Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1186 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-30, 00:03   #35551
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

cichy, skryty podczytywacz, jak szpieg z krainy deszczowców, też się melduje
MaybeTomorrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 08:36   #35552
trzynastka13
Przyczajenie

I ja

W poprzedniej części blackeye79 wspomniała o masce bingo z keratyną i spiruliną. Używałam i dla mnie była świetna.
trzynastka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 09:05   #35553
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

O, to ja się przyłączę, bo właśnie dzięki temu forum parę dni temu odkryłam że powinnam miec piękne fale na głowie, a nie jak do tej pory myślałam beznadziejne nie wiadomo co, z którym nic się nie da zrobic

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 09:06   #35554
nusia114
Zadomowienie

Zauważyłam dziś jak ważny jest dla moich włosów żel lniany. Używam go od początku maja i w sumie często mnie drażniła jego konsystencja gluta, ale mimo to jakoś się przemogłam i dalej go używałam. Wczoraj zużyłam końcówkę żelu i zapomniałam go ugotować więc rano musiałam użyć żelu, którego używałam dawniej dzień w dzień. Dopiero wtedy zauważyłam różnice, po pierwsze stary okropnie rozprowadzał się po włosach (wtedy doceniłam konsystencję żelu lnianego) i teraz, gdy żel już wysechł moje włosy są okropne, puszą się i ogólnie z wyglądają źle.
Co by nie było żel lniany pozostanie ze mną na wieki wieków i nigdy więcej nie mogę o nim zapomnieć

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 09:22   #35555
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
i ja. moze w tej czesci wiecej sie poudzielam?
w przyszlym tygodniu obiecuje zamiescic zdjecia z nową fryzurą made by Eloe
Koniecznie! x 2 zaczną się jeszcze kolejki ustawiać do Eloe
Również dołączam

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 09:26   #35556
Rybiorek
Zakorzenienie

u mnie lniany przestal sie sprawdzac jak i kazdy zel o lejacej konsystencji, jak mialam blond lniany robil cuda, teraz na hennowane (henna na naturalnych juz) niestety nie dogaduje sie z wlosami

moj obecny zel ma konsystencje bardzo gestego budyniu

te nasze kreciolki... Co wlos to inaczej....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 09:42   #35557
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Do poprzedniej części:
Olu - mam nadzieję, że moich szyderstw nie wzięłaś do siebie - chodziło WYŁĄCZNIE o to, co producenci próbują nam wcisnąć. Sprawdziłaś wodę u siebie w domu?

Blackeye, Ajrisz dziękuję

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
wątpię, czy pamiętacie mnie jeszcze ale przypomnę się jeszcze
Pamiętamy

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
i ja. moze w tej czesci wiecej sie poudzielam?
Poproszę
Cytat:
w przyszlym tygodniu obiecuje zamiescic zdjecia z nową fryzurą made by Eloe
Uuuu... zaczynam się bać.

Przyłączam się do narzekań na skalp. Cóż - jest tak naprawdę lato i przestaliśmy się lubić Jak co roku. Ech, jeszcze pół roku do zimy

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 10:00   #35558
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
u mnie lniany przestal sie sprawdzac jak i kazdy zel o lejacej konsystencji, jak mialam blond lniany robil cuda, teraz na hennowane (henna na naturalnych juz) niestety nie dogaduje sie z wlosami

moj obecny zel ma konsystencje bardzo gestego budyniu

te nasze kreciolki... Co wlos to inaczej....
Ja mam blond i hennować zamierzam jak pojawią się siwe włosy, czyli oby jak najpóźniej
Przed lnianym używałam bardzo gęstych żeli dlatego ciężko mi było się przestawić na lniany, ale lniany to jednak cudo mam nadzieję, że włosom się nie odmieni nagle i będą się lubiły z lnianym cały czas tak samo, albo jeszcze bardziej

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-30, 10:05   #35559
Eloe77

Nusia114 ten post o żelu lnianym skopiuję do wątku o żelu. taki pean warto tam umieścić

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Koniecznie! x 2 zaczną się jeszcze kolejki ustawiać do Eloe

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-30, 10:14   #35560
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Nusia114 ten post o żelu lnianym skopiuję do wątku o żelu. taki pean warto tam umieścić
Nie ma sprawy, tam też miałam napisać, ale najpierw napisałam tu W sumie fajnie, że zrobiłaś to za mnie

Pracuję nad sobą
Stary 2011-05-30, 11:03   #35561
Eloe77

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy, tam też miałam napisać, ale najpierw napisałam tu W sumie fajnie, że zrobiłaś to za mnie
żal by mi było go tam nie powielić

Ach - miałam się dodać do spiruliny - bardzo fajny dodatek do maseczek natwarzowych i włosowych. Mnie nie przeszkadza zapach. Dobrze komponuje się ze zsiadłym mlekiem
Miałam przyjemność mieszać spirulinę z mlekiem zsiadłym robionym przez grzybek tybetański i naprawdę rewelacja

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-30, 12:03   #35562
blackeye79
Raczkowanie

Dzień dobry w nowej części

Męczy mnie dziś od rana jedna sprawa, parę dni temu zrobiłam wcierkę, (pokrzywa, żel aloesowy, rycynka) jednak męczę się z łupieżem tzn. gdy zaswędzi i się podrapię mam białą warstewkę za paznokciami, od czasu do czasu z tego powodu myję skalp nizoralem, i on dobrze oczyszcza.
Moje mieszki włosowe są zatkane(ta warstewka biała) ? Wydaje mi się że to w dużym stopniu powoduje u mnie osłabienie cebulek i mocne wypadanie (ostatnio nie używałam nizoralu i drapanie się nasila, wypadanie też)
Czy używając wcierki z rycyną dodatkowo nie zapycham mieszków? To jednak olej i wydaje mi się że osiada na skalpie i może powodować zapychanie i namnożenie się jeszcze większej ilości bakterii i grzybków.
Jak myślicie? czy powinnam odstawić wcierkę, dokładnie oczyszczać skalp nizoralem(wtedy nie swędzi).
Włosy wypadają z cebulkami, całe, i te najdłuższe i te malutkie tez które mam może od 2-3 miesięcy, martwi mnie to bardzo, tył mam już mocno przerzedzony

dodam że gdy pewnego dnia zjawiłam sie u Pani dermatolog z odrostami 4 cm, ona powiedziała że jeśli jeszcze raz pomaluję to nie chce mnie więcej widzieć, bo to od malowania oj szkoda czasu myślę na te wizyty.

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-05-30 o 12:04
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 12:21   #35563
oollaa_1_
Raczkowanie

GG do oollaa_1_

Cytat:
Do poprzedniej części:
Olu - mam nadzieję, że moich szyderstw nie wzięłaś do siebie - chodziło WYŁĄCZNIE o to, co producenci próbują nam wcisnąć. Sprawdziłaś wodę u siebie w domu?

:
a to były szyderstwa? Ooo nie zauważyłam Ale za to jakie fajne emotkony były uśmiałam się z nich
wiem że prawdy to Ci producenci na pewno nie piszą i tego do serducha na pewno nie biorę tylko tak podałam żeby było się z kłamstewek pośmiać
...ale szampon całkiem fajny ...bez porównania do tych z slsem... ten z garniera nie robi takiego sianka i ładnie zmył moją obficie daną na włoski oliwke a więc jestem na tak jeśli chodzi o ten szampon...
wodę u siebie sprawdzałam tylko w taki sposób że wiem że w czajniku zawsze dużo się tego piasku zbiera...
i w łazience w wannie np muszę się męczyć z czyszczeniem kamienia... a więc woda jest chyba twarda... nie wiem czy kupię ten szampon tylko ze względu na zmiękczanie wody... raczej po to by nie używać slsu bo moje włosy po slsie i nawet godzinie maski pod folią i czapką są suche takie sianko się robi i cięzko je rozczesać strasznie:/

czy ten szamponz garniera zmyje sylikony np dimethicone? I inne nadbudowujące sie składniki? czy jednak szampon z slsem będę musiała trzymać w pogotowiu?

do mycia odżywką i np Hippem będę zawsze robić płukanki zakwaszające bo coś mi się zdaje że ta woda to twarda jak diabli:/

Kręconowłosa skręt włosów 3a (chcę albo skręt 3b albo fale)
Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać.

Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką
oollaa_1_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 12:30   #35564
Eloe77

Blackeye79 kiedy się drapiesz, to pod paznokciami zostaje Ci martwy naskórek. To naturalne.
Nie wiem, ile dokładnie dałaś oleju rycynowego, prawda jest jednak taka, że bakterie żyjące na naszej skórze mogą się namnażać, co skutkuje dla nas nieprzyjemnościami. Może być tak, że u Ciebie zastosowanie oleju na skalp powoduje zwiększony rozwój bakterii. Trudno jednak powiedzieć to na pewno. Pamiętaj też, że obecna pora to już lato, a nie chłodna wiosna (zimo, wróć ), więc i skalp zachowuje się inaczej - więcej potu, więcej sebum... Może być tak, że w zupełności wystarczy Ci własnych olejów. A możesz też reagować na coś zupełnie innego. Cóż, trzeba więc sprawdzić wszystkie składniki z osobna.
Cytat:
Moje mieszki włosowe są zatkane(ta warstewka biała) ?
Skąd ta pewność? Ktoś dokładnie obejrzał skórę Twojej głowy?
Cytat:
Wydaje mi się że to w dużym stopniu powoduje u mnie osłabienie cebulek i mocne wypadanie (ostatnio nie używałam nizoralu i drapanie się nasila, wypadanie też)
Możliwe. Jeśli Nizoral pomagał, to dlaczego zaprzestałaś używania?
Cytat:
dodam że gdy pewnego dnia zjawiłam sie u Pani dermatolog z odrostami 4 cm, ona powiedziała że jeśli jeszcze raz pomaluję to nie chce mnie więcej widzieć, bo to od malowania oj szkoda czasu myślę na te wizyty.
Poniekąd ma rację.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-30, 12:31   #35565
oollaa_1_
Raczkowanie

GG do oollaa_1_

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość

Męczy mnie dziś od rana jedna sprawa, parę dni temu zrobiłam wcierkę, (pokrzywa, żel aloesowy, rycynka) jednak męczę się z łupieżem tzn. gdy zaswędzi i się podrapię mam białą warstewkę za paznokciami, od czasu do czasu z tego powodu myję skalp nizoralem, i on dobrze oczyszcza.
Moje mieszki włosowe są zatkane(ta warstewka biała) ? Wydaje mi się że to w dużym stopniu powoduje u mnie osłabienie cebulek i mocne wypadanie (ostatnio nie używałam nizoralu i drapanie się nasila, wypadanie też)
Czy używając wcierki z rycyną dodatkowo nie zapycham mieszków? To jednak olej i wydaje mi się że osiada na skalpie i może powodować zapychanie i namnożenie się jeszcze większej ilości bakterii i grzybków.
Jak myślicie? czy powinnam odstawić wcierkę, dokładnie oczyszczać skalp nizoralem(wtedy nie swędzi).
Włosy wypadają z cebulkami, całe, i te najdłuższe i te malutkie tez które mam może od 2-3 miesięcy, martwi mnie to bardzo, tył mam już mocno przerzedzony

Mam tak samo identycznie to jest chyba łupież łojotokowy co nie? taki tłusty? Nie umiem go wyleczyć no poprostu czym bym nie umyła to i tak nawet od razu po myciu jak się podrapie to jest za paznokciami taki biały proszek (?) i głowa to mnie swędzi od tego bardzo (najbardziej w nocy) rano mam tego tyle za paznokciami:/ i też właśniej jak mam więcej za paznokciami to i więcej włosów wypada ;( i jak wypadnie jakiś włos to też zawsze z cebulką i nieraz widać że na tej cebulce jest ten biały łupież obklejony...kala kuleczka 2x większa niż cebulka jak sięto zdejmie to cebulkę można zobaczyć...
mi niezoral nawet nie pomagał... ja już nie wiem co mam używać? Dermatolodzy też niepomagają ...zawsze dają coś drastycznie wysuszającego a to jeszcze bardziej nasila ten łojotok...tak samo to na twarzy działa im bardziej się wysusza to mieszki włosowe produkują jeszcze więcej...taka reakcja obronna...
i co tu na to robić?
Wizażanki ratujcie

Kręconowłosa skręt włosów 3a (chcę albo skręt 3b albo fale)
Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać.

Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką
oollaa_1_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 12:37   #35566
Eloe77

Cytat:
Napisane przez oollaa_1_ Pokaż wiadomość
a to były szyderstwa? Ooo nie zauważyłam Ale za to jakie fajne emotkony były uśmiałam się z nich
Lekkie były Cieszę się, że nie wzięłaś ich do siebie.
Cytat:
...ale szampon całkiem fajny ...bez porównania do tych z slsem...
ale w nim tez jest tak samo silna substancja myjąca jak sls...
Cytat:
ten z garniera nie robi takiego sianka
Ponieważ jest guar.
Cytat:
wodę u siebie sprawdzałam tylko w taki sposób że wiem że w czajniku zawsze dużo się tego piasku zbiera...
i w łazience w wannie np muszę się męczyć z czyszczeniem kamienia... a więc woda jest chyba twarda...
Możesz jeszcze zadzwonić do wodociągów i o to zapytać. Ale wiele wskazuje na to, że jednak jest sporo wapna.
Ja stosuję filtr dzbankowy i kamień w czajniku to rzadkość. Tej samej przefiltrowanej wody używam do gotowania, ostatniego płukania włosów i... picia. W ogóle nie kupuję wody butelkowanej, bo ta we Wro jest smaczna. Filtr dzbankowy polecam więc z całego serca.
Cytat:
nie wiem czy kupię ten szampon tylko ze względu na zmiękczanie wody... raczej po to by nie używać slsu bo moje włosy po slsie i nawet godzinie maski pod folią i czapką są suche takie sianko się robi i cięzko je rozczesać strasznie:/
Jeszcze raz - tu jest substancja myjąca tak samo silna jak sls, a za nieplątanie odpowiada guar, który zachowuje się jak silikon.
Cytat:
czy ten szamponz garniera zmyje sylikony np dimethicone? I inne nadbudowujące sie składniki? czy jednak szampon z slsem będę musiała trzymać w pogotowiu?
Zmyje, ale guar ma szansę się nabudować. Pisałam, ze niezgodny z cg i do oczyszczania się nie nada.

Olu, w kwestii łupieżu łojotokowego to chyba tylko dermatolog...

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-30 o 12:40
Stary 2011-05-30, 12:42   #35567
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Blackeye79 kiedy się drapiesz, to pod paznokciami zostaje Ci martwy naskórek. To naturalne.
Nie wiem, ile dokładnie dałaś oleju rycynowego, prawda jest jednak taka, że bakterie żyjące na naszej skórze mogą się namnażać, co skutkuje dla nas nieprzyjemnościami. Może być tak, że u Ciebie zastosowanie oleju na skalp powoduje zwiększony rozwój bakterii. Trudno jednak powiedzieć to na pewno. Pamiętaj też, że obecna pora to już lato, a nie chłodna wiosna (zimo, wróć ), więc i skalp zachowuje się inaczej - więcej potu, więcej sebum... Może być tak, że w zupełności wystarczy Ci własnych olejów. A możesz też reagować na coś zupełnie innego. Cóż, trzeba więc sprawdzić wszystkie składniki z osobna.
Skąd ta pewność? Ktoś dokładnie obejrzał skórę Twojej głowy?
Możliwe. Jeśli Nizoral pomagał, to dlaczego zaprzestałaś używania?
Poniekąd ma rację
.
Nie nikt nie oglądał wywnioskowałam po tej białej warstwie, ale juz teraz wiem ze to martwy naskórek.Ale dlaczego go tak dużo? może powinnam pomysleć nad jakimiś wit.np.A może tu chodzi o poprawę rogowacenia się naskórka? sama już nie wiem za co się złapać.

nizoral pomagał, pomyslalam że może już wyleczył, i gdy się skonczył nie kupywałam juz nowego, ale chyba powinnam.
Oglądałam swoje wypadające włosy pod mikroskopem, i tak jak pisze Ola tez mam przy cebulce białą warstwę taką tłustą.
Stary 2011-05-30, 13:01   #35568
Eloe77

Cytat:
Nie nikt nie oglądał wywnioskowałam po tej białej warstwie, ale juz teraz wiem ze to martwy naskórek.Ale dlaczego go tak dużo? może powinnam pomysleć nad jakimiś wit.np.A może tu chodzi o poprawę rogowacenia się naskórka? sama już nie wiem za co się złapać.
A jak było zimą? A jak było w tamtym roku? Jak często myjesz włosy szamponem? Jakim szamponem?
Może idzie tylko o częstsze/dokładniejsze oczyszczanie? Może warto zrobić też piling skalpu?
Sama w takich temperaturach częściej stosuję szampon i nie olejuję włosów. W ogóle częściej myję włosy i używam lżejszych odżywek. Na skalp nakładam tylko mieszanki z żelem aloesowym i Jantarem.
Cytat:
nizoral pomagał, pomyslalam że może już wyleczył, i gdy się skonczył nie kupywałam juz nowego, ale chyba powinnam.
Jeśli masz tendencję do takich rzeczy, to warto mieć nieco pod ręką.
Cytat:
Oglądałam swoje wypadające włosy pod mikroskopem, i tak jak pisze Ola tez mam przy cebulce białą warstwę taką tłustą.
Warto by sprawdzić, czy cebulka nie powinna mieć takiej warstewki. W końcu nie znajduje się w martwej skórze, ale w żywym mieszku. W tym samym miejscu, z którego wyrasta włos, znajduje się też ujście pora. Brak warstewki mógłby świadczyć o wysuszeniu, ale to moje zdanie.
A co o łupieżu i bakteriach pisze NH -> KLIK.
Tutaj znajdziesz informację, ze przeciwłupieżowo działa olejek herbaciany. Ale... nie zawsze to, co znajdujemy pod paznokciami po podrapaniu skalpu jest łupieżem.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-30, 13:17   #35569
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Używałaś tych składników pojedynczo? Na każdy z nich można reagować źle. Skórze wrażliwej, chorej wystarczy cokolwiek, choćby zmiania wilgotności na mniej pożądaną lub pH.
Cytat:
dodam że gdy pewnego dnia zjawiłam sie u Pani dermatolog z odrostami 4 cm, ona powiedziała że jeśli jeszcze raz pomaluję to nie chce mnie więcej widzieć, bo to od malowania
Mądra lekarka, farbowanie dla wrażliwej skóry to masakra, choć niekoniecznie przyczyna wszystkich problemów.

Próbowałyście myć wywarem z orzechów piorących / mydlnicy? Mój pewniak skalpowy póki co, włosowy trochę mniej ale nie że im szkodzi tylko wyglądają puchato i trzeba żelem lnianym potraktować.

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 13:31   #35570
Eloe77

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Skórze wrażliwej, chorej wystarczy cokolwiek, choćby zmiania wilgotności na mniej pożądaną lub pH.
niestety... Mój skalp cierpi Nie lubi wysokich temperatur. Podrażnia mnie - nie uwierzysz - własny pot. I to od zawsze Przy tych temperaturach po prostu tak jest
Cytat:
Próbowałyście myć wywarem z orzechów piorących / mydlnicy? Mój pewniak skalpowy póki co, włosowy trochę mniej ale nie że im szkodzi tylko wyglądają puchato i trzeba żelem lnianym potraktować.
Nie próbowałam, ale kusisz mnie tym wywarem od dawna.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-30 o 13:34
Stary 2011-05-30, 14:02   #35571
ammmm
Wtajemniczenie

melduje się
Stary 2011-05-30, 14:28   #35572
marika161
Raczkowanie

Witam wszystkie lokaski w nowej części I melduję się
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 14:29   #35573
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
niestety... Mój skalp cierpi Nie lubi wysokich temperatur. Podrażnia mnie - nie uwierzysz - własny pot. I to od zawsze Przy tych temperaturach po prostu tak jest
Nie próbowałam, ale kusisz mnie tym wywarem od dawna.
biedactwo
Mydlnica łatwiej dostępna, działania spodziewam się tego samego
Wierzę, zdarza mi się włosy podpinać tylko po to żeby skalp szybciej sechł / lepiej oddychał... Teraz też nie wiem czy nie wrócę króciutka od fryzjera (w czw)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 14:32   #35574
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oollaa_1_ Pokaż wiadomość
Mam tak samo identycznie to jest chyba łupież łojotokowy co nie? taki tłusty? Nie umiem go wyleczyć no poprostu czym bym nie umyła to i tak nawet od razu po myciu jak się podrapie to jest za paznokciami taki biały proszek (?) i głowa to mnie swędzi od tego bardzo (najbardziej w nocy) rano mam tego tyle za paznokciami:/ i też właśniej jak mam więcej za paznokciami to i więcej włosów wypada ;( i jak wypadnie jakiś włos to też zawsze z cebulką i nieraz widać że na tej cebulce jest ten biały łupież obklejony...kala kuleczka 2x większa niż cebulka jak sięto zdejmie to cebulkę można zobaczyć...
mi niezoral nawet nie pomagał... ja już nie wiem co mam używać? Dermatolodzy też niepomagają ...zawsze dają coś drastycznie wysuszającego a to jeszcze bardziej nasila ten łojotok...tak samo to na twarzy działa im bardziej się wysusza to mieszki włosowe produkują jeszcze więcej...taka reakcja obronna...
i co tu na to robić?
Wizażanki ratujcie
Dermatologiem nie jestem wiec to co napisze prosze czytac tak z przymruzeniem oka i wziac samemu na przemyslenie, co do skalpu taki problem mialam kiedys jak bylam mlodsza i zadna pani dermatolog mi nie pomogla, slyszalam tylko zero farb i suszarki, jak poszlam kolejny raz bo oprocz bialego czegos na skalpie mialam i bable (po rozdrapaniu wyplywal przezroczysty plyn) i uslyszalam ze znow uzywalam suszarke (a nie uzywalam) to juz wiecej nigdy nie poszlam do zadnego dermatologa, z problemem borykalam sie jakis czas i przeszedl gdy odstawilam rzeczy od lekarza i zaczelam robic plukanki ziolowe na skalp (szalwia i rumianek), pamietam ze niestety codziennie ale warto bylo, dodatkowo w tamtym okresie mialam troche zyciowych zwirowan osobistych, zawodowych i uczelnianych, mysle ze stres jest jedna z przyczyn kiedy takie stany sie nasilaja

Ola co do buzi (ale to juz offtop, z gory przepraszam) to mam wysuszona cere lojotokowa z ktora naprawde jest problem, przez przypadek wpadlam na kosmetyki dr Hauschka i ta firma poleca olejek na taka cere, dziwne to bardzo ale uzywam tego olejku od mniej wiecej 2 miesiecy i buzia wydziela mniej loju (oczywiscie po posmarowaniu olejkiem swieci sie dopoki olejek sie nie wchlonie, stosuje na to odrobine podkladu maybelline a jako sypki puder make ziemniaczana wymieszana z cynamonem i biala glinke, w ilosci niewielkiej, tyle co na pedzelek i omiesc buzie), jestem w stanie przechodzic caly dzien bez koniecznosci sciagania w ciagu dnia tluszczu z buzi, pod koniec cieplego dnia moze odrobine blyszczy sie broda i czolo ale to nawet osobie z normalna cera sie zdarza). Wczesniej stosowalam krem do cery tlustej, potem poprostu nawilzajacy i choc puder z maki ziemniaczanej pomaga na nie swiecenie to czulam jakbym miala skorupe na buzi. To ten olejek, moze przeczytanie skladu da jakies pomysly na wcierki ktore nie zapychaja ani buzi ani skalpu?
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-30, 15:00   #35575
agatron77
Raczkowanie

Cześc Lokaski i ja się melduję w kolejnej odsłonie naszego fantastycznego wątku

Właśnie kupiłam hennę na allegro, więc pewnie w weekend powalczę z odrostami. Nie wiem co z tego wyjdzie, bo nie mam wprawy w samodzielnym farbowaniu włosów

Kurczę, współczuję cierpiącym na łupież. Ja odruchowo poradziłabym NIZORAL, bo zawsze pomaga mojemu TŻ w walce ze skalpowym recydywistą. Nic innego nie działa.
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-30, 15:03   #35576
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Dziś po pracy będzie mycie i nie mam na nie pomysłu wczoraj rano na szybko myłam, loków było trochę i kilka godzin przetrwały dziś są prawie proste

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-05-30 o 15:06
Stary 2011-05-30, 15:22   #35577
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś po pracy będzie mycie i nie mam na nie pomysłu wczoraj rano na szybko myłam, loków było trochę i kilka godzin przetrwały dziś są prawie proste
moze wieksza moc stylizatora? (albo mniej odzywki bs zeby nie oslabiac stylizatora?)

albo dowal im proteiny (ja sie wczoraj na wieczor psikalam czyms takim: pol szklanki wody plus pare kropel keratyny, rano mycie jak zwykle, dzisiaj mam rowno krecono zarowno po lewej jak i prawej stronie, na glowie rzecz jasna, w glowie to juz dawno pokrecono w calosci)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-30, 15:29   #35578
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
moze wieksza moc stylizatora? (albo mniej odzywki bs zeby nie oslabiac stylizatora?)

albo dowal im proteiny (ja sie wczoraj na wieczor psikalam czyms takim: pol szklanki wody plus pare kropel keratyny, rano mycie jak zwykle, dzisiaj mam rowno krecono zarowno po lewej jak i prawej stronie, na glowie rzecz jasna, w glowie to juz dawno pokrecono w calosci)
Właśnie, dziś nie użyję odżywki b/s i zobaczymy. Wczoraj był żel lniany, który u mnie genialnie trzyma skręt. Widocznie coś nie przypasowało
Aaa! Mam keratynę, której ważność się kończy niedługo, muszę szybko zużyć psikadło ukręcę jeszcze dziś dzięki Ci za przypomnienie!
I jeszcze coś...zmusiłam wręcz mamę do umycia włosów po mojemu (sobota wieczór). Lekko podsuszyłam dyfuzorem, rano miała skręt wręcz nietknięty (może spała na siedząco ). No tak piękne spirale...stwierdziła, że jest za płasko i chciała myć znów albo rozczesać (lubi 'szopena' na głowie, nie mogę jej tego wybić z głowy, próbowałam...komplementy od różnych osób nie pomagają) na szczęście nie było już czasu...poddaję się, nie mam sposobu na rodzicielkę

Stary 2011-05-30, 15:42   #35579
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie, dziś nie użyję odżywki b/s i zobaczymy. Wczoraj był żel lniany, który u mnie genialnie trzyma skręt. Widocznie coś nie przypasowało
Aaa! Mam keratynę, której ważność się kończy niedługo, muszę szybko zużyć psikadło ukręcę jeszcze dziś dzięki Ci za przypomnienie!
I jeszcze coś...zmusiłam wręcz mamę do umycia włosów po mojemu (sobota wieczór). Lekko podsuszyłam dyfuzorem, rano miała skręt wręcz nietknięty (może spała na siedząco ). No tak piękne spirale...stwierdziła, że jest za płasko i chciała myć znów albo rozczesać (lubi 'szopena' na głowie, nie mogę jej tego wybić z głowy, próbowałam...komplementy od różnych osób nie pomagają) na szczęście nie było już czasu...poddaję się, nie mam sposobu na rodzicielkę
moja uparla sie na prostowanie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-30, 15:56   #35580
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Kurcze, dzięki pozbyciu się silikonów z włosów wyszedł na jaw prawdziwy rozmiar zniszczeń spowodowanych farbowaniem i niewłaściwą pielęgnacją. Włosy mam przesuszone na maksa, na szczęście końcówki mi się nie rozdwajają, a włosy nie łamią, ale nie jest dobrze. Cieszę się, że zauważyłam to teraz, a nie dopiero w momencie kiedy nawet silikony nie mogłyby ich "posklejac".

Ile może potrwac widoczna poprawa stanu włosów po przejściu na prawdziwe odżywanie ? Chocby minimalna widoczna poprawa...

To znaczy wiem że u każdego jest inaczej, ale jak to było u was? Długo trzeba było czekac na rezultat?

Chodzi mi u o nawilżenie, bo leciutką poprawę skrętu i mniejsze obciążenie włosów widzę już po pierwszym dobrym potraktowaniu czupryny

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości