Generalnie zamkniemy się w 700 zł I kamień mi z serca spadł ...
|
|
|
|
#4907 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
któraś z dziewczyn szukała bielizny z wcięciem między miseczkami.. może tutaj coś znajdziecie chociaż DROGOOOOO http://www.lisaferrera2011.pl/akcesoria/bielizna-slubna Edytowane przez martitaw Czas edycji: 2011-05-18 o 19:26 |
||
|
|
|
#4908 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny! Protokół ślubny już za nami!
Byliśmy dzisiaj u księdza, było fajnie. Ksiądz był miły i cały czas żartował, więc wizyta przebiegła bardzo przyjemnie ![]() Protokół spisany, zapowiedzi lecą od tej niedzieli już ![]() I jeszcze jedna wizyta za miesiąc w celu uzgodnienia szczegółów ceremonii ![]() Ahh, jak się cieszę, że mam to za sobą ![]()
|
#4909 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jedni mówią, że protokół to formalność, inni, że jakieś dziwaczne pytania, cuda niewidy.... jak to tak na prawdę jest? pytają o coś dziwnego? my wybieramy się do proboszcza w następnym tygodniu, mam nadzieje, że od razu podpiszemy też protokół, a z dokumentami z USC to pewnie początkiem lipca się wybierzemy
|
|
|
|
|
#4910 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o nadwrażliwość - ja posiadałam takową i to straszną. A nakładałam kiedyś też WhiteStripsy i po nich nie mogłam powietrza ustami wciągnąć przez kilka dni. Pomogła pasta do zębów Sensodyne na zmianę z Elmexem zielonym polecona przez dentystę. Jak się go pytałam o wybielanie - nie polecał perły ani whitestripsów, że właśnie takie rzeczy lubią z zębami robić (a w zasadzie z dziąsłami też). Zaproponował mi taki specjalny żel (zasada podobna jak z perłą, że jest wycisk i w ten wycisk się go wkłada i to na zęby), tyle, że tam się stosuje na zmianę wybielający i fluoryzujący, dodatkowo ten wybielający można kupić w różnych stężeniach i tym regulować wydłużając tylko czas samego trzymania nakładki na zębach. Takie coś kosztuje około 400-500 zł ogólnie, on mi rzucił ceną 250. Na razie nie mam kasy, ale może kiedyś... ![]() Cytat:
Cytat:
Gatty nie lubię - ich pończochy drą się czasem nawet w czasie zakładania i są takie "sztywne". Jedyne co mają fajne to rajstopki zimowe. Znowu znalazłam fajną ofertę z peelingiem na gruponie i nie mogę kupić... chyba nasz admin akademikowy jakieś jaja sobie robi... ![]() ps. pracy dalej nie piszę. Juwenalia w końcu są dziś się wystawiałam ładnie na słoneczko całe popołudnie. Należało mi się po wczorajszych 13 h w labie.
|
||||
|
|
|
#4911 |
|
Raczkowanie
|
Nie szkodzi, że macie ten sam USC, wydanie skróconego aktu urodzenia to koszt 22 zł za jeden. Jest to koszt urzędowy, ustalony ustawą/ rozporządzeniem ministra i na pewno go poniesiecie.
|
|
|
|
#4912 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki ![]() Jeden ze staniczków z pierwszej strony widziałam już gdzieś i się nad nim zastanawiałam. 170 zł to malutko zwłaszcza,że ostatnio przymierzałam bidny gorsecik za 620 ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4913 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
już widzę minę mojego TŻ jak usłyszy pytanie o ukrywaniu czegoś przed narzeczonym my dziś mamy I z tej okazji od rana zastanawiam się, co jeszcze trzeba załatwić... Załatwione: - sala -catering - dekoratorka - zespół - fotograf - samochód - obrączki - zamówione - lista gości - świadkowie - noclegi dla gości - kościół - godzina ślubu - nauki przedmałżeńskie - poradnia - Strój Młodej: suknia, bielizna, buty, biżuteria, szal, podwiązka - Strój Młodego: garnitur, spinki, pasek, koszula, kamizelka, musznik - makijaż ślubny -paznokcie - fryzura próbna (była) - fryzura ślubna - piosenka na pierwszy taniec - Słowo Jedyne Ty -dokumenty: akt chrztu, bierzmowania, dyplomy z religii, - transport dla gości -wódka Do załatwienia: - zaproszenia - Strój Młodej: pończochy - Strój Młodego: buty - winietki - podziękowania dla rodziców - pomyśleć nad oczepinami - pocwiczyc tanczenie - zadzwonić do zespołu w sprawie 1 tanca (2 miesiące przed) - Alkohol: wino, piwo na poprawiny - dekoracja: kościoła, domu - kwiaciarnia: bukiet, butonierki x2, bukiet dla świadkowej - protokół - zapowiedzi - wizyta w USC - impreza panieńska/kawalerska - kotyliony - kielichy - strój na poprawiny - zawieszki na alkohol - coś do sypania pod kościołem - i może przy odrobinie pomyślności podróż poślubna ale to dopiero w grudniu by była hehe
|
|
|
|
|
#4915 | ||
|
Raczkowanie
|
********** 100 dniówka ********** Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Moja lista Załatwione: - sala (wystrój - tak, menu - prawie) - zespół - fotograf - samochód - obrączki - lista gości - świadkowie (prawie gdyż moja świadkowa się wysypała) - noclegi dla rodziny - transport - kościół (godzina ślubu) - nauki przedmałżeńskie i poradnia - zarezerwowany termin - Strój Młodej: suknia, bielizna - częściowo - umówiona przymiarka na której dobiorę welon - Strój Młodego: garnitur, krawat, spinki, koszula - zamówiona, pasek - makijaż ślubny - fryzura ślubna i umówiona próbna -dokumenty: akt chrztu, bierzmowania, dyplomy z religii, ale tylko moje, wizyta u TŻ w kościele ustalona -wódka - częściowo także napoje - tort i ciasto zamówione, w lipcu dokładny wybór - zaproszenia - trzeba tylko rozdać Do załatwienia: - Strój Młodej: welon, buty, pończochy, pozostała część bielizny i biżuteria - Strój Młodego: buty, odbiór koszuli, bielizna - winietki (pomysł jest) i rozmieszczenie gości - podziękowania dla rodziców - pomyśleć nad oczepinami - pocwiczyc tanczenie oraz wybór piosenki na pierwszy taniec - wino i szampan na toast - część napoi - dekoracja kościoła oraz samochodu - kwiaciarnia: bukiet, butonierki x2, bukiet dla świadkowej - paznokcie - protokół, organista i kościelny - zapowiedzi - wizyta w USC - strój na poprawiny - zawieszki na alkohol (pomysł jest) - coś do sypania pod kościołem, kosz na wino oraz coś na koperty ![]() ![]() ![]() za dni dla wszystkich PM ślubujących 27.08
|
||
|
|
|
#4916 |
|
Zadomowienie
|
jutro będzie już tylko liczba dwucyfrowa
echh, nie mogę się już sierpnia doczekać |
|
|
|
#4917 | |
|
Zakorzenienie
|
Poszukałam dla Was. Oto protokół przedślubny
![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- Cytat:
dla Ciebie i dla wszystkich studniówek. U mnie 79 dni... ja chcę już!
|
|
|
|
|
#4918 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4919 |
|
Zakorzenienie
|
Stan na 19.05.2011 – 100 dni do ślubu
Załatwione: - godz. w kościele - sala - orkiestra - fotograf (jako prezent) - kamerzysta - obrączki - wódka, wina, szampan - zaproszenia - suknia + bolerko, welon - bielizna - buty - wybrana kwiaciarnia - umówiona godz. u fryzjera - makijażystka - spinki do mankietów - nauki + poradnia - samochód dla nas - autobus z pod kościoła na salę Brakuje: - dzień skupienia dla narzeczonych - wybrać kwiaty i dekoracje samochodu - dekoracja kościoła - podziękowania dla rodziców - pończochy - garnitur + koszula + buty - kolorowe alkohole - dokumenty USC - protokół w kościele - organistka W najbliższych dniach do załatwienia: dokończenie rozdawań zaproszeń, koniec maja/początek czerwca dokumenty i protokół i dzień skupienia |
|
|
|
#4920 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja musze pomysleć jak wytrzymać Mamy już kieliszki do rozbicia i wachlarz |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

kupowałaś w aptece czy na allegro zamawiałaś? 

[/COLOR]

dobrze, że ślub będzie u mnie:P bo jak u niego tyle za zapowiedzi, to strach ile za resztę... 
dacie radę
, ale u mnie ani u P. ze względu na proboszczów nie chcieliśmy spisywać protokołu). Bez problemu napisała, że parafia X zgadza się na spisanie protokołu, załatwienie wszystkich formalności i ślub w parafii Z. Babka nic nie mówiła o $$$, a my nie zapytaliśmy, więc nie daliśmy nic. Potem załatwiliśmy moją metrykę chrztu, pojechaliśmy do księdza z parafii Z zapytać czy taka zgoda wystarczy i tym oto sposobem umówieni w pon 16.05 na 10:00 stawiliśmy się na spisanie protokołu