|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35551 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
cichy, skryty podczytywacz, jak szpieg z krainy deszczowców, też się melduje
|
|
#35552 |
|
Przyczajenie
|
I ja
![]() W poprzedniej części blackeye79 wspomniała o masce bingo z keratyną i spiruliną. Używałam i dla mnie była świetna. |
|
|
|
#35553 |
|
Zadomowienie
|
O, to ja się przyłączę, bo właśnie dzięki temu forum parę dni temu odkryłam że powinnam miec piękne fale na głowie, a nie jak do tej pory myślałam beznadziejne nie wiadomo co, z którym nic się nie da zrobic
|
#35554 |
|
Zadomowienie
|
Zauważyłam dziś jak ważny jest dla moich włosów żel lniany. Używam go od początku maja i w sumie często mnie drażniła jego konsystencja gluta, ale mimo to jakoś się przemogłam i dalej go używałam. Wczoraj zużyłam końcówkę żelu i zapomniałam go ugotować więc rano musiałam użyć żelu, którego używałam dawniej dzień w dzień. Dopiero wtedy zauważyłam różnice, po pierwsze stary okropnie rozprowadzał się po włosach (wtedy doceniłam konsystencję żelu lnianego) i teraz, gdy żel już wysechł moje włosy są okropne, puszą się i ogólnie z wyglądają źle.
Co by nie było żel lniany pozostanie ze mną na wieki wieków i nigdy więcej nie mogę o nim zapomnieć
|
|
#35555 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
zaczną się jeszcze kolejki ustawiać do Eloe ![]() Również dołączam |
|
|
|
|
#35556 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie lniany przestal sie sprawdzac jak i kazdy zel o lejacej konsystencji, jak mialam blond lniany robil cuda, teraz na hennowane (henna na naturalnych juz) niestety nie dogaduje sie z wlosami
moj obecny zel ma konsystencje bardzo gestego budyniu te nasze kreciolki... Co wlos to inaczej....
|
#35557 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Do poprzedniej części:
Olu - mam nadzieję, że moich szyderstw nie wzięłaś do siebie - chodziło WYŁĄCZNIE o to, co producenci próbują nam wcisnąć. Sprawdziłaś wodę u siebie w domu? Blackeye, Ajrisz dziękuję ![]() Pamiętamy ![]() Poproszę ![]() Cytat:
zaczynam się bać.Przyłączam się do narzekań na skalp. Cóż - jest tak naprawdę lato i przestaliśmy się lubić Jak co roku. Ech, jeszcze pół roku do zimy
|
|
#35558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przed lnianym używałam bardzo gęstych żeli dlatego ciężko mi było się przestawić na lniany, ale lniany to jednak cudo
|
|
|
#35559 |
|
|
Nusia114 ten post o żelu lnianym skopiuję do wątku o żelu. taki pean warto tam umieścić
|
#35560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W sumie fajnie, że zrobiłaś to za mnie
|
|
|
#35561 | |
|
|
Cytat:
![]() Ach - miałam się dodać do spiruliny - bardzo fajny dodatek do maseczek natwarzowych i włosowych. Mnie nie przeszkadza zapach. Dobrze komponuje się ze zsiadłym mlekiem ![]() Miałam przyjemność mieszać spirulinę z mlekiem zsiadłym robionym przez grzybek tybetański i naprawdę rewelacja
|
|
#35562 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry w nowej części
Męczy mnie dziś od rana jedna sprawa, parę dni temu zrobiłam wcierkę, (pokrzywa, żel aloesowy, rycynka) jednak męczę się z łupieżem tzn. gdy zaswędzi i się podrapię mam białą warstewkę za paznokciami, od czasu do czasu z tego powodu myję skalp nizoralem, i on dobrze oczyszcza. Moje mieszki włosowe są zatkane(ta warstewka biała) ? Wydaje mi się że to w dużym stopniu powoduje u mnie osłabienie cebulek i mocne wypadanie (ostatnio nie używałam nizoralu i drapanie się nasila, wypadanie też) Czy używając wcierki z rycyną dodatkowo nie zapycham mieszków? To jednak olej i wydaje mi się że osiada na skalpie i może powodować zapychanie i namnożenie się jeszcze większej ilości bakterii i grzybków. Jak myślicie? czy powinnam odstawić wcierkę, dokładnie oczyszczać skalp nizoralem(wtedy nie swędzi). Włosy wypadają z cebulkami, całe, i te najdłuższe i te malutkie tez które mam może od 2-3 miesięcy, martwi mnie to bardzo, tył mam już mocno przerzedzony dodam że gdy pewnego dnia zjawiłam sie u Pani dermatolog z odrostami 4 cm, ona powiedziała że jeśli jeszcze raz pomaluję to nie chce mnie więcej widzieć, bo to od malowania
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-05-30 o 12:04 |
|
|
|
#35563 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale za to jakie fajne emotkony były uśmiałam się z nich wiem że prawdy to Ci producenci na pewno nie piszą i tego do serducha na pewno nie biorę tylko tak podałam żeby było się z kłamstewek pośmiać ...ale szampon całkiem fajny ...bez porównania do tych z slsem... ten z garniera nie robi takiego sianka i ładnie zmył moją obficie daną na włoski oliwke a więc jestem na tak jeśli chodzi o ten szampon...wodę u siebie sprawdzałam tylko w taki sposób że wiem że w czajniku zawsze dużo się tego piasku zbiera... i w łazience w wannie np muszę się męczyć z czyszczeniem kamienia... a więc woda jest chyba twarda... nie wiem czy kupię ten szampon tylko ze względu na zmiękczanie wody... raczej po to by nie używać slsu bo moje włosy po slsie i nawet godzinie maski pod folią i czapką są suche takie sianko się robi i cięzko je rozczesać strasznie:/ czy ten szamponz garniera zmyje sylikony np dimethicone? I inne nadbudowujące sie składniki? czy jednak szampon z slsem będę musiała trzymać w pogotowiu? do mycia odżywką i np Hippem będę zawsze robić płukanki zakwaszające bo coś mi się zdaje że ta woda to twarda jak diabli:/
|
|
|
#35564 | |||
|
|
Blackeye79 kiedy się drapiesz, to pod paznokciami zostaje Ci martwy naskórek. To naturalne.
Nie wiem, ile dokładnie dałaś oleju rycynowego, prawda jest jednak taka, że bakterie żyjące na naszej skórze mogą się namnażać, co skutkuje dla nas nieprzyjemnościami. Może być tak, że u Ciebie zastosowanie oleju na skalp powoduje zwiększony rozwój bakterii. Trudno jednak powiedzieć to na pewno. Pamiętaj też, że obecna pora to już lato, a nie chłodna wiosna (zimo, wróć ), więc i skalp zachowuje się inaczej - więcej potu, więcej sebum... Może być tak, że w zupełności wystarczy Ci własnych olejów. A możesz też reagować na coś zupełnie innego. Cóż, trzeba więc sprawdzić wszystkie składniki z osobna.Cytat:
Skąd ta pewność? Ktoś dokładnie obejrzał skórę Twojej głowy? Cytat:
Cytat:
|
|
#35565 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam tak samo mi niezoral nawet nie pomagał... ja już nie wiem co mam używać? Dermatolodzy też niepomagają ...zawsze dają coś drastycznie wysuszającego a to jeszcze bardziej nasila ten łojotok...tak samo to na twarzy działa im bardziej się wysusza to mieszki włosowe produkują jeszcze więcej...taka reakcja obronna... i co tu na to robić? Wizażanki ratujcie
|
|
|
#35566 | ||||||
|
|
Cytat:
Cieszę się, że nie wzięłaś ich do siebie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja stosuję filtr dzbankowy i kamień w czajniku to rzadkość. Tej samej przefiltrowanej wody używam do gotowania, ostatniego płukania włosów i... picia. W ogóle nie kupuję wody butelkowanej, bo ta we Wro jest smaczna. Filtr dzbankowy polecam więc z całego serca. Cytat:
Cytat:
Olu, w kwestii łupieżu łojotokowego to chyba tylko dermatolog...
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-30 o 12:40 |
||||||
|
|
|
#35567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nizoral pomagał, pomyslalam że może już wyleczył, i gdy się skonczył nie kupywałam juz nowego, ale chyba powinnam. Oglądałam swoje wypadające włosy pod mikroskopem, i tak jak pisze Ola tez mam przy cebulce białą warstwę taką tłustą.
|
|
#35568 | |||
|
|
Cytat:
Może idzie tylko o częstsze/dokładniejsze oczyszczanie? Może warto zrobić też piling skalpu? Sama w takich temperaturach częściej stosuję szampon i nie olejuję włosów. W ogóle częściej myję włosy i używam lżejszych odżywek. Na skalp nakładam tylko mieszanki z żelem aloesowym i Jantarem. Cytat:
Cytat:
A co o łupieżu i bakteriach pisze NH -> KLIK. Tutaj znajdziesz informację, ze przeciwłupieżowo działa olejek herbaciany. Ale... nie zawsze to, co znajdujemy pod paznokciami po podrapaniu skalpu jest łupieżem.
|
|
#35569 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Próbowałyście myć wywarem z orzechów piorących / mydlnicy? Mój pewniak skalpowy póki co, włosowy trochę mniej ale nie że im szkodzi tylko wyglądają puchato i trzeba żelem lnianym potraktować. |
||
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#35570 | ||
|
|
Cytat:
Nie lubi wysokich temperatur. Podrażnia mnie - nie uwierzysz - własny pot. I to od zawsze Przy tych temperaturach po prostu tak jest ![]() Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-30 o 13:34 |
||
|
|
|
#35571 |
|
Wtajemniczenie
|
melduje się
|
#35572 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie lokaski w nowej części
|
|
|
|
#35573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedactwoMydlnica łatwiej dostępna, działania spodziewam się tego samego ![]() Wierzę, zdarza mi się włosy podpinać tylko po to żeby skalp szybciej sechł / lepiej oddychał... Teraz też nie wiem czy nie wrócę króciutka od fryzjera (w czw) |
|
|
|
|
#35574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ola co do buzi (ale to juz offtop, z gory przepraszam) to mam wysuszona cere lojotokowa z ktora naprawde jest problem, przez przypadek wpadlam na kosmetyki dr Hauschka i ta firma poleca olejek na taka cere, dziwne to bardzo ale uzywam tego olejku od mniej wiecej 2 miesiecy i buzia wydziela mniej loju (oczywiscie po posmarowaniu olejkiem swieci sie dopoki olejek sie nie wchlonie, stosuje na to odrobine podkladu maybelline a jako sypki puder make ziemniaczana wymieszana z cynamonem i biala glinke, w ilosci niewielkiej, tyle co na pedzelek i omiesc buzie), jestem w stanie przechodzic caly dzien bez koniecznosci sciagania w ciagu dnia tluszczu z buzi, pod koniec cieplego dnia moze odrobine blyszczy sie broda i czolo ale to nawet osobie z normalna cera sie zdarza). Wczesniej stosowalam krem do cery tlustej, potem poprostu nawilzajacy i choc puder z maki ziemniaczanej pomaga na nie swiecenie to czulam jakbym miala skorupe na buzi. To ten olejek, moze przeczytanie skladu da jakies pomysly na wcierki ktore nie zapychaja ani buzi ani skalpu?
|
|
#35575 |
|
Raczkowanie
|
Cześc Lokaski i ja się melduję w kolejnej odsłonie naszego fantastycznego wątku
![]() Właśnie kupiłam hennę na allegro, więc pewnie w weekend powalczę z odrostami. Nie wiem co z tego wyjdzie, bo nie mam wprawy w samodzielnym farbowaniu włosów ![]() Kurczę, współczuję cierpiącym na łupież. Ja odruchowo poradziłabym NIZORAL, bo zawsze pomaga mojemu TŻ w walce ze skalpowym recydywistą. Nic innego nie działa. |
|
|
|
#35576 |
|
Strażnik Wizażu
|
Dziś po pracy będzie mycie i nie mam na nie pomysłu
wczoraj rano na szybko myłam, loków było trochę i kilka godzin przetrwały dziś są prawie proste Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-30 o 15:06 |
|
|
|
#35577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(albo mniej odzywki bs zeby nie oslabiac stylizatora?)albo dowal im proteiny (ja sie wczoraj na wieczor psikalam czyms takim: pol szklanki wody plus pare kropel keratyny, rano mycie jak zwykle, dzisiaj mam rowno krecono zarowno po lewej jak i prawej stronie, na glowie rzecz jasna, w glowie to juz dawno pokrecono w calosci
|
|
#35578 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Aaa! Mam keratynę, której ważność się kończy niedługo, muszę szybko zużyć psikadło ukręcę jeszcze dziś ![]() I jeszcze coś...zmusiłam wręcz mamę do umycia włosów po mojemu (sobota wieczór). Lekko podsuszyłam dyfuzorem, rano miała skręt wręcz nietknięty (może spała na siedząco na szczęście nie było już czasu...poddaję się, nie mam sposobu na rodzicielkę
|
|
|
|
|
#35579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35580 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze, dzięki pozbyciu się silikonów z włosów wyszedł na jaw prawdziwy rozmiar zniszczeń spowodowanych farbowaniem i niewłaściwą pielęgnacją. Włosy mam przesuszone na maksa, na szczęście końcówki mi się nie rozdwajają, a włosy nie łamią, ale nie jest dobrze. Cieszę się, że zauważyłam to teraz, a nie dopiero w momencie kiedy nawet silikony nie mogłyby ich "posklejac".
Ile może potrwac widoczna poprawa stanu włosów po przejściu na prawdziwe odżywanie ? Chocby minimalna widoczna poprawa... To znaczy wiem że u każdego jest inaczej, ale jak to było u was? Długo trzeba było czekac na rezultat? Chodzi mi u o nawilżenie, bo leciutką poprawę skrętu i mniejsze obciążenie włosów widzę już po pierwszym dobrym potraktowaniu czupryny
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.

Jak co roku. Ech, jeszcze pół roku do zimy

Skąd ta pewność? Ktoś dokładnie obejrzał skórę Twojej głowy? 

Przy tych temperaturach po prostu tak jest
biedactwo
wczoraj rano na szybko myłam, loków było trochę i kilka godzin przetrwały
psikadło ukręcę jeszcze dziś
(może spała na siedząco
na szczęście nie było już czasu...poddaję się, nie mam sposobu na rodzicielkę