|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35281 | ||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
W sensie mocniejszym skrętom?
![]() Cytat:
![]() Cytat:
będziesz najlepsza!
|
|
#35282 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie henna zawsze powodowała, że włosy kręciły się mocniej a raczej mam cienkie włosy, dawała również połysk. Włosy po prostu świetnie się utrwalały w pozycji, której były suszone. Może faktycznie grube włosy z mocnym skrętem może prostować ale na bank nie takie jak moje.Gdyby jeszcze rozjaśniała to bym na zawsze przy niej została |
|
|
|
|
#35283 | |||||
|
|
Cytat:
Nie sposób nie zauważyć ![]() Cytat:
Cytat:
Jednak rysunki też pokazują zachowanie włosa po kolejnych myciach... Cytat:
bo ja się z lekka załamałam ![]() ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
|
|
#35284 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dzięki ![]() aaa kanapki mi się nie mieszczą
|
||
|
|
|
#35285 |
|
Zakorzenienie
|
Henna stosowana czesto (np. co 2 tygodnie, znalazlam takie osoby jak czytalam o hennie) obciazy wlosy (nada im wagi) i sprawi ze skret moze sie poluznic (w przypadku prostych moze sprawic ze beda 'lejace'), czesto zdarza sie to na poczatku jak robi sie 'budowanie koloru', czyli czasami 4-5 aplikacji robione w krotkich odstepach czasu
(naleze do tej grupy 4 pierwsze aplikacje co tydzien), Curly Nikki robila poczatkowo hennowanie 2 x tygodniowo przez 4 tygodnie, to jest dopiero zapal (pisala ze po 4tej aplikacji poczula rozluznienie skretu), henna akumuluje sie we wlosie do pewnego momentu, potem kolor jest juz nasycony i wiecej zmian kolorystycznych nie bedzie (oczywiscie jak stosuje sie ta sama mieszanke)co do Amli czytalam na afroamerykanskich forach ze jednak dziala dodana do Henny, owszem wplynie na oziebienie koloru ale duzo zalezy ile jej sie doda, u mnie nie wplywa na oziebienie, czy dodam ja czy nie wyjdzie mi ciemne wino i moge sie ..... a nic to nie zmieni dlatego sporo Afroamerykanek dodaje Amle aby nie odczuc rozluznienia skretu tyle wiedzy czytanej moje doswiadczenie: u mnie po tych pierwszych 4 aplikacjach co tydzien nastapilo poluznienie skretu ale tylko gdy wlosy schly same, teraz hennuje co 4-5 tygodni i skret jest jak przed farbowaniem czy uzywam dyfuzora czy pozostawiam same do wyschniecia, wlosy po myciu raz sa bardziej skrecone raz mniej w zaleznosci od tego jakich produktow uzyje, jak sie czuje, jaka jest pogoda czyli wszystko w normie (witaj totalnie zakrecony swiecie wlosow kreconych )
|
#35286 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Poka aktualne włoski pewnie już urosły sporo
|
|
|
|
|
#35287 |
|
Zakorzenienie
|
niestety byly podcinane (samodzielnie, jednak nie zdecyduje sie juz nigdy na fryzjera, jestem jedyna osoba kompetentna to zajmowania sie nimi
) bo chcialam pozbyc sie koncowek gdzie byla i farba chemiczna i henna co w efekcie dawalo prawie czarny kolorfotka jest z wczoraj, nie wiem tylko czy cos widac bo jakies ciemne mi wyszly (kuchnia w biurze ma do d... swiatlo) ostatnie hennowanie bylo 2 tygodnie temu: henna 100g plus 2 lyzki amli (tym razem Sojat Henna, Sojat to podobno stolica henny w Indiach) w pomieszczeniach i w dni bez slonca kolor jest ciemny ale na dworze gdy jest slonce sa czerwono-bordowe (co w Irlandii zdarza sie rzadko)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-05-19 o 13:53 |
|
|
|
#35288 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
piękne są! Aż chciałabym dotknąć ![]() A powiedz mi jeszcze a propo henny...bo na wątku małe zamieszanie...nakłada się hennę na suche czy mokre włosy? Jak Ty robisz? W instrukcji Khadi, którą używam napisane wyraźnie, że na suche albo PRAWIE suche. Dziewczyny kładą jednak na mokre bo tak się łatwiej rozprowadza albo nie czytały instrukcji (do wczoraj) nie będzie to miało wpływu na kolor? One twierdzą, że nie...
|
|
|
|
|
#35289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (dziekuje za komplement ale polysk to one ostatnio zawdzieczaja nowemu zelowi do wlosow no i nowej odzywce co tylko potwierdza teorie ze wlasciwe produkty czynia cuda)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-05-19 o 14:01 |
|
|
|
|
#35290 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję za linka do kawy, ale niestety do moich się nie nadaje, bo mam blond
![]() W ogóle to nie mogę się doczekać kiedy moje włosy zrobią się jakieś... lepsze, bo jak narazie nie widzę żadnej różnicy. Są tak samo suche, puszące się, niemiłe w dotyku, szorstkie... Wiem, że na efekty trzeba czekać i czytałam też o 'kryzysie włosowym', no ale ja niecierpliwa jestem. Zastanawiam się czy i jakie efekty pielęgnacja zrobi na moich włosach no i KIEDY
|
|
#35291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak chcesz miec wczesniej efekty to nie licz na oleje, oleje dzialaja dlugofalowo i tak naprawde dopiero widac roznice jak wlosy odrastaja i te nowe pokazuja pieknie jak oleje dzialaja rob maski mocno nawilzajace i tylko z dodatkiem olejow (najlepiej kokos, ewentualnie oliwa z oliwek) - po czyms takim szybciej zobaczysz efekt niz po olejowaniu (inn sprawa ze teraz nie pora na olejowanie i ta szorstkosc moze byc wlasnie z tego, na wiosne i lato wlosy chca delikatniejsza pielegnacje), rob maski nawet 2-3 razy tygodniowo, jak wlosy suche to potrzebuja tego, jak po miesiacu nie bedzie poprawy to moze wlosy sa juz tak zniszczone ze jednak tylko ciecie (sama to mialam wiec wiem co pisze, zniszczonych totalnie wlosow nic nie naprawi)
|
|
#35292 |
|
Raczkowanie
|
A ja dzisiaj miałam włoski spięte luźno klamerką z tyłu
A z tyłu wystawały loczki. Idąc przez miasto też byłam dumna z moich kręciołków ![]() Fajnie się tak trochę wyróżniać, spośród prostowłosych
|
|
|
|
#35293 | ||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jest nadzieja ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#35294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35295 |
|
Zadomowienie
|
No staram się zmienić złe nawyki, odstawiłam stare szampony, odżywki, żele, woski, pianki... Teraz używam tylko żelu lnianego, zaopatrzyłam się w odżywki Isany do mycia metodą OMO, szapmon kupiłam nowy, ale i tak zły (niewiedza...) to ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...on.html&next=1, ostatnio miałam na włosach tego Biovaxa: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ne.html&next=1 , nakładałam raz olej rycynowy na noc (nie wiedziałam, że to nie pora na olejowanie...), ostatnio do końcówki żelu lnianego dolałam troch oleju roślinnego i nałożyłam na włosy... Mam zamiar zrobić sobie w najbliższym czasie maseczkę, o ile dobrze pamiętam z banana, jajka i oleju. Oczywiście nie wycieram już włosów ręcznikiem, zastąpiłam go koszulką, nie czeszę ich, bo nie czuje takiej potrzeby, a jeśli czeszę to grzebieniem o szerokim rozstawieniu. Aha, no i mam problemy z łupieżem więc skalp spryskuję wodą brzozową. Hmm, to chyba tyle.
Edit: załączam zdjęcie włosów, jakieś parę dni temu na szybko, nie widać całych, ale przynajmniej mniej więcej
Edytowane przez nusia114 Czas edycji: 2011-05-19 o 16:17 |
|
|
|
#35296 |
|
Zakorzenienie
|
hm... chyba musze jednak cos dodac, prawda jest ze po miesiacu mialam luzniejszy skret, potem jakos wszystko wrocilo do normy jednak tak pokrecone jak na fotce wyzej to sa od 1.5 tygodnia jak pogodzilam sie z proteinami, taki efekt jest po kazdym myciu choc raz sa duze loki a raz mniejsze (tego to chyba juz nie rozgryze)
wszedzie gdzie jest o farbowaniu (henna, farba ziolowa, farba chemiczna) sa informacje aby nie nakladac po farbowaniu odzywki z proteinami no i potem unikac protein przez jakis czas (tak naprawde nigdzie nie jest napisane ile czasu), wydaje mi sie (ale to moja opinia w oparciu o zachowaniu moich wlosow) ze dla cieniutkich lokow wlasnie to unikanie protein bedzie tez przyczynialo sie dlaczego wlosy nie radza sobie z ciezarem henny nie wiem jak to sie stalo ale oprocz Curl Fixa CJ nie mialam w domu nic z proteinami, zrobilam oczywiscie odpowiednie zamowienie na BC ale jak to ja chcialam od razu, i w ten sposob natknelam sie w Bootsie na serie kosmetykow James'a Browna (stylista Kate Mosse, przyjaciel i partner biznesowy), seria Signature (wstawilam kilka do analizowego) zawiera troche protein, nie wszystko jest zgodne z CG ale jedna maska i odz ds sa (w zasadzie sa 2 maski i ta druga jak czytalam sklad na necie tez jest zgodna z CG ale na razie jej nie dorwalam), odzywka bs nie jest ale zawiera silikon zmywalny woda (dziekuje Eloe za analize sumujac w moim przypadku wazne jest uzywanie odzywek i masek z proteinami, nie musi ich byc duzo ale musza byc, zgadzaloby sie to z tym co czytalam na NC i BC ze cienkie loki potrzebuja protein regularnie, w moim przypadku 2 razy tygodniowo bylo za malo oczywiscie nastepuje pytanie o wyplukiwanie koloru, no i tu mialam dylemat bo faktycznie po farbach chemicznych uzywanie protein wyplukiwalo kolor, jednak w przypadku henny kolor wyplukuje mi sie normalnie to znaczy przez pierwszy tydzien po mam zolta wode przy plukaniu a potem juz nie (w sensie teraz, obserwacje zaczelam 1.5 tygodnia temu, hennowalam 2 tygodnie temu) ale z kolejnej strony (sorki ale loki to sprawa wielowymiarowa) jakies 2 tygodnie temu ciutke zmienilam diete, jadam zdecydowanie wiecej protein (roznego pochodzenia) no i od jakiego czasu codziennie zazywam olej lniany i olej z wiesiolka (ale to juz od stycznia wiec mniej sie liczy), rowniez 2 tygodnie temu zaprzestalam pic normalna kawe, teraz siorbie tylko bezkofeinowa (herbatki od dawna pijam tylko bezkofeinowe), nie uwierzycie ale na NC znalazlam informacje ze nadmiar kofeiny moze przyczyniac sie do frizzu (ale nie dlatego odstawilam, przy odzywianiu w oparciu o IG kofeiny sie poprostu nie zaleca) wiec sumujac, co ja potrzebuje aby miec to co mam teraz na glowie: - proteiny w kosmetykach do wlosow (nie zastosowalam teraz protein bezposrednio po hennowaniu i jedno mycie po, potem juz normalnie) - proteiny w pozywieniu (codziennie po trochu w kazdym posilku) - kwasy omega 3 i 6 - ? co do kofeiny to nie mam pojecia czy ma zwiazek no i takie mam przemyslenia i wnioski co do henny (ale kazdy kto chce sprobowac sposobow opisanych wyzej, bierze to na wlasna odpowiedzialnosc, autor nie jest specjalista wlosowym ani chemikiem i nie odpowiada ze skutki stosowania kuracji proteinowej i bezkofeinowej
|
#35297 |
|
Raczkowanie
|
''
Nie sposób nie zauważyć ''Tak wyszło jakoś samo ![]() '' A to akurat normalne, bo skóra już wytworzyła sebum i włosom dostało się nieco naturalnego oleju. To działa ochronnie na wodę zawartą we włosie, ale niestety nie wystarcza Szkoda, że tak mało Przydałoby się troszkę więcej, szczególnie na moje włosy Myślałam o jakiejś domowej maseczce albo olejku
|
#35298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zainwestuj w maski (kupne, domowe) i powinnas poczuc roznice
|
|
#35299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sama też staram się je polubić, co nie jest łatwe, bo przez całe życie były moim przekleństwem ![]() A co do masek to tak, taki właśnie mam plan Mam nadzieję, że efektów rzeczywiście się doczekam
|
|
|
#35300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
4 lyzki oliwy z oliwek (u mnie w domu zawsze jest i w zimie czesto stosuje) 4 lyzki ulubionej odzywki wymieszac i nalozyc na suche lub lekko zmoczone wlosy, zwiazac wlosy w warkocz i zostawiac na 4-8godz (najlepiej isc z tym spac) rewelacyjne efekty (to z ksiazki Curly Girl autorstwa Lorraine Massey)
|
|
#35301 |
|
Zadomowienie
|
oliwy z oliwek u mnie także pod dostatkiem, więc na pewno wypróbuję
|
|
#35302 |
|
Raczkowanie
|
A ja ubolewam, że moje włosy są takie cienkie
Czasem mam takie napady... Jak zwiążę je w kucyka, to mam takie jednego loka I do tego są takie mięciutkie, taki puszek.O, cały mój kucyk... Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-19 o 18:30 |
|
|
|
#35303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze w takim razie zastosuj trick z tak zwanym lose bun, mozna tak spiac ze bedzie wygladalo ze jest ich burza (
|
|
#35304 |
|
Raczkowanie
|
Rybiorek dziękuję za pocieszenie
Masz rację, genów nie zmienię... Ale trochę martwi mnie to, że są tak miękkie, delikatne, choć zdaję mi się, że mniej się teraz rozdwajają Już wiem, dlaczego nigdzie nie mogłam dostać żelu Ziajii. Pani a aptece pytała się o niego, miała go zamówić specjalnie dla mnie. Niestety okazało się, że wycofali go z produkcji
|
|
|
|
#35305 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ogólnie dziewczyny co używają długo sobie chwalą ... Chcę wrócić bo kolor był fajny i nudzi mnie już to że henna delia się tak szybko wypłukuje bo jednak khadi dłużej trzymała
|
|
#35306 |
|
Wtajemniczenie
|
ja sie dziewczyny cofnelam do punktu wyjscia...hmmm szkoda bo to co osiągnelam rozmylo sie i jest chyba nawet gorzej niz przed pielegnacją
musze sie przyznac zaprzestalam olejowania...zaczely wkurzac mnie obtluszczone poduszki mimo iz je chronilam oj potrzebuje batow od Was do mobilizacji
|
#35307 |
|
Rozeznanie
|
a ja wykorzystałam linka Eloe na temat kawy, wczoraj wypróbowałam na moich włosach i jestem bardzo, bardzo zadowolona
|
|
|
|
#35308 |
|
Zadomowienie
|
Co myślicie, drogie Zakręcone specjalistki, o takiej masce: żółtko, oliwa i banan? Czy ona powinna dzialać odzywiająco i nawilżająco czy tylko mi się tak wydaje?
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg |
|
|
|
#35309 | ||||||||||||||||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Oczywiście nie wykluczam też szamponów przeciwłupieżowych (choćby Nizoral) - wówczas stosujesz go na sam skalp. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a nadal myjesz włosy codziennie? Hmm... bo mnie wychodzi teraz max. 3 razy, czyli miałabym proteiny na zmianę tak naprawdę ![]() Cytat:
Cytat:
ciekawe... Może i ja zabiorę się za lniany. Ale pijesz go czy żujesz/ssiesz?Cytat:
życie bez kofeiny? U mnie nie przejdzie... Ale może coś w tym jest Ja piję kawę i z nałogu i z konieczności, a puchu nie mam tylko do kilku/kilkunastu godzin po myciu. Ciekawe ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
kochamy swoje loki Witaj w klubie ![]() Cytat:
No i NIE UŻYWAJ GUMKI. Nie dość, że niszczy włosy, to jeszcze sama w ten sposób prowokujesz włosy do zaczepiania o siebie. Loose bun od Rybiorki to bardzo dobry sposób Cytat:
nie rozumiem. Oj, zdjęcie całych włosów będzie nieodzowne Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wystarczy taka?
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-20 o 10:17 |
||||||||||||||||||||||||
|
|
|
#35310 | |
|
|
Cytat:
Odżywiająco dzięki bananowi (witaminy, mikroelementy, kwasy tłuszczowe), oliwie (kwasy tłuszczowe) i jajku (lecytyna). "Nawilżająco" poprzez zatrzymanie wody we włosie dzięki oliwie (kwasy tłuszczowe) i jajku (proteiny wielkocząsteczkowe), które utworzą na włosie film chroniący go przed utratą wody.
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.

Trzymajcie kciuki bo jadę wygrać konkurs
będziesz najlepsza!

Nie sposób nie zauważyć 
czy się mylę (na rysunku ewidentnie albo źle interpretuję)
bo ja się z lekka załamałam 

) bo chcialam pozbyc sie koncowek gdzie byla i farba chemiczna i henna co w efekcie dawalo prawie czarny kolor

piękne są! Aż chciałabym dotknąć 
Jest nadzieja
Przydałoby się troszkę więcej, szczególnie na moje włosy

U mnie nie przejdzie... Ale może coś w tym jest
Ja piję kawę i z nałogu i z konieczności, a puchu nie mam tylko do kilku/kilkunastu godzin po myciu.
kochamy swoje loki
wystarczy taka?