|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35611 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
W ogóle to chce sie zameldowac w nowej czesci
Nie bylo mnie przez weekend, a wy juz tyle postow nastukalyscie ![]() W ramach nadrobienia straconego z wami czasu przetlumaczylam Porowatosc Tylko Rybiorek mi sprawdzi czy cos nie pogmatwalam
|
#35612 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Mam sporo siwulców, stąd u mnie farbowanie. |
|
|
|
|
#35613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35614 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
zapuszczaj naturalki Jeszcze w grudniu miałam masakrę na głowie można zobaczyć w dzienniku (świetne motywacje tam znalazłam!). Dzięki temu wątkowi i pomocy dziewczyn mam teraz takie fajne lokasy, z których coraz bardziej zadowolona jestem. Czekam tylko aż podrosną trochę. Raz w życiu miałam długie (jakoś do biustu) włosy. Chcę raz jeszcze je zapuścić, ale zdrowsze i ładniejsze |
|
|
|
|
#35615 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawda, można znaleźć niezłe motywacje ![]() Co do długości to ja mam już jakieś długie, na plecach jakoś tak prawie do zapięcia stanika, ale chyba muszę coś z nimi zrobić, jakoś skrócić. Niby szkoda, ale coś zaczynają mnie drażnić, poza tym mi raczej szybko włosy rosną, przynajmniej tak mi się wydaje
|
|
|
#35616 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie dotyczace pianek. Dlaczego sa zle
|
#35617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i na samym początku bardzo trudno powiedzieć, prędzej za miesiąc? Twój "bałagan" bardzo dobrze rokuje, poszukaj w dzienniku wpisu Edith i Ewelki - myślę, że może Ci grozić taki skręt
|
|
|
|
|
#35618 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Ponieważ zawierają alkohol denat., który wysusza włosy. Bodajże pianka Nivea do kręconych jest w porządku...ale nie jestem pewna, niech ktoś się wypowie. Ja nie używam żadnej, nawet nie mam... |
|
|
|
|
#35619 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczeta,
fotki wrzucam,po rannym myciu.Fajnie sie dzieje ale niestety tylko jakby pod gorna warstwa wlosow.Zakrecone ladne spirale ale gora,to stog siana i puchu.Co zrobic,zeby gora tez tak ladna byla??? ![]() Podcinalam juz ja lekko,aby loki sie uniosly i dzieki temu ,moze ladniej skrecily-bez efektu.Moze jakies konkretne ciecie bedzie wskazane...sama nie wiem. ![]() Narazie zakupilam dzis ta glinke,tz.jakas tam inna ,bo w tutejszej drogerii i na ulotce poczytalam,ze jest bardzo dobra na wypadanie wlosow,przetluszczanie,lu piez...Przy nastepnym myciu wyprobuje,jest napisane,ze powinno sie nia poprostu myc wlosy lub stosowac oklady ,tudziez peelingi.Az sie ciesze na efekt Dzis przy myciu wlosow wypadalo mi jakby mniej,zastosowalam sie do rady naszej guru,splukalam woda przegotowana ( z filtra) z odrobina limonki.Wczesniej,wczoraj wcieralam w skalp aloes(wyciag).Naprawde swedzi mniej. Ladne te loczusie dzis wyszly,tylko,ze szkoda,ze takie ukryte(pod spodem)Moze jest jakas szansa,ze przy tej dlugosci,kiedys beda na calej glowie Oj to bym zapuszczala,ile wlezie!!!!!Edytowane przez Basai77 Czas edycji: 2011-05-31 o 22:31 |
|
|
|
#35620 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
+ załączam kilka zdjęć, niestety tylko jedno bez flesza. Może i mi powiecie jaki mam skręt
|
|
|
#35621 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35622 |
|
Raczkowanie
|
Zapewne sa mniej zniszczone,zdrowsze..bard ziej ochronione.
Jakby zrobic,zeby ta gorna warstwa tez taka byla? To jest pytanie rowne temu-jak stac sie bogatym
|
|
|
|
#35623 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Ale ładne lokasy! Dużo błyszczących włosów widzę
|
|
|
|
|
#35624 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W psikanej formie - utrwalacz miodowy z receptariusza Fajne włoski ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moja pamiętam wyszła zbyt wodnista i właśnie uciekała Ale owszem pomogła, niestety raz użyłam bo potem mi derma surowo zabroniła ;]Ania - u Ciebie też coraz ładniej i pomijając flesza - błyszczą jak szalone
|
|||
|
|
|
#35625 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ZIMO WRÓĆ ![]() Cytat:
dasz radę Sama tak pokochałam swój kolor, że - choć henna kusi - nie mam odwagi na farbowanie.Poza tym nie będzie Ci szkoda ich niszczyć po ciężkiej pracy włożonej w doprowadzenie ich do stanu idealnego? Cytat:
Piękne Ile bym dała za tak gęste włosy!Cytat:
* poczytała o porowatości (za niedługo dziewczyny dodadzą informacje z nowego artykułu, ale jest też i starszy bardzo pomocny) * ustaliła, jaką masz porowatość i dobrała pielęgnację do niej, * skupiła się na wierzchniej warstwie - tutaj nakładaj więcej odżywki, * płukała włosy kwaśnymi płukankami lub chociaż zimną wodą - to domknie łuskę, przez którą ucieka woda. * nakładała kapkę oleju kokosowego jako stylizator i zabezpieczenie jednocześnie na wierzchnią warstwę - to powinno zabezpieczyć włosy przed ucieczką wody (oczywiście może też być inny olej). Pamiętaj, że na włosy pod spodem szybciej dostaje się sebum produkowane przez skórę. Ta warstwa jest też niej narażona na zniszczenia i hydralne zmęczenie. Dlatego zwykle wygląda na ładniejszą. Cytat:
Cytat:
Lato jest naprawdę trudne dla włosów - walka z uciekającą wodą (ostatnie lata są suche i gorące i powietrze wyciąga nam wodę z włosów), z włosami przypominającymi plastelinę, z wiecznie wilgotnym skalpem... Koszmar.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-06-01 o 09:22 |
|||||||||
|
|
|
#35626 |
|
Zakorzenienie
|
Bryzejda jak tylko dotre do biura sprawdze to co przyslalas. Czyli gdzies za 40 minut.
ja uzywalam pianki loreala Curl Power i potwierdzam ze ona nie ma denata i nawet przyjemny sklad. Mam analize prywatna od Syrenki wstawie (oczywiscie jak dojade do biura)a jak ktos potrzebuje lakier to niech poeksperymentuje i sprobuje zrobic np. Na bazie miodowego utrwalacza, mozna dodac do tego proteiny jesli wlosy lubia np. Hydrolizowana keratyne, hydrolizowany kolagen, one tez pomagaja w utrzymaniu skretu, ja ostatnio cuduje z proteinami i wczoraj jak wrocilam do domu to spryskalam obficie wlosy mieszanka wlasnie z keratyna, kolagenem i 3 innymi rodzajami protein,jak wlosy wyschly mialam kask na glowie
|
#35627 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Lokaski
Eloe77, u mnie na głowie baaardzo często to co wczoraj nam pokazałaś na zdjęciu Ania, podziwiam Twoje włosy! Basia, wygląda mi na to, że mamy bardzo podobne włosy - przynajmniej tak na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak Ty, ale ja zdążyłam się zorientować co działa na moje włosy wyjątkowo dobrze, a co gorzej. Póki co wiem, że maski BIOVAX, ISANA z BABASEM i OLEJ RYCYNOWY działają cuda. Powodują, że te moje loki mają świetny skręt, większą średnicę, a że skutecznie się skręcają, to są krótsze i takie jakby ciężkie wagowo (nie wiem jak to napisać, ale chodzi mi o to, że jest dużo mniej puchu, widać ładny, sprężysty lok, który porusza się podczas ruchów głową, więc czuję jego wagę). Z resztą produktów, które mam jest mniej spektakularnie, więc jak mam wielkie wyjście, to używam tych PEWNIAKÓW. nusia, masz urocze loki SERDECZNE, ZAKRĘCONE CZEŚĆ dla wszystkich NOWYCH LOKASÓW w naszym wątku A ja siedzę w czepku i turbanie. Pod spodem KALLOS plus OLIWA Z OLIWEK. Zobaczymy co zdziała, bo takiej mieszanki jeszcze nie próbowałam. No i noszę się z zamiarem złożenia pierwszego zamówienia na mazidłach (nieoczekiwany przypływ gotówki w związku z dzisiejszym świętem ). Wiem, że była o tym mowa już nie raz, ale jeśli któraś z Was ma ochotę i czas na podsunięcie mi pomysłów, to będę wdzięczna
|
|
|
|
#35628 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja z mojej strony polecam napewno wyciag z aloesu i koniecznie hydrolizowana keratyna.Wyciag wcieram w skalp a mam problemy z wypadaniem,swedzeniem i lupiezem,po zaledwie 3 wcierkach jest o niebo lepiej(skora mniej swedzi,wczoraj przy myciu wypadlo zdecydowanie niej wlosow) Keratyna naprawde(jak wyzej napisane) poprawia skret wlosa.Dodana do wody jako psikadlo dziala fajne rzeczy.Dodawalam ja tez do odzywki do mycia.Sama wkrotce zamowie ponownie.Tylko wiem,ze proteiny nie na kazde wlosy tak fajnie dzialaja ![]() ELOE,dzieki Kochana,TY zawsze masz czas na jakas rade.Naprawde wielki szacun ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- I wiecie co??? Ja chyba za duzo narzekam!!! Przy tej ilosci wlosow ,ktore mi wypadaja,czytam,ze zazdraszcza mi sie gestosci... Po fotkach Nusi widac,ze ma podobna dlugosc do mojej i tez spiralki juz sa za ciezkie aby sie krecily jak zwariowane.Mam chyba zdrowy wlos i czego ja jeszcze marudze??? Moim zdaniem zasluguje na niezle wciry,hahahah ![]() To chyba klasyczne doly i wyze,jak to sie tu potocznie nazywa ![]() Milego dzionka,Lokusie |
|
|
|
|
#35629 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A to za narzekanie:
|
|
|
|
|
#35630 |
|
Zadomowienie
|
Oto moje wlosy z dzisiaj
![]() -nafta na 20 min -szampon babydream -odzywka mrs.potters -kallos al latte na 20 min pod czepkiem i w czapce -odżywka b/s joanna z apteczki babuni -balsam nivea do loków -ręcznikowanie w koszulce 15 min Jaki to typ skrętu?
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg |
|
|
|
#35631 | |
|
Zakorzenienie
|
Sprawdzilam tlumaczenie Bryzejdy o porowatosci wlosa. Zaraz je wysle do niej aby wstawila.
![]() edit: chcialam wstawic do FAQ ale kurcze zamkniety, rozumiem ze tylko Matka Przelozona moze to zrobic, coz wklejam tutaj. Porowatosc wlosa Jeżeli chodzi o porowatość i jej wplyw na stylizacje włosów kreconych, naturalnie kręconowłose maja bardzo zaawansowana wiedze w tej dziedzinie. W ostatnich pięciu latach kręconowłose rozwinęły domowe sposoby stylizacji, zarowno te ktore tylko podkreślały typ skrętu, jak i te te, które biora pod uwage porowatość i jej wpływ na wlosy krecone. Porowatość – wysoka i niska. Porowatość wlosa decyduje o jego zdolności przyswajania wody, co ma ogromny wplyw na wyglad wlosa, szczegolnie kreconego. Kręcone włosy są dużo bardziej porowate niż naturalne, niefarbowane i proste włosy. Mocno porowaty włos ma stopniową strukturę i luski, które sa podniesione i otwarte. Włos taki przyswaja wilgoć (wode) bardzo szybko i bardzo szybko ja traci. Mocno porowate włosy przyswaja dwa razy więcej wody i wilgoci niż normalne lub mało porowate. Takie włosy lubia gęste, nawilżające odżywki z proteinami lub nawet czysto proteinowe kuracje (komentarz Rybiorki: np mieszanke samych protein). Im bardziej porowaty włos, tym bardziej skłonny jest do utracenia wytrzymalosci na rozciaganie i ma tendencje do łamania, gdy jest mokry. Jeżeli produkty z olejami, masłami i silikonami zostaną zaaplikowane w złej kolejności lub ilości, włos może stać się obciążony od środka i nadbudowany od trzonu, co spowoduje, że bedzie słaby i bez życia. Na porowatych włosach, które są suche i brak im nawilzenia, wraz ze wzrostem punktu rosy zacznie pojawiac sie i nasilac puch. Wlos o malej porowatosci posiada luski, ktore tworza ciaśna i zamknięta strukture. Włos wolniej przyswaja wodę i dłużej ją oddaje, taki wlos bedzie wiec trzymal wilgoć dość dobrze. Jednak z jego słabo otwartą powierzchnią, nadbudowa produktów jest szybka. Za dużo odżywki i stylizatora może pozostawić film na włosie i pozbawić go witalności i sprężystości. Niektóre produkty do stylizacji mogą nawet pozostać na włosie (nadbudowac sie) lub stworzyć biały osad. W zwiazku z niska przyswajalnoscia produktow, nadmierne zabiegi proteinowe moga powodowac, że włos staje się łamliwy i suchy co bedzie wynikiem nadmiaru protein. Osiągnięcie sukcesu z opanowaniem porowatości Kluczem do sukcesu, aby opanowac i niejako zarzadzac porowatościa, jest umiejętne nakładanie produktów na mokre, czyste włosy. Te produkty, które są najbliżej włosa maja na niego największy wpływ. Oczyszczanie Wszystkie wlosy (mala/duza porowatosc) skorzystaja z odzywczego mycia (chyba chodzi o mycie odzywka – komentarz od Rybiorki) i okazjonalnego mycia delikatnym srodkiem w celu oczyszczenia z pozostalosci po produktach, ktore sie nadbudowaly. Używaj produkty, które nie pozbawią lub nie zneutralizują naturalnego łoju w trzonie włosa. Produkty z siarczanami nie są polecane( komentarz od Rybiorki – nie zgadzam sie do konca, nie wszystko da sie usunac szamponem bez sls, jak np. polyquaternia) Głębokie odzywianie (maski) wpływa również na korzyść każdego rodzaju wlosa, zwłaszcza odżywianie produktami o właściwościach rozplątujących. Kluczem jest znalezienie produktow, ktore beda dzialac na wlosy pod wzgledem zmiękczania, nawilżania i wzmacniania wlasciwym dla danego wlosa. Należy eksperymentować z proteinami, aby zobaczyć, jaka ilość i jaki rodzaj jest dobry dla naszych włosów. Proteiny pomagają wygładzić strukturę wlosa, wypełniajac napotkane ubytki. Generalna zasada jest taka, że im bardziej włos jest porowaty, tym więcej potrzebuje protein. Ta sama zasada dotyczy aplikowania odżywek do spłukiwania. Z powodu szybszego przyswajania produktow przez mocno porowate włosy, ciężkie silikony i oleje aplikowane na takie wlosy ktore sa mokre i czyste, moga w nie wsiąknąc i wypenic . Kręconowłose o wysokiej porowatości mogą wypróbować zabiegi henna, kasja lub glinką połączone z nawilżającą odżywką. Pomoże to wygładzić włosy, okryć je filmem i czasowo zmniejszyć porowatość (komentarz od Rybiorki – co do henny nie zgadzam sie z okresleniem ‘okrycie filmem’, na podstawie moich wlosow ewidentnie widze ze henna je poprostu wypelnila). Należy ostatnie płukanie wykonać zimną wodą, aby zamknąć powierzchnię włosa. Dobrze jest nie splukiwac calej odzywki, można tez dać więcej odżywki po spłukaniu. Kręconowłose o niskiej porowatości mogą zauważyć, że płukanie ciepłą wodą pomaga podniesc luski wlosa ktory bedzie ‘otwarty’ na wchlanianie produktow stylizacyjnych. Najlepiej pozostawic odpowiednia ilosc odzywki na wlosach, aby ochronic wlosy i jednoczesnie pomoc im w utworzeniu grubszych lokow, nalezy pamietac o odpowiednim rozprowadzeniu odzywki, aby uniknac obciazenia (np. nalozenie odzywki i oplukanie wlosow pod woda przez kilk sekund, pozwoli to na rowne rozprowadzenie odzywki). Gdy wlosy prawidlowo utrzymuja wode (jest odpowiednio nawilzony i to umozliwia mu prawidlowe gospodarowanie woda), moze sie okazac ze nie potrzebujesz nawet odzywki do splukiwania. Sprobuj, po jakims czasie, po umyciu wlosow odzywka od razu nalozyc odzywke bez splukiwania. Odżywki b/s i stylizatory Odżywki b/s i stylizatory zawierające proteiny moga pomoc włosom zbic sie w wieksze loki i zminimalizować puch. Proteiny moga wygładzic, ale tez wysuszyc wlosy,dlatego stosujac stylizatory z proteinami, pamietaj o produktach ktore zapobiegna ucieczce wody z wlosa takie jak mleczka, masla czy Twoj ulubiony olej (np. kokosowy). Jeżeli masz włosy są o niskiej porowatości wybierz proteiny, które można łatwo zmyć (amino acids). Cienkie włosy z niska porowatoscia tolerują proteiny lepiej niż grube z niska porowatoscia. Dla włosów o niskiej porowatości, które są dobrze nawilżone, lekka odżywka b/s i dobry żel mogą wystarczyć do pozbycia się puchu bez wzgledu na punkt rosy. Struktura wlosa jak i jego porowatość jest procesem ciągłym i zmiennym, więc nie bój się eksperymentować i mieć z tego zabawę. Autorka tekstu: Bryzejda, Edytorka: Rybiorka ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-01 o 12:51 |
|
|
|
|
#35632 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzis związałam włosy na wf i w ogóle to mam strasznego barana na głowie, strasznie się napuszyły
|
|
|
#35633 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Nie widziałam tego u siebie, ale kto wie? Cytat:
Cytat:
Tak to wyglądało końcem września 2010, czyli niemal rok temu. Nie wiem, co będzie teraz, może uda się opanować ten proces. Wątpię jednak i krzycze bez przerwy: ZIMO WRÓĆ! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jeśli mogę pomóc, to przyjemność po mojej stronieCytat:
![]() Zgadzam sie z Rybiorką 3a jak nic. Dodałabym, ze jeszcze cherub Ależ cudna pogoda we Wro! Popadało, wyszło słońce, a powietrze jest rześkie jak wczesnym rankiem.---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- Cytat:
Cytat:
Rybiorko i Bryzejdo - supertłumaczenie jednak nieco to przydługie na FAQ. Może by dodać do artykułów, a do FAQ zrobić pigułkę z obu artykułów? Co Wy na to?
|
|
#35634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35635 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie lokaski!! Sto lat mnie tu nie było.... Nie wiem czu ktokolwiek mnie pamięta. Ja pamiętam Kosmarkę, ale dawno jej tu nie widziałam. Czytam Was regularnie
|
#35636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35637 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję. To jest Garnier color naturals nr 660 płomienna czysta czerwień.
|
#35638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znow miec ognista czerwien....
|
|
#35639 |
|
Zakorzenienie
|
A Ty nadal masz swój naturalny? Kocham ten kolor. Ale włosy kręcone to utrapienie, a włosy kręcone farbowane to jakaś masakra... Wiele, wiele lat mi zajęło doprowadzenie ich do ładu. A kolorku używam tego samego od kilku lat. Jakoś nic ciekawszego mi nie wpadło w ręce.
|
#35640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
farbowalam sie na wisniowa czerwien z wellatonu przez 7 lat, potem mi odbilo (grudzien 2009) i napierw zrobilam braz co wyszedl na czarny a potem to rozjasnilam bo nie moglam wytrzymac tej czarnosci, no i efektem tego rozjasniania kontynuowanego pare miesiecy w sierpniu 2010 musialam sie obciac (samodzielnie zreszta to zrobilam wiec naprawde bylo paskudnie), teraz mam juz wszystko co chemiczne kompletnie sciete i na moje dalam henne ale coz..... moj ciemny mysi i henna = ciemne wino a nie czerwien taki niestety wychodzi, obok fotka na miesiac przed durnym pomyslem farbowania na brazowo
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-01 o 15:03 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

ale niee, muszę mieć swoje naturalne jak najdłużej, tak chyba będzie lepiej
zapuszczaj naturalki
można zobaczyć w dzienniku (świetne motywacje tam znalazłam!). Dzięki temu wątkowi i pomocy dziewczyn mam teraz takie fajne lokasy, z których coraz bardziej zadowolona jestem. Czekam tylko aż podrosną trochę. Raz w życiu miałam długie (jakoś do biustu) włosy. Chcę raz jeszcze je zapuścić, ale zdrowsze i ładniejsze
Prawda, można znaleźć niezłe motywacje

ehh).

Tak to wyglądało końcem września 2010, czyli niemal rok temu. Nie wiem, co będzie teraz, może uda się opanować ten proces. Wątpię jednak i krzycze bez przerwy: ZIMO WRÓĆ!
jeśli mogę pomóc, to przyjemność po mojej stronie
Popadało, wyszło słońce, a powietrze jest rześkie jak wczesnym rankiem.
jednak nieco to przydługie na FAQ. Może by dodać do artykułów, a do FAQ zrobić pigułkę z obu artykułów? Co Wy na to?