Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1185 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-28, 18:08   #35521
oollaa_1_
Raczkowanie

GG do oollaa_1_
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

dziękuje wam wszystkim bardzooo za wsparcie w czasie matur

I mam już wakacje

czas na bardzo dokłądną pielęgnacje moich lokasów...
mam z nimi taki problem że się bardzo plączą w wręcz supełki...wygląda to tak że na końcówkach włos który powinien wypaść zatrzymuje się w innych włosach i wiążą się one w supełek:/ i nie można tego rozczesać tylko siłą jakoś udaje mi się to rozplątać i wtedy wypada z 5 włosów przy tym rozplątaniu i nie wiem co z tym fanyem zrobić ;(

wczoraj bardzo mocno naoleiwiłam włoski moją oliwką Hipp(ma olej migdałowy i słonecznikowy) trzymałam go całą noc i pół dnia... by coś na to plątanie to zaradziło...
teraz myślę to umyć taką oto próbką nowego szamponu wzamacniającego z Garnier Fructis "Czysty Blask" Przeciw Twardej Wodzie dla włosów cienkich i pozbawionyh życia...
PRODUCENT ZAPEWNIA że szampon jest bez sylikonów, parabenów i barwników
są w nim skłądniki przeciw twardej wodzie dzięki temu dodaje włosów miękkość i czysty intensywny 3x większy blask włosów,ma aktywny koncentrat z owoców aby działąć w głębi włosa dla zwiększenia jego siły, ma sprawić że nasze włosy będą 10x mocniejsze, jest on przeznaczony do częstego użytku (choć jak dla mnie to silny szampon i chyba nada się jako prosty szampon do zmywania sylikonów a jednak jest łagodniejszy od SLSów ale czy się mylę? poprawcie jak coś ) A i jeszcze jest notka na temat twardej wody pisze tu że twarda woda pozostawia osad, który może gromadzić się na włosach i tłumić ich naturalne piękno. Z każdym myciem taką wodą włosy są narażone na utratę blasku i osłabienie.
Włosy po tym szamponie mają byćczyszczone, lekkie, sprężyste i 10xmocniejsze, gładkie, błyzczące ze wszystkich sił, bez obciążenia.
Szampon posiada skaładniki przeciw twardej wodzie aby zwalczyć osadzenie się kamienia na włosach.

skłąd tego szamponu wygląda naprawdę fajnie jak na prosty szampon dobrze myjący( mam nadzieje że zmyje moją duuużą dawkę oleju nie wnikającego we włos) :

Aqua, Ammonium Lauryl Sulfrate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Niacinamide, Saccharum Officinarum Extract / Sugar Cane Extract, Sodium Benzoate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Hydroxide, Salicylic Acid, Malpighia Punicifolia / Acerola Fruit Extract, Camellia Sinensis Extract / Camallia Sinensis Leaf Extract, Benzoic Acid, Linalool, Caprylic / Capric Triglyceride, Pyrus Malus Extract / Apple Fruit Extract, Pyridoxine Hci, Citric Acid, Citrus Medica Limonum Peel Extract / Lemon Peel Extract, Hexylene Glycol, Hexyl Cinnamal, Parfum/ Fragrance (FIL C44554/1)

Nom a więc sprawdze diś na sobie próbkę tego szamponu i zdam relacje jak było

Kręconowłosa skręt włosów 3a (chcę albo skręt 3b albo fale)
Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać.

Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką
oollaa_1_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 18:52   #35522
marika161
Raczkowanie

oollaa_1_ dobrze, że poruszyłaś temat dotyczący tego szamponu, bo właśnie miałam się o niego spytać A mnie dotyczy problem twardej wody...Fajnie, jakby ktoś się wypowiedział na jego temat
A ja właśnie przed chwilą nałożyłam olejek Amla na całe włoski A jutro mycie
I chciałabym podziękować za ten wątek, bo teraz w końcu dbam o swoje włoski, staram się robić to najlepiej, jak potrafię. Wiem, że muszę parę rzeczy poprawić i jeszcze dużo się nauczyć Ale takich loczków nie miałam od dawna, więc bardzo się cieszę, że mam je z powrotem

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-05-28 o 18:55
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 19:55   #35523
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
poza tym mam cienkie wlosy co by sie zgadzalo z teoria Lorraine - takie wlosy wymagaja splukania calej odzywki i dopiero dawanie zelu
cienkie w sensie pojedynczy włos,tak? Moje lubią odżywkę b/s, po prostu musi być, bo inaczej woda ucieka Ostatnio wymieszałam nawet z odżywką b/s emulsję humektantową i było dużo lepiej niż bez "podkładu odżywkowego".
Cytat:
a prosze bardzo, takie cusik sobie kupilam, glosno warczy jak motocykl
fajna
Cytat:
napedy ma tylko 2 ale jak i tak zawsze uzywam najwiekszego dyfuzor jest bez kolnierza i bardzo ciekawa rzecz - suszac na drugim biegu (czyli tym wiekszym nadmuchu) nie mam rozwianej czupryny ani puchu, to chyba ta nowa technologia sie klania
Ciekawostka
Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
Eloe moja pielęgnacja wygląda następująco:

Stosuję olej kokosowy
myję odżywką Hergon/ raz w miesiącu szampon Babydream
odżywka d/s Wax lub Kallos lyb Garnier
odżywka b/s Joanna z miodem
Nivea do utrwalenia
Czyli niby nic złego, ale nie widzę tu:
* zwykłego szamponu (prostego z sls, a przyda się oczyścić)
* protein (a w szczególności keratyny hydrolizowanej)
* lżejszej odżywki d/s
Jeśli włosy lecą, to warto zrobić sobie wcierkę (na ostatnich stronach dyskutowałyśmy o tym, przejrzyj) i pomyśleć, czy coś się nie działo przez ostatnie 2 miesiące takiego, co mogłoby wywołać proces osłabiania i wypadania włosów.
Nie wiem, co rozumiesz przez "kosmki", przydałoby się zdjęcie włosów. Na tę chwilę tylko tyle jestem w stanie napisać.
Ach - jeszcze jedno - ile już zużyłaś Nivei?
Cytat:
Napisane przez trzynastka13 Pokaż wiadomość
Na dowód zmian załączam zdjęcia przed i po.
Witaj Niesamowita zmiana! Bardzo się cieszę, że dołączyłaś do nas.
Cytat:
Napisane przez oollaa_1_ Pokaż wiadomość
dziękuje wam wszystkim bardzooo za wsparcie w czasie matur
przyjemność po naszej stronie Będą same szósteczki
Cytat:
I mam już wakacje
Szczęściara
Cytat:
mam z nimi taki problem że się bardzo plączą w wręcz supełki...wygląda to tak że na końcówkach włos który powinien wypaść zatrzymuje się w innych włosach i wiążą się one w supełek:/ i nie można tego rozczesać tylko siłą jakoś udaje mi się to rozplątać i wtedy wypada z 5 włosów przy tym rozplątaniu
Myślę, że pomysł z fryzjerem jest dobry
Cytat:
teraz myślę to umyć taką oto próbką nowego szamponu wzamacniającego z Garnier Fructis "Czysty Blask" Przeciw Twardej Wodzie dla włosów cienkich i pozbawionyh życia...
Eeee... mam wątpliwości. I cieszę się, że moje włosy nie są pozbawione życia.
Cytat:
PRODUCENT ZAPEWNIA że szampon jest bez sylikonów, parabenów i barwników
To prawda.
Cytat:
są w nim skłądniki przeciw twardej wodzie
Owszem. Wodorotlenek sodu. Lepiej zmierz pH zanim nałożysz to to na włosy.
Cytat:
dzięki temu dodaje włosów miękkość i czysty intensywny 3x większy blask włosów
O tak... Bo jest guar ten silikonopodobny w składzie.
Cytat:
ma aktywny koncentrat z owoców aby działąć w głębi włosa dla zwiększenia jego siły, ma sprawić że nasze włosy będą 10x mocniejsze
a ciekawe kiedy zdąży ten koncentrat przeniknąć do włosa
Cytat:
jest on przeznaczony do częstego użytku (choć jak dla mnie to silny szampon i chyba nada się jako prosty szampon do zmywania sylikonów a jednak jest łagodniejszy od SLSów ale czy się mylę?
Po części masz rację. Betaina ma łagodzić to, co przed nią w tym składzie, choć jak dla mnie to o łagodności nie ma tu mowy (ja bym się zadrapała, bo akurat betaina kokamidopropylowa to wróg mojego skalpu).
W składzie wspomniany guar, który czyni szampon niezgodnym z cg.
Cytat:
A i jeszcze jest notka na temat twardej wody pisze tu że twarda woda pozostawia osad, który może gromadzić się na włosach i tłumić ich naturalne piękno. Z każdym myciem taką wodą włosy są narażone na utratę blasku i osłabienie.
Tamtamtamtam
Proponuję może sprawdzić na początek wodę w domu (choćby to, ile kamienia masz czajniku), płukać wodą przefiltrowaną/przegotowaną/zakwaszaną i efekt może być lepszy niż po szamponie.

Cytat:
Włosy po tym szamponie mają byćczyszczone, lekkie, sprężyste i 10xmocniejsze, gładkie, błyzczące ze wszystkich sił, bez obciążenia.
Szampon posiada skaładniki przeciw twardej wodzie aby zwalczyć osadzenie się kamienia na włosach.
Tak,na pewno.
Przepraszam,kocham te teksty producencko-marketingowe z butelek

Cytat:
skłąd tego szamponu wygląda naprawdę fajnie jak na prosty szampon dobrze myjący( mam nadzieje że zmyje moją duuużą dawkę oleju nie wnikającego we włos)
Co to, to na pewno. Olej słonecznikowy może już uciekać na Marsa

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
A mnie dotyczy problem twardej wody...Fajnie, jakby ktoś się wypowiedział na jego temat
O szamponie powyżej - to moje osobiste zdanie. Ja też mam twardą wodę i raczej sięgam po płukanki zakwaszające i wodę filtrowaną (nawet nie wiedziałam, że zwykły filtr dzbankowy potrafi czynić takie cuda) lub przegotowaną do ostatniego płukania.
Cytat:
Ale takich loczków nie miałam od dawna, więc bardzo się cieszę, że mam je z powrotem
cieszę sie razem z Tobą

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 20:27   #35524
blackeye79
Raczkowanie

he he, Eloe niezłe emoty, uśmiałam się , fajnie się czyta twoje teksty.
Stary 2011-05-28, 20:58   #35525
trzynastka13
Przyczajenie

AjriszMarta, nusia114, Eloe77 - dzięki
Ta zmiana nie zawsze jest tak widoczna (dzisiaj np. mniej, niestety), ale jednak jest
trzynastka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 21:58   #35526
joanaros
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

* protein (a w szczególności keratyny hydrolizowanej)
* lżejszej odżywki d/s
Jeśli włosy lecą, to warto zrobić sobie wcierkę (na ostatnich stronach dyskutowałyśmy o tym, przejrzyj) i pomyśleć, czy coś się nie działo przez ostatnie 2 miesiące takiego, co mogłoby wywołać proces osłabiania i wypadania włosów.
Nie wiem, co rozumiesz przez "kosmki", przydałoby się zdjęcie włosów. Na tę chwilę tylko tyle jestem w stanie napisać.
Ach - jeszcze jedno - ile już zużyłaś Nivei?
Eloe dzięki za odpowiedź
Nivei zużyłam tak z 3/4 opakowania. Używam jej od ponad pół roku. Ostatnio przycięłam włosy, spróbuję zrobić jakąś fotkę
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 23:19   #35527
AjriszMarta
Zakorzenienie

Ola - trzymanie kciuków to nasz obywatelski obowiązek
Za mnie też będziesz, od teraz do za 1,5 miesiąca??
Cytat:
Przepraszam,kocham te teksty producencko-marketingowe z butelek
Piękna szyderka czapki z głów

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 23:21   #35528
rude loki
Raczkowanie

Cytat:
a czy Babydream nie wystarczy do oczyszczania? przecież betaina kokamidopropylowa radzi sobie z silikonami pytam, bo na razie zrezygnowałam z sls/sles na rzecz łagodniejszego myjadła. ostatnio moje włosy domagają się mocniejszego oczyszczania niż tylko odżywką, więc stosuję Babydream co drugi dzień, głownie w OMO.
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-28, 23:37   #35529
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
a czy Babydream nie wystarczy do oczyszczania? przecież betaina kokamidopropylowa radzi sobie z silikonami pytam, bo na razie zrezygnowałam z sls/sles na rzecz łagodniejszego myjadła. ostatnio moje włosy domagają się mocniejszego oczyszczania niż tylko odżywką, więc stosuję Babydream co drugi dzień, głownie w OMO.
Niestety ale wiele skladnikow w kosmetykach choc nie jest silikonami ma tendencje do nadbudowywania, dlatego od czasu do czasu sls jest wymagany albo inaczej wskazany zwlaszcza jak wlosy zaczynaja byc oklapniete lub przeciazone.

Sls tak do konca to nie jest wrog, ja uzywam raz na 2-3 tygodnie, stosuje kosmetki bez silikonow i mam zel jak najbardziej zgodny z CG ale ma carbomer, szukalam roznych informacji i w wielu miejscach bylo wspomniane ze moze sie nadbudowywac po jakims czasie. Zawsze po szamponie nakladam maske, po zwyklym myciu odzywka nakladam tylko odzywke ds, ale po szamponie glebokie odzywianie, efektem jest zadowolenie moich wlosow bo przy takim uzywaniu sls wlosy nie cierpia, sa nawilzone i ladnie skrecone.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 10:19   #35530
nusia114
Zadomowienie

Nałożyłam dziś na włosy odżywkę miód-olej-olej rycynowy i dodałam jeszcze trochę odżywki Isany, zmywać będę pewnie ok. 14 i zobaczymy jakie będę po niej efekty.

Apropo masek mam pytanie. Tą dzisiejszą nakładałam na suche włosy ze względu na olej, bo podobno lepiej gdy jest nałożony na suche, a co z innymi maskami? Np. wax, też powinnam go nakładać na suche czy lepiej na mokre? Bo tak się zaczęłam dziś nad tym zastanawiać...

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 11:38   #35531
rude loki
Raczkowanie

Cytat:
Sls tak do konca to nie jest wrog, ja uzywam raz na 2-3 tygodnie, stosuje kosmetki bez silikonow i mam zel jak najbardziej zgodny z CG ale ma carbomer, szukalam roznych informacji i w wielu miejscach bylo wspomniane ze moze sie nadbudowywac po jakims czasie. Zawsze po szamponie nakladam maske, po zwyklym myciu odzywka nakladam tylko odzywke ds, ale po szamponie glebokie odzywianie, efektem jest zadowolenie moich wlosow bo przy takim uzywaniu sls wlosy nie cierpia, sa nawilzone i ladnie skrecone.
wiem, że sls mądrze stosowany jest potrzebny. i tak jak Ty po ostrzejszym szamponie stosowałam intensywniejsze kuracje odżywiające. powód, dla którego zrezygnowałam na razie z szamponu z slsem, jest prozaiczny - mam małą łazienkę i nie mam miejsca na kilka odżywek i kilka szamponów, dlatego muszę ograniczać ilość kosmetyków no i na razie wybrałam Babydream, bo myślałam, że betaina sobie poradzi z substancjami nabudowującymi się podobnie jak sls. dzięki za odp
btw Rybiorku, jestem fanką Twojegich włosów, a w szczególności koloru
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 11:48   #35532
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Nałożyłam dziś na włosy odżywkę miód-olej-olej rycynowy i dodałam jeszcze trochę odżywki Isany, zmywać będę pewnie ok. 14 i zobaczymy jakie będę po niej efekty.
Nawilżanie będzie jak nie wiem Isana babassu czy proteiny?
Cytat:
Apropo masek mam pytanie. Tą dzisiejszą nakładałam na suche włosy ze względu na olej, bo podobno lepiej gdy jest nałożony na suche, a co z innymi maskami? Np. wax, też powinnam go nakładać na suche czy lepiej na mokre? Bo tak się zaczęłam dziś nad tym zastanawiać...
Po pierwsze nie mokre a lekko wilgotne - z mokrych wszystko spłynie
To jest kwestia trochę indywidualna jak z olejami. Trzeba wypraktykować na sobie.
Wydaje mi się że wilgotne włosy są po to żeby łuski były bardziej skore do współpracy, jeśli chce się je odżywić dogłębnie. Dla protein warto łuski rozchylić wilgotnością i podgrzaniem, dla olei wnikających też, dla olei niewnikających (rycyna, oliwa, shea) i nawilżaczy nie ma potrzeby i raczej chodzi o wygodę. (Chyba że się miodkiem rozjaśnia to woda jakoś się musi pojawić - ja nakładałam na suche i pryskałam wodą).
To jest oczywiście teoria w oparciu o moje włosy i może być 100% przypadkowe i indywidualne

Stary 2011-05-29, 12:00   #35533
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

To jest kwestia trochę indywidualna jak z olejami. Trzeba wypraktykować na sobie.
Wydaje mi się że wilgotne włosy są po to żeby łuski były bardziej skore do współpracy, jeśli chce się je odżywić dogłębnie. Dla protein warto łuski rozchylić wilgotnością i podgrzaniem, dla olei wnikających też, dla olei niewnikających (rycyna, oliwa, shea) i nawilżaczy nie ma potrzeby i raczej chodzi o wygodę. (Chyba że się miodkiem rozjaśnia to woda jakoś się musi pojawić - ja nakładałam na suche i pryskałam wodą).
To jest oczywiście teoria w oparciu o moje włosy i może być 100% przypadkowe i indywidualne
Akurat dodałam tej z proteinami pszenicy

Hmm, w takim razie też będę musiała popróbować z maskami. Do tej pory zawsze nakładałam maski po umyciu włosów, na wilgotne i na pewno tak było wygodniej, bo dziś z tą maską z miodem to się namęczyłam, strasznie klejąca była i ciężko było ją rozprowadzić na suchych włosach.

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-29, 12:51   #35534
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
wiem, że sls mądrze stosowany jest potrzebny. i tak jak Ty po ostrzejszym szamponie stosowałam intensywniejsze kuracje odżywiające. powód, dla którego zrezygnowałam na razie z szamponu z slsem, jest prozaiczny - mam małą łazienkę i nie mam miejsca na kilka odżywek i kilka szamponów, dlatego muszę ograniczać ilość kosmetyków no i na razie wybrałam Babydream, bo myślałam, że betaina sobie poradzi z substancjami nabudowującymi się podobnie jak sls. dzięki za odp
ja to czego nie uzywam trzymam w szafce, a ze slsem myje rzadko i weekend wiec wtedy go biore

Cytat:
btw Rybiorku, jestem fanką Twojegich włosów, a w szczególności koloru
pieknie dziekujemy, ja i wlosy (kolor jak to w wiekszosci przypadkow nie jest do konca tym co bym chciala ale ten co bym chciala moge osiagnac tylko chemia przy moim naturalnym kolorze, wiec jak mam napad na ognista czerwien to mecze sie w duszy i zagryzam zeby az mi napad minie)

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Cytat:
Akurat dodałam tej z proteinami pszenicy

Hmm, w takim razie też będę musiała popróbować z maskami. Do tej pory zawsze nakładałam maski po umyciu włosów, na wilgotne i na pewno tak było wygodniej, bo dziś z tą maską z miodem to się namęczyłam, strasznie klejąca była i ciężko było ją rozprowadzić na suchych włosach.
to jest kwestia bardzo indywidualna jak AjriszMarta zauwazyla, ja dlugo nakladalam maski na wilgotne (po splukaniu szamponu woda odcisnieta w koszulke) jednak ostatnio wiele sie u mnie zmienilo (prawdopodobnie przez henne) i maski lepiej dzialaja na wlosy ktore sa mokre (po splukaniu szamponu odciskam wode tylko rekami), nic mi nie zjezdza z wlosow, po nalozeniu maski nakladam czepek i na to recznik.
Poprawa w stanie wlosow spowodowala tez ze uzywam mniej odzywek i masek, kiedys maska 8oz (225ml) starczyla mi na 4 raz, teraz mam ja na 8-10 razy a dzialanie jest nawet lepsze niz kiedys, raczej nie stosuje podrzewania maski bo jestem kobieta troche zajeta, dlatego zawsze jak mam maske to cos robie np. sprzatam, zgrzeje sie zawsze przy tym wiec mam naturalne podgrzanie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-29, 13:00   #35535
nusia114
Zadomowienie

No cóż, pozostaje mi tylko popróbować i obserwować co moim włosom bardziej odpowiada

Zastanawiam się też, czy dziś po umyciu włosów mogę jeszcze wypłukać je w kawie (mam blond włosy, ale myślę że nic nie powinno się z nimi stać) ? Czy wg. powiedzenia co za dużo to niezdrowo raczej sobie odpuścić?

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-29, 13:07   #35536
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż, pozostaje mi tylko popróbować i obserwować co moim włosom bardziej odpowiada

Zastanawiam się też, czy dziś po umyciu włosów mogę jeszcze wypłukać je w kawie (mam blond włosy, ale myślę że nic nie powinno się z nimi stać) ? Czy wg. powiedzenia co za dużo to niezdrowo raczej sobie odpuścić?
stosowalam kawe jak mialam blond i kolor sie nie zmienil

co do ilosci - jak rozjasnialam i byly wysuszone to ladowalam naprawde duzo (super maski naladowane skladnikami i potem plukanki, z piwa jest fajna, ale najlepiej piwo otworzyc dzien wczesniej i stosowac nastepnego dnia, stosowalam jasne piwo) - i wlosy byly zadowolone

chyba wroce do stosowania piwa

edit:
AjriszMarta a czy cos takiego mogloby pomoc Twojemu skalpowi? wyglada bardzo dobrze, sama o tym mysle (ale ja to na porost bo nie mam teraz problemow ze skalpem)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2011-05-29 o 14:47
Stary 2011-05-29, 17:38   #35537
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:

Maski/substancje odżywcze można nakładać i na suche i na wilgotne/mokre włosy; jeśli nakładamy kosmetyk ze sporą ilością wody (jak np. maska/odżywka) to koniec końców włosy i tak staną się mokre;

a co do konieczności stosowania SLESu warto zwrócić uwagę czy stosujemy pordukty z polyquatami (polyquaternium), one mogą być oporne;
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 20:42   #35538
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
AjriszMarta a czy cos takiego mogloby pomoc Twojemu skalpowi? wyglada bardzo dobrze, sama o tym mysle (ale ja to na porost bo nie mam teraz problemow ze skalpem)
Dziękuję za pamięć - niestety nie do końca to dla mnie ze względu na alkohol i pieprz. Poprawianie ukrwienia może zwiększać nadwrażliwość :/

Póki co mam dobry sprawdzony sposób: orzechy piorące i żel lniany. Nie wiem czemu ciągle o nich zapominam, muszę się pomęczyć kilka dni zanim się przypomni ;P U mnie nie szkodzą a i może podleczą temat? Nie udało mi się jeszcze przeprowadzić dłuższej kuracji - nie jest to rozwiązanie wygodne, kiedy szybko trzeba się wyszykować, jedno i drugie musi być nastawione wcześniej, nie nadaje się na wyjazd albo no właśnie zapominam :P Jutro nie zapomnę, nastawiłam właśnie

Stary 2011-05-29, 21:20   #35539
blackeye79
Raczkowanie

Dziewczyny, a spirulina? któraś dodawała do masek? mam w szafie 2 opakowania, i oprócz nakładania czasem na twarz jako maski nic więcej z nią nie robię, może któraś używała? Fakt że jest okropna, zapach przypomina kurze odchody, ew.karmę dla rybek ale jeżeli jest ok dla włosów to się skuszę i na ten smrodek
Wiem,że jest maska bingo z keratyną i spiruliną. Dodam że po nałożeniu samej spiruliny (mieszam proszek z wodą) twarz jest po tym extra, troszkę czerwienieje ale efekt ogólny jest niezły.Dlatego właśnie pomyślałam o włosach.
Stary 2011-05-29, 21:54   #35540
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a spirulina? któraś dodawała do masek?
Mieszam spirulinę z maską lub odżywką, jeśli mam zamiar trzymać na włosach dłużej. Włosy są miękkie, skręt ładny. Czyli podobnie jak po innych moich kosmetykach i półproduktach.
Mimo straszliwego smrodku bardzo lubię spirulinę.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 22:01   #35541
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Maski/substancje odżywcze można nakładać i na suche i na wilgotne/mokre włosy; jeśli nakładamy kosmetyk ze sporą ilością wody (jak np. maska/odżywka) to koniec końców włosy i tak staną się mokre;
W takim razie bedę po prostu musiała popróbować i zaobserwować co miom włosom odpowiada najbardziej

Muszę się pochwalić, że po tej maseczce mam fajniejsze włosy Co prawda stwierdzam to tylko po włosach przy skórze, bo dalej mam na włosach żel, ale włosy są niesamowicie gładkie i miękkie w dotyku, zobaczymy jak będzie z resztą jutro rano kiedy żel wyschnie i będzie odgnieciony Ale myślę, że maskę z miodu i oleju nałożę na włosy jeszcze nie raz

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-29, 22:36   #35542
Eloe77

Talking Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Zaczynamy kolejną część nieustającej pielęgnacji kręconowłosowej

A potem zmienimy nieco ten post

Link do VII części

Przydatne linki dla kręconowłosych:

Lista używanych skrótów i odniesień

dla początkujących i dla przypomnienia
FAQ - czyli odpowiedzi na podstawowe pytania
pigułka pielęgnacyjna
tłumaczenia zagranicznych artykułów o lokach i falach, gdzie warto zaglądać po więcej wiedzy. Należy jednak pamiętać, iż artykuły stanowią tłumaczenia różnych punktów widzenia. Komentarze i dyskusje wskazane (najlepiej w wątku o pielęgnacji, by nikt nie przeoczył).

wątki pielęgnacyjne
część pierwsza
część druga
część trzecia
część czwarta
część piąta
część szósta

o małych lokasach

o szczegółach pielęgnacji i cięciu
oleje i olejki do włosów
post z krótka informacją olejową nowość
mycie włosów odżywką
No poo - czyli nowa metoda mycia włosów
codziennik kręconowłosych
samodzielne cieniowanie
cięcie i cieniowanie włosów kręconych

o kosmetykach do włosów
produkty do włosów bez silikonów
analizy, opinie, ciekawostki o kosmetykach dla kręconych
zagraniczne produkty dla kręconowłosych (menu dla tych spoza kraju)
żel lniany - naturalny stylista

produkty kosmetyczne dla ortodoksyjnych CG, czyli BLOG MAŁGOSI

odżywki dostępne zawierające proteiny hydrolizowane - BLOG AJRISZMARTY nowość

osiągnięcia kręconowłosych
dziennik regeneracji naturalnych fal i loków
upięcia z kręconych włosów
polecani fryzjerzy z całej Polski - włosy kręcone

lektury kręconowłosych - dzięki linkom tutaj umieszczonych znajdziesz wiele interesujących informacji, filmików, zdjęć i porad

Oraz zasady CG w punktach (na podstawie "Curly Girl" Lorraine Massey we własnej interpretacji):
- uważaj na siarczany (suflates, np. SLS, SLES),
- uważaj na silikony
- obchodź sie delikatnie z włosami: nie czesz na sucho, nie susz gorącym nawiewem, nie używaj ręczników
- zwracaj uwagę na to, czy w składzie odżywki/maski znajdują się nawilżacze (np. kwasy tłuszczowe, aloes), proteiny (roślinne), humektanty (np. panthenol, roślinna gliceryna, sorbitol) i/lub emolienty (np. masło shea, oleje roślinne)
- zaprzyjaźnij się z żelem do włosów (ważne by nie zawierał alkoholu oraz mało lub wcale nie miał zapachu)
- nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną.

Oraz UWAGA: metodę pielęgnacji należy zawsze dostosowywać do siebie, nigdy siebie do pielęgnacji. Nie jest powiedziane, że to, co służy jednej kręconowłosej, posłuży też innej - to kwestia indywidualna. Dlatego testy i obserwacje to ścieżka obowiązkowa każdej kręconowłosej.
Warto na początku zrezygnować z silikonów i siarczanów, by przekonać się, czy taka dieta służy naszym włosom. Wszystkie wprowadzone później składniki łatwiej będzie sprawdzić i określić jako sprzyjające lub niesprzyjające włosom.

Pielęgnacja to też określone cnoty (jakby to nie brzmiało ):
Kochaj swoje włosy w przeciwnym wypadku nie będziesz dla nich tak delikatna, jak trzeba,
Poznawaj, bo kręcone wymagają wiedzy o nich i ich potrzebach
Pracuj, pielęgnując konsekwentnie i w odpowiedni sposób, nawet gdy wymaga to większych nakładów niż dotychczas
Bądź cierpliwa , ponieważ nie ma natychmiastowych efektów, ale gdy się pojawią, mogą zaskoczyć
Miej odwagę iść pod prąd, gdyż nasze metody (a w zasadzie metoda Lorraine) są dość kontrowersyjne

I... sprawdzaj prognozę pogody! Pielęgnację warto dobrać do pory roku, wilgotności okreslanej punktem rosy i procentową wartością.

Skrót do prognozy pogody z DP (trzeba ustawić swoje miasto)

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-08-12 o 13:51
Stary 2011-05-29, 22:38   #35543
Eloe77

Drogie Zakręcone

Jesteśmy przy 5 tysiącach

Zapraszam zatem do kolejnej części, a tę zamkniemy i zostawimy dla potomności.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-29, 22:39   #35544
winyl
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Nigdy nie nadążam za tym wątkiem, ale staram się czytać ile wlezie, więc melduję się w nowej części!

XOXO
winyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 22:43   #35545
Haylee
Zakorzenienie

subskrybując kolejny wątek obiecuję sobie walczyć bardziej zaciekle o lokaski
wątpię, czy pamiętacie mnie jeszcze ale przypomnę się jeszcze
Stary 2011-05-29, 22:43   #35546
AjriszMarta
Zakorzenienie

Melduję się

Stary 2011-05-29, 22:46   #35547
nusia114
Zadomowienie

również się melduję

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-29, 22:47   #35548
*Basia*
Mod-Śnieżynka

I ja

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 23:05   #35549
anka.d
Wtajemniczenie

i ja. moze w tej czesci wiecej sie poudzielam?
w przyszlym tygodniu obiecuje zamiescic zdjecia z nową fryzurą made by Eloe
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-29, 23:16   #35550
Gagz
Raczkowanie

To witam i ja

Ja się niedługo pochwalę tyle że narazie nie mam czym bo po tych basenach...

A tak dla uatrakcyjnienia wątku nowe nasze covery na youtubie

http://www.youtube.com/user/TheThree.../0/h5M-EvR_NHc

Nawet widać trochę to co na głowie po tym basenie...

http://www.youtube.com/user/TheThreeNotes?feature=mhee

Bez prostownicy od:
18.09.2010!!
Gagz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości