Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :) - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 3 6,82%
My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 3 6,82%
Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 0 0%
Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 3 6,82%
Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 12 27,27%
Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 23 52,27%
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-25, 20:25   #1021
caffelate05
Rozeznanie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
Namierzyłam poradnię laktacyjną, w której pracuje położna z kliniki, w której rodziłam ale boję się z nią umówić, bo pewnie będzie mnie tylko na UU nastawiać Sama nie wiem, może spróbuję mimo wszystko
Moria, na którą poradnię się zdecydowałaś?
Ja myślę, że tak ślepo na karmienie piersią nie będą namawiać, raczej wybiorą to co najlepsze dla dziecka. Ja miałam zalecone dokarmianie MM na początku, żeby dziecko się "rozkręciło" a moje piersi zaczęły w pełni pracować no i żeby Julek nie głodował. I chyba te 3 wizyty (w tym jedna prywatna w domu) uratowały mi laktację, bo sama nie wiedziałabym co robić.
Z całego serca Ci życzę, żeby Tobie i Igusi też pomogli.

Miłością jest... przemierzanie pokoju w nocy,
aby kołysanką i ciepłymi słowami
utulić ciebie płaczącego wtedy,
kiedy całe moje ja pragnie odpocząć.
caffelate05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 20:32   #1022
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy Wasze dzieci przez sen tez takie dziwne odglosy wydaja, jakby stekanie czasem czy chrumkanie?
też sobie czasem zastęka, chrząka itp

Cytat:

Dziewczynki, "cudowny" dziś dzień... jest prawie 20 a moje dziecię od 5:45 rano spało trzy razy po 60 minut Cały czas na cycu wisi, teraz to się tak darła, że serce mi się rozpadało z każdym jej spazmem na milion maleńkich kawałeczków. Był bunt cyckowy, dałam więc butlę ale była chyba tak zdenerwowana, że i z butlą miała problem... najpierw łapała smoka a ręce to jej się tak zaciskały na mojej dłoni i butelce jakby miało jej to życie uratować, po czym po kilu łykach znów się rozpłakiwała i miała problemy ze złapaniem smoka. W końcu trochę ją uspokoiłam i dałam jej 70ml (pewnie więcej by zjadła ale boję się, że ją przekarmię). Teraz śpi na moim ramieniu, kręgosłup to mi zaraz pęknie, aż mam łzy w oczach ale boję się, że jak ją ruszę to znów będzie ryk

Namierzyłam poradnię laktacyjną, w której pracuje położna z kliniki, w której rodziłam ale boję się z nią umówić, bo pewnie będzie mnie tylko na UU nastawiać Sama nie wiem, może spróbuję mimo wszystko
myślę że poradnia to dobry pomysł,
wysłuchasz co mają do powiedzenia, a zrobisz i tak jak będziesz chciała,
może mają jakieś fajne wskazówki i rady ....

ostatnio widziałam w gazecie takie smoczki http://www.mambaby.pl/mam-perfect-0-6.html,
może Twojej Idze by taki podpasował ???
naprawdę nie wiem co Ci poradzić, bo mi się wydaje że ona już się po prostu cwana zrobiła i traktuje Cię jak smoczek do uspokajania ....
może w tej poradni podpowiedzą co zrobić żeby tak nie było .........

andziot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 20:34   #1023
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
Moria, a powiedz mi czemu Ty się tak wzbraniasz przed przejściem na mm? Na prawdę nie rozumiem. Myślisz że to jakaś krzywda dla dziecka będzie jeżeli będzie na butli? Moja Hania jest na butli, normalnie je, śpi, przybiera na wadze, nie wpada w rozpacz że głodna bo zwyczajnie się najada. Jak Was to czytam to mam wrażenie że panuje pogląd, że im więcej się umęczę dla mojego dziecka tym jestem lepszą matką A przy okazji dziecko się męczy. Ja wiem że panuje teraz wielki nacisk na karmienie piersią,ale bez przesady. Może spróbuj przejść na mm i jak zobaczysz znaczącą poprawę, to będziesz już wiedziała że akurat Twojej Małej bardziej służy butla niż cycek. Mam nadzieję że Cię nie uraziłam,ale na prawdę uważam że powinnaś zastanowić się nad tym co się dzieje z Igą na tym cycu...
Hmm... No ja nie wiem...
Edzik też się rzucał przy cycu, szarpał i w ogóle. Lekarstwem okazała się moja mama, która po prostu go uspokoiła.
Okazało się, że ja się denerwowałam (a wydawało mi się, że do małego podchodzę ze spokojem ) i on to odczuwał i stąd takie sensacje przy jedzeniu.

Osobiście uważam, że mm jest ok, ale w sytuacji, kiedy nie można karmić piersią albo pokarmu jest za mało (wtedy mieszane).

Ja bym się moria nie poddawała z karmieniem UU. Spróbujcie tą poradnię, spróbujcie podchodzić do małej z większym spokojem (ja piję teraz melisę, więcej śpię - tż więcej pomaga i jest o niebo lepiej).
Trzymam

A i możecie spróbować odbijać przed jedzeniem i potem w trakcie kilka razy (u nas za każdym razem, jak zaczyna się rzucać - karmienie trwa długo, ale mały się nie męczy) i po skończonym jedzeniu. Tracy to poleca
Edzi często się rzuca, bo ma gazy i jak mu się odbije i puści bączka, to je spokojnie

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 20:47   #1024
andziot
Zakorzenienie

Gabrysia też się wierci często podczas karmienia, tak że mi suta wyrywa ale wtedy biorę ją na odbicie i się trochę uspokaja, nawet jak jej się nie odbije za bardzo, bo na razie ciężko nam idzie to odbijanie ....

Stary 2011-05-25, 21:13   #1025
eweska
Moderatoreska

Temat karmienie to temat rzeka.
Ja karmię i mm i UU, wcześniej UU było więcej, teraz to butla jest częściej, a to dlatego że wcześniej się najadali samą piersią, a teraz po 30 minutach zaraz jest krzyk i chcą jeść więc idzie butla w ruch.
Staram się częściej ich karmić bo chciałabym mieć więcej wartościowego pokarmu, ale z butli nie zrezygnuję bo wiem że na samej piersi nie dałabym rady.
Chlopcy po mm dobrze śpią, nic im nie jest, żadnych kolek nic, oczywiście odpukać w niemalowane żeby nie zapeszyć :P
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 21:15   #1026
dorkabl
Zadomowienie

matall taka jeszcze krótka piłka, czy ty używałaś takich majtasów?
http://allegro.pl/wielorazowe-majtki...610773478.html
dorkabl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 21:17   #1027
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
matall taka jeszcze krótka piłka, czy ty używałaś takich majtasów?
http://allegro.pl/wielorazowe-majtki...610773478.html
Tak
Miałam 4 sztuki i to było w sam raz
Szybko się pierze, szybko schną

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-05-25, 21:26   #1028
andziot
Zakorzenienie

Listopadowa gdzie jesteś ????? jak tam nastrój ???? tęsknimy !!!

Edytowane przez andziot
Czas edycji: 2011-05-25 o 21:28
Stary 2011-05-25, 21:51   #1029
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez violisia Pokaż wiadomość
czesc kochane widzialam temat karmienia

ehh u nas katastrofa to byla mala jest juz na MM, dokarmiana juz byla w szpitalu i jak sie okazalo bez mojej zgody, wiec na cholere bylo moje przystawianie...

a one kazaly mi przystawiac i przystawiac mysle ze jakby mala nie poczula mm tak w szpitalu to moze by sama pobudzial mocniej laktacje, ktora ja de facto mialam marna.. ale zaparlam sie bo chcialam byc "tadobra matka.." ale Ola niestety niezatrybila.. przyjechalam do domu.. i ryk placz, maz polecial po laktator.. odciagalam,ale bylo tego po 4 godz.. zaledwie 5ml z jednej i drugiej piersi.. plakalam jak szalona ze dziecka nie wykarmie, ze glodne..itp..

ale cale szczescie moja mama przeszla to samo, maz nienalegal.. na karmienie piersia.. widzial jaka bylam zdolowana, mialam w nich oparcie, polozna tez mi z nieba spadla, bo jako tako niby namawiala zeby przystawaiac ale pod koneic wizyty powiedziala ze z tego nic nie bedzie.. i tak oto mala jest na MM nie powiem, jak nie chcialam kiedys przed ciaza karmic, tak teraz brakuje mi tego ciumkania .. ale z butla tez jest milo.. mala patrzy tak w moje oczy jakby ssala piers hihi.. ma cudny kontakt z mezem, bo on tez w takim razie moze ja karmic butla..

zdowie wiadomo.. najwazniejsze ale natura czasem plata figle.. a u mnie w rodzinie zadna kobieta nie miala niestety pokarmu.., wiec genatyka tez zrobila swoje.. i nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze lakatacja zaczyna sie w glowie.. ja pragnelam karmic z calych sil.. dciagalam pokarm pobudzalam laktacje nawet jak mala byla na butli.. i nic.. nawet nie chciala moich kropli pokarmu .. coz.. "z pustego ani salomon nie naleje.."...

sorki za przydlugawy post...

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

no rosnie jak na drozdzach..

ale nie wyglada "kluskowato".. hehe

Cytat:
Napisane przez atiz Pokaż wiadomość
violisia oklaski za zdrowe podejście do karmienia !
agus !!!!! tu są matki karmiące a ty o martini !!!! wstydź się - ale smaka narobiłaś

My po spacerku mam nadzieje że troche spokoju zaraz będę jeszcze miała to może zrobie gulasz, tak mnie jakoś wzięło
sory :P

melduje sie wieczornie...mala wykapana
spi
dostala noiwe mleko kupilismy Enfamil premium bo wkurzaa mnie co 2 dzien kupki i do tego prezenie sie malutkie ;( bardzo marudna jest

aha

DOSTAŁAM OKRES!!!!!!!!!
Stary 2011-05-25, 21:52   #1030
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Dziewczynki dziękuje za wszystkie porady, smoczek na pewno jest 1 muszę poszukac czegoś specjalnie do płynów. Teraz baczniej obserwujemy małą i wydaje nam się, że ma jakieś problemy z odddychaniem i przełykaniem już sama nie wiem - pewnie schizujemy - ale jutro podjedziemy do pediatry jakiegoś niech nas uspokoi, bo nasz bedzie dopiero w poniedziałek
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 22:32   #1031
Fronka
Raczkowanie

Cytat:
Fronka jak to możliwe, że ja Ciebie nie kojarzę? Dołączyłaś jakoś późno na poczekalni?
Nie byłam w poczekalni w ogóle, dołączyłam dopiero teraz ale chyba mnie nie wygonicie
Stary 2011-05-25, 22:53   #1032
Agnieszka.M
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość

sory :P

melduje sie wieczornie...mala wykapana
spi
dostala noiwe mleko kupilismy Enfamil premium bo wkurzaa mnie co 2 dzien kupki i do tego prezenie sie malutkie ;( bardzo marudna jest

aha

DOSTAŁAM OKRES!!!!!!!!!
Dostałaś okres
Obawiam się, że też niedługo dostane, bo przecież ja wcale nie karmiłam piersią

Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 07:49   #1033
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez spice1985 Pokaż wiadomość
Moria, a powiedz mi czemu Ty się tak wzbraniasz przed przejściem na mm? (...)
Jak Was to czytam to mam wrażenie że panuje pogląd, że im więcej się umęczę dla mojego dziecka tym jestem lepszą matką
spice wzbraniam się, bo mleko matki dla dziecka jest najlepsze no i najwygodniejsze również jeśli chodzi o podanie dziecku no i również najtańsze
W ostatni weekend Iga była przede wszystkim na butli i problem do końca nie zniknął. Było łatwiej o tyle, że wiedziałam ile zjadła ale chciała więcej i więcej więc się przejadała i wymiotowała i też było przy tym wiele krzyku. Spać też dużo więcej nie spała
Dla mnie odciąganie też nie do końca było komfortowym rozwiązaniem, bo odciągać 1-2 razy w ciągu dnia jest ok ale cały czas to padaka. Non stop myłam i sterylizowałam lejek i butelkę, zaczynałam odciągać, Iga się budziła i np. szalała 2h, UU mi pęknąć chciały, w nocy to samo.

I na pewno moje działanie nie ma na celu umęczenie siebie i pokazanie światu jaka to ze mnie wspaniała Matka Polka
Daleko mi do takiego poglądu dlatego w kryzysowych sytuacjach sięgam po butlę co czasem pomaga a czasem efektu brak.

Chciałabym aby ktoś mądry stanął nade mną i powiedział zrób tak i tak, bo ja sama nie wiem co robić...

Cytat:
Napisane przez caffelate05 Pokaż wiadomość
Moria, na którą poradnię się zdecydowałaś?
caffe znalazłam prywatną poradnię na Piotrkowskiej 247. Kieruje nią super położna, którą poznałam w szpitalu i dziś planuję do nich zadzwonić. A Ty gdzie byłaś? Są w ogóle jakieś bezpłatne poradnie?

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
(...)
Ja bym się moria nie poddawała z karmieniem UU. Spróbujcie tą poradnię, spróbujcie podchodzić do małej z większym spokojem (ja piję teraz melisę, więcej śpię - tż więcej pomaga i jest o niebo lepiej).
Trzymam
matall, tak jak też radzi andziotka odbijam Igusię często zmieniam pozycje, UU, czasem zmieniam pieluchę ale nie zawsze pomaga albo pomaga na chwilę No i czasem odbić się nie chce, tak jak teraz po 20 minutowych karmieniu, 0 beka ale spokojnie jadła

U nas sytuacja odwrotna - TZ się strasznie denerwuje, chodzi w zatyczkach do uszu i wkurza mnie, bo gdy Iga płacze i nie chce spać, on podnosi ją i mówi "O jessuuuu" albo "No czemu ryczyszzz" Mam ochotę go wtedy zdzielić patelnią po głowie. On wie, że się źle zachowuje i później żałuje takich tekstów ale nie potrafi się powstrzymać.
Ja znowu w ogóle się nie złoszczę, podchodzę do Małej naprawdę z dużym spokojem. Gdy puszczają mi nerwy to po prostu ryczę, wiem że nie powinnam ale czasem ciężko się powstrzymać.
Ale i tak wydaje mi się, że przesyłam Małej pozytywne wibracje Wczoraj lulałam ją sobie na piersi i płakałam, ze szczęścia że ją mam

---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 06:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Fronka Pokaż wiadomość
Nie byłam w poczekalni w ogóle, dołączyłam dopiero teraz ale chyba mnie nie wygonicie
Achaa, no to teraz wszystko jasne
Podaj nam dane na pierwszą stronkę, to dopiszę Ciebie do listy.

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 08:17   #1034
eweska
Moderatoreska

Dzień dobry

U nas standardowo pobudka o 2 i o 5 i od 5 nie śpię bo Bartuś znowu czuwał :P
Dziś lece zanieść wniosek o becikowe :P
Dziewczyny a ile się czeka na kasę ???

coś Bartusiowi się dziś mega ulewa podczas jedzenia jeszcze, a zjadł tylko 30ml i mu się sporo ulało, UU jak doił było to samo, nie wiem czemu, przecież przejedzony nie jest bo jadł o 5 ostatnio.
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 09:21   #1035
anula_81
Zakorzenienie

ja sie witam
mama pomaga a mala dzisiaj spala jak aniolek!! kapiel wczoraj o 20:30 potem cyc i spanko od 21:40 do....3 w nocy!!! jak sie obudzilam to bylam w szoku ze tak dlugo spala i nei obudzila sie z placzem tylko tak marudzila, potem kwilila od 5 tej ale dotrzymalam ja do 6:30 potem polezalysmy, kupka mala byla i teraz spimy, ale zaraz karmionko wiec trzeba bedzie obudzic Aniolka..
moria ja podziwiam ze mowisz ze masz cierpliwoasc, ja mam roznie, na szczescie odpukac nasza mala malo placze, ale jak marudzi tak strasznie to mowie czasem TZtowi ze musi ja wziac bo ja nie daje rady... na szczescie on jak caly dzien w pracy to sie troche cieszy jak moze sie nia zajac.... niestety boje sie ze jak moja mama pojedzie to juz zapomni ze trzeba pomoc z obiadem, zrobic mi kolacje itp...
a twojemy TZtowi sie nie dziw, jak kazdy facet pewnie sobie wyobrazal ze dziecko bedzie tylko spac i jesc a plakac w ekstremalnych przyoadkach..
eweska mojej malej tez sie ulewa, dzisiaj to poszlo na wszystko... poieluszka pod glowa, spioszki, przescieradlo smierdzi jak diabli...
i z takimi grudkami jej sie ulewa, a nie zjadla jakos duzo, tylko miala problem z odbiciem, moze dlatego sie ulewa?!? nie wiem...
ide mala budzic

Zosienka jest juz z nami

Zosia
anula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 09:32   #1036
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Dzien Dobry dziewczynki
Mój Aniołeczek po wczorajszych całodniowych marudzeniach i spaniu na czuja, zasnął przed 22 - spała do 1 w nocy, potem pielucha i UU po 15 min. z każdej i spała spokojnie do 5 rano, znowu pielucha i UU i jeszcze śpi Nie chce jej przechwalic ale w nocy jest cudowna - niesamowicie sie wycisza - wie, że to noc?? No i nurtuje mnie pytanie często jest tak, że zje z dwóch UU i nadal głodna, dajemy butle i nadal chce więcej, a np. dzisiaj w nocy 3 karmienia UU i ładnie spała po ponad 3 godz. Chciałabym żeby zawsze tak było i karmienie piersią wystarczyło

Dzisiaj rano się zważyłam - zostało mi jeszcze 4kg do wagi sprzed ciąży, a chciałabym troszkę więcej schudnąc - mam nadzieje, że się uda
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 09:39   #1037
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

hej
pisze jedna reka na drugiej maly......
doczytalam was, od kad tz wyjechal nieogarniam,
a wlasciwie zeby ogarnac musze wstac po 5tej..
dzisiaj w nocy jak karmilam malego to zrobilo mi sie slabo,
mialam mega bol glowy i zawroty straszne
poprostu padam na twarz, do tego mam egzamin i obrone niebawem wiec w kazdej wolnej chwili sie ucze

wlasnie widzialam ze temat okresu jest poruszany, u mnie jakos tydzien po zakonczeniu krwawienia rozchulalo sie na nowo, wlasnie sie zastanawiam czy to okres?

maly przybiera, brzuszkowe problemy ustaly, ulewa mu sie od paru dniu strasznie, a po za tym jest slodki i rozkoszny

pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie, mam nadzieje ze uda mi sie czesciej zagladac
Stary 2011-05-26, 09:40   #1038
Agnieszka.M
Rozeznanie

Dziewczyny ja wpadłam tylko na chwileczkę, żeby Wam życzyć
wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki

Bezproblemowego i dającego dużo szczęścia i radości macierzyństwa

My dzisiaj będziemy cały dzień w trasie, bo jedziemy odwiedzić nasze mamusie.

Agnieszka.M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 09:53   #1039
the_sania
Wtajemniczenie

wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki dziewczyny

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 10:07   #1040
Klaterina
Zadomowienie

mamusie wszystkiego dobrego Wam życzę, wszak wyjątkowe Święto dla Was dzisiaj jest
Stary 2011-05-26, 10:26   #1041
atiz
Rozeznanie

Przede wszystkim NAJLEPSZEGO MAMY !!!!
Ja dostałam już piękny prezent: na poduszce leżał charms - wózeczek (podobno sama Pola wybierała ) a poza tym dzidzia dospała rano od 5 do 9.30 więc się pięknie wyspałam.

Mała ma bakterie jakieś w posiewie wyszło, nawet nie wiem co to ale podobno ze szpitala wyniosła, mamy brać Bactrim do środy i potem do lekarza.
Zreszta piekny dzień dziecka sprawiłam dzidzi, na 1 czerwca mamy: usg brzucha, głowy i bioderek i wizyta u pediatry a rano jeszcze pobieranie moczu. Mam nadzieje ze nie bedzie mi miala tego za złe

Miłego dnia zyczę

POLA ANNA 2 maja 2011 godz. 1.30

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09gu1r4dilo4zr.png

atiz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 10:37   #1042
dorkabl
Zadomowienie

WSZYSTKIEGO DOBREGO MAMUSIE

Mniej bolących brzuszków, morza laktacji, zdrowych kupek i tańszych szczepionek Życzy Dorka z Olkiem
dorkabl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 11:05   #1043
matallewar
Zakorzenienie

U nas średni dzień mamy

Edzikowi coś zaszkodziło, ale SERIO NIE WIEM CO
Zareagowałby na banana po 2 dniach? Na 3 plastry ogórka? Jadłam więcej i nic nie było

Do tego tż ma chyba atak choroby i jedzie do szpitala... Nie wiem, co będzie...

Na szczęście mi spadła temperatura, więc już mogę się małym zająć... Aniołek mój, dałam mu espumisan, powinno pomóc

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2011-05-26, 11:12   #1044
mimbi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość

DOSTAŁAM OKRES!!!!!!!!!
Rany juz??? Ja myslalam, ze to i pol roku mozna czekac na okres, a Ty juz teraz? Ze mnie ciagle cieknie po porodzie, zeby to sie nie okazalo, ze mi sie zmieni w okres i sie nie zorientuje

Cytat:
Napisane przez eweska Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ile się czeka na kasę ???
Pani w Urzedzie Miasta powiedziala, ze maja 3 MIESIACE na rozpatrzenie wniosku!!! 3 miesiace na samo rozpatrzenie?! A co oni tam beda rozpatrzac, co to jest za problem jak wszytskie dokumenty dostarczylismy od razu?

U nas tez noc minela spokojnie. u TZ byl jego kumpel, wiec skoro i tak nie spal to przejal mala i ja sobie kimalam od 21.30 do 3, z mala przerwa o polnocy. Nawet mi sie cos snilo. Mala sie obudzila po 8, nakarmilam i spi. Wczorajsza proba przestawienia z Hippa na Bebiko zakonczyla sie fiaskiem - po wypiciu butelki mala zwymiotowala jakies 80%, a potem zaczely sie bole brzuszka, probowalam ja dokarmic, ale krzyczala i ja bardzo bolalo. Wiec zostajemy przy Hippie.
Do tego pojawily sie u mnie problemy z lewym sutkiem, boli i jest bardzo czerwony, smarowalam Maltanem i pomoglo, macie inne sposoby na to? Mala jak na zlosc chce ciagnac glownie z tego cycka, wiec jej daje, ale musze mocno zacisnac zeby. Kuzynka co studiuje poloznictwo powiedziala, ze to jeszcze strasznie nie wyglada, ale mam smarowac i obserwowac. To jest strasznie smutne, nei dosc, ze nie moge dziecka wykarmic piersia, to jeszcze mnie to boli
Mala ma do tego katarek - czy jak tylko sie pojawiaja glutki to od razu trzeba frida dzialac, czy najpierw sola morska do noska? I do tego tez tak charczy jak jakies zwierzatko, polozna powiedziala, ze to wiotkosc krtani i to mija, ale sama nie wiem, troche mnie to niepokoi. To charczenie i glutki... Chyba niemozliwe,zeby jej sie jeszcze oczyszczaly drogi oddechowe po porodzie? Czesto kicha, wiec powinno sie samo oczyscic.

Sluchajcie mam pytanko - jak czyscicie butelki? Wyparzacie? Bo mnie juz cholera z tym bierze i chyba kupie sterylizator - jak rozumiem on sluzy do wyparzania butelek ? A czy mozna tez takie zwykle smoczki sterylizowac w nim? Jak to dziala? Chodzi mi o zwykly parowy a nie do mikrofalowki.Chce kupic taki Tommee Tippiee, bo mam butelki z tej firmy. Czy myslicie ze uzywany bedzie ok? Bo skoro to sterylizuje to w srodku nie powinno byc zadnych bakterii po innym dziecku, prawda? Nowy kosztuje 200zl, uzywany ok.50zl, a jeszcze musze kupic nawilzacz powietrza i chce troche przyoszczedzic. Napiszcie co o tym sadzicie.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 11:18   #1045
andziot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorkabl Pokaż wiadomość
Mniej bolących brzuszków, morza laktacji, zdrowych kupek i tańszych szczepionek Życzy Dorka z Olkiem
super życzenia
oby się sprawdziły

atiz gdzie na to usg jedziecie ???

Stary 2011-05-26, 11:29   #1046
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dzień dobry!

my dziś pobudka wg jakiegoś nowego grafiku 24:00, 4:00 i 7:00.

Poza tym zaliczone dwie MEGA kupy, w tym jedna wymagała zmiany odzieży i spłukania pupska pod kranem

Klaterino, z opóźnieniem, ale widzę, że Moria napisała wcześniej Parasolkę mam no name, jakaś taniocha z allegro. Na razie sprawuje się nieźle, ale nie jest to towar najwyższej jakości Bardziej poleciałam na kolor

Moria, z tym karmieniem, to dobrze, że jednak wybierzesz się do poradni. Ja akurat za wiele nie mogłabym Ci poradzić, a co jedna z mamuś, to opinia, więc sama wiesz... Trzymam kciuki, żeby Wasze problemy szybko się naprawiły! I spacerów życzę!

A co do smoczków, to ja podobno nie dostawałam, a aparat i tak nosiłam, więc też wydaje mi się, że to mit

Hanię usypiam, albo przy piersi, albo na sobie [brzuch do brzucha], lub po prostu kładę do łóżeczka i sama zasypia. Kiedy marudzi, daję smoczek i kiedy zaśnie, wypluwa.

Teraz właśnie sama zasypia w leżaczku, bez smoka.

Agnieszko.M, słodziak z Antosia!

Aguś, OKRES?! JUŻ?! Matko... jak to jest mieć okres? Czy jeszcze kiedyś użyję tamponów, na widok których płakałam w czasie ciąży?

No i tu nasuwa mi się pytanie do Was wszystkich. Jaką antykoncepcję zamierzacie stosować? I od kiedy? Jak to w ogóle jest po ciąży z tymi zabezpieczeniami?!

Wszystkiego dobrego Mamusie rozpakowane i nierozpakowane!

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Mimbi, ja parzę butelki i smoczki butelkowe raz dziennie zalewając gorącą wodą na kilka minut. A kiedy zmywarę nastawiam, to też wrzucam, ale potem jeszcze opłukuję, żeby tej chemii jak najmniej w butelce. Smoczki [nionie] kilka razy dziennie [2-3] polewam wrzątkiem.

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 11:53   #1047
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
caffe znalazłam prywatną poradnię na Piotrkowskiej 247. Kieruje nią super położna, którą poznałam w szpitalu i dziś planuję do nich zadzwonić. A Ty gdzie byłaś? Są w ogóle jakieś bezpłatne poradnie?
Ja najpierw zamówiłam wizytę domową, Pani Kasia była u nas 2,5h, pokazywała jak przystawić małego, w jakich pozycjach karmić, obserwowała karmienie, ssanie, połykanie, ustaliła nam plan działania. Kosztowało nas to 100zł, a na kolejną wizytę zaprosiła nas już do poradni w Rydygierze, żeby było za free. Byliśmy 2x i trzeci już chyba nie pójdziemy, bo sytuacja opanowana Wiem, że jest jeszcze poradnia w Matce Polce. Minusem tych bezpłatnych i to ogromnym jest to, że są obsuwy czasowe, wiesz czekać z noworodkiem np. 20 minut w poczekalni to jest mega długo i niefajnie, ja ostatnio czekałam chyba nawet dłużej i miałam oczy pełne łez i chciałam wracać do domu.

A my zapisaliśmy Julka do Medicoveru. Kadrowa w mojej firmie spisała się na medal, abonament zaczął nam działać już następnego dnia po zgłoszeniu. Wczoraj byliśmy u pediatry na "zdrowej stronie" Wróciliśmy mega zadowoleni Juluś bardzo ładnie przybiera, waży już 3850g (urodzeniowa 3500g, wypis z wagą 3240g), został obejrzany, osłuchany, obmacany, nawet do gardełka Pani Doktor zaglądała. Jedyne co to jeszcze ciut żółty jej zdaniem jest, my tego już nie widzimy. Ze względu na moje problemy z tarczycą i leki jakie brałam w ciąży i biorę nadal Julek będzie miał we wtorek pobraną krew na hormony tarczycy i przy okazji też zbadamy morfologię i bilirubinę. Mamy też umówiony termin na usg bioderek i zleconą konsultację endokrynologa. Omówiła nam też Pani Doktor plan szczepień obowiązkowych i tych dodatkowych i mamy czas żeby się zastanowić na co się zdecydujemy. Wszystko oczywiście tłumaczyła na spokojnie, cierpliwie, ciepło, szczepienia rozpisała mi na kartce, uspokajała, tłumaczyła, że jak następnym razem będę się czymś niepokoiła (jak tym, że Juluś nie dojada) to mam po prostu przyjechać, ona zważy małego obejrzy i mnie uspokoi.
A Julinek z okazji Dnia Matki zrobił mi prezent już wczoraj - cały dzień jadł tylko moją pierś zero MM, zero dokarmiania moim odciągniętym mlekiem Trochę nam czasu zajęło dojście do tego etapu, nie było lekko, były momenty, że traciłam nadzieję i wpadałam w mega doła ale było warto Karmienie daje mi teraz radość i satysfakcję. Podwójną

Stary 2011-05-26, 11:59   #1048
matallewar
Zakorzenienie

poziomka Najskuteczniejsza jest abstynencja

A tak serio, to na razie nie mam czasu nas tym myśleć. Na seks też trzeba znaleźć czas

BTW - Edzik leży ze smokiem. Nie uważam się za wyrodną matkę. Przynajmniej się nie denerwuje i nie płacze, a ja mam czas zjeść śniadanie...

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days

Edytowane przez matallewar
Czas edycji: 2011-05-26 o 12:00
Stary 2011-05-26, 12:01   #1049
caffelate05
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Zareagowałby na banana po 2 dniach? Na 3 plastry ogórka? Jadłam więcej i nic nie było
matallewar nie wiem dokładnie po ilu dniach, ale słyszałam i czytałam, że reakcja na to co zjesz może nastąpić właśnie dopiero po kilku dniach, nie zawsze jest od razu
Za zdrowie TŻta trzymam kciuki!

Stary 2011-05-26, 12:02   #1050
Paulizia
Wtajemniczenie

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki

Myslalam, ze niebawem do Was dolacze, ale do szpitala mam sie zglosic dopiero 4 czerwca

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości