|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3241 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 986
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
No to ¶wietnie, ¿e tak Ci s³u¿y
mam nadziejê, ¿e pomo¿e zredukowaæ to kilka cm w brzuszku, o których wspomina³a¶ i bêdziesz nas raczy³a równie smacznymi U a jak czytam Twoje jad³ospisy, to ro¶nie mi ochota na marynowan± karkówkê z grilla pozdrawiam serdecznie
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3243 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Cytat:
![]() a co do karkówki to ja swoj± zamarynowa³am w taki o to sposób: miêsko natar³am startym czosnkiem, gdzieniegdzie powtyka³am pojedyñcze z±bki- ca³o¶æ pola³am oliw± posypa³am pieprzem, czerwon± ostr± papryk±, tandori masala, cynamonem i na wierzch mas³o orzechowe ( ³y¿eczka) i na ok 2 godz do lodówki po³±czenia moze nietypowe ale smak niezrównany ![]() buzi
|
|
|
#3244 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 064
|
Co s±dzicie o moim dzisiejszym U? Wiem, ¿e ciagle spozywam za malo bia³ka, ale pracujê nad tym, s± jakie¶ tam postêpy
![]() ¶; grachamka z mas³em, sa³at± lodow±, pomidorem i rzodkiewk± oraz dwa jajka gotowane na twardo, herbata bez cukru 2¶: serek wiejski z rzodkiewk±, trochê arbuza obiad: ry¿ z wieloma warzywami: cukinia, kukurydza, fasolka szparagowa, papryka, pomidor i co¶ jeszcze zapewne , mizeriapodw; jogurt naturalny z otrebami zytnimi i orzechami laskowymi(100gram) kolacja: tutaj nie wiem, ale my¶lê o ma³ej porcji spaghetti. mam ochotê, chocia¿ to wêglowodany na noc...
|
#3245 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 7
|
Mam nadziejê, ¿e kto¶ zerknie okiem... mo¿e macie jakie¶ propozycje na urozmaicenie, czy nie jem za ma³o/du¿o? U + dieta lekkostrawna...
¦n: Nale¶niki (mleko, jajko ca³e + bia³ko z drugiego, woda gaz, m±ka pp 3 ³y¿ki, cynamon) + nadzienie (ponad pó³ kostki twarogu + pó³ ma³ego jogurtu, cukier waniliowy, ¿ó³tko) + konfitura truskawkowa + du¿y banan Brzoskwinia, parê truskawek (skoñczy³y siê! Buuu….) Obiad: Ziemniaki z koperkiem t³uczone (ok. 3 sztuki pewnie), 3 pulpety indycze w sosie koperkowym z marchewk±, pietruszk± i kukurydz±, marchewka z jab³kiem i jogurtem, sa³atka broku³owa (pó³ du¿ego pomidora, ok. 200g broku³ów, feta, oliwa z oliwek ³y¿ka, czosnek granulowany) Kolacja: Bu³ka zwyk³a du¿a (80g) podzielona na 3 czesci + mas³o + Bieluch + pó³ du¿ego pomidora + 3 du¿e plastry miodowej szynki z indyka + ketchup ---- ¦n: Truskawki, wielki banan, 2 dro¿d¿ówko-rogaliki babcine z marmolad±, kubek mleka, Danonek waniliowy zamro¿ony Obiad: 2 miski barszczu czerwonego po 400ml + uszka z miêsem wo³owym kupione na targu (mniaaaam! 200g :P) Kolacjo-co¶: 2 bu³ki pszenne jedna du¿a druga ma³a z miêskiem z kurczaka (taki pieczony bez skórki - duuuuzio), ketchup, truskawki (du¿o bo znajomym wyjada³am z koszyka:P) ---- ¦n: 2 dro¿d¿ówko-rogaliki babcine z marmolad±, kubek mleka, 2 ma³e danonki waniliowe Obiad: Pó³ worka kaszy jêczmiennej z kurkum±, 3 pulpety indycze w sosie koperkowym z marchewk±, pietruszk± i kukurydz±, marchewka (x2) z jab³kiem i jogurtem, buraczki, resztki barszczyku (z wczoraj zosta³o pó³ szklanki:P) Podwieczorek: Budyñ s³odki kubek z rodzynkami Kolacja: Du¿a bu³ka pszenna na trzy czê¶ci: - 2 z Bieluchem, 2 du¿ymi plastrami miodowej szynki indyczej, ketchupem - 1 z po³ow± pomidora, oliw± z oliwek, bazyli± i dziubnê³am trochê mozzarelli (jednak siê trochê ba³am je¶æ i wyrzuci³am… ech ;/) ---- ¦n:Nale¶niki (3 ³y¿ki m±ki pp, mleko, woda gaz, jajko, cynamon) + po³owa Bielucha + banan ma³y + konfitura brzoskwiniowa, gerberek jab³uszko II ¶n: Mus rabarbarowy (400g rabarbaru, 3 ³y¿ki fruktozy, ekstrakt waniliowy, cynamon) + ma³y jogurt + du¿o miodu akacjowego Obiad: Makaron pp penne (ok. 100g) + puszka pomidorów + ma³a cukinia (taka 200g) + ³y¿ka oliwy + przyprawy + podjedzone 1/4 worka kaszy jêczmiennej (? Dziwna faza….) 2 kubki kompotu malinowego Kolacja: Bu³ka du¿a (100g) pszenna z makiem + mas³o + Bieluch + sa³ata + rzodkiewka + szczypiorek + 2 plastry szynki miodowej du¿e + ketchup ---- ¦n: Miska truskawek z ogródka, banan ma³y, 2 rogaliki dro¿d¿owe babcine z kubkiem mleka ? Baku¶ puszysty waniliowy Obiad: Ziemniaki z pstr±giem (w parowarze z czosnkiem, pietruszk±, mas³em, Veget± i sokiem z cytryny – pyszno¶ci!) marchewka z jab³kiem i jogurtem kubek kompotu malinowego, 2 kubki nektaru brzoskwiniowego Kolacja: Bu³ka du¿a pszenna z makiem + mas³o + Bieluch + sa³ata + rzodkiewka + szczypiorek + 2 plastry szynki (z kurczaka i indyka) + ketchup Edytowane przez Mraufinni Czas edycji: 2011-05-30 o 20:17 |
|
|
|
#3246 |
|
Raczkowanie
|
Dziêki dziewczyny za wczorajsz± ocenê mojego R.
Dzisiaj R wygl±da³o tak: ¶niadanie: p³atki owsiane(mog± byæ górskie?) na mleku z truskawkami, ³y¿eczk± d¿emu wi¶niowego, ³y¿eczk± kakaa i ³y¿eczk± cukru z brzozy. Zielona herbata. drugie ¶niadanie: ze wzglêdu ¿e by³o dwie godziny po ¶niadaniu to pó³ bu³ki ciemnej z kapk± mas³a, szynk±, sa³at±, ogórkiem pomidorem i papryk±. godzinê pó¼niej lizak i zielone jab³ko. obiad: musia³am zjej¶æ na mie¶cie i ¿e by³o w pobli¿u tylko kfc to wziê³am sa³atkê cezar. kolacja: wie¶niak, dwie rzodkiewki
|
#3247 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 064
|
Cytat:
|
|
#3248 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 399
|
* dosz³y u mnie cukierki (cha³wa w czekoladzie) i marchewki.
![]() nie wiem co siê dzieje, mam staaaaaaaaszny apetyt na s³odkie..
|
#3249 | ||
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 721
|
Cytat:
Cytat:
nie przejmuj siê wêglami na noc, je¿eli chcesz utrzymaæ wagê, nie przytyjesz od tego
|
|
|
#3250 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3251 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 81
|
Moje co¶. Zbli¿a siê sesja, jest trochê stresu, wiêc i jad³ospis chaotyczny.
¦niad. (07:30): owsianka (4 ³y¿ki p³atków owsianych, ³y¿ka otrêbów pszennych) z jogurtem activia ¶liwkowym (125g) II ¦niad. (09:30): 1 muffinka upieczona przez kole¿ankê 12:30: trochê orzeszków ziemnych solonych (ma³a garstka?), b.du¿e jab³ko, kawa z mlekiem 1,5% i kilkoma tabletkami s³odzika Obiadokolacja (18:00): nale¶nik (obsma¿any dwukrotnie) ze zrobionym na s³odko twarogiem, polany ca³ym ma³ym jogurtem activia truskawkowym (125 g) tu¿ po: du¿e jab³ko, kawa z mlekiem 1,5% i s³odzikiem przek±ska (20:40): b.du¿y ogórek konserwowy prosto ze s³oika, 2 ³y¿ki kukurydzy naturalnie s³odkiej z puszki I jak?
|
#3252 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Moje dzisiejsze U:
postanowi³am je¶æ nieco zdrowiej, ciekawe, czy to widaæ . 1. owsianka (p³atki, otrêby) z serkiem wiejskim, rozdrobnionymi truskawkami, start± gorzk± czekolad± i mnóstwem orzechów w³oskich (na zdjêciu skry³y siê pod czekolad±, ale by³o ich naprawdê du¿o ) - klik;2. bu³ka wieloziarnista z mas³em orzechowym; 3. 2 go³±bki odwiniête z kapusty (babcine - miêso wieprzowo-drobiowe i bia³y ry¿) z litrem ( ) domowego sosu pomidorowego + miska sa³aty ze ¶mietan± i cukrem; 4. kawa³ domowej karpatki ;w miêdzyczasie wpad³o kilka truskawek; 5. domowa galaretka drobiowa z octem, kromka ciê¿kiego chleba ¿ytniego (tego z folii) z mas³em, krakowsk±, papryk±, rze¿uch±, szczypiorkiem i sol±; marchewka, herbata jab³kowa z dzik± ró¿±. rzuci kto¶ oczkiem? szczególnie prosi³abym santos - stara³am siê zastosowaæ do Twoich rad. ![]()
|
#3253 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 81
|
Cytat:
Dziêki za "ocenê".
|
|
#3254 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3255 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3256 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
dziêki za ocenê
![]() Do tej bu³ki nie by³am w stanie nic wcisn±æ, najad³am siê ni±, poza tym mas³a orzechowego by³o sporo, wiêc i kalorycznie nie by³o ubogo. Przekonywa³am babciê do ry¿u br±zowego, ale niestety babcia musi go rozgotowywaæ do go³±bków (musi - ze wzglêdu na dziadka), a br±zowego siê nie da. Poza tym jak robimy go³±bki, to hurtowo, a br±zowy ry¿ jest drogi. No i zbyt obci±¿a ¿o³±dek mojego dziadka, który jest po bardzo ciê¿kiej operacji.. Aczkolwiek do makaronu pe³noziarnistego ich powoli przekonujê, jak jedz± z nami, to pe³noziarnisty. Jak nie, to jeszcze pszenny, ale có¿ - mo¿e kiedy¶ ca³kiem siê przekonaj±. Dziêki za ocenê.
|
#3257 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
jutrzejsza R
:1. ¶niadanie: kawa z mlekiem 3,2% i pó³ ³y¿eczki cukru - fili¿anka. kanapka razowego ze s³onecznikiem, z mas³em, sa³at±, szynk±, plaster pomidora. do tego twaro¿ek wiejski ze szczypiorkiem i wkrojonymi rzodkiewkami ![]() godzina æwiczeñ 2. II ¶niadanie: plaster ³ososia wêdzonego, skropiony cytryn±. kubek kefiru. 3. obiad: pier¶ z kurczaka w przyprawach, trochê warzyw na patelniê, pó³ woreczka ry¿u br±zowego. do tego ze 2 ogórki kiszone i pomidor ze ¶niadania. 4. pod¿erka: homo z paskiem gorzkiej czeko (sesja siê zbli¿a wiêc mózg mój potrzebuje czekolady ). szklanka soku z grejfruta.5. kolacja: jajo na miêkko, kromka razowego z mas³em, sa³at±, polêdwic± i kie³kami. |
|
|
|
#3258 | ||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 620
|
Cytat:
Cytat:
a myslalam ze juz nigdy mi nie wroci apetyt na slodkie hahaha ;DDzisiejsze P z pro¶b± o zerkniêcie
[chociaz znow nie dobilam -.-] I p³atki z mlekiem: 3 ³yzki p³atków owsianych, duzo frutiny, otrêby z zurawin±, musli owocowe, do tego wrzucone suszone banany, orzechy i troche twarogu + duzy ogoras [nie z hiszpanii ] i sok pomaranczowyII wiejski z rzodkiewka i szczypiorkiem i jogurt pitny z wrzuconym musli owocowym III po³ woreczka kaszy gryczanej + smazony w panierce kotlet drobiowy + jedna parówka cieleca + duzo swiezego ogorka i czerwonej kapusty IV lód tartufo, jab³ko, 2 biscotti z migdalami V bula pszenna na pól, obie po³ówki z tunczykiem w oleju [wy odlewacie ten olej z góry tak jak ja czy nie?], sa³at±, rzodkiewk±, po³owa kalarepki + koktajl z kiwi posypany orzechami PO: wpadnie teraz jeszcze troche truskawek ;D Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-05-30 o 22:30 |
||
|
|
|
#3259 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 2 525
|
Bardzo proszê o poprawê, chcia³abym R ale dopiero 4.06 jestem umówiona do dietetyka na u³o¿enie jad³ospisu, tym czasem chcia³abym siê dowiedzieæ czy mój jad³ospis jest bardzo z³y... Proszê nie besztaæ
![]() ¦niadanie: jajecznica z 2-3 jajek na ma¶le z kawa³eczkami pokrojonej w plasterki szynki, 3 ogórki ma³osolne Obiad: pierogi z jagodami ok. 7 sztuk (nie pola³am ani nie posypa³am niczym) Po drodze: 2 kawa³ki chleba z szynk±, kilka usma¿onych na oleju i ju¿ zimnych (przywioz³am sobie wczoraj od rodziców) karasi (ale tylko trochê miêska z grzbietu bo nie umiem je¶æ takich ryb) Kolacja: Tost z szynk±, herbata z 1 ³y¿eczk± cukru Edytowane przez chryja_bez_ryja Czas edycji: 2011-05-30 o 22:44 |
|
|
|
#3260 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
Cytat:
no za dobrze nie jest. pierogi odpadaj± na R-ce, cukier do herbaty niestety te¿ .ogólnie nie wiem czy samo tak wysz³o, czy raczej postanowi³a¶ ¿e bêdziesz je¶æ bia³kowo-t³uszczowe ¶niadanie, a kolacjê wêglowodanow±? bo je¶li tak to te 2 posi³ki s± w miarê okej, tylko wywal ten cukier z kolacji i dodaj warzywa. chleb w podwieczorku jest pe³noziarnisty? i to samo: jakie¶ warzywa by siê przyda³y. fajnie, ¿e wpad³o dodatkowe bia³ko (ryba). czyta³a¶ podwieszone w±tki? |
|
|
|
|
#3261 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Witam
Liguefy dziêki oby znów ruszy³o ![]() Póki co wstawiam jutrzejsze R - brak æwiczeñ, odpoczynek po 6 dniach pod rz±d ![]() 1. placki owsiane z :40g p³atków górskich, 1 jajka na nim serek homo 180g, gar¶æ borówek, ³y¿ka rodzynek, pó³ gruszki 2. sa³atka z tuñczyka w/s/w, ogórek zielony, kilka rzodkiewek, a po gar¶æ migda³ów 3. serek wiejski 200g z ³y¿k± pestek dyni 4. filet z mintaja, usma¿ony na oleju rzepakowym, surówka 5. jajecznica z 2 jaj, na kapce mas³a, kilka plastrów szynki, pomidor W dni nietreningowe jem wiêcej posi³ków bia³kowo-t³uszczowych, wêgle tylko rano jak jako¶ciowo i ilo¶ciowo?
|
#3262 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
Cytat:
fajne ¶niadanie, du¿o bia³ka .
|
|
|
|
|
#3263 | |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 2 525
|
Cytat:
... Dziêki bardzo za poprawienie Muszê jako¶ dotrwaæ do czwartego... Chleb oczywi¶cie pe³noziarnisty, tylko zauwa¿y³am, ¿e strasznie brzuch mnie po nim boli... Jutro bêd± i warzywa i nie bêdzie cukru. |
|
|
|
|
#3264 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 835
|
Dawno nie zamieszczalam tutaj mojego jadlospisu, bardzo prosze o zerkniecie i ocenke
![]() Moje dzisiejsze R: Sniadanie: Owsianka na wodzie z :truskawkami,rodzynkami,p latkami migdalowymi,wiesniakiem i zurawina IISniadanie: 4 wafle ryzowe wieloziarniste(wiem,ze nie polecacie ich na R,ale jadam je rzadko,ale dzis mialam straszna ochote na nie a poza tym najadam sie nimi) z szyneczka drobiowa i jeden z dzemem truskawkowym niskoslodzinym,banan,jogu rt zott regularis(czy jakos tak sie on nazywa) Obiad: Zupa "wiosenna" hortexu, salatka z :rzodkiewki,gotowanych brokul,salaty,gotowanej piersi kurczaka,kukurydzy z puszki i swieza bazylia,posypana oregano i ziolami prowansalskimi i skropiona oliwa z oliwej (wyszlo duuuuuzo tej salatki) Kolacja: Zmiksowany banan z truskawkami,serek homo, rodzynki,slonecznik,2 suszone morele,spora garsc platkow "zdrowy blonnik" (podwieczorku nie bylo bo bym go nie zmiescila) po kolacji byly cwiczenia z ciezarkami na rece,3 serie abs na brzuch i ok 35 biegania (4km) i jak to sie prezentuje? Jestem po @ i jutro z rana bedzie wazenie Chyba najlepiej po @?Mam jeszcze jedno pytanie, jezeli chodzi o bieganie, to jak uwazacie,czy waszym zdaniem lepszy jest trening interwalowy czy przebiegniecie calego odcinka (4km) bez przerwy?Pytam,bo dla mnie nie jest ciagle bieganie meczace a gdzies czytalam,ze interwaly sa bardzo dobre. |
|
|
|
#3265 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 422
|
Cytat:
![]() Proszê o ocenê, bo nie wiem czy mam co¶ zmieniac czy jako¶ ujdzie
|
|
#3266 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Cytat:
![]() Wêgli wiêcej tylko gdy æwiczê ale dzi¶ nie my¶lê o tym - relaks ![]() dziêki
|
|
#3267 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 435
|
chcia³abym wróciæ do poprzedniej wagi, czyli schudn±æ jakie¶ 5 kg
ale w okresie sesji po prostu nie mam si³y na wiêksze wyrzeczenia, dlatego taka lu¼na eRkaI placki owsiane z jab³kiem [jajko, 2 ³y¿ki p³atków owsianych, trochê mleka, czubata ³y¿ka m±ki, jab³ko (czê¶æ zjedzona, czê¶æ starta), cynamon, olej (troszeczkê)], do picia kawa II 2 kromki mieszanego z sa³at±, polêdwic± sopock±, pomidorem i szczypiorkiem, do picia herbata pepsi light III 1/2 woreczka kaszy gryczanej, pier¶ z kurczaka (oko³o 100g), cukinia, marchewka, przyprawy [wszystko razem uduszone], do picia miêta z jab³kiem IV serek danio z czekolad± (150g), jab³ko, do picia kawa z mlekiem V du¿o sa³atki [sa³ata, pomidor, papryka, ogórek, kukurydza, cebulka, zio³a, oliwa]
Edytowane przez Ewelajna140 Czas edycji: 2011-05-31 o 08:37 |
|
|
|
#3268 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Cytat:
|
|
#3269 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 721
|
Cytat:
|
|
|
#3270 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Cytat:
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

mam nadziejê, ¿e pomo¿e zredukowaæ to kilka cm w brzuszku, o których wspomina³a¶ i bêdziesz nas raczy³a równie smacznymi U
pozdrawiam serdecznie 

potem by³am w szpitalu, jad³am przez dwa tygodnie dok³adnie tak-kanapka z margaryn±, jajko, pomidor, inka na mleku z cukrem, obiad-wodo-zupa oble¶na jak nie wiem, potem gdzie¶ tam jogurt owocowy i owoc, kolacja zawsze domowa bo szpitalne to jaka¶ masakra-i to by³o miêsko jakos dobrze przyrz±dzone w domu i sa³atka z oliw±
czu³am ¿e chudnê, zreszt± jak siê macam to czujê ¿e mam coraz wyra¼niejsz± taliê.

) z rodzynami, dwa skrzyd³a z roso³u; szklanka togo¿e roso³u. wow, super
-> 66 -> 65,5 -> 64 -> 63 -> 62-> 61-> 60 -> 59,5